Dodaj do ulubionych

Muzeum Motoryzacji

IP: *.21.pl / *.21.pl 15.08.06, 16:24
Cześć!
Co sądzicie o pomyśle zrobieniu muzeum motoryzacji w Czestochowie?
Obserwuj wątek
    • Gość: kamil Re: Muzeum Motoryzacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 16:29
      To bardzo dobry pomysł!W Częstochowie i nie tylko jest dużo ludzi zajmujących
      się starą motoryzacją , więc miałby kto je odwiedzać :)
      • kumpelek25 Re: Muzeum Motoryzacji 15.08.06, 16:34
        Ja to nawet moglbym za free pomagać przy czysczeniu czy ogólnie o dbanie
        eksponatów i na pewno nie tylko ja, a nawet jak by kogoś interesowało to mółbym
        udostępnic auto na zasadzie garazowania w muzeum!:)
        Może jak by taki pomysł spotkał się z większym zainteresowaniem to miasto by
        coś zrobiło w tym kierunku??:)
    • Gość: Toto Re: Muzeum Motoryzacji IP: *.21.pl / *.21.pl 15.08.06, 22:04
      może skrzyknie się kilku fanów motoryzacji z naszego miasta i coś zrobimy w tym
      kierunku, odezwijcie się miłośnicy starej motoryzacji
    • Gość: MiłośnikFiataX1/9 Re: Muzeum Motoryzacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 09:19
      Jak najbardziej tak :). Niestety sam nie posiadam zabytkowego Samochodu bo pieniążków na to brak ale też mógłbym z chęciom pomagać :). Uwielbiam starą motoryzacje :))))
      • kumpelek25 Re: Muzeum Motoryzacji 16.08.06, 10:43
        To może jeszcze ktoś sie przyłączy i coś zorganizujemy? Spotkamy się, pogadamy,
        wymienimy się pomyslami/poglądami, a może redakcja coś pomoże- może jakieś
        głosowanie czy ma być muzeum motoryzacji, czy nie, może Pan Leśnikowski co
        pomoże? Sądze, że jeżeli miasto by udostępniło pomieszczenia i pare innych
        rzeczy które są jaknajbardziej do dogadania to znalazło by się wiele ludzi
        którzy by przy tym pomagali. Nawet Automobilklub miałby okazje wreszcie sie
        wykazać albo wszystko zepsuć.
        • Gość: P.J. Re: Muzeum Motoryzacji IP: *.promax.media.pl 16.08.06, 23:10
          Witam,
          Miałem pytać, na jakim etapie są prace nad muzeum, skad pomysł itd - widze, ż
          eto dopiero początki - ale od czegoś tzreba zacząć! :)
          W Częstochowie jest wielu miłośników zabytkowej motoryzacji i wiele pięknych
          samochodów (nie znam środowiska motocyklowego, al emoge zakałdać, że jest podobnie).
          Częstochowa "ma" - ze znanych mi osobiście aut - co najmniej 4 piękne "Warszawy"
          w kilku modelach, 2 "Syrenki", kilka mercedesów, co najmniej kilka aut
          przedwojennych... Ech - nie wymieniłem nawet ćwierci aut, które znam ze zlotów,
          spotkań. Jest jeszcze kilkadziesiąt, które gdzieś raz po raz mignęły na ulicy...
          tak więc "materiału na eksponaty" jest co najmniej wystrczająco :)

Na podobnej zasadzie powstało muzeum powołane przez Automobilklub Wielkopolski w
          Poznaniu. Znajduje się w samym centrum miasta, pod Rondem Kaponiera, ekspozycja
          zmieniana jest stosunkowo często i zawsze miejsce wykorzystane jest do
          ostatniego centymetra kwadratowego ;)

Muzeum motoryzacji w Częstochowie na pewno będzie licznie odwiedzane - przez
          miłośników motoryzacji na 100%, a przez "przypadkowych" (to najlepsze słowo,
          jakie udało mi się znaleźć ;) ) gości (turystów, pielgrzymów) z pewnością też.
          Tak wiec działajcie! Trzymam kciuki!
        • Gość: Dawid Re: Muzeum Motoryzacji IP: *.prio139.trustnet.pl 04.09.06, 23:25
          Jak najbardziej za. Sam jestem posiadaczem zabytku i uważam stworzenie muzeum starych pojazdów w Częstochowie za priorytet. Myślę, że po zebraniu kilku entuzjastów i rozpropagowaniu tematu jest szansa na jakieś działania w tym kierunku. Jak się zrobi głośno to można podrzucić temat GW (a oni uwielbiają takie newsy) i miasto będzie musiało zareagować.

A tak na marginesie, czy Cz-wa ma jakieś tradycje motoryzacyjne? Pytam, bo nie jestem stąd, dopiero niedawno się sprowadziłem.
          • Gość: LST Re: Muzeum Motoryzacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.06, 13:49
            Czestochowa ma dośc bogate tradycje motoryzacyjne.
            Kilkunastu mistrzow polski w wyscigach, rajdach samochodowych, motokrossie.
            Aktywna grupę posiadaczy pojazdow zabytkowych dzialajacych przy "Lucky Sport
            Team" Czestochowa.
            Organizowany praktycznie co roku Czestochowski Rajd Pojazdow Zabytkowych.

Nad stworzeniem Muzeum Motoryzacji "Lucky Sport Team" pracuje od ponad roku.
            Mamy przeprowadzonych kilkadziesiąt rozmów jednak brakuje pomieszczenia które
            byłoby wystaczających rozmiarów (okolo 500-800m2) aby pomieścic wszystkie
            eksponaty. Jeden z czlonkow naszego klubu posiada ponad 100 zabytkowych
            motocykli i motorowerow.

Zainteresowanych zapraszamy do kontaktu:
            Telefon: 0515 263 893 (w poniedzialki w godzinach 15-19)
            E-mail: klub@luckysport.pl

Co drugi poniedzialek spotykamy sie na zebraniach klubowych
        • Gość: Dawid Re: Muzeum Motoryzacji IP: *.prio139.trustnet.pl 15.09.06, 22:48
          I co, temat umarł?
          Czy ktoś wie jakie działania (o ile jakieś) prowadzi Automobilklub
          Częstochowski w celu stworzenia muzeum? Jest tam w ogóle sekcja weteranów szos?
          • kumpelek25 Re: Muzeum Motoryzacji 08.11.06, 22:21
            a moze dałbys na siebie jakis namiar np. mail co by pogadac na ten temat nie
            koniecznie na forum. pozdrawiam i czekam na odpowiedz!
          • Gość: LST Re: Muzeum Motoryzacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.06, 18:18
            Sekcja Pojazdów Zabytkowych Automobilklubu Częstochowskiego obecnie działa pod
            skrzydlami "Lucky Sport Team".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka