Dodaj do ulubionych

Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze

19.09.06, 21:30
Oceniam to na 2+ z w skali 1-6... Jesli marszałek uważa, że skrzyzowanie JPII z DK-1 ma charakter lokalny to możemy to sprawdzić... Wyłaczmy sygnalizację świetlną na 48h... Myślę, że korek sięgnałby Katowic... Poza tym JG wyczekała momentu i zgarneła co trzeba... To jest własnie "współpraca" z miastem i pełna komunikacja... Nawet nie podają na co to dokładnie pójdzie...
Co do AJD to nie cieszyłbym się tak, gdyż wydział, który proponują naprodukuje nam tylko bezrobotnycho filozofów... Co innego gdyby stworzono wydział prawa administracji i ekonimii...
Obserwuj wątek
    • Gość: xx Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.icis.pcz.pl 19.09.06, 21:37
      Globalnie nie byloby tak zle gdyby nie ta JG.

JG w stosunku do miasta coraz bardziej wystepuje jako pasozyt.

Zostala naruszona rownowaga w tym zakresie - poza tym JG nie probuje nawet
      zrobic jakiegos kroku w strone miasta.

• Gość: Robert Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 21:41
        Nie zrobi Jasna Góra kroku w stronę miasta ponieważ klasztor stoi na mocnych
        fundamentach:)) A tak na poważnie to po raz kolejny żal, że nie mamy swojego
        częstochowskiego województwa:((((
        • Gość: bingo Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 21:45
          Mam nadzieje ze Jg wyremontuje i odnowi tern przylegly bezposrednio do niej tym
          samym odciazy budzet miasta
          • Gość: h Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 21:51
            To jest skandal!Przeciez oni maja tyle pieniedzy (Jasna Gora) i jeszcze im
            malo...a cholota niech sie cisnie w korkach.Szalu mozna dostac
            • zupa_wolowa Święci ojcowie powiększą święte dochody 20.09.06, 09:16
              dzięki grzesznej Unii.
      • Gość: ghk Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 22:53
        na tym polega pasozytnictwo ze jest mu dobrze
      • Gość: eselde JG z SLD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 22:59
        w marszałkowskim rządzi SLD
      • Gość: szerszeń Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: 80.54.108.* 20.09.06, 09:31
        jg nie potrzebuje robic kroków w kierunku miasta. włodarze miasta są
        uzależnieni od kapucynów, boja się ich jak diabeł święconej wody, bo a nuż
        krzywo na nich spojrzą i co wtedy ze stołkami???? bo tak jest ta nasza ivrp
        urządzona.
      • Gość: medalik Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 13:18
        czarni jak zwykle wyciagaja lape po pieniadze,pewnie poto by znow mogli zalozyc
        kase za jakiegos barona paliwowego ktory ma isc siediec.
        • Gość: , Nie czarni tylko biali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 23:46
          te ludki które mieszkają pod wierzą mają biale stroje.A tak wogóle to zawsze
          czarne lepiej wychodzi na białym.
    • Gość: radek Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 21:54
      z tekstu wynika, że wlaściwie, można było wymyśleć cokolwiek, byle tylko
      było "ogromne" i ważne w jakimś tam stopniu dla regionu - i jak tak patrze na
      propozycje Częstochowy, to mam wrażenie, że my chyba nie potrafiliśmy nic
      takiego wymyśleć i przedstawić, a raczej nie my, tylko urzędnicy :/

czy nie można było naprędce (bo były chyba 2 tygodnie na to) zrobić jakiejś
      zbiorowej burzy mózgów wśród mieszkańców

no i ta jasna góra jeszcze - państwo w państwie - bez komentarza

radek
      • Gość: Lenin tak tak towarzyszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 23:00
        musi byc ogromne. ogroooooooooooooomne.
      • Gość: burza tak tak - burza, potem deszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 23:02
        oczywiscie wszystkiemu nie winni sa towarzysze z SLD oraz chłopaki z PIS w
        Katowicach.
      • glomek Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze 20.09.06, 09:22
        nie, nie bylo na to 2 tygodni, byly w sumie 2 miesiace
        przepychanek bylo mnostwo, prosze zrozumiec ze dogadac sie musialy wszystkie
        gminy, powiaty subregionu czestochowskiego
        i dlatego wlasnie pojawialy sie jakies dziwolagi zbieraniny malych projekcikow
        a nie wieksze sensowne propozycje.
    • ulisses_czwa Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze 19.09.06, 22:02
      Może jeszcze odnosnie wydziału nauk społecznych AJD... Nie chcę aby zostało coś źle odczytane... Bardzo się ciesze z tych pieniędzy i uważam, że to poważna inwestycja w edukację... Nalezy docenić każdy grosz w tym kierunku... Mam nadzieję, że ten wydział posłuży w niedalekiej przyszłości jako podwaliny pod wydział prawa i administracji... Olbrzymim krokiem dla akademickiego sportu będzie tez planowana baza z prawdziwego zdarzenia...
      Martwią mnie bardzo inne "rozdania" dla naszego regionu... Te niezrealizowane oczywiście... I nieeleganckie zagranie JG...
      • Gość: jasiu... Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 23:03
        daj spokój, przeciez to przedwyborcza kicha
        • Gość: xx Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.icis.pcz.pl 20.09.06, 18:10
          To sa realne pieniadze.
      • Gość: Rava Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 23:08
        Czy te brwi mogą jeszcze kłamać?
        • storima Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze 19.09.06, 23:17
          Gość portalu: Rava napisał(a):

> Czy te brwi mogą jeszcze kłamać?

Widac ze jestes wizazystka. Na stazu.
          Zadzwonilem do speca w Paryzu.
          "Brwi sa brwiami i czasmi sie Ravia".
          • storima Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze 19.09.06, 23:20
            storima napisał:

> Gość portalu: Rava napisał(a):
            >
            > > Czy te brwi mogą jeszcze kłamać?
            >
            > Widac ze jestes wizazystka. Na stazu.
            > Zadzwonilem do speca w Paryzu.
            > "Brwi sa brwiami i czasmi sie Ravia".

Zle przetlumaczylem, ekspert sie zbrwil i mnie poprawil:

"Brwi sie brwia, a czasami ravia".
          • Gość: Rava tłumaczy Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 23:26
            Chcodzi o brwi szczególne . Ze szczególnego osiedla częstochowskiego obok
            Filharmonii, które już nie jest, na szczęście osiedlem takich oto bzwi.
    • Gość: nd Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 22:03
      "Od kilku miesięcy powiaty, miasta i gminy usiłowały podzielić między siebie..."

myślałem, że tylko właśnie powiaty, miasta i gminy miały prawo zgłaszać
      propozycje
      więc jaki powiat, miasto lub gmina zgłosiła Jasną Górę?
      jeśli do marszałka mógł zgłaszać każdy, to żałuję że nic nie zgłosiłem, ale nie
      wiedziałem że mogę
      • Gość: gg zapytaj Matyjaszczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 23:05
        co na to Matyjaszczyk - kandydat na prezia z SLD? jego kolega partyjny pomaga
        JG?
    • Gość: rs Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 22:04
      > Oceniam to na 2+ z w skali 1-6... Jesli marszałek uważa, że skrzyzowanie JPII z
      > DK-1 ma charakter lokalny to możemy to sprawdzić..

Jest to tym bardziej śmieszne, że trasa średnicowa dla odmiany nie została potraktowana jako
      lokalna inwestycja. Jak widać marszałek mierzy rożną miarą...
      • ulisses_czwa Jak podzielono pieniądze - wykaz 19.09.06, 22:19
        Wszystko znajdziemy na tej stronie: zporr.silesia-region.pl/
        Dokładny podział jest w załącznikach (wersje w wordzie)
        Uważam, ten podział za mało sprawiedliwy, ale chyba o tym nikogo tu z nas nie trzeba przekonywać...
    • ka-8 Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze 19.09.06, 22:13
      ...a na inwestycje dajace miejsca pracy jak zwykle ani grosza... Kufa, czy to
      tak trudne do pojecia ze scalona ladna dzialka z uzbrojeniem da spolecznosci
      miasta Czestochowy wiecej niz to zeby Jasna Gora byla jeszcze bardziej okazala??
      • henryczek-czewa Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze 19.09.06, 22:20
        no niee, toż teraz szanowny ojciec dyrektor nie może pojawić sie na jasnej górze, sponsorowanej przez tą brudną nieżądnicę, antykatolicką "łunie ełropejsko"

hipokryzja
      • Gość: gdr idz sie utop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 23:07
        tak pieprzysz koles ze az mi słabo. a co ma do układu SLD, JG jacys urzednicy?
        głąbie?
    • Gość: ks.przeor Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.cable.ubr01.azte.blueyonder.co.uk 19.09.06, 22:21
      10 mln na JG to tylko dowod na to ze kler zondzi w kraju.chyba niepredko cos sie
      tutaj zmieni ,oj niepredko.
      • storima Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze 19.09.06, 22:32
        "Jasna Góra dostanie więc (jeśli na czas przygotuje projekty) 10 mln euro na
        wartą 16,25 mln euro inwestycję. Nosi ona nazwę "Kompleksowa restauracja
        zabudowań". Co konkretnie zostanie odremontowane? Na tak zadane pytanie nie
        otrzymaliśmy z klasztoru odpowiedzi."

Nie rozumiem. Nic z tego nie rozumiem. W kazdym wniosku o dofinansowanie, grant itd.
        podaje sie szczegolowy plan na co te pieniadze zostana wydane.

A tu jakas tajemnica? Za publiczne unijne fundusze???
        • kabja Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze 20.09.06, 09:40
          Dajcie już spokój! Wiadomo,że pieniadze z tych funduszy musza byc wykorzystane
          na renowację Klasztoru. W ogóle nie wiem, po co to całe zamieszanie. Nasz
          Proboszcz równiez wystąpił z wnoiskiem o dofinansowanie renowacji naszego
          Klasztoru, który został wpisany na liste UNESCO jako zabytek klasy 0. Cieszmy
          sie,że nasze Kościoły, które przeciez są też zabytkami, nie wygladają jak te
          biedne ruiny w innych państwach. Byliscie kiedyś w Portugalii- płakać się chce!
      • Gość: hujo w Marszałkowskim rzadzi SLD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 22:58
        i tylko tyle komentarza
    • storima Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze 19.09.06, 22:34
      Niech tak by postapil jakikolwiek inny zdobywca unijnych publicznych pieniedzy.
      Gromy z jasnego nieba by sie sypaly.
      • ulisses_czwa Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze 19.09.06, 22:48
        Przypomnę, że jakiś czas temu Częstochowę posądzono o "źle przygotowany projekt" dot. komunikacji miejskiej... I znaleźli byle pretekst we wniosku, aby go odrzucić (to było w konkursie)... Patrzac na dzisiejszy przykład jest to zadziwiające, że nagle przyznano pieniądze z UE i nie wiemy dokładnie na co...
        Wybory się zbliżają i Panowie z koalicji rządzącej ratują się jak mogą... Pamietacie, że po wygranych parlamentarnych dofinansowano Świątynię Opatrzności... Teraz ponownie dorzucono - tym razem z pieniedzy UE...
        • Gość: Rava do ulisses Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 23:06
          Panie JK, gdzie się Pan pcha tak bezczelnie, na słę.
          Chcę Pan dowieść swej młedzieńczej racji, ale nie rozumie Pan, iż akurat tej
          ostatniej Pan nie ma.
          Wypowiada się Pan, jak chore, niezaspokojone dziecko w piskownicy.
          Niechże Pan nie ośmiesza, potrzebuje Pan okresu dojrzewania i dorastania. Ten
          okres nie możasz Pan zlekceważyć i przeskoczyć.
          ---
          Nie karm nas Pan swoją beznadziejną stroną. Nie kompromituj się, Panie.
          Masz czas jeszcze na naukę. Nie pchaj się do władzy, bo biedna będzie nasza
          Częstochowa.
          • Gość: Szyme ocho aktywista partyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 23:10
            co, dupa cierpnie że przegracie wybory?
            • Gość: Rava Re: ocho aktywista partyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 23:28
              Nie chcę, aby mną rządziły te oto brwi! I tak nie wiele z tego zrozumiesz...
          • Gość: antyhanys Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.prenet.pl 19.09.06, 23:11
            Odwal się buraku z nad Rawy od Ulissesa bo mu do pięt nie dorastasz trollu!
            • Gość: Rava Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 23:29
              Mam takiego jednego w Izraelu, on mi często nogi myje.
              • storima Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze 19.09.06, 23:33
                Rava,
                ktos Cie bije abys wpisywal posty ktore Cie rania?
                Zadzwon na policje.
                Jesli nie mozesz uczynic tego sam, podaj
                imie
                nazwisko.
                Nasz woluntariusz Cie uwolni od cierpien.

--
                Okrucienstwo czasami wynika z braku wiedzy.
                Jestes aktualnie torturowany dzwon:
                na policje.
                Zamiast sie wpisywac na forum.
                • Gość: Rava Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 23:36
                  Policją to Ty moszesz straszyć swoje dziecko. Jestem Polakiem. Myślę, jako Polak.
                  • storima Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze 19.09.06, 23:42

> Policją to Ty moszesz straszyć swoje dziecko. Jestem Polakiem. Myślę, jako Pola
                    > k.

Moj spec z Paryza,, wizazysta mowi:
                    "Ktos kto ma obsesje na punkcie brwi
                    jest interesujacym przykladem i brwistym.
                    Brwi sobie z wszytkiego.
                    Brwiami sie zajmuje.
                    Brwi kocha.
                    Studiuje.
                    Pewnikiem ma problem.
                    Jak swe brwi rozjasnic.
                    Przyciemnic.
                    Podciac.
                    Uzupelnic."

• Gość: Rava Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 23:45
                      Bravo! Poezja ...i oto właśnie chodzi. Jacy zdolni , piekielnie zdolni Ci
                      politycy częstochowscy. Bravo, maestri, Bravo!
                      Właściewe tory. Muzyki jednak brak.
                      • storima Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze 19.09.06, 23:49
                        > Właściewe tory.

Przeciez pracuja obecnie nad torami pomiedzy Lublincem i Czestochowa!!!

>Muzyki jednak brak.

Niedoceniasz sie. Muzyke Ty komponujesz tutaj na okraglo.
                        • Gość: Rava znów Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 23:55
                          No, Ty i ciemnogrodzie , drogi Storima. Brakuje Ci trichę inteligencji i
                          wykształcenia artystycznego. Zajmuj się swoją polityką, sztuka na tym może nie
                          ucierpi.
                        • Gość: do storimy Rava Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 23:58
                          ...i jeszcze, pomiędzy Lubl...a Częst.... jest las. Dobre miejsce dla Ciebie,
                          tam odpocznij, zbierz trochę grzybów-bedzie większy sens, niż paplanina na
                          forum. Fu...jestem już zmęczony. Do Ciebie więcej dziś nie piszę. Baj,baj.
              • ulisses_czwa Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze 19.09.06, 23:35
                Czy mam rozumiec, że mnie posadzasz o bycie Żydem? Coś sugerujesz? Bo wymysliłes sobie coś o jakiś brwiach? Jesteś chory psychicznie!... Nie umiesz sie o nic konkretnego doczepić to wymyślasz bzdury... Ludzie tacy jak Ty są podli i takich jak Ty należy się bać...
                Gratuluję takiego wyborcy Pis'owi
                I nie bój się, nie sprowokujesz mnie niczym...
                • Gość: Rava Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 23:38
                  Waj,waj, waj...Cię najwyraźniej poniosło. Sam pleciesz bzdury. Rozumiem, że nie
                  pszyznajesz się do tego, iż jesteś np. niemcem...chyba zgłupiałeś, nie jestem
                  pewny, kim jesteś....może człowiekiem, ale trudno mi w to uwierzyć z Twoich postów.
                • Gość: fix&fertig facet spadaj na drzewo z agitacją a la Jaskuła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 11:27
                  jakis czas temu był tu następny nawiedzony POpaparaniec!
                • Gość: michal Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 14:50
                  Rava z pewnością zasugerował się semickimi cechami wyglądu pana kandydata.
        • storima Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze 19.09.06, 23:12
          W artykule jest niescislosc:
          "10 mln euro unijnej pomocy dostanie klasztor Paulinów na rewaloryzację zabytków."

Ale jszcze ich nie ma:
          "Jasna Góra dostanie więc (jeśli na czas przygotuje projekty)"

Czyli otrzymanie grantu uzaleznione jest od przygotowanych projektow.

--
          jak to trzeba poprawiac samego siebie podlug konfliktujacych podanych przez
          kogos informacji.
    • Gość: mika k.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 22:51
      To jest porozumienie PIS z SLD bez dwóch zdan. I tu okazuje sie że Wrona jest
      w porzadku, poniewaz ani nie jest z PISa ani z SLD.

Hawk.
      • Gość: NEPTUN www.czestochowska.republika.pl IP: 195.189.52.* 19.09.06, 23:15
        Nawet pieniadze przeznaczone na nasz region (Czewa i 3 sasiednie powiaty) sa
        wydawane bez naszej zagody, a nawet wiedzy - jak to jest w przypadku JG.

Juz nie tylko nie mamy wplywu na samorzad wojewodztwa, ale newet regionalnie
        przestalismy sie liczyc. Jestesmy gmina jak Blachownia, Konopiska albo kozia
        wolka. Mamy tyle samo do powiedzenia co Klobuck albo Rudniki...

Naprawde Panie i Panowie to zenujace! Za chwile ludzie z Katowic czy Sosnowca
        beda nam mowic, co mamy w swoim miescie budowac, co jest dla naszego miasta i
        regionu najwazniejsze, a o czym powinnismy zapomniec...

Mowie - za chwile... Oni juz to robia!

Polecam stronke
        www.czestochowska.republika.pl

• Gość: hihotek Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 23:45
      Wyłącz tą sygnalizacje to zobaczysz kto bardziej ucierpi, no chyba że zobaczysz
      wcześniej znaki i dojdziesz do jakichś wniosków.
      Studiowałeś coś, czy tylko ze słyszenia wiesz, że na Wydziale Nauk Społecznych
      jest tylko filozofia, pewnie nie wiesz, ale inne wydziały produkują tyle samo
      bezrobotnych dlatego, że nie liczy sie co gdzie skończysz tylko czego sie
      nauczysz i czy jesteś właściwym człowiekiem na właściwym miejscu u swego
      pracodawcy.
      Czytając Twoje posty mam wrażenie, że na "Wichrowych Wzgórzach" Częstochowy coś
      się w głowkach pier...
      • storima Dla ochlody Rava 20.09.06, 00:00
        Zanim usniesz dzisiaj:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=48829395
        • Gość: Dobranoc od Ravy Re: Dla ochlody Rava IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 00:10
          Drogi Sto...jak Cię tam, nie znasz kiedy ja się tak naprawdę zapalam. Zaprasza
          na swoje koncerty.
        • Gość: 22.09.2006r. Re: Dla ochlody Rava IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 00:12
          ...najbliższy 22.09.2006 r. w Filharmonii. Pozdrawiam.
    • Gość: ekumeniczny Zaprosmy Bruksele na procesje ;-)))))))))))))))))) IP: *.proxy.aol.com 20.09.06, 02:01
      Jest szansa ze sie im spodoba bardziej niz parady dewiantow i sie nawroca.
      ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    • Gość: dren czarne pijawki nie brzydzą się źródełka opluwanego IP: *.toya.net.pl 20.09.06, 04:16
      KASA - KASA - KASA!! zakłamane czarne pijawki.
    • kapitan_stopczyk Kasiorka - czyli to co czarni kochają najbardziej. 20.09.06, 06:02
      Kasa na "rewaloryzację"....
      Toż to złota żyła się otworzyła.
      Przecież prawie wszystkie kościoły są zabytkowe.;)

Do tego dochodzą jeszcze dopłaty bezpośrednie do ziemi rolnej.
      Kościół katolicki ma przecież tysiące hektarów, które "odzyskał" w ostatnich
      latach. I to właśnie ta kasa spowodowała, że Kościół katolicki poparł
      wstąpienie do Unii.

Kasa, kasa, kasa.....
      Dla maluczkich raj jest po śmierci.
      Urzędnicy kościelni maja go już teraz.
    • Gość: rs Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 08:19
      To interesujące jak ,,wszyscy" narzekają na przydział funduszy dla JG. Może nie zauważyli, że
      bez JG ta piękna wioska z tramwajem była by tylko postindustrialną dziurą jakich wiele. Raczej
      wątpliwe by była znana na świecie za sprawą Aleji i Huty stali ewentualnie fabryki zapałek.
      Blokowiska na północy czy Rakowie też nie przyciągną pielgrzymów ani turystów nijak nie
      zrobi też tego Promenada, przecinająca miasto na pół gierkówka czy Depo lub Don Kichot
      (chyba, że mówimy o weekendowych turystach z okolicznych sołectw)... Nic na to nie
      poradzicie, że tak jak Kraków słynie zamkiem na Wawelu i starym miastem tak Częstochowa
      za swój symbol ma Jasną Górę. Renowacja tego zabytku o ironio to chyba jedyna obok UCz
      inwestycja ważna dla całego regionu.
      • piwi77 Inwestować w JG to transferować za granicę, do 20.09.06, 09:36
        Watykanu. Władze JG nie podlegają władzom polskim, lecz Watykanowi, a właściwie
        nikt nie wie komu.
        • kabja Re: Inwestować w JG to transferować za granicę, d 20.09.06, 09:42
          Ja wiem- Prowincjałowi Paulinów
    • piwi77 Tak jak Lenin kupował w USA powróz, na którym 20.09.06, 08:23
      wieszał kapitalistów, tak, wyremontowanymi, za unijne pieniadze, alejami Jana
      Pawła II, NMP, Kardynała Wyszyńskiego, można bedzie dojść do stóp, odnowionego
      kosztem 10 unijnych milionów, Jasnogórskiegi Klasztoru, by posłuchać wygrażania
      na ohydny liberlizm Unii Europejskiej
      • Gość: teżzczęstochowy Jasna Góra a unijne pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 08:42
        Jasna Góra a unijne pieniądze.Ja mam takie pytanie ? dlaczego paulini z jasnej
        Góry dopominają się o unijne pieniądze? skoro są częscią państwa watykańskiego
        ,które do unii europejskiej nie należy,dlaczego chcą(wiadomo)pieniądzy skoro na
        każdym kroku wyrazają swoją odrębność( poza wyłudzaniem pieniędzy i innych
        uległości) od Częstochowy - nawet ich szef niejaki ratzinger przybył na jasną
        górę ,a nie do CZęstochowy!Choć jest jedna zbieżność obecny prez. z wielkim
        namaszczeniem na kolanach złożyłby całą Częstochową do kiesy paulinów, co co
        jakiś czas czyni pod róznymi pozorami/tak odczytuje te kwoty zasilane z kasy
        miasta na "rzecz paulinów ich expaństwa JG"
    • zbawieni Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze 20.09.06, 09:20
      ciekawe czy wzięto pod uwagę możliwości poszczególnych instytucji pod względem
      generowania funduszy własnych, których raczej Jasnej Górze nie brakuje.
    • Gość: SZERSZEŃ Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: 80.54.108.* 20.09.06, 09:24
      A NA CO IDĄ OFIARY TYCH SETEK TYSIĘCY PIELGRZYMÓW UDAJĄCYCH SIE DO JG PRZEZ
      OKRAGŁY ROK? CZYŻBY CI WIERNI BYLI TACY CHYTRZY I SKAPI????? A MOŻE PANOWIE W
      HABITACH SĄ ZBYT PAZERNI, ROZRZUTNI I NIENASYCENI?????
      • kabja Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze 20.09.06, 09:44
        Czy Ty wiesz, ile kasy trzeba na odnowienie takiego obiektu, jak Klasztor
        Jasnogórski? Pewnie nie, bo gdybś wiedział np. ile kosztuje utrzymanie zwykłego
        kościoła, nie pisałbys takich głupot. Żal mi was wszystkich...
        • piwi77 Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze 20.09.06, 09:54
          kabja napisała:

> Czy Ty wiesz, ile kasy trzeba na odnowienie takiego obiektu, jak Klasztor
          > Jasnogórski?

Skąd niby możemy wiedzieć? Nie jesteśmy księżmi, nie jezdzimy najlepszymi
          samochodami, nie żyjemy w luksusach, nie podróżujemy, nie utrzymujemy chmary
          bab, więc oświećcie nas.
        • Gość: oj Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 09:56
          cyt..>PANOWIE W
          HABITACH SĄ ZBYT PAZERNI, ROZRZUTNI I NIENASYCENI?????<

>> Czy Ty wiesz, ile kasy trzeba na odnowienie takiego obiektu, jak Klasztor
          > Jasnogórski? Pewnie nie, bo gdybś wiedział np. ile kosztuje utrzymanie zwykłego
          >
          > kościoła, nie pisałbys takich głupot. Żal mi was wszystkich..<<<<<<<

To niech utrzymują "swój" dom za swoje pieniądze,niech budują takie wielkie
          swoje domy na jakich utrzymanie "ich" paulinów stać.Czy ktoś dokłada do
          Twojego/mojego/ mieszkania? do utrzymania mojej rodziny i wystawnych przyjęć na
          cześć Toich gości? na moje urodziny,imieniny moich kumpli? nie jak masz
          pieniążki to żyjesz jak ich nie masz to klapa!,plajta!,......,do zaorania.
          • raf73 Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze 20.09.06, 10:08
            Ale to nie jest ich prywatny dom! Jeśli chodzi o utzrymanie kościołów, to po
            pierwsze: kazy Proboszcz ma obowiązek raz w roku przedstawic sprawozdanie z
            dochodów i wydatków parafii, po drugie: Kościół to nie jest prywatna sprawa
            jakiegoś ksiedza czy zakonnika, ale wszystkich parafian, taki jest nasz
            obowiązek, po trzecie: nie byłoby Wam wstyd, gdyby Wasz proboszcz jeździł
            rozwalającym sie gratem? Poza tym, Jasna Góra to szczególne miejsce nie tylko
            dla pielgrzymujących tam ludzi, ale jak to zrozumieć, kiedy jest sie zagorzałym
            przeciwnikiem Kościoła, prawda?
            • piwi77 Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze 20.09.06, 10:13
              raf73 napisał:

> Ale to nie jest ich prywatny dom! Jeśli chodzi o utzrymanie kościołów, to po
              > pierwsze: kazy Proboszcz ma obowiązek raz w roku przedstawic sprawozdanie z
              > dochodów i wydatków parafii, po drugie: Kościół to nie jest prywatna sprawa
              > jakiegoś ksiedza czy zakonnika, ale wszystkich parafian, taki jest nasz
              > obowiązek, po trzecie: nie byłoby Wam wstyd, gdyby Wasz proboszcz jeździł
              > rozwalającym sie gratem? Poza tym, Jasna Góra to szczególne miejsce nie tylko
              > dla pielgrzymujących tam ludzi, ale jak to zrozumieć, kiedy jest sie
              zagorzałym
              >
              > przeciwnikiem Kościoła, prawda?

Prawda, trudno zrozumieć, jak się nie jest zagorzałym przeciwnikiem zdrowego
              rozsądku.
              • kabja Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze 20.09.06, 10:17
                A więc uważasz, ze ludzie wierzący sa pozbawieni rozumu? Ciekawe...
                • piwi77 Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze 20.09.06, 10:22
                  kabja napisała:

> A więc uważasz, ze ludzie wierzący sa pozbawieni rozumu? Ciekawe...

Nie wiem, ale skoro masz takie wątpliwości...
                  • kabja Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze 20.09.06, 10:31
                    Skoro nie wiesz, to skad takie twierdzenia? Gdybym miała wątpliwości, to po
                    pierwsze, musiałabym zakwestionować własną inteligencję. Nie jestem samobójcą
                    • piwi77 Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze 20.09.06, 10:38
                      kabja napisała:

> Skoro nie wiesz, to skad takie twierdzenia? Gdybym miała wątpliwości, to po
                      > pierwsze, musiałabym zakwestionować własną inteligencję. Nie jestem samobójcą

Dziecino, nie rób mi tu egzegezy z moich słów.. Jak masz problem, z czym Ci
                      bardziej twarzowo, z rozumem, czy z wiarą, to Ty masz problem, i mnie w to nie
                      mieszaj.
                • Gość: Zwykły człowiek Re: Do Pana Ulissesa_czwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 10:43
                  Uważam że Ulises_czwa nie ma pojęcia o tematach które porusza.
                  O polityce też nie ma pojęcia i stara się troszkę zabłysnąć wiedzą ze szkół
                  pozbawioną jakiejkolwiek praktyki.
                  Mój post nie jest agresywny lecz nastawiony krytycznie do kandydata na radnego
                  który dysponuje tylko wiedzą książkową.
                  Częstochowa ma już dużo magistrów po studiach którzy nie mają żadnego zajęcia i
                  nie dysponują żadnymi możliwościami rozwoju Panie Kandydacie Ulisses_czwa
                  Częstochowie potrzeba dobrych robotników którzy zaczną to miasto remontować i
                  budować.Inaczej magister metalurg lub informatyk z miernymi umiejętnościami nie
                  mając pracy będzie u mnie kładł kafelki na ścianach i tynkował ściany.
                  O potrzbach Częstochowy i lokalnej gospodarce trzeba mieć trochę pojęcia.
                  Chociaż trochę Panie Ulisses_czwa
                  Pozdrawiam
                  • ulisses_czwa Re: Do Pana Ulissesa_czwa 20.09.06, 14:29
                    > Uważam że Ulises_czwa nie ma pojęcia o tematach które porusza.

To jest tylko Pańskie zdanie i dalej nie będę komentował... I tak Pana do niczego nie przekonam, więc zbędna jakakolwiek dyskusja...

Pozdrawiam

P.s. Dziś przedstawiłem komentarz na swojej stronie odnośnie poruszanej sprawy ... Zapraszam wszystkich chętnych :)
                    • Gość: Rava Re: Do Pana Ulissesa_czwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 00:05
                      Lepiej by była, aby Pan zaoszczędził sobie trudu. Pot się z Pana leje, a ziemia
                      sucha.
    • annika.h My Lord,daj abyśmy przejrzeli 20.09.06, 10:28

Pewnego razu Bóg postanowił zobaczyć jak żyją ludzie na Ziemi. Kazał sobie
      przynieść telewizor. Włączył, patrzy, a tu w TV akurat kobieta rodzi i
      głośno krzyczy z bólu. Bóg pyta anioła:
      * Dlaczego tak kobieta sie tak męczy?
      * No bo powiedziałeś: "I będziesz rodziła w bólu" - odpowiada anioł.
      * Tak? No... Tego... Ja tylko żartowałem...
      Bóg przełącza, w TV górnicy. Spoceni, zmęczeni, walą kilofami. Bóg pyta
      anioła:
      * A to co jest? Oni muszą się tak męczyć?
      * Sam powiedziałeś, panie: "I w trudzie będziesz pracował..."
      * Oj, "powiedziałes, powiedziałes" - mówi Bóg, drapiac się w głowe. - To
      tylko byly żarty...
      Bóg przelącza TV, a tam piękna, wielka świątynia, bogato zdobiona, przed
      nią luksusowe, lśniące samochody, w środku gromada biskupów - są dobrze
      odżywieni, pięknie ubrani, złote sygnety na palcach rąk... Bóg sie uśmiecha:
      * O, to mi sie podoba! A co to jest?
      * To są ci, którzy wiedzą, ze żartowałeś
      • kabja Re: My Lord,daj abyśmy przejrzeli 20.09.06, 10:32
        Kiepski żart. A nie słyszała panienka o grzechu pierworodnym?
        • piwi77 Re: My Lord,daj abyśmy przejrzeli 20.09.06, 10:33
          kabja napisała:

> Kiepski żart. A nie słyszała panienka o grzechu pierworodnym?

Jeżeli tylko słyszała, to jej to nie dotyczy.
          • kabja Re: My Lord,daj abyśmy przejrzeli 20.09.06, 10:35
            Przykro mi bardzo-dotyczy nas wszystkich :-((((
            • piwi77 Re: My Lord,daj abyśmy przejrzeli 20.09.06, 10:42
              kabja napisała:

> Przykro mi bardzo-dotyczy nas wszystkich :-((((

Nie daj się obarczać wszystkimi ciężarami, jakie dla swego ludka wymyśliły
              spasione grubasy. Zedrą z Ciebie skórę, a Ty i tak zapłaczesz się na śmierć.
              • kabja Re: My Lord,daj abyśmy przejrzeli 20.09.06, 10:57
                Wszystkimi nie, masochistką nie jestem, ale swoimi, gwoli sprawiedliwości,
                niestety muszę
              • kabja Re: My Lord,daj abyśmy przejrzeli 20.09.06, 11:00
                ps. Nasz Ukochany Duszpasterz jest chudy jak patyk...
                • jarnadu Re: My Lord,daj abyśmy przejrzeli 20.09.06, 11:04
                  wyjątek, który potwierdza regułę!
                • piwi77 Re: My Lord,daj abyśmy przejrzeli 20.09.06, 11:09
                  kabja napisała:

> ps. Nasz Ukochany Duszpasterz jest chudy jak patyk...

Hej, a w ilu, Wy się w (z) nim kochacie? To odchudza, fakt.
            • annika.h kabja ,nie oczekiwałam katechezy,zrozum sedno 20.09.06, 10:46
              tego dowcipu,sam zrozum ,bo mnie się nie chce tłumaczyć
              • kabja Re: kabja ,nie oczekiwałam katechezy,zrozum sedno 20.09.06, 10:56
                Rozumiem i właśnie dlatego uważam,że jest kiepski
      • Gość: Rava Re: My Lord,daj abyśmy przejrzeli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 00:07
        Bravo, Bravissimo!!! Piękna rzecz taki humor. Ale czy ktoś w Częstochowie coś z
        niego wyniesie?
    • Gość: c1 Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.org 20.09.06, 10:39
      Jasna Góra, Jasna Góra... a Katedra?!?!?!
      • kabja Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze 20.09.06, 10:43
        A, jak sie ks. Biskup postara, to kto wie...
        • Gość: lucas jak widzę takich pajaców partyjnych jak Krawcyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 11:30
          czy Jaskula to mi się scyzoryk otwiera! Niech jadą na Węgry bujać naiwnych i
          o_PO_wiadać bajdoły!
    • Gość: xx Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.icis.pcz.pl 20.09.06, 14:41
      Njawazniejsze jest jednak to ze reszta z tych 78 milionow dla naszego
      subregionu czyli 48 mln zostalo dla nas do podzialu - w wydaniu papierowym GW i
      w pierwszej wersji wydania Internetowego byl blad.

Trzeba bedzie znow szukac porozumienia w regionie.

• ddddd9 Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze 20.09.06, 14:46
      szkoda że nie ma cenzury i komuny a jeszcze lepiej, ustroju faszystowskiego,
      wtedy za pisanie takich głupot dostałbyś gnoju jeden z drugim albo po ryju albo
      trafiłbys do obozu sportowego, w Niemczech remont wszystkich zabytków finansuje
      państwo, w dużym stopniu jest to finansowanie remontów kościołów, oczywiście
      nie daje 100% funduszy ale bardzo dużą część - i ku.. nikt z tego nie robi
      tragedii sensacji, jest to normalne, a wieśniaki z częstochówki już mają jakieś
      ale.
      • Gość: luk Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.uv.vitusbering.dk 20.09.06, 15:38
        Cos mi sie wydaje ze wieśniaki z częstochówki ni regionu maja prawo byc rozgoryczeni a nawet wsciekli, ustalili swoje priorytety, a tu im jakis hanysowy urzednik udaje ze wie lepiej niz tutejsi mieszkancy co nam do szczescia potrzeba. Do tego pieniadze maja trafic na cel, ktory oczywiscie jest wazny jak tysiac innych rzeczy ktore beda ubiegac sie o pieniadze normalna sciezka, ale nie ma zadnych wlasciwosci pro-rozwojowych i mieszkancy regionu w praktyce nie odczuja tej inwestycji. Jesli dodac, ze klasztor nie wyglada na sypiaca sie rudere wymagajace pilnego ratunku, a Paulini niezle sobie radza sami z remontami.

Padsumowujac:
        Mozna odniesc wrazenie ze wlade wojewodzkie chca wydac pieniadze nalezne regionowi na malo istotne dla rozwoju Czestochowy rzeczy, ktore nie rusza miasta do przodu ale utrzymuja stagnacje i pozycje miasteczka w cieniu klasztoru.

Czy dostatecznie uzasadnilem to "ale"???

ddddd9 napisał:
        > szkoda że nie ma cenzury i komuny a jeszcze lepiej, ustroju faszystowskiego,
        > wtedy za pisanie takich głupot dostałbyś gnoju jeden z drugim albo po ryju albo
        > trafiłbys do obozu sportowego, w Niemczech remont wszystkich zabytków finansuje
        > państwo, w dużym stopniu jest to finansowanie remontów kościołów, oczywiście
        > nie daje 100% funduszy ale bardzo dużą część - i ku.. nikt z tego nie robi
        > tragedii sensacji, jest to normalne, a wieśniaki z częstochówki już mają jakieś
        > ale.
      • Gość: Dog Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.net 20.09.06, 16:00
        Debilu w Niemczech wierni są opodatkowani i to z ich podatków kasa idzie na
        remonty a ile kościołów jest zamkniętych,a ile otwieranych tylko na wielkie
        święta ile niszczeje,czy jest przekazywanych innym religiom.
    • chick.like.me Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze 20.09.06, 15:30
      Cieszę się,że Jasna Góra dostanie AŻ TYLE unijnych pieniędzy,będą w końcu mogli
      pomagać tym,którzy tego potrzebują...Jasna Góra i bez tych pieniędzy jest
      bogata instytucją...
      • Gość: ;-) Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 15:40
        > Cieszę się,że Jasna Góra dostanie AŻ TYLE unijnych pieniędzy,będą w końcu mogli
        >
        > pomagać tym,którzy tego potrzebują...

też tak myślę. Pewnie znów znajdzie się jakiś potrzebujący wsparcia biznesmen,
        za którego JG wpłaci kilka milionów "poręczenia moralnego" czyli kaucji.
    • Gość: qwe Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.net 20.09.06, 15:54
      Jak JG to załatfiła,wprowadzając swuj wizerunek do roli znaku towarowego
      zastrzeżonego jak Coca Cola stała sie zwykłą firmą do zarabiania kasy,która
      jeszcze wali kłody pod nogi miastu.A jak to jest,że na kaucje dla jakiegoś
      kolesia to pare baniek sie znalazło,a na remonty barankidają.
      • Gość: Wlodek Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.vf.shawcable.net 20.09.06, 23:31
        Watek zrobil sie calkiem ciekawy.
        mam pytania w zwiazku z tymi pieniedzmi, ich podzialem i pretensjami.
        Czy byly wnioski o dofinansowanie innych projektow zwiazanych z renowacja
        zabytkow, bo rozumiem, ze to z takiej puli unijnej te pieniadze byly?
        Czy w klice dzielacej szmal byli czestochowianie?
        Co na to czestochowskie wladze?
        Co stoi na przeszkodzie, zeby to regiony woj. slaskiego dzielily wg wlasnego
        uznania unijne kwoty?
        • Gość: luk Re: Jasna Góra weszła do gry o unijne pieniądze IP: *.uv.vitusbering.dk 21.09.06, 08:41
          Tutaj pisze o co w calej sprawie chodzi:
          miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,3582131.html
          Gość portalu: Wlodek napisał(a):
          > Czy byly wnioski o dofinansowanie innych projektow zwiazanych z renowacja
          > zabytkow, bo rozumiem, ze to z takiej puli unijnej te pieniadze byly?
          Problem ze wlasnie nie, jest to kasa na regionalne priorytety, czyli to co najwazniejsze i ma wplyw na cala okolice. Jakim cudem JG tu sie zmiescila, odpowiec moze byc tylko jedna, ktos w urzedzie marzalkowskim nie zauwazyl ze Czestochowa to 250 tys. miasto a nie punkt obslugi klasztoru

> Czy w klice dzielacej szmal byli czestochowianie?
          Nie, ale przynajmiej nie mieliby powodu zeby nas blokowac, podczas gdy sympatie wladz obecnego wojewodztwa do nas wszyscy znaja

> Co na to czestochowskie wladze?
          Obecny prezydent znany jest z tego ze poza JG nie widzi innych szans rozwoju miasta, dlatego zapewne poparly JG bo ktos musial to zglosic, inna sprawa ze kiedy odrzucono wiekszosc wnioskow trzeba na gwalt szukac nowych celow

> Co stoi na przeszkodzie, zeby to regiony woj. slaskiego dzielily wg wlasnego
          > uznania unijne kwoty?
          Na przeszkodzie stoja wladze wojewodztwa slaskiego!!!
          Nasz region juz uzgodnil podzial wczesniej, ale te ... musialy sie jak zawsze wtracic.

miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,3582131.html
    • Gość: , A co biednych dzieci już nie ma??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 23:46
      j.w.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka