Dodaj do ulubionych

szukamy puszczyka

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.07, 11:25
poszukujemy stanowisk puszczyka na terenie miasta Częstochowy. Sowa ta
powinna występować dość pospolicie na obszarze miasta. Czy ktoś zna takie
stanowiska.Bardzo prosimy o wszelkie informacje na ten temat na
e-mail: cygcyg@wp.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: Anonim Re: szukamy puszczyka IP: *.231.inds.pl 06.03.07, 17:56
      Szukajcie a znajdziecie
    • Gość: barin Re: szukamy puszczyka IP: *.tktelekom.pl 06.03.07, 21:03
      gdzie są puszczyki to nie wiem ale wiem gdzie można zobaczyc pustułki :)
      • Gość: BoRo Re: szukamy puszczyka IP: *.231.inds.pl 06.03.07, 21:10
        pl.wikipedia.org/wiki/Puszczyk
        Tak wygląda widział ktoś może ?

.:BoRo:.
        www.inds.pl
        gg:2221345
    • Gość: Yeter Re: szukamy puszczyka IP: 212.87.240.* 06.03.07, 22:43
      Obecnie długo nie widziałem, kilka lat temu spotykałem na stradomiu, w domu
      (stan surowy), znajdywałem też sporo wypluwek.
      • Gość: Grupa OTOP Re: szukamy puszczyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.07, 06:59
        Czy może Pan sprecyzować bliżej to miejsce???
      • Gość: pusz Re: szukamy puszczyka IP: 212.87.240.* 10.03.07, 10:41
        Dokładnie okolice ul. Wazów, niedalko "stadionu" Stradom.
    • Gość: mirek Re: szukamy puszczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 22:53
      jakiś czas temu spotkałem puszczyka w Jasnogórskim parku. Wchodząc od alei po prawej stronie na samej górze nie daleko pomnika .Siedział dość nisko na drzewie 2-3m nad ziemią.
      • Gość: Ja Re: szukamy puszczyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.07, 23:12
        Dawno go nie widziałem , podobno teraz nabrał "masy" . Wybiore sie na CKM lUB
        AZS to powiem wam czy tam był.
    • Gość: norb Re: szukamy puszczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 23:18
      W Kiedrzynie, w lasku na końcu ul. Gruszowej.
      • Gość: Paweł Re: szukamy puszczyka IP: 83.2.140.* 08.03.07, 23:35
        W rejonie lasku na końcu ul. Gruszowej od kilku lat występuje uszatka a nie
        puszczyk,.
    • Gość: Paweł Re: szukamy puszczyka IP: *.cn.com.pl 10.03.07, 10:37
      jak widać z ilości dyskutantów zainteresoanie sowami w Częstochowie nie jest
      wielkie
    • segel Re: szukamy puszczyka 10.03.07, 13:04
      Kilka lat temu takie puszczykopodobne ptaszysko widziałam wieczorem na skwerku koło fontanny.
    • Gość: Paweł Re: szukamy puszczyka IP: 83.2.140.* 12.03.07, 22:17
      Pójdźka to też sowa która występuje w Częstochowie. Może ktoś z Was widział.
      Jest niewielka i najczęściej gnieździ sie w stodołach, nieużywanych domach.
      • Gość: xxx Re: szukamy puszczyka IP: 80.54.168.* 12.03.07, 22:51
        Nie wiem czy to puszczyk ale podobne ptaki spotykam przy Promenadzie na odcinku
        między tymi Halami Promenada a ul.Brzeżnicką.W zeszłym roku chyba maj ,czerwiec
        w godzinach 20,21 słychać tam było takie dziwne odgłosy dość przejmujące.Nie
        było takiej osoby która by się nie rozglądała za stworzeniem które tak dziwnie
        zawodzi.A mnie się w końcu udało zobaczyć to coś .Fruwały sobie bezszelestnie i
        również z ciekawością przypatrywały przechodzącym ludziom.Siadywały dośc nisko
        na gałęziach , były piękne i dość duże .Ludzie mówili że to głodne młode tak
        zawodzą w nawoływaniu matki.Ostatnio widziałam takie frunące cudo z niecały
        miesiąc temu,w tym samym rejonie tylko w godzinach popołudniowych ,już lekka
        szarówka się robiła.I powiem tak: co by to nie było to jest PIĘKNE i takie
        dostojne....:-)))
        • bizon77 Re: szukamy puszczyka 13.03.07, 09:04
          Latem zeszłego roku przesiadywał na dachu parterowego domku na rogu
          Brzeźnickiej i Promenady a gniazdo było na którymś drzewie w tym parku przy
          Promenadzie. Młody(e) wrzeszczały jak najete wieczorami;-)
        • Gość: Paweł Re: szukamy puszczyka IP: 83.2.140.* 13.03.07, 20:32
          Niestety nie były to ani puszczyki ani pójdźki, były to uszatki.
    • Gość: prodi Re: szukamy puszczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 07:21
      jeszcze 2 lata temu cała rodzina (2 dorosle i 1 lub 2 mlode) zasiadaly na moim
      dachu i dachach sąsiadów na wieczorne "pogaduszki" (mlode wydawaly smieszny
      odglos tak jak by jakiś dzieciak piszczał na źdźble trawy , nawet jednej nocy
      wylecialem w pidżamie na podwórko, żeby wyzwać łebków hi hi)Nawet kiedy na
      podworku robilem ognisko i nie było wcale cicho to one i tak przylatywały (dzień
      w dzień). Niestety ostatniego lata już ich nie było. Ale wiem gdzie się
      przeniosły. Co z wiadomych względów napiszę Ci na maila.
    • Gość: ancymonka Re: szukamy puszczyka IP: 80.54.173.* 13.03.07, 10:37
      A nie może być pustułka??? Duuużo pustułek???
    • Gość: dr Re: szukamy puszczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 20:45
      na Parkitce regularnie słychać w nocy puszczyki z zagajnika między nowobialską
      a mazowiecką, a jeśli chodzi o sowy to płomykówka na strychu w Domu Księcia i
      sowy uszate na zimowisku w Parkach na iglakach koło byłej fontanny Pozdrawiam
      • Gość: Paweł, OTOP Re: szukamy puszczyka IP: 83.2.140.* 14.03.07, 21:57
        Bardzo ciekawa wiadomość o tym puszczyku przy ul. Mazowieckiej? Czy te głosy to
        w tym roku? Czy dochodzą z terenu ogrodzonego (teren klasztoru). Proszę o
        sprawdzenie czy to nie przypadkiem głos uszatki. Głosy sów dostępne są na
        stronie /www.sowy.fwie.eco.pl/. Równie ciekawa jest informacja o płomykówce
        proszę o dokładniejsze informacje.
        • Gość: Paweł, OTOP Re: szukamy puszczyka IP: 83.2.140.* 15.03.07, 18:42
          Obywatelu dr odezwij się i udziel więcej szczegółów obserwacji
          • kzet69 Re: szukamy puszczyka 19.03.07, 01:00
            sorki ale jakiś czas tu nie zaglądałem. Po kolei: głosy odsłuchałem i
            potwierdzam puszczyk nie uszatka, zagajniki między bialska, nowobialską i dalej
            chyba mazowiecką, w tym roku jeszcze nie słyszałem (zima, zamknięte okna w
            szpitalu), w zeszłe lato często, późno w nocy. Płomykówka: zima 2004/05 2005/06
            w tym roku tam juz niestety nie pracuję więc nie wiem. Rozpoznanie pewne często
            siadała na dużym drzewie przy Przychodni Kolejowej na Boya, odlatywała na
            strych Domu Księcia, zawsze jedna ale nie wiem czy ta sama. Na marginesie także
            na Boya z kepy drzew w lecie 2004 i 2005 często słyszany w nocy lelek (choć to
            nie sowa). Uszatki w Parku 2003/04, 2004/05, 2005/06 w tym roku chyba nie bo i
            zimy nie było. Pozdrawiam
    • Gość: Paweł, OTOP Re: szukamy puszczyka IP: *.cn.com.pl 17.03.07, 12:14
      Jeżeli brak jest odzewu na temat puszczyka to może ktoś widział płomykówkę?
      Interesujęce są też obserwacje z okolic Częstochowy.
      • morning.calm Re: szukamy puszczyka 17.03.07, 12:45
        Kilkukrotnie puszczyka widzialem w Wierzchowisku. Upatrzyl sobie drzewo na
        mojej posesji, gdzie lubi posiedziec. Mam kilka zdjec, ktore udalo mi sie
        zrobic. Niestety nie sa dobrej jakosci, bo byly robione przez szybe w oknie.
        Wolalem nie otwierac okna, zeby go nie sploszyc.
        • Gość: Pqaweł, OTOP Re: szukamy puszczyka IP: *.cn.com.pl 17.03.07, 13:04
          Czy mógłby pan przesłać zdjęcie na adres podany w pierwszym wątku lub na adres
          pawelher@wp.pl wraz z dokładniejszą lokalizacja miejsca
    • Gość: Paweł, OTOP Re: szukamy puszczyka IP: 83.2.140.* 18.03.07, 17:36
      Jeszcze raz zwracamy się o informacje o widzianych sowach w Częstochowie i
      najbliższej okolicy. W Mirowie na małą sowę pójdźkę mówią "Pódzik". Może ktoś
      słyszał o tym ptaku w tym rejonie?
      • ancymonka Pójdźka 20.03.07, 10:59
        Słuchałam na tej stronie co podawałeś i tak podobnie to brzmi. Wczoraj w nocy
        spać mi jakieś ptaszysko nie dało, darło się i darło. Brzmiało to jak przeciągłe
        gwizdy i tak podobnie to tej pójdźki, ale pewna nie jestem.
        Ostatnio mnie bezsenność dopadła, chyba sobie lornetkę jakąś pożyczę i pooglądam
        otoczenie :D
        • Gość: Paweł, OTOP Re: Pójdźka IP: 83.2.140.* 20.03.07, 19:01
          Cieszę się, że są jakieś informacje o pójdźce tylko proszę o określenie miejsca
          gdzie to "ptaszysko się darło" ulica lub miejscowość w okolicy. Ta informacja
          jest ważna, bo zbieramy informacje o ptakach występujących w Częstochowie i
          najbliższej okolicy. Jeżeli Pani nie chce na ogólnodostepnym forum to poporoszę
          o informację na adres pawelher@wp.pl
          • ancymonka Re: Pójdźka 22.03.07, 14:46
            Darło się gdzieś w okolicach kościoła św. Maksymiliana na ul. Starzyńskiego w
            Częstochowie :)
            Echo to tak niosło, że nie jestem w stanie określić bliżej.
            No i oczywiście - nie znam się na ptakach wogóle (tzn. wróbla od wrony rozróżnię
            ;)), więc nie będę się upierać, że to na bank była ta pójdźka!
            Żeby potem nie było że w błąd wprowadzam!!!:)

Za to na bank wiem gdzie są pustułki na 1000-leciu, ale to chyba Państwa nie
            interesuje, bo to nijak sowa nie jest ;)
            • Gość: Paweł, OTOP Re: Pójdźka IP: 83.2.140.* 22.03.07, 17:20
              Interesuje, zbieramy informacje o wszystkich ptakach. Jednak pustułki są dość
              łatwe do zaobserwowania i o większości miejsc ich występowania w Częstochowie
              wiemy. Sowy natomiast prowadzą dość skryty tryb życia i trudno je zobaczyć
              dlatego zwróciliśmy sie o pomoc do szerokiego kręgu mieszkańców Częstochowy i
              okolic.
              • ancymonka Re: Pustułka 26.03.07, 11:07
                To ja o tych pustułkach - mają swój "domek" w bloku nr 95 przy ul.
                Kiedrzyńskiej. Nie wiem ile ich tam jest, bo się zadomowiły w opuszczonym
                "schowku". Za to efekty ich bytowania można często zaobserwować na chodniku, na
                który spadają resztki pożeranych mniejszych ptaków. Już nie wspomnę o pobudkach
                jakie fundują mieszkańcom. Ale wytruć się ich nie da, bo ponoć chronione,
                zresztą i jak?

A jeśli chodzi o Starzyńskiego - może to jakiś ptaszek jest u nas przelotem, bo
                nie słychać go codziennie, ja słyszałam dwa razy, za to hałasu narobić potrafi.
            • Gość: Paweł, OTOP Re: Pójdźka IP: 83.2.140.* 25.03.07, 11:14
              Byłem i szukałem na Starzyńskiego niestety nie miałem szaczęścia nic się nie
              odzywało
    • Gość: Swojak Re: szukamy puszczyka IP: *.21.pl 18.03.07, 22:12
      Na terenie guardiana od kilku lat przylatuje wychowywać młode sowa teraz już
      sie pojawiła - w zeszłym roku miała 3 młode obserwowaliśmy jak uczy je latać i
      polować trochę widać jej zaskoczenie bo wycieli dużą część lasu pod cynkownie a
      ona też tam była
      • Gość: Paweł, OTOP Re: szukamy puszczyka IP: 83.2.140.* 25.03.07, 20:37
        Teraz są dobre noce bo sowy się chetnie odzywają, może ktoś słyszał?
    • Gość: Paweł, OTOP Re: szukamy puszczyka IP: *.cn.com.pl 19.03.07, 07:22
      Dziękujemy za informację o sowie na terenie Guardiana, co prawda pytałem się
      wcześniej pracowników ochrony , ale mówili że sowy nie widzieli. Z opisu
      miejsca występowania (lasek sosnowy) wygąda że była to uszatka
    • Gość: prodi Re: szukamy puszczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 10:38
      to co ja słyszę co roku latem (patrz wyżej) to odgłosem przypomina raczej
      sóweczke (chyba że młode sowy wydają taki dźwięk)
      • Gość: Michał K Re: szukamy puszczyka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.03.07, 22:28
        Hej,

swego czasu słyszałem dużo odgłosów sów w parku na przeciwko LO Dąbrowkiego na
        Rakowie co najmniej kilka sztuk, niestety nie pamiętam głosów więc nie moge
        zidentyfikować.
        Kilka lat temu pracują w ochronie Elektrociepłowni widziałem jak wielka sowa
        siedziała na płocie od strony rzeki.
        kiedyś też słyszałem sowę czekając na nocny tramwaj pod dworcem kolejowym.
        • Gość: Iza Re: szukamy puszczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 22:33
          Dzielnica Dźbów- Gliny.
          Widziałam tam sowę kilka razy latem... nie potrafię Ci jednak podać gatunku, bo
          się na tym nie znam :)
          Pozdrawiam.
          • Gość: Paweł, OTOP Re: szukamy puszczyka IP: 83.2.140.* 20.03.07, 22:56
            Dziękuję za informację, proszę o podanie dokładniej miejsca - nazwa ulicy
        • Gość: Paweł, OTOP Re: szukamy puszczyka IP: 83.2.140.* 20.03.07, 22:55
          Przypuszczam, że przy LO Dąbrowskiego to były uszatki, proszę sobie przypomnieć
          jaki to był miesiac. Młode uszatki odzywają się na przełomie maj/czerwiec. Głos
          ich przypomina skrzypienie nienaoliwionej huśtawki. Natomiast co do sowy obok
          Elektrociepłowni to trudno powiedzieć. Głosy sów są na stronie
          www.sowy.fwie.eco.pl/ można posłuchać
          • Gość: Iza Re: szukamy puszczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 23:04
            dokładnie ul.Lotosu
            Wieczorami bardzo często przesiadywała na słupie energetycznym :)
            • Gość: Paweł, OTOP Re: szukamy puszczyka IP: 83.2.140.* 22.03.07, 17:18
              Dziękuję, jeszcze jedno jaka ta sowa była duża, mniejsza jak gołąb czy większa
              • Gość: Iza Re: szukamy puszczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 19:40
                Mała, wielkości gołębia właśnie...
                W okolicy jest dużo nieużytków, zagajników... Niedługo zacznie się budowa
                autostrady, która przebiega przez pobliskie bagna. Zwane przez okolicznych
                mieszkańców "rezerwatem przyrody", zastanawiam się czy gdyby zbadało się
                występujące tam gatunki zwierząt, a przede wszystkim ptaków nie okazałoby się,
                że są jakieś godne uwagi gatunki...
                Ale to tyle, życzę udanych poszukiwań :)
                • Gość: Paweł, OTOP Re: szukamy puszczyka IP: 83.2.140.* 26.03.07, 23:09
                  Właśnie wróciłem z poszukiwań, niestety na ul. Lotosu 0nie udało mi się jej
                  zobaczyć, ale popytałem mieszkańców o wygląd i głos. Z informacji tych
                  wnioskuję, że była to niestety uszatka, a nie puszczyk. Ale dziekujemy za
                  informacje.
                  • Gość: Iza Re: szukamy puszczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 20:05
                    Wielka szkoda... Ale służę pomocą na przyszłość.
                    Pozdrawiam -Iza
    • Gość: Paweł, OTOP Re: szukamy puszczyka IP: 83.2.140.* 28.03.07, 22:39
      Czy tak mało osób w Częstochowie miało szcęście zobaczyć te piękne ptaki?
    • Gość: Paweł, OTOP Re: szukamy puszczyka IP: *.cn.com.pl 30.03.07, 11:40
      Jeszcze raz apel to nocnych marków o informacje na temat sów na terenie
      Częstochowy lub najbliższych okolic.
      • ancymonka Re: szukamy puszczyka 30.03.07, 12:09
        Nagrałam to skrzeczące cholerstwo! Na bank to sowa nie jest. Mogłabym
        stwierdzić, że może anuż skoronek, ale o 1-2 w nocy skowronek?? Nie wiesz gdzie
        bym mogła uzyskać jakąs informację, co to może być??
        • Gość: Paweł, OTOP Re: szukamy puszczyka IP: *.cn.com.pl 30.03.07, 12:39
          Przypuszczam,że może to być kos. Są dwie możliwości, nagrać głos i wysłać na
          któryś z podanych wcześniej adresów lub sprawdzić samemu np na stronie
          przyroda.polska.pl/multimedia/index,Glosy_ptakow,cid,970.htm?sh=13
    • Gość: Paweł, OTOP Re: szukamy puszczyka IP: 83.2.140.* 07.04.07, 18:16
      Jeszcze raz zwracamy się z apelem do Internautów z Częstochowy i okolic o
      informacje na temat sów z Częstochowy i okolic. Nie pogardzimy również
      informacjami o innych rzadkich ptakach.
      • Gość: j.w2 Re: szukamy puszczyka IP: 212.87.241.* 07.04.07, 22:07
        Na moim balkonie na IV piętrze , w budce którą sam zrobiłem ,trzeci rok z rzędu
        gnieżdżą się sikory modraszki.Dwa razy wychowały i wyprowadziły młode. W tym
        roku przyleciały półtora miesiąca wcześniej niż w zeszłym roku i właśnie
        urządzają gniazdko nosząc kępki mchu,piórka i jakieś kłaczki.
    • Gość: Paweł, OTOP Re: szukamy puszczyka IP: *.cn.com.pl 13.04.07, 08:10
      Teraz rozpoczą się czas odzywania pójdźki. Ta mała sowa w częstochowie przez
      starszych mieszkańców nazywana jest pójdzikiem i nie jest kojarzona z sową.
      Można ją zobaczyć jeszcze przed zachodem słońca. Może ktoś coś wie o jej
      występowaniu w Częstochowie lub okolicach.
      • ancymonka Re: szukamy puszczyka 30.04.07, 16:47
        Wiesz co, jakieś sowy mieszkają sobie na ogórdkach działkowych na ul. Ugody
        (rząsawy). Ale je tylko widać jak sobie szybują, ale ciche są, więc co to za
        gatunek to nie wiem...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka