Dodaj do ulubionych

Czy ktoś widział ten wczorajszy cyrk w Alejach ...

19.10.06, 19:18
.... po 16 godzinie.
Każdy nawet średnio kontaktujący z rzeczywiśtością człowiek wie, że ta pora w
mieście jest tragiczna i raczej tamtendy staram się nie jeździć. To pech
chciał, że 30 min stania w korku na Krakowskiej i Alejach zafundował
nam "nasz" jaśnie panujący kmiotek. Wystroił sie jak małpka kapucynka na
święto dżungli i rozdawał kwiaty paniom. Naprawdę urocze.
Większy odzew by był gdyby pozamiatał ten brud w alejach. A tak, wyszło
panisko na własnych śmieciach, które mu zawdzięczamy dzięki jego lenistwu i
lansowaniu się na lewo i prawo.
Idź już stąd i oszczędź wstydu nam wszystkim, bo cała Polska na to patrzy i
się z nas śmieje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rava Re: Czy ktoś widział ten wczorajszy cyrk w Alejac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 19:21
      taki widziałem: jako jedyny kandydat na prezydenta Tadeusz Wrona wyszedł do
      ludzi i zaproponował cos czego sie nie sniło w glowachpozostałych kandydatów.
      towarzyszu czekistowskopisowski.
      • inna-bajka Re: Czy ktoś widział ten wczorajszy cyrk w Alejac 19.10.06, 19:26
        Dla ciemnoty perkalowe koraliki i obietnice są lepsze od jednej sensownej
        inwestycji. A jeśli myślisz kategoriami politycznymi to widac masz tyle samo
        rozumu co kura, która tylko widzi to co pod nogami.
        • Gość: xx Re: Czy ktoś widział ten wczorajszy cyrk w Alejac IP: *.icis.pcz.pl 19.10.06, 19:30
          Tyle ze tych inwestycji w ostatnim okresie jest najwiecej od wielu, wielu lat.
          • Gość: paweł Re: Czy ktoś widział ten wczorajszy cyrk w Alejac IP: *.21.pl 19.10.06, 19:57
            Panie Profesorze, proszę przeczytać ten artykuł (o zadłużeniu Częstochowy):
            www.gazetacz.com.pl/artykul.php?idm=278&id=6716
            Przypomnieć sobie o kampanii wyborczej i poskładać to do kupy. Pozdrawiam.
            • Gość: xx Re: Czy ktoś widział ten wczorajszy cyrk w Alejac IP: *.icis.pcz.pl 19.10.06, 20:03
              Prosze zobaczyc dyskusje na tym forum na innym watku na ten temat.

A artykuly w GCZ mocno zalatuja polityka przedwyborcza. Dzisiaj czytalem
              kolejny.
              • Gość: paweł Re: Czy ktoś widział ten wczorajszy cyrk w Alejac IP: *.21.pl 19.10.06, 20:08
                Zgadza się, zalatują, ale też przeciwstawny biegun w niczym nie ustępuje. Ja jednak wierzę bardziej w liczby niż marketing. Co do inwestycji, to rzeczywiście są, ale: jest ich i tak relatywnie mało, nie wszystkie trafione i dobrze wykonane.
                • Gość: xx Re: Czy ktoś widział ten wczorajszy cyrk w Alejac IP: *.icis.pcz.pl 19.10.06, 20:15
                  Wszystko jest relatywne - ja bardziej wierze w to co widze.

Jest ich zdecydowanie najwiecej od czasu mojego przebywania w Czestochowie.

Z jakoscia inwestycji bywa roznie - gdyby wszystkie byly tak wykonane jak
                  Ratusz chyba nie byloby najgorzej.
                  • Gość: paweł Re: Czy ktoś widział ten wczorajszy cyrk w Alejac IP: *.21.pl 19.10.06, 21:07
                    > Wszystko jest relatywne - ja bardziej wierze w to co widze.
                    No tak, możemy się także porównywać do Mołdawii, Etiopii itp. Jesteśmy relatywnie nieźli.

> Jest ich zdecydowanie najwiecej od czasu mojego przebywania w Czestochowie.
                    >
                    > Z jakoscia inwestycji bywa roznie - gdyby wszystkie byly tak wykonane jak
                    > Ratusz chyba nie byloby najgorzej.
                    Tyle, że biznesmen, który najpierw zamiast rozwinąć firmę kupuje mercedesa to kiepski biznesmen. Ratusz owszem, wygląda świetnie, jednak turyści odwiedzający Częstochowę i my, mieszkańcy częściej korzystamy z tandetnych chodników kilkadziesiąt metrów dalej, niż z ratusza, częściej też potrzebujemy po prostu przejść normalnie na drugą stronę alei, bez obawy, że jakiś nastolatek nas nie porozjeżdża itp.
                    • Gość: xx Re: Czy ktoś widział ten wczorajszy cyrk w Alejac IP: *.icis.pcz.pl 19.10.06, 21:15
                      Mowie relatywnie bo zawsze chcialoby sie wiecej.

Na rownych chodnikach jest jeszcze wieksza obawa ze nastolatek nas porozjedza
                      bo moze jechac szybciej. A w Aleje po raz pierwszy od wielu, wielu lat zostalo
                      zainwestowanych sporo pieniedzy. Mam tylko nadzieje ze w koncu dojdziemy do
                      konca remontu, a takze jak zapewnial mnie pracownik da sie zmyc te slady
                      roznego brudu z granitu. Zobaczymy.
                  • Gość: TYTUS Pic na wodę fotomontaż, remont ratusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 01:18
                    przyśpieszono o 6 m-cy i niebawem zacznie się sypać.
                    Tak mówią budiowlańcy, którzy ten remont wykonywali.
                • aspirata Re: Czy ktoś widział ten wczorajszy cyrk w Alejac 19.10.06, 20:20
                  Gość portalu: paweł napisał(a):

> Ja jednak
                  > wierzę bardziej w liczby niż marketing.

Ja tez:))) Mam moje szczesliwe cyferki i liczby.
                  Finanse, budzety to juz inna sprawa. Nic sie przyjmuje na wiare.
                  Chyba, ze chcesz zostac bankrutem.
            • Gość: xx Re: Czy ktoś widział ten wczorajszy cyrk w Alejac IP: *.icis.pcz.pl 19.10.06, 20:04
              P.S. Wiekszosc z tych inwestycji przygotowywanych byla i wykonywana przez
              dluzszy okres czasu - to sa lata, a nie miesiace.
              • manderla Re: Czy ktoś widział ten wczorajszy cyrk w Alejac 19.10.06, 20:51
                Panie xx, tylko proszę nie przekonywac, ze "białe jest białe" cytując
                najwybitnieszego polityka IV RP, bo w częstochowie nie jest dobrze i ttzeba
                sobie to jasno powiedziec. Oczywiscie, że sie chwali m.in. odbudowe ratusza oraz
                inne inwestycje, i jasne jest ze nie robi sie planowania takich rzeczy w tydzien
                czy nawet rok, to jest proces. Ale na Boga, dlaczego taki powolny i marudny ten
                proces, tak jakby lokalnym notablom nie zależało na rozwoju tego miasta (i zdaje
                sie ze tak jest, niezaleznie od opcji). w kóncu to miasto ma wszelkie
                predyspozycje by być perełką wśród miast tej wielkości, a co jest na dzień
                dzisiejszY?! Kiepsko jest, i tyle.
                • Gość: xx Re: Czy ktoś widział ten wczorajszy cyrk w Alejac IP: *.icis.pcz.pl 19.10.06, 21:11
                  Problem jest nie w tych inwestycjach o ktorych sie tutaj mowi. Tuataj
                  Czestochowa wypada niezle, chociaz moznaby z pewnoscia lepiej.

Problem jest w inwestycjach kapitalu prywatnego w DOBRE miejsca pracy. To
                  zadecyduje o przyszlosci miasta.
                  • manderla Re: Czy ktoś widział ten wczorajszy cyrk w Alejac 19.10.06, 21:25
                    Tak tylko miejsca pracy , jak Pawełsłusznie zauważył, zamieniają się na co raz
                    to nowsze mercedesy, a przecież w biznesie nie o to chodzi. W częstochowie
                    kultura biznesu jest jednak na dość niskim poziomie, poniewaz z załozenia, nie
                    zaklada sie firmy by ta sie rozwijała i gyła coraz lepsza,wieksza,
                    konkurencyjna, tylko zeby kupic dom, mieszkanie, samochód i inne bzdety. Nie
                    myslą globalnie lecz lokalnie., bardzo lokalnie, powiedziałabym. Szkoda. Ale
                    gdzies ich (przedsiebiorców) rozumiem,gdyż przy takich obciązeniach podatkowych
                    trzeba byc swietym Mikolajem a nie przedsiebiorcą.
                    • Gość: xx Re: Czy ktoś widział ten wczorajszy cyrk w Alejac IP: *.icis.pcz.pl 19.10.06, 21:40
                      Bez dobrych miejsc pracy nie ma przyszlosci.

Kapital lokalny jest wazny, ale najwiecej moga dac inwestycje kapitalu
                      zewnatrznego. O tym pisze.

Chociazby takie osiedle wloskie na Parkitce - jest jeden dom, w nowym roku maja
                      byc 4 kolejne.
                    • Gość: xxx Re: Czy ktoś widział ten wczorajszy cyrk w Alejac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 13:43
                      A co, Pani Gr.C., zazdrości pani komuś ?
                • Gość: gdzieś to było Re: Czy ktoś widział ten wczorajszy cyrk w Alejac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 00:53
                  ???
        • Gość: gość perkalowe koraliki? IP: *.acn.waw.pl 23.10.06, 11:39
          > (...) perkalowe koraliki

usiłowałem odgadnąc znaczenie tego sformułowania i kojarzy mi się tylko z tym:
          perkal - mocne, gładkie, cienkie płótno bawełniane na bieliznę osobistą i
          pościelową oraz do użytku przemysłowego
          www.slownik-online.pl/kopalinski/
          te koraliki to przyszyte do tego perkalu, zawinięte w ten perkal, nawleczone na
          wstęge z tego perkalu. Przybliż, proszę, bo spanie mi odebrało ;-PPP

• Gość: Rom Pirs Re: Czy ktoś widział ten wczorajszy cyrk w Alejac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 21:07
      Inna bajka...wracaj między bajki....
      Wyjście do ludzi to duży plus...nie każdego na to stać a to w jaki sposób
      wyraziłeś się o obecny prezydencie i kandydacie świadczy tylko i wyłącznie o
      Twoim poziomie..zycze zdrowia
      • inna-bajka Re: Czy ktoś widział ten wczorajszy cyrk w Alejac 19.10.06, 22:04
        Na szacunek trzeba sobie zasłużyć, tak samo jak na wdzięczność oszukanych
        mieszkańców tego miasta, którzy kolejny raz dali sie nabrać na obietnice tego
        cwaniaczka. Pan XX będzie pisał o wielu inwestycjach, cudownych inwestycjach i
        inwestycjach. A ja sie pytam - JAKICH ?!!!
        Co wrona robił przez 8 lat ? Teraz sie książe obudził, bo mu się korytko może
        wymknąć. Tak się akurat składa, że kilka lat pracowałam w firmie przy
        Jagiellońskiej, więc z musu przynajmniej raz dziennie tamtendy jechałam i jakoś
        nie powiem by przeprawa prze ztory była mordęgą, ale "pan" miasta będzie
        stawiał wiadukt i to nie za swoje pieniądze tylko Makro.
        Prohibicja na Dekabrystów to są wyżyny bezmyślności, głupoty wręcz. Polaków się
        nie zmieni, a rozkwit melin w akademikach i pozatruwanych studentów jakoś wrony
        nie przeraził. I jeszcze raz powtarzam takiego brudu a wręcz syfu w
        Częstochowie nigdy nie było.
        • ulisses_czwa Re: Czy ktoś widział ten wczorajszy cyrk w Alejac 19.10.06, 22:31
          Drobna uwaga inna-bajko:

> nie powiem by przeprawa prze ztory była mordęgą, ale "pan" miasta będzie
          > stawiał wiadukt i to nie za swoje pieniądze tylko Makro.

Wiadukt nie był zbudowany z pieniedzy Makro. Renegocjowano umowe, gdyż z pieniędzy prywatnych nie mozna było dofinansowac inwestycji, którą dotowała UE. Poza tym pieniądze z Makro nie zapewniłyby wybudowania wiaduktu - przekazano 5 mln zł, a koszt całkowity to ok. 35 mln zł. Pieniadze Makro przeznaczono m.in na remonty dróg - Bór, Boh. Monte Cassino i fragmentu Jagiellońskiej do Sabinowskiej (o ile dobrze pamiętam).
          Pozdrawiam
        • Gość: Yoko Re: Czy ktoś widział ten wczorajszy cyrk w Alejac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 19:49
          Inna-Bajko strzelasz, strzelasz tylko na oślep, niestety:) Inwestycji jest dużo,
          wystarczy naprawdę przejśc się po Częstochowie. Wymienię kilka:)
          - wiadukt na Jagiellońskiej na początek:) dodatkowo nowa nawierzchnia na
          Jagiellońskiej od torów do Sabinowskiej, przy okazji nowa nawierzchnia na
          Bohaterów Monte Cassino
          - remont Ratusza, Odwachu, Popówki, Kamienica NMP 24,
          - nowy blok operacyjny w szpitalu na zawodziu (a to chyba coś, nie będziesz przy
          tym piała, że to niepotrzebne?)
          - remont III Alei (ciągnie się, nie dogodzi wsyztskim ale się zaczął i Aleje
          będą odnowione)
          - remont kamienicy na Katedralnej (wygląda naprawdę ładnie)
          - 6 dużych projektów współfinansowanych z ISPY (były przygotowane przed Wroną,
          ale dobrze zrobił, że pociągnął te projekty dalej a nie wszystko odrzucił po
          poprzednikach)
          - remont stadionu Włókniarza (I etap ukończony, zaczęli teraz rozbierać wieżę
          sędziowską do przebudowy, powoli, powoli uda się całą przebudową doprowadzić do
          końca)
          - kapitalny remont budynku klubowego na stadionie Rakowa, boisko z sztuczną
          nawierzchnią (jak widać kolejne etapy przebudowy są wykonywane, daje to nadzieję
          na ukończenie całośi projektu przebudowy)
          - zakup nowych autobusów dla MPK

Odnosząc się do Twojego postu:
          - pieniądze z Makro zostały przeznaczone na wykup działek (Makro dało 8mln PLN a
          wiadukt kosztuje sporo więcej) tak na wszelki wypadek żebyś plotek nie pisała
          - nie opowiadaj, że teraz są meliny w akademikach bo one były zawsze i będą,
          taki stan rzeczy. Nawet jakby na dekabrystów za darmo wódkę rozdawali to też
          meliny by istniały:) a studenci do książek i się uczyć, rozerwać się można bez
          alkoholu.
          • Gość: gość Re: Czy ktoś widział ten wczorajszy cyrk w Alejac IP: *.acn.waw.pl 23.10.06, 11:35
            > Inna-Bajko strzelasz, strzelasz tylko na oślep, niestety:)

jak zwykle w temacie samorzadu w wykonaniu tej pani. Że miernota, że niczego nie
            zrobil, że to, że owo, że ... Niczego konstruktywnego w wypowiedzi, zadnych
            argumentów, zadnych pomysłów jak zrobić coś lepiej niż ten, kto robi cokolwiek ...
            Wrazenie mam nieodparte ze to jakaś osobista musi byc uraza. Urząd nie sprzedał
            działki, nie dał mieszkania, pozwolenia, koncesji ;-(
            Rzeczowosci, Bajko, Ci potrzeba w dyskusji politycznej. Nie pieniactwa. Lżysz
            starając się nie lżyc. Mów w innym języku, to moze Twój głos na puszczy ktos
            usłyszy ;-P

p.s. A moze po prostu Bajka chce zostać radną po najmniejszej linii oporu -
            negacją argumentów drugiej strony. Tylko i jedynie ;-(
          • inna-bajka Do Yoko 27.10.06, 15:21
            Wszystkie "inwestycje", które tu wymieniłeś zostały rozpoczęte w tym roku,
            ewentualnie pod koniec zeszłego.
            A ja się kolejny raz pytam co on robił przez ostatnie 8 lat ?!!!!!!!!!!!!
            Przestańcie mydlić oczy. W innych miastach te jego inwestycje to jest normalna
            kolej rzeczy, dbanie o miasto, a nie inwestycje. Niedługo inwestycjami będziemy
            nazywać zakup łopat dla śmieciarzy.
            A wracając do Jagoellońskiej to po co ona jest robiona, nie sądzę by była w
            gorszym stanie niż ul. Główna. Czyżby cwaniaczki wpadły na pomysł,
            że "pacykowanie" Jagiellońskiej było tańsze niż totalna zmiana nawierzchni ul.
            Głównej ?
    • manderla Re: Czy ktoś widział ten wczorajszy cyrk w Alejac 19.10.06, 22:09
      Był, był, przynajmniej odkąd ja tu jestem. Ale nie jest to wina ani Wrony ani
      tego poprzedniego, od hurtowni. Był i bedzie, dopoki się nie zmieni mentalność
      mieszkanców tego miasta, a na to trzeba .....leci, w kazdym razie w przypadku
      czewy, zdaje sie paru pokoleń.
    • mercin.brezan NIE 19.10.06, 23:49
      jak wyżej
      • Gość: niewazne Re: NIE IP: *.25-1-64736c16.cust.bredbandsbolaget.se 22.10.06, 17:11
        Ja nie bylem w Czestochowie od wielu lat.Kiedy stad wyjezdzalem sklepy swiecily
        pustkami,szarosc,przygnebienie,totalny dolek.W tym roku przyjechalem do
        Czestochowy liczylem na duze zmiany w sensie pozytywnym.Juz jadac przez Polske
        zostalem szybko sprowadzony na ziemie.Fatalne drogi,brak kultury na jezdniach
        (powiem wrecz piractwo drogowe).Czestochowa zaskoczyla mnie pozytywnie nowymi
        pawilonami handlowymi i doskonalym zaopatrzeniem w towary(lepszym niz w nie
        jednym zachodnim kraju),kolorowymi reklamami i niczym innym.Bylem potwornie
        zawiedziony jakoscia drog w Czestochowie(jedne z najgorszych w kraju) ,brakiem
        obwodnicy miejskiej.Zaskoczylo mnie to,ze budynki sa tak samo szare i w jeszcze
        gorszym stanie niz w komunie.Czare goryczy dodalo to, gdy przez przypadek
        znalazlem sie w dzielnicy Ostatni Grosz.Domy,ze wstyd opisac,na krawezniku
        siedzieli faceci twarze zarosniete,szare( jak te budynki),zrezygnowane i
        smutne.Obraz,ktory na dlugo pozostanie mi w pamieci.Widzialem rowniez i inne
        rzeczy,ktorych nie bede opisywal.Taka zapamietalem Czestochowe,ale trudno to
        moje miasto i kocham je jakim jest.Nie zachlystujmy sie tym,ze cos tam zostalo
        wybudowane na glownej ulicy.Wystarczy skret w boczna ulice,brame,podworze by
        poznac rzeczywistosc.
        • Gość: m Re: NIE IP: *.prenet.pl 22.10.06, 19:24
          Czestochowa zaskoczyla mnie pozytywnie nowymi
          pawilonami handlowymi i doskonalym zaopatrzeniem w towary(lepszym niz w nie
          jednym zachodnim kraju),

ale duzo slabiej niz w niejednym miescie w Polsce
          • Gość: ToGoJa Re: NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 23:49
            Wrona teraz to znow bedzie chleb z ambony rozdawal.
            Byle tylko jeden glos wiecej.
            A z kolei znając solidarnosc beretowcow istnieje niebezpieczeństwo ze moze
            akurat mu sie uda.
            Ma w koncu poparcie poprzez czarnych u najwyzszego !!!!

Dyskutujac z kolei z wieloma osobami i biorac pod uwage ilość osob, ktore
            opuścily nasze miasto, emerytow, ktorzy maja dość wszystkiego i wszystkich moze
            być ze nie bedzie minimum frekwencji na wyborach a wtedy co dalej?
            • Gość: , Re: NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 11:22
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka