Gość: angrusz2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 12:03 Czy niskie emerytury są skutkiem głównie niskich zarobków i krótkiego stażu pracy czy jakiejs niesprecyzowanej siły zewnętrznej ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Guest Re: Emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 12:38 Korelacja pomiędzy wysokością zarobków a wysokościa emerytury bywa delikatnie mówiąc, mierna. Znam przypadek, że 2 osoby, tej samej płci, z tymi samymi zarobkami (budżetówka, ale nie nauczyciele) i stażem pracy, przeszły na emeryturę w odstepie dwóch lat. Co najsmieszniejsze, emerytura osoby, która pracowała dłużej, jest niższa... ("zawiniła" tu różnica w tzw. kwocie bazowej, określanej z góry). Jeszcze lepiej jest z rentami (u osób naprawdę chorych). Przykład I: dziewczyna dwadzieścia kilka lat, pensja około 2000 zl netto (oficjalnie, nie pod stołem). Staż pracy kilka lat. Choroba kregosłupa uniemozliwia pracę. Renta - 500 zł. Tutaj jeszcze możesz mówić o krótkim stażu pracy. Ale przykład drugi nie wymaga juz chyba komentarza: - Mężczyzna około 50 lat. Pracę rozpoczął bardzo wcześnie (szkoła zawodowa i technikum wieczorowe). Cały czas zarabiał raczej dobrze, przez ostatnie 10 lat około dwóch średnich krajowych - ponad 5 000 zł brutto. Na skutek nagłych komplikacji zdrowotnych - renta. W wysokości 600 zł... Na szczęście się wyleczył, bo on i rodzina chyba umarliby z głodu, albo on sam - z braku lekarstw. P.S. Czy pamiętasz Angruszu kawał z lat osiemdziesiątych; EMERYCI I RENCIŚCI, POPIERAJCIE PARTIĘ CZYNEM. UMIERAJCIE PRZED TERMINEM. Podpisujesz się pod tym? Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz2 Re: Emerytury 19.02.07, 12:43 Do guest : Z hasłem nie zgadzam się i zycxzę każdemu emrytowi długiego i spokojnego zycia . Ale nie zgadzam się tez i z tobą . Skoro inne przepisy się zmieniły bo różne jak wspominasz dat naliczania emerytury to nie wolno porównywać . Wolno porównywać te tzw ceteris paribus . A więc tylko dwie zmienne : staż i wysokosć zarobków . Czy i teraz zaprzeczysz ? Pozdrawiam tyle zarabiałeś w szkole ?? teraz nie do pomyślenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 12:54 A ja ci nie dam spokoju,skoro dalej będziesz zakładał głupawe wątki. Do roboty .uczyć dzieci ,a nie opieprzać się na forum.Ty zdaje się awansujesz na forumową pierdołę, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:49 Może nie dać mi spokoju ale odpowiadaj i dyskutuj merytorycznie a nie oceniaj dyskutanta . To zostaw innym , kazdy sobie wyrabia zdanie o człowieku na podstawie tego co pisze a nie na podstawie twojej agresywnej opinii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 16:00 a po co z tobą dyskutować ????? Ty sam już oszalałeś!!! Na forach gazety do dnia dzisiejszego jest 973 !! sic!! twoich wypowiedzi na temat emerytur.A odpowiedzi forumowiczów wystarczy ci wkleić i już będziesz się cieszył. Tu pierwsza z brzegu - forum KALISZ.. Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym angrusz 28.12.06, 16:27 + odpowiedz Czy to szczyt twojego intelektu ?? • Re: Odpowiadam idiocie!!! plus601 17.01.07, 22:59 + odpowiedz Proponuję abyś wyniósł sie z kraju na pustynię i tam budował wszystko od podstaw, będziesz sikał na piasek i lepił domki z piasku. Ja zamiast przekazać Ci spadek (w postaci miast i całej infrastruktury) w zamian za emeryturę, przed eutanazją wszystko wysadzę w powietrze. Odpowiada Ci takie rozwiązanie? Nooo,nic dodać ,nic ująć . Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz2 Re: Emerytury 19.02.07, 16:42 Do anki : Jak sama cytujesz a więc widzisz są to same wyzwiska i inwektywy a nie ma żadnej dyskusji . Głosów rozsądnych , choc niekoniecznie zgodnych z moimi poglądami jest niewiele Do wyzwisk przywykłem i nimi sie nie przejmuję Czy to dociera do ciebie , bo ty tez lubisz mnie przesladować Czy to nie choroba ? Nie interesuje cie to to omiń Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 17:27 A nie ominę,nie licz na to.To ty zacząłeś prześladować ludzi.Ja włączyłam się w dyskusję w styczniu.W dyskusję,powtarzam.Ale ci,co nie uważają za sprawiedliwe odbieranie ludziom emerytur ,są dla ciebie durniami - jak ich określiłeś. Ale OK.Machnę na ciebie ręką.Tylko pozwól ,że od czasu do czasu zacytuję jakiś smakowity kąsek z innego miasta,tam gdzie się produkowałeś. Pa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 22:00 do Anki : alez oczywiście nazywam ich durniami włącznie z tobą . Bo jeśli komuś brak dobrej woli albo stosuje wredne techniki manipulacji rodem z GW to ich nazywam durniami. Co innego jest odbierac emerytury a co innego ograniczać do możliwości państwa . Do mozliwości ZUS . Ale żeby to zrozumieć trzeba rozumu , żeby z tym się zgodzić trzeba dobrej woli U ciebie obu brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gostek Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 18:36 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=57624622 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 22:06 Do gostka : a jaka jest wg ciebie odpowiedź . Czy tylko cytowac moje pytania potrafisz ? pzodrawiam zysk taki ,że podbiłeś wątek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 19:34 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=57627454 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 22:04 Część pytań jest uzasadniona a najważniejsze moja ale część sam dodałeś . Jak zwykle manipulacja rodem z GW : a jak ją oceniają politycy PiS to już nie raz słyszeliśmy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do angrusza Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 22:13 Za niskie emerytury odpowiedzialni sa komunisci przez lata okradali pracujacych z tych pieniędzy zamiast inwestować lekka ręka dodawali górnikom, hutnikom itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 08:08 Ten co napisał : Do angrusza - czyli do mnie . Odpowiadam Zapewne komuniści rozkradali , ale przykład dałeś zły . Gónicy , hutnicy to robotnicy , oni są święcie przekonani , że słusznie dostawali tak duże i tak wcześnie emerytury . Tak , winą komunistów jest , że wtórny rozdział pieniędzy w ZUS-ie był niewłaściwy. Dostawali nie ci, co płacili składki - w takiej wysokości a dostawali często ci co składki płacili małe - Ale teraz oni winni dostawać też i niskie emerytury ( a tu wrzask , takie głodowe , itp itd - ale TAKIE składki płacili , nie dociera to do niektórych emerytów . Oni zawsze chcą więcej i uważają , że zasłużyli . Wszyscy ?? ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Re: Emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.07, 18:51 > z tych pieniędzy zamiast inwestować lekka ręka dodawali górnikom, hutnikom itp. Albo przekazywali na budowę Swiątyni Opatrzności Bożej... Taaaak, wszystkimu komuniści winni, te paskudy... ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.07, 19:05 Angruszku ,ty słodki pierniczku...cieszysz się,że jestem ? Ale nie martw się.Nie podejmuję z tobą tzw.dyskusji,za to zgodnie z obietnicą ,cytuję odpowiedzi na twoje dyrdymały.. Teraz ...ŁÓDŹ !! _______ • Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym big_news 27.12.06, 15:57 + odpowiedz Szanowny kolego! A czy kolega spłacił już tych aktualnych emerytów za swoje pieluchy, grzechotki, zabawki, książeczki, podręczniki, całą szkolną wyprawkę, ubranka, pomoce naukowe, czesne, i wieloletnie darmowe żarcie wreszcie?! Czy kolega zwrócił już za zszarpane nerwy, nieprzespane noce, zmarnowane urlopy i popsute sylwestry? Chociaż wygląda na to, że kolega skończył edukację na bardzo niskim poziomie, to i nakłady na kolegi edukację pewnie nie były zanadto wysokie. O poczuciu solidarności społecznej, o zrozumieniu seniorów, w tym wypadku raczej nie może być mowy. Kiedyś kolego doczekasz starości (oby). Proś Opatrzność, żeby "za Twoich" czasów jakiś młodziak nie przekuł w realia podobne do Twoich pomysły. Bo wtedy zostanie Ci tylko zwiedzanie okolicznych pergoli. Niech Ci się nie zdaje, że rzeczywiście zdołasz odłożyć na grubaśną emeryturkę. No i spłać wpierw to, co w Ciebie zainwestowano! Inaczej nie masz żadnego prawa czegokolwiek się domagać._________ ps.Ciężko żyć ,jak nikt cię nie rozumie ,prawda ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 21:07 Spłacam to wszystko wychowują swoje dzieci ale ja im ciągle tłumaczę - bez zadłużania jak za Gierka i w ciągu ostatnich 17 lat . Jedno historyk drugie ekonomista więc świetnie rozumieją moje przestrogi i obawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 21:09 Do : Jo Czy nie znasz innych sposobów martnotrawstwa . O ile wiem to te 40 mln ( zróć uwagę na zera bo chyba mylisz miliardy - to 1 i 9 zer z milionami to 1 i 6 zer ) mają pójśc na centrum JP2 czy kwestionujesz zasługi JP2 dla Polski ?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Re: Emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.07, 23:24 > Czy nie znasz innych sposobów martnotrawstwa . > O ile wiem to te 40 mln ( zróć uwagę na zera bo chyba mylisz miliardy - to 1 i > 9 zer z milionami to 1 i 6 zer ) Jakoś nie przypominam sobie, żebym kwotę wymieniała... Nie, nie mylę kwoty. 40 mln to wystarczająco dużo. Uważam, że jest masę pilniejszych potrzeb. Chociażby ta, o której traktuje ten wątek. > mają pójśc na centrum JP2 czy kwestionujesz zasługi JP2 dla Polski ?? > > Pozdrawiam Odcinając się trochę od głównego tematu wątku - nie wiem szczerze mówiąc o co ci chodzi. Gdzie też JP2 w swoich naukach umieścił sugestię "stawiajcie mury, pomniki itd". Może pomyliłeś osoby??? Bo ja tam przypominam sobie JP2 np. z gestu pochylenia nad główkami dzieci. I tu przejdę do sedna. Zasiłek rodzinny na dziecko to 48, 64 albo 68 zł. Przyjmę sobie taką "na oko" średnią 60 zł. Otóż to twoje "tylko" 40 mln. to równowartość ROCZNYCH zasiłków rodzinnych na ponad pięćdziesiąt pięć tysięcy dzieci. Chyba taki "pomnik" jest stosowniejszy. Nie wiem po co w ogóle w tym temacie powołałeś się na JP2. Ale może ja jakaś nieszczególnie wrażliwa jestem. Kretynizmem jest dla mnie wydawanie takiej kasy na mury w kraju, gdzie konieczne jest prowadzenie akcji w rodzaju "Pajacyka". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 09:15 Do Jo Twój sposób myślenia doprowadza do tego , że nigdy nie można by było wydać pieniędzy na jakiś pomnik , bo dzieci głodują . Tak będą głodować zawsze, zawsze będą ludzie w niedostatku żyjący , ale pomniki też muszą być . Taki sposób dyskusji doprowadza do absurdu sprawę . A miliony wymieniłem dlatego bo w kasie budżetu wyasygnuje się 24 mld czyli 24 i 9 zer na dopłaty do emerytur . A powinno być tak : jeśli składki nie wystarczają to obniża się wypłaty . Tak jest z moimi rodzinnymi dochodami . Pieniądze mi z nieba nie spadają a zadłużać się w niesk ończoność nie mogę i nie chcę i muszę obniżać moje wydatki choć skromne . pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krewetka.ltd Do durnia o nicku "angrusz" 22.03.08, 20:17 > Twój sposób myślenia doprowadza do tego , że nigdy nie można by było wydać > pieniędzy na jakiś pomnik , bo dzieci głodują . > Tak będą głodować zawsze, zawsze będą ludzie w niedostatku żyjący , ale > pomniki też muszą być . No, angrusz, pogratulować ci pedagogicznego i prospołecznego podejścia. Tymi dwoma zdaniami odebrałeś sobie moralne prawo do uczenia młodzieży czegokolwiek. Nie spotkałam chyba w życiu gorszego zwyrodnialca i bezuczuciowca od ciebie. Współczuję twoim dzieciom tatusia z takim podejściem, ale cóż, rodziców się nie wybiera. Przykro mi tylko, że znajduje się jeszcze dyrektor, który zatrudnia cię do pracy w szkole. Wiesz, co jest wkurzające? Że dla ciebie 40 mln to żadna kasa. Nie wiesz, że grosz do grosza, a będzie kokosza? Wkurza mnie do tego, że podczas WOŚP Polacy cieszą się, że zebrano na ratowanie życia i zdrowia dzieci 30 mln złotych, a równocześnie banda baranów w sejmie wydaje na mury świątyni niedopatrzności 40-80 mln. Jak to widzę, to chce mi się wyć z bezsilności. I jestem wściekła jak diabli, że jeszcze są inne barany, które uważają, że tak właśnie być powinno. To jest debilizm. I jeśli ktoś zasługuje na miano durnia, to właśnie ktoś, kto uważa, że głodne dzieci zawsze będą, ale lepiej postawić pomniczek (kolejny!) papieżowi, niż nakarmić kilkadziesiąt tysięcy dzieci albo ratować ich życie i zdrowie. Skąd ty chcesz wziąć pieniądze na przyszłe emerytury i rozwój państwa, skoro już na starcie skreślasz część młodego pokolenia? Jak dla mnie, cokolwiek teraz napiszesz, już nic cię nie obroni. I jeszcze jedno. To, że zwracam się do ciebie pisząc "ty" małymi literami, oznacza, że nie darzę takich krętaczy i pseudonauczycieli jak ty najmniejszym nawet szacunkiem, BO NA SZACUNEK, ZWŁASZCZA MŁODEGO POKOLENIA, TRZEBA SOBIE ZASŁUŻYĆ, angrusz. Howgh. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Do durnia krewetki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 20:54 Do krewetki : Zajrzyj do ewangelii . O ile w ogóle ja masz czy wiesz co to jest . Jest tam taki moment, gdy kobieta wylała bardzo drogi olejek na nogi Jezusa . Też się znalazła taka osoba jak ty , która zwymyślała ją , że tyle dobra zostało zmarnowane a można było ten olejek sprzedać i wydać na inny zbożny cel " głodujących dzieci " . Jezus odpowiedział " biednych zawsze mieć będziecie itd .. " I to wystarczy Co do świątynii Opatrzności Bożej to durna babo wiedz , że 40 mln będzie wydane na cel kulturalny - muzeum , które będzie obok albo w pewnych pomieszczeniach . Muzeum poświęcone JP II . Oczywiście takie " krewetekki " powiedzą : " po co muzeum takiemu panu ". Różnimy się co do wyznawanych wartości . Ot co A na wszystko i tak nie wystarczy .Więc trzeba wybrać i posłowie wybrali wiedząc co zrobil dla Polski JP 2 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Do durnia krewetki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 21:11 Ty Angrusz to jesteś taki drugi geniusz z Karpat.On także budował pomniki...socjalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
krewetka.ltd Re: Do durnego chłopa 22.03.08, 21:14 Miałam nie odpowiedać, bo szkoda z tobą dyskutować. Normalnie jak grochem o ścianę. > Jezus odpowiedział " biednych zawsze mieć będziecie itd .. " > I to wystarczy Szkoda, bo mnie akurat takie stwierdzenie nie wystarczy, bo ja nie przyjmuję takich tekstów bezkrytycznie. Poza tym nie zwróciłeś uwagi na jeden "malutki" szczegół. Od czasów Jezusa minęło 2000 lat. Zmieniły się społeczeństwa, zmieniła się cywilizacja, zmieniła się zdrowotność. Głupotą w obecnych czasach jest literalne trzymanie się Biblii. Czy jeśli wtedy ludzie umierali na katar, teraz nie mamy chorych ratować? Mimo że postęp cywilizacyjny jest niezaprzeczalny. Skoro Jezus stwierdził, że głodni zawsze będą, mamy nie ratować dzieci w Bieszczadach, nie dawać obiadów w szkołach, nie brać udziału w akcjach charytatywnych typu budowa studni w Afryce - o czym nie śniło się Jezusowi DWA TYSIĄCE LAT TEMU? Nadal twierdzę, że muzeum w tym kształcie jest niepotrzebne. To zresztą, jak sam wiesz, tylko udajesz głupiego, sprytny wybieg kleru, żeby wyciągnąć kasę z budżetu, bo prawo zabrania finansowania budowy świątyń. Podobnie jak prawo zabrania nazywania ulic, placów itd. imionami osób żyjących. Uważam, że papieża można uczcić inaczej. Lepiej wybudować za te pieniądze, nie wiem, rzucam, oddział pediatryczny czy wiejską szkołę, i nazwać imieniem Jana Pawła II. Wtedy widzę zasadne wydawanie pieniędzy z budżetu. Skoro tak bardzo dbasz o społeczne pieniądze, powinieneś krytycznie obserwować każdy wydatek. A ty jak ten osioł tylko wkoło "emeryci" i "emeryci". Dlaczego kler, jak to już ktoś wcześniej opisał, nie jest opodatkowany jak inne osoby pracujące? Dlaczego wreszcie nie wprowadzą podatku kościelnego? Wtedy przekonamy się, ile osób jest naprawdę wierzących i jaką wiarę preferuje. Ja jako niewierząca bardzo chętnie wesprę wtedy jakieś muzeum czy inny ośrodek kulturalny. Dlaczego jest grupa (spora!) obywateli, która korzysta z systemu opieki zdrowotnej, nic (lub niewiele) do niego nie wkładając? Czemu twój szacowny wódz nie zrobił porządku z KRUS-em? Bo jak każda inna władza boi się ruchów społecznych i blokad na drogach. Ot, mała myszka, która myśli, że jak pokrzyczy, to kot się przestraszy. Żal mi ciebie, że jeszcze starasz się bronić coś, co jest nie do obrony dla normalnie myślącego człowieka i obywatela. Bez pozdrowień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Re: Emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.07, 23:35 Jeszcze odnośnie tego, czy nie znam innych sposobów marnotrawstwa. Oczywiście, że znam. Ale z jakiejś przyczyny ten przykład jest tak absurdalny, bezsensowny i bezczelny w zestawieniu z wcześniejszymi obietnicami, że na długo zapada w pamięć. I doskonale pasuje do polemiki z kimś, kto uważa, że za każde wyprowadzenie publicznej kasy odpowiadają komuniści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 09:07 Przychylam sie do wniosku o unikanie finansowania instytucji kościelnych ( bez przesady - katedra na Wawelu jest kościelna a na jej ochronę rewaloryzacje państwo może, ba powinno dawać ) nawet pośrednich . Ale formalnie te 40 mln zł maja byc przeznaczone na centrum JP 2 , czy masz coś przeciwko uczczeniu JP 2 . Pieniądze będą dopiero wtedy wypłacone jeśli to centrum powstanie . Czy ty wolisz jak ci ktoś przyrzeka pieniądze czy dopiero gdy je dostaniesz ?? Umiesz to odróżnić . A tak gardłujesz , głosno ,. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 09:15 Całuski dla durnego Angruszka. Podniosę ci temat.Wszak to jedyne ,co podnieść ci się może. Cytaty zachowam na później.Mam w czym wybierać -1000 wypowiedzi twoich na forach,hohoho. Ciekawe jak ty się do lekcji przygotowujesz,oświeć nas kotku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cheetah Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 20:03 A przepraszam, ci sławetni komuniści to z czego mieli te emerytury dawać, skoro w czasie wojny (wojen) zginęło niemal całe pokolenie w wieku produkcyjnym? Czy to nie był powód (przypuszczam, że jeden z wielu), dla którego przekazywało się bieżące składki na bieżące emerytury i renty, a nie odkładało? Łatwo najeżdżać. Daj pomysł, jeśli jakiś masz, angrusz, na poprawę sytuacji, ale nie próbuj odbierać emerytom pieniędzy, które wypracowali często w pocie czoła przez kilkadziesiąt lat. Oni też mogą mieć pretensje do ówczesnych, że nie odkładali ich pieniędzy na kontach, tylko płacili bieżące emerytury. Zauważ, co się teraz dzieje. Zamiast, zgodnie z logiką i potrzebą, wydłużać wiek emerytalny, pozwala się - w sposób niczym nieusadniony - korzystać mężczyznom z wcześniejszych emerytur. Trudno w tym wypadku mówić o równości i sprawiedliwości społecznej, ponieważ ról męskich i kobiecych w społeczeństwie nie sposób porównywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do angrusza Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 10:20 Wyglądasz na młodego nic nie rozumiejącego i piszącego różne bzduru na forum posty.Przecież wysokość emerytury zależy przedewszystkim od wysokośći zarobków w okresie zatrudnienia i ilości lat przepracowanych lub od wysokośći płaconych składek ubezpieczeniowych w okresie prowadzenia działalności gospodarczej.Jeśli będziesz handlował na rynku lub pracował całe życie na czarno,a nie będziesz opłacał składek na ubezpieczenie emerytalne to nie masz szans na jakąś logiczną emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 10:24 Szkoda wody na pustyni,do angrusza... On jest nieprzemakalny...heh.. Angruszku słodki pączusiu.Biorę w rączkę i ci podnoszę..up..up...up..Cholera,sorry ..czkawka mnie wzięła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 12:10 Odpowiedź dla Do angrusza : I właśnie o to mi chodziło ( nb część głosów na Forum to zwykły bełkot ). stąd wniosek , że jeśli jakiś emeryt ma niską emeryturę, to zanim zacznie narzekać i pomstować na wszystkich w koło , niech najpierw spojrzy wstecz w swoje życie i pomyśli co on robił wtedy . Bo jak tylko słyszę o emeryturach to tylko są to " głodowe " emerytury i winę zwala się na jakichś " ONYCH ". Owszem czasami zdarzają się jakieś losowe przypadki , że człowiek mało zarabia mi, iż stara się ale i też jest tak , że jego wysokie zarobki są dziełem przypadku albo go kolesie wysoko wypchnęli albo " wichry historii " ; jak jednego ślusarza w stoczni czy jego kolegę kierowcę pozdrawiam i zachęcam do rozsądnej dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do angrusza Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 21:52 Nie odzywaj się jak nie masz pojęcia.Idż lepiej pozbieraj ostatnie liście jesienne leżące w parku.Będzie chociaż z tego jakiś pożytek. Odpowiedz Link Zgłoś
persona10 Kim jest angrusz? 23.02.07, 17:07 Angrusz za wszelką cenę chce wygrać następne wybory i ciąć, ciąć emerytury, bo jego zdaniem emerytom jest zbyt dobrze. I powinni codziennie przepraszać, że jeszcze żyją. Angrusz "przeputał" wybory samorządowe w Częstochowie i truje na wszystkich forach, zaśmieca je swoimi chorymi twierdzeniami. Zarzuca emerytom, że: 1. niezasłużenie pobierają emeryturę, 2. domagają się coraz to większych pieniędzy, 3. narzekają na głodowe emerytury, 4. "przeżerają" (w cudzysłowie są określenia angrusza) pieniądze podatników. Sam angrusz, występujący pod różnymi nickami (angrusz2, poraj1, więcejmiłości) nie może być zatrudniony w szkole, bo nie ma odpowiednich kwalifikacji, skarży się senatorowi Ryszce na swą dolę i prosi o interwencję, zob.: www.senat.gov.pl/k6/dok/diar/26/2606b.htm narzeka na małą nauczycielską pensję. Czyżby chciał za paręnaście latek otrzymywać wysoką emeryturę i narażać obecne młode pokolenie na spłacanie długów? (według jego mniemania). A może to sposób na wygranie następnych wyborów samorządowych, bo ostatnie przegrał? A brak kasy spowodował, że nie dostał się do Europarlamentu? I dlatego taki zgorzkniały? zob.: www.sd.org.pl/bb/search.php?search_id=1090734844&start=30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Kim jest angrusz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 17:21 Do persona 10 : Masz za dużo złośliwości byś był wiarygodny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Kim jest angrusz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 14:07 Odpowiedź do persona 10 : Zebrałes spore dossier , niezła teczka esbecka , praktykowałeś tam , czy esbeski emeryt ? Takie masz i nawyki dyskutowania . Uczciwi ludzie ciebie ocenią właściwie . A mnie to nie przestraszy , przywykłem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 22:08 Odsyłam do wątku o Postulatach 1980 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 22:36 Angrusz,to Ty żyjesz jeszcze ? I nadal walczysz ,misiaczku ,z tymi przebrzydłymi emerytami ? Nie dajesz o sobie zapomnieć,a błąd nas wszystkich jest taki,że potraktowaliśmy cię serio.Wobec tego może na wesoło. Liczę na Sphinksa,bo Angrusz zbojkotować się nie da.. Wobec tego wierszyk ,z dedykacją....dla Angrusza.. - choćby mi tygrys wątrąbę wygryzł.. -chocby mi pchano szpilkę w kolano... -ja nie zapomnę nigdy o tobie.... -chyba ,że w grobie... Ja i emerycka banda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziurka Aniu droga !!! IP: 149.9.0.* 25.02.07, 22:53 Mój rozedrgany i naprężony zwieracz czeka na Twoje usta. Pozdrawiam cieplutko :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Aniu droga !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 23:00 angrusz ty masz takie poczucie humoru ?:) Wyskocz na Shella,kup pampersy i płyn do czyszczenia tapicerki.Zrób z tego lewatywę,załóż pampersa i włącz TVN 24,na reportaż z Iraku.. Tylny orgazm masz murowany.. Też cieplutko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Aniu do rzeczy - coś merytorycznie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 22:31 Czy nie potraficie dyskutować , jeśli was temat nie interesuje to omijajcie go Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 10:25 Kto dzisiaj słuchał informacji rządu o emeryturach i działalności ZUS-u nie będzie miał żadnych problemów z przyznaniem mi racji. A durnie ,którzy wypisywali durnoty , niech zamilkną ze wstydu . Durnie którzy nie mieli ani wiedzy ani dobrej woli . A ci ,co też wypisywali durnoty, ale ze względu na mizerną wiedzę i także samo sprawny umysł mijali się z prawdą ,niech najpierw nabędą tę wiedzę a potem publicznie zabierają głos. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 17:08 Wściekli krytycy zamilkli ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 07:33 Czy teraz po dokładnej informacji rządowej o emeryturach i ZUSie i dyskusji sejmowej wściekłych krytyków zatkało ? Kaj wy sóm mondrole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.07, 09:07 Są wszyscy zdrowi ,angruszku ,skarbie ty nasz forumowy. Tylko im opadły ręce i nogi.Zostałeś SAM.Ale zobacz...tyle forów w tylu miastach.Pisz ,serdeńko ,pisz... A tak poza tym....dobrze się czujesz ???? Ps.Swoją drogą ,ciekawy masz sposób na życie.Ale jakoś zleci ci ...do emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 21:02 Do anki : Rozczulasz mnie swoją serdecznością i dbałością o mnie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babcia Re: Emerytury IP: *.iplus.com.pl 14.08.07, 11:02 a ty angrysz piszesz rano wieczór i w południe skąd ty masz czas na to .A kiedy pracujesz by zarobić na emeryturkę ???? Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Emerytury 15.08.07, 10:02 W każdym innym czasie pracuję za dwóch ale i tak nie liczę na wysoką emeryturę . Byle zdrowie było to sobie dorobię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on Re: Emerytury IP: *.iplus.com.pl 16.08.07, 15:06 to nie pracuj na czarno tylko od kazdej zarobionej złotówy płac składkę emerytalną!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 20:52 Jestem za składkami na zwiekszenie dodatków pielęgnacyjnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 17:14 Gilowska podała założenia dla budżetu na 2008 . Ciekawe ile pójdzie na oświatę - młode pokolenie a ile na dotacje dla ZUS - starsze pokolenie . Ot i dylemat i walka i sprzeczność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 22:26 Juz lekarze zauwazyli , że jesli obnizy sie składkę na renty to spowoduje to wzrost dotacji do ZUS . A w takim razie skąd rząd weźmie pieniądze na zwiększenie nakładów na służbe zdrowia , w tym na płace dla lekarzy . Oni juz tego mają dość . Dotacji do ZUS a nie na ochronę zdrowia . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 22:16 Dobry artykuł w Pulsie Biznesu z 13.08.2007 str 4 i 5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.07, 10:31 emeryci, wy krwiopijcy. wy niedołęgi po komunie.sram na was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BABCIA Re: Emerytury IP: *.iplus.com.pl 16.08.07, 15:01 CO ZA KULTURKA JESTEM POD WRAŻENIEM .A ty Angrusz nauczycielem jesteś ,ze masz tyle czsu wolnego .A może trzebabyło pomyśleć w lutym jak zorobić w czasie wakacji ,anienudzić sięna FORUM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 17:06 Do Babci : Jak taki przewidujący jesteś to masz rację . Ale nie jestem sam , są inni do których też pewne rzeczy musze dostosować . No i pracy tak wcześnie nie da się załatwić . Chyba , że ktoś jeździ jako wychowawca kolonijny i co rok tylko odnawia kontrakt i o wszem pilnuje tego interesu . Mi jakoś się nie udaje . Może czasami i trochę . Ale tez wtedy trzeba być dyspozycyjnym . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babcia Re: Emerytury IP: *.iplus.com.pl 18.08.07, 15:04 aangrusz napisał(a): emeryci, wy krwiopijcy. wy niedołęgi po komunie.sram na was. człowieku i ty jestes nauczycielem !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.07, 16:40 Do babci : Ja tego nie napisałem . Albo ktos się podszył pode mnie albo łżesz jak bura suka . Dementuje po raz n-ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BABCIA Re: Emerytury IP: *.iplus.com.pl 19.08.07, 10:45 Z TEGO SAMEGO SERWERA CO TY ?????CO ZA ZBIEG OKO;ICZNOŚCI " Ja tego nie napisałem . Albo ktos się podszył pode mnie albo łżesz > jak bura suka . > Dementuje po raz n-ty " A TO TY PISAŁEŚ .TEN SAM STYL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babcia Re: Emerytury IP: *.iplus.com.pl 19.08.07, 10:46 przeciez możesz sprawdzić ,ktore teksty sa twoje i dementi........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.07, 10:08 Ku przestrodze !! Guide to Europe's pension woes Who is going to pay for the retirement of future generations? Most European countries face the same difficulty, amid ageing populations and low birth rates. Italy's budget crisis makes pension reform especially pressing for Prime Minister Romano Prodi, but France, Germany and the UK have also announced ambitious plans to overhaul pensions. The big stock market losses have fuelled fears about the future value of pensions. BBC correspondents in Europe examine the challenges EU Have your say: Are you concerned about your pension? ITALY - DAVID WILLEY Italy's hitherto generous state pension scheme faces bankruptcy within the next decade unless some radical reforms are enacted soon. Immigrants are filling care jobs in many EU countries Italy's state pension fund will shortly have to pay out to retirees more than it receives each year in contributions from an ever decreasing national workforce. The governor of the Bank of Italy, Mario Draghi, put the problem bluntly recently. Today, the number of Italians over 60 is equivalent to 42% of the working population, he said. That figure will reach 53% by 2020. Unless the government gets its pension accounts quickly into order, young people entering the workforce today will have to pay contributions amounting to 127% of their salaries over the next 15 years in order to receive the same benefits current pensioners receive. The official retirement age at present for women is 55, for men 57 plus a minimum of 35 years of pension contributions. Under the latest reform scheme agreed last month by the centre-left coalition headed by Romano Prodi, the official retirement age will be progressively raised each year until 2014. Pension reform has been a major stumbling block for Italian governments during two decades. In 1994 Silvio Berlusconi's first coalition fell after less than a year in office because of massive protests against his plan to prop up the already failing state pension scheme. During his second much longer term as prime minister which ended in 2006, he managed to push through a reform scheme under which the retirement age would be raised to 60 by 2009 and workers would be encouraged to take out supplementary private pension schemes. Once Mr Prodi came to office, the former Communists and the unions managed to force a backtrack, despite warnings that the whole state pension system was in jeopardy. Return to top FRANCE - EMMA-JANE KIRBY During the French election, Nicolas Sarkozy went on the campaign trail to Metz in eastern France where he visited factories and former mines. President Sarkozy wants to tackle pensions with other labour reforms The theme of his speech there was the same as the theme of all his speeches - that France had to work harder to earn more pay: "If you think 53 makes you old enough to retire," yelled Mr Sarkozy from his podium (who had himself just turned 53), "then fine, go ahead and retire. But don't expect the state to pay for it." He is determined to overhaul France's generous welfare system and cut back on state pensions, which are crippling the country's finances. The state coffers are badly in the red. Public debt stands at 67% - five times its level in 1980. Including gross pension liabilities raises the public debt to 120% of GDP. One in four people are employed by the public sector and there are simply not enough people working to fund the pensions of those who are retired. France has one of the lowest labour rates in the world with just 41% of the adult population working and extremely few workers in the 55- 65 age group still employed. And despite having the highest birth rate in Europe, France, like other EU countries, faces the challenge of an ageing population. France's 2003 pension reform gave priority to extending people's working lives, to finance pensions in the long term. The retirement age is now 65 for certain groups and public sector workers must work for 40 years rather than 37.5 to qualify for full pension rights. In September, President Sarkozy intends to push things further - reforming the "special pensions" that certain public sector workers currently enjoy. Such schemes allow transport workers and others full pension entitlements even if they retire early. But the unions are not likely to accept change without protest. Previous attempts at reforming state workers' pensions have ended in mass strikes which have brought the country to a standstill and have toppled governments. Return to top UK - JULIAN KNIGHT The UK is going through the biggest pension shake-up in 50 years. In response to rising life expectancy and falling levels of pension saving, the Labour government has overhauled the state pension system. The UK has seen protests over pensions and the cost of council tax As a result, the age at which Britons can claim the state pension will rise gradually from 65 to 68 over the next three decades. In return for a delayed state pension, payments will be increased in line with average earnings rather than inflation. Generally earnings rise faster than prices, so, in effect, the UK state pension will become more generous. In an attempt to improve the state pension prospects of women - who often take time out of work to look after children - the number of years of National Insurance Contributions (NICS) it takes to earn a full state pension will be cut from 44 to 30. This will mean millions more people, mainly women, will be entitled to a full state pension. The government has also tried to tackle the issue of vanishing workplace pension provision, as firms move to cut staff pensions. From 2012, at the earliest, workers who do not currently pay into a work pension will be automatically enrolled into a state-sponsored Personal Accounts pension scheme. There has been a surprising degree of agreement over the UK government's plans for pensions. Opposition parties have agreed with the broad thrust of the reforms. The Conservatives are happy that the reforms will not cost much extra cash; mainly because of the later state pension age. The current high levels of immigration may prove a saving grace UK's ageing revolution The Liberal Democrats have welcomed the focus on women's' pensions. Meanwhile, the unions have been brought on board, as lucrative public sector pensions schemes in local and central government have been largely ring-fenced. They are also pleased that employers will be compelled to contribute into their employers' Personal Accounts scheme once it is up and running. But the pension settlement merely aims to hold things as they are. The UK still has an ageing population and it will become difficult to pay for pensions and long-term care for the elderly. The current high levels of immigration may prove a saving grace, however. An influx of young people will address the balance between the number of workers and the retired. Ultimately, this could prove a more important development than the present round of pension reforms. Return to top GERMANY - TRISTANA MOORE Germany has one of the lowest birth rates in Europe, and at the same time, people are living longer. Recently, the pensions debate has become a political hot potato. In March, the German parliament voted to raise the retirement age from 65 to 67 as part of a reform programme aimed at tackling rapid population ageing and spiralling pension costs. The government is hoping that by keeping people in jobs longer, it will reduce the Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emetyt Re: Emerytury IP: 83.2.140.* 15.08.07, 17:54 A ja cię olał. Ja się cieszę z tego co mam, a ty się będziesz cieszył jak będziesz emerytem.A jak się nie weźmiesz do roboty tylko cały dzień siedział przy kompie i pisał bzdury to nawet na zalewajke nie zarobisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 08:49 Do emeryta : świeta racja . Za niedługo koniec tej laby . Ale gdyby była praca okresowa w czasie wakacji to chętnie bym sie podjął . A tak trzeba dostosowac się do cyklu szkolnego . Moze wystarczy na zalewajke . Ale w pewnym wieku juz nie mozna wielu rzeczy jeść . Zalewajka mi służy póki co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babcia Re: Emerytury IP: *.iplus.com.pl 16.08.07, 15:04 ale ty komunista jesteś >Nic sam nie pomyslisz .Prace na wakacje na tacy oni mają ci przynieść cha,cha,cha, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 22:52 No tak to po rządach Kaczora został budżet z 3 % podwyzkami dla nauczycieli . Mam mu to za złe . No ale PO teraz może znacznie zmienić budżet . Z niecierpliwością będę czekał jak to będą robić !!! Ile to kasy pójdzie na oświatę , tak na oświatę , nie tylko na pensje dla nauczycieli .By była ksa na remonty , na imprezy szkolne na papier do ksero i toner na klasówki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.07, 23:14 No to czekam na rewolucję jaką PO zrobi z budżetem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 16:21 Czarne chmury się zbierają . Młodzi wyjeżdżają i nie mają ochoty płacić składek na ZUS czyli na swoich dziadków . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 22:05 Ku przestrodze !! Guide to Europe's pension woes Who is going to pay for the retirement of future generations? Most European countries face the same difficulty, amid ageing populations and low birth rates. Italy's budget crisis makes pension reform especially pressing for Prime Minister Romano Prodi, but France, Germany and the UK have also announced ambitious plans to overhaul pensions. The big stock market losses have fuelled fears about the future value of pensions. BBC correspondents in Europe examine the challenges EU members face. Italy France UK Ireland Hungary Germany Denmark Spain Have your say: Are you concerned about your pension? ITALY - DAVID WILLEY Italy's hitherto generous state pension scheme faces bankruptcy within the next decade unless some radical reforms are enacted soon. Immigrants are filling care jobs in many EU countries Italy's state pension fund will shortly have to pay out to retirees more than it receives each year in contributions from an ever decreasing national workforce. The governor of the Bank of Italy, Mario Draghi, put the problem bluntly recently. Today, the number of Italians over 60 is equivalent to 42% of the working population, he said. That figure will reach 53% by 2020. Unless the government gets its pension accounts quickly into order, young people entering the workforce today will have to pay contributions amounting to 127% of their salaries over the next 15 years in order to receive the same benefits current pensioners receive. The official retirement age at present for women is 55, for men 57 plus a minimum of 35 years of pension contributions. Under the latest reform scheme agreed last month by the centre-left coalition headed by Romano Prodi, the official retirement age will be progressively raised each year until 2014. Pension reform has been a major stumbling block for Italian governments during two decades. In 1994 Silvio Berlusconi's first coalition fell after less than a year in office because of massive protests against his plan to prop up the already failing state pension scheme. During his second much longer term as prime minister which ended in 2006, he managed to push through a reform scheme under which the retirement age would be raised to 60 by 2009 and workers would be encouraged to take out supplementary private pension schemes. Once Mr Prodi came to office, the former Communists and the unions managed to force a backtrack, despite warnings that the whole state pension system was in jeopardy. Return to top FRANCE - EMMA-JANE KIRBY During the French election, Nicolas Sarkozy went on the campaign trail to Metz in eastern France where he visited factories and former mines. President Sarkozy wants to tackle pensions with other labour reforms The theme of his speech there was the same as the theme of all his speeches - that France had to work harder to earn more pay: "If you think 53 makes you old enough to retire," yelled Mr Sarkozy from his podium (who had himself just turned 53), "then fine, go ahead and retire. But don't expect the state to pay for it." He is determined to overhaul France's generous welfare system and cut back on state pensions, which are crippling the country's finances. The state coffers are badly in the red. Public debt stands at 67% - five times its level in 1980. Including gross pension liabilities raises the public debt to 120% of GDP. One in four people are employed by the public sector and there are simply not enough people working to fund the pensions of those who are retired. France has one of the lowest labour rates in the world with just 41% of the adult population working and extremely few workers in the 55- 65 age group still employed. And despite having the highest birth rate in Europe, France, like other EU countries, faces the challenge of an ageing population. France's 2003 pension reform gave priority to extending people's working lives, to finance pensions in the long term. The retirement age is now 65 for certain groups and public sector workers must work for 40 years rather than 37.5 to qualify for full pension rights. In September, President Sarkozy intends to push things further - reforming the "special pensions" that certain public sector workers currently enjoy. Such schemes allow transport workers and others full pension entitlements even if they retire early. But the unions are not likely to accept change without protest. Previous attempts at reforming state workers' pensions have ended in mass strikes which have brought the country to a standstill and have toppled governments. Return to top UK - JULIAN KNIGHT The UK is going through the biggest pension shake-up in 50 years. In response to rising life expectancy and falling levels of pension saving, the Labour government has overhauled the state pension system. The UK has seen protests over pensions and the cost of council tax As a result, the age at which Britons can claim the state pension will rise gradually from 65 to 68 over the next three decades. In return for a delayed state pension, payments will be increased in line with average earnings rather than inflation. Generally earnings rise faster than prices, so, in effect, the UK state pension will become more generous. In an attempt to improve the state pension prospects of women - who often take time out of work to look after children - the number of years of National Insurance Contributions (NICS) it takes to earn a full state pension will be cut from 44 to 30. This will mean millions more people, mainly women, will be entitled to a full state pension. The government has also tried to tackle the issue of vanishing workplace pension provision, as firms move to cut staff pensions. From 2012, at the earliest, workers who do not currently pay into a work pension will be automatically enrolled into a state-sponsored Personal Accounts pension scheme. There has been a surprising degree of agreement over the UK government's plans for pensions. Opposition parties have agreed with the broad thrust of the reforms. The Conservatives are happy that the reforms will not cost much extra cash; mainly because of the later state pension age. The current high levels of immigration may prove a saving grace UK's ageing revolution The Liberal Democrats have welcomed the focus on women's' pensions. Meanwhile, the unions have been brought on board, as lucrative public sector pensions schemes in local and central government have been largely ring-fenced. They are also pleased that employers will be compelled to contribute into their employers' Personal Accounts scheme once it is up and running. But the pension settlement merely aims to hold things as they are. The UK still has an ageing population and it will become difficult to pay for pensions and long-term care for the elderly. The current high levels of immigration may prove a saving grace, however. An influx of young people will address the balance between the number of workers and the retired. Ultimately, this could prove a more important development than the present round of pension reforms. Return to top GERMANY - TRISTANA MOORE Germany has one of the lowest birth rates in Europe, and at the same time, people are living longer. Recently, the pensions debate has become a political hot potato. In March, the German parliament voted to raise the retirement age from 65 to 67 as part of a reform programme aimed at tackling rapid population ageing and spiralling pension costs. The government is hoping that by keeping people in jobs longer, it will reduce the Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.07, 15:46 Znowu pójdą miliardy złotych i braknie na oświatę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.07, 16:17 Gość portalu: angrusz napisał(a): > > Znowu pójdą miliardy złotych i braknie na oświatę No cóż Angruszu,nic nie poradzimy na Twoje rozterki.Twój miły PiS ponosi tylko część (niemałą) winy za taki stan rzeczy.Upolityczniona w dużej mierze gospodarka ,zaczyna przynosić mierne efekty dla finansów publicznych.Wysokie koszty pracy, bezmyślne rozdawnictwo publicznych pieniędzy,rozrastająca się w zastraszającym tempie biurokracja oraz najważniejsze tzn. nieodpowiedzialność kierujących Rzeczypospolitą przynoszą taki ,a nie inny rachunek zysków i strat. Miejmy nadzieję ,że nowy premier będzie bardziej rozważny i odpowiedzialny w tym temacie. Ale to tylko nadzieja. P.S.Uważam ,że nauczyciele zostali źle (tzn.jak zwykle) potraktowani przez nowy rząd.To duży minus dla Tuska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.07, 21:54 Kasy na wszystko nie wystarczy . Po co kłamać . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Re: Emerytury IP: *.st.vc.shawcable.net 03.12.07, 01:27 Angruszu! Wlasnie dlatego, zeby tobie nie starczylo ja ze swojej nie mam zamiaru zrezygnowac:)))) Kiedy przyjdzie odpowiedni czas:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.07, 05:49 Do W : Ja pracuje i zadowole się tym co wypracuje plus część oddam na Caritas . Mogę żyć skromnie ale bez długów . Obecni emeryci ciągle chcą więcej a krócej pracować . Tak się nie da . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.sti.net.pl 10.01.08, 16:54 No i miałem rację . Problem staje się coraz pilniejszy : biznes.interia.pl/news/zus-nam-nie-wyplaci/komentarze/dodany,1039366,,,,,1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jodoangrusza Re: Emerytury IP: *.iplus.com.pl 11.01.08, 14:06 Ja pracuje i zadowole się tym co wypracuje plus część oddam na > Caritas . > Mogę żyć skromnie ale bez długów . > Oj Angrusz A widziałęs autko ks.dyrektora Caritasu .,bo ja widziałem .Jak zobaczysz to zmienisz zdanie !!!! Angrusz a za ile lat idziesz na emeryturkę .Czy pracując w szkółce masz prawo do wcześniejszej ??? i dlatego robisz to czego nie lubisz ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 20:46 Do Jodo : Nie znam dyr. Caritasu , nie wiem jakim samochodem jeździ , szczególnie tym się nie interesuję . Pracuję jako nauczyciel ale nie tak dawno więc i tak nie wyrobie się z wymogami do wcześniejszej emerytury z tego tytułu : 20 lat przy tablicy ?? I chyba przyjdzie mi pracować do końca , oby praca była . A nawet należy się liczyć z wydłużeniem wieku emerytalnego . Chciałbym byc w tak dobrej formie by móc pracować . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 07:52 - Starzenie się to poważny problem. W 2050 r. aż jedna trzecia Europejczyków będzie miała skończone 60 lat. To oznacza, że średnio jeden pracujący będzie musiał utrzymywać dwie, a nawet trzy inne osoby. W tej sytuacji wzrosną różnego rodzaju podatki, a to wpłynie niekorzystnie na konkurencyjność gospodarki europejskiej na rynku światowym. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Emerytury 19.03.08, 20:14 Już w Grecji system sie wali . Kiedy w Polsce ? Government confident Re-elected last September, the conservative government of Prime Minister Costas Karamanlis wants to overhaul Greece's debt-ridden pension system. It has warned the system faces collapse unless sweeping reforms are implemented. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Emerytury IP: 80.54.174.* 22.03.08, 20:03 Gość portalu: angrusz napisał(a): > Pracuję jako nauczyciel ale nie tak dawno więc i tak nie wyrobie się > z wymogami do wcześniejszej emerytury z tego tytułu : 20 lat przy > tablicy ?? Oj,zwracam honor,teraz wiem ze niepotrzebna była z Angruszem dyskusja.Nauczyciele tak maja,bez obrazy ale rzadko spotyka sie normalnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 09:13 Z prac rządu francuskiego wg BBC : The government and the unions negotiated an end to the strikes but now workers are upset over plans to make them stay on the job one year longer - for 41 years - before receiving a full state pension. W Polsce tez to będzie nieuchronne . Karpie nie wiedzą , że zbliża się B-N Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jandoangr Re: Emerytury IP: *.iplus.com.pl 22.05.08, 11:23 The government and the unions negotiated an end to the strikes but > now workers are upset over plans to make them stay on the job one > year longer - for 41 years - before receiving a full state pension. > Tylko dlaczego rząd francuski mówi w języku angielskim????/ Angrusz a to B-N zbliza sie dla ciebie Głupszy od karpoia jesteś .Podcinasz gałąź , na ktorej sidzisz. Tacy jak ja pracują jeszcze długo długo na emeryturce i nikt ich nie zwolni , bo u siebie .A ty biedaku emryturka z pracy belfra ,już teraz masz kłopoty z pracą . A na emeryturce nie dorobisz .,bo nic robic nie potrafisz cha,cha,cha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbn Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 20:44 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=79&w=59593825 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt o234 Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 22:00 Wszystkie wyjaśnienia winien udzielić ZUS.Jest nieprawdopodobne ,aby w ZUS przydzielano emerytury lub renty po znajomości lub błędnie,każdy ma prawo odwołać się do sądu pracy.Informacje pisane na forum są niesciłe i chyba błędne.Udaj się do ZUS tam ci wszystko wyjaśnią bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chacha Re: Emerytury IP: *.iplus.com.pl 21.03.08, 13:59 emeryt o234 napisał(a): > Wszystkie wyjaśnienia winien udzielić ZUS.Jest nieprawdopodobne ,aby > w ZUS przydzielano emerytury lub renty po znajomości lub > błędnie,każdy ma prawo odwołać się do sądu pracy.Informacje pisane > na forum są niesciłe i chyba błędne.Udaj się do ZUS tam ci wszystko > wyjaśnią bez problemu. Ale naiwny naiwniak w Częstochowskim zusie jak masz wejścia załatwisz wszystko ,nawet wsteczne zawieszenie działalności gospodarczej .trzeba tylko znac własciwa osobę !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Emerytury 21.03.08, 09:00 Ustawa już przeszła w Grecji ( wg BBC ) ; Greece passes pension reform bill Prime Minister Karamanlis says the pension system faces collapse Greece's parliament has narrowly passed the conservative government's controversial pension reform bill that triggered mass public protests. The bill passed with 151 votes in favour, 13 against and 136 abstentions. The reform is to eliminate most early retirement schemes, merge pension funds and cap auxiliary pensions Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do angrusza Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 10:55 Każdy powinien pisząc być rozsądnym,a nie wprowadzać rozgardiasz i fikcje na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 12:55 Do do ... : O jakiej fikcji godosz chopie . Toż sobie zobacz te informacje na serwisie informacyjnym BBC . Nie wiesz co to BBC . To chopie trzym sie od kompa daleko . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chacha Re: Emerytury IP: *.iplus.com.pl 22.03.08, 11:40 Angrusz a ty to idiota jestes .,ze na emrytów tak nadajesz .Już modlisz sie aby ją brac .,mimo,ze na nią nie zapracowałes i budżet będzie musiał do ciebie dopłacac < bo belfer ile może zarobic !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Emerytury IP: 80.54.174.* 22.03.08, 19:55 Angrusz to osoba ktorą zapewne ulica chowała.Zero szacunku dla ludzi starych juz nie mowiac do tych ktorzy sa na emeryturze.Wg jego opinii powinni jak najszybciej umrzec bo za darmo biora kasę.Wg niego przychodnie lekarskie nie powinny leczyc starych schorowanych bo to za drogo a zero z nich pożytku.Najlepiej zrobicie jak jego durne wypociny bedziecie ignorować.A Angrusz sio do szczoty i garow.Jesli masz partnerke życiowa to tylko jej mogę wspólczuc byc u boku przygłupa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 21:12 Mr Sarkozy says the current pension system is unsustainable and reforms are needed to bring French state pensions into line with those other EU countries Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 21:12 Mr Sarkozy says the current pension system is unsustainable and reforms are needed to bring French state pensions into line with those other EU countries Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 18:12 Z artykułu na onecie : Badania te wykazały, że aż trzy czwarte Polaków jest za utrzymaniem obecnych przywilejów, a tylko jedna czwarta uważa, że trzeba je ograniczyć. Niewielu Polaków wie również, że każdy pracujący dopłaca do wczesnych emerytur 3,5 tysiąca złotych rocznie : Odpowiedz Link Zgłoś