Dodaj do ulubionych

Tajemnica dom starców

IP: *.inds.pl 13.10.06, 22:47
trudno o komentarz...brak słów...
Obserwuj wątek
    • Gość: Krakoo Tajemnica dom starców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.06, 23:56
      Skoro to 'misja' a nie biznes to skad kaska na zainstalowanie od reki
      monitoringu, skad kasa na kolejny dom? Budowa to przeciez niemale koszty.
      Dla mnie to biznes, czysty biznes...
      • Gość: dan Re: Tajemnica dom starców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 00:20
        to nie ludzie a świnie wiążą te staruszki, dalej nie skomentuje bo by skasowali
        mi komentarz :/
        • Gość: hegemon® to za głosowanie na LPR!!! dobrze im tak!!! IP: *.skynet.net.pl 15.10.06, 10:48
          zero litosci dla przydupasow romana i kaczek
        • Gość: jag Re: Tajemnica dom starców IP: *.qld.bigpond.net.au 04.03.08, 03:14
          Te opiekunki tam ciagle pracuja
      • Gość: ja2 Re: Tajemnica dom starców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.06, 01:02
        No właśnie, sama bym na tę myśl tak od razu nie wpadła. Nie lepiej więcej kasy
        przeznaczyć na lepszą opiekę?
        • Gość: ss Re: Tajemnica dom starców IP: *.brhm.cable.ntl.com 14.10.06, 01:08
          zona mojego znajomego pracowala na ogrodowej w domu opieki,to co opowiadala o
          tym ''obozie '' to sie nie miesci w umysle zdrowego czlowieka,oboz ten prowadza
          zakonnice to co sie tam wyprawia to szok !! psychotropy sa na porzadku dziennym
          • Gość: bizon Re: Tajemnica dom starców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 09:11
            Na ul. Wolnej siostrzyczki zakonne też prowadzą Dom Pomocy. Tam psychotropów są
            pełne szafy, a pensjonariusze jedzą je jak cukierki, oczywiście za aprobatą
            siostrzyczek.
            • Gość: Jasia Re: Tajemnica dom starców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.06, 23:17
              Trzeba wiedzieć że zakonnice to tylko na zewnątrz wyglądają jak niewiniątka a od
              środka to nie mam odpowiedniego określenia. Nie chce obrażać zwierząt. A jak
              potrafią się kłócić, jakie to jędze to poza murami klasztoru nie znajdziesz.
              Generalnie to w służbie zdrowia brak pieniędzy a najbardziej potrzebne zwykłe
              współczucie i dobre słowo które nic nie kosztuje.
          • Gość: ania Re: Tajemnica dom starców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 19:14
            Grubo przesadziłeś z tymi siostrami na ul. Ogrodowej, znam ten dom i mam tam
            bliska osobę , warunki sa bardzo dobre duzo lepsze a nawet nie porównywalne z
            państwowymi domami opieki. Chyba wywalili twoją żonke za jakieś przewinienie
            (bo co do personelu to faktycznie jest tam duża dyscyplina, ale dzięki temu
            siostry skrytki odniosły sukces) wielu starszym osobom życzyłabym takich
            warunków na starość i opieki jaka jest tam. Aby dostac sie do tego domu opieki
            lecznicej trzeba czekac wiele lat to samo mówi za siebie jakoś te staruszki u
            siostrzyczek nie chca umierać::))a resztę sobie sam dopowiedz i bzdur nie
            pisz. Mieszkam w Żarkach Letnisko i znam problem tego domu ""starców" u sióstr
            nigdy nie słyszałam takich jęków i krzyków co w Żarkach Letnisko na Poczcie.
            Ten własciciek powinien isć do więzienia za to co robi tym ludziom.
            • Gość: gigi Re: Tajemnica dom starców IP: *.tktelekom.pl 08.03.08, 11:39
              do Ani IP Aniu w jakim świecie ty żyjesz w tym domu jest przemiał czeka się pół
              roku,a w państwowym do 10 lat oczy nie wiem czym ci zaszły jedź choćby na
              Kontkiewicza, Wieluńską i zobacz. W tych domach są kontrole, pokoje 1, 2, 3
              osobowe z natryskami i łazienką. W domu przy KONTKIEWICZA żyją ludzie
              upośledzone umysłowo i mają godne warunki nawet wyjeżdzają na wczasy. Nie
              wspomnę już o zapleczu np fotel do masażu, sauny itp. pokaż mi to wszystko w tym
              idealnym domu, gdzie podopieczni pracują w ramach terapii w kuchni. Mam kogoś
              kto tam pracuje i wiem coś o tym. ponadto mam doczynienia z branżą pomocy społecznej
          • Gość: andzia Re: Tajemnica dom starców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.06, 19:00
            o boze to jest karygodne.trzeba to naglosnic jeszcze bardziej.szkoda ludzi!!!!!!
            trzeba im sie wziac za dupe.....
          • Gość: marta Re: Tajemnica dom starców IP: *.telpol.net.pl 21.10.06, 21:23
            a nie czasem chodzi tu o karitas w poraju
    • monmiz Re: Tajemnica dom starców 14.10.06, 01:31
      Straszne!
      Pocieszające jest tylko to, że Ci, którzy teraz znęcają sie nad staruszkami też
      kiedys będa starzy i zycze im, aby to co robia wróciło do nich z nawiązka i sami
      mieli taką "opiekę".
    • Gość: wkurzona Re: Tajemnica dom starców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.06, 10:24
      To się nadaje do sądu!!
      Skandal
    • Gość: nnn Re: gdzie są rodziny?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 12:17
      ci starzy schorowani ludzie napewno mają jakies "kochajęce" dzieci, którym
      poświęcili całe swoje życie... pruli sobie żyły zeby wyrośli na "porządnych"
      ludzi. Pewnie ich wykształcili na profesorów, adwokatów , lekarzy itp a oni
      teraz nie mają czasu się nimi zająć są tek zaaprobowani swoją pracą i pewnie
      taka staruszka źle by się komponowała na tle ich pięknych willi więc lepiej
      usunać ją z widoku... Ten świat się kończy! Gdzie są takie wartości jak rodzina
      i wielopokoleniowe domy....jakie społeczeństwo teraz wyrasta?
      • Gość: marcyam Re: gdzie są rodziny?? IP: 212.240.57.* 14.10.06, 13:33
        Chodzi o polskie społeczeństwo, które wg statystyk w 90 procentach jest
        katolickie. Społeczeństwo, którego dzieci już w przedszkolu indoktrynowane są
        nauką Kościoła katolickiego, a dorośli są tak zapatrzeni w Ojca Świętego w
        złotych szatach na tronie w Watykanie, że za życia stawiali mu pomniki...
        Fachowo to sie nazywa hipokryzja lub zakłamanie. Jak kto woli.
        • ango7 Re: gdzie są rodziny?? 14.10.06, 13:58
          Cóż,katolicyzm nie jest religią mas,ale jednostek i nikt tego nie zmieni.Z
          globalnego obrazu zawsze wyłoni się hipokryzja,bo jest naturalną cechą
          katolików z nazwy(praktyka nie ma tu nic do rzeczy).Oto mamy kolejnego
          człowieka z misją,hihi.Szkoda,że swą "misją" "uszczęśliwia" bezbronnych chorych
          ludzi.Niestety takie traktowanie osób starszych staje się powszechne,gdyż na
          domach opieki można nieźle zarobić,a ostatnio głównie to się liczy(w sumie nie
          wiem czy ostatnio,ale faktem jest,że człowiek gdzieś w tym wszystkim ginie)
        • Gość: aaa Re: gdzie są rodziny?? IP: *.chello.pl 14.10.06, 21:17
          widzisz spoleczenstwo jest w 90% katolickie, to w katolicyzmie ksiadz odpuszcza
          ci grzechy po krotkiej pogadance - i jak tu byc moralnym?
          • Gość: xxx Re: gdzie są rodziny?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 10:36
            Ja do swojego księdza już dawno nie chodzę po rozgrzeszenie a wczoraj
            dowiedziałam się że swojej 18 letniej córce kupił mieszkanie M-4.... sam ma
            nowe autko. Mochery nie skapią mu emeryturek :/
      • Gość: syn Re: gdzie są rodziny?? IP: *.qld.bigpond.net.au 04.03.08, 04:59
        Tam jest moja matka. Miala nas 6 synow i jedna jedyna corke.Synowie
        jak tylko podrosli to do roboty, ja mialem 16 lat jak zaczalem prace.
        Wszycy z domu wyszlismy bardzo wczesnie. Zostala tylko siostra,ktora
        cale zycie mieszkala z matka i z matki korzystala bo matka do
        biednych nie nalezala. Wychowala matka tez corce syna. Dopoki byla
        zdrowa , gotowala, prala bylo dobrze, ale jak doszlo matce 93 lata,
        to oslabla i oczekiwala pomocy wlasnie od corki. No i jest w domu
        starcow,bez wiedzy pozostalego rodzenstwa corka oddala matke do
        przytulku.Matka teraz placze, nie chce byc w tym przytulku, ale za
        to corka zadowolona i wychwala ten dom opieki. Zostalo przeciez ladne
        tanie mieszkanie w centrum miasta.
      • Gość: syn Re: gdzie są rodziny?? IP: *.qld.bigpond.net.au 04.03.08, 05:36
        W domu opieki w Zarkach jest moja matka. Urodzila nas 7. 6 synow
        i jedna corke. Ja mialem 16 lat jak zaczalem prace zawodowa i nie
        ukonczylem nawet podstawowki.Z domu zreszta jak pozostali bracia
        wyszlem dosc wczesnie i zadnej pomocy od rodzicow nie dostalem
        ani o tym nigdy nie myslalem,matka nawet na godzine syna mojego
        nie zgodzila sie przypilnowac.Dla matki byla tylko corka z nia
        pokladala swoje nadzieje,corka zostala w domu z matka.Matka
        wychowala jej syna, pomagala jak mogla , do biednych nie nalezala.
        Handlowala z dzialki i bylo dobrze,ale matka po ukonczeniu 90 lat
        oslabla, nie mogla juz prac, gotowac, sprzatac, byla juz nie
        przydatna, wiec po cichu bez mojej i innych synow wiedzy, corka
        matke oddala do domu starcow.Matka bardzo to przezywa, ale corka
        nalezy do tych zadowolonych co wychwalaja domy opieki.
        Corce zostalo tanie mieszkanie w centrum Sosnowca i ma klopot z
        glowy.
        Doplacac do domu opieki nie musi, ciagnie sie od nas ile da, nawet
        nas
        oszukuje ile ten dom kosztuje.
        • Gość: gigi Re: gdzie są rodziny?? IP: *.tktelekom.pl 08.03.08, 11:55
          Dom opieki może kosztować około 2000 zł, 70% ze swojego dochodu płaci klient, a
          resztę rodzina lub państwo to znaczy rodzina płaci wtedy gdy w twojej rodzinie
          na osobę przekracza 250% kryterium ustawowego pomocy społecznej. dotyczy to
          państwowych domów lub takiego jak w Częstochowie tj zakład opiekuńczo leczniczy
          gdzie prowadzą zakonnice ale do tych placówek nie radzę. W państwowym twojej
          siostrze nie poszło by tak łatwo oddać mamę bo ona sama musi wyrazić zgodę przy
          pracowniku socjalnym i lekarzu. a jeśli nawet potrzeba to i przy lekarzu
          psychiatrze. pozdrawiam i zajrzyj do ustawy o pomocy społecznej z 2004 r
          • Gość: gigi Re: gdzie są rodziny?? IP: *.tktelekom.pl 08.03.08, 12:07
            zapomniałam napisać kryterium na osobę w rodzinie tj 351 zł i załóżmy, że twoja
            rodzina to 4 osoby razy 351 równa się 1404 razy 250% to daje 3510 zł w rodzine
            jest cały dochód, a jak przekraczas 1 zł to je płacisz
          • Gość: syn Re: gdzie są rodziny?? IP: *.qld.bigpond.net.au 15.03.08, 03:52
            Gigi, Jesli czytalas wszystkie artykuly o domu opieki w Zarkach,
            to wiesz ile kosztuje tam pobyt. To niemozliwe, ze Mesjasz juz
            liczy sobie miesiecznie od osoby 2.000 tysiace.
            Poza tym zwracam uwage, ze osoby oddawane do domu starcow, nie
            koniecznie spelniaja kryteria ustaw i przepisow, chociaz zyjemy w
            kraju prawa i sprawiedliwosci..Moja mama nie bierze
            zadnych lekow, wyniki badan lekarskich miala dobre, jest tylko stara.
            Zreszta duzo ludzi ci powie, ze jak sie chce starego czlowieka
            pozbyc z domu to sprawa
            jest do zalatwienia, wcale nie jest to trudne. Nie znam przypadku
            gdzie rodzina chciala oddac staca do domu opieki i otrzymala odmowe.
            Znam natomiast kilka przypadkow gdzie przyznano renty inwalidzie
            osoba zupelnie zdrowym.Przydzialy na leczenia sanatoryjne tez budza
            duze watpliwosci, te same zdrowe osoby jezdza tam co roku.Trzeba
            tylko troche sprytu i mozna dobrze zyc z pieniedzy podatnikow.

• Gość: Porajak Re: Tajemnica dom starców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 14:13
      I bardzo dobrze - może w końcu załatwią tego kłamcę, oszusta i cwaniaka jakim
      jest M. Wyobraźcie sobie, że ten artykuł najpierw ukazał się w Gazecie
      Myszkowskiej to M. jezdzil po wioskach i wykupywal caly naklad. Z Wyborcza juz
      mu sie nie uda :)
      • Gość: niezastraszony Re: Tajemnica dom starców IP: *.qld.bigpond.net.au 17.03.08, 02:18
        Ten caly Mesjasz to kryminalista, sam przyznal sie do winy.
        Jak naglosniono krepowanie starcow pasami, pokazano w gazetach,
        to jak sam Mesjasz mowi, juz sie tego w Zarkach w jego domu opieki
        nie stosuje. Przeciez zdrowy rozsadek
        mowi, ze ten chlop, by walczyl o swoja opinie i pokazal ze wiazal
        starcow dla ich dobra i swojego bezpieczenstwa.Nagle wszyscy
        uzdrowieni, cud Mesjasza, cud sie stal w Zarkach.Amen
    • Gość: ewita straszne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 15:33
      to sie w głowie nie mieści co tam sie dzieje z tymi bezbronnymi, starymi ludzmi
      i oczywiscie pomimo dowodów, świadków a nawet zdjęc dziennikarza ten caly
      Mesjasz dalej dziala i otwiera kolejny dom.... sku....... robi kase na
      niewinnych ludzaich i ma ich gleboko gzdies... nie ma sprawiedliwosci na takich
      ludzi...
    • Gość: Jacek Tajemnica dom starców IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.06, 20:25
      za coś takiego odpowiedzialni powinni pójść siedzieć.
      Ale pewnie wójt ma dobre układy z PiS i okaże się to kolejną nagonką na tę
      szlachetną partię...
    • douglasmclloyd Takie rzeczy w moich stronach? 14.10.06, 21:52
      Trzeba w Żarkach zrobić porządek ;)
      • Gość: em Re: Takie rzeczy w moich stronach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 22:25
        Jak długo to można czytać.
        • kozaczek3 Takie rzeczy w moich stronach?Zrób coś aby było 15.10.06, 01:32
          Inaczej.
          Wpłać na Caritas stówe a będziesz miał poczucie dowartościowania jednej złotówki na biednych.
          Gość portalu: em napisał(a):

> Jak długo to można czytać.
    • koorwadziewica7 Bóg kocha starców i nie da ich skrzywdzić!!!! 14.10.06, 22:52
      On tylko ich doświadcza.
      Jak cały nasz wybrany naród.
      Amen.
    • Gość: eNDe Re: Tajemnica dom starców IP: *.e-wro.net.pl 14.10.06, 22:57
      świeże powietrze, cisza, relaks i dobre warunki....
      ...gatunek ludzki to największe ŚCIERWO jakie chodzi po tej planecie
      • Gość: j Re: Tajemnica dom starców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 13:52
        :-)
    • Gość: :( Też się zestarzejesz, sk...synu. IP: *.toya.net.pl 14.10.06, 23:10
      I może ktoś należycie wtedy odpłaci.
    • koorwadziewica7 Patron domów starców papież Innocenty III 14.10.06, 23:52
      Innocenty III (1198-1216)
      "Człowiek poczęty jest z krwi zepsutej przez żar lubieżności, a jedynymi
      towarzyszami jego trupa są robaki w grobie. Żywy - karmi wszy, umarły będzie
      karmił robaki i muchy. Żywy produkuje łajno i wymiociny, umarły wytwarza
      zgniliznę i fetor. Kiedy żyje, tuczy tylko sam siebie; kiedy umrze będzie tuczyć
      tysiące robaków."

• vinogradoff To przyklad, ze powinni tu wkroczyc Niemcy. 14.10.06, 23:56
      Tu w RFN ich sie nie krepuje. Koszt pobytu jednego staruszka w domu starcow
      przkracza 150,- Euro na dobe, jednego dziecka w domu dziecka 400, Euro na dobe
      a w rodzinie zastepczej 60,- Euro na dobe. Policzmy, dom starcow 4500,-Euro na
      miesiac, dom dziecka, 12 000,- Euro na miesiac, rodzina zastepcza 1800,- Euro na
      miesiac. Z .....bata nie ukrecisz.
    • Gość: Gama Tajemnica dom starców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 01:09
      Potworne!! Potworne!! Przecież to ludzie!! Teraz są starzy, bezbronni,
      zastraszeni. Kiedyś pracowali, byli czynni, zupełnie jak ci, co się nad nimi
      teraz znęcają. Kto wie, jak potoczy się ich życie, czy na starość nie znajdą
      się w podobnym przytułku, zdani na niełaskę podobnych ludzi. Czy nie przyjdzie
      im samotnie oczekiwać śmierci, która będzie ich jedynym wybawieniem z tego
      koszmaru. Ktoś mściwy mógłby powiedzieć, że im tego życzy.
      • kozaczek3 Ja życzę im tego,Przecież to katolicy 15.10.06, 01:27
        Kochaj bliźniego jak siebie samego.
        Wszytkie inne przykazania są zbędne.
    • panbuk1 Rozpatrze te skargi w odpowiednim czasie!!! 15.10.06, 01:52
      Aktualnie jesteśmy na etapie walki lokalnej pod Bziochami (Grunwald).
      Jeszcze nie wiem komu dać do domu.
      Ale wybiorę coś, co mnie zadowoli, w brew przeciwnej woli.
      Amen.
    • Gość: ania Tajemnica dom starców IP: *.dyn.optonline.net 15.10.06, 02:57
      nie moge w to uwierzyc to straszne to musi sie zmienic a kary dla wszystkich
      ktorzy w tym uczestniczyli powinny byc przykladowo surowe
    • mamila19 Tajemnica dom starców 15.10.06, 03:40
      Takie wysokie ceny za pobyt w Domu Opieki,a opieka stoi pod nkiem zapytanie.
      Biedni ci starzy,schorowani ludzie,ktorzy sa na lasce pseudoopiekunow.
      Tak jest niestety w wiekszosci Domow Opieki w Polsce.
      Smutne to i zalosne!!!
      • Gość: zibi Re: Tajemnica dom starców IP: *.mpls.qwest.net 15.10.06, 04:52
        A??? pan premier ma mame,przy swojej dupie--A???
      • Gość: Slawek B Re: Tajemnica dom starców IP: *.qld.bigpond.net.au 04.03.08, 02:54
        A ja mam pytanie dla Pana Mesjasza.
        Dlaczego maja matka Alfreda placi miesiecznie 1.800zl. za pobyt w
        Domu
        Opieki w Zarkach Letnisko. Tak mi powiedzial moj brat
        Stefan Braksator, ktory wraz z siostra Teresa Braksator umiescili
        tam matke.Wyslalem juz ponad 2.500zl i jeszcze od mojego
        syna probuja wycignac wiecej pieniedzy, bo wciaz za malo.
      • Gość: Slawek Re: Tajemnica dom starców IP: *.qld.bigpond.net.au 04.03.08, 03:26
        A ja mam pytanie do Pana Mesjasza.
        Dlaczego moja matka placi 1.800zl za miesieczny pobyt
        w Pana Domu Opieki w Zarkach Letnisko. Tak mi powiedzial
        moj brat Stefan Braksator, ktory wraz z siostra Teresa Braksator
        umiescili tam matke Alfrede Braksator. Wyslalem juz ponad 2.500zl,
        ale wciaz to za malo, cala rente matki ponad 1000zl
        zabieracie,przepisala na Pana Dom Opieki.
    • Gość: d Tajemnica dom starców IP: 62.29.142.* 15.10.06, 07:19
      nie krepujcie pacjentów pasami sami się połamią upadając
      • Gość: do .d Re: Tajemnica dom starców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 09:50
        sami powiadasz upadna?

Chyba jak Twoi dziadkowie czy rodzice SAMI WSTAJA to nie padaja?

Pomagasz im w tym?

Kara dla szefow?
        Wystawic ich z golymi tylkamni na dweor i kazdemu przechodnio9wi dac mokry
        bat i niech im
        wp.......ą ile wlezie.
        Zaklad zabrać .

Sama mam starszych rodzicow wymagajacych opieki, ale ZADNE TAKIE DOMY
        OPIEKI ...nawet u czarnych siostryzczek . A mnoze zwlaszcza u nich

• kpix Okej, to przypadek skrajny, ale...... 15.10.06, 11:33
      zle traktowanie starszych ludzi jest norma. Musielismy raz zmieniac
      dom opieki dla mojej babci, a w ramach tego drugiego domu opieki 2 razy
      zmienialismy oddzial - Na jednym oddziale albo lekarka byla niezwykle
      niekompetentna, albo po prostu chciala nasza babcie wykonczyc, np.
      gdy nasza Babcia byla bardzo odwodniona, lekarka podala Furosemid -
      silny lek moczopedny! Na drugim oddziale rozporzadzenia lekarza
      dotyczace diety byly kompletnie ignorowane, awantury skutkowaly na kilka
      dni. Przykladowo, pomimo zalecen lekarza, odlezyny nie byly niemal
      w ogole leczone. Nasza rodzina miala codzienne "warty" w czasie obiadu,
      zeby upewnic sie, czy Babcia dostaje lekarstwa i jedzenie, ktore powinna
      dostac (pomimo to, ze kartka z dieta dla niej wisiala w tamtejszej kuchni).
      Wystarczalo sie spoznic na podawanie obiadu, zeby po przyjsciu zastac
      niewlasciwe jedzenie - gdy nas zauwazala kucharka, natychmiast szla zamieniac
      talerz z jedzeniem. Nie pomagaly rozmowy z oddzialowa, naczelnikiem,
      zas rozmowa z dyrektorem skonczyla sie zaprzeczeniem wszelkich
      nieprawidlowosci i stwierdzeniem, ze jesli sie nie podoba, to mozna
      sobie zmienic dom opieki.
      Raz babcia dostala na obiad na talerzu 3 (slownie TRZY!) pierogi.
      Po naszej skardze dodano jej 2 pierogi wiecej - po czym gdysmy
      poszli z interwencja do naczelnika, wywolany kucharz zarzekal sie,
      ze pamieta jak Babci nakladal ich piec - naczelnik zas dal mu wiare.
      Juz pomine wielokrotne proby wyludzenia dodatkowych pieniedzy na leki i
      pieluchy, na ktore przeciez dom pobiera pieniadze z 70% emerytury starszego
      pacjenta badz sa refundowane przez fundusz! W koncu zmienilismy po raz
      wtory oddzial - i trafilismy na wspanialy zespol, wsrod ktorych takie rzeczy
      nie byly do pomyslenia.

Uwazam, ze przypadek w artykule jest przypadkiem skrajnym, ale w takich
      domach - glownie panstwowych - jest X materialow dla dziennikarzy na afery.
      Ludzie tam lezacy z definicji nie moga sie zglosic do redakcji gazet, zas
      rodziny tych ludzi sa czesto zaszantazowane - jesli ktos wyskoczy ze skarga,
      odbije sie to na traktowaniu starszej matki/ojca/babci/dziadka.
      • Gość: emeryt Re: Okej, to przypadek skrajny, ale...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 11:56
        emeryt na wolnosci zyje tak samo . Za 500 zl jak mozna zyc? wyobrazcie
        sobie zyc za 500 zl na taka drozyzne to jest ludobojstwo ukryte -zbrodnia
        dlaczego o tym sie nie mowi bo sily nie maja ..
        • Gość: gosc Re: Okej, to przypadek skrajny, ale...... IP: 213.47.125.* 15.10.06, 12:16
          A czy czsami Mesjasz nie kandyguje na Wojta i dlatego teraz cala ta afera?
          • Gość: xyz Re: Okej, to przypadek skrajny, ale...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 15:47
            To prawda - miał kandydować, ale po artykule Mazanka z Gazety Myszkowskiej
            definitywnie zrezygnował.
    • Gość: Bonifacy Tajemnica dom starców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 12:49
      Dom starców ma przynosić dochody, a nie stwarzać godne warunki dożywania końca
      ludzi schorowanych.Taka jest idea i taka jest rzeczywistość.To piekło na ziemi
      za życia i kara za złe wychowanie dzieci.Wielu jest takich szczegolnie w
      Warszawie iż na święta umieszczają rodzicow w szpitalu aby nie
      przeszkadzali.Właściciel lub zarządzający ma także w tym interes.
      • Gość: axi Re: Tajemnica dom starców IP: *.flatpla.net 15.10.06, 14:48
        DOŚĆ!!!!!!!!!!!!
        Już nie można o tym czytać, słuchać i oglądać.Czas najwyższy zrobić porządek ze
        wszystkimi domami pseudoopieki.To podobno kraj wolny, demokratyczny-tylko gdzie?
        Żeby takie rzeczy działy się w tych domach w całym kraju.Ciągle się słyszy o
        podobnych aferach w różnych zakątkach naszego państwa.
        MOżę rząd wreszcie weźmie się do pracy.Trzeba nam mądrych, odpowiedzialnych a
        przede wszystkim odważnych ludzi, którzy pomogą zwalczyć to zło.NIe ma gorszego
        zła na świecie jak krzywda wyrządzona drugiemu czowiekowi.I to we wszystkich
        dziedzinach życia.Teraz domy opieki,szpitale ,szkolnictwo....itd.
        A co rząd robi? nie ma ustaw, rozporządzeń nakazujących taki a nie inny sposób
        prowadzenia działalności.Nie wystarczy określić jakie są różne wymagania aby
        takie domy powstawały, bo śmieszne jest określanie,że pomieszczenie kuchenne
        jest o 15 cm za niskie,a gdzie o przestrzeganiu praw pacjenta,to nie tylko
        tabliczka wywieszona gdzieś w gablotce.Kto przeprowadza kontrole,qdzie w jaki
        sposób? po uprzednim zawiadomieniu telefonicznym? Kolega do kolegi? jak to się
        często robi.A czemu ot tak sobie ,dzisiaj kontrolujący jadą do jednego domu
        ,jutro gdzie indziej.I nie koniecznie w dzień. a może tak w nocy, nad ranem o
        różnych porach dnia i nocy żeby się nikt nie przyzwyczaił do czasu rozpoczęcia
        kontroli.Jeżli tyle ludzi może pracować w systemie zmianowym to przedstawiciele
        inspekcji kontrolujących też.I może lepiej by było aby kontrole były z innch
        ,niezależnych ośrodków a nie , od wojewody,wójta czy kogo tam jescze na danym
        terenie.Niech prawo da możliwość przeprowadzania takich kontroli i egzekwowania
        w trybie natychmiastowym swoich ewentualnych zaleceń. A tacy "Misjonarze" jak
        ten o którym mowa oby jak najszybciej odpowiedzili za swoje tzw. misje.
        Dla tego "pana" to nic innego jak sposób na kasiorę.I nic więcej.
        Gdyby była to misja to jego placówki świeciłyby przykładem.
        i zapewne nie byłaby kąskiem dla redaktorów gazety.
        Bo o dobrych rzeczach,chwalebnych,i z serca mówi się bardzo rzadko.
        Boże pomóż tym nieszczęśnikom.

• Gość: gosc Re: Tajemnica dom starców IP: 213.47.125.* 15.10.06, 15:25
      Nie znam Mesjasza, nie prowadze domu opieki ale radze zaluzcie wlasne
      schtonisko pokazcie jak powinno byc. Ciekawe kto w Poraju zainwestuje w
      dom,wyposarzenie i czy za te pieniadze postawicie jedna pielegniarke do jednego
      pacjenta i wyzyjacie z tego.Ja nie wyobrazam sobie bym oddal rodzicow do domu
      opieki bo wiem ze jak moje dzieci to zobacza to postapia tak ze mna.Wiec gdzie
      jest wina ? A pozatym ciekawe dlaczego afera wybucha w okresie kampanii
      wyborczej,osrodek dziala od wielu lat,czy artykul nie byl zlecony?
    • Gość: Hans A może więzienie... IP: *.sanetja.pl 15.10.06, 15:48
      W Polsce brak dla skazanych miejsc w więzieniach. A może by tak organizacje
      pożytku publicznego mogły prowadzić małe więzienia? Coś na wzór tego opisanego
      w artykule. Należy umieć wykorzystywać wrodzone zdolności wielu naszych
      rodaków, szczególnie tych, którzy łyknęłi już trochę WŁADZY samorządowej...
      W KAZDEJ GMINIE WIĘZIENIE (lub kilka) PROWADZONE PRZEZ ORGANIZACJE POŻYTKU
      PUBLICZNEGO!!!
      Wydaje mi się, że prowadzący takie małe prywatne więzienia doskonale poradzą
      sobie z największymi zbirami i tak im dają popalić, że na samą myśl o powrocie
      do niego największy recydywista wejdzie na dobrą drogę....

Z tymi domami opieki, to jest tak po polsku: chcieli dobrze, a wyszło - jak
      zawsze...
      • Gość: greta Re: A może więzienie... IP: *.qld.bigpond.net.au 04.03.08, 05:48
        Popieram pomysl
    • Gość: diwo Re: Tajemnica dom starców IP: *.centertel.pl 15.10.06, 20:17
      Oj ludzie, ludzie... Dajecie się wozić jak małe dzieci... Nie wierzcie tak
      bezkrycznie wszystkiemu co jest napisane, bo papier jest cierpliwy...

Nie przyszło Wam do głowy, że rzeczywistość jest zupełnie inna?

Swoją drogą na tym forum jeszcze wczoraj znajdował się dłuuuuuugi post
      wyjaśniający małe co nieco i napisany przez osobę najwidoczniej zorientowaną.
      Dziwnym zrządzeniem losu dzisiaj zniknął...
      A Wy już skazaliście ludzi za coś, o czym nic w ogóle nie wiecie... Rozumiem,
      że każde z Was całymi latami opiekowało się starszymi, schorowanymi osobami z
      np. osiemdziesięcioma latami na karku i znacie się na tym jak mało kto...
      Starość jest niestety czasami okropna. I nie bez powodu rodziny oddają takie
      osoby do tego rodzaju domów całodobowej opieki... Pomyślcie czasem, to nie boli.
      • Gość: Roksana Re: Tajemnica dom starców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.06, 21:43
        Większość z Was już wydała wyrok na pracowników i kierownictwo tego domu, a
        przecież opieracie się tylko na danych z gazety. Tak się składa, że moi bliscy
        mieszkają niedaleko tego domu i stwierdzili, że artykuł jest daleko
        przedramatyzowany. Przypinanie chorych pasami, to czasem konieczność, np. jeśli
        chory cierpi na chorobę Alzheimera, to pasy są jedynym zabezpieczeniem, żeby nie
        zrobił sobie krzywdy...Nie przyszło Wam to do głowy...Niestety, większość uznaje
        tylko biel albo czerń...
        • mamama1 Re: Tajemnica dom starców 16.10.06, 14:29
          całkowicie sie z tobą zgadzam, sama mam babcie z alzheimerem i wiem ze takie
          przywiazanie do krzesla czy łozka to tylko dla jej dobra. ok, czasem zdarzalo
          sie ze byla wedlug nas zwiazana troche za mocno, ale taki czlowiek sie tez
          wierci a nikt w domach opieki nie ma zagwarantowanej opieki 1:1.
          wedlug mnie, powinien w domach opieki byc tylko podzial na sale, badz oddzialy,
          gdzie leżą wyłącznie ludzie własnie np. z alzheimerem. ta choroba jak malo
          która jest okropna!!! tych ludzi trzeba traktowac calkowicie inaczej, oni zyja
          w swoim swiecie, oni potrzebuja calkowicie innej opieki niz normalny czlowiek
          na starość.
          wiem co pisze gdyz z ta choroba spotkalam sie juz kilkakrotnie w swojej
          rodzinie - cale rodzenstwo babci na nia chorowalo i jeszcze choruje.
          ci ludzi cofaja sie poszczegolnymi fazami wstecz, dzis juz na kilkunastu
          przykladach wiem ze one nastepuja jedna po drugiej:
          najpierw lekka skleroza, np. mylenie widelca z łyżką, pietra w windzie,
          przystanka autobusowego, potem zapominanie i obarczanie osob najblizszych ze
          ktos cos komus zabrał, nagle przywiazanie do majatku,
          oskarzanie kogos ze zrobiono mu krzywde, np. cielesną, co jest absolutna bzdurą
          i urojeniem chorego.
          potem faza rozbierania sie
          faza wilczego apetytu
          faza brania wszyskiego do buzi, gryzienia wlasnych palców
          faza zwiazana z fizjologia - np. toaleta w szafie
          i juz tylko gorzej i gorzej...............
          ale ci ludzi gdyby mieli wlasny oddzial na pewno bylo by inaczej,
          im radosc sprawia w pewnym stopniu zaawansowania choroby przyniesienie lalki
          badz misia do zabawy, muzyka dziecieca lub religijna, oraz rozmowy miedzy sobą -
          gdyz zdrowy czlowiek nie jest juz w stanie zrozumiec ich mowy.
          ale jesno jest pewne jak ma sie takie doswiadczenie za sobą to czlowiek jest
          bardziej pokorny i bardziej rozumie klimat domu opieki gdy widzi np.
          przywiazanego do krzesla czlowieka, zapiętego w pasy lezacego, itd.
          moja babcia jest bardzo ruchliwa, raz znalazl gdzies kilka schodw z ktorych
          spadla, tak sie potłukla ze myslelismy ze to juz koniec - na szczescie wylew
          okazal sie zewnetrzny i po jakims czasie wrocila do siebie, po tym incydencie i
          zreszta wielu innych wiem ze to przypinanie badz podawanie leków nasennych to
          tylko dla ich dobra, tym ludziom potrzeba juz tylko ciepla, spokoju, i opieki
          innych, a nade wszystko bezpieczenstwa!!!
          wiec zaczem polecimy z kolejna sensacą do prasy, moze sie lepiej zastanowmy!!!
        • Gość: rox Re: Tajemnica dom starców IP: *.qld.bigpond.net.au 15.03.08, 04:06

Nie, nie zgadzam sie, decyzje o przypinaniu pasami wydaje lekarz,
          nie pan Mesjarz, a takich zalecen tam nie bylo.Poczytaj wiecej
          o domu opieki w Zarkach, ile tam tych ludzi znaleziono przypietych,
          ktorzy, nie przebudzili sie, gdy zapalono swiatla.
    • Gość: sp9cp@kwantdcs.com Tajemnica dom starców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 06:48
      Mialiśmy naszego Ojca w Domu Opieki Zarki Letnisko. Absolutnie nie zgadzam się z
      sensacjami podanymi w artykule.Niejednokrotnie bez zapowiedzi i to w różnych
      przypadkowych terminach odwiedzaliśmy Ojca. Był zadbany,zadowolony z wyżywienia
      i troski jaką personel go otaczał. Nie wierze ,że On nie zauważyłby
      nieprawidłowości! Do ostatnich swoich dni był wysoce sprawny umysłowo.Ten Dom
      Opieki zapamiętaliśmy jako czysty ,z tzw domową atmosferą i pracujacymi tam
      ludzmi o wysokich moralach.Uważam ,że autor artykułu oparł sie na
      pomówieniach....zresztą ostatnio to jest b.modne...pewnie prowadzacy Dom nie
      spełnili jakiś oczekiwań!
      • Gość: jadzia Re: Tajemnica dom starców IP: *.qld.bigpond.net.au 01.03.08, 07:02
        Ja tez mam tam rodzine (tesciowa) i wychwalac tego przytulku
        nie bede. To wstyd , ze tam oddalas ojca, mowie ci wstyd.
        Tam nie ma przy pokojach ubikacji nawet wody biezacej, starcy
        nie maja zadnych zajec, siedza na lozkach i patrza w podloge, albo
        leza i patrza w sufit. Okna otworzyc nie wolno, w pokojach smierdzi
        moczem i innymi odchodami. Odbierane sa przez pracownikow slodycze
        co przynosza odwiedzajacy. Moja tesciowa jest b. niezadowolona,
        nazywa to miejsce wiezieniem.
        • Gość: do jadzi Re: Tajemnica dom starców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 22:56
          Jeżeli krytykujesz domy opieki to dlaczego oddałaś swoją teściową. Możesz ją
          mieć przy sobie, co stoi na przeszkodzie, żeby dać jej własny kont i spokój.
          • Gość: Jadzia Re: Tajemnica dom starców IP: *.qld.bigpond.net.au 17.03.08, 03:23

Po pierwsze mieszkam 20tys km od Zarek .
            Po drugie moja tesciowa nie dostanie wizy do tego kraju a nawet
            gdyby dostala to nie otrzyma zadnej opieki medycznej i pomocy
            finansowej.Wszystko trzeba by bylo placic prywatnie. Tesciowa nie
            chcialaby umierac w obcym kraju. W Polsce ma najblizsza
            rodzine, corke i synow. Ty bys chciala w wieku 94 lat opuscic swoj
            kraj, ? Mnie nawet tesciowa nie pamieta.
            Kolejna sprawa ma swoje mieszkanie, swoja emeryture jest niezalezna
            finansowo, jej maz pracowal w gornictwie w kopalni i stac ja
            na prywatna opieke.Pozbyto sie matki z domu, bo juz nie moze
            gotowac, prac, nawet miala klopoty robic zakupy Tak sobie zycie
            ustawila tesciowa, ze corce
            wszystko przekazala, zapominajac o synach no to teraz los ja
            pokaral. Dodam, ze moja tesciowa byla sierota. Nie pamieta swoich
            rodzicow,byla odrzucona przez wlasnych dziadkow, wychowali ja
            obcy ludzie w Golonogu, ktorych wcale nie wspomina dobrze,byla
            u nich jako sluzaca.
            Ja juz to gdzies slyszalam , nie podoba sie to zabierz sobie
            tesciowa.Ja corka mam dosyc, mam wlasne zycie i nie bede uwiazana
            matka. Opiekunka dochodzaca do domu moze byc nieuczciwa, moze matke
            okrasc. Jest tego duzo wiecej do powiedzenia ale to mniej wiecej
            powinno wystarczc.Ja sie naprawde od niczego nie uchylam, w mojej
            rodzinie rodzice, dziadkowie umierali w domu,nikomu by nawet na mysl
            nie przyszlo oddac chorego czy starego do opieki poza domem, a
            niektorzy chorowali dlugimi latami.

• Gość: Jadzia Re: Tajemnica dom starców IP: *.qld.bigpond.net.au 17.03.08, 03:38
            Ja tam mojej tesciowej nie oddalam,zrobila to jej corka, ktora u
            tesciowej mieszkala. Ja sie dowiedzialam ze tesciowa jest w domu
            opieki po fakcie, jak juz tam byla. Corka bowiem zazadala od nas
            pieniedzy na doplaty do domu opieki. Zeby nie bylo mowy ze chodzi
            mi o pieniadze a nie o tesciowa to wyslalam te pieniadze.
      • Gość: czytelnik Re: Tajemnica dom starców IP: *.qld.bigpond.net.au 08.03.08, 06:13
        Wielka szkoda, ze to sam twoj ojciec nie pisze jak mu bylo dobrze w
        domu opieki.Ile razy
        go zabralas do domu na swieta czy na niedziele? Mozna
        sie domyslec odpowiedzi. Chwalisz dom starcow, bo szukasz
        dla siebie usprawiedliwienia, powiem ci jestes PASKUDNA.
      • Gość: niezadowolona Re: Tajemnica dom starców IP: *.qld.bigpond.net.au 15.03.08, 11:09

Hej, co ty wypisujesz. Ten dom opieki w zarkach jest tylko pare
        lat.Niesamowite,ojciec twoj w domu Mesjasza zmarl chyba z
        zadowolenia,cos takiego
        jeszcze sie niezdarzylo.Ja tam bylam, warunki ciezkie, smrod i sciska
        za serce patrzec na starcow, zyjacych w tak podlych warunkach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka