Gość: sztormik IP: *.inds.pl 13.10.06, 22:47 trudno o komentarz...brak słów... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Krakoo Tajemnica dom starców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.06, 23:56 Skoro to 'misja' a nie biznes to skad kaska na zainstalowanie od reki monitoringu, skad kasa na kolejny dom? Budowa to przeciez niemale koszty. Dla mnie to biznes, czysty biznes... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dan Re: Tajemnica dom starców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 00:20 to nie ludzie a świnie wiążą te staruszki, dalej nie skomentuje bo by skasowali mi komentarz :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hegemon® to za głosowanie na LPR!!! dobrze im tak!!! IP: *.skynet.net.pl 15.10.06, 10:48 zero litosci dla przydupasow romana i kaczek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jag Re: Tajemnica dom starców IP: *.qld.bigpond.net.au 04.03.08, 03:14 Te opiekunki tam ciagle pracuja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja2 Re: Tajemnica dom starców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.06, 01:02 No właśnie, sama bym na tę myśl tak od razu nie wpadła. Nie lepiej więcej kasy przeznaczyć na lepszą opiekę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: Tajemnica dom starców IP: *.brhm.cable.ntl.com 14.10.06, 01:08 zona mojego znajomego pracowala na ogrodowej w domu opieki,to co opowiadala o tym ''obozie '' to sie nie miesci w umysle zdrowego czlowieka,oboz ten prowadza zakonnice to co sie tam wyprawia to szok !! psychotropy sa na porzadku dziennym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bizon Re: Tajemnica dom starców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 09:11 Na ul. Wolnej siostrzyczki zakonne też prowadzą Dom Pomocy. Tam psychotropów są pełne szafy, a pensjonariusze jedzą je jak cukierki, oczywiście za aprobatą siostrzyczek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasia Re: Tajemnica dom starców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.06, 23:17 Trzeba wiedzieć że zakonnice to tylko na zewnątrz wyglądają jak niewiniątka a od środka to nie mam odpowiedniego określenia. Nie chce obrażać zwierząt. A jak potrafią się kłócić, jakie to jędze to poza murami klasztoru nie znajdziesz. Generalnie to w służbie zdrowia brak pieniędzy a najbardziej potrzebne zwykłe współczucie i dobre słowo które nic nie kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Tajemnica dom starców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 19:14 Grubo przesadziłeś z tymi siostrami na ul. Ogrodowej, znam ten dom i mam tam bliska osobę , warunki sa bardzo dobre duzo lepsze a nawet nie porównywalne z państwowymi domami opieki. Chyba wywalili twoją żonke za jakieś przewinienie (bo co do personelu to faktycznie jest tam duża dyscyplina, ale dzięki temu siostry skrytki odniosły sukces) wielu starszym osobom życzyłabym takich warunków na starość i opieki jaka jest tam. Aby dostac sie do tego domu opieki lecznicej trzeba czekac wiele lat to samo mówi za siebie jakoś te staruszki u siostrzyczek nie chca umierać::))a resztę sobie sam dopowiedz i bzdur nie pisz. Mieszkam w Żarkach Letnisko i znam problem tego domu ""starców" u sióstr nigdy nie słyszałam takich jęków i krzyków co w Żarkach Letnisko na Poczcie. Ten własciciek powinien isć do więzienia za to co robi tym ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gigi Re: Tajemnica dom starców IP: *.tktelekom.pl 08.03.08, 11:39 do Ani IP Aniu w jakim świecie ty żyjesz w tym domu jest przemiał czeka się pół roku,a w państwowym do 10 lat oczy nie wiem czym ci zaszły jedź choćby na Kontkiewicza, Wieluńską i zobacz. W tych domach są kontrole, pokoje 1, 2, 3 osobowe z natryskami i łazienką. W domu przy KONTKIEWICZA żyją ludzie upośledzone umysłowo i mają godne warunki nawet wyjeżdzają na wczasy. Nie wspomnę już o zapleczu np fotel do masażu, sauny itp. pokaż mi to wszystko w tym idealnym domu, gdzie podopieczni pracują w ramach terapii w kuchni. Mam kogoś kto tam pracuje i wiem coś o tym. ponadto mam doczynienia z branżą pomocy społecznej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andzia Re: Tajemnica dom starców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.06, 19:00 o boze to jest karygodne.trzeba to naglosnic jeszcze bardziej.szkoda ludzi!!!!!! trzeba im sie wziac za dupe..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Tajemnica dom starców IP: *.telpol.net.pl 21.10.06, 21:23 a nie czasem chodzi tu o karitas w poraju Odpowiedz Link Zgłoś
monmiz Re: Tajemnica dom starców 14.10.06, 01:31 Straszne! Pocieszające jest tylko to, że Ci, którzy teraz znęcają sie nad staruszkami też kiedys będa starzy i zycze im, aby to co robia wróciło do nich z nawiązka i sami mieli taką "opiekę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzona Re: Tajemnica dom starców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.06, 10:24 To się nadaje do sądu!! Skandal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nnn Re: gdzie są rodziny?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 12:17 ci starzy schorowani ludzie napewno mają jakies "kochajęce" dzieci, którym poświęcili całe swoje życie... pruli sobie żyły zeby wyrośli na "porządnych" ludzi. Pewnie ich wykształcili na profesorów, adwokatów , lekarzy itp a oni teraz nie mają czasu się nimi zająć są tek zaaprobowani swoją pracą i pewnie taka staruszka źle by się komponowała na tle ich pięknych willi więc lepiej usunać ją z widoku... Ten świat się kończy! Gdzie są takie wartości jak rodzina i wielopokoleniowe domy....jakie społeczeństwo teraz wyrasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcyam Re: gdzie są rodziny?? IP: 212.240.57.* 14.10.06, 13:33 Chodzi o polskie społeczeństwo, które wg statystyk w 90 procentach jest katolickie. Społeczeństwo, którego dzieci już w przedszkolu indoktrynowane są nauką Kościoła katolickiego, a dorośli są tak zapatrzeni w Ojca Świętego w złotych szatach na tronie w Watykanie, że za życia stawiali mu pomniki... Fachowo to sie nazywa hipokryzja lub zakłamanie. Jak kto woli. Odpowiedz Link Zgłoś
ango7 Re: gdzie są rodziny?? 14.10.06, 13:58 Cóż,katolicyzm nie jest religią mas,ale jednostek i nikt tego nie zmieni.Z globalnego obrazu zawsze wyłoni się hipokryzja,bo jest naturalną cechą katolików z nazwy(praktyka nie ma tu nic do rzeczy).Oto mamy kolejnego człowieka z misją,hihi.Szkoda,że swą "misją" "uszczęśliwia" bezbronnych chorych ludzi.Niestety takie traktowanie osób starszych staje się powszechne,gdyż na domach opieki można nieźle zarobić,a ostatnio głównie to się liczy(w sumie nie wiem czy ostatnio,ale faktem jest,że człowiek gdzieś w tym wszystkim ginie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: gdzie są rodziny?? IP: *.chello.pl 14.10.06, 21:17 widzisz spoleczenstwo jest w 90% katolickie, to w katolicyzmie ksiadz odpuszcza ci grzechy po krotkiej pogadance - i jak tu byc moralnym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: gdzie są rodziny?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 10:36 Ja do swojego księdza już dawno nie chodzę po rozgrzeszenie a wczoraj dowiedziałam się że swojej 18 letniej córce kupił mieszkanie M-4.... sam ma nowe autko. Mochery nie skapią mu emeryturek :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syn Re: gdzie są rodziny?? IP: *.qld.bigpond.net.au 04.03.08, 04:59 Tam jest moja matka. Miala nas 6 synow i jedna jedyna corke.Synowie jak tylko podrosli to do roboty, ja mialem 16 lat jak zaczalem prace. Wszycy z domu wyszlismy bardzo wczesnie. Zostala tylko siostra,ktora cale zycie mieszkala z matka i z matki korzystala bo matka do biednych nie nalezala. Wychowala matka tez corce syna. Dopoki byla zdrowa , gotowala, prala bylo dobrze, ale jak doszlo matce 93 lata, to oslabla i oczekiwala pomocy wlasnie od corki. No i jest w domu starcow,bez wiedzy pozostalego rodzenstwa corka oddala matke do przytulku.Matka teraz placze, nie chce byc w tym przytulku, ale za to corka zadowolona i wychwala ten dom opieki. Zostalo przeciez ladne tanie mieszkanie w centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syn Re: gdzie są rodziny?? IP: *.qld.bigpond.net.au 04.03.08, 05:36 W domu opieki w Zarkach jest moja matka. Urodzila nas 7. 6 synow i jedna corke. Ja mialem 16 lat jak zaczalem prace zawodowa i nie ukonczylem nawet podstawowki.Z domu zreszta jak pozostali bracia wyszlem dosc wczesnie i zadnej pomocy od rodzicow nie dostalem ani o tym nigdy nie myslalem,matka nawet na godzine syna mojego nie zgodzila sie przypilnowac.Dla matki byla tylko corka z nia pokladala swoje nadzieje,corka zostala w domu z matka.Matka wychowala jej syna, pomagala jak mogla , do biednych nie nalezala. Handlowala z dzialki i bylo dobrze,ale matka po ukonczeniu 90 lat oslabla, nie mogla juz prac, gotowac, sprzatac, byla juz nie przydatna, wiec po cichu bez mojej i innych synow wiedzy, corka matke oddala do domu starcow.Matka bardzo to przezywa, ale corka nalezy do tych zadowolonych co wychwalaja domy opieki. Corce zostalo tanie mieszkanie w centrum Sosnowca i ma klopot z glowy. Doplacac do domu opieki nie musi, ciagnie sie od nas ile da, nawet nas oszukuje ile ten dom kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gigi Re: gdzie są rodziny?? IP: *.tktelekom.pl 08.03.08, 11:55 Dom opieki może kosztować około 2000 zł, 70% ze swojego dochodu płaci klient, a resztę rodzina lub państwo to znaczy rodzina płaci wtedy gdy w twojej rodzinie na osobę przekracza 250% kryterium ustawowego pomocy społecznej. dotyczy to państwowych domów lub takiego jak w Częstochowie tj zakład opiekuńczo leczniczy gdzie prowadzą zakonnice ale do tych placówek nie radzę. W państwowym twojej siostrze nie poszło by tak łatwo oddać mamę bo ona sama musi wyrazić zgodę przy pracowniku socjalnym i lekarzu. a jeśli nawet potrzeba to i przy lekarzu psychiatrze. pozdrawiam i zajrzyj do ustawy o pomocy społecznej z 2004 r Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gigi Re: gdzie są rodziny?? IP: *.tktelekom.pl 08.03.08, 12:07 zapomniałam napisać kryterium na osobę w rodzinie tj 351 zł i załóżmy, że twoja rodzina to 4 osoby razy 351 równa się 1404 razy 250% to daje 3510 zł w rodzine jest cały dochód, a jak przekraczas 1 zł to je płacisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syn Re: gdzie są rodziny?? IP: *.qld.bigpond.net.au 15.03.08, 03:52 Gigi, Jesli czytalas wszystkie artykuly o domu opieki w Zarkach, to wiesz ile kosztuje tam pobyt. To niemozliwe, ze Mesjasz juz liczy sobie miesiecznie od osoby 2.000 tysiace. Poza tym zwracam uwage, ze osoby oddawane do domu starcow, nie koniecznie spelniaja kryteria ustaw i przepisow, chociaz zyjemy w kraju prawa i sprawiedliwosci..Moja mama nie bierze zadnych lekow, wyniki badan lekarskich miala dobre, jest tylko stara. Zreszta duzo ludzi ci powie, ze jak sie chce starego czlowieka pozbyc z domu to sprawa jest do zalatwienia, wcale nie jest to trudne. Nie znam przypadku gdzie rodzina chciala oddac staca do domu opieki i otrzymala odmowe. Znam natomiast kilka przypadkow gdzie przyznano renty inwalidzie osoba zupelnie zdrowym.Przydzialy na leczenia sanatoryjne tez budza duze watpliwosci, te same zdrowe osoby jezdza tam co roku.Trzeba tylko troche sprytu i mozna dobrze zyc z pieniedzy podatnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porajak Re: Tajemnica dom starców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 14:13 I bardzo dobrze - może w końcu załatwią tego kłamcę, oszusta i cwaniaka jakim jest M. Wyobraźcie sobie, że ten artykuł najpierw ukazał się w Gazecie Myszkowskiej to M. jezdzil po wioskach i wykupywal caly naklad. Z Wyborcza juz mu sie nie uda :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezastraszony Re: Tajemnica dom starców IP: *.qld.bigpond.net.au 17.03.08, 02:18 Ten caly Mesjasz to kryminalista, sam przyznal sie do winy. Jak naglosniono krepowanie starcow pasami, pokazano w gazetach, to jak sam Mesjasz mowi, juz sie tego w Zarkach w jego domu opieki nie stosuje. Przeciez zdrowy rozsadek mowi, ze ten chlop, by walczyl o swoja opinie i pokazal ze wiazal starcow dla ich dobra i swojego bezpieczenstwa.Nagle wszyscy uzdrowieni, cud Mesjasza, cud sie stal w Zarkach.Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewita straszne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 15:33 to sie w głowie nie mieści co tam sie dzieje z tymi bezbronnymi, starymi ludzmi i oczywiscie pomimo dowodów, świadków a nawet zdjęc dziennikarza ten caly Mesjasz dalej dziala i otwiera kolejny dom.... sku....... robi kase na niewinnych ludzaich i ma ich gleboko gzdies... nie ma sprawiedliwosci na takich ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Tajemnica dom starców IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.06, 20:25 za coś takiego odpowiedzialni powinni pójść siedzieć. Ale pewnie wójt ma dobre układy z PiS i okaże się to kolejną nagonką na tę szlachetną partię... Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Takie rzeczy w moich stronach? 14.10.06, 21:52 Trzeba w Żarkach zrobić porządek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: Takie rzeczy w moich stronach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 22:25 Jak długo to można czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Takie rzeczy w moich stronach?Zrób coś aby było 15.10.06, 01:32 Inaczej. Wpłać na Caritas stówe a będziesz miał poczucie dowartościowania jednej złotówki na biednych. Gość portalu: em napisał(a): > Jak długo to można czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
koorwadziewica7 Bóg kocha starców i nie da ich skrzywdzić!!!! 14.10.06, 22:52 On tylko ich doświadcza. Jak cały nasz wybrany naród. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eNDe Re: Tajemnica dom starców IP: *.e-wro.net.pl 14.10.06, 22:57 świeże powietrze, cisza, relaks i dobre warunki.... ...gatunek ludzki to największe ŚCIERWO jakie chodzi po tej planecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Tajemnica dom starców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 13:52 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Też się zestarzejesz, sk...synu. IP: *.toya.net.pl 14.10.06, 23:10 I może ktoś należycie wtedy odpłaci. Odpowiedz Link Zgłoś
koorwadziewica7 Patron domów starców papież Innocenty III 14.10.06, 23:52 Innocenty III (1198-1216) "Człowiek poczęty jest z krwi zepsutej przez żar lubieżności, a jedynymi towarzyszami jego trupa są robaki w grobie. Żywy - karmi wszy, umarły będzie karmił robaki i muchy. Żywy produkuje łajno i wymiociny, umarły wytwarza zgniliznę i fetor. Kiedy żyje, tuczy tylko sam siebie; kiedy umrze będzie tuczyć tysiące robaków." Odpowiedz Link Zgłoś
vinogradoff To przyklad, ze powinni tu wkroczyc Niemcy. 14.10.06, 23:56 Tu w RFN ich sie nie krepuje. Koszt pobytu jednego staruszka w domu starcow przkracza 150,- Euro na dobe, jednego dziecka w domu dziecka 400, Euro na dobe a w rodzinie zastepczej 60,- Euro na dobe. Policzmy, dom starcow 4500,-Euro na miesiac, dom dziecka, 12 000,- Euro na miesiac, rodzina zastepcza 1800,- Euro na miesiac. Z .....bata nie ukrecisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gama Tajemnica dom starców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 01:09 Potworne!! Potworne!! Przecież to ludzie!! Teraz są starzy, bezbronni, zastraszeni. Kiedyś pracowali, byli czynni, zupełnie jak ci, co się nad nimi teraz znęcają. Kto wie, jak potoczy się ich życie, czy na starość nie znajdą się w podobnym przytułku, zdani na niełaskę podobnych ludzi. Czy nie przyjdzie im samotnie oczekiwać śmierci, która będzie ich jedynym wybawieniem z tego koszmaru. Ktoś mściwy mógłby powiedzieć, że im tego życzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Ja życzę im tego,Przecież to katolicy 15.10.06, 01:27 Kochaj bliźniego jak siebie samego. Wszytkie inne przykazania są zbędne. Odpowiedz Link Zgłoś
panbuk1 Rozpatrze te skargi w odpowiednim czasie!!! 15.10.06, 01:52 Aktualnie jesteśmy na etapie walki lokalnej pod Bziochami (Grunwald). Jeszcze nie wiem komu dać do domu. Ale wybiorę coś, co mnie zadowoli, w brew przeciwnej woli. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Tajemnica dom starców IP: *.dyn.optonline.net 15.10.06, 02:57 nie moge w to uwierzyc to straszne to musi sie zmienic a kary dla wszystkich ktorzy w tym uczestniczyli powinny byc przykladowo surowe Odpowiedz Link Zgłoś
mamila19 Tajemnica dom starców 15.10.06, 03:40 Takie wysokie ceny za pobyt w Domu Opieki,a opieka stoi pod nkiem zapytanie. Biedni ci starzy,schorowani ludzie,ktorzy sa na lasce pseudoopiekunow. Tak jest niestety w wiekszosci Domow Opieki w Polsce. Smutne to i zalosne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Tajemnica dom starców IP: *.mpls.qwest.net 15.10.06, 04:52 A??? pan premier ma mame,przy swojej dupie--A??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek B Re: Tajemnica dom starców IP: *.qld.bigpond.net.au 04.03.08, 02:54 A ja mam pytanie dla Pana Mesjasza. Dlaczego maja matka Alfreda placi miesiecznie 1.800zl. za pobyt w Domu Opieki w Zarkach Letnisko. Tak mi powiedzial moj brat Stefan Braksator, ktory wraz z siostra Teresa Braksator umiescili tam matke.Wyslalem juz ponad 2.500zl i jeszcze od mojego syna probuja wycignac wiecej pieniedzy, bo wciaz za malo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek Re: Tajemnica dom starców IP: *.qld.bigpond.net.au 04.03.08, 03:26 A ja mam pytanie do Pana Mesjasza. Dlaczego moja matka placi 1.800zl za miesieczny pobyt w Pana Domu Opieki w Zarkach Letnisko. Tak mi powiedzial moj brat Stefan Braksator, ktory wraz z siostra Teresa Braksator umiescili tam matke Alfrede Braksator. Wyslalem juz ponad 2.500zl, ale wciaz to za malo, cala rente matki ponad 1000zl zabieracie,przepisala na Pana Dom Opieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Tajemnica dom starców IP: 62.29.142.* 15.10.06, 07:19 nie krepujcie pacjentów pasami sami się połamią upadając Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do .d Re: Tajemnica dom starców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 09:50 sami powiadasz upadna? Chyba jak Twoi dziadkowie czy rodzice SAMI WSTAJA to nie padaja? Pomagasz im w tym? Kara dla szefow? Wystawic ich z golymi tylkamni na dweor i kazdemu przechodnio9wi dac mokry bat i niech im wp.......ą ile wlezie. Zaklad zabrać . Sama mam starszych rodzicow wymagajacych opieki, ale ZADNE TAKIE DOMY OPIEKI ...nawet u czarnych siostryzczek . A mnoze zwlaszcza u nich Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Okej, to przypadek skrajny, ale...... 15.10.06, 11:33 zle traktowanie starszych ludzi jest norma. Musielismy raz zmieniac dom opieki dla mojej babci, a w ramach tego drugiego domu opieki 2 razy zmienialismy oddzial - Na jednym oddziale albo lekarka byla niezwykle niekompetentna, albo po prostu chciala nasza babcie wykonczyc, np. gdy nasza Babcia byla bardzo odwodniona, lekarka podala Furosemid - silny lek moczopedny! Na drugim oddziale rozporzadzenia lekarza dotyczace diety byly kompletnie ignorowane, awantury skutkowaly na kilka dni. Przykladowo, pomimo zalecen lekarza, odlezyny nie byly niemal w ogole leczone. Nasza rodzina miala codzienne "warty" w czasie obiadu, zeby upewnic sie, czy Babcia dostaje lekarstwa i jedzenie, ktore powinna dostac (pomimo to, ze kartka z dieta dla niej wisiala w tamtejszej kuchni). Wystarczalo sie spoznic na podawanie obiadu, zeby po przyjsciu zastac niewlasciwe jedzenie - gdy nas zauwazala kucharka, natychmiast szla zamieniac talerz z jedzeniem. Nie pomagaly rozmowy z oddzialowa, naczelnikiem, zas rozmowa z dyrektorem skonczyla sie zaprzeczeniem wszelkich nieprawidlowosci i stwierdzeniem, ze jesli sie nie podoba, to mozna sobie zmienic dom opieki. Raz babcia dostala na obiad na talerzu 3 (slownie TRZY!) pierogi. Po naszej skardze dodano jej 2 pierogi wiecej - po czym gdysmy poszli z interwencja do naczelnika, wywolany kucharz zarzekal sie, ze pamieta jak Babci nakladal ich piec - naczelnik zas dal mu wiare. Juz pomine wielokrotne proby wyludzenia dodatkowych pieniedzy na leki i pieluchy, na ktore przeciez dom pobiera pieniadze z 70% emerytury starszego pacjenta badz sa refundowane przez fundusz! W koncu zmienilismy po raz wtory oddzial - i trafilismy na wspanialy zespol, wsrod ktorych takie rzeczy nie byly do pomyslenia. Uwazam, ze przypadek w artykule jest przypadkiem skrajnym, ale w takich domach - glownie panstwowych - jest X materialow dla dziennikarzy na afery. Ludzie tam lezacy z definicji nie moga sie zglosic do redakcji gazet, zas rodziny tych ludzi sa czesto zaszantazowane - jesli ktos wyskoczy ze skarga, odbije sie to na traktowaniu starszej matki/ojca/babci/dziadka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Okej, to przypadek skrajny, ale...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 11:56 emeryt na wolnosci zyje tak samo . Za 500 zl jak mozna zyc? wyobrazcie sobie zyc za 500 zl na taka drozyzne to jest ludobojstwo ukryte -zbrodnia dlaczego o tym sie nie mowi bo sily nie maja .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Okej, to przypadek skrajny, ale...... IP: 213.47.125.* 15.10.06, 12:16 A czy czsami Mesjasz nie kandyguje na Wojta i dlatego teraz cala ta afera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Okej, to przypadek skrajny, ale...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 15:47 To prawda - miał kandydować, ale po artykule Mazanka z Gazety Myszkowskiej definitywnie zrezygnował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonifacy Tajemnica dom starców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 12:49 Dom starców ma przynosić dochody, a nie stwarzać godne warunki dożywania końca ludzi schorowanych.Taka jest idea i taka jest rzeczywistość.To piekło na ziemi za życia i kara za złe wychowanie dzieci.Wielu jest takich szczegolnie w Warszawie iż na święta umieszczają rodzicow w szpitalu aby nie przeszkadzali.Właściciel lub zarządzający ma także w tym interes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axi Re: Tajemnica dom starców IP: *.flatpla.net 15.10.06, 14:48 DOŚĆ!!!!!!!!!!!! Już nie można o tym czytać, słuchać i oglądać.Czas najwyższy zrobić porządek ze wszystkimi domami pseudoopieki.To podobno kraj wolny, demokratyczny-tylko gdzie? Żeby takie rzeczy działy się w tych domach w całym kraju.Ciągle się słyszy o podobnych aferach w różnych zakątkach naszego państwa. MOżę rząd wreszcie weźmie się do pracy.Trzeba nam mądrych, odpowiedzialnych a przede wszystkim odważnych ludzi, którzy pomogą zwalczyć to zło.NIe ma gorszego zła na świecie jak krzywda wyrządzona drugiemu czowiekowi.I to we wszystkich dziedzinach życia.Teraz domy opieki,szpitale ,szkolnictwo....itd. A co rząd robi? nie ma ustaw, rozporządzeń nakazujących taki a nie inny sposób prowadzenia działalności.Nie wystarczy określić jakie są różne wymagania aby takie domy powstawały, bo śmieszne jest określanie,że pomieszczenie kuchenne jest o 15 cm za niskie,a gdzie o przestrzeganiu praw pacjenta,to nie tylko tabliczka wywieszona gdzieś w gablotce.Kto przeprowadza kontrole,qdzie w jaki sposób? po uprzednim zawiadomieniu telefonicznym? Kolega do kolegi? jak to się często robi.A czemu ot tak sobie ,dzisiaj kontrolujący jadą do jednego domu ,jutro gdzie indziej.I nie koniecznie w dzień. a może tak w nocy, nad ranem o różnych porach dnia i nocy żeby się nikt nie przyzwyczaił do czasu rozpoczęcia kontroli.Jeżli tyle ludzi może pracować w systemie zmianowym to przedstawiciele inspekcji kontrolujących też.I może lepiej by było aby kontrole były z innch ,niezależnych ośrodków a nie , od wojewody,wójta czy kogo tam jescze na danym terenie.Niech prawo da możliwość przeprowadzania takich kontroli i egzekwowania w trybie natychmiastowym swoich ewentualnych zaleceń. A tacy "Misjonarze" jak ten o którym mowa oby jak najszybciej odpowiedzili za swoje tzw. misje. Dla tego "pana" to nic innego jak sposób na kasiorę.I nic więcej. Gdyby była to misja to jego placówki świeciłyby przykładem. i zapewne nie byłaby kąskiem dla redaktorów gazety. Bo o dobrych rzeczach,chwalebnych,i z serca mówi się bardzo rzadko. Boże pomóż tym nieszczęśnikom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Tajemnica dom starców IP: 213.47.125.* 15.10.06, 15:25 Nie znam Mesjasza, nie prowadze domu opieki ale radze zaluzcie wlasne schtonisko pokazcie jak powinno byc. Ciekawe kto w Poraju zainwestuje w dom,wyposarzenie i czy za te pieniadze postawicie jedna pielegniarke do jednego pacjenta i wyzyjacie z tego.Ja nie wyobrazam sobie bym oddal rodzicow do domu opieki bo wiem ze jak moje dzieci to zobacza to postapia tak ze mna.Wiec gdzie jest wina ? A pozatym ciekawe dlaczego afera wybucha w okresie kampanii wyborczej,osrodek dziala od wielu lat,czy artykul nie byl zlecony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans A może więzienie... IP: *.sanetja.pl 15.10.06, 15:48 W Polsce brak dla skazanych miejsc w więzieniach. A może by tak organizacje pożytku publicznego mogły prowadzić małe więzienia? Coś na wzór tego opisanego w artykule. Należy umieć wykorzystywać wrodzone zdolności wielu naszych rodaków, szczególnie tych, którzy łyknęłi już trochę WŁADZY samorządowej... W KAZDEJ GMINIE WIĘZIENIE (lub kilka) PROWADZONE PRZEZ ORGANIZACJE POŻYTKU PUBLICZNEGO!!! Wydaje mi się, że prowadzący takie małe prywatne więzienia doskonale poradzą sobie z największymi zbirami i tak im dają popalić, że na samą myśl o powrocie do niego największy recydywista wejdzie na dobrą drogę.... Z tymi domami opieki, to jest tak po polsku: chcieli dobrze, a wyszło - jak zawsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greta Re: A może więzienie... IP: *.qld.bigpond.net.au 04.03.08, 05:48 Popieram pomysl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diwo Re: Tajemnica dom starców IP: *.centertel.pl 15.10.06, 20:17 Oj ludzie, ludzie... Dajecie się wozić jak małe dzieci... Nie wierzcie tak bezkrycznie wszystkiemu co jest napisane, bo papier jest cierpliwy... Nie przyszło Wam do głowy, że rzeczywistość jest zupełnie inna? Swoją drogą na tym forum jeszcze wczoraj znajdował się dłuuuuuugi post wyjaśniający małe co nieco i napisany przez osobę najwidoczniej zorientowaną. Dziwnym zrządzeniem losu dzisiaj zniknął... A Wy już skazaliście ludzi za coś, o czym nic w ogóle nie wiecie... Rozumiem, że każde z Was całymi latami opiekowało się starszymi, schorowanymi osobami z np. osiemdziesięcioma latami na karku i znacie się na tym jak mało kto... Starość jest niestety czasami okropna. I nie bez powodu rodziny oddają takie osoby do tego rodzaju domów całodobowej opieki... Pomyślcie czasem, to nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roksana Re: Tajemnica dom starców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.06, 21:43 Większość z Was już wydała wyrok na pracowników i kierownictwo tego domu, a przecież opieracie się tylko na danych z gazety. Tak się składa, że moi bliscy mieszkają niedaleko tego domu i stwierdzili, że artykuł jest daleko przedramatyzowany. Przypinanie chorych pasami, to czasem konieczność, np. jeśli chory cierpi na chorobę Alzheimera, to pasy są jedynym zabezpieczeniem, żeby nie zrobił sobie krzywdy...Nie przyszło Wam to do głowy...Niestety, większość uznaje tylko biel albo czerń... Odpowiedz Link Zgłoś
mamama1 Re: Tajemnica dom starców 16.10.06, 14:29 całkowicie sie z tobą zgadzam, sama mam babcie z alzheimerem i wiem ze takie przywiazanie do krzesla czy łozka to tylko dla jej dobra. ok, czasem zdarzalo sie ze byla wedlug nas zwiazana troche za mocno, ale taki czlowiek sie tez wierci a nikt w domach opieki nie ma zagwarantowanej opieki 1:1. wedlug mnie, powinien w domach opieki byc tylko podzial na sale, badz oddzialy, gdzie leżą wyłącznie ludzie własnie np. z alzheimerem. ta choroba jak malo która jest okropna!!! tych ludzi trzeba traktowac calkowicie inaczej, oni zyja w swoim swiecie, oni potrzebuja calkowicie innej opieki niz normalny czlowiek na starość. wiem co pisze gdyz z ta choroba spotkalam sie juz kilkakrotnie w swojej rodzinie - cale rodzenstwo babci na nia chorowalo i jeszcze choruje. ci ludzi cofaja sie poszczegolnymi fazami wstecz, dzis juz na kilkunastu przykladach wiem ze one nastepuja jedna po drugiej: najpierw lekka skleroza, np. mylenie widelca z łyżką, pietra w windzie, przystanka autobusowego, potem zapominanie i obarczanie osob najblizszych ze ktos cos komus zabrał, nagle przywiazanie do majatku, oskarzanie kogos ze zrobiono mu krzywde, np. cielesną, co jest absolutna bzdurą i urojeniem chorego. potem faza rozbierania sie faza wilczego apetytu faza brania wszyskiego do buzi, gryzienia wlasnych palców faza zwiazana z fizjologia - np. toaleta w szafie i juz tylko gorzej i gorzej............... ale ci ludzi gdyby mieli wlasny oddzial na pewno bylo by inaczej, im radosc sprawia w pewnym stopniu zaawansowania choroby przyniesienie lalki badz misia do zabawy, muzyka dziecieca lub religijna, oraz rozmowy miedzy sobą - gdyz zdrowy czlowiek nie jest juz w stanie zrozumiec ich mowy. ale jesno jest pewne jak ma sie takie doswiadczenie za sobą to czlowiek jest bardziej pokorny i bardziej rozumie klimat domu opieki gdy widzi np. przywiazanego do krzesla czlowieka, zapiętego w pasy lezacego, itd. moja babcia jest bardzo ruchliwa, raz znalazl gdzies kilka schodw z ktorych spadla, tak sie potłukla ze myslelismy ze to juz koniec - na szczescie wylew okazal sie zewnetrzny i po jakims czasie wrocila do siebie, po tym incydencie i zreszta wielu innych wiem ze to przypinanie badz podawanie leków nasennych to tylko dla ich dobra, tym ludziom potrzeba juz tylko ciepla, spokoju, i opieki innych, a nade wszystko bezpieczenstwa!!! wiec zaczem polecimy z kolejna sensacą do prasy, moze sie lepiej zastanowmy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rox Re: Tajemnica dom starców IP: *.qld.bigpond.net.au 15.03.08, 04:06 Nie, nie zgadzam sie, decyzje o przypinaniu pasami wydaje lekarz, nie pan Mesjarz, a takich zalecen tam nie bylo.Poczytaj wiecej o domu opieki w Zarkach, ile tam tych ludzi znaleziono przypietych, ktorzy, nie przebudzili sie, gdy zapalono swiatla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp9cp@kwantdcs.com Tajemnica dom starców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 06:48 Mialiśmy naszego Ojca w Domu Opieki Zarki Letnisko. Absolutnie nie zgadzam się z sensacjami podanymi w artykule.Niejednokrotnie bez zapowiedzi i to w różnych przypadkowych terminach odwiedzaliśmy Ojca. Był zadbany,zadowolony z wyżywienia i troski jaką personel go otaczał. Nie wierze ,że On nie zauważyłby nieprawidłowości! Do ostatnich swoich dni był wysoce sprawny umysłowo.Ten Dom Opieki zapamiętaliśmy jako czysty ,z tzw domową atmosferą i pracujacymi tam ludzmi o wysokich moralach.Uważam ,że autor artykułu oparł sie na pomówieniach....zresztą ostatnio to jest b.modne...pewnie prowadzacy Dom nie spełnili jakiś oczekiwań! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jadzia Re: Tajemnica dom starców IP: *.qld.bigpond.net.au 01.03.08, 07:02 Ja tez mam tam rodzine (tesciowa) i wychwalac tego przytulku nie bede. To wstyd , ze tam oddalas ojca, mowie ci wstyd. Tam nie ma przy pokojach ubikacji nawet wody biezacej, starcy nie maja zadnych zajec, siedza na lozkach i patrza w podloge, albo leza i patrza w sufit. Okna otworzyc nie wolno, w pokojach smierdzi moczem i innymi odchodami. Odbierane sa przez pracownikow slodycze co przynosza odwiedzajacy. Moja tesciowa jest b. niezadowolona, nazywa to miejsce wiezieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do jadzi Re: Tajemnica dom starców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 22:56 Jeżeli krytykujesz domy opieki to dlaczego oddałaś swoją teściową. Możesz ją mieć przy sobie, co stoi na przeszkodzie, żeby dać jej własny kont i spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadzia Re: Tajemnica dom starców IP: *.qld.bigpond.net.au 17.03.08, 03:23 Po pierwsze mieszkam 20tys km od Zarek . Po drugie moja tesciowa nie dostanie wizy do tego kraju a nawet gdyby dostala to nie otrzyma zadnej opieki medycznej i pomocy finansowej.Wszystko trzeba by bylo placic prywatnie. Tesciowa nie chcialaby umierac w obcym kraju. W Polsce ma najblizsza rodzine, corke i synow. Ty bys chciala w wieku 94 lat opuscic swoj kraj, ? Mnie nawet tesciowa nie pamieta. Kolejna sprawa ma swoje mieszkanie, swoja emeryture jest niezalezna finansowo, jej maz pracowal w gornictwie w kopalni i stac ja na prywatna opieke.Pozbyto sie matki z domu, bo juz nie moze gotowac, prac, nawet miala klopoty robic zakupy Tak sobie zycie ustawila tesciowa, ze corce wszystko przekazala, zapominajac o synach no to teraz los ja pokaral. Dodam, ze moja tesciowa byla sierota. Nie pamieta swoich rodzicow,byla odrzucona przez wlasnych dziadkow, wychowali ja obcy ludzie w Golonogu, ktorych wcale nie wspomina dobrze,byla u nich jako sluzaca. Ja juz to gdzies slyszalam , nie podoba sie to zabierz sobie tesciowa.Ja corka mam dosyc, mam wlasne zycie i nie bede uwiazana matka. Opiekunka dochodzaca do domu moze byc nieuczciwa, moze matke okrasc. Jest tego duzo wiecej do powiedzenia ale to mniej wiecej powinno wystarczc.Ja sie naprawde od niczego nie uchylam, w mojej rodzinie rodzice, dziadkowie umierali w domu,nikomu by nawet na mysl nie przyszlo oddac chorego czy starego do opieki poza domem, a niektorzy chorowali dlugimi latami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadzia Re: Tajemnica dom starców IP: *.qld.bigpond.net.au 17.03.08, 03:38 Ja tam mojej tesciowej nie oddalam,zrobila to jej corka, ktora u tesciowej mieszkala. Ja sie dowiedzialam ze tesciowa jest w domu opieki po fakcie, jak juz tam byla. Corka bowiem zazadala od nas pieniedzy na doplaty do domu opieki. Zeby nie bylo mowy ze chodzi mi o pieniadze a nie o tesciowa to wyslalam te pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Tajemnica dom starców IP: *.qld.bigpond.net.au 08.03.08, 06:13 Wielka szkoda, ze to sam twoj ojciec nie pisze jak mu bylo dobrze w domu opieki.Ile razy go zabralas do domu na swieta czy na niedziele? Mozna sie domyslec odpowiedzi. Chwalisz dom starcow, bo szukasz dla siebie usprawiedliwienia, powiem ci jestes PASKUDNA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezadowolona Re: Tajemnica dom starców IP: *.qld.bigpond.net.au 15.03.08, 11:09 Hej, co ty wypisujesz. Ten dom opieki w zarkach jest tylko pare lat.Niesamowite,ojciec twoj w domu Mesjasza zmarl chyba z zadowolenia,cos takiego jeszcze sie niezdarzylo.Ja tam bylam, warunki ciezkie, smrod i sciska za serce patrzec na starcow, zyjacych w tak podlych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś