Gość: angrusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 07:11 Majatek państwowy wyprzedany , dług państwowy 400 mld zł ? Kto to przeżarł ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: antyangrusz Spam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 11:29 Kolejny, ogolnopolski spam angrusza, nie majacy nic wspolnego z tematyka regionalna. Ignorujcie jego bzdetne watki bo nas zaspamuje. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz Ktoś przeputał 06.01.07, 23:22 Gość portalu: antyangrusz napisał(a): > "Kolejny, ogolnopolski spam angrusza, nie majacy nic wspolnego z tematyka > regionalna. Ignorujcie jego bzdetne watki bo nas zaspamuje. " Może cię to nie interesuje to nie czytaj . Ale problem długu i tak cie nie ominie . Wszyscy mieszkający nawet" regionalnie ", bedą spłacać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starzy Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 08:24 starzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wstyd Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.07, 08:44 Angrusz jesli jestes nauczycielem nie rob z siebie posmiewiska i drugiego Jaskoly. Praca Cie nie dowartosciowuje? To zmien. Tacy jak Ty nie rozumieja czemu sluza. Skoro tak sie uzalasz nad soba az boje sie myslec jak wygladaja Twoje lekcje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejny antyangrus Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.realestate.net.pl 07.01.07, 11:55 Dobrze, ze nie został radnym. Byłaby makabra w miesie i zasmucałby innych radnych. Angrusz to pajac jakich mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 19:24 każda rewolucja pogłebia kraj,cos za cos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spieprzajdziadu Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 19:46 Angrusz. Jak ci się nudzi to pisz konspekty, dokształć się. Poczytaj jak sobie radzić z dziećmi z zespołem ADHD, sprawdź klasówki. Przygotuj się chłopie do zajęć żebyś nazajutrz nie lał wody w klasie. Mam wrażenie, że za wszelką cenę chcesz zrobić karierę polityczną żeby zerwać z ukochanym przez ciebie zawodem nauczyciela. Niestety. Nie masz szans zaistnieć w polityce. Wierzę, że jutro dzieciaki ustawia cię w szeregu. :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 20:00 Dziękuję ale nie skorzystam Pozdrawiam p.s. czy pisanie w tym miejscu jest koncesjonowane ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co znaczy Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 20:06 co znaczy słowo ' przeputał' odpowiedz !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spieprzajdziadu Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 21:06 W slangu nowoczesnych wiejskich nauczycieli znaczy mniej więcej to samo co u miejskich blokersów "przepie..ł". :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: up Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 16:03 jeszcze raz ale bez złośliwości Odpowiedz Link Zgłoś
persona10 Kto przeputał Polskę? Angrusz i jemu podobni 23.02.07, 17:18 Angrusz za wszelką cenę chce wygrać następne wybory i ciąć, ciąć emerytury, bo jego zdaniem emerytom jest zbyt dobrze. Emeryci powinni codziennie przepraszać angrusza za to, że jeszcze żyją! Angrusz "przeputał" wybory samorządowe w Częstochowie i truje na wszystkich forach, zaśmieca je swoimi chorymi twierdzeniami. Zarzuca emerytom, że: 1. niezasłużenie pobierają emeryturę, 2. domagają się coraz to większych pieniędzy, 3. narzekają na głodowe emerytury, 4. "przeżerają" (w cudzysłowie są określenia angrusza) pieniądze podatników. Sam angrusz, występujący pod różnymi nickami (angrusz2, poraj1, więcejmiłości) nie może być zatrudniony w szkole, bo nie ma odpowiednich kwalifikacji, skarży się senatorowi Ryszce na swą dolę i prosi o interwencję, zob.: www.senat.gov.pl/k6/dok/diar/26/2606b.htm narzeka na małą nauczycielską pensję. Czyżby chciał za paręnaście latek otrzymywać wysoką emeryturę i narażać obecne młode pokolenie na spłacanie długów? (według jego mniemania). A może to sposób na wygranie następnych wyborów samorządowych, bo ostatnie przegrał? A brak kasy spowodował, że nie dostał się do Europarlamentu? I dlatego taki zgorzkniały? zob.: www.sd.org.pl/bb/search.php?search_id=1090734844&start=30 Czy angrusz da nam odpocząć od swoich chorych opinii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Kto przeputał Polskę? Angrusz i jemu podobni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 17:20 Do persona 10 : Umiesz posługiwać się netem i kompem ale brak ci wiedzy , za to złośliwości za dużo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Kto przeputał Polskę? Angrusz i jemu podobni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 17:24 Angruszku ,cukiereczku...co znowu ? Może ja ci pomogę ? Jest na ul.Orkana przychodnia lecząca różne przypadki psychiczne.Mili lekarze i..t..d... Nic się nie płaci.Więc idż i wylecz swoje uzależnienie od forum . Ale uczniowie mają z ciebie polewkę..no..no.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Kto przeputał Polskę? Angrusz i jemu podobni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 19:06 To już uzależnienie ? A twoim przypadku co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Kto przeputał Polskę? Angrusz i jemu podobni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 19:08 a w moim przypadku ? wolnośc...bo se Polskę przeputałam,więc mam kasy w bród. A ty ? Do roboty,aby mi nie brakło..:)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 20:14 Tym wszystkim durniom , którzy tu różne durnoty wypisywali mówię : " kury szcz.. prowadzać " ( Piłsudski ) a nie zabierać głos na tematy ekonomiczne . Tych co mają i rozum i wiedzę odsyłam do dzisiejszej Rzeczpospolitej , zielone strony na temat długu publicznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.icis.pcz.pl 01.06.07, 20:34 Rezerwy walutowe Polski wynosza okolo 52 mlrd Dolarow. Eksport roczny siega 100 mlrd Euro. Problemem nie jest dlug zagraniczny, bo ten jest w stosunku do eksportu niespecjalnie duzy. Problemem jest zadluzenie wewnetrzne. Ale to wynik braku reform w roznych sferach, a nie prywatyzacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.icis.pcz.pl 01.06.07, 20:36 Aktualna wladza zwieksza ten dlug na potege - chociazby zatrzymujac prywatyzacje, hamujac reformy i rozdajac obietnice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: up Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 06:54 Artykuł W Rzeczpospolitej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 13:28 Chomiki zeżrą nawet druty stallowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 15:28 Do XX : To kto jest tym chomikiem ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.07, 17:10 to proste jak drut angruszku...ty i tobie podobni,co podgryzają gospodarkę ,zamiast pracować... Kupa śmiechu.Ależ ty ambitny jesteś.Wylewają ci pomyje na głowę,ty wycierasz oczy i udajesz ,że to perfumy.Aż mi żal ciebie.Takie pośmiewisko forumowe.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 21:34 Do Anki : Jesli czytasz gazety , nawet tylko w Empiku to przeczytaj Rzeczpospolita chyba z 01.06.07 tam jest napisane kto przyczynił sie do zadłużenia kraju , A to , ze nie zwracam uwagi co różniste durnie tu wypisują jest z góry wpisane w moja działalnośc. Durnie sa wszędzie . Ale wytrwałości tez sporo winno byc by przekonac myślących a do tego inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.icis.pcz.pl 05.06.07, 22:17 Do zadluzenia kraju przyczynily sie wszystkie kolejne rzady z obecnym wlacznie, a praktycznie bez pierwszego rzadu Mazowieckiego, bo ten najwiecej nas oddluzyl po czasach komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.vf.shawcable.net 06.06.07, 03:54 Oświadczenie senatora Czesława Ryszki złożone na 18. posiedzeniu Senatu: Oświadczenie skierowane do wiceprezesa Rady Ministrów, ministra edukacji narodowej Romana Giertycha Szanowny Panie Ministrze! Otrzymałem list od zwolnionego nauczyciela języka angielskiego z Zespołu Szkół w Złotym Potoku, w województwie śląskim, Andrzeja Gruszczyńskiego, zamieszkałego w Częstochowie, 42-200, przy ulicy Wały Dwernickiego nr 223, nr telefonu: 0-34-325-56-07; nr telefonu komórkowego: 0-605-466-158. Dyrektor nie przedłużył mu rocznej umowy o pracę. Pan Gruszczyński sądził, że skoro pracuje już trzy lata i dwa lata jest wychowawcą, będzie miał przedłużoną umowę. Niepodpisanie umowy nie było motywowane brakiem kwalifikacji. Angruszu ! To wlasnie tacy jak ... Ryszka. patentowane nieuki, ktore wybrane do parlamentu nie potrafia czytac ze zrozumieniem. Jak mozna wybierac kogos do Senatu, kto nie potrafi przyswoic sobie protego w sumie tekstu. Pisales niedawno angruszu o leniach i oslach klasowych, ktorzy nie chca sie uczyc, albo sa zbyt tepi, zeby pojac cokolwiek i tu masz przyklad: Ryszka napisal do Giertycha o "zwolnionym nauczycielu języka angielskiego", a z tego samego tekstu okazuje sie, ze owemu nauczycielowi po jakims podyplomowym kursie jezykowym NIE PRZEDLUZONO kontraktu. Pal diabli angliste i chemika w jednym. Da sobie chlop rade, bo ma dwa fachy w rekach i przy pomocy kiepely z glosu pasc nie powinien. Ryszka zas powinien wrocic do szkol i od chemikoanglisty brac korepetycje w rozumieniu tekstu w jezyku polskim. Chemik z natury rzeczy musi byc precyzyjny, zeby chalupy nie rozwalic podczas kuchennych eksperymentow:))) Takiej precyzji widac Ryszce brakuje. Pozostaje jednak pytanie czy Ryszka ma kwalifikacje do pilnowania czy nikt juz wiecej zadnej Polski nie przeputa. Niedawno prasa podala, ze niejaki PUTRA przeputal pare milionow na szemrana budowe jakiejs oczyszczalni sciekow, ktora nie oczyszcza niczego... a to zdaje sie kumpel Ryszki z senatu:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 07:31 Do Włodka ; Szanowny Panie Włodku , Co ma piernik do wiatraka . Oświadczenie senatora Ryszki w sprawie indywidualnej z zadłużeniem Polski . Przepisy są błędne i każdy kto czyta ze zrozumieniem i orientuje sie w danej materii wie , że mam racje . Każdy , kto czyta ze zrozumieniem .Przepis MENiS z 10.09.2009 dotyczący TOEFL . Co do mnie , nieukiem nie jestem, wiele lat uczyłem się i to na różnych studiach , do chemikoanglisty powinieneś dodać dyplomowany ekonomista ( AE Katowice ) a i jakieś pojęcie prawne też mam bo i prawo w handlu zagranicznycm - podyplomowe studia na UŚl (wydz prawa ) - ukończyłem . Wymagało to sporo wysiłku zacięcia, chęci zdobycia wiedzy , środków no i sprawności umysłowej . Ale mimo to zawsze może coś umknąć mojej uwadze . A wracając do tematu : to kto według ciebie jest winien za 500 mld zadłużenia . do kogo poszły pieniądze ? Wg mnie to ZUS - i jego beneficjenci są jednym z głównych sprawców od lar dopłaca się z budżetu do ZUS olbrzymie kwoty , takie o których emeryt nie ma pojęcia i mylą się im miliony z miliardami . Jeśli system jest niewydolny - składki nie pokrywaja wypłat to ligiczne jest , że nalezy obniżyc wypłaty . Ja nie mogę ( przez dłuższy czas ) życ wydając więcej niż mam dochodu . Oczywiście do głowy mi nie przyjdzie zadłużać się i długi zostawiać dzieciom . angrusz P.S Masz zacięcie śledczego , śledzisz każdy ślad o mnie . To zawodowe czy ot tak przypadkiem wpadłem w oko . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.07, 08:16 cytuje..''Do Anki : Jesli czytasz gazety , nawet tylko w Empiku to przeczytaj Rzeczpospolita chyba z 01.06.07 tam jest napisane kto przyczynił sie do zadłużenia kraju , A to , ze nie zwracam uwagi co różniste durnie tu wypisują jest z góry wpisane w moja działalnośc. Durnie sa wszędzie . Ale wytrwałości tez sporo winno byc by przekonac myślących a do tego inaczej '' Zstanawiałam się dlaczego w sumie tak cię nie cierpią szanowny a wielce mądry angruszku.. To zdanie,belferskie typowo,napisane z zadęciem takim jak balon z MacDonalda wszystko mi wyjaśniło.. Jeżeli czytujesz gazety,chociażby w empiku...hmmm A co o mnie wiesz ,nauczycielu młodzieży niesfornej,która cię lekceważy i wyśmiewa ? Czy sądzisz ,że ja żyję z nauczycielskiej pensji i chodzę po marketach czy empikach aby przeczytać gazetę? A może mam emeryturę,i aczkolwiek tobie i tobie podobnym nie udało się jeszcze,abym grzebała za żarciem w śmietniku,to na gazety brakuje ? Kupa śmiechu z ciebie.Ale jest to śmiech przez łzy.Bo ty uczysz i wychowujesz a także,co jest dla mnie niewiarygodne,chciałbyś dostać się do ''elyty''..heh.. Ale pisz,pisz .Tylko poza rzymskiego senatora pasuje do ciebie jak klimatyzacja do malucha...Dużo wiatru w ciałku maleńkim i rachitycznym.W dodatku na gumach... Ps.Idź sobie do pobliskiej biblioteki i poczytaj ...rzymski senator...szukaj pod cesarstwem rzymskim a nie kuchnią polską,abyś nie pomylił z pieczenią... Mądrala ...:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 09:41 Próbuje uczyc , ale nie chą się uczyć , wiekszość , tylko wysokie stopnie chcą , za nic , Niewielka garstka chce sie uczyc i jest ambitna no ale w całej tej grupie to trudno o własciwe warunki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.vf.shawcable.net 06.06.07, 11:58 Gość portalu: angrusz napisał(a): > Do Włodka ; > > Szanowny Panie Włodku , > Co ma piernik do wiatraka . > - Dawniej sie mowilo, ze ... pretensje. Po tym kiedy przy pomocy marnej maki z wiatraka piernik wyszedl z pieca z zakalcem. Ale to dawno bylo :))) > Oświadczenie senatora Ryszki w sprawie indywidualnej z zadłużeniem Polski . > Przepisy są błędne i każdy kto czyta ze zrozumieniem i orientuje sie w danej > materii wie , że mam racje . Każdy , kto czyta ze zrozumieniem . - Angruszu! A przeczytaj jeszcze raz ze ZROZUMINIEM. Ja nie o jakosci przepisu, a o tym ze Ryszka nie zrozumial, ze cie nie wyrzucono z roboty na zbity ...., a NIE PRZEDLUZONO KONTRAKTU. > > Co do mnie , nieukiem nie jestem, wiele lat uczyłem się i to na różnych > studiach , do chemikoanglisty powinieneś dodać dyplomowany ekonomista ( AE > Katowice ) a i jakieś pojęcie prawne też mam bo i prawo w handlu zagranicznycm - podyplomowe studia na UŚl (wydz prawa ) - ukończyłem . Wymagało to sporo wysiłku zacięcia, chęci zdobycia wiedzy , środków no i sprawności umysłowej . - Tos ty TYTAN pracy ! Moze zbyt duzo tego bylo, bo natura nie znosi nadmiaru:))) > Ale mimo to zawsze może coś umknąć mojej uwadze . > > A wracając do tematu : to kto według ciebie jest winien za 500 mld zadłużenia . > Ty tez. I Ryszka, ktory powinien pilnowac, zeby panstwo nie pozyczalo. Zobacz jakie koszta ponieslizmy wszyscy, zebys mogl zdobywac te dyploma swoje. Za SWOJE wyksztalcenie nie zaplaciles tyle ile budzet wydal na ich zorganizowanie. Malo tego! To byly pieniadze WYRZUCONE w BLOTO !!!! Co jako ekonomista - tez - powinienes wiedziec, bo skoros robil za angliste, tos nie wykorzytywal zafundowanych ci przez panstwo umiejetnosci chemika, ekonomisty itd. > do kogo poszły pieniądze ? - Jako dyplomowany ekonomista powinienes wiedziec, ze czesc SAM zuzyles nieefektywnie. > Wg mnie to ZUS - i jego beneficjenci są jednym z głównych sprawców od lar > dopłaca się z budżetu do ZUS olbrzymie kwoty , takie o których emeryt nie ma > pojęcia i mylą się im miliony z miliardami . Dobrze kombinujesz, ale probuj dalej:))) > Ja nie mogę ( przez dłuższy czas ) życ wydając więcej niż mam dochodu . > Oczywiście do głowy mi nie przyjdzie zadłużać się i długi zostawiać dzieciom . > Zadluzyles sie przy pomocy budzetu na nasze konto. Niestety nie jestes sam. W kolejce sa i gornicy i hutnicy ... > angrusz > P.S Masz zacięcie śledczego , śledzisz każdy ślad o mnie . > To zawodowe czy ot tak przypadkiem wpadłem w oko . Ty piszesz. Ja czytam. Staram sie, zeby naklady poswiecone na nauke pisania i czytania nie byly zmarnowane:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 15:56 Do Włodka : Watek staje się zbyt osobisty a nie jest moim celem reklamowanie siebie samego ale uświadamianie problemu zadłużenia . I skąd ono sie wzięło . Twoje przekonywania mnie nie przekonują . Co do umowy o pracę ; tak nie przedłuzono mo jej . Taka wola pracodawcy - dyrektora szkoły - ale dobrze by było o tym wiedziec wczesniej a nie na 3 dni przed rozpoczęciem nowego roku szkolnego . takie czasy i chwyty pracodawców . Ale mimo iz ktoś inny zostal zatrudniony to z ustna maturą z angielskiego nie poradziło sobie 17 osób na trzy klasy maturalne . Jak ktoś nie chce się uczyć to siła nie nauczysz . A pieniądze wydane na moją nauke nie poszły w las . Pracowałem w każdym z wyuczonych zawodów i raczej musiałem je zmieniac niz chciałem . Takie czasy i trzeba byc na to przygotowanym i kształcić się i szeroko i specjalistycznie w razie potrzeby .( również za swoje pieniądze ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.st.vc.shawcable.net 07.06.07, 19:06 Gość portalu: angrusz napisał(a): > > Do Włodka : > > Watek staje się zbyt osobisty a nie jest moim celem reklamowanie siebie samego ale uświadamianie problemu zadłużenia . > I skąd ono sie wzięło . Najlepiej pewne sprawy wyjasniac na najprostszych przykladach. Nie uwazam, ze opowiesci na tematy ogolne wlasciwie wyjasniaja ten i inne problemy zwiazane z zadluzeniem. > Twoje przekonywania mnie nie przekonują . - Alez ja do niczego cie nie zmuszam. I nawet sie nie dziwie, bo zawsze latwiej wskazac niedotykalne i troche mityczne PANSTWO, a takze ONYCH, a nie zauwazyc, ze wsrod ONYCH [strefie, ukladzie i in. spisku] jest sie samemu. > Co do umowy o pracę ; tak nie przedłuzono mo jej . - I tylko to mnie interesowalo w liscie Reszki. - > takie czasy i chwyty pracodawców . - No i popatrz. Nawet nie masz pojecia jakie miewalem problemy, zeby sie pozbyc leniwego, pijacego i olewajacego robote pracownika. [to niekoniecznie jakas wrzutka pod twoim adresem] Jak nie partyjny, to ormowiec, albo inny dzialacz zwiazkowy:))) > Takie czasy i trzeba byc na to przygotowanym i kształcić się i szeroko i > specjalistycznie w razie potrzeby .( również za swoje pieniądze ) - Moim zdaniem ksztalcenie powyzej szkoly sredniej powinno odbywac sie ZA WLASNE pieniadze. Mniej byloby problemow i MNIEJ pieniedzy do PRZEPUTANIA:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 22:28 Do wlodka : Jestem za tym aby wiedza była w cenie .Ale przekonaj o tym wyborców i potem ich reprezentantów w Sejmie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.st.vc.shawcable.net 08.06.07, 06:05 Gość portalu: angrusz napisał(a): > > > Do wlodka : > > Jestem za tym aby wiedza była w cenie .Ale przekonaj o tym wyborców i potem ich reprezentantów w Sejmie . Angruszu! A to juz twoja broszka. To ty masz mnie przekonac, ze bedziesz reprezentowal moje interesy w RM, Sejmiku, czy Sejmie.... Porownujac jednak twoje widzenie swiata i radnego Jacka Krawczyka, to gdybym mial wybierac moja kreska bylaby przy nazwisku Krawczyka. Zwyczajnie nie mam zaufania do tych ktorzy wybieraja obcych na guru, a ty kumasz sie z Ryszka i jestes PiSuar, a to jak dotad przynosi w mojej opinii same szkody Polsce i marne widoki Czestochowie. Wiec, zebys nie wiem jaki byl wiedzacy, to na mnie nie licz:)))) I jeszcze cus" angruszu! Ja dostaje do domu informacje o tym, co moj posel wymodzil w parlamencie i za czym glosowal. Dlatego nie interesuja mnie zadne bloki i kuglarstwa Pisu i spolki, bo ci twoi chca mnie zrobic w JAJO! Wprawdzie dalej nie sadze, ze jednomandatowe O.Wyb to panaceum na cale zlo, ale w tej sytuacji takie rozwiazanie wydaje mi sie lepsze niz oszustwa PiSU i kumpli. Te kuglarstwa, to kolejna odpowiedz na twoje pytanie. Teraz "przeputuja" Polske TWOI WYBRANCY z KUMPLAMI od Leppera i Giertycha. I calkiem DOBRZE im to wychodzi. ps Chcialbym jeszcze dodac, ze na brak WIEDZY potwierdzonej dyplomami narzekac nie moga. W samym PiSie mgrow, drow i profow jak mrowkow. Ino z mysleniem ...problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 07:38 Do Włodka : Każdy pozostanie przy swoim zdaniu i swoich wybrańcach politycznych . Ja kibicuje PiS-owi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.st.vc.shawcable.net 08.06.07, 11:46 Angruszu! I po to Lechu [nie Kaczor] skakal przez plot:))) Ale skoro tak, to dalej nie mozesz liczyc na to, ze WIEDZA i ROZTROPNOSC w putaniu piedzy bedzie w Polsce w powszechnym uzytku. Bierzesz wiec na siebie odpowiedzialnosc za przeputywanie POLSKI> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.st.vc.shawcable.net 08.06.07, 14:23 Gość portalu: Wlodek napisał(a): > Angruszu! > I po to Lechu [nie Kaczor] skakal przez plot:))) > Ale skoro tak, to dalej nie mozesz liczyc na to, ze WIEDZA i ROZTROPNOSC w > putaniu pieNIEdzy bedzie w Polsce w powszechnym uzytku. > > Bierzesz wiec na siebie odpowiedzialnosc za przeputywanie POLSKI> I jeszcze cus". GLOSUJAC na PiS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 22:20 Do Włodka : Wolę taki układ niż liberałów z postkomunistycznymi liberałami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.st.vc.shawcable.net 09.06.07, 01:50 Gość portalu: angrusz napisał(a): > > Do Włodka : > > Wolę taki układ niż liberałów z postkomunistycznymi liberałami Tyz piknie! Tylko czemu narzekasz na brak kompetencji ???? W koncu Lepper twoj, Giertych twoj, Kaczynski twoj ...same tuzy od fachowosci i intelektu:)))))))))) A potem sie dziwisz, ze ci kontraktu nie przedluzyli... Giertych musi upchnac swoich, Lepper swoich, a ty pisowiec jestes, to ktus" musi dostac po krzyzach. W gminie z ciebie pozytek zaden, wiec zrobiono miejsce dla swojego kolegi po organizacji:)))Tym bardziej ze masz za duzo dyplomow jak piszesz, tzn zes ZA MADRY i do tego obcy... Zycie w socjalizmie kaczym jest brutalne i musisz sie z tym liczyc. Przekonales sie na wlasnej skorze, ze twoj partyjny cadyk nazwiskiem Ryszka niewiele moze i potrafi. on nie z tego kahalu, a kahal Giertycha, albo Leppera jest wazniejszy:))) To oni wszak podpieraja Kaczora po skrzydlach.. A poza tym giertych stosuje haslo taniego panstwa. tzn co mu tam jakis belfer na prowincji w Kongresowce. On jest z Pyrlandii A one potrafia liczyc pieniadze. Tzn zamiast paru etatow w szkole, lepiej wydac na mniej przy korycie dla swoich palkarzy, zeby mieli za co piwo zamawiac:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 08:11 Do Włodka : złośliwy jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiki Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: 195.205.171.* 09.06.07, 10:19 W PiS-ie nie lubia madrych ludzi,i o tym mogło się przekonac wielu byłych działaczy częstochowskiej organizacji.Poseł Giżyński z asystent Maruszczak traktują organizację jak swój folwark,,zwierzątka" muszą tak tanczyc jak oni chcą.To nie ma nic wspolnego z dobrem Polski i ogolu spoleczenstwa.Prywata i jeszcze raz prywata.Bedac wojewoda niczym szczegolnym sie nie wyroznił,chyba tylko tym ,ze miał dobrych doradcow, np: p. Krakowiana członka SLD.Połozył wojewodztwo na łopatki, nawet nie walczył o jego utrzymanie,miał wtedy wazniejsze sprawy - balował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 19:39 Do Wiki , PiS kojarzę bardziej z Kaczorami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janosik Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.07, 15:12 Jeden z komentarzy znaleziony na onecie: Do wszystkich niezadowolonych. To Wam, Waszym rodzicom, dziadkom,śmierdział PRL. Macie więc, swój wyśniony, wymarzony kapitalizm. Kłapaliście dziobami przedtem, kłapiecie teraz, a to, że za obecny stan rzeczy duszpasterz robotników i równocześnie korowska wtyczka w tym środowisku, oddał życie, to się nie liczy? To, że Tusk i Kaczory były ścigane przez SB tylko dlatego, by wiele lat potem Donald mógł powiedzieć publicznie z dumą "tam była stocznia" to co, nic dla Was nie znaczy? A męczennik narodowej sprawy Wujec i Onyszkiewicz, wałęsający się Wałęsa i poświęcający dla Was swą wolność Moczulski, to co, jeszcze wam mało? Albo taka Katarasińska czy inny świętobliwy Jurek, oni dla Was niewdzięcznicy byli tak strasznie prześladowani, że zmuszono ich do ukończenia studiów w tym parszywym PRL . Brak wdzięczności z Waszej strony. Dziś nikt Was nie prześladuje, nie chcecie pracować, nie musicie. Nie ma nakazu pracy, tego okropnego wymysłu PRL Nie macie na naukę dla dzieci, a gdzie jest powiedziane, że Wasze dzieci mają się kształcić. To Was bulwersowały informacje, że dyrektor potężnego kombinatu przemysłowego zarabia dziesięć razy więcej od sprzątaczki. Teraz zarabia 1000 razy więcej. Jak widzicie, to na Wasze życzenie i za Waszą przyczyną uległo to zmianie, cieszcie się? Radujcie się, żyjecie w wolnym kraju, możecie robić, co Wam się podoba, jak "Wolny najmita" Konopnickiej. Praca jest kochani, tyle tylko, że najlepiej byłoby, gdyby łaskawca pracodawca nie musiał Wam płacić, idealnym rozwiązaniem byłoby, gdybyście Wy niewdzięcznicy płacili pracodawcy. Kochani, to Wy lub Wasi ojcowie sami tego chcieliście, to Wam śmierdział obowiązek pracy, to Wam śmierdział PRL. Macie to, czego chcieliście i na co zasługujecie. Do roboty, tuczyć kapitalistów, tego chcieliście i nie marudzić mi tutaj, za bramą czekają zastępy takich jak Wy. Na poprawę samopoczucia, proponuję Wesele Wyspiańskiego, czyli, "miałeś chamie złoty róg, miałeś czapkę z pawich piór...." Celem odświeżenia pamięci, tym którzy zapomnieli. Państwo zwane niedemokratycznym, siedemnaście lat temu zostało zlikwidowane. Dwadzieścia sześć lat temu zaczęto demontować to państwo w sposób i widowiskowy i skuteczny. Na początek ogłupiali Polacy zafundowali sobie półtora roku urlopu, płatnego urlopu, jak za ciężką i mozolną pracę. Potem była nieudolna próba ratowania bytu państwowego i bardzo "sprzyjająca" wydajnej pracy - emigracja wewnętrzna, czyli im gorzej, tym lepiej - pytanie dla kogo? No a dzisiaj, jaki koń jest każdy widzi. Tym niedowidzącym przypominam, bilans na dzień dzisiejszy to: 1. Prawie kompletnie zlikwidowany przemysł, uruchomiono nową gałąź wydobywczego - bieda szyby. 2. Flota morska i rybacka - śladowe ilości. 3. Rolnictwo cofnięte w rozwoju, gdzieś okolice końca pierwszej połowy XX wieku. 4. Banki, dzisiaj widać jak na dłoni, sami filantropi ci zagraniczni inwestorzy, tylko Polacy tacy ciemni i uparci. 5. Bezrobocie, bezdomność, nawrót gruźlicy, emigracja za chlebem, czyli 10% sytych, reszta głodna lub przymierająca głodem. 6. Realizacja tych wspaniałych osiągnięć wymagała pieniędzy , dlatego na dzień dzisiejszy zadłużenie przekroczyło dziesięciokrotną wartość gierkowskiego. Reasumując, jak mawiał już mniej chwytliwy polski satyryk - jest śmiesznie, ale będzie jeszcze śmieszniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 19:37 Do janosika : Nie mieszaj systemów . Za Gierka tez długi powstały i jeszcze nie sa spłacone , choć częśc odsetek nam darowano. A rządy III RP jeszcze bardziej zadłużały . Spłacać będą wnuki - to niemoralne Odpowiedz Link Zgłoś
dr.rudolf_schieber Re: Kto przeputał Polskę ?? 09.06.07, 20:39 Angrusz ja oraz wiele innych milionow Polakow zostalo wyksztalconych w PRL. To PRL nas uczyl i wychowywal. Tak samo Wlodek urodzil sie w Polsce Tutaj zdobyl wyksztalcenie Tutaj popracowal troche a potem z tad wyjechal Wniosek : On takze jest synem marnotrawnym. Za wiedze powinno sie placic tak jak za informacje. Szkoly srednie i zawodowe nie powinny byc darmowe. Dlaczego panstwo ma uczyc kogos kto potem z tad wyjedzie i wiedza zdobyta za darmo w Polsce zacznie bogacic obywateli innego kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 09:29 Do Dr. Rudolfa : Masz rację ale wtedy , gdy ktoś wyjeżdża . Ja zostałem , tutaj - w Polsce - płacę podatki , równięz na kolejne pokolenie uczących się i tutaj wychowuje dzieci kolejne pokolenie które będzie pracowac tutaj i tutaj płacić podatki . A Polske przeputali ci co biora emerytury i renty w takiej - małej lub wiekszej - wysokości choć tyle składek nie wpływa na koto ZUS . Kolene rządy bały się tego ruszać . Wczesniej , za Gierka im było źle , za niski poziom zycia , mimo iż już wtedy wywindowany sztucznie dzieki kredytom. Które teraz moje pokolenie i moich dzieci musi spłacac . To trzeba twardo i wprost mówić , bo do tych ludzi oraz do polityków nie dociera . A zadłużenie trzeba spłacać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.vf.shawcable.net 16.06.07, 02:28 Gość portalu: Janosik napisał(a): > Jeden z komentarzy znaleziony na onecie: > Janosiku! Przyznaj sie ze sam to napisales:)))) > Tym niedowidzącym przypominam, bilans na dzień dzisiejszy to: > > 1. Prawie kompletnie zlikwidowany przemysł, jaki? co produkowal takiego, ze mogl konkurowac z importem prywatnym zapoczatkowanym przez rzad komunistow Mesnera i Rakowskiego? Janosiku juz dawno pytalem cie jakiz to wspanialy produkt made in PRL mogacy przynosic polskiemu przemyslowi profity moglbys nam zaprezentowac i ..... CISZA:)))) Od miesiecy!!!! Ford -syren sport:))) Lopata - bojowa:))) olej silnikowy "Selektol":))) Wino marki wino:))) a moze Vodka Baltic:))) > uruchomiono nową gałąź wydobywczego - bieda szyby. Przynamniej tanie w eksploatacji. - I kto jak nie komunisci byli z tego zyja najlepiej? W koncu zawsze zyli wiec skoro komunistycznych zwyczajow nie zlikwidowano za postkomunistycznych rzadow, to czemu postprl-owiec placze za utrata komuny skoro ona jest dalej w niezmienionej postaci:))) > 2. Flota morska i rybacka - śladowe ilości. A ryb od zarypania w sklepach:))) > 3. Rolnictwo cofnięte w rozwoju, gdzieś okolice > końca pierwszej połowy XX wieku. vide Lepepr, stoklosa, Komorowski i in:))) > 4. Banki, dzisiaj widać jak na dłoni, > sami filantropi ci zagraniczni inwestorzy, > tylko Polacy tacy ciemni i uparci. - Najlepszy PKO bez prezesa:))) I co z tymi bankami. Przynajmniej pozyczaja pieniadze. Za komuny jakos malo chetnie.. > 5. Bezrobocie, Juz mowilem. Zal po 500tys. LWP, kolejnych setek tysiecy w komitetach pzpr, SD, PSl Uchss, ormach, zomach i milicji ludowej itp. bezdomność, - A pozydowskie slumsy z okolic starego Miasta, to byl komfort i luksusy za komuny? nawrót gruźlicy, - wszedzie, nie tylko w IV RP > emigracja za chlebem, czyli 10% sytych, reszta > głodna lub przymierająca głodem. Janosiku! Tos szczesciarz, ze sie w tej 10 -tce zalapales. Nie wstyd ci. > 6. Realizacja tych wspaniałych osiągnięć wymagała > pieniędzy , dlatego na dzień dzisiejszy > zadłużenie przekroczyło dziesięciokrotną wartość > gierkowskiego. > Gierek zeby ZACZAC splacac wprowadzil kartki, a potem sklepy komercyjne i rozwinal siec Pewexow i doprowadzil do robotniczego wybuchu w 1980.kredyty przep...l na wszystko, tylko nie na to co mozna bylo zamienic na porzadna produkcje. Dalej czekam na liste produktow eksportowych m.i.prl:)))) > Reasumując, jak mawiał już mniej chwytliwy polski satyryk > - jest śmiesznie, ale będzie jeszcze śmieszniej. > Faktycznie. Ludzie chodza porzadniej ubrani, maja lepiej wyposazone mieszkania w sprzet do zycia, jezdza lepszymi samochodami, wyjezdzaja na wczasy gdzie chca, ucza sie w liczbach nieporownywalnych z prl-em, lepiej sie odzywiaja, a ze nie ma kraju bez biedy, bezdomnych i marginesu, to i Polska dziwnie w tej konkurencji nie wyglada. Placze, ze ludzie wyjezdzaja? gdyby komunisci otworzyli granice w latach 60-tych, czy 70 -tych, to nie wiadomo skad Janosik i wspolnicy pisaliby swoje posty:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeszcze Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 07:03 raz , jeszcze raz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 09:47 Angruszku ,dziobasku ...w końcu przyznaję ci rację .Ale wiesz cukiereczku ,że zgodnie z prawem dziedziczenia ,spadek przyjmujesz lub odrzucasz.Z długami oraz majątkiem trwałym. Jeżeli siedzisz tu na swojej szanownej dupie,to znaczy ,że spadek przyjąłeś. Jeżeli natomiast nie przyjmujesz,to weź bambetle w węzełek i spieprzaj do Irlandii. A dlaczego radzę ci Irlandię ? Otóż szykuje się strajk imigrantów,więc będziesz miał pole do agitacji.Tylko jest wymagany dobry angielski,a z tym myślę u ciebie kruchutko,oj bardzo.Bo zamiast uczyć się słówek ,siedzisz bez przerwy na forum,misiaczku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 12:28 Do Anki : Może z rady skorzystam , a z angielskim moim poradzę sobie : TOEFL 563 pkt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 14:10 no to odrzuć spadek obciążony długami ...i w drogę...Powodzenia.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 06:40 nie przeżarł tylko przepił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 22:15 Lekarze zakwestionowali obniżenie składki rentowej . Jeśli nie ma pieniędzy na wzrost nakładów ( w tym na płace ) w ochronie zdrowia to nie należy obniżać dochodów budżetowych i zwiększać np dotacje do ZUS . Sami oni - lekarze - już widzą jakim obciążeniem jest ZUS . Przez wiele lat dotacji do ZUS dług urósł do olbrzymiej wielkości . Potwierdza to moją tezę : starsze pokolenie żyje na koszt młodego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.06.07, 10:36 Mysle,ze system socjalno-ekonomiczny jak propnuja liberalni(ekonomicznie) konserwatysci(moralnie) do ktorych ja sie tez mentalnosciowo zaliczam jest najlepszy. Prawo i Sprawiedliwosc tez jak na razie dobrze dziala.Panu Kaczynskiego "daje moja five" za spotaknie z Pania Merkel-niech wresczcie Niemcy,Anglia i Francja pojma,ze Polski miejsce jest przy nich jako rownego parntera. Cieszy mnie dzialalnos tej Komisji Antykorupcyjnej(nazwy zapomnialem).Czytalem w gazecie-online,ze wzeili sie za jakiegos ortopede z Wawy-grozi mu do 10 lat. Czekam wresczcie na poparcie dla PiS takich antykomuchow jak np prof. Geremek i innych,ktorzy powoli otwieraja oczy. Dobrze bo wreszcie ktos sie wzial za skorumpowane srodowisko leakrskie i zdemoralizowane prawnicze. Z PRL Wlodek podal przekonywujace argumenty ale podalem ja tez jakies tam plusy (chociaz jestem antykomunista)a takze lewicowy Janosik,ktory za bardzo chwali socjalizm w PRL. Ciekawe tylko czy teraz jak sie jest mlodym kierowca w MPK i mam sie kilka dziec,to czy mozna studiowac sobie spoko a zona moze siedziec w domu? A po drugie,jakos w PRL nikt nie wyzywal na MPK,PKS,PKP.A teraz Wlodek,wystarczy sobie poczytac posty. Kiedys w PRL te renomowane instytucje majace swietna opinie teraz stracily w oczach pasazerow Czyli nie wszystkim firmom PRL szkodzila. Aha,ze w szkolach w PRL super sniadania i obiady praktycznie za darmo dla uczniow to byla normalka.Nie bylo bezdomnych i nedzarzy. Kazdy mogl studiowac itd. Jesli PRL bylaby panstwem demokratycznym(czyli nie monopartyjnym tylko z paralamentem) i odciela sie od Rosji(jak uwaza np majacy pojecie o polityce moj dziadek-jest to jego hobby)to mogla bardzo dobrze prosperowac i nie miala by dlugow,ani tych minusow co wyliczyl Wlodek. Bledem Wlodka,jesli moge tak zauwazyc,jest to ze widzi tylko PRL negatywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: up Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 06:00 up Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 09:09 Ku....a jego mać...przestań idioto up..up ..ować w końcu.Do ciebie mowię ,angruszu,forumowy błaźnie i kataryno z małpą w jednym.. Potwierdza to moją tezę : starsze pokolenie żyje na koszt młodego .. Aleś odkrył Hamerykę.A ty na koszt czyjego żarłeś,uczyłeś się / niestety pobieżnie / i kampanie wyborczą przeprowadzałeś.Z twojej dziurawej kieszeni? I nie powtarzaj tych głupot,tylko weź ty i sam się odwieź w kaftanie do psychiatrka.Ponoć tam nie strajkują,bo pacjenci tacy jak ty ,są niebezpieczni dla otoczenia.. A teraz po ..up..up.. se trochę.Może przejdzie ci w czkawkę i się zamkniesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 20:44 Do Krzyśka : Skoro ty z grubej rury to ja tez . Ty peip durniu , Za moic czasów nie bylo tyle długów . jask byłem uczniem to dopiero rosły a i tak ja nie miałem na to wpływu . A do psychika to ty się wybierz . Bo Burzy nie widzusz a chmury juz tuz , jak kto ma kurzy rozum a tylko bluizgac umie to zachowuje się jak ty . Bezmózgowcu . A upam bo do durniów nie dociera . jak emeryta to tylko biedaka widza i to schorowanego . A zapominają ze biedni tez moga byc i mlodzi a i zdrowie tez może im się zepsuc . A państwo w długach się podrąża . Emeryci zawsze będą mówić jacy to oni biedni i schorowani . Tylko rozsądny człowie powie . Tak zawsze było - zdrowie się psuje na starość i nie ma na to rady . A i nie każdy emeryt to biedak . Skromnie żyć i to na własny koszt . I zamknij się durniu . Nie chcesz to nie czytaj . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 22:40 Polskę to wszyscy przeputaliśmy ,jedni więcej ,inni mniej.Putaliśmy tak przez pokolenia.Kiedy cofniemy się bardziej wstecz cóż ujrzymy? Zobaczymy wielkie i małe putanie Polski.Pierwszy przeputał Polskę Mieszko II ( na szczęście na krótko)za co srogi spotkał go los. Póżniej długie putanie zapewnił nam Bolesław Krzywousty.Kilka wieków póżniej nastąpiło wielkie i długie putanie zgodnie z przysłowiem "za króla Sasa jedz pij i popuszczaj pasa". Tak więc jak widzisz historia lubi się powtarzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Praktyk Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 00:22 A dajcież już sobie spokój z tym angruszem. Na niego jest jedna rada. Ignorować! Nie dawać się wciągać w dysputę z klientem bo on jest niereformowalny. Za to, - poprzez te dyskusje, zaczyna być postacią znaną a o to mu przecież chodzi, nie widzicie tego?! Do Janosika, - odważny jesteś. Ale ja też, dlatego popieram Twoje stanowisko. Oczywiście - wiele było sk......stwa,obłudy wypaczeń i diabli wiedzą czego jeszcze. I to oczywiście należy potępić. Ale: praca była,służba zdrowia bezpłatna,co dwa lata wczasy za grosze,nauka bezpłatna, jak nie pił i do pracy przychodził w miarę regularnie, to i pożyczkę na mieszkanie po paru latach otrzymać można było.I młody człowiek, po uzyskaniu zawodu mógł bez obaw zakładać rodzinę wiedząc,że wcześniej czy póżniej stać go będzie na mieszkanie. Pisze Włodek, że nie mieliśmy przemysłu a jeżeli już, to na niskim poziomie. Tak się składa, że w latach "słusznie minionych", miałem trochę do czynienia z przemysłem stoczniowym oraz transportem i gospodarką morską. Uwierz mi kolego,nasza flota handlowa w owym czasie należała do najnowocześniejszej na świecie. Jasne, że USA czy Japonia były od nas lepsze ale jeśli porównasz kwoty jakie przeznaczały na rozwój nauki te kraje to wybacz, i tak należy nam się medal. Mógł bym tak długo tylko że niewiele to da jeśli uprzemy się potępiać w czambuł cały ten okres. Ja widzę jeden plus dzisiejszych czasów, mogę o tym co myślę swobodnie napisać. Tylko czy to nie za wysoka cena za wolność słowa? Ja sobie radę dam. Niewiele mi do emerytury brakuje. Zastanawiam się tyko, jak /jeśli się nic nie zmieni/ - da sobie radę ta część polskiej młodzieży, która teraz wchodzi w życie i pracując w hipermarkiecie otrzymuje na rękę 800 pln. Pozdrawiam - Stary.......itd. /ignorujmy angrusza!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.vf.shawcable.net 21.06.07, 02:06 Gość portalu: Stary Praktyk napisał(a): Pisze Włodek, że nie mieliśmy przemysłu a jeżeli już, to na niskim poziomie. Tak się składa, że w latach "słusznie minionych", miałem trochę do czynienia z przemysłem stoczniowym oraz transportem i gospodarką morską. - tez ... sie tak zlozylo, choc ze stoczniami to z dosc bliskiej drugiej reki. Wiec czasem cus" mnie wpadlo do ucha w tem temacie:))) Uwierz mi kolego,nasza flota handlowa w owym czasie należała do najnowocześniejszej na świecie. Niewykluczone jest, ale bardziej interesuje mnie co z tego co w srodku bylo od poczatku do konca wybudowane i zaprojektowane w Polsce w/g loydowskich standardow??? Silniki? - Cegielski o ile mnie pamiec nie myli robil na licencji, wyposazenie nawigacyjne sciagano zywcem z zachodu, blachy ? Okazywalo sie przy okazji eksportu, gdy kupujace stocznie nie chcialy przyjac nietrzymajacego norm bubla. Podobnie bylo z "polska" produkcja transportera opancerzonego SKOT...Polska byla skorupa...reszta made in Czechy:))) A serio...dalej czekam na swiatowe przeboje nowoczesnosci made in PRL:))) W. ps. I jak to sie stalo, ze dzis ta sama flota nie zamawia statkow w polskich stoczniach i zwiala pod tanie bandery??? Czyby jakosc? KOSZTY? Nieudolnosc budowniczych, czy inne wzgledy. Budzet utopil w stocznie miliardy rowne, albo wyzsze nakladom na sluzbe zdrowia i edukacje razem wziete X kilkanascie i ....co? Masz jakies wytlumaczenie tego spadku na pisk? Tylko nie zwalaj na Balcerowicza, bo ...nie uwierze:))) Driver: Ciekawe tylko czy teraz jak sie jest mlodym kierowca w MPK i mam sie kilka dziec,to czy mozna studiowac sobie spoko a zona moze siedziec w domu? - Driverze! MOZNA. Wystarczy jak dziadek miec odpowiednie pochodzenie i zapisac sie do odpowiedniej partii. Najlepiej do spadkobierczyni PZPR pt SAMOOBRONA. To nie tylko duploma sie wyrobi, ale jeszcze do domu przyniesom w zembiskach z pocalowaniem w czolko. Lepperopodobni i studia tak koncza i matury wyrabiaja...Toczka w toczke jak tatusiowi za komuny. Tylko w wikipedii trudno to znalezc. A po drugie,jakos w PRL nikt nie wyzywal na MPK,PKS,PKP.A teraz Wlodek,wystarczy sobie poczytac posty. To ty czytaj. Ino powoli. Tak sie sklada, ze z MPK to ja korzystalem jako pasazer i jako ten co spady do pracy przyjmowal z MPK< PKS i STW.... I potem trzeba bylo ten import wywalac z roboty [ do MPK] bo jak nie moczymorda, to bumelant, albo cwanszy od kunia ze Srocka z lapkami lepkimi jak ...superklej:)))]. Co nie znaczy, ze to bylo 100% mpk-owskiej "zalogi":))) W kazdym razie te firmy zbieraly wszystko co sie ruszalo i mialo III z wkladka na autobusy:))) I do obu znawcow PRL-u... Piszecie o tych darmowych wczasach i szkolach... Fajnie. Dalej pytam KTO placil za te darmowe??? Zlotowki na wczasy i inne podobne spadaly z nieba, Moskwa przysylala w ramach rekompensat za przyslane buty do naprawy, czy Gierek cudami sie poslugiwal w duzym asortymencie? Oczywiście - wiele było sk......stwa,obłudy wypaczeń i diabli wiedzą > czego jeszcze. I to oczywiście należy potępić. Ale jak sie nie potepialo, klaskalo kiedy trza, nalezalo gdzie trza, chadzalo gdzie trza to: .." praca była, służba zdrowia bezpłatna [:)))) co dwa lata wczasy za grosze, :))) jw nauka bezpłatna,... magistrow sie wtedy narobilo, ze az milo. Najwiecej z miejsc rektorskich, skierowan i punktow za pochodzenie... jak tate drivera:))) Na niektore kierunki to nawet bez egzaminow przyjmowali.. Jeden z moich przyjaciol mawial ze gdyby mial dokladny egzamin robic, to musialby wystapic o likwidacje katedry:)) Nawet specjalne kierunki dla niektorych otwierali:)) Pamietam jak jeden wykladowca pytal czemu milicjanci nie maja osobnej grupy w tym roku, bo dotychczas zawsze mieli:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 05:58 Do Wlodka : Generalnie zgadzam sie z tobą . Te wychwalanie " słusznie minionych czasów " to obłęd . Chociaz potępianie w czambuł też . Żyło się . Do Gomółki za własne pieniądze ale za Gierka chociaż coraz lepiej ( i mnie studentowi też ) ale na kredyt . I tak się zaczęło . By utrzymać władzę politycy zadłużali się a dług zostawiali następcom . I tak dzisiaj jest . Żeby się nie narazić zyskać głosy ,to do ZUS dokładało się olbrzymie kwoty ( był majątek na sprzedaż ) . A teraz , chociaż Kaczory deklarują wiele słusznych rzeczy to też boją się wprowadzać od razu ( ograniczenie liczby rencistów , wydłużenie wieku emerytalnego ) , albo nie mają siły politycznej ( szybkie wprowadzenie tzw koszyka usług medycznych ) . Ale na kredyt już się nie da . Blisko jest ta granica konstytucyjna a i kredytodawcy nieufnie patrzą . Do durniów ( jakich wielu na tym forum ) nie dociera to . Bo oni żyją teraz i dzisiaj chcą użyć . A po nich choćby potop . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.06.07, 11:40 Gość portalu: Wlodek napisał(a): A serio...dalej czekam na swiatowe przeboje nowoczesnosci made in PRL:))) > W. a nie wpdalo Tobie do glowy Wlodku,ze te wszystkie osiedla,przemysl powstal w PRL.Ze fura ludkow dojezdza sobie z Czestochowy do Slaska-do np nowoczesnych hut (Katowice) i zarabiala duze pieniadze delektujac sie nie tylko komfortem materialnym ale i psychicznym? PRL,to byla tandema i dziadoswto,ale nie tylko. Gdzies widzialem stronke w necie o PRL-straszny przypal-Wlodku tego nie kwestionuje,ze byla niezdrowa zywnosc,uzywalo sie zaduzo tluszczu i swiadomosc obywateli PRL byla do bani. Pewnie ze wina w tym,ze obywatele PRL mieli ptezny poziom cholesterolu, jest wina prlowskich mediow,ktore lansowaly np wieprzowine i inne niezdrowe nisko jakosciowe miesa.Tego Wlodek to ja nie podwazam. Zywnosci,odziez,kosmetyki i srodki higieniczne byly na bardzo niskim poziomie.Podobno po szamponach ludzie tracili nieraz wlosy. Grasowala salmonella,bo prlowskie urzedy byly pelne urzednikow,ktorzy brali od gastronoma lapowke i nie robili np kontroli higiencznej. Ale byla tez zdrowa wiejska zywnosc ZNANA Wlodku w calym swiecie, z tego co wiem. Czyzbys o tym zapomnial,ze polskie wyroby miesne PRL byly eksportwoane? A polska wodka?(Na marginesie uwazam za potezne nieporozumienie,ze to ohydna czysciocha z PRL miala renome?) Za grzybami i kaczkami i gesiami PRL "zabijal" sie caly swiat,tez to wiem. Wyroby Wedla(?chyba)znane byly w swiecie cukiernikow przynajmniej w Europie Komunistycznej.Pewnie ze Lindt, Milka teraz sa bardziej lepsze i znane.Ale Wedel byl cos jak teraz MIlka w Niemczech. Czyli podsumowujac; PRL miala swiatowej klasy wyroby grzybowe,miesne,czekoladowe,drobiowe. A to malo Wlodek? Ja uwazam,ze nie. Nie wszystko Wlodek w PRL bylo do bani,a mlodzi ludzie,co by nie powiedziec mieli niezle perspektywy a starsi komfort psycho-materialny. > Piszecie o tych darmowych wczasach i szkolach... > Fajnie. > Dalej pytam > KTO placil za te darmowe??? To demagogia.PRL byla panstwem socjalnym spolecznie cos jak Niemcy i Szwecja. Ja tez oplacam z podatkow kogos kto nie ma pracy i bierze 1000 Euro zasilku.I co z tego? bardzo fajnie bo na tym polega chrzescijanstwo,ze robi sie cos bezineteresownie. Podatki w PRL byly na tyle duze,ze nie bylo problemu z darmowymi wczasami,albo darmowymi obiadami i sniadaniami w szkolach.Na tym polega sens panstwa socjalnego(ten system trzeba tylko modyfikowac-PRL padla,system niemiecki sie modyfikuje,szwedzki-nie wiem) PRL byla spolecznie dobrym systemem;ale jak kazdy system socjalny jej minusem byl marazm jednostki i brak incjatywy.Podejrzewam,ze komunisci blokowali swoim przepisami rozwoj wolengo rynku. Dopiero-UWAGA- od lat 80 tych cos podobno ruszylo:Mozna bylo pracowac na 2 etaty,byly firmy polonijne,powstaly niezalezne od PRL fundusze inwestujace w rolnictwo i przemysl. Politycznie natomiast PRL byla panstwem zaleznym od Rosji i nie miala suwerennosci tylko troche autonomii-co oczywiscie bylo do giga bani. Achtung Baby U2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.vf.shawcable.net 21.06.07, 19:08 Autor: Gość: driver IP: *.dip0.t-ipconnect.de Data: 21.06.07, 11:40 + dodaj do ulubionych wątków Gość portalu: Wlodek napisał(a): A serio...dalej czekam na swiatowe przeboje nowoczesnosci made in PRL:))) > W. a nie wpdalo Tobie do glowy Wlodku,ze te wszystkie osiedla,przemysl powstal w PRL. Nie mow? Serio? Bo ja myslaem, ze to tak dla jaj, bo sie Gierkowi ubzduralo potege nr 10 zrobic i z malorolnego chlopa zrobic chloporobotnika. A przemysl? W twoim fatherlandzie kopalnie zamykali i huty tez, a Gierek za pozyczone magistrale hutnicza budowal i gowniany "przemysl" do produkcji bubli finansowal, zeby twoje dziadki mialy gdzie kariery w socrealu robic. Ze fura ludkow dojezdza sobie z Czestochowy do Slaska-do np nowoczesnych hut (Katowice) i zarabiala duze pieniadze delektujac sie nie tylko komfortem materialnym ale i psychicznym? - Driverze! Piles cus??? Bo chyba na trzezwo to nawet twoj dziadek komunista takich bzdur nie wygadywal na zebraniach partyjnych:))) > Gdzies widzialem stronke w necie o PRL-straszny przypal-Wlodku tego nie > kwestionuje,ze byla niezdrowa zywnosc,uzywalo sie zaduzo tluszczu i swiadomosc > obywateli PRL byla do bani. > Pewnie ze wina w tym,ze obywatele PRL mieli ptezny poziom cholesterolu, jest > wina prlowskich mediow,ktore lansowaly np wieprzowine i inne niezdrowe nisko > jakosciowe miesa.Tego Wlodek to ja nie podwazam. Ty wiesz co??? Ja tez nie. I ten cholesterol! Ty wiesz, ze to barbarzynstwo musialo byc komunistyczne. Nie dosc ze same haki u rzeznika, to jeszcze z cholesterolem. Tfu! Do dupy z taka komuna. > Grasowala salmonella,bo prlowskie urzedy byly pelne urzednikow,ktorzy brali od gastronoma lapowke i nie robili np kontroli higiencznej. To tez znalazles na stronce:))))))))) Czy dziadzius sie galaretem strul zakanszajac doskonala czysta zwykla? > Ale byla tez zdrowa wiejska zywnosc ZNANA Wlodku w calym swiecie, z tego co > wiem. Komu? Widzialem jakis czas temu "polish hama" w puszce... za grosze i zniknal. Przeterminowany:))) A cena nizsza niz za psie zarcie. Czyzbys o tym zapomnial,ze polskie wyroby miesne PRL byly eksportwoane? Ty trzezwy, czy po prochach? Czytasz co wypisujesz??? > Czyli podsumowujac; PRL miala swiatowej klasy wyroby > grzybowe,miesne,czekoladowe,drobiowe. :)))))))))))))))))))) I zupy ogonowe w proszku TYYYYZ!!!! A jakie pyszne byly wyroby czekoladopodobne! Mniam! Ino palce lizac. Masz racje. Bylo sie czym w tym komforcie delektowac i doznawac spokoju na psychuszce. > A to malo Wlodek? Ja uwazam,ze nie. Ja tez nie! To bylo jak w sam raz na "nowoczeny przemysl" , a nawet jeszcze za duzo. > Nie wszystko Wlodek w PRL bylo do bani,a mlodzi ludzie,co by nie powiedziec > mieli niezle perspektywy a starsi komfort psycho-materialny. Niektorym do dzis sie tym komfortem odbija :)))) A dziadkom nie? Dobrze sie maja na zdrowiu po tym komforcie? Driver. Ja mam do ciebie prosbe. Serio! Nie zabieraj wiecej glosu w sprawach o ktorych masz pojecie krasnoludka z wikipedii i nie wtracaj sie do rozmow doroslych . Walnij kielicha i idz spac, bos wyraznie zmeczony lekturami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: Kto przeputał Polskę ??-Do Wlodka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.06.07, 07:52 Gość portalu: Wlodek napisał(a): W twoim fatherlandzie Moj Vaterland jest Twoim Vaterlandem...,gdyz a) urodzilem sie, wychowalem i identyfikuje sie z Polska jako czescia Katolickiej Czesci Europy i Cywilizacji Rzymskiej. Z Niemcami laczy mnie miejsce urodzenia i zycia moich pradziadkow,a takze zelazne zasady,jak honor i jego dotrzymywanie,dyscyplina,kolezenstwo, pracowitosc.Imponuje mi niesamowice i polskie i niemieckie osiagniecia w zakresie nauki i kultury,czy dla rozwoju cywilizacji. Mysle,ze teraz juz wiesz jak ja interpretueje Vaterland.No ale wracam do tematu. kopalnie zamykali i huty tez, a Gierek za > pozyczone magistrale hutnicza budowal i gowniany "przemysl" do produkcji bubli > finansowal, zeby twoje dziadki mialy gdzie kariery w socrealu robic. no i oczywiscie Twoje i Ty,czyli wszyscy,ktorzy w okresie PRL byli pelnoletni. > - Driverze! Piles cus??? A Ty Wlodek? Bo chyba na trzezwo to nawet twoj dziadek komunista > takich bzdur nie wygadywal na zebraniach partyjnych:))) POglady ktore Ty glosisz sa blizsze idei komunizmu,zaryzykuje teorie. Atakujesz PiS i LPR-bez, obrazy Wlodku, bronisz udecji itp, prezentujac sie jako kryptokomunista. Popracuj na Twoim ego,bo jestes nietlerancyjny. Jesli sie myle(bo ja wprzeciwienstwie do ciebie nie wykluczam mojej nieomylnosci) to przepraszam(to slowo tez znam). A jednak szamales za duzo miesa w PRL,bo masz problemy z pamiecia.Dziadek moj byl socjalista a nie komunista,a to roznica. Ale jesli uwazasz,ze byl komunista,to tez zaden problem. > Driver. Ja mam do ciebie prosbe. Serio! > Nie zabieraj wiecej glosu w sprawach o ktorych masz pojecie krasnoludka z > wikipedii i nie wtracaj sie do rozmow doroslych . > Walnij kielicha i idz spac, bos wyraznie zmeczony lekturami. Mam prawo do swojego zdania.Pisze kulturalnie.Nigdy nie bylem do forumowiczow nie kulturalny. Przestrzagam etykiety,zastrzegam sobie prawo do omylnosci,jestem mily i taktowny,nie daje sie wyprowadzic z rownowagi-jestem cool. To Ty atakujesz mnie i mojego dziadka,ktory jest wspanialy i dobry,ad personam. Ja tego nie robie,bo przestrzagam netykiety i w forum i w zyciu prywatnym. Ja Wlodku bronie po prostu prawdy.PRL byla systemem do bani,ale socjalnie dbala o swoich obywateli,conie znaczy,ze panstwa nadopiekuncze,pozwol,ze wyraze to slowo, zdaja egzamin-przeciez pisalem,ze powoduja brak incatywy,biurokracje. I jeszcze jedno.Wlodek,jak nieraz popelnie jakis blad stylistyczny i logiczny,to ma to do czynienia, z tym,ze np jestem w domu o 7 rano po 12 albo 14 godzinach pracy,czyli jestem po nocce niewyspany i zmeczony. Nie jestem robotem,chcialem Ci zakomunikowac i mam prawo do bledow,a Ty jestes niewyrozumialy i zachowujesz sie nieraz jak "francuski piesek" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: Kto przeputał Polskę ??-Do Wlodka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.06.07, 12:38 I jeszcze sobie cos przypomnialem Wlodku,bo pisalem na inny temat. Po pierwsze,to moze mieso bylo na tzw bony,ale to bylo pod koniec PRL i w stanie wojennym. Po drugie,to mieso jest niezdrowe-czyli logicznie rzecz ujmujac PRL nie robila ttym az takiej szkody dla obywateli,a wrecz odwrotnie. Po trzecie zywnosc byla do bani pakowana,bo nie dbano o marketing i reklame,ale wyroby mleczne-sery,mleko,joghurty,maslo,itd,itp, czeoklady,ciastka itp byly samczne i bez chemii. A ryby i przetwory,warzywa i owoce? "Za grosze" i w poteznych ilosciach Chyba Wlodek celowo tego nie chcesz pochwalic,bo ci glupio,ze zapomniales. No wlasnie,nie bylo tez bezdmonych i takiej kryminalnosci.Rodzice sobie z imprezek wracali ze Srodmiescia,albo Stradomia na Polnoc na luziku w nocy i nikt ich nie napadal. A wiesz dlaczego? Bo w MO pracowali tez ludki,ktorzy sluzyli normalnym obywatelom,zeby zyli bezpiecznie. A osiagniecia PRL,to moze nie jakies wielkie technologie ale rozwoj budownictwa,edukacji,przemyslu hutniczego,i przemyslu spozywczo-cukierniczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek driverowi:))) IP: *.vf.shawcable.net 22.06.07, 14:35 Gość portalu: driver napisał(a): > zeby twoje dziadki mialy gdzie kariery w socrealu robic. > no i oczywiscie Twoje i Ty,czyli wszyscy,ktorzy w okresie PRL byli pelnoletni. > O nie wrobelku. Nie wszyscy zapisywali sie do komunistycznej partii, zeby byc przy korycie i czerpac z tego profity. Jak to mowila jedna konduktorka z MPK "Moge byc k..wa, ale nie komunistka. Mniejszy wstyd" > Atakujesz PiS i LPR-bez, obrazy Wlodku, bronisz udecji itp, > prezentujac sie jako kryptokomunista. Jak twoje przodki byly "socjalisty", to ja moge byc kryptokomunista. > A jednak szamales za duzo miesa w PRL,bo masz problemy z pamiecia.Dziadek moj > byl socjalista a nie komunista,a to roznica. > Ale jesli uwazasz,ze byl komunista,to tez zaden problem. > Ja wiem, ze dzis nie wypada mowic, ze narozna panienka to k..wa. Ladniej brzmi tirowka, street worker itd, ale ...fach ten sam. I wstyd w porzadnej rodzinie winien przynosic, ale sa tacy, ktorzy sie tym chwala.. I faktycznie dla mnie to zaden problem. Bylby, gdybym wzial szmate do reki. > Mam prawo do swojego zdania. - Masz. Tylko ze zdania jakies niekoniecznie zbyt madre. Pisze kulturalnie.Nigdy nie bylem do forumowiczow > nie kulturalny. Powtarzanie idiotyzmow tez swiadczy o ...kulturze. > Przestrzagam etykiety,zastrzegam sobie prawo do omylnosci,jestem mily i > taktowny,nie daje sie wyprowadzic z rownowagi-jestem cool. O!!! Cool, to ty jestes. NIe da sie ukryc. A panienki co na to? > > I jeszcze jedno.Wlodek,jak nieraz popelnie jakis blad stylistyczny i > logiczny,to ma to do czynienia, z tym,ze np jestem w domu o 7 rano po 12 albo > 14 godzinach pracy,czyli jestem po nocce niewyspany i zmeczony. > Nie jestem robotem,chcialem Ci zakomunikowac i mam prawo do bledow,a Ty jestes > niewyrozumialy i zachowujesz sie nieraz jak "francuski piesek" - To ja mam dla ciebie rade. Jak juz cie natchnie na pisanie, to przy kazdym poscie dolacz [*] - pochlalem i mnie pali. [-] - zmeczony jestem i nie odpowiadam za to co pisze. ~ Dziadek mi opowiedzial i to jest polswieta prawda. ITD Wtedy bedzie jasne. Jesli sie myle(bo ja wprzeciwienstwie do ciebie nie wykluczam mojej > nieomylnosci)A to po jakiemu? to przepraszam(to slowo tez znam). "Za prawde sie nie przeprasza" jak mawia jeden najwiekszy zyjacy katolik. Jak bedziesz pisal prawde, to nie bedziesz musial przepraszac. Za nastepny twoj wykwit intelektu chyba jednak powinienes. I pamietaj o tych znaczkach. Czytelnikom bedzie latwiej sie rozeznac po czym byles, bo jesli ty tak na trzezwo i bez zmeczenia, to chyba powinienes zglosic sie do kogos po porade. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: Wlodkowi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.06.07, 15:40 Gość portalu: Wlodek napisał(a): Ty jak zwyklesz nie kumasz Wlodku.Pozwol,ze wytlumacze. > Nie wszyscy zapisywali sie do komunistycznej partii, zeby byc przy korycie i > czerpac z tego profity. No wlasnie,niektorzy zapsiywali sie nie dla profitow,tylko bezinteresownie bedac np przekonanym o slusznosci socjalizmu demokratycznego, pragnacy reform i wierzacym w sprawiedliwosc tego systemu. Zgadzamy sie,ze tacy takze byli. Badzmy precyzyjni i wyliczmy: -naiwniacy i idealisci -reformatorzy -quslinigowcy i kolboranci -karierowicze -malwersanci, zlodzieje, oszusci,przestepcy Sadze,ze pierwsze dwie grupy,etycznie mozna zrozumiec. > Jak to mowila jedna konduktorka z MPK "Moge byc k..wa, ale nie komunistka. > Mniejszy wstyd" "Gratuluje" znajomosci.Nie lubie jak kobiety przeklinaja.Wszystko mozna wyartykulowac, jak sie chce,to bez wulgaryzmow. Centralnie laska miala racje;ale jak chcemy byc rzeczowi,to ze wzgledu na jej emocjonalny stosunek do tematu, trzeba to takze przeanalizowac skad wiesz ze nie stracila rodziny w Katyniu? jak wiesz dla tych z Kresow Wehrmacht w 1941 byl wyzwolicielami? moze byla zle wychowana i swoj antykomunizm wyrazala w ten sposob? Wlodku nie bedziemy tego tak pieczolowicie analizowali,ale zgodzisz sie ze mna,ze nie wszyscy komunisci i socjalisci sa do bani, tak jak nie wszystkie prostytutki sa do bani. Liczy sie czlowiek,jego ego-ja staram sie nie stoswac kryteriow wg stereotypow. Nie wiem jak Ty? Ale jesli tak to uwazam sie idziesz na latwizne. > I wstyd w porzadnej rodzinie winien przynosic a dlaczego? jesli ktos zalicza sie do tych dwoch pierwszych grup.Pomysl troche, za nim cos nielogicznie wystukasz na klawiaturce,Wlodku. Tak samo bede ostatnim tez,zeby krytykowac wszystkie prostytutki-a nie pomyslales ile np w Azji jest zmuszane do tej czynnosci? > I faktycznie dla mnie to zaden problem. > Bylby, gdybym wzial szmate do reki. Bardzo fajnie.Cieszy Twoja postawa. , ale sa tacy, ktorzy sie tym > chwala.. No wlasnie,mysle ze przynaleznosc do pzpr czy tez jej brak niczego nie wyrokuja. I w pzpr i poza pzpr bylo duzo ludzi nieuczciwych,dlatego nie chcemy uogulniac Zgoda? > Powtarzanie idiotyzmow tez swiadczy o ...kulturze. Moze swiadczyc o braku wiedzy, dyletanctwie,braku inteligencji, stresie,chorobie itd. Ale nie bedzie elimiowalo kultury.Co ma jedno do drugiego? Wlodek "przestan bujac w oblokach" > O!!! Cool, to ty jestes. NIe da sie ukryc. A panienki co na to? Mysla,ze lubia to u mnie.Ale wierny jestem tylko jednej,za wyjatkiem jakis tam potkniec-po prostu mam zasady. > - To ja mam dla ciebie rade. > Jak juz cie natchnie na pisanie, to przy kazdym poscie dolacz [*] - pochlalem i > > mnie pali. [-] - zmeczony jestem i nie odpowiadam za to co pisze. ~ Dziadek mi > opowiedzial i to jest polswieta prawda. ITD > Wtedy bedzie jasne. Dzieki za rady.Ale nie upijam sie i nie jestem palaczem.Ale dziekuje i postaram sie zastoswac co do niektorych rad,zeby Ciebie nie urazic. > Czytelnikom bedzie latwiej sie rozeznac po czym byles, bo jesli ty tak na > trzezwo i bez zmeczenia, to chyba powinienes zglosic sie do kogos po porade. Rozumiem.Zakladam,ze rady czerpiesz z autopsji.Tak czy inaczej dzieki. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Wlodkowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 20:01 Troche okruchów z tych miliardów poszły do prywatnej kasy polityków ale reszta poszła na udobruchanie elektoratu i za Gierka i za III RP . A ktokolwiek to zrobil to skutek jest jeden : trzeba spłacać . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Driverowi IP: *.vf.shawcable.net 23.06.07, 02:19 Gość portalu: driver napisał(a): > Ty jak zwyklesz nie kumasz Wlodku.Pozwol,ze wytlumacze. > Pozwole! > > Nie wszyscy zapisywali sie do komunistycznej partii, zeby byc przy korycie i czerpac z tego profity. > Taki Dzierzynski np, albo Trocki i Nadia Krupska.... tez. > No wlasnie,niektorzy zapsiywali sie nie dla profitow,tylko bezinteresownie > bedac np przekonanym o slusznosci socjalizmu demokratycznego, pragnacy reform i wierzacym w sprawiedliwosc tego systemu. > To chyba jedynie pensjonariusze osrodkow wypoczynkowych w Lublincu, Tworkach, Zemborzycach, albo podobnych. > Zgadzamy sie,ze tacy takze byli. - Wy to sie moze i zgadzacie, bo my mamy akurat odwrotne zdanie w tej materii. > Badzmy precyzyjni i wyliczmy: > -naiwniacy i idealisci > -reformatorzy > -quslinigowcy i kolboranci > -karierowicze > -malwersanci, zlodzieje, oszusci,przestepcy > > Sadze,ze pierwsze dwie grupy,etycznie mozna zrozumiec. > Wy moze to rozumiecie. My dalej pozostajemy niekumaci. Dla nas to jedna banda odpowiedzialna za nadmiar cholesterolu w miesnych z nazwy sklepach, zamordyzm i cale komunistyczne sk...two. Lacznie z mordowaniem ludzi. Kazdy kto bral w lape czerwona legitymacje ma udzial tym procederze, a dziadek chyba pijany nie byl, na prochach tez nie, skoro gorna konczyne po ten papier wyciagnal i na wiernosc komunistycznej partii na leninowskich zasadach i dozgonnym sojuszu z KPZR opartej slubowal. > > > Jak to mowila jedna konduktorka z MPK "Moge byc k..wa, ale nie komunistka > . > > Mniejszy wstyd" > > "Gratuluje" znajomosci.Nie lubie jak kobiety przeklinaja.Wszystko mozna > wyartykulowac, jak sie chce,to bez wulgaryzmow. Przeciez ja nie pisalem, ze to moja znajona. Pisalem, ze z MPK, co powinno ci dac do kumania. Dlatego ci ladnie napisalem o naroznych dziewczynach w analogii do brania czerwonych legitymacji. Widac, zez nie poradzil sobie ze skumaniem. > Centralnie laska miala racje;ale jak chcemy byc rzeczowi,to ze wzgledu na jej > emocjonalny stosunek do tematu, trzeba to takze przeanalizowac skad wiesz ze nie stracila rodziny w Katyniu? - Mogla w Buchenwaldzie, ale nie mowila. Natomiast uznala, ze wziecie legitymacji komunistycznej jest wiekszym wstydem, niz bycie zawodowa i ostatnia "elegantka" na ulicy, a nawet w rynsztoku. Co powinno dac ci jakies namiary na skumanie sytuacji twojego wspanialego dziadka w normalnym spoleczenstwie. > jak wiesz dla tych z Kresow Wehrmacht w 1941 byl wyzwolicielami? Driver! Czy ty kumasz o czym my tu gaworzymy, czy znowu jestes zmeczony, albo ...? > moze byla zle wychowana i swoj antykomunizm wyrazala w ten sposob? > Moze byla, albo jedynie z ku..wstwem jej sie akces do "przewodniej" slusznie skojarzyl. > Wlodku nie bedziemy tego tak pieczolowicie analizowali,ale zgodzisz sie ze > mna,ze nie wszyscy komunisci i socjalisci sa do bani, tak jak nie wszystkie > prostytutki sa do bani. - Driver! My nie o socjalistach, a o czlenach komunistycznej partii wymieniamy kulturalne opinie. Socjalistow zostaw w spokoju, bo dziadzius do PPS-u sie nie zapisywal ino do PZPR. Co do komunistow i prostytutek to sie nie zgodze, bo kiedy twoj dziadek bral czerwona szmate w konczyne, to ja uznawalem jedynie komunizm warstwowy jako jedyna forme tegoz. Z prostytutkami natomiast sie nie zadaje. Nie mam zwyczaju. > Liczy sie czlowiek,jego ego-ja staram sie nie stoswac kryteriow wg stereotypow. - Nie liczy sie czlowiek, a czlowieka licza po czynach jego. Co usiluje ci juz od dlugiego czasu wytlumaczyc, a ty jakos slabo kumasz. > Nie wiem jak Ty? Ale jesli tak to uwazam sie idziesz na latwizne. > No i popatrz! A tak sie staram, a ty mnie ze na latwizne ide. Zasmuciles mnie tym stwierdzeniem. > > I wstyd w porzadnej rodzinie winien przynosic > > a dlaczego? jesli ktos zalicza sie do tych dwoch pierwszych grup.Pomysl troche, za nim cos nielogicznie wystukasz na klawiaturce,Wlodku. - Sadzisz, ze ta pod latarnia z legitymacja przestaje byc ..... tylko dlatego, ze po godzinach dorabia za zakonnice? > Tak samo bede ostatnim tez,zeby krytykowac wszystkie prostytutki-a nie > pomyslales ile np w Azji jest zmuszane do tej czynnosci? > Nie. Ale jak pomysle, to moze sie rozplacze nad ich dola. Uzylem slowa prostytutka, zeby twojej kultury nie naruszac i netetykiety. Ale chyba musze lekko skorygowac poglad, bo wprawdzie wziecie legitymacji PZPR mozna uznac za podobne uprawnieniu zawodowemu panienki z sexbiznesu, to ty piszesz o ideowych komunistach, a na takie cos, to jezyku polskim jest inne okreslenie, ktore pochodzi od niemieckiego [z laciny] slowa Die Kurve oznaczajacego naroznik, albo zakret. I zebys nie meczyl sie z kumaniem, to powiem tak : prostytutka to zawod, a ta co dla idei, to ta druga. > > I w pzpr i poza pzpr bylo duzo ludzi nieuczciwych,dlatego nie chcemy uogulniac > Zgoda? > Sadzisz, ze w St. Pauli znajdzie sie jedna uczciwa dziewica? Ja mam lekkie watpliwosci. > > Powtarzanie idiotyzmow tez swiadczy o ...kulturze. > Moze swiadczyc o braku wiedzy, dyletanctwie,braku inteligencji, > stresie,chorobie itd. A za ktorym wariantem sie opowiadasz? > > > O!!! Cool, to ty jestes. NIe da sie ukryc. A panienki co na to? > > Mysla,ze lubia to u mnie.Ale wierny jestem tylko jednej,za wyjatkiem jakis tam potkniec-po prostu mam zasady. > Masz! Zaszady! I to widac, slychac i czuc. I jak juz zasadzisz, to dopiero uchachac sie mozna! > > Dzieki za rady.Ale nie upijam sie i nie jestem palaczem.Ale dziekuje i postaram sie zastoswac co do niektorych rad,zeby Ciebie nie urazic. > Mnie??? Ja tylko w trosce o ulatwienie zrozumienia paru kawalkow w twoim wydaniu. Nic poza tym. > > Rozumiem.Zakladam,ze rady czerpiesz z autopsji. - Znowu nie skumales. Przeczytaj jeszcze raz. Tak czy inaczej dzieki. > Przyjete sadze, ze na tym mozemy zakonczyc te sympatyczna wymiane zdan, bo sie angrusz na nas zdenerwuje, ze mu psujemy watek. > pozdrawiam > Tez najlepszego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Driverowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 06:13 Do Włodka : Tak każdy kto brał czerwoną legitymację brał też udział w tym procederze . ale reszty nie rozumiem . Za dużo , nie wiem co jest cytatem a co odpowiedzią może na twoim ekranie lepiej to widać Ale mam ogólnie racje . A driver ma rację w tym , że jakoś przeżyliśmy a nawet mamy miłe wspomnienia z tego okresu ( byliśmy młodzi ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Wlodkowi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.06.07, 09:56 Gość portalu: Wlodek napisał(a): > Nie wszyscy zapisywali sie do komunistycznej partii, zeby byc przy > korycie > i czerpac z tego profity. To bylo Wlodku twoje zdanie,z poprzedniego postu,ja je tylko powtorzylem. Mysle,ze Twoj blad tkwi w tym,ze myslisz bardzo selektywnie.Moze mylisz subiektywna percepcje z obiektywizmem? > > No wlasnie,niektorzy zapsiywali sie nie dla profitow,tylko bezinteresowni > e Powtarzam,gdyz jest to potrzebne do naszej analizy. Wezmy "pod lupe" te dwie grupy: -czyli naiwniakow,idealistow,reformatorow Naturalnie iz nie podlega watpiliwosc, ze nieswiadomie podtrzymywali ten system. Nie wiem,czy sobie przypominasz,ale moj Dziadzius przystapil do partii w mlodym wieku i w miare szybko zrozumial swoj blad i zrezygnowal. Pisalem Wlodku,ze dziadek identyfikowal sie: -z socjalizem demokratycznym,czyli panstwem sprawiedliwym gdzie nie ma biedy i bezdomnych -byl zawsze i jest religijny i ponad wszystko stawial dobro rodziny -byl przeciwnikiem Rosji i wierzyl,ze Gierek przylaczy sie do Westu a na maksa ograniczy wplywy Rosji. Wstapil do Solidarnosci i nigdy sie z niej nie wypisal,bo imponowal mu Walesa. Przez to np nie dostal paszportu i dostawal zmiany w niedziele i swieta. A jak sobie ostro wypil i cieszyl sie z udanej akcji braci Kowalskich(bomba w gmachu policji politycznej na pocztku lat 70),to go MO wyciagnela z wesela i pobila. Z reszta jak to on mowi "za mlodego" to czesto oberwal od MO,ale nie tyle za polityke tylko za to,ze mial swoje zdanie i lubial sobie wypic. Takich naiwniakow,idealistow bylo mnostwo;Wlodku i to nie kierowcow tylko profesorow i naukowcow,ktorzy byli ludzmi tzw duzego kalibru -Geremek,Modzelewski(syn dzialaczy komunistycznych),Kuron(eliminacja Harcerstwa Rzeczpospolitej),bracia Michnikowie,Jan Andrzejewski,ba Milosz(pracownik przez 2 lata rezimu stalinowskiego-socjalista),prof.Sadkowski,manager od rolncitwa Michalek,prof Kubiak,prof.Kolakowski,Staff,itd,itd Spojrz na zyciorysy ludkow z Udecji a mysle,ze cie przekonam. Przekonasz sie ilu jest tam ludzi szlachetnych z przeszloscia pzpr Wlodku,widzisz wikipedia i google,wywiady srodowiskowe, a takze ARCHIWUM prywatne mojego dziadka to prawdziwa skarbnica. Takze PRL mam opanowana od A do Z Zmierzam do tego,ze jako katolicy przebaczamy wszyskim grupom (np nie wiem czy wiesz ale JP II przebaczyl Ali Agca!!!-cos wspanialego),czyli tym bardziej tym,ktorzy nie robili tego dla zadnych profitow. Mysle,ze tutaj sie 100% zgadzamy > Przeciez ja nie pisalem, ze to moja znajona. Pisalem, ze z MPK, co powinno ci > dac do kumania. Dlatego ci ladnie napisalem o naroznych dziewczynach w analogii > > do brania czerwonych legitymacji. Widac, zez nie poradzil sobie ze skumaniem. Nonsens. Oczywiscie,ze skumalem. Naturalnie,ze szanuje Twoje zdanie i respektuje poglady-jak i innych forumowczow Przeciez na tym polega tolerancja,ktorej mojej zdaniem ty nie posiadasz Wlodku,w wyniku kompleksow(nie wiem? moze sie myle?) Co do tych,co byli oszustami,przestepcami,malwerstantami,itd przyznaje Tobie racje. Natomiast co do 2 pierwszych grup mam inne zdanie-nawet do Kuronia,Michalka,Kubiaka,Fischbacha,Geremka&Co,gdyz staram sie widziec w czlowieku pozytywne strony,ktore np te persony maja mega wiecej. Dlatego,Twoj argument,ze nie byles komunista i socjalista,ani w pzpr,psl,sd, jest dla mnie nie przekonywujacy....wlasnie dlatego,napisalem,ze w pzpr i poza nia byli ludzie nie ok. Zgoda? > Natomiast uznala, ze wziecie legitymacji komunistycznej jest wiekszym wstydem, > niz bycie zawodowa i ostatnia "elegantka" na ulicy, a nawet w rynsztoku. No jasne,rozumiem ja.Jej subiektywna percepcja, jej prawo,ktore szanuje i respektuje. > Co powinno dac ci jakies namiary na skumanie sytuacji twojego wspanialego > dziadka w normalnym spoleczenstwie. Nie kwestionuje.Ba,rozumiem ta pania.Jako czlowiek tolerancyjny,optymista, widzacy w czlowieku dobro a nie zlo,nie oponuje przeciwko zdaniu tej konduktorki > trzeba to takze przeanalizowac skad wiesz ze nie stracila rodziny w Katyniu? > > - Mogla w Buchenwaldzie, ale nie mowila. Spekulowalem,czy nie jest z Kresow.Wiem,ze fura ludzi z Kresow atakze np Estoni sa mocno antyrosyjscy i antykomunistyczni.Po prostu,w 1941 jak Wehrmacht przepedzal Sowietow,to mieszkancy byli happy. Dlatego sbie pomyslalem,ze ma taka antypatie do systemu socjalistycznego czy tez komunistycznego. > - Nie liczy sie czlowiek, a czlowieka licza po czynach jego. Co usiluje ci juz > od dlugiego czasu wytlumaczyc, a ty jakos slabo kumasz. Jak to nie? Przeciez pisalem,ze jest duzo ludzi w Udecji,chociaz niektorzy byli w pzpr,i to platnymi politykami,to wlasnie po czynach ich oceniam. Kuron(nie mysle o kucharzu-to syn)super czlowiek, Holland senior zmadrzal na starosc-i za to mu chwala.Pani Holland,chociaz masonka i ateistka-to zrobila tyle doskonalych filmow antytotalitarnych,ze tez ja cenie....and so one,and so one. Michnik Adam,ateista i mason,czlowiek balujacy z komunistami,ale jak czytam jego zyciorys w wikipedii,to sobie mysle-qrde facet sobie cale zycie dla ideii zniszczyl-respect. > I zebys nie meczyl sie z kumaniem, to powiem tak : prostytutka to zawod, a ta > co dla idei, to ta druga. Szanuje i respektuje twoje zdanie-subiektywna percepcja aczkolwiek nie majaca nic wspolnego z synonimem prostytucji Ale chyba cos mylisz.Jesli dana kobieta uwielbia sex,albo jest tzw nimfomanka- robi to dla sportu,przyjemnosci,uciechy partnera,partnerow etc,itp to nie jest prostytutka. Definicja prostytucji to swiadzczenie uslug seksulanych za pieniadze. Napewno jest to nieetyczne.Ale jesli "lubi ten sport" tylko ze swoim mezem,chlopakiem-czyli jest wierna-to ok. > To chyba jedynie pensjonariusze osrodkow wypoczynkowych w Lublincu, Tworkach, > Zemborzycach, albo podobnych. To nie moj poziom Wlodek.Bez komentarza. > - Sadzisz, ze ta pod latarnia z legitymacja przestaje byc ..... tylko dlatego, > ze po godzinach dorabia za zakonnice? > pomysl analitycznie Wlodek. Jest sobie jakis chlopek w komunistycznej partii Korei Polncnej.Pracuje,je ryz,ma rower i tv ztotalna cenzura. Co bedziesz mial do niego pretensje? Dla mnie to nieswiadomy idealista,naiwniak,albo laik z WOS. Pewnie,ze gostek kalibru Kuron,ktory byla stalinowcem nabroil duzo wiecej niz partyjny szarak.Dla partyjnego szaraka Kuron i tate Michnikow to byli autorytety. Ale ani Kuron,ani szarak(moj Dziadzius) dla mnie nie sa prostytutkami,gdyz "wspolzyli" z partia nie dla interesow,tylko z przekonaniem,ze socjalizm jest ok. Odsylam do biografii Kuronia(ale nie kucharza) > sadze, ze na tym mozemy zakonczyc te sympatyczna wymiane zdan, bo sie angrusz > na nas zdenerwuje, ze mu psujemy watek. OK.Przypomne tylko skromnie,ze wzadnym poscie nie atakuje Ciebie ani Twojego dziadka ad personam.Jestem mily i kulturalny. Tez najlepszego Dziekuje i wzajemnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frogman Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 19:23 odpowiedź jest prosta; klasa robotnicza i przeputała Polskę, ten beznadziejnie lizusowski sposób prywartyzacji majątku państwowego. Kto to widział żeby pracownikom dawać akcje prywatyzowanych zakładów !!!!! To właśnie ta kasa powinna iść na spłate długów i reforme systemu emerytarlnego, który lada moment się rozlecie lizusostwo dla pracowników; nie chcą prywatyzacji - niech spadają na drzewo. Teraz wypadałoby sprywatyzować szpitale i dać kasę pielęgniarką - a wszyscy Ci co dostali akcje swych prywatyzowanych zakłądów powinni się leczyć po cenach wolnorynkowych!!! O ile mogałby buyć nisza składka ZUSU gdyby ta kasa była mądrze ukierunkowana !!! Niższe koszty pracy - większa płaca dla wszytsich A TAK TO GRUPKA FUKSIARZ OBIADA SIĘ MAJĄTKIEM NARODOWYM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 21:20 Do Frogmana : Masz rację , ja nie skorzystałem nic . 7 lat pracowałem w Hucie no ale dawno temu a od wielu lat w szkołach i nic nie dostałem. Ale ktoś w tej Polsce ciągle dostaje a to akcje a to niebotyczne pensje a to premie , a to stołki . Ponoc sami fachowcy A ja mimo nauki w kilku uczelniach nie mogę odbić się od dna. Czym taki ułomny czy to ktoś blokuje ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frogman Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 08:58 ech chłopie, najpierw rzucasz pytanie do dyskusji , a potem się wyżalasz że Ci się nie udało. Trzeba było od razu : "dlaczego jestem na dnie" czy coś w tym stylu, a ty zaraz górnolotnie "kto POlskę " itd Z takimi problemami to trzeba chyba do psychologa, Odpowiedź jest prosta i widoczna jak na dłoni; Polskę przeputali i putaja ludzie Twojego pokroju; nic im sę nie udało, niewiele wiedzą (nie chcę urazić Ciebie) przez przypadek dostają kopa w górę i maja cztery latka na chapanie. Ludzie przecież to normalne; spójrzcie kto siada w sejmie czy władzach; jeśli jest to gostek który całe życie pobierał równowartość 1500 zeta miesięcznie , jak mu wpłynie pierwsza wypłata w wysokości 15 000 to mu odwala. Rząd i władza powinny byc rządami praktyków a nie głupoli nie potrafiących odróżnić pedała od pedofila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u.. Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 10:11 www.usopal.com/index.php?option=com_content&task=view&id=552&Itemid=55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 08:49 Puls Biznesu - ciekawy artykuł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 15:00 Można znaleźć w internecie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K2 Kaczyńscy !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 12:46 przetuptali przecierz innych karłów w polsce nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Russian Girl Re: Kaczyńscy !!!! IP: *.range86-147.btcentralplus.com 13.08.07, 17:51 Mam nadzieje, ze po najblizszych wyborach zostanie tylko jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Kaczyńscy !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 17:54 A ja mam nadzieję ,że zachowają swoje stołki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: up Re: Kaczyńscy !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 22:05 jak najdłużej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: Kaczyńscy !!!! Tak ! Tak !! IP: 149.135.106.* 14.08.07, 04:39 Tak !! Tak !! Tak Odpowiedz Link Zgłoś
n.i.p.69 Re: Kaczyńscy !!!! 14.08.07, 06:41 ....wreszcie zaczynasz nazywać rzeczy po imieniu, moje gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Russian Girl Re: Kaczyńscy !!!! IP: *.range86-140.btcentralplus.com 17.08.07, 21:29 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4397122.html Tak, wlasnie oni, niszcza wszystko, czego sie dotkna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 21:59 HomeNewsSportRadioTVWeatherLanguages UK versionInternational version|About the versions Low graphics|Accessibility help One-Minute World News News services Your news when you want it News Front Page Africa Americas Asia-Pacific Europe Middle East South Asia UK Business Health Science/Nature Technology Entertainment Also in the news ----------------- Video and Audio ----------------- Have Your Say In Pictures Country Profiles Special Reports RELATED BBC SITES SPORT WEATHER ON THIS DAY EDITORS' BLOG LANGUAGES Russian Polish Serbian Turkish Ukrainian More Last Updated: Friday, 17 August 2007, 05:40 GMT 06:40 UK E-mail this to a friend Printable version Guide to Europe's pension woes Who is going to pay for the retirement of future generations? Most European countries face the same difficulty, amid ageing populations and low birth rates. Italy's budget crisis makes pension reform especially pressing for Prime Minister Romano Prodi, but France, Germany and the UK have also announced ambitious plans to overhaul pensions. The big stock market losses have fuelled fears about the future value of pensions. BBC correspondents in Europe examine the challenges EU members face. Italy France UK Ireland Hungary Germany Denmark Spain Have your say: Are you concerned about your pension? ITALY - DAVID WILLEY Italy's hitherto generous state pension scheme faces bankruptcy within the next decade unless some radical reforms are enacted soon. Immigrants are filling care jobs in many EU countries Italy's state pension fund will shortly have to pay out to retirees more than it receives each year in contributions from an ever decreasing national workforce. The governor of the Bank of Italy, Mario Draghi, put the problem bluntly recently. Today, the number of Italians over 60 is equivalent to 42% of the working population, he said. That figure will reach 53% by 2020. Unless the government gets its pension accounts quickly into order, young people entering the workforce today will have to pay contributions amounting to 127% of their salaries over the next 15 years in order to receive the same benefits current pensioners receive. The official retirement age at present for women is 55, for men 57 plus a minimum of 35 years of pension contributions. Under the latest reform scheme agreed last month by the centre-left coalition headed by Romano Prodi, the official retirement age will be progressively raised each year until 2014. Pension reform has been a major stumbling block for Italian governments during two decades. In 1994 Silvio Berlusconi's first coalition fell after less than a year in office because of massive protests against his plan to prop up the already failing state pension scheme. During his second much longer term as prime minister which ended in 2006, he managed to push through a reform scheme under which the retirement age would be raised to 60 by 2009 and workers would be encouraged to take out supplementary private pension schemes. Once Mr Prodi came to office, the former Communists and the unions managed to force a backtrack, despite warnings that the whole state pension system was in jeopardy. Return to top FRANCE - EMMA-JANE KIRBY During the French election, Nicolas Sarkozy went on the campaign trail to Metz in eastern France where he visited factories and former mines. President Sarkozy wants to tackle pensions with other labour reforms The theme of his speech there was the same as the theme of all his speeches - that France had to work harder to earn more pay: "If you think 53 makes you old enough to retire," yelled Mr Sarkozy from his podium (who had himself just turned 53), "then fine, go ahead and retire. But don't expect the state to pay for it." He is determined to overhaul France's generous welfare system and cut back on state pensions, which are crippling the country's finances. The state coffers are badly in the red. Public debt stands at 67% - five times its level in 1980. Including gross pension liabilities raises the public debt to 120% of GDP. One in four people are employed by the public sector and there are simply not enough people working to fund the pensions of those who are retired. France has one of the lowest labour rates in the world with just 41% of the adult population working and extremely few workers in the 55- 65 age group still employed. And despite having the highest birth rate in Europe, France, like other EU countries, faces the challenge of an ageing population. France's 2003 pension reform gave priority to extending people's working lives, to finance pensions in the long term. The retirement age is now 65 for certain groups and public sector workers must work for 40 years rather than 37.5 to qualify for full pension rights. In September, President Sarkozy intends to push things further - reforming the "special pensions" that certain public sector workers currently enjoy. Such schemes allow transport workers and others full pension entitlements even if they retire early. But the unions are not likely to accept change without protest. Previous attempts at reforming state workers' pensions have ended in mass strikes which have brought the country to a standstill and have toppled governments. Return to top UK - JULIAN KNIGHT The UK is going through the biggest pension shake-up in 50 years. In response to rising life expectancy and falling levels of pension saving, the Labour government has overhauled the state pension system. The UK has seen protests over pensions and the cost of council tax As a result, the age at which Britons can claim the state pension will rise gradually from 65 to 68 over the next three decades. In return for a delayed state pension, payments will be increased in line with average earnings rather than inflation. Generally earnings rise faster than prices, so, in effect, the UK state pension will become more generous. In an attempt to improve the state pension prospects of women - who often take time out of work to look after children - the number of years of National Insurance Contributions (NICS) it takes to earn a full state pension will be cut from 44 to 30. This will mean millions more people, mainly women, will be entitled to a full state pension. The government has also tried to tackle the issue of vanishing workplace pension provision, as firms move to cut staff pensions. From 2012, at the earliest, workers who do not currently pay into a work pension will be automatically enrolled into a state-sponsored Personal Accounts pension scheme. There has been a surprising degree of agreement over the UK government's plans for pensions. Opposition parties have agreed with the broad thrust of the reforms. The Conservatives are happy that the reforms will not cost much extra cash; mainly because of the later state pension age. The current high levels of immigration may prove a saving grace UK's ageing revolution The Liberal Democrats have welcomed the focus on women's' pensions. Meanwhile, the unions have been brought on board, as lucrative public sector pensions schemes in local and central government have been largely ring-fenced. They are also pleased that employers will be compelled to contribute into their employers' Personal Accounts scheme once it is up and running. But the pension settlement merely aims to hold things as they are. The UK still has an ageing population and it will become difficult to pay for pensions and long-term care for the elderly. The current high levels of immigration may p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Russian Girl Re: Kto przeputał Polskę ?? IP: *.range86-140.btcentralplus.com 17.08.07, 22:08 I to tylko dowodzi, jacy madrzy sa brytyjczycy. Podziwiac i sie uczyc od nich. Long live the Queen! Odpowiedz Link Zgłoś