Dodaj do ulubionych

Znowu Wrocław :(

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 22:28
Toshiba wybuduje w Polsce fabrykę paneli LCD
(PAP, IAR, tm/10.09.2006, godz. 07:29)

Agencja Associated Press poinformowała w nocy z soboty na niedzielę czasu
polskiego, że japońska firma Toshiba, specjalizująca się od lat m.in. w
produkcji najwyższej jakości ekranów i monitorów, wybuduje w Polsce wytwórnię
telewizyjnych paneli LCD.

AP powołuje się na raport w tej sprawie, w którym podkreśla się, że
inwestycja ma wpłynąć na zwiększenie sprzedaży produktów japońskiej firmy w
Europie.

Informację o planowanej inwestycji podaje też na pierwszej stronie dzisiejsze
wydanie gospodarczej gazety "Nikkei".

Według Nikkei fabryka ma powstać w okolicach Wrocławia i ruszyć w lecie
przyszłego roku. Zatrudni około tysiąca pracowników. Za 3 lata będzie
produkować półtora miliona telewizorów z ekranami ciekłokrystalicznymi, a w
ciągu kilku lat roczna produkcja wzrośnie do 2 milionów odbiorników
przeznaczonych na rynek europejski. Fabryka będzie produkować głównie
telewizory o wielkości ekranu powyżej trzydziestu dwóch cali. Jej budowa
będzie kosztować 5 miliardów jenów (43 miliony dolarów).

Fabryka powstanie niedaleko zakładów koreańsko-holenderskiego koncernu LG
Phillips, który jest dla Toshiby dostawcą modułów LCD. Producent obniży w ten
sposób koszty dystrybucji produkowanych telewizorów. Dzięki budowie polskiej
fabryki Toshiba trzykrotnie powiększy produkcję telewizorów
ciekłokrystalicznych w Europie.

----------------------------------------------------

To skoro u nas się tak nie da, to może chodziaż zbudujmy jakieś super szybkie
połączenie z Wrocławiem :(=)
Obserwuj wątek
    • ulisses_czwa Re: Znowu Wrocław :( 10.09.06, 22:44
      Wrocław ma konketne władze - postawili na IT i maja efekty...
      U nas władze stawiaja na pielgrzymki & JG i też mamy efekty...

Wrocławiowi serdecznie gratuluję... Niebawem jako jedyni będą skutecznie walczyć o inwestycje z Warszawą zostawiając za sobą w tyle takie miasta jak Kraków, Poznań, Gdańsk czy Łódź...
      • Gość: xx Re: Znowu Wrocław :( IP: *.icis.pcz.pl 10.09.06, 22:48
        Chcialoby sie zeby i u nas tak bylo. To niestety zalezy od wielu czynnikow.

Ale co ma powiedziec np. taki Poznan gdzie maja straszny kompleks Wroclawia w
        tej chwili ? Wlasnie z powodu tych inwestycji - a warunki Wroclawia i Poznania
        sa porownywalne.
        • ulisses_czwa Re: Znowu Wrocław :( 10.09.06, 22:58
          I pomysleć profesorze, że jeszcze nie tak dawno Poznań był "na topie"... Targi Poznańskie, wielu inwestorów etc... A teraz? Karta się obróciła... Osobiście wolę Breslau ;)
          • Gość: xx Re: Znowu Wrocław :( IP: *.icis.pcz.pl 10.09.06, 23:08
            Ja tam wciaz wole Poznan :)) - co ciekawe naukowo w informatyce to Poznan
            wlasnie jest silniejszy.

Jednak tutaj wazne znaczenie ma fakt ze to Wroclaw byl kiedys kolebka przemyslu
            informatycznego w Polsce - potem po 1989 nastapil upadek a teraz sie odradza z
            pomoca inwestorow zagranicznych.

W Czestochowie w ogole nie bylo tradycji IT czy elektroniki jako przemyslu a
            nawet szkolnictwa wyzszego - dopiero lata 90-te otworzyly mozliwosci zmian i w
            szkolnictwie wyzszym to bylo widac - ale miejsca pracy buduje sie duzo trudniej.
            • ulisses_czwa Re: Znowu Wrocław :( 10.09.06, 23:50
              Jeszcze jedno - Prezydent Wrocławia jeździ po swiecie szukając inwestorów - tak było i w tym przypadku z Toshibą...

"Na razie informacja o inwestycji Japończyków jest tajna. Władze Wrocławia nie chcą jej oficjalnie potwierdzić. Ale wiadomo, że w lipcu w sprawie inwestycji Toshiby w Kobierzycach rozmowy prowadził prezydent Rafał Dutkiewicz. Spotykał się z nimi w Korei przy okazji rozmów z przedstawicielami LG Philips i LG Elektronics Koreańczycy ściśle współpracują z Japończykami."

U nas Prezydent jedzie odwiedzać Pforzheim, czy przysłowiowe Betlejem itd. :)
              Zaznaczam, że nie jest to żaden złośliwy atak na prezydenta, tylko pewne porównanie w działaniach...
              • singielek1 Częstochowa zniknęła z mapy inwestycji w Polsce. 11.09.06, 06:35
                Re: Ranking najładniejszych miast...
                Autor: krystian.czest
                Data: 23.07.06, 00:38
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=192&w=9619235&a=45695595
                Co potrzeba ?
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=47378973&a=47391597
                Dyskryminacja czy gapiostwo i ingnorancja:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=47378973&a=47611118
                • Gość: Adam Re: Częstochowa zniknęła z mapy inwestycji w Pols IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 06:46
                  U nas nawet nie ma szybkiego polaczenia z KAtowicami a co marzyc o polaczeniu z
                  Wrocławiem, dlatego planuje sie stad wyprowadzic.
                  • Gość: xx Re: Częstochowa zniknęła z mapy inwestycji w Pols IP: *.icis.pcz.pl 11.09.06, 13:59
                    Piszesz o tym wielokrotnie - o wyprowadzeniu sie - pod roznymi nickami :))
                    • singielek1 Re: Częstochowa zniknęła z mapy inwestycji w Pols 11.09.06, 18:42
                      Nie pałam ślepym patriotyzmem i w przeciwieństwie do Ciebie:
                      1. jestem genetycznym Częstochem i potrafię to udowodnić,
                      2. nie jestem pracownikiem budżetówki,
                      3. mam jeden stały nick na forum GW, nie spamuję,
                      4. jestem reformowalny i tolerancyjny,
                      5. nie robię wokół siebie szumu medialnego,
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=41476476&a=41476476
                      6. nie jestem społecznym moderatorem na forum a tym bardziej prowokatorem,
                      7. nie jestem tubą propagandową żadnej instytucji,
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=44684444&a=44744804
                      8. nie mam kompleksu i celu urodzonych gdzie indziej bycia docenianym
                      częstochowianinem.
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=48366343&a=48366540
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=48150601&a=48151632
                      9. nie urządzam połajanek malkontentom,
                      10. nie pouczam Częstochowian jak być Częstochowianami.

Pozdrawiam
                      • Gość: xx Re: Częstochowa zniknęła z mapy inwestycji w Pols IP: *.icis.pcz.pl 11.09.06, 18:52
                        Nie pisze o Tobie kolego o pseudonimie singielek1 - nie znam Cie nawet i w
                        ogole nie kojarze - jesli wziales to do siebie to przepraszam.

Przyzwyczajony jestem do struktury drzewka w informatyce i moj post byl
                        skierowany do kogos o poziom wyzej w drzewku o pseudonimie Adam, ktory bardzo
                        podobne posty - z identycznymi zdaniami - wypisywal spod jednego adresu.

Slowami o genetycznym Czestochowianinie i dowodach mocno mnie rosmieszyles :))
                        to chyba jednak kalka z kogos innego kto ostatniu wypowiadal sie o genetycznych
                        Polakach - swoich genow nigdy nie badalem i nie zamierzam ich badac w ogole.

Gratuluje tez wiedzy o mnie :)))
                        • singielek1 Re: Częstochowa zniknęła z mapy inwestycji w Pols 11.09.06, 19:34
                          Przeprosiny zostały przyjęte (bez szemrania).
                          Sformułowanie genetyczny Częstoch jest zaczerpnięte z definicji genetycznego
                          patrioty. Dowody są na piśmie. Zapomniałem dodać, że mam poczucie humoru.

Gość portalu: xx napisał(a):

> Nie pisze o Tobie kolego o pseudonimie singielek1 - nie znam Cie nawet i w
                          > ogole nie kojarze - jesli wziales to do siebie to przepraszam.
                          >
                          > Przyzwyczajony jestem do struktury drzewka w informatyce i moj post byl
                          > skierowany do kogos o poziom wyzej w drzewku o pseudonimie Adam, ktory bardzo
                          > podobne posty - z identycznymi zdaniami - wypisywal spod jednego adresu.
                          >
                          > Slowami o genetycznym Czestochowianinie i dowodach mocno mnie
                          rosmieszyles :))
                          > to chyba jednak kalka z kogos innego kto ostatniu wypowiadal sie o
                          genetycznych
                          >
                          > Polakach - swoich genow nigdy nie badalem i nie zamierzam ich badac w ogole.
                          >
                          > Gratuluje tez wiedzy o mnie :)))

Dziękuję, jestem up... do granic możliwości człowiekiem renesansu, przyswajam
                          dużo wiedzy.
                          clusterix.pcz.pl/witamy/o_nas.php
                          clusterix.pcz.pl/projekt/publikacje/pionier2003.doc
                          W zasadzie to już mogę założyć Ci teczkę.

Pozdrawiam
    • Gość: marcin_r Re: Znowu Wrocław :( IP: *.21.pl 11.09.06, 19:48
      Wnioski wyciągnijcie sami:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3606006.html
      • Gość: xx Re: Znowu Wrocław :( IP: *.icis.pcz.pl 11.09.06, 21:07
        Nie chodzi juz o miejsca pracy - ich jest coraz wiecej - chodzi o dobrze
        oplacana, ciekawa prace. Z nia sa problemy.
        • singielek1 Re: Uni Wrocław. 11.09.06, 23:08
          Drogi xx,

piszesz: "swoich genow nigdy nie badalem i nie zamierzam ich badac w ogole.
          (Nie ma takiej potrzeby.) Gratuluje tez wiedzy o mnie :))) "
          Czy byłbyś tak uprzejmy i wypełnił ten krótki test, który pozwoli na gruntowne
          pogłębienie wiedzy o Tobie ?
          www.badania.psychologia.uni.wroc.pl
          Wyniki oczywiście anonimowo możesz przesłąć mi na maila gazetowego.
          Byłbym bardzo wdzięczny.
          Pozdrawiam serdecznie ;)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka