Gość: A IP: *.tn.pl 12.12.06, 21:54 Proszę o informacje w jakim czasie policja powinna przesłać fotkę by sprawa nie była przeterminowana?jeśli ktoś ma linka na przepis bardzo proszę o namiar.Sprawa pilna!dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zzz Re: Zdjęcie z fotoradaru IP: *.gre.pl 12.12.06, 22:07 przeterminowane zdjecie w Polsce ?! U nas i po 20 latach bedzie wazne dla urzedasow, to nie Niemcy gdzie urzedy maja 1 rok na sprawdzenie dokumentow, potem moga Ci skoczyc ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panw Re: Zdjęcie z fotoradaru IP: *.21.pl 12.12.06, 22:35 JE\est termin ważności zdjęć zfotoradaru ale nie martw się po terminie zdjęcia CI nie przyślą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Zdjęcie z fotoradaru IP: 80.54.171.* 12.12.06, 22:47 Najpierw zawiniłeś, a teraz się martwisz. Odpowiedz Link Zgłoś
kierowfca Re: Zdjęcie z fotoradaru 13.12.06, 06:22 Czym zawinił? Pewnie tym, że postawili ograniczenie do 40 km/h na czas remontu po czym po skończonym remoncie znak został (np: DK1 przy wylocie na Katowice)... a policja w ramach poprawy bezpieczeństwa postawiła tam fotoradar bo to przecież zmnijeszy liczbę wypadków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Zdjęcie z fotoradaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 17:10 Dlaczego tak działa policja , czy chodzi o złośliwośc czy o wyrobienie normy mandatów czy o zwykła korupcję ?? za to nie ma ich tam gdzie potrzeba - np tam gdzie wysiądzie sygnalizacja np koło energetyka czy na AK/Dekabrystów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TR Re: Zdjęcie z fotoradaru IP: *.adm.pcz.czest.pl 13.12.06, 08:59 Mnie przyslali zdjecie po 3 miesiacach i niestety musialem zaplacic :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: policmajster Re: Zdjęcie z fotoradaru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.06, 09:24 policja ma miesiąc czasu na dostarczenie Ci zdjęcia i ukaranie mandatem ( ze maja to w dupie to juz inna sprawa). Potem rzecz idzie do sądu grodzkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Zdjęcie z fotoradaru IP: *.tn.pl 16.12.06, 20:30 Zdjęcie przyszło ponad 3 miesiące po zrobieniu fotki.Ma ktoś jeszcze jakieś info na temat terminu waznosci fotki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cop.b.p Re: Zdjęcie z fotoradaru IP: 212.160.86.* 16.12.06, 20:45 słyszałem od znajomego, że istnieje przepis zgodnie z którym czas -liczony od daty zrobienia zdjęcia przez fotoradar, do daty dostarczenia mandatu - 90 dni, nie może zostać przekroczony.Jeżeli mandat przyjdzie po np. 120 dniach - 4 miesiącach, wówczas zjawiając się na wskazany komisariat w celu zapłaty za wykroczenie, można odmówić uiszczenia opłaty. Ale czy tak jest naprawdę, to ręki sobie uciąć nie dam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Zdjęcie z fotoradaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 20:42 Art. 45. § 1. Karalność wykroczenia ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynął rok; jeżeli w tym okresie wszczęto postępowanie, karalność wykroczenia ustaje z upływem 2 lat od popełnienia czynu. źródło kodeks wykroczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.P Re: Zdjęcie z fotoradaru IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.06, 22:27 jak sie nie myle to jesli w ciagu miesiaca nie dostarcza ci zdjecia to sprawa automatycznie trafia do sadu grodzkiego. tak bylo na poczatku kiedy pojawily sie fotoradary a jak jest teraz to juz nie wiem najlepiej poszukaj w google... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Zdjęcie z fotoradaru IP: *.tn.pl 18.12.06, 22:43 To w końcu rok? miesiąc? czy 3 miesiące? może ktoś jeszcze potwierdzi którąś z wersji????z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
kierowfca Re: Zdjęcie z fotoradaru 19.12.06, 06:09 Można przyjąć, że jak w ciągu pół roku Ci nic nie przyjdzie to raczej nikłe szanse, że coś dotrze tak więc do końca czerwca masz czyste sumienie :) Odpowiedz Link Zgłoś
retro_80 Re: Zdjęcie z fotoradaru 19.12.06, 08:43 Ale tu właśnie jest problem , bo poruszacie dwie sprawy , przeterminowanie mandatu ( tu są 3 lata !!! ) i okres kiedy policja powinna zgłosić się ze zdjęciem z fotoradaru. Nie jestem pewien, ale chyba gdzieś na necie czytałem,że w ciągu miesiąca gdyż po tym terminie mogą być kłopoty z ustaleniem faktycznego sprawcy przekroczenia prędkości. Np wyobraźcie sobie wypożyczalnie samochodów do tego spółkę cywilną. Właściciele otrzymują zdjęcie gdzie nie widać dokładnie kierowcy. Może na zdjęciu jest klient a może któryś z właścicieli.Najlepiej poszukać na necie lub zapytać prawnika,ale chyba te 30 dni jest prawdą,oczywiście liczy się data wysłania zdjęcia a nie data odebrania przez właściciela pojazdu,gdyż ten może uchylać się od odebrania powiadomienia. Aha, jeśli już nawet dostaliście foto to warto upomnieć się o świadectwo homologacji urządzenia które robiło pomiar i zdjęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sweet_pie Re: Zdjęcie z fotoradaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 12:19 zapytaj tutaj forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29806 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sweet_pie Re: Zdjęcie z fotoradaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 12:24 znalazłam to na forum prawnym (forumprawne.org/o,7090.html): Termin do wystawienia mandatu w przypadku zarejestrowania wykorczenia np. videoradarem wynosi 30 dni i liczony jest od chwili ujawnienia czynu. Teraz co to znaczy ujawniania czynu: 1. kiedy pan strażnik odczytuje zdjęcie na komendzie; 2. kiedy następuje rejestracja obrazu na kliszy czy tam czymś innym; Moim zdaniem to pierwsze bardziej pasuje, bo ujawnic znaczy «uczynić jawnym, podać coś do wiadomości; wydobyć na jaw, odkryć» [za słownikem PWN] czyli chodzi tu o moment, kiedy funkcjonariusz zapozna się z tym materiałem. Jeszcze tak dobrze nie ma, żeby automaty wystawiały mandaty:-) Podstawa prawna - art. 97§1 kpsw Co do warunków formalnych wydruku to przepisy nic o tym nie stanowią, ale generalne zasady postępowania dowodowego wskazuja, że data rejestracji i data zapoznania się z tym zdjęciem powinna być odnotowana. Tak samo prawo nie nakazuje czasu odczytywania zdjęć przez funkcjonariuszy. Ogranicza ich tylko termin przedawnienia czyli w zasadzie rok od zdarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uit Re: Zdjęcie z fotoradaru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.06, 13:14 i tak bedziesz musial zaplacic i tak... Odpowiedz Link Zgłoś
mafia1975 Re: Zdjęcie z fotoradaru 19.12.06, 23:27 NIE MA COS TAKIEGO JAK PRZETERMINOWANIE ZDJECIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filip odpowiedz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.06, 09:13 Policja ma na wystawienie mandatu 30 dni, po tym czasie sprawa wędruje do sądu grodzkiego, niestety te 30 dni nie ma nic wspólnego z przeterminowaniem się wykroczenia. Mnie osobiście zrobiono zdjęcie w częstochowie ale nim sobie policja posprawdzała właściciela auta (auto leasingowane, w dodatku na firmę warszawską) minął rok i papiery wedrowały z komendy do komendy, po 13 miesiącach odbyła się sprawa w sądzie ale nie dostałem już punktów karnych :) ponieważ tracą one ważnośc po 12 miesiącach od daty wykroczenia, nie ukarania mnie grzywną, to takie jedyne pocieszenie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
retro_80 Re: odpowiedz 20.12.06, 09:45 A możę to następne niejasne i niezgodne z prawem działanie policji, jakiś śliski temat z tym 30 dniowym terminem. Pamiętacie mandaty za "nieważne prawo jazdy" ? Policja niezorientowanym nakładała mandaty . Precedens w sądzie: stare prawo jazdy jest ważne ! Przeczytajcie sami: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3712080.html Ilu frajerów naciągnęli na to niby wykroczenie ? Być może podoba sytuacja jest teraz z tym fotoradarem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uit Re: odpowiedz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.06, 10:14 podobnie. Jak placisz i nie pytasz to jest Ok! A tak naprawde to czasami placisz frycowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . fotoradary SM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 07:28 >http://wiadomosci.onet.pl/1453863,11,item.html< Odpowiedz Link Zgłoś
blanc Re: Zdjęcie z fotoradaru 21.12.06, 09:03 Miałem taką sytuację. Pomijając fakt, iż do firmy zysyłali jakieś dziwne zawiadomienia faksem to jak już się do nich zgłosiłem i przyznałem, że ta ja kierowałem sprawa trafiła na wokandę po jakiś 2-3 miesiącach od wizyty na policji. Generalnie zasadą jest wspomniany wcześniej termin 30 dni od daty zdarzenia - wówczas policja/straż miejska może wystawić i dostarczyć mandat. Jednak po jego upływie sprawa trafia do sądu grodziego. Plusem całej sytuacji z sądem jest to że jeździ się przez dłuższy czas bez tych punktów, bo naliczane są dopiero w momencie uprawomocnienia się orzeczenia sądu - ja zostałem "sfotografowany" w lipcu, na policji byłem w styczniu, wyrok zapadł w marcu i te nieszczęsne punkty miałem tylko przez niecałe 4 miesiące;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Artykuł konkurencji, ale w GW nie znalazłem. IP: *.gre.pl 21.12.06, 14:01 www.zw.com.pl/zw2/index.jsp?place=Lead04&&news_cat_id=16&news_id=140055&layout=1&forum_id=18572&page=text Straż miejska bezprawnie „łapie” kierowców na fotoradary i żąda, by sądy ich karały – uważa rzecznik praw obywatelskich i broni Michała R., ukaranego grzywną za przekroczenie prędkości. - rzesztę sobie sami poczytajcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: Artykuł konkurencji, ale w GW nie znalazłem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 15:38 namierzyli mnie po 9 miesiącach,sprawa załatwiona zaocznie,bo ja z cz-wy a sąd grodzki w lublincu,mandat 100 zł,2 punkty karne.ale najlepsze to jest to że przyznałem się do winy i zaakceptowałem mandat na komendzie a sąd jeszcze przywalił 80 zł kosztów razem 180 zł. drugi raz nie dam się tak wpuścic,płacę mandat na komendzie bez sądów.bo co mnie interesuje że oni nie mogli mnie znależc w ciągu 30 dni,niech nie robią zdjęc i nie będą mieli kłopotów z pracą papierkową,chciałbym zaznaczy że przekroczyłem prędkośc jedynie o 16 km/h.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kierowfca Re: Artykuł konkurencji, ale w GW nie znalazłem. 21.12.06, 15:51 Śmieszne komentarze pod artykułem ludzi bez wyobraźni :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re:do kierowfca. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 09:06 ale ty jesteś obtrzaskany z tymi swoimi wiadomościami że hej,ruszyłeś kiedyś du.e od komputera i jeżdziłeś autem panie wszystkowiedzący Odpowiedz Link Zgłoś
kierowfca Re:do kierowfca. 22.12.06, 09:32 No tak, generlanie jeżdżę rzadko, robie ledwie 50 000 km rocznie no ale już troche się dwiedziałem na temat jazdy samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polaczekI Re:do kierowfca. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.06, 11:18 gdzie dostales ten mandat? na trasie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re:do kierowfca. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 14:42 na drodze 46 miejscowośc Lisów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Zdjęcie z fotoradaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 15:18 To punkty liczą się od daty popełnienia wykroczenia czy od daty kiedy policja nas wzywa na rozpoznanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: Zdjęcie z fotoradaru IP: 195.116.81.* 23.12.06, 09:11 punkty liczą się od dnia zrobienia zdjęcia Odpowiedz Link Zgłoś