Gość: sympatyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 21:35 Wstyd lokalni działacze PiS ! Nie potraficie o nic walczyć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ulisses_czwa Stanowisko w sprawie obrony Izby Skarbowej 17.04.07, 22:12 Pragnę poinformować, że klub Platforma Obywatelska RP złożył w trybie pilnym projekt stanowiska w sprawie "podejmowanej próby likwidacji Izby Skarbowej w Katowicach Ośrodka Zamiejscowego w Częstochowie przez Ministerstwo Finansów". Stanowisko zostało skonsultowane z Dyrektorem Izby Skarbowej pod względem merytorycznym (przygotowałem ten projekt) i zostanie poddane pod głosowanie na najbliższej sesji Rady Miasta Częstochowy. Nie możemy sobie pozwolić na to, aby mieszkańcy Częstochowy stracili mozliwośc swobodnego dostepu do instancji odwoławczej administracji skarbowej. Utrata odpowiednika Izby Skarbowej w strukturach projektowanej Krajowej Administracji Skarbowej spowoduje utrudnienia dla mieszkańców, przedsiebiorców, spowoduje utratę ok. 70 miejsc pracy na rzecz Katowic oraz obniży rangę naszego miasta, czyli nastapi dalsza degradacja rangi naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Interwencja w Sejmie Haliny Rozpondek 17.04.07, 22:20 Pragnę również poinformowac, że odpowiednie kroki w sprawie próby likwidacji przez Ministerstwo Finansów Ośrodka Zamiejscowego Izby Skarbowej w Częstochowie podjęła w Sejmie Pani Poseł Halina Rozpondek (PO). Wystosowała interpelację do pani Minister Zyty Gilowskiej. Sprawa jest stale monitorowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Stanowisko w sprawie obrony Izby Skarbowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 08:22 Przecież to tylko 67 kilometrów... Rada chciałaby 115, czemu w zawoalowany sposób dała niedawno wyraz. Sukces jest połowiczny. Ale nie masz co marzyć - nie będziemy w Małopolskiem. Masz próbkę skutków tego do czego dążyłeś. Poprojektuj sobie jeszcze trochę i naiwnie ufaj że Twej szefowej uda się coś załatwić w Warszawie. Nie pierwsza to instytucja która jest wycofywana z Częstochowy i nie ostatnia niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Stanowisko w sprawie obrony Izby Skarbowej IP: *.realestate.net.pl 18.04.07, 08:57 ale jestes głupi facet. Wszystko krytykujesz, co zrobi PO a zwłaszcza radny Krawczyk. Po co wrzuta z Małopolska jak to nie ma z tym nic wspolnego? Kompromitujesz sie tylko. Z tego co sobie czytam to ty nie masz o niczym pojecia. Poczatkowo czytałem twoje posty z zaciekawieniem w polemice z Krawczykiem, ale teraz moge powiedziec ze to tylko Twój bełkot i nie maja juz dla mnie zadnej wartosi merytorycznej. Wydaje ci sie, ze jestes wyrocznią i na wszystko masz recepte. Dawno nie widziałem takiej buffonady. Na szczecie twoj głos jest tylko głosem forumowymn, który nie ma zadnego znaczenia i przełozenia. Tacy ludzie w ogole nie powinni miec dostepu do internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Do obserwatora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 09:35 Taaa... No to zrezygnuj z płacenia abonamentu za internet. Napisałem o Małopolsce bo jak zapewne wiesz, Rada ( podobno na wniosek ulissesa ) postanowiła niedawno podkreślić związek Częstochowy z Małopolską i podjęła uchwałę o przystąpieniu do Związku Gmin i Powiatów Małopolskich. Jak chyba każdemu mieszkańcowi Częstochowy mnie również nie podoba się przynależność naszego miasta do woj. Śląskiego. Dla mnie, a podejżewam że dla wielu innych mieszkańców owa uchwała była manifestacją negatywnego stosunku społeczeństwa do obowiązującego podziału administracyjnego, i pod tym względem w 100 % zgadzam się ze stanowiskiem Rady. Ale... No właśnie - "ale". Nie mamy szans na zmianę istniejącego podziału administracyjnego, a że jesteśmy przez władze województwa traktowani z niechęcią i w sposób daleki od obiektywizmu, to uważam że taka uchwała może nam jedynie zaczkodzić. Po drugie: w obecnych czasach liczą się związki gospodarcze, a kulturowo-historyczne nie mają większego znaczenia (patrz: UE). Za związkiem ze śląskiem przemawia dużo więcej argumentów niż z małopolską ( odległość, komunikacja etc.) "Reforma" administracji jest i będzie przeprowadzana w sposób na który nie mamy żadnego wpływu. Gdybyśmy byli w Małopolskiem - najbliższą Izbę Skarbową mielibyśmy w Krakowie. Takich zależności jest dużo więcej, a nasi krótkowzroczni radni zdają się ich jakby nie dostrzegać . ps. Nie sądź abyś nie był sądzony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Do obserwatora IP: *.realestate.net.pl 18.04.07, 09:38 no ale przeciez rada zaprotestuje przeciwko likwidacji izaby skarbowej! Masz nierówno pod sufitem! A co do Małopolski to przeciez nikt nie chce do niej sie dołaczac. Dla mnie straciłes absolutnie wiarygodnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Do obserwatora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 09:51 Rada może sobie pratestować ile wlezie. Jest w tym, trzeba przyznać - bardzo dobra. Ale baaardzo wątpię czy to cokolwiek zmieni. Jak zresztą wszystkie protesty Rady. Oczywiście że nikt przy zdrowych zmysłach nie chciałby się łączyć z Małopolską. Dlaczego więc owa buńczuczna uchwała o przystąpieniu do związku, która nie rodzi żadnych skutków prawnych ni finansowych a zaostrza i tak nienajlepsze stosunki z Katowicami? Zwisa mi czy uważasz mnie za wiarygodnego, lecz może zweryfikowałbyś przy okazji swój stosunek do poczynań rady? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: głupie pyskowanie Re: Stanowisko w sprawie obrony Izby Skarbowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 23:28 i tyle , to PO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elm0t [...] IP: *.realestate.net.pl 19.04.07, 00:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śiwęta Prawdza Re: Stanowisko w sprawie obrony Izby Skarbowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 14:33 jak zawsze, Tomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oby jak najszybcie [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 14:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diablo 80' Czas na walkę !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 23:13 Czas aby zacząć walczyć o województwo, już nie raz była o TYM mowa na Forum. AL e z pustych cyfrowych słów nic nie będzie. Trzeba zacząć działać realnie. Zacznijmy zbierać podpisy, zacznijmy działać, 200 tyś. mieszkańców TEGO miasta i następne pareset tysięcy w powiecie, powinno wystarczyć i dać do zrozumienia że nie jesteśmy kozłami ofiarnymi śląska. Dosyć olewania NASZEGO miasta. Albo teraz albo nigdy. Nie pytaj co TO miasto może dać TOBIE, lecz co TY możesz zrobić dla niego. Jeśli Pojawi się na Forum wątek z 1000 wpisów za utworzeniem Województwa Częstochowskiego, pomnożymy to przez STO. Sto tysięcy podpisów, na kartkach papieru, nasącząnych tuszem i atramentem. Odpowiedz Link Zgłoś
m_maranda Re: Stracimy kolejny urząd? 17.04.07, 23:18 Kolejne ekipy rządzące nie spełniają oczekiwań ludzi. Dotarłem do analiz Ministerstwa Finansów i to, co może się stać z częstochowskim urzędem jest nie tylko wbrew wszelkiej logice, ale także wspomnianym analizom. Szczegóły na najbliższej Sesji Rady Miasta. ======================= poczta@marcinmaranda.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: Stracimy kolejny urząd? 17.04.07, 23:35 Dobra robota Marcinie. Znając Twój profesjonalizm materiały, które przygotowałeś bedą z pewnością doskonałym uzupełnieniem uzasadnienia do podjęcia przez Radę Miasta stanowiska w sprawie próby likwidacji IZozCzwa. Wierze, ze to staniwsko Rada podejmie jednogłosnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wal Stracimy kolejny urząd? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 18.04.07, 07:42 Najczęściej nie zgadzam się z tekstami Wyborczej ale tym razem mają rację. Śląsk nigdy nie grał uczciwie z Częstochową. Zawsze liczył się tylko ich interes, przecież oni będą mieli Urząd pod nosem a medaliki niech sobie jeżdzą zakorkowaną jedynką do Katowic i niech płacą. Odkąd straciliśmy województwo jesteśmy tylko okradani przez Katowice a nasi lokalni "politycy" ze wszystkich ugrupowań i partii milczą bo "górom partyjnym " lepiej nie podskakiwać. To że projekt MF nie da żadnych oszczędności rządowi a zwiększy koszty społeczeństwu się nieliczy, liczy się wola "góry". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skarbek Stracimy kolejny urząd? IP: *.mofnet.gov.pl 18.04.07, 08:12 Dla szerszej orientacji należy dodać, że projekt reformy struktury administracji skarbowej przewidyje utworzenie w woj.śląskim 2 IZB SKARBOWYCH (w Katowicach i prawdopodobnie w Gliwicach), a w Bielsku na bazie tamtejszego Ośrodka Zamiejscowego utworzono już Biuro Krajowej Informacji Podatkowej. Jak z tego widać Częstochowa znowu zostanie wyrolowana. A fakt, że OZ w Cz-wie załatwia ponad 40 % wszystkich spraw w II instancji z terenu działania całej Śląskiej Izby Skarbowej jak widać nie ma najmniejszego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Stracimy kolejny urząd? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 08:30 Przecież to jest element strategii "taniego państwa". Projektu PiS. Tak więc spoko -działacze kontrolują sytuację. Ale masz rację - nie potrafią o nic walczyć. Budowa IV RP dopiero niedawno się zaczęła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Stracimy kolejny urząd? IP: 80.54.171.* 18.04.07, 11:11 To jedynie kolejny przykład że Częstochowa staje się wiochą. Nie pomogą wyremontowane kamienice za państwowe pieniądze bo za chwilę wszyscy aktywni ludzie którzy mogą tworzyć miejsca pracy stąd wyjadą. Już nie można w ogóle znaleźć pracy , bo huta i Trw nie zatrudni kilkanaście tysięcy młodych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
neptun42 stracimy nie tylko urząd ale i jaja... 18.04.07, 23:18 Taka powolna kastracja... I ja nie powiedział bym że "Częstochowa staje się wiochą", ale doprecyzował bym, że "z Częstochowy robi się w wiochę". Ktoś w tym samobójstwie nam bardzo skutecznie pomaga... - I to od 1999 roku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A kto nim jest? Re: stracimy nie tylko urząd ale i jaja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 23:25 Konkretnie? Odpowiedz Link Zgłoś
neptun42 Re: stracimy nie tylko urząd ale i jaja... 19.04.07, 10:59 Nie konkretnie ;) Odwołałem się do pewnego artykułu "Pierwszego Ślązaka III RP", Pana Kazimierza Kutza, zamieszczonego swego czasu w Katowickiej GW: miasta.gazeta.pl/katowice/1,35068,3741446.html Pierwsza część jest dość polityczna, ale potem jest coraz weselej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał A może autonomia Częstochowy? Względnie secesja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 13:42 Może to hasła wywrotowe ale Częstochowa upada! Zdanie 260 tyś osób jest bez znaczenia w RP! Niedługo będzie tu tylko Jasna Góra i pola. Bo młodzi nie wiążą swojej przyszłości z tym miastem bo tu jej nie ma, a starsi kiedyś umrą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: A może autonomia Częstochowy? Względnie seces IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 13:57 Większość pewnie podpisałaby się pod takim projektem oburącz. Chociaż tuż przed wprowadzeniem nowego podzialu administracyjnego można było składać podpisy w tej sprawie. Podpisała jakaś śmieszna ilość mieszkańców. Żeby jeszcze była szansa na realizację tego pomysłu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sybek ReWszysko zaczelo sie od SLd jak stracilismy..... IP: *.proxy.aol.com 18.04.07, 18:30 Wojewodstwo!!!Przez komuchow stalismy sie prowincjonalnym miastem!!!Leszek Miller zrobil z Czestochowy zerem!!!Nawet lokalne wladze SLD nic nie zrobily w tym kierunku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re: ReWszysko zaczelo sie od SLd jak stracilismy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 19:14 Gość portalu: sybek napisał(a): > Wojewodstwo!!!Przez komuchow stalismy sie prowincjonalnym miastem!!!Leszek > Miller zrobil z Czestochowy zerem!!!Nawet lokalne wladze SLD nic nie zrobily w > tym kierunku!!! Sybek. Dla uzupełnienia twojej wypowidzi wyjaśniam że ta zgraja komuchów która zlikwidowała województwo częstochowskie nazwyała się AWS a na czele rządu stał super komuch Jerzy Buzek. :)))) Czy ty matole umiesz coś więcej oprócz plucia na komuchów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medalik Re: Stracimy kolejny urząd? IP: 212.160.86.* 18.04.07, 19:30 Prawidłowo!!! - potrzebny jest jeszcze det z pługiem do zaorania tego co zostanie w tym Mieście!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANDY 45 Re: Stracimy kolejny urząd? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 19:37 SKANDAL!!!!!!!!!!!!!!!!! GDZIESą NASI POLITYCY, CI W SEJMIE TO CO TAM ROBIą W NASZEJ SPRAWIE!!!! WSZYSTKO PRZENIOSą DO HANYSOWA A TU TYLKO ZAORAć I POSIAć SZCZAW DLA HANYSOWEJ HUTY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Stracimy kolejny urząd? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 20:07 A na co mi ta Izba, rozliczam się w U.S i to mi wystarczy. Moja firma też zlikwidowała oddział w Częstochowie , kilkunastu pracowników staciło pracę i nikt się tym nie przejął. Dlaczego mamy się przejmować jakimiś urzędasami ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Właśnie Re: Stracimy kolejny urząd? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 21:13 Nie widzę sensu się przejmować. Mi oni żadnej łaski nie robią! Codziennie ktoś traci ptacę, albo nie może jej dostać. Niech zakładają swoje firmy i zobaczą, jak lekko się na siebie pracuje. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
neptun42 Złodzieje!!! 18.04.07, 23:13 Widzę że rozkradanie Częstochowy nabiera tempa... Niedawno opłakiwaliśmy likwidację regionalnej Iby Lekarskiej, a teraz likwidują naszą Izbę Skarbową. - Za chwilę żeby sobie paszport wymienić, czekać nas będą dwie wycieczki do Katowic (złożenie dokumentów i odbiór paszportu) - łącznie ok. 280 km... To strata conajmniej dwóch dni i jeszcze kilkudziesięciu złotych na transport (bilety PKP/PKS) albo i jeszcze więcej (paliwo). My jak my, ale co ma powiedzieć mieszkaniec Kłobucka albo Koniecpola. Im dochodzą jeszcze przesiadki. pozdrawiam cały region Nie zapominamy o Was... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raz w życiu można Re: Złodzieje!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 23:27 odwiedzić Metropolię - Katowice, aby zrobić dowód czy paszport. Odpowiedz Link Zgłoś
neptun42 Re: Złodzieje!!! 19.04.07, 11:09 Na razie mamy jeszcze Referat Paszportów na ul.Sobieskiego. Ale przecież jeszcze tak nie dawno słaliśmy petycje do Premiera Marcinkiewicza, by nie likwidował zamiejscowych placówek urzędów wojewódzkich. Zbierano podpisy (Tygodnik 7Dni), Prezydent Wrona nawet list napisał do Premiera... Zresztą coraz to słyszymy albo o redukcjach, albo całkowitej likwidacji tych placówek... ile to razy nasi parlamentarzyści w tej sprawie protestowali. Ale powoli nas się kastruje. Archiwom wojewódzkim u Nas też już obcięto etaty: miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,3754307.html?skad=rss Co następne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roma Stracimy kolejny urząd? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.07, 21:27 Bardzo dobrze, że zostanie zlikwidowany Ośrodek Zamiejscowy Izby Skarbowej w Częstochowie, wielki czas na Jana Pipera, komunistycznego betona. Jacy obrońcy się znaleźli ?, przeciębiorcy z SB , którym jest potrzebny.Jeśli mi czas pozwoli to w najbliższych dniach zgłoszę się do autorki artykułu z dokumentami potwierdzającymi jacy "dobrotliwi i prawi są ci urzędnicy podlegli Janowi Piperowi i sam J. Piper" - może nie doczekać na stołku do 01.01. 2008 r. Powinni zostać wszyscy zweryfikowani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr Leech Re: Stracimy kolejny urząd? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 22:08 Drodzy forumowicze. Chyba nie ma Obywatela lubiącego skarbówkę, ale utrata jakiegokolwiek organa władzy czy samorządności to poważna strata dla lokalnej społeczności. Równie dobrze możemy oddać całą znienawidzoną skarbówkę. UM też nie cieszy się poparciem społecznym w Częstochowie, więc też go oddajmy! Poco nam Prezydent(którego nie szanujecie)? Zlikwidować ten urząd! Tylko pomyślcie co potem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Stracimy kolejny urząd? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.07, 22:21 ...i żeby nie było niczego! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skarbowiec Stracimy kolejny urząd? IP: *.zb.osi.pl 19.04.07, 22:44 Nie rozumiem tego lamentu. Jestem mieszkańcem Częstochowy i do końca 2003 roku pracowałem w częstochowskim Ośrodku Zamiejscowym Urzędu Kontroli Skarbowej w Katowicach, dokładnie w tych samych pomieszczeniach, w których teraz pracują pracownicy OZ Izby Skarbowej (czyli na ulicy Rejtana). W październiku 2003 r. dowiedziałem się - wraz z innymi około 60 pracownikami częstochowskiego UKS-u - że albo przechodzę do pracy w tzw. wyspecjalizowanym urzędzie skarbowym w Sosnowcu albo mogę wylecieć na bruk. Oczywiście, co chyba zrozumiałe, przyjąłem ofertę nie do odrzucenia, tak jak wszyscy pozostali koledzy i koleżanki z UKS-u objęci powyższą propozycją (nawiasem mówiąc po ponad 3-letnim okresie pracy w Sosnowcu została nas około połowa). I nikt za nami nie zapłakał mimo pisemnych próśb o wsparcie, kierowanych do wszystkich posłów i senatorów "Ziemi Częstochowskiej", znamienitszych samorządowców (poczynając od Pana Prezydenta Wrony) oraz częstochowskiej Loży Business Center Club. I jak myślicie, jaki był efekt? Zostaliśmy totalnie olani. Wniosek: porzućcie płonne nadzieje, że Wam ktoś pomoże. Jest mądre polskie przysłowie: "Umiesz liczyć? Licz na siebie". Pst. Z 65-kilometrowym dojazdem do pracy (w jedną stronę) da się żyć. Ja tak funkcjonuję ponad 3 lata i mam się dobrze. POZDROWIENIA DLA KOLEGÓW I KOLEŻANEK SKARBOWCÓW! Odpowiedz Link Zgłoś