Dodaj do ulubionych

soczewki kontaktowe

IP: *.centertel.pl 24.03.07, 16:28
mam wade wzroku, i od pewnego czasu chce zmienic olukaly na soczewki, tylko
nie wiem jaka firma jest najlepsza, i czy sa one wygodne?? czu moze lepiej
zostac przy okularach??
Obserwuj wątek
    • Gość: rg Re: soczewki kontaktowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 16:30
      Kupiłeś/łaś sobie dzisiaj kartę?
      • Gość: Czestochowaninn Re: soczewki kontaktowe IP: 80.54.168.* 24.03.07, 16:52
        Przede wszystkim idź do okulisty/ki, zrobić badania. To nic strasznego, zagląda
        tylko latarką do oka, patrzy, czy wszystko ok czy możesz nosić, bo mogą być
        przeciwskazania. Nie kupuj samodzielnie soczewek o takich samych mocach jak
        okulary, bo to nie to samo (jest przelicznik, z okularów na soczewki) .
        Najczęściej jest tak, że idziesz na wizytę, to badanie masz w cenie pierwszj
        pary czyli jakoś 40 zł.
        Jedynym sensownym miejscem gdzie się kupuje soczewki jest ALLEGRO !!!!!!!
        kupujesz zapas i łącznie z przesyłką wychodzi cię ponad DWUKROTNIE taniej !!!

Ja noszę 9 lat, są to ACUVUE 2. Niby są dwutygodniowe, ale noszę komfortowo
        miesiąc, a jakbym chciał, to tydzień dłużej też się da. Przez ten okres żadnych
        zapaleń spojówek, żednych podrażnień, wszystko w porządku jak najbardziej.
        Cenowo na necie wychodzi mnie 20 zł na parę /miesiąc(w najtańszym Auchan, gdzie
        swego czasu jeździłem gdzie było najtaniej było po 40 - 40-kilka ).Jak coś
        jeszcze to pisz. Pozdrówki :-)
        • Gość: doc Re: soczewki kontaktowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 18:19
          Dwutygodniowe soczewki mozna nosic i 4 miesiace. Pol roku tez spokojnie da rade.
          Mozna tez plukac je pod kranem i zaoszczedzi sie jeszcze na plynie. Tylko jak za
          kilka lat bedziesz miec oczy jak nietoperz to znajdz sobie lekarza tez na
          allegro. Niech cie wyleczy. Ludzka glupota nie zna granic.
          • Gość: okularnica Re: soczewki kontaktowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.07, 18:37
            Na Allegro kupuje się takie same soczewki jak w sklepie. Oryginalnie
            zapakowane. Nie ma w tym nic złego i nie psuje to wzroku. Problem z tym aby nie
            nosić ich dłużej niż zaleca producent. Pierszych soczewek nie można kupić na
            necie bo musi je dobrać lekarz. Jest to bardzo indywidualna sprawa.
        • Gość: ? Re: soczewki kontaktowe IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.07, 21:31
          ciekawe jak długo tak jeszcze pociągniesz...
    • Gość: a Re: soczewki kontaktowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.07, 11:25
      Dokladnie,pierwsze soczewki ZAWSZE musi dobrac lekarz!Ja nosze Acuvue
      Advance,wczesniej Acuvue 2.Nosze je juz 9 lat i nic zlego sie nie dzieje.Tylko
      tej firmy(Johnsons)mi odpowiadaja.Po przyjsciu do domu zakladam okulary,a
      soczewki laduja w pojemniczku ze swiezym plynem.Tez nosze miesiac jedna pare i
      wszystko jest ok.Okulisci dobrze wiedza,ze soczewki sa w ten sposob
      przenaszane.Zalamalabym sie,gdybym nie mogla nosic soczewek.To super sprawa!
      Wygoda,wygoda i jeszcze raz wygoda.P.S.W ogole ich nie czuc na oku
      • Gość: Czestochowaninn Re: soczewki kontaktowe IP: 80.54.168.* 26.03.07, 19:28
        Ojjjjjj, długo mnie tu nie było a tu psy na mnie wieszają.
        To odpowiadam, że te moje dwutygodniowe są o przedłużonym czasie noszenia i
        nawet lekarz mi tak powiedział. Nie jestem idiotą, żeby sobie psuć oczy. Pod
        kranem nie płuczę, na płynie nie oszczędzam. Noszę je około 8h dziennie, w
        pracy, wracam do domu i je zdejmuję. Więc chyba nie można powiedzieć, że je
        jakoś harcore'owo eksploatuje.
    • Gość: a Re: soczewki kontaktowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.07, 22:04
      Czstochowianine eksploatuje soczewki w podobny sposób jak Ty:-)Podpowiedz
      strone,gdzie mozna kupic soczewki.Dzieki z góry
      • Gość: Czestochowaninn Re: soczewki kontaktowe IP: 80.54.168.* 26.03.07, 22:12
        tu masz całą kategorię soczewki:
        www.allegro.pl/12934_soczewki_i_akcesoria.html

a u tego faceta ja kupuję i właśnie takie od 1,5 roku i żadnej różnicy (poza
        ceną) nie ma:) Soczewki są nówki, zapakowane, oryginalnie, daty ważności
        wybiegają przynajmniej 2-3 lata w przód. Jak się zdecydujesz to zawczasu
        wcześniej, bo bywa, że trzeba 2 tygodnie poczekać.Pozdr.
        • Gość: Czestochowaninn Re: soczewki kontaktowe IP: 80.54.168.* 26.03.07, 22:13
          tu jest ten link, zapomniałem wkleić :>>>
          www.allegro.pl/item177496173_soczewki_kontaktowe_j_j_acuvue_2_6szt_bc_8_7.html
    • Gość: a Re: soczewki kontaktowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.07, 08:57
      Super!Dzieki raz jeszcze:-)Faktycznie,wychodzi o wiele taniej..Mozna
      zaoszczedzic ok.60 zl
    • agaf11 Re: soczewki kontaktowe 27.03.07, 09:29
      Ja kupuję bauch&lomb optimy 3miesięczne od już paru latek i też jestem
      zadowolona:)Zawsze kupowałam w Auchanie za szt.34zł płaciłam a teraz znalazłam
      po 28zł w sece!
      • Gość: aga Re: soczewki kontaktowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.07, 17:30
        ja też kupuje Bausch&Lomb ale w sklepie internetowym i za 6 sztuk kwartalnych
        płacę 75 zl. Polecam .
        www.kontaktowe.pl/index.php?products=product&prod_id=2
        • Gość: Czestochowaninn Re: soczewki kontaktowe IP: 80.54.168.* 27.03.07, 18:57
          A swoją drogą to ciekawe, że wszystkie salony optyczne jakby były w zmowie i
          trzymają wysokie ceny. Dobrze że jest ten net, bo byśmy chyba zbankrutowali
          • Gość: user Re: soczewki kontaktowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.07, 20:44
            Od ostatnich 2,5 roku noszę systematycznie soczewki aż po około 15 godzin na dobę.
            Przetestowałem różne marki , poprzez Ciba i Baush po Johnson&Johnson .
            Teraz noszę Johnson&Johnson OASYS - naprawdę rewelacyjne !!!
            Naprawdę polecam,że jest tak jak w opisie :
            # Składnik nawilżający jest na stałe umieszczony w materiale soczewki,
            pozostając w niej niezależnie jak długo nosisz soczewki.
            Co więcej jedwabista, gładka powierzchnia ACUVUE® OASYS™ wpływa na wysoki
            komfort użytkowania.
            # Czas na pożegnanie suchości oczu związanej z noszeniem soczewek kontaktowych.
            # Soczewki zaprojektowane tak, aby pomóc Twoim oczom
            zachować naturalne nawilżenie

Do tych ostatnich nic sie nie nic porównać , szczególnie nie polecam właśnie
            Baush'a - są twarde i niewygodne - po zakupie nosiłem je tydzień i puściłem
            wolno w umywalkę.
            Soczewki zawsze nosiłem dłużej niż zakłada producent czyli dwutygodniowe do
            miesiąca a miesięczne do dwóch.
            Obecnie OASys noszę prawie 3 miesiące, ale to już max, bo od kilku dni czuję
            wieczorem mały dyskomfort. Oczywiście wszystko zależy od warunków w jakich sie
            przebywa. Teraz nie wyobrażam sobie życia bez soczewek a na korektę laserową nie
            chcę sie wybierać.

Co do cen soczewek i akcesoriów w Częstochowie to też uważam że chyba jest jakaś
            zmowa. Ceny są powalające.
            Na przykład na allegro kupiłem płyn Horien Multi-Purpose Solution 360ml za cenę
            16zł!! i jest naprawdę dobry .
            Dla porównania cena 100 ml. płynu w Częstochowie to wydatek minimum 20 zł.
            • gnomka Re: soczewki kontaktowe 29.03.07, 17:37
              ja miałam jako pierwsze soczewki Johnson&Johnson OASYS. Teraz noszę Bauscha i
              nie widzę specjanej różnicy. W jednych i drugich widzę tak samo :)
    • Gość: a Re: soczewki kontaktowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 22:32
      User masz szczescie,ze mozesz noscic najnowsze soczewki Acuvue Oysis(czy jakos
      tak;-).Mialam jedna pare i rzeczywiscie,bardzo dobry komfort noszenia,nie
      mialam czerwonych i wysuszonych oczu,co niestety dzieje sie po Acuvue Advance
      czy innych..Jest jednak maly,acz znaczacy problem..Soczewki te maja promien 8.4
      i tylko taki.A ja mam 8.7...Moj wzrok nie mogl sie przyzwyczic do innego
      promienia.Panie w salonie optycznym pocieszaly mnie,ze w koncu akomodacja oka
      przyzwyczai sie(ale kiedy,po miesiacu,dwóch???)..Zasiegnelam opini okulisty i
      ten zdecydowanie odradzil mi noszenie soczewek o promieniu mniejszym niz mam!
      Stwierdzil,ze po dluzszym czasie noszenia moze to doprowadzic do uszkodzenia
      rogowki!!!I co?I zasmakowalam lepszego,ktorego miec nie moge..To bardzo
      NIESPRAWIEDLIWE ze jest tylko jedna opcja soczewek Oysis....Bardzo,bardzo
      niesprawiedliwe
      • Gość: slepa Re: soczewki kontaktowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 10:12
        sama nosze soczewki i kupuje obok mostu na Wałach Dwernickiego .. po 20zł za
        sztuke ...nosze -3,5 dioptrii
        a co do duzej wady wzroku , to moja kolezanka własnie idzie na operacje do
        katowic , ma -7 , 00 dioptrii i operacja bedzie kosztowała 1.5 tys za całosc
        • Gość: Czestochowaninn Re: soczewki kontaktowe IP: 80.54.168.* 29.03.07, 10:37
          Znasz może więcej szczegółów odnośnie operacji ? Bo też bym chciał, kasa nawet
          nie jest problemem, ale zwyczajnie się boję
          • henryczek-czewa Re: soczewki kontaktowe 29.03.07, 18:03
            szczęściarze

Ja ponosiłem sobie pare lat temu soczewki (acuvue2)przez pół roku i dłużej moje oczy ich nie tolerowały, choc stosowałem sie do wszelkich instrukcji. Znam jeszcze 3 osoby, które nosiły, nawet dosć długo (tez około 9 lat), a teraz nie mogą nosić w ogóle soczewek. Powód? Suchość oka, praca przy komputerze
            Już lepiej odkładać kase na kupke i zrobic operacje niż marnować na soczewki. Nie nosze ich juz 4 lata, a jeszcze do tej pory mój film łzowy nie jest taki jak być powinien, choć stosuje mase nawilżaczy

a jak jest z operacją? czy wada wzroku musi mieć ustabilizowany poziom, tj nie moze sie pogarszać, aby mozliwa byla operacja, czy tez nie ma to znaczenia ?
            • Gość: Michał Re: soczewki kontaktowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 22:16
              Poradźcie gdzie dobrze robią badania oczu dla "soczewkowców". Rok temu robilem je w 3 alei. Niby ok, ale rewelacji nie ma jak na prywatną wizytę, praktycznie to samo za friko mam w przychodni a zależy mi na dobrym okuliście.
              • Gość: ola Re: soczewki kontaktowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 09:40
                Operacja w Katowicach u Gierkowej .Zapytam dokładnie o jej przebieg i podziele
                sie uwagami
    • Gość: aga Re: soczewki kontaktowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.07, 22:04
      ja mialam zabieg laserowy u Gierkowej w Katowicach...Pacjentow maja tylu,ze
      operuja ich tasmowo..Bardzo wazne jest by miec USTABILIZOWANA wade na jednym
      poziomie,wzrok NIE MOZE sie pogarszac!W moim przypadku nikt o to nie zapytal
      (duze zaniedbanie!)..Nic sie nie stalo,ale efekt zabiegu nie byl trwaly.Po roku
      musialam wrocic do okularow i soczewek.Sam zabieg jest bezbolesny,ale bardzo
      nieprzyjemny.Gorzej jest po,oczy bola i mocno lzawia,ale mozna przezyc.Po okolo
      tygodniu wzrok jest juz idealny.
    • Gość: karolina Re: soczewki kontaktowe IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.07, 10:53
      nosiłam soczewki są niewygodne ja proponuje zostać przy okularach bo sama je noszę
      • Gość: Czestochowaninn Re: soczewki kontaktowe IP: 80.54.168.* 01.04.07, 11:54
        No właśnie ja mam wadę postępującą. Mówili mi, że to będzie do 19, później do 21
        roku życia, że oko jeszcze rośnie i ma prawo tak się dziać. A tu 25 na karku, w
        wolniejszym już tempie, ale wada sie powiększa :( To ciekawe do jakiego wieku
        będę miał czekać, do 30-tki, 40-tki :|
        • henryczek-czewa Re: soczewki kontaktowe 01.04.07, 12:00
          <ja mialam zabieg laserowy u Gierkowej w Katowicach...Pacjentow maja tylu,ze
          operuja ich tasmowo..Bardzo wazne jest by miec USTABILIZOWANA wade na jednym
          poziomie,wzrok NIE MOZE sie pogarszac!W moim przypadku nikt o to nie zapytal
          (duze zaniedbanie!)..Nic sie nie stalo,ale efekt zabiegu nie byl trwaly.Po roku
          musialam wrocic do okularow i soczewek.Sam zabieg jest bezbolesny,ale bardzo
          nieprzyjemny.Gorzej jest po,oczy bola i mocno lzawia,ale mozna przezyc.Po okolo
          tygodniu wzrok jest juz idealny.>

aga, czy możesz napisać co to znaczy, że "efekt zabiegu nie byl trwaly.Po roku
          musialam wrocic do okularow i soczewek"? Wróciła ci wada sprzed operacji czy też zaczęło się minusować od nowa czyli powiedzmy zrobiło ci sie nagle minus 1 itd ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka