Gość: gość IP: *.prio139.trustnet.pl 21.10.06, 09:51 czy ktoś brał ślub na Jasnej Górze ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ania Re: Ślub na Jasnej Górze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.06, 09:56 Tak, moja przyjaciolka, teraz we wrzesniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ślub na Jasnej Górze IP: *.prio139.trustnet.pl 21.10.06, 10:01 i jak było ? Mnie się marzy taki ślub ...ale niektórzy mówią, ze to przynosi pecha ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: judith Re: Ślub na Jasnej Górze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.06, 10:28 racja. też słyszałam, że ślub na Jasnej Górze przynosi pecha. w dniu ślubu nie powinno się też iść w odwiedziny do szpitala(zdarza się, że jakas bliska osoba jest w szpitalu a np. panna młoda chce się pochwalić suknią), ani odwiedzać bliskich na cmentarzu. ktoś moze sobie pomyśleć, że to głupie zabobony, ale coś w nich jest prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ślub na Jasnej Górze IP: *.prio139.trustnet.pl 21.10.06, 10:33 to ponawiam pytanie ...czy ktoś brał ślub na Jasnej Górze i jest SZCZĘŚLIWY ? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kathrynscheller Re: Ślub na Jasnej Górze 27.10.24, 23:21 Wiem, że wątek sprzed lat, ale ja brałam ślub na Jasnej Górze w 2018 r. Jesteśmy bardzo szczęśliwi. Bardzo się wspieramy, kochamy, mamy wspólne cele. Sprzyja nam los. Przez sześć lat małżeństwa kupiliśmy trzy kosztowne nieruchomości, bez kredytu. Mamy dobra kartę w życiu. Mamy zdrowie i miłość. W pierwszą rocznicę ślubu nasz mądry i wymodlony synek był chrzczony na Jasnej Górze. Przeżycie ogromne, powiedzieć przysięgę małżeńską przed obrazem Matki Boskiej. Kazanie było piękne. Paulini są bardzo wykształconymi duchownymi. Obcy ludzie po mszy składali nam życzenia. To było bardzo miłe. Co więcej, za ślub nie chcieli zapłaty. Mimo to wsparliśmy klasztor finansowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katolik II Re: Ślub na Jasnej Górze IP: 80.54.171.* 21.10.06, 10:54 Moi znajomi brali 6 lat temu i już są po rozwodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jh Re: Ślub na Jasnej Górze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.06, 11:19 tak i to zapewne dlatego ,że brali ślub na JG. Dlaczego ktoś kto decyduje się przed bogiem dochować ślubowania małżeńskiego wierzy w gusła i zabobony? Przecież te dwie rzeczy się wykluczają! To jest kwestia siły wiary. Ja osobiście znam parę która tam miała ślub i trudno o szczęśliwszy czy wierniejszy związek. Bądźmy poważni:) Odpowiedz Link Zgłoś
marcelmilau Re: Ślub na Jasnej Górze 21.10.06, 12:08 Gość portalu: gość napisał(a): > czy ktoś brał ślub na Jasnej Górze ? Nie brałem:) Ale...Dla mnie po pierwsze ślub na Jasnej Górze to obciach, po 2 chyba snobstwo , po 3 "świetny" ślub jak kręci się masa przzypadkowych ludzi , dziadów itp., no i ostatnie ślub w klasztorze przynosi pecha.Już jak wyżej pisano sam ostatnio słyszałem historię kolejnej pary ,która się rozleciała a też brała tam ślub.Odrzucając tak zwane zabobony i tak nawet przezmoment nie pomyślałbym o ślubie na Jasnej Górze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ślub na Jasnej Górze IP: *.prio139.trustnet.pl 21.10.06, 12:17 Każdy ma prawo do własnego zdania ...dzięki za komentarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ingl ti Re: Ślub na Jasnej Górze IP: *.range86-135.btcentralplus.com 21.10.06, 12:23 dlaczego tu tyle przesadow? ludzie jak my mamy isc do przodu jezeli w 21 wieku ludzie mysla ze ich szczescie zalezec bedzie od tego gdzie beda brac slub? powiedz im pozniej ze jak ona bedzie w ciazy to zeby nie farbowala wlosow bo sie rude dziecko urodzi smieszy mnie to wszystko jak nie wiem! czwmu w takim wypadku nie wziac slubu wjakims poganskim obrzadku skoro nie wierzysz w boga tylko gusla i zabobony??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Ślub na Jasnej Górze IP: *.trustnet.pl 21.10.06, 12:48 ja nie brałem ślubu na J.G. ale też się rozwodze po 15 latach małżeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Ślub na Jasnej Górze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.06, 12:55 no widzisz. jakbyś wziął na JG to byś się rozwiódł po 6. chyba lepiej nie? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Ślub na Jasnej Górze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.06, 16:29 Przyjaciółka też słyszała o tych głupich przesądach, ale w ogóle się nimi nie przejęła. Ślub był piękny, część dla gości weselnych była odgrodzona (ślub odbył się w bazylice) i pielgrzymi w ogóle nie przeszkadzali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Ślub na Jasnej Górze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 16:46 Mam 2 pary znajomych którzy brali slub na Jasnej. W pierwszym zwiazku mąż zginął w straszliwym wypadku samochodowym jadąc do pracy (po 5 latach małżeństwa), w drugim związku zachorowało ciężko dziecko na białaczkę (chyba nawet nie miało 6 latek). Myślę że coś w tym jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coco Re: Ślub na Jasnej Górze IP: 80.54.171.* 21.10.06, 16:44 Witam czytam te posty i w istocie przesąd decyduje o tym i owym .Brałam ślub 1 pazdz przed cudownym obrazem Matki Boskiej, co stało się dla mnie i męża wartościowym przeżyciem ponad oczekiwania .Miejsce jedyne na świecie ,gdzie ludzie pragną przybyć a nie zdołają ,było dla nas i powiedzieliśmy sobie tak.Podniosła atmosfera w bliskości obrazu najtwardszych łagodzi. Odnośnie szczęscia lub nieszczescia w małżenstwie sami jestasmy tego twórcami nikogo ,a tymbardziej jasnej Góry nie można obwiniać. Nie trudzcie się kochani aby z tego szydzic pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ślub na Jasnej Górze IP: *.prio139.trustnet.pl 21.10.06, 16:49 Gdzie się załatwia formalności ? ...i jeśli to nie faux pas z mojej strony to ile kosztował ślub ? Dużo osób mówi SNOBIZM ...a moim zdaniem to takie magiczne miejsce, do którego mam sentyment. Oczywiście życzę szczęścia na nowej drodze życia ! i dziękuję za miły komentarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewkaa Re: Ślub na Jasnej Górze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.06, 18:10 Snobizm,czy zabobony, ale może coś w tym jest.Corka kolegi brała tam ślub 2,5 roku temu. Była wielka miłość,piękna uroszystość.Ale niestety już po rozwodzie, małzeństwo rozpadło się po b. krótkim czsie. Pewnie przypadek tak zrządził ale... Nawiasem mówiąc nie wierzę w żadne przesądy,a przynajmniej tak mi się wydje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coco Re: Ślub na Jasnej Górze IP: 80.54.171.* 22.10.06, 20:47 Podaliśmy ofiarę w kopercie 500 zł po załatwieniu formalności ,nadmienię że nikt nas o to nie nagabywał. Koperty przy nas nie otwarto, obyło się bez komentarza słownego ani mimicznego.Podkreślam ponownie doniosłe znaczenie tego miejsca, gdzie zaczęlismy nowe życie.Nigdy bzdury ,czyli przesądy nie zaważą na naszym życiu ,ani też nie oczekujemy cudów .Szczęściu trzeba pomagać samemu, oczywiście można liczyć na opatrzność boską ,lecz nikogo za swe niepowodzenia nie obarczać odpowiedzialnością.Dodam dla podsumowania ,choć odbiegnę od tematu , nie jestem fanką Radia Maryja.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: Ślub na Jasnej Górze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.06, 23:29 Nie brałam ślubu na Jasnej Górze, bo mój przesądny mąż nawet by tego nie chiał, ale po 10 latach małżeństwa, wszystko wisi na włosku :(. Nie jestem przesądna. Niemniej, śluby w tym miejscu nie podobają mi się. Za dużo przypadkowych ludzi, zgiełk, tłok, przepychające się pary młode wśród tłumów. Mnie się to nie podoba. Ale, zależy co, kto lubi i jak się trafi. To troche loteria. Tak, czy inaczej życzę powodzenia, a przede wszystkim udanego małżeństwa, bo to jest najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
nippy7 Re: Ślub na Jasnej Górze 23.10.06, 08:08 JA bylam we wrezesniu na slubie na JG. ślub byl w tygodniu, w kaplicy Matki Bozej. Czesc gosci siedzilala b. blisko mlodych ale reszta niestety razem z pielgzymami i przypadkowymi ludzmi, kotrzy dopiero podczas przysiegi małżenskie lub kazania kapowali o co chodzi. Parze mlodej życze wszyskiego naj naj naj lepszego i nie przejmowania sie gusłami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radar_1 Re: Ślub na Jasnej Górze IP: *.man.czest.pl 23.10.06, 08:16 ja słyszłałem że sluby na jasnej są nieszczesliwe!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poszukiwaczka007 Re: Ślub na Jasnej Górze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 08:34 ja byłam na slubie mojej kuzynki w MAJU !!! (na JG) przesąd: ślub majowy - grób gotowy i co? - niczym się nie przejmują, cieszą się każdą wolną chwilą !!! są szczęśliwi. a to czy żar miłości będzie się tlił na stare dni zależy od nich samych - czy w zwykłe szare dni będą dorzucać drwa aby ogień nigdy nie zgasł, czy zaduszą ogień po 5 latach... ps. mnie osobiście ślub się nie podobał. ludzie wystrojeni w weselne ciuchy wyglądali jak przebierane małpy, ciągłe spojżenia przechodniów, kloszardów, hałas i śpiewy pielgrzymów i ... oj jest zbyt wiele przeciw niż za... 0 intymności, przeżycia tej najważniejszej chwili w podniosłym nastroju, ciągłe szuranie krzesełkami, szepty, wcale się nie odczuwa tego wspaniałego nastroju (oczywiście jako gość). ale wszystkim parom życzę jak najlepiej !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: Ślub na Jasnej Górze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 20:03 pomysl o kosciele w Rędzinach lub we Mstowie tez maka swoje uroki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: Ślub na Jasnej Górze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 20:03 pomysl o kosciele w Rędzinach lub we Mstowie tez maka swoje uroki Odpowiedz Link Zgłoś
emilakrapila Re: Ślub na Jasnej Górze 14.12.16, 09:38 Najlepiej zwalic swój rozwód na przesady...ludzie nie widza swoich wad i błędów przez które dochodzi do rozwodu...to strasznie ciągle sie stresowac,tego nie wolno robić bo przesad,...to musisz robić bo przsad..ktoś nie moze Cie widzieć bo przesąd... Ufff...na szczęście jestem.od tego wolna, bo jedynie ufam Jezusowi,on nigdy nie zawodzi ;) Jak nie kochasz Maryi i robisz w Częstochowie ślub dla pokazowki to szkoda zachodu...jeśli ludzie nie pokladaja nadziei w Bogu to jak ma nie dojść do rozwodu...nie będę sie rozpisywac,ale powiem jedno,sory ale Maryja nie przynosi pecha a Błogosławieństwo i opiekę...:) Ludzie przyjeżdżają z całej polski w 1sobote miesiąca żeby zawierzyc sie Maryi i zgodnie mówią ze Ona działa. O cokolwiek poprosisz piszeszac w zawierzeniu ,to Ona Ci wyprosi.Moge potwierdzić ze mnie nigdy nie zawiodła. Trzeba jej zaufać i oddać pod opiekę małżeństwo no i słuchać jakich wskazówek codziennie udziela ,chodzi oczywiście o modlitwę.;) sorki ze sie rozpisalam ale jak czytam te posty o przesadach to nie mogę... Odpowiedz Link Zgłoś
kathrynscheller Re: Ślub na Jasnej Górze 27.10.24, 23:24 Masz absolutną rację! Mój ślub na Jasnej Górze był niebywałym przeżyciem. Małżeństwo trwa w miłości i zgodzie już 6 lat. Odpowiedz Link Zgłoś