Dodaj do ulubionych

Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.06, 14:51
Witam,
W ciągu najbliższych tygodni (oby nie miesięcy) będą na nas spoglądały z
billboardów, plakatów oraz wszelakiej innej maści materiałów wyborczych
dziesiątki a nawet setki oczu lokalnych polityków - kandydatów w wyborach
samorządowych.

Krótko, o co chodzi:
Zawodowo zajmuję się marketingiem (przede wszystkim takim narzędziem jak
reklama drukowanana oraz internetowa), chciałbym więc rozpocząć dyskusję z
Mieszkańcami Częstochowy między innymi nt.:
- graficznego wykonania reklam wyborczych (jaka: ładna? skuteczna?
przejrzysta? przyjemna? ...?),
- fotografiach kandydatów (jaka: wzbudza sympatię/zaufanie? miła? mądra? ...?)
- hasłach wyborczych (jakie: zrozumiałe? czytelne? trafne? zapamiętywalne?
ciepłe? śmieszne? ...?)
- programach wyborczych (jaki: ogólnikowy? 'lanie wody'? rozsądny? konkretny?
do zrealizowania? ...?)
- i wielu innych NIE ZWIĄZANYCH Z POLITYKĄ a jedynie z materiałami wyborczymi
naszych kandydatów!

Ponieważ pojawił się już pierwszy billboard, proponuję rozpoczęcie dyskusji w
powyższym wątku na forum Gazety Wyborczej.
Billboard można zobaczyć tutaj:
www.aleje.net/prezydent/wrona_tadeusz_billboard.php
(PS Aby rozwiać wątpliwości: Nie jestem jego twórcą.)

Powiedzcie jakie było Wasze pierwsze odczucie (w ciągu pierwszych 5 sek. od
ujrzenia reklamy) oraz dalsze.

Proszę, bardzo proszę :) wypowiadajcie się wyłącznie w zakresie tematycznym o
którym wspomniałem wcześniej (naprawdę wolę, jak i zapewne późniejsi
czytelnicy tego wątku będą woleć 20 prawdziwych i szczerych wypowiedzi niż
100 napisanych w konkretnym politycznym interesie :/ )

Z Góry dziękuję za Wasze wszystkie wypowiedzi

Pozdrawiam
Radek
Obserwuj wątek
    • Gość: a. Re: Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 15:02
      reklama mało ładna.
      ogólnikowa, mało konkretna.
      nie wzbudza zaufania.
      kandydat nie wzbudza we mnie sympatii.
      hasło "najwazniejsza czestochowa" - jak patrze na nasze miasto, na rządy pana
      wrony, to mam watpliwości. poważne wątpliwości, czy wazniejsze jest dla niego
      własny stołek, czy tez miasto.
      nie podoba mi sie wyraz twarzy.

• Gość: Esteta Re: Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.06, 08:40
        Nie no, nie opowiadaj, sympatyczna krówka. I hasło że pociągnie. Mnie się nawet
        podobało
      • Gość: 22-20-50 601 Re: Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja IP: 212.87.241.* 11.10.06, 13:56
        Gdyby wybory samorządowe odbywałyby się tylko na podstawie ocen plakatów
        wyborczych czy prezentowanego wizerunku kandydata to obecny prezydent
        Czestochowy Tadeusz Wrona musiałby szukać nowej pracy gdyż miałby poważne
        kłopoty ze znalezieniem się w drugiej turze wyborów. Na szczęście (dla T.W.)
        to wyborcy decydują kto zasługuje na najważniejszy fotel w mieście.
        Plakat wyborczy Pana prezydenta sprzed 4 lat był poprawny, mimo że kandydat
        prezentował się na tle pl. Biegańskiego nocą. Więc o tym nie piszę. Na temat
        obecnego plakatu, który pojawił się m.in. na popularnym Puchatku można pisać
        tylko negatywnie. Ma się wrażenie, że albo szef miasta skąpi pieniędzy na
        swój wizerunek, albo jego kampanią wyborczą zajmują się, moim zdaniem,
        amatorzy, którzy nie chcą zwycięstwa w wyborach obecnego prezydenta (być może
        dlatego, że T.W. firmie reklamowej szczędził pieniędzy?)
        Niestety na plakacie panuje ogólny chaos nie tylko architektoniczny, ale i
        kolorystyczny.
        Architektura.
        Fotografowanie się na rogu budynku (w tym przypadku częstochowskiego ratusza
        i fragmentu tzw. odwachu) wprowadza zamęt. Naliczyłem aż 8 otworów okiennych
        z różnymi zdobieniami. Do tego dochodzą gałęzie drzew, które wskazują na
        jesień (czyżby schyłek władzy?) Z lewej strony widzę skrawek nieba tak jakby
        fotograf nie zapanował nad kadrem tego zdjęcia. Miłym elementem plakatu, choć
        nic nie wnoszącym, są czerwone kwiaty na słupie. Podsumujmy. W tle kandydata
        mamy dwa budynki, gałęzie, przyżółkłe liście, z boku skrawek nieba i drzewa,
        czerwone kwiaty i słup lampy. To chyba za dużo na moje oczy.

Kandydat.
        Ciemny garnitur tzw. tenis (w Częstochowie niestety jeszcze modny) biała
        koszula i ciemny krawat. Dlaczego jednak nie jasny np. stalowy garnitur,
        dlaczego nie ciemna niebieska koszula i bardziej wyrazisty krawat nawet żółty
        czy coś pod czerwień. Owszem ciemny garnitur wyszczupla jednak szef miasta,
        chyba od urodzenia jest bardzo szczupły więc po co ten ciemny garnitur?
        (Czarny kolor to synonim władzy, żałoby, tajemniczości, szyku, elegancji i...
        politycznych ekstremizmów). Zalecałbym coś jaśniejszego jednak nic w tonacji
        brązu. Każdy szanujący się polityk wie, że fotografowanie się, występowanie
        przed kamerami czy samymi wyborcami w białej koszuli jest niewskazane (by nie
        kojarzyć się z tzw. białymi kołnierzykami). Skupmy się na moment na tzw.
        zwisie męskim. Ciemny krawat z jakimiś srebrnym wzrokiem, przepraszam,
        niestety kojarzy mi się z jakimś dobrym zakładem pogrzebowym. Dodatkową
        kwestią jest wąs pana prezydenta. Człowiek z wąsem nie budzi zaufania. Jednak
        T.W. ma go prawie od zawsze więc nie przywiązywałbym do tego szczególnej
        wagi. Pan Kaczyński i słusznie już zgolił swoje wąsy)
        Rzecz najważniejsza. Naświetlona z prawej strony twarz prezydenta nie
        najlepiej świadczy o fotografującym. Dlaczego? Przejdźmy do kolorystyki.

Kolorystyka
        Na billboardzie wszystko mamy w odcieniu koloru pomarańczowego. Czy to
        dobrze? Hm. Chyba nie. Budynki w tle tzw. róż carski, na tym napisy
        piaskowy i pomarańczowy plus twarz T.W. niemal we wszystkich odcieniach
        koloru pomarańczowego. Szpakowate włosy, naświetlona twarz niestety rozmywa
        ogólny obraz kandydata. Nie wiem czy pan prezydent chciał, by wyborcy
        kojarzyli go z rewolucją na Ukrainie czy Platformą Obywatelską. Jeśli tak to
        chyba była to błędna decyzja. Brakuje mi i to wyraźnie w ubiorze czy w
        napisach koloru niebieskiego i czerwonego. Dziś niektórzy politycy boją się
        tego drugiego koloru, by nie kojarzyć się z lewicą. Nic bardziej mylnego.
        Wystarczy spojrzeć na kolory naPiS-u czy innych zagranicznych partii. W
        fotografii kandydata brakuje mi konkretnego ostrego spojrzenia. Oczy jakby są
        rozmydlone, jakby mówiły daj mi jeszcze jedną szansę. Wolałbym wzrok
        typu "wiem jak zarządzać i jak zmienić to miasto na lepsze. Robię to od
        czterech lat".

Hasło

Ryzykowane. „najważniejsza jest CZĘSTOCHOWA Tadeusz Wrona kandydat na
        prezydenta. Panie prezydencie proszę nie wieszać nisko billboardów, by nikt
        nie dopisał „najważniejsza jest CZĘSTOCHOWA „i” Tadeusz Wrona kandydat na
        prezydenta.
        Zapewne hasło pana kontrkandydatów np. Haliny Rozpondek z PO „Zawsze może być
        lepiej” lub Szymona Giżyńskiego z PiS „najważniejsi są częstochowianie” może
        zgubić pana hasło.

Jaki zatem widziałbym plakat wyborczy Tadeusza Wrony?
        Prosty. Ten sam sprzed 4. lat z jedną poprawką. W tle pl. Biegańskiego
        uwidoczniony powinien być już w dzień. Tym bardziej, że plac ten zmienił się
        na korzyść, a ratusz z daleka nie raziłby tak jak ten z bliska na obecnych
        plakatach wyborczych T.W. Hasło to samo "Częstochowa to dobre miasto" nie
        zmieniałbym słów Jana Pawła II.

Uwagi te proszę przyjąć z życzliwością, a wszystkim kandydatom, a przede
        wszystkim mieszkańcom Częstochowy po wyborach życzę dużo zdrowia
        Pozdrawiam
        22-20-50 601

• Gość: criles Re: Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 00:07
        Podzielam spostrzeżenia, ponadto ciekawe z czyich pieniędzy sa te reklamy i
        czemu inni kandydaci nie są nam przedstawiani. Wrona już raz na tacze wyjechał,
        czas by łby znów na niefo. NIech się pochwali co on sam dokonał w naszym mieście
        i niech powie za czyją kasę te bilbordy ??
    • Gość: gaudenty Re: Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.06, 15:13
      Bardzo dobre zdjęcie, Wrona wygląda na nim jak właściciel CNN Ted Turner.
    • Gość: obcy Re: Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja IP: *.backiel.com.pl 10.10.06, 15:13
      w miarę poprawna
      dużymi literami nazwa Częstochowa- dla lokalnych patriotów rzecz ważna
      nazwisko mogło by być większe - powinno wyraźniej wbijać się w pamięc (nie biore pod uwage że jest na chwilę obecną prezydentem)
      tło trochę chyba niemarketingowe, nie te kolory królują zawsze na bilbordach (niebieski chyba jest lepszy, ja wiem że na tle ratusza, ale...
      a wyraz twarzy? myślę ze czasy "promienistych uśmiechów" skończyły sie z afera begerową, więc ok.
      co innego,ze "powieszony" pod krówką - to jest nawet zabawne
      • Gość: bb Re: Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 15:16
        Reklama mila, kolorowa, ale nie zacheca do oddania glosu :) Raczej tylko
        przypomina o tym ze kandyduje ... no i nic wiecej nie musi robic bo kazdy go zna
        i kto ma na niego zaglosowac to zaglosuje :)
        Ciekaw jestem jaka polityke przyjma inni kandydaci, czy kampania bedzie agresywna?
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja IP: *.um.gov.pl 10.10.06, 15:23
        Wprawdzie nie powinienem brać udziału w tej dyskusji, chciałbym tylko zwrócić
        uwagę także na TREŚĆ HASŁA.
        • Gość: radek do Pana I.Leśnikowskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.06, 00:44
          Witam Pana,
          Kiedy mógłbym pojawić się w Urzędzie Miasta i otrzymać do skserowania pełny,
          zarejestrowany już wykaz wszystkich kandydatów startujących w wyborach
          samorządowych - obił mi się o uszy termin 13 października jako ten kiedy
          komitety muszą dostarczyć listy z paparciem.

Czy w chwili obecnej można już na bieżąco dowiadywać się o zarejestrowanych
          listach do Rady Miasta oraz zarejestrowanych kandydatach na Prezydenta?

Prosiłbym bardzo o odpowiedź, gdyż właściwa i ostateczna lista jest dla mnie
          nieodzownym elementem w prowadzeniu przez najbliższy miesiąc serwisu aleje.net

Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam
          Radek
        • Gość: cmyk Wszystko gra , tylko hasło powinno być inne ; IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 00:59
          "Najważniejszy jest Wrona"
        • fraktal11 Re: Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja 13.10.06, 07:36
          Gość portalu: I.LEŚNIKOWSKI napisał(a):

> Wprawdzie nie powinienem brać udziału w tej dyskusji, chciałbym tylko zwrócić
          > uwagę także na TREŚĆ HASŁA.
          >

Rzeczywiśćie na pewno nie powinien się Pan wypowiadać w tej sprawie.
    • marcys_czwa Re: Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja 10.10.06, 15:52
      1. Obecny plakat jest o niebo lepszy niż ten z poprzednich wyborów który był
      zrobiony na ciemnym tle (ratusz nocą).
      2. Na twarzy uwage zwraca górna warga kóra spod wąsika wyglada trochę jak
      język, ale i tak jest mniej widoczna niż poprzednio.
      3. Twarz za bardzo zlewa się z tłem co powoduje słabsze kodowanie postaci. Nie
      przypadkiem często marketingowcy polityczni stosują zamglone, zamazane tła.
      4. Plusem jest mały uśmiech choć mógłby być większy. Tadeusz Wrona jest
      publicznie odbierany jako typ "swojego chłopa" i dobrze że nie sili się na
      kreowanie wizerunku jako "meża stanu". Przydałoby się jednak inne skalowanie
      postaci i inny krawat.
      5. Hasło miało grać na lokalnych uczuciach i wzbudzać zainteresowanie,
      niemniej nie wzbudza. "najważniejsza jest Częstochowa" to naturalny stosunek
      każdego z kandydatów na prezydenta miasta. Taki przynajmniej powinien być.
      Jednym słowem niechwytliwy, nie budzący zainteresowania, no i przede wszystkim
      nie podejmujący dyskusji. Nie budzi żadnych emocji. Nie personifikuje się nawet
      z postacia Tadeusza Wrony. Jeśli już to np. "dla mnie najważniejsza jest
      Częstochowa"
      6. Wielkość poszczególnych liter a przede wszystkim krój czcionki też mógłby
      być dobrany szczęśliwiej. Teraz robi to wrażenie powklejanych osobno liter
      wyciętych z gazety
      7. Ostatnia moja uwaga to kolorystyka. Stonowana niemniej nie budząca zaufania.
      Tyle jest publikacji naukowych dotyczących percepcji kolorów a tu taki sino-
      różowy klops. Podobnie zresztą wygląda laurka pocztowa ale to już inna bajka.

Podsumowując nie jest to spełnienie marzeń specjalisty od marketingu
      politycznego (poprawniej marketingu w polityce) niemniej trudno wymagać reklamy
      na miarę Oliviera Toscaniego. Nie ten typ produktu. Źle nie jest ale mogło by
      być dużo lepiej. To tylko parę uwag bo aby wyczerpać całość tematu trzeba by
      pewnie przeprowadzuić akademicką dyskusję na którą tutaj nie ma miejsca i
      czasu. Pozdrawiam
    • Gość: jasiu... Re: Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja IP: 212.160.86.* 10.10.06, 17:27
      Kolorystyka narzucona poprzez znajdujący się w tle ratusz. I niestety jest to
      mdły kolor, w żadnym wypadku nie wybijający się z tła, jak błękity, czerwienie,
      czy zieleń ludowców. Plakat znika pomiędzy innymi plakatami. Korzystniejsza
      byłaby np perspektywa Alei (niestety w remoncie i dwuznaczna w interpretacji)

Czcionka - najprostsza z możliwych, ze standardowego zestawu Windows. Szeryfową
      początek hasła, bezszeryfową (jak na tablicach, na stacji PKP) nazwa miasta i
      kursywa w podpisie. Trochę tu bałaganu, brak spójności.

Samo zdjęcie trochę jak do legitymacji szkolnej. Przecież twarz jest znana, więc
      taki "jak do nowego paszportu" układ twarzy znowu jest nudny (na dodatek ten
      żałobny krawat). A mogło być w niezapiętej na ostatni guzik jasnobłękitnej
      koszuli, zamiast uśmiechu szerszy śmiech (z pokazaniem zębów, przecież ma
      nienajgorsze). Jasna koszula (albo nawet marynarka) uwypukliła by postać, której
      na zdjęciu powinno być jednak trochę więcej (do pasa, z rękami) - właśnie jaki
      gest rękami mógłby wykonywać prezydent, jak ułożyć dłonie?

Rzecznika lepiej nie pytać, ale ludzie związani z teatrem podpowiedzą, jakimi
      środkami aktorskimi wywołuje się określone emocje u widza. No i właśnie o to
      chodzi, bo tu jest nudno i nijako. Po prostu bardzo statyczny obrazek.

A ludzie lubią dynamizm.
      • Gość: gaudenty Re: Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.06, 18:15
        Gość portalu: jasiu... napisał(a):

> zamiast uśmiechu szerszy śmiech (z pokazaniem zębów, przecież ma
        > nienajgorsze)

Polacy nie lubią szeroko uśmiechniętych polityków, sami są smutasami i od
        polityka wymagają tego samego, polityk uśmiechnięty budzi niechęć (no bo z
        czego on się śmieje? pewnie jest mu dobrze, a my klepiemy biedę ), Polak lubi
        żeby polityk był poważnym mężem stanu zatroskanym o losy kraju <lol>, dlatego
        lepiej nie uśmiechać się za szeroko.
        • Gość: bingo Re: Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 18:25
          Ale podpucha - toc to juz propaganda wyborcza
          • iwonnkaa Re:To nie mozna jakiegoś bilbordu z np proszkiem d 10.10.06, 19:35
            Do prania..........
            Uwazam ze to nachalna reklama..........
            Wywalić wątek i juz .........
            Chcesz , rozwin dyskusje samemu sie podstawiając a nie tak........
            Juz bardziej nie mógł mnie i moich bliskich nikt przekonać.........
            żeby NIE GłOSOWAC........
            Wstyd i kryptoreklama......
            Co do samego bohatera plakatu..........
            O gustach sie nie dyskutuje.......
            Ukłony
            Ruda
            • ja_corka Ojciec PRAC? 10.10.06, 19:49
            • Gość: do rudej Re:To nie mozna jakiegoś bilbordu z np proszkiem IP: 80.50.253.* 10.10.06, 20:34
              ..............
              ...
              ........
              ...........
              ..
              ..........
        • marcys_czwa Re: Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja 11.10.06, 11:02
          Lubią, lubią uśmiechnietych. Idac Twoim tokiem rozumowania Polacy nie
          ogladaliby też lukrowanych filmów w dwójce ani "Tańca z gwiazdami" gdzie aż
          kipi od uśmiechów. A że polityk to też produkt marketingu i PR-u więc uśmiech
          na tle szarzyzny garnitorów wcale by mu nie zaszkodził. Ludzie nie chcą
          głosować na mężów stanu ale na kogoś w kim pokładają nadzieje na lepsze jutro.
          Na "uśmiechnięte" lepsze jutro.
          • Gość: gaudenty Re: Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.06, 13:30
            marcys_czwa napisał:

> Lubią, lubią uśmiechnietych.

Nie wiem , czy przypominasz sobie historię z pierwszych wyborów przezydenckich
            w III RP.Jako pierwszy wystartował wtedy z kampanią sztab Tadeusza
            Mazowieckiego, na ulicach miast pojawiły się plakaty z szeroko roześmianym
            kandydatem. Okazało się jednak, że ten szeroki uśmiech spotkał się z bardzo
            nieprzychylnym odbiorem wyborców. Sztabowcy szybko wyciągnęli wnioski i ów
            nieszczęsny plakat został zastąpiony innym, z Mazowieckim "frasobliwym". :D
            • Gość: Marcyś Re: Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 13:52
              Między Mazowieckim a Wroną jest jednak kolosalna różnica. Tak jak i pomiędzy
              społeczeństwem sprzed 15 lat.
              • Gość: gaudenty Re: Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.06, 14:15
                Gość portalu: Marcyś napisał(a):

> Między Mazowieckim a Wroną jest jednak kolosalna różnica. Tak jak i pomiędzy
                > społeczeństwem sprzed 15 lat.

Mentalność społeczeństwa nie zmienia się tak szybko, w subiektywnym odczuciu
                przeciętnego Polaka sytuacja w kraju zawsze jest zła, ba, są nawet tacy którzy
                twierdzą, że nigdy nie było tak źle jak teraz, a więc pod tym względem niewiele
                się zmieniło. :)
    • Gość: fatboy slim Re: Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.06, 19:49
      z tych dwoch kandydatow wybieram krowke
    • Gość: Irka Re: Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.06, 19:53
      Opiszę może "drugie wrażenie":
      - bałagan w tle, za dużo szczególików, przez co sam napis nie rzuca się w oczy
      - galimatias w czcionkach, tekst wygląda jakby ktoś testował różne możliwości
      - hasło pompatyczne, mało wiarygodne i naiwne
      - plakat powieszony w koszmarnym miejscu; pogłębia wrażenie śmietnika na ścianie, chyba "przyszły" gospodarz miasta może trochę zadbać o estetykę?

Nie jestem obiektywna, nie trawię tego człowieka, więc pozwól, że na temat "pierwszego wrażenia" się nie wypowiem.
      • ja_corka Ojciec PRAĆ 10.10.06, 20:01
        yla kiedyś taka reklama ....o ironio przed budynkiem KWP na Popiełuszki.
        Jak jeżdziliśmy autobusami śmiecjhu zawsze było pelno

To samo z tą reklamą.
        Fantastyczne umiejscowienie.
        Akurat potwierdzenie, ze dla Wielkiego SZU ...najważniejsza jest Częstochowa.
        Powinien wisieć na Kamienicy Marszałka :D:D:D
        Akurat na czasie.

żalosne.
        Napewno nie pomoże mu w wyborach.

A propo..........po co ten wątek?
        Chyba, zeby nadrukować nowe moze lepsze plakaty?
        A z ktorej kasy to sie placi?

A RZecznikowi sie podoba WSZYSTKO CO PAńSKIE.

Moze juz niedługo?
        OBY

Zaden Wrona na prezydenta
        to moje zdanie i nie kazdemu sie moze podobać
        Jeśli ktos uwaza inaczej....jego sprawa

DOBRE CZASY CZESTOCHOWY - BIS

a ludzie?....ech to tylko LUDZIE!!!

• marcys_czwa Re: Ojciec PRAĆ 11.10.06, 11:09
          Córko, Jak pewnie wiesz Tadeusz Wrona nigdy nie był moim kandydatem i
          ulubieńcem. Niemniej wątku tego nie traktuję w kategoriach politycznej
          kampanii. Ktoś zapytał o uwagi więc mu merytorycznie odpowiadam. To samo zrobię
          jeśli kos zapyta o innych kandydatów. Takie zawodowe zboczenie. I mam nadzieję
          pomimo wpisu rzecznika i innych domorosłych polityków watek ten nadal bedzie
          dotyczył instrumentów marketingu politycznego a nie Pana Wrony a że plakat ma
          zły to wypada się chyba cieszyć??? Choć głupio się cieszyć gdy ktoś wydaje
          pieniądze a dostaje za nie marketingowego klopsa... Pozdrawiam
          • ja_corka Re: Ojciec PRAĆ 11.10.06, 16:00
            Toż marcysiu_cz-wa pisze na temat marketingowego afisza Nie czytasz uważnie

To samo z tą reklamą.
            Fantastyczne umiejscowienie.
            Akurat potwierdzenie, ze dla Wielkiego SZU ...najważniejsza jest Częstochowa.
            Powinien wisieć na Kamienicy Marszałka :D:D:D
            Akurat na czasie.

żalosne.
            Napewno nie pomoże mu w wyborach.

A propo..........po co ten wątek?
            Chyba, zeby nadrukować nowe moze lepsze plakaty?
            A z ktorej kasy to sie placi?

Gentelnemi nie mowią o pieniądzach....
            jak nie z ich kieszeni :D:D:D

a ludzie?.........to TYLKO LUDZIE

DOBRZE CZASY CZESTOCHOWY - BIS
            • storima kasa kampanii politycznej 11.10.06, 16:20
              ja_corka napisała:
              > A z ktorej kasy to sie placi?

Z kasy kampanii politycznej. Okreslonej i regulowanej przez odpowiednie ustawy.

PS Duzo bylo na ten tema
              • storima Re: kasa kampanii politycznej 11.10.06, 16:22
                PS Duzo bylo na ten temat w mediach w zwiazku z "afera billbordowa".
    • segel Re: Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja 10.10.06, 20:25
      Tragedia! Między krową, a zapiekankami i nad obskurna wystawą.

Ktoś, kto tak powiesił wizerunek Prezydenta musiał go nie lubić, oj bardzo nie lubić.

Ale cóż, poza ślicznym Ratuszem, mamy po kadencji Prezydenta i takie kwiatki, jak te filarki oblepione karteczkami, paskudną wystawę i budy w centrum miasta, zresztą nie tylko przy Puchatku.
      • Gość: Mirek Re: Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 23:01
        No tak znowu kwas i jużś
    • Gość: 7 Re: Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja IP: *.range81-155.btcentralplus.com 11.10.06, 00:10
      Radek,na juwenalia robiłeś nam lepsze plakaty :P
      • Gość: Ptaszysko Kto Gdzie Kiedy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 00:16
        Przestańcie tu krytykować plakat.

To jest odpowiednie miejsce dla tego czlowieka.

No ewentualnie jeszcze można to przykleić w szaletach miejskich.

o k***a zapomniałem, szalety też JUZ pozamykane.
        • Gość: Wlodek Re: Kto i Gdzie IP: *.vf.shawcable.net 11.10.06, 01:15
          Wrona pod krowa to swietny zestaw.
          Toz on jak krowa. Duzo ryczy i malo mleka daje:)))
          Mialy byc piekne aleje, zagospodarowane glinianki za JG i jeszcze pare takich...
          A wyszlo jak zawsze..aqua!aqua! ... i klecznik przy pisuarze.
          Tylko po co do tego mieszac..Czestochowe???
    • kenel Re: Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja 11.10.06, 02:20
      Dziwny watek. Podaje sie tutaj ocenie image jednego kandydata. Innych brak.
      Owszem jest krowa jak ktos wspomnial. To jedynie zlosliwosc. Nic konkretnego z
      tego watku nie wynika. Przedstawcie kilka plakatow. Wowczas mozna normalnie
      zaczac dyskusje. Dotad jest nagonka. Czy od forum mozna oczekiwac czegos
      wiecej? Sadzac po wiekszosci Waszych wpisow. Nie. Czystego prymitywizmu co
      niektorych. Tym bardziej. Nie dziwie sie, ze jestesmy tu gdzie sa obecne
      polityczne realia. Gdyby tak mierzyc poziom dojrzalosci elektoratu wiekszoscia
      wpisow na tym watku, to zwijalbym manatki stad czym predzej.
      Przynajmniej sie wyslcie nie wpadajac w pulapke porownywania jednego elementu z
      tym samym skladnikiem.
      Wysilcie sie rozumiejac, ze te wpisy nie sa warte funta klakow.
      Serio.
      • kenel Re: Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja 11.10.06, 02:33
        Do Was przemawia lodowka PiSu i placzacy, glodny , pluszowy mis.
        Poczekajmy na plakaty innych kandydatow i ich program. Wowczas mozna rozpoczac
        dyskusje. Jak do tej pory ten watek to fikcja. I najazd przeciwnikow jednego
        kandydata bez zadnych konkretnych argumentow programowych za innym.
        Ludzie! Glosujecie na program! Plakat jest jedynie kwintesencja programu.
        Zachowujecie sie jak dzieci we mgle.
        • Gość: Ruda Re: kenel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 10:13
          Witaj , zle zrozumiałes nasza pisaninę....
          Co do bohatera plakayu, no cóż ........
          Jedyne,, co dodam to że dziekujemy za:
          Wspaniałą kanalizacje burzową...
          Równe chodniki....
          Kanały na które bez strachu mozna wchodzić...
          I wspaniałego Rzecznika...
          Który polecił wszystkim malkontentom sie wynieść z Dobrego Miasta..
          Niektóre nadgorliwe sasiadki posłuchały...
          Tyle że, nie na Karaiby a Radomską...

I żadne ,skrytobójcze sposoby na promocje, nie pomogą..
          To tyle , ukłony Ruda
          Pozdrowienia dla Wielokropka, tez Cie lubię....
      • Gość: radek do kenel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.06, 08:57
        Dziwny jest człowiek, który traci czas i wypowiada się w wątku którego nie
        rozumie i uważa za dziwny ...

... ot taka dziwna natura tego człowieka

-------------------------------------
        Edukowanie trolli nie ma sensu!
        • Gość: teżzczęstochowy bilboard TW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 09:30
          Niefortunnie powieszono ten billboard,bo można przeczytać tak-Tadeusz Wrona
          kandydat na prezydenta kierunek Opole,Wieluń .
          albo tak- Tadeusz Wrona kandydat na prezydenta pociągnie cały obiad - wybierz
          pewność rosół w kostce.
          Przez sympatie do obecnego prez.T.W. należałoby zmienić miejsce tego b.. .P.
        • Gość: Wlodek radek napisał IP: *.vf.shawcable.net 11.10.06, 19:34

Gość portalu: radek napisał(a):

> Dziwny jest człowiek, który traci czas i wypowiada się w wątku którego nie
          > rozumie i uważa za dziwny ...
          >
          > ... ot taka dziwna natura tego człowieka
          >
          > -------------------------------------
          > Edukowanie trolli nie ma sensu!

A moze ty nie rozumiesz tego, co zrozumieli inni.
          Zapytales, to otrzymales odpowiedz.
          Politycznego plakatu nie da sie skomentowac bez tresci jakie zawiera.
          Ostatnie zdanie nie swiadczy dobrze o autorze..
          Zdaje sie, ze to te "trolle" edukuja "autora" w temacie "dzielo" jakie wykonal.
          Widac marny z ciebie spec od propagandy wizualnej skoro faceta ktorego masz
          reklamowac wieszasz pod krowa. Skojarzenie nasuwa sie samo... i prowokuje do do
          dalszych negatywnych komentarzy.
          Ot..taka dziwna natura :artysty:...zrobic cos mniej udanego i plakac, ze go
          trolle nie zrozumialy(:-
          Na twoim miejscu cieszylbym sie ze chalture sprzedalem i ...siedzial cicho.
          • Gość: radek Re: radek napisał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.06, 22:28
            ... bez odpowiedzi, bo szkoda klawiaturę niszczyć
            • Gość: Wl Re: radek napisał IP: *.vf.shawcable.net 13.10.06, 03:45

Gość portalu: radek napisał(a):

> ... bez odpowiedzi, bo szkoda klawiaturę niszczyć

Masz racje! Jeszcze moglbys co inteligentnego napisac i to bylby dopiero
              problem dla troli.
              Amen
    • Gość: Michal Re: Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja IP: *.prenet.pl 11.10.06, 10:12
      Chwali sie realizacja pomyslow swoich poprzednikow np. Ratusz..... PIS-owski
      billbord dno.....
    • Gość: Ania kłamstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 11:10
      jak Częstochowa może byc najwazniejsza skoro bilbord z pieknym/ładnym ratuszem
      w tle wisi na brzydkim i zaniedbanym Puchatku. Nie wspomne o budce z
      zapiekankami. Skoro czestochowa jest najwazniejsza zrób cos dla niej
      np.wyremontyj Puchatka.
      • harry1983 Re: kłamstwo 11.10.06, 11:53
        Prezydent przez całą kadencję popełniał jeden podstawowy błąd : na współpraconików dobierał sobie amatorów, zamiast postawić na ludzi inteligentnych - efektem takiej współpracy jest to, co widać dookoła - wystarczy się rozejrzeć.

W ostatniej chwili nie da się naprawić błędów z czterech lat.
        Nie docenił młodych, i ich potrzeb, i to się teraz mści.

Swoją drogą ciekawe, ile ktoś wziął za ten billboard, zrobiłbym taki sam za połowę ceny :D

Takie rzeczy to można zrobić w paincie w 10 minut.
        Nie ma co, full profesjonalizm, zwłaszcza kolorystyka - pół twarzy wygląda jak opalone w solarium, pół blade, wyraz twarzy jak na egzekucji - tragedia.

Z niecierpliwością czekam na kolejne billboardy, jak to zawsze przed wyborami będzie się można pośmiać.

A zestawienia plakatu z krową... <hahaha>
        Full zawodowstwo, tylko tak dalej :)
      • Gość: *** Re: kłamstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.06, 13:40
        Gość portalu: Ania napisał(a):

> Skoro czestochowa jest najwazniejsza zrób cos dla niej
        > np.wyremontyj Puchatka.

Puchatek jest własnością prywatną i prezydent może w nim zrobić mniej więcej
        tyle co w Twoim mieszkaniu.
    • anna.scott Re: Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja 11.10.06, 13:47
      1. Nie podoba mi się tło plakatu. Takie nadziabane. Za dużo elementów. Wiem, że
      to ratusz, ale wolałabym coś gładszego. Do tego jeszcze gałęzie drzewa i
      kwiaty. Wszystko się zlewa.
      2. Poza tym pan Wrona wygląda, jakby na czymś niepewnie siedział, lekko
      pochylony do przodu.
      3. Nazwisko powinno być większą czcionką. Większą od hasła. W końcu głosuje się
      na kandytata, a nie na jego hasło.
      4. Niewidoczny niemal napis: "Kandydat na prezydenta".
      5. No i ten pasek u góry z nazwą komitetu. Wygląda, jakby mu wychodził z głowy.
      6. Mało różnorodna kolorystyka. Jak na plakat, który powinien zwracać na siebie
      uwagę, krówka bardziej mi się podoba: i sympatyczna, i wesoła, i taka fajnie
      kolorowa. OPTYMISTYCZNA. A plakat pana Wrony jest tak spokojny, że aż smutny.

Ogólnie: NIE PODOBA MI SIĘ.
    • kenel Re: Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja 11.10.06, 14:54
      Interesuje mnie dyskusja na temat billbordow. Przez porownanie z billbordami
      innych kandydatow. Odnosnie krowki i bulionowych kostek to rzeczywiscie jest to
      zabawne.
      Do tematu odnioslbym sie w ten sam sposob gdyby pisano tak jak tu wybiorczo o
      jednym bilbordzie. Bez wzgledu na kandydata.
      Pozdrawiam.
      • Gość: polecam tutaj jest dużo lepszy plakat wyborczy- poprawny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 15:04
        politycznie:)) miasta.gazeta.pl/czestochowa/51,35271,3677044.html?i=2
        • Gość: Wrona Żyd Re: tutaj jest dużo lepszy plakat wyborczy- popra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 23:46
          miasta.gazeta.pl/czestochowa/51,35271,3677044.html?i=2
          Jak to Wrona składa ręce do modlitwy z Żydami i z Katolikami?
          Coś mi tu nie pasuje.
          A ten czarny to też Żyd?
          Po Mamusi czy Tatusiu?
    • Gość: jasiu... Też Tadeusz - jakie to podobne IP: 212.160.86.* 11.10.06, 16:04
      I też się nie śmieje.

polhost.de/images/stories/radio1.jpg
      (a jakie podobne w nastroju)

Mimo wszystko mnie się bardziej podoba na tym maleńkim
      www.poslaniec.pl/archiwum/47/f_47_12.jpg zdjęciu. Sami powiedzcie, gdzie
      jest sympatyczniejszy?

Niezdecydowanych odsyłam na wikipedię pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Rydzyk
      • Gość: ONA Re: Też Tadeusz - jakie to podobne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 23:43
        Puchatek jest własnością prywatną i prezydent może w nim zrobić mniej więcej
        tyle co w Twoim mieszkaniu.

Skoro jest to budynek prywatny, to Wrona musiał mieć zgode właściciela na
        powieszenie swojego plakatu.
        Ciekawe jak to załatwił i co zaoferował włascicielowi?

Układy..a na układy nie ma rady

• Gość: karol Re: Też Tadeusz - jakie to podobne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 20:41
          no bardzo
    • Gość: Rava Re: Billboard - Tadeusz Wrona, dyskusja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 12:50
      Bilboard jest brzydki, jak i sam Wr..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka