Dodaj do ulubionych

Fotoradar a straz miejska

IP: 212.87.241.* 24.11.06, 22:24
Witam.Wlasnie przyslali mi fotke mojego auta.Wykroczenie zrobilem w lipcu br.Podobno jest to niezgodne z konstytucja,straznicy lamia ponoc prawo z tego co wiem,bo pisali na roznych stronach i forach.Czy jest jakas mozliwosc zeby sie odwolac itd.Czy cos sie zmienilo w przepisach?.pozdr.
Obserwuj wątek
    • d_n Re: mają prawo 24.11.06, 23:45
      "Co może straż miejska

Uprawnienia strażników miejskich (gminnych) budzą najwięcej kontrowersji. Są
      upoważnieni do kontroli kierujących pojazdami:

niestosujących się do „zakazu ruchu w obu kierunkach” (znak B-1),

niestosujących się do sygnalizacji świetlnej (mogą to jednak robić wyłącznie
      przy użyciu urządzeń samoczynnie rejestrujących wykroczenie, np. kamer; nie
      mogą jednak interweniować, nawet gdy kierowca wjechał na czerwonym świetle);

przekraczających dozwoloną prędkość (mogą to kontrolować tylko przy użyciu
      urządzeń samoczynnie rejestrujących przekroczenie prędkości, takich jak np.
      fotoradary; tu też nie wolno im interweniować, nawet gdy kierowca przekracza
      prędkość).

Straż miejska i gminna może też kontrolować ruchu drogowy w przypadku, gdy
      kierowcy naruszają przepisy o zatrzymaniu lub postoju pojazdów."

auto.gazeta.pl/auto/1,48316,3710758.html
      ----------

d_n - dawniej dn
      • Gość: gosc Re: mają prawo IP: 212.87.241.* 25.11.06, 00:04
        No dobra ale skoro mam sie stawic w strazy miejskiej,czy oni maja prawo wystawic mi ten mandat?skoro nie moga interweniowac,to kto powinien interweniowac?policja?Czy jezeli mi nawet wystawia ten mandat za przekroczenie predkosci z fotoradaru czy to jest zgodne z prawem i konstytucja i czy maja oni uprawnienia do wystawiania tego typu mandatow?pozdr.
        • Gość: Mirek Re: mają prawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.06, 11:23
          Nie chodź do straży wyślij pismo z zapytaniem o certyfikat urządzenia z którego
          dokonano pomiaru. Po otrzymaniu dowiesz się kto jest właścicielem urządzenia
          (przeważnie prywatna firma) zapytaj wtedy (pisemnie) na jakiej podstawie Straż
          Miejska kożysta z tego urządzenia. A tak wogóle uprawnienie Straży Miejskiej do
          wystawiania mandatów za takie przewinienia nie wynika z ustawy tylko z
          rozporządzenia i tego im nie wolno tak stwierdził sąd, ale to już z prawnikiem.
          • Gość: jacek Re: mają prawo IP: 212.160.86.* 25.11.06, 21:49
            czy ktoś ma jeszcze doświadczenia w tej mierze.Ja też dostałem podobne pismo ze
            zdjęciem od straży miejskiej.
          • Gość: niestety Re: mają prawo IP: *.prenet.pl 25.11.06, 21:53
            niestety ale prywatne firmy nie mogą byś właścicielami i czerpać korzyści z
            fotoradarów. samorządowe jodenostki ok. np gminy jak w Kamienicy Polskiej. Ale
            nie prywatne firmy
          • Gość: pewo Re: mają prawo IP: *.spidernet.pl 25.11.06, 23:13
            mirku bardzo Cie prosze, zanim zaczniesz się womondrzać zasiegnij rady prawnika.
        • d_n trochę lektury 26.11.06, 00:25
          www.echo.3w.pl/cgi-bin/echo/moto/moto/art/2006/0
          www.msp.money.pl/wiadomosci/artykul/15,0,170511.html?p=mf
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=35143939&a=35143939

----------

d_n - dawniej dn
          • Gość: jr Re: trochę lektury IP: *.prenet.pl 26.11.06, 00:34
            hmmm a nie jest cos takiego ze policja ma czas 3 miesiecy od zdarzenia do
            poinformowania o tym winowajcy (jezeli zastosowany byl wideoradar) do
            powiadomienia o nadaniu mandatu??
            • Gość: niestety Re: trochę lektury IP: *.prenet.pl 26.11.06, 08:52
              Policja ma doręczyć Ci mandat wraz ze zdjęciem w okresie 30 dni a jeśli
              przekroczy ten termin to ma 1 rok ale wtedy idze sprawa przez sąd.
              • mikolaj862 Re: trochę lektury 26.11.06, 09:44
                A co w takim razie z "podwyższona opłata za parkowanie Kierowcy nie ma więc nie
                jest wreczona tylko za wycieraczkami No i czy może być taka wysoka
                • Gość: zzz Dajcie wiecej info IP: *.gre.pl 26.11.06, 10:00
                  A mozecie podac ktory fotoradar Wam cyknal to zdjecie, czy list przychodzi jako
                  polecony i jaka jest kwota mandatu ??
                  • Gość: m Re: Dajcie wiecej info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 11:02
                    trzeba bylo jeździc zgodnie z przepisami a nie kręcić teraz hehe ;)
                    • Gość: taaak Re: Dajcie wiecej info IP: *.prenet.pl 26.11.06, 11:07
                      ty na pewno jeździsz zgodnie z przepisami....
                • Gość: NoMore Re: trochę lektury IP: *.prenet.pl 26.11.06, 11:09
                  ale to nie jest mandat ani grzywna. wymysliło sobie miasto że masz zapłacic
                  podwyższona opłate administracyjną i tyle. tak jak podatek lokalny
    • Gość: gosc Re: Fotoradar a straz miejska IP: 212.87.241.* 27.11.06, 22:57
      No mnie cyklo zdjecie z Wanat kolo kamienicy polskiej,niewiem jaka grzywna mnie czeka,a predkosc o jaka przekroczylem to 32km/h.zdjecie zostalo wykonane 28.08.2006
      • Gość: vojtas Re: Fotoradar a straz miejska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.06, 23:08
        max otrzymasz 150 zeta, ja miałem 24 więcej i dali stówkę
        • Gość: hmm Re: Fotoradar a straz miejska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 08:21
          Zobacz sobie taryfikator... ktory jest ogolnie dostepny i bedziesz wiedzial w
          jakim przedziale sie miescisz
      • Gość: radbaron Re: Fotoradar a straz miejska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 11:20
        Z kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenie wynika że mają 14 dni od dnia
        ujawnienia wykroczenia na ukaranie Cię mandatem karnym jeżeli złapią Cię na
        gorącym uczynku, jeżeli tożsamość sprawcy wymaga ustalenina to mają na to 30
        dni.. po tym teminie sprawa powinna trafić do Sądu Rejonowego

wystawiają je i tak po tym terminie (mnie po 7 miesiącach ) czyli generalnie
        naginają prawo - od Ciebie zależy czy chcesz zapłacić czy szarpać sie po sądach.

Jak pojedziesz do nich to dadzą z dolnego zakresu taryfikatora, jeżeli dobrze
        pamietam to za przekroczenie 31-40 km będzie chyba 150 zł. na wezwanie musisz
        się jednak stawić (lub wysłać oświadczenie) bo wzywany jesteś w charakterze
        świadka. natomiast na miejscu możesz nie przyjąc mandatu karnego i sprawa
        wędruje do Sądu Rejonowego na a rozstrzygnięcie jest już w gesti Sądu gdzie
        mozesz podważyć zasadność ukarania i uprawnienia SG do kontroli.

jak masz czas to możesz się bawić, ja zapłaciłem dla świętego spokoju (w końcu
        popełniłem wyroczenie:]) gdyby zamiast fotoradaru stała policja z suszarką to
        byś nie miał za bardzo jak kwestionowć zasadności ukarania (pomijam tu dawanie w
        łapę)
        • Gość: hmm Re: Fotoradar a straz miejska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 11:39
          31-40km/h 200-300zł
    • Gość: xx Re: Fotoradar a straz miejska IP: 80.54.171.* 28.11.06, 14:27
      Z Waszy wpisów wynika,że jakbyście mogli to Policji i Straży Miejskiej byście
      odebrali wszystkie prawa, a dołożyli je wszystkim co je łamią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka