IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 22:43

Wczoraj w TV Plus Minus podano zarobki
śrdnia w I kw 2700 zł

górnicy 4200
hutnicy 3300
nauczyciele 2150 zł .

Nawet jesli odjąć wakacje to wychodzi , że nauczycielom daleko i do jednych i
do drugich .
A przeciez nauczyciele to wszyscy z wyższym wykształceniem a w kopalniach
ilu a w hutach .
Znowu robotnik wygrywa z rozumem i wiedzą .
Podwyzki Giertycha już całkiem zbladły w porównaniu z ogólnym wzrostem płac .
A tak się wysilał biedaczyna a tak obiecywał a tu cieniuto 50 zl a w Hucie
chca samej podstawy o 300 zł wiecej .
Obserwuj wątek
    • Gość: ghf Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 22:49
      Tego rodzaju porównania są bez sensu.Inż czy mgr dzisiaj to jeszcze nie
      wszystko.Ale trudno to zrozumieć.
      • Gość: angrusz Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 23:09
        Do ghf
        Indywidualnie zawsze mozeznależź się taki układ , że hutnik - robotnicze
        stanowisko - może więcej zarabiac ale nie statystycznie , zwłaszcza gdy liczby
        ida w setki tysięcy - nauczyciele i dziesiątki tysięcy hutnicy .
        To nie normalne , podobnie jest z lekarzami i widzimy skutki
    • Gość: pawel Re: Zarobki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 13:29
      Witam
      Chcialem Cie sprostowac. Taki hutnik czy gornik jest o wiele bardziej narazony
      na ubytki na zdrowiu niz nauczyciel. Zapieprza po minimum 8 godzin dziennie, a
      nauczyciel o wiele mniej. Takich faktow moglbym tu wypisac jeszcze sporo.

Z ekonomicznego punktu widzenia tez da sie wszystko wytlumaczyc. Magisterkow po
      pseudo studiach jest kupa. Mamusia kazala isc na studia no bedzie sie "kims" no
      i teraz jest sie "kims" za takie a nie inne pieniadze. A hutnikow i gornikow
      brakuje na rynku pracy! To tlumaczy taki a nie inny stan rzeczy.

Piszesz o wyksztalceniu. Co ma wykszatalcenie do zycia ? Jak juz jest sie z
      zawodu nauczycielem to trzeba swoja szkole otworzyc i wtedy na pewno sie o wiele
      wiecej zarobi.

Reasumujac powiem, ze mgr przed nazwiskiem ma sie nijak do zarobkow. Chociaz
      zgadzam sie ze takze nauczycielom podwyzka by sie przydala.
      • Gość: Paolo Re: Zarobki IP: 89.174.23.* 13.05.07, 13:36
        jaka szkole Ty chcesz otwierac? Przy nizu demograficznym? Obecnie chyba tylko
        jezykową...;/
        • Gość: pawel Re: Zarobki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 13:56
          Daje pomysl tym zdagustowanym nauczycielom.
      • Gość: angrusz Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 06:15
        Do Pawła :

Hutnicy nie zapieprzaja bo od tego są maszyny . Nie byłeś chyba w hucie a i
        powietrze juz tam nie takie jak dawniej bo byłyby kary za zanieczyszczanie
        środowiska .

Co do wyksztszałcenia to pomyśl jaka ma wartośc diament ale jeszcze w kopalni a
        jaka oszlifowany i oprawiony w pierścionku .
        Podobnie z wykształceniem .
        Do innych nauczyciel ma etat 18 godz - tj lekcji ale ma i inne szkolne
        obowiązki no i częśc pracy robi w domu . Oczywiście sa tacy co niewiele robia .
        Dyrekcja moze ich zwolnic - Ot nie przedłużyć umowy , A ponieważ trudno o prace
        w szkole to każdy ( każdy rozsądny ) się stara , no i te kartkówki ( ileś tam )
        klasówki musi zrobić i sprawdzic
        Do onnego gościa :

Nauka w szkole jest obowiązkowa i to uczniowie maja obowiązek uczyć się i
        nauczyc sie . Nauczyciel nie ma obowiązku nauczyć kogoś , bo to byłby wymóg
        niemożliwy do spełnienia .
        Na siłe nikogo sie nie nauczycy . Więc to uczeń ma pracowac bez względdu czy go
        to interesuje czy nie .
        Nauczyciel nie jest clownem , by odstawiac scenki zainteresowujące durnia .
        W przysłości chyba wiedza i umiejętności będa decydowac o bycie narodu , więc
        ci co się tym zajmują powinni być szczególnie traktowani ( dobrego diamentu nie
        daje sie byle komu do oszliwowania ) .
        A w hutnictwie i górnictwie coraz mniej ludzi potrzeba , bo maszyny robia coraz
        więcej czynności i nie każdy górnik macha kilofem , bywa i taki górnik tzw
        kneflikowy
        co przyciska guzik by winda zjechała na dół albo w górę i tez ma płacone jako
        górnik dołowy .
        Suma sumarum mozna porównywac płace w innych krajach i jak tam one się
        kształtuję między soba wzajemnie .
        Porównywanie bezwględne nie bardzo ma sens bo i ceny inne no i zamoznośc kraju.
        Ale mmma sens o tyle , że częśc nauczycieli - języków - może wyjechac i tam
        robic coś innego niż uczyć ale i zarabiac znacznie więcej
        • Gość: pawel Re: Zarobki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 06:30
          do angrusza:
          Zacznijmy od tego, ze student jakikolwiek nie jest diamentem. Spora czesc
          bardziej przypomina piaskowce, ktorych pelno w okolicy. Diamentem jest osoba,
          ktora robi cos co jest jej pasja. Jak slysze od tego czy innego, ze musi sie
          teraz pouczyc itp. to od razu widac, ze on "musi" a nie chce. Wiec o czym tu gadac ?

W hucie bywalem dosyc czesto swojego czasu i mam tak kilku znajomych, ktorzy
          normalnie pracuja. To ze sa tam maszyny jest oczywiste, tylko czy ktorys student
          potrafilby je obslugiwac. A zastanawiales sie dlaczego czesc personelu chodzi w
          maskach przeciw gazowych na hucie ?

Jak jestes taki madry i wyksztalcony to gdzie sa twoje pieniadze ?

• Gość: angrusz Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 17:15

Do pawła :
            Pracowałem w hucie i to nie teraz gdy wszystko nowe i szczelne ale w koksowni
            która się waliła i żadnej maski mi nie dawano a śmierdziało niemożebnie i gazów
            trójącuch moc .
            Ciemnoty mi nie wciskaj .Noszą maski bo chcą bo przpisy , postań sobie na
            skrzyzowaniu ulic to tez będziesz musiał maski zakładac
            • Gość: pawel Re: Zarobki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 17:35
              To teraz powiedz mi o co chodzi z tymi nauczycielami jak pracowales na hucie...
              bo chyba sie zgubilem w Twoim toku myslenia
              • Gość: angrusz Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 21:42

Do Pawła :

Pracowałem w wielu miejscach , i na hucie i jako nauczyciel . Czy to tak trudno
                zrozumiec ? I mam pewne doświadczenie , tak , że nie dam sobie ciemnoty wciskać
            • Gość: chichot Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 05:52
              Tak oczywiście że "trójącuch" panie nauczycielu ;)
      • Gość: et Re: Zarobki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 05:57
        Chciałeś chyba na pisać - niby magisterków po studiach.Bo przecież są tacy którzy kończą jako normalni magistrowie.A poza tym który nauczyciel zamieniłby się z górnikiem?
    • taki_i_owaki Re: Zarobki 13.05.07, 13:42
      jak daleko ? za 20h w tygodniu 2150zl podczas gdy pozostali pracuja po 40h jak
      nie wiecej?? I nie maja wakacji trwajacych 3 miesiace plus ferie, swieta itd itd.

Popracowaliby nauczyciele np w markecie przez pol roku to by przestali biadolic
      ze ciezka robote maja. Mam znajomego ktory po 2 latach pracy w jednym z marketow
      budowlanych uczy teraz w szkole (gimnazjum). Dostaje praktycznie polowe tego co
      mial ale jak mowi robi to co lubi i ma teraz kupe wolnego czasu (1 etat). Ma
      czas zeby udzielac sie w szkole piszac do gazetki, organizujac kola naukowe, a
      taki angrusz pierdzi w stolek i biadoli ze malo, a potrafi tylko narzekac na
      dzieciaki, nie potrafiac ich zainteresowac nauka.
      • Gość: ktoś Re: Zarobki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 11:21
        A ty pewnie pracujesz w markecie i bardzo ci z tym źle (to wynika z twoich
        postów, które przewijają sie na tym forum). Spójrz na takich nauczycieli z
        20letnim czy większym stażem pracy. Nerwy zepsute (dzieci dzisiaj są okropne),
        choroby zawodowe, leczenie u specjalisty itp. A w dodatku taki stary nauczyciel
        musi być na bieżąco ze wszystkim, bo realia się zmieniają. Poza tym nie po to
        taki nauczyciel kończył studia i odbywał praktyki, żeby pracować w markecie.
        Nauczyciele powinni zarabiać więcej, bo jak tak dalej pójdzie to naszych dzieci
        nie będzie miał kto uczyć, bo wszyscy albo wyjadą na wyspy i tam będą uczyć
        dzieci tych co wyjechali za 3 razy większą kasę, albo zmienią zawód na bardziej
        opłacalny. I będzie tak jak z lekarzami w państwowych placówkach - w większości
        niemoty, chamy, i nieuki (pozdrowienia dla pani lekarki K. z przychodni
        kolejowej), bo ci co lepsi za miske grochówki i kawałek chleba pracować nie
        chcieli, i wyjechali zagranice tam szukać lepszego życia.
        • taki_i_owaki Re: Zarobki 15.05.07, 18:28
          > A ty pewnie pracujesz w markecie i bardzo ci z tym źle (to wynika z twoich
          > postów, które przewijają sie na tym forum).

Zacznij moze czytac te posty uwaznie :)

Owszem pracowalem kiedys w markecie az 4 miesiace i bylo mi z tym zle, a teraz
          na szczescie pracuje gdzie indziej i (przykro mi ze to bedziesz musial
          przeczytac) dobrze mi z tym, tylko wkurzaja mnie teksty angrusza na forum.
          • Gość: angrusz Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 21:44

Do taki i owaki

Czy wkurza cię to , że bez ogródek mówie durniu do durnia ?
            Bo są przeciez tacy
            • Gość: anka Re: Zarobki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 23:49
              A fe,znowu Andrzejku ?

Coś taki niemiły.Chyba powinieneś swiecić przykładem ,nie ?
            • taki_i_owaki Re: Zarobki 16.05.07, 07:44
              wogole, o ile takie okreslenia wypowiada inny duren.
            • Gość: chichot Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 05:51
              To ja ci bez ogródek powiem że jesteś kompletny debil <lol2>
          • Gość: ktoś Re: Zarobki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 07:47
            > Owszem pracowalem kiedys w markecie az 4 miesiace i bylo mi z tym zle, a teraz
            > na szczescie pracuje gdzie indziej i (przykro mi ze to bedziesz musial
            > przeczytac) dobrze mi z tym, tylko wkurzaja mnie teksty angrusza na forum.

A niby z czym ma mi być przykro? Ja nie jestem nauczycielem, pracuje gdzie
            indziej (i żeby nie było - też mi z tym dobrze:), w markecie na szczęście nigdy
            nie musiałem pracować, ale znam dobrze kilku nauczycieli (jednego mam nawet w
            rodzinie), i wiem, że to nie jest łatwy kawałek chleba, a pieniądze są marne,
            stres niesamowity, nerwy nadszarpane, choroby zawodowe. Często trzeba korzystać
            z pomocy specjalisty (dotyczy to tych o słabych nerwach). Porównaj sobie
            zresztą zarobki nauczycieli na zachodzie i u nas (w przeliczeniu na średni
            dochód mieszkańca danego kraju, i na ceny).
            Ja uważam, że za każdą pracę, nieważne czy to sprzątaczka czy dyrektor, powinno
            być godziwe wynagrodzenie, za które można spokojnie wyżyć przez cały miesiąc,
            nie martwiąc się o to, że na coś braknie. Skoro człowiek poświęca swój czas,
            swoje życie na jakąś pracę, to powinien coś z tego mieć. Co z tego, że
            sprzedawca w sklepie? Taka osoba jest potrzebna, więc skoro poświęca ona swój
            czas na tę pracę (o ile pracuje 8 godzin dziennie), to powinna mieć ona coś
            więcej, niż kilkaset złotych, za które opłaci co najwyżej mieszkanie.
            • Gość: angrusz Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 06:26

do Ktosia :

Rzeczywiście dobry i rozsądny postulat aby osoba mogła utrzymac się przez
              miesiąc za swoje zarobki .
              Ale mało realny .
              Pracy mało i każdy łapie jaka jest . To łapie nawet taka która nie daje
              gwarancji utrzymana się samodzielnego .
              A w Chinach jeszcze gorzej a oni to zaczynają produkowac wiele rzeczy , które
              mogłyby byc produkowane w Polsce . Oczywiście sprzedawane nie za tak niskie
              ceny .
              No to trzeba wybrać :
              albo niskie ceny albo wysokie zarobki
    • Gość: chichot Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 13:57
      Spoko angruszku niedługo jak pozwalniają nauczycieli i pozamykaja szkoły też pójdziesz do kopalni i będziesz tyle zarabiał tylko jeszcze troszkę cierpliwości ;)
      • Gość: zdegustowany Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 18:51
        Gość portalu: chichot napisał(a):

> Spoko angruszku niedługo jak pozwalniają nauczycieli i pozamykaja szkoły też pó
        > jdziesz do kopalni i będziesz tyle zarabiał tylko jeszcze troszkę cierpliwości
        > ;)
        A Twoje dzieci i wnuki powoli wracać będą do epoki kamienia łupanego.:))
    • aronika Re: Zarobki 13.05.07, 19:09
      Szanuję nauczycieli, ale raczej oni biedy nie klepią! Jesli zostawiając im w
      uznaniu zasług prawo do ferii i wakacji, a dodając do tych 'marnych 2ooo' w
      szkole za 20 godzin tygodniowo, tylko nastepne 20 godzin w tygodniu po 40 zł (
      zeby nie przesadzac;)) za korepetycje ( nieopodatkowane, bo nie zgłoszone w US
      rzecz jasna), to nalezałoby dodac do tych etatowych 2100 jeszcze 3200. Wychodzi
      co najmniej 5000 miesiecznie- a to zmienia drastycznie (przynajmniej mój)
      stopień współczucia dla nich jako słabo zarabiających...
      • Gość: agra Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 21:02
        Nauczyciele oprócz lekcji mają także dodatkowe zajęcia poozalekcyjne, które
        wykonują społecznie. No może nie wszyscy, ale większość tych starających się o
        kolejny stopien awansu. Poza tym nie z każdego przedmiotu można udzielać
        korepetycji. A do tego - 40zł za lekcję?? Chyba tylko z angielskiego. Poza tym
        studenci udzielają korepetycji za 20zł, to po co iść do nauczyciela za 40 jak
        można dużo taniej.
      • Gość: rotfl Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 23:28
        To zatrudnij sie jako nauczyciel i zarabiaj 5200zl. Daj znac czy ci sie udalo!
      • vvrotka Re: Zarobki 15.05.07, 17:22
        Co się tak wszyscy czepiacie tych wolnych dni, dzięki temu wasze dzieci mają
        wolne. Bardzo chętnie oddam te ferie i wakacje, świeta ma wolne większość
        zawodów. Wakacje teoretycznie sa wolne, a na prawde mamy 30 dni urlopu. Jeśli
        bede zarabiała więcej moge nie zabierac swojej pracy do domu, tylko siedziec 40
        godzin w szkole, żaden problem.
    • nieistotne74 Re: Zarobki 14.05.07, 06:56
      nie tak do końca ... etat hutnika to 40 godzin w tygodniu a nauczyciela aż 18
      • Gość: driver Re: Zarobki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.05.07, 11:41
        Gość portalu: angrusz napisał(a):

>
        > Wczoraj w TV Plus Minus podano zarobki
        > śrdnia w I kw 2700 zł
        >
        > górnicy 4200
        > hutnicy 3300
        > nauczyciele 2150 zł .
        >
        > Nawet jesli odjąć wakacje to wychodzi , że nauczycielom daleko i do jednych i
        > do drugich .
        > A przeciez nauczyciele to wszyscy z wyższym wykształceniem a w kopalniach
        > ilu a w hutach .
        > Znowu robotnik wygrywa z rozumem i wiedzą .
        > Podwyzki Giertycha już całkiem zbladły w porównaniu z ogólnym wzrostem płac .
        > A tak się wysilał biedaczyna a tak obiecywał a tu cieniuto 50 zl a w Hucie
        > chca samej podstawy o 300 zł wiecej .

Nauczyciele nie zrabaiaj za duzo.Zapomniales jeszcze dodac,ze sa to z pewnoscia
        zarobki brutto-czyli srednio trzeba odjac ok 30%

nieistotne74 napisała:

> nie tak do końca ... etat hutnika to 40 godzin w tygodniu a nauczyciela aż 18

a profesor na Uniwersytecie moze mniej.I co ztego?
        Dolicz lekko drugie tyle-sprawdziany,konspekty i caly inny kram.
        A np profesor zalozmy prawa-ma na glowie nie tylko wyklady,do ktorych musi sie
        przygotowac ale np ktos go prosi,zeby go obronil itd,itd-czyli wtedy pracuje
        jeszcze dodatkowo jako prawnik
        Ale faktem jest,ze zby byc np nawet nauczycielem w podstawowce w Niemczech
        -trzeba miec skonczone studia uniwersyteckie-2 fakultety i jeszcze tzw trzeci
        tzn Lehramt(ok 2-3 lat),czyli wychodzi w praktyce 8-9 lat, bo w dobrym tonie
        dla CV jest jeszcze roczny staz w panstwie anglo-albo francuzskojezycznym.
        Tylko pozniej na dzien dobry 2800-3200 Euro brutto.
        W Polsce latwiej jest zostac nauczycielem,ale mniej sie zarobi.

• Gość: angrusz Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 17:10

Do Drivera ,
          Czy cię nazwać durniem czy gorzej .
          18 godzin to ma lekcji ,
          Czy lekarzowi w pogotowiu płacą gdy tylko wyjeżdża do chorego czy za gotowość w
          każdej chwili to po pierwsze ,
          Bo czasem może się zdarzyć , że tylko raz wyjedzie , czy ma dostać za 1 godzinę
          interwencji czy za cały dyżur 12 godzinny .
          Po drugie jak długo taki durnion jak drivery mozna tłumaczyć , że lekcje to
          jedne obowiązki a po lekcjach sa inne , zebrania z rodzicami , rady
          pedagogiczne prowadzenie dziennika ,przygotowywanie i sprawdzanie klasówek ,
          itd itp .
          No durnie i tak tego nie zrozumieją , tacy tez byli i w szkole .Pies ich
          trącał .
          Co to znaczy drugi fakultet .
          Czy to odrębne studia , pełny 5 letni tok mgr czy chocby licencjacki 3 - 3,5
          letni ?
          Podyplomówki , to nie drugi fakultet , ale i to też coś samo nie przychodzi .
          Zrobienie podyplomówki z drugiego przedmiotu to nie to samo co np chemia na
          politechnice i pełny tok studiów licencjackich w akademii ekonomicznej .
          Ja to ma i wiem ile pracy to mnie kosztowało ,plus podyplomowe prawnicze , i
          podyplomowe pedagogiczne , ( tzw kurs pedagogiczny - to lepiej odzwierciedla
          rzeczywistośc , niż dumny napis na świadectwie "studia podyplomowe
          pedagogiczne " )
          Zarobki nieduże . to fakt .
          Nauczyciele języków odpowiednio do tego podejdą , bo mają okazję a inni
          rozliczą władzę przed następnymi wyborami .
          • Gość: hmm Re: Zarobki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 17:58
            Te zarobki to chyba z ksiezyca wziales chlopie.
            • Gość: angrusz Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 21:55

Do hmmm :

Czy to do mnie pijesz ??>

Takie były podane w programie plus minus . Oczywiście jako statystyczne .
              Wiem , że śrdnia statystyczna nie odzwierciedla rozkładu . I zwykle bywa , że
              zdecydowana większość mniej zarabia ale wąska grupa wielokrotnie więcej
              W szkolnictwo juz takich rozpiętości nie ma .
              Ale w kopalni nadsztygar bierze 8 tys a górnik dołowy , tzw kneflikowy może i
              tyle co nauczyciel .
              Ale mimo wszystko coś nie gra z zarobkami ludzi wykształconych .
              • Gość: będzie jak w zdrow Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 05:44

Polacy się doigrają .Nie chcecie płacic to uczcie swoje dzieci sami .
                Nie chcą się uczyc to niech nie umieja , Dopa wystawie od zaraz .
                • Gość: chichot Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 05:55
                  Żebys wiedzial że w swoim życiu nauczyłem się prawie wszystko samemu bez udziału tzw. "nauczycieli" choc przyznam że kilku dobrych sie zdarzyło ale to były wyjątki ;)
              • Gość: chichot Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 05:50
                Żal ci dupe ściska że hutnik czy górnik ma "więcej" to się z nim zamień powodzenia...
                • Gość: angrusz Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 22:28

Ano żal bo kiedyś pracowałem na Hucie . Ale ale podjąłem błędną decyzję .
                  No ale nauczyciel tez niexle chociaż winno byc o wiele więcej .
                  Obróbka intelektualna człowieka to ocś wazniejszego i bardziej skomplikowanego
                  niż obróbka metalu
          • Gość: ? Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 07:29
            P."angrusz" można wiedzieć w której szkole Pan teraz pracuje i jakimi
            przedmiotami obowiązkowymi i nadobowiązkowymi się
            zajmuje.Lingwista-anglista-prawnik-pedagog-??-forumowicz-???

były kandydat na radnego-czy to ta sama osoba? Dziękuję za udzielenie
            informacji by zwracać się w dyskursie nieraz per Ty lub per Pan,albo 'angrusz".P.
            • Gość: ? Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 07:35
              To moje pytanie o Pana status zwiazane z 'nickami' angrusz 1,angrusz 2 ,itd
              .Trudno sledzić zawsze IP ... a wypowiedzi odbiegają od tonu Tego z kim
              chciałoby się dyskutować.P
            • Gość: angrusz Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 16:41

Do gościa :

Ja nigdy nie zwracałem sie z prosbą o mówienie mi per " pan "
              a niki moga byc różne bo nie zawsze kom chce mnie zalogowac ale i tez inni mogą
              się poszywać pode mnie .
          • Gość: robol Re: Zarobki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 06:26
            18 godzin ale lekcyjnych po 45 minut a poza tym nie pracujecie 48 tygodni w roku tylko o minimum 6 tygodni mniej od pozostałych zawodów.A najwęcej narzekacie.Taki macie wkład pracy i takie zarobki dostajecie i nie widzę tu nic nienormalnego.Jaka praca taka płaca.
    • Gość: ppp Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 18:17
      Asystent na Politechnice Częstochowskiej ze stopniem doktora - 1640zł BRUTTO
      (mniej niż nauczyciele w podstawówce)
      • Gość: nasz angrusz Re: Zarobki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 17:07
        jest po politechnice gliwickiej,chemik ponoć..

Nic nie stoi na przeszkodzie ,aby rzucił szkółkę i zaczął zapieprzac jako
        fizyczny.
        Jako nauczyciel on nie musi.Nauczyć.Bo odwala robotę,siedząc na forum o każdej
        porze dnia i nocy.
        Człowiek uzależniony,chcący zarabiać,a nie pracować.Wyborcy sie poznali ,kopiąc
        go w tyłek.
        Może warto to samo zrobic na forum ?
        • Gość: Uwaga!!!!!!!!!!!!! Re: Zarobki IP: 89.174.23.* 15.05.07, 17:41
          Zapraszam do Straży Miejskiej tu jest 2.5oo na rączkę a praca na nóżkę .
    • Gość: mateusz Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 07:19
      Ta dyskusja jest jałowa.Rynek ureguluje płace.Jednak odbędzie się to w dłuższym
      horyzoncie czasowym.Okaże się wtedy ,że nauczycieli będzie znacznie mniej niż
      wynosi zapotrzebowanie. W tym też czasie płace zaczną znacznie rosnąć.
      • Gość: driver Re: Zarobki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.05.07, 13:30

>
        > Do Drivera ,
        > Czy cię nazwać durniem czy gorzej .

nie bo to niekulturalne i niezgodne z netykieta.
        Badz opanowany i zachowuj zasady a jak nie to nie wypowiadaj sie w forum

Czytaj ze zrozumieniem.
        Mam prawo do mojego zdania.
        Czy ublizam tobie?
        Czy nazwac cie cieciem albo gorzej?
        nie, bo jestem taktowny.

> Po drugie jak długo taki durnion jak drivery mozna tłumaczyć ,

nie komentuje bo sprwoadze sie do takiego poziomu jak ty-pewnie jestes jakims
        zakompleksionym czlowieczkiem

że lekcje to
        > jedne obowiązki a po lekcjach sa inne , zebrania z rodzicami , rady
        > pedagogiczne prowadzenie dziennika ,przygotowywanie i sprawdzanie klasówek ,
        > itd itp .

czytaj ze zrozumieniem.Wlasnie bronilem nauczycieli i np profesora prawa, ze
        tym ludzim dochodzi mnostwo innch godzin i zajec zwiaznych z ich zawodem.

> No durnie i tak tego nie zrozumieją , tacy tez byli i w szkole .Pies ich
        > trącał .

Nie sadzisz,ze za bardzo sie emocjonujesz-przez to tracisz na obiektywnosci

> Co to znaczy drugi fakultet .
        > Czy to odrębne studia , pełny 5 letni tok mgr czy chocby licencjacki 3 - 3,5
        > letni ?

Bez emocji.Opisze spoko,to co ja wiem,czyli tak jak wyglada u mojej kuzynki
        ktora chce byc nauczycielka

Decydujac sie na zawod nauczyciela w Niemczech wybiera sie studia
        uniwersyteckie- dwa fakultety jako glowne -dwa Studienfächer albo wiecej; jeden
        glowny i dwa dodatkowe + dodatkowe erziehungswissenschaftliche Begleitstudium
        -studiuje sie 5-6lat i zdaje pierwszy egzamin panstwowy,
        ktory upowaznia do tzw Vorbereitungsdienst; tak jak aplikacje parwnicze w Polsce

trwa ten referendat albo Vorbereitungsdienst 2 lata

i konczy sie to 2 egzaminen panstwowym

jesli doliczysz do tego 1 rok pobytu zagranicznego-faktor lingwistyczny

to szybko uzyskasz sume ok 9-10 latstudiow

> Podyplomówki , to nie drugi fakultet , ale i to też coś samo nie przychodzi .
        > Zrobienie podyplomówki z drugiego przedmiotu to nie to samo co np chemia na
        > politechnice i pełny tok studiów licencjackich w akademii ekonomicznej .
        > Ja to ma i wiem ile pracy to mnie kosztowało ,plus podyplomowe prawnicze , i
        > podyplomowe pedagogiczne , ( tzw kurs pedagogiczny - to lepiej odzwierciedla
        > rzeczywistośc , niż dumny napis na świadectwie "studia podyplomowe
        > pedagogiczne " )

Powtarzam,ze bronilem pedagogow.
        Nic nie poradze,ze masz problem z koncentracja i percepcja.
        Zaryzykuje,ze wszystko interpretowales w swoim kontekscie(walcz z
        egomania,please),zareagowales emocjonalnie i niekulturalnie,ergo tendecyjnie.

Porownalem tylko systemy edukacyjne i stwierdzilem,ze studia pedagogiczne w
        Niemczech sa moim zdaniem trudniejsze

ora et labora
        • Gość: angrusz Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 06:17

Do drivera

Cieszę , że tłumaczysz spokojnie i uzasadniach logicznie swoją wypowiedź .
          Ale ja trace nerwy , gdy ktos ciagle powtarza o 18 godzinach pracy nauczyciela .
          Albo dureń albo złośliwy .
          Ja wolę nazywac po imieniu a nie owijać w bawełnę
          • Gość: driver Re: Zarobki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.05.07, 21:45
            Staram sie byc precyzyzjny i dlatego przypominam moj pierwszy post,ktory
            wskazuje na cos innego,czyli obrone zawodu pedagoga

Gość portalu: driver napisał(a):
            Nauczyciele nie zrabaiaj za duzo.Zapomniales jeszcze dodac,ze sa to z pewnoscia

zarobki brutto-czyli srednio trzeba odjac ok 30%

> nieistotne74 napisała:
            >
            > > nie tak do końca ... etat hutnika to 40 godzin w tygodniu a nauczyciela a
            > ż 18

pomyliles mnie z "nieistotne74" Angrusz

A o oto moja reakacja, na jej 18 godzin-tj moja riposta

a profesor na Uniwersytecie moze mniej.I co ztego?
            Dolicz lekko drugie tyle-sprawdziany,konspekty i caly inny kram.
            A np profesor zalozmy prawa-ma na glowie nie tylko wyklady,do ktorych musi sie
            przygotowac ale np ktos go prosi,zeby go obronil itd,itd-czyli wtedy pracuje
            jeszcze dodatkowo jako prawnik

A to koncowka mojego pierwszego postu,ktora odnosi sie (zgoda,niedokladnie
            opisalem-dopiero zrobilem to w nastepnym poscie) do studiow nauczycielskich w
            Niemczech i zarobkow, mojego porownania i w konsekwencji, zdania

Ale faktem jest,ze zby byc np nawet nauczycielem w podstawowce w Niemczech
            -trzeba miec skonczone studia uniwersyteckie-2 fakultety i jeszcze tzw trzeci
            tzn Lehramt(ok 2-3 lat),czyli wychodzi w praktyce 8-9 lat, bo w dobrym tonie
            dla CV jest jeszcze roczny staz w panstwie anglo-albo francuzskojezycznym.
            Tylko pozniej na dzien dobry 2800-3200 Euro brutto.
            W Polsce latwiej jest zostac nauczycielem,ale mniej sie zarobi.

> Cieszę , że tłumaczysz spokojnie i uzasadniach logicznie swoją wypowiedź .
            > Ale ja trace nerwy , gdy ktos ciagle powtarza o 18 godzinach pracy
            nauczyciela
            > .
            primo- to nie bylo moje zdanie,tylko "nieistotne"

> Ale ja trace nerwy ,

secundo- to nie jest argument,uzasadniajacy niekulturalne zachowanie

Klasa czlowieka polega na opanowaniu, wlasnie i szczegolnie w ekstremalnych
            sytuacjach.

> Albo dureń albo złośliwy .

albo laik,albo czlowiek majacy kontrowersyjne zdanie.

Podstawy polemiki to pluralizm i etykieta

> Ja wolę nazywac po imieniu a nie owijać w bawełnę

nie komentuje

• Gość: angrusz Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 22:03
              Do drivera :

Straciłem klasę .
              Gdzies ktoś przekroczył granicę .
              I na chamstwo odpowiadam siłą a nie grzecznie usuwam sie na bok.
              Bo chamstwo się rozpanoszy
              • Gość: driver Re: Zarobki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.05.07, 22:22

> I na chamstwo odpowiadam siłą a nie grzecznie usuwam sie na bok.
                > Bo chamstwo się rozpanoszy

No, co ty chamskie posty sa usuwane i wlasnie to co preferujemy to posty bez
                atakow ad personam i bez brzydkich slow i wyzwisk

Przestrzegam fanatycznie netykiety i uwazam,ze moje posty sa
                kulturalne.Rozumiem i szanuje zdanie innych.
                Staram sie byc wyjatkowo taktowny
                • Gość: angrusz Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 05:29

do Drivera :

Chwała ci za to.
                  Ja jestem zbyt słaby , by zdzierżyć głupotę niektórych forumowiczów
                  • Gość: xxx Re: Zarobki IP: 80.48.49.* 18.05.07, 23:01
                    Angrusz, to ty niby taki mądry jesteś?
                    • Gość: angrusz Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 23:50

Dzieki za uznanie , Ale ksromnie podchodze do swojej mądrości .
                      Chociaz na rozum nie narzekam .Moglo byc gorzej
                  • taki_i_owaki Re: Zarobki 20.05.07, 10:36
                    mysle ze spora czesc forumowiczow ma podobne problemy z toba.
                    • Gość: angrusz Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 22:23

Do taki- owaki :

Wolę moje problemy niz twoje .
                      • Gość: angrusz Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 16:48

A srednia rosnie szybko !!
                        A płace nauczycielskie dośc umiarkowanie .
                        Za chwile będą rosły i ceny
                        • Gość: moje zdanie Re: Zarobki IP: 195.205.202.* 25.05.07, 00:34
                          belfrom to sie w glowach przewraca i to nie z powodu nauki
    • Gość: bogaty Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 08:31
      przyjdz do p. terleckiego z radomskiej gruba kasa
      • Gość: kika Re: Zarobki IP: *.flatpla.net 25.05.07, 22:43
        Widzę, że niektórzy naoglądali sie za dużo telewizji...Pracuję w szkole i
        prowadzę zerówkę. Mam 25h tygodniowo i nie po 45 minut a pełne godziny zegarowe.
        Nie mam przerw, nie mam zmienniczki i jestem odpowiedzialna za małe
        dzieci.Zarabiam 950 zł, z czego część odchodzi na dojazdy do pracy, bo nie dają
        teraz pracy blisko miejsca zamieszkania. Na pomoce do szkoły wydaję sporo kasy,
        bo nikt mi na to nie da a klasa musi być ładnie udekorowana i dzieci oprócz
        książek muszą mieć dodatkowe karty pracy. Przychodzę do domu, siedzę w papierach
        pisząc segregatory dokumentacji, przygotowuje wszystko na zajęcia na następny
        dzień i prawdę mówiąc moja praca to 10 godzin dziennie. Gdybym nie kochała
        dzieci i tego co robię to dawno bym to rzuciła. Ale może się ktoś zamieni?
        Rodzice moich dzieci widząc jak pracuję - stanowczo stwierdzili, że podziwiają
        nauczycieli. Ale trzeba być blisko tematu a nie wypowiadać się na podstawie tego
        co przekazuje tv. Nie porównujmy zarobków w Warszawie, bo tam nauczyciele może
        mają za co żyć. Ale nie w Częstochowie.
        • Gość: angrusz Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 06:42
          Do Kika :

Podziwiam , i popieram cię .
          Ale ale co to oznacza , że nie ma pieniędzy na pomoce naukowe , ?? Oznacza
          toi , że za mało idzie pieniędzy na oświatę w ogóle bo podobne problemy sa nie
          tylko w zerówkach .
          A na co idą ??
          Na doplaty do ZUS - ok 30 mld zł rocznie i pójdzie wiecej,
          Na dopłatę do słuzby zdrowia ?
          Dlaczego te dwa miejsca wudatków publicznych pieniędzy wymieniłem ?
          Ano dlatego , ze konsumentami tych pieniędzy sa ludzie starsi . ZUS to głównie
          emerytury i renty a słuzba zdrowia ?
          Ludzie w wieku powyżej 60 lat konsumuja tyle usług medycznych co reszta
          społeczeństwa .
          Wie trzeba ten dylemat rozwiązać , Kto ma korzystac dużo
          czy młode pokolenie - uczniowie czy starsi .
          Kto korzysta za dużo ?
          No i podjąc decyzję polityczną
        • taki_i_owaki Re: Zarobki 26.05.07, 10:09
          > Widzę, że niektórzy naoglądali sie za dużo telewizji...Pracuję w szkole i
          > prowadzę zerówkę. Mam 25h tygodniowo i nie po 45 minut a pełne godziny zegarowe

O jaaa, no nie no to sory, strasznie ciezko masz.

> i prawdę mówiąc moja praca to 10 godzin dziennie.

no juz to widze, a nawet jezeli to prawda to o co chodzi ? tez czasem pracuje po
          10h i do tego soboty (czasem), wiele osob tak pracuje i to czesto ciezko
          fizycznie, ale to wlasnie nauczyciele sa najbardziej poszkodowani. Moze
          powalczcie o zmniejszenie liczby godzin,- czy 10 w tyg nie byloby aby za wiele ?
          przy okazji trzeba by zatrudnic kilku nauczycieli wiecej i bezrobocie by spadlo.
          • Gość: ... Re: Zarobki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.07, 13:12
            Najgłośniej krzyczą Ci co mają najlepiej...
            • Gość: konrad Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 15:27
              Czyli kto? Lekarze i gornicy?
            • Gość: on Re: Zarobki IP: *.pcz.pl 28.05.07, 08:57
              jakoś robotnicy z fabryki nie strakują, tylko lekarze, nauczyciele, górnicy
              • Gość: angrusz Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 16:23
                Do Onego :

Strajkuja , bo po pierwsze zbyt mało zarabiają a sądzą , że mogą coś
                wywalczyć .Byc może mozliwość wyjazdu - lekarzy i nauczycieli języków - skłania
                do nacisku .
                Górnicy ?? Oni zawsze twierdzą , że za mało no ale tu gra rolę i popyt i podaz
                węgla .Teraz lato więc nic nie wskórają a jak zima będzie łagodna to tez nie .
                Do kopalń juz nikt nie chce dopłacać i nie będzie zgody na dotacje jak
                wczesniej
                • Gość: angrusz Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 06:00

Trzeba wybrać :
                  Albo dopłaty do ZUS-u i obniżka składki rentowej albo
                  wzrost dotacji np do oświaty ?/
                  Trzeba wybrac na jakim elektoracie się oprzeć
                  • Gość: angrusz najcenniejsze dobra narodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 17:03

To jego zdrowie i wychowanie młodego pokolenia .

Osoby pracujące nad tym zawsze było poniżane , niedocenione finansowo .
                    Ale cywilizacja zmierza w tym kierunku , ze lekarze i nauczyciele będa w
                    cenie .
                    Chcesz być chory możesz lekarzowi nie płacić ,
                    Chcesz byc durniem może nauczycielowi nie płacic
                    • Gość: anak Re: najcenniejsze dobra narodu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 17:35
                      angruszku serce ty moje...twe nadzieje płonne są.Lekarze -tak.Nauczyciele -
                      nie.Najmniejszy przyrost naturalny w Europie.
                      • Gość: angrusz Re: najcenniejsze dobra narodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 22:38
                        Do anak :
                        "Przyrost dzisiaj najmniejszy" a co to ma do rzeczy , czy wychowanie młodego
                        pokolenia nie jest najważniejsze .
                        Jesli bedziesz już dziadkiem , który coś przeżył , i już niewiele go zachwyca i
                        nęci to pomyślisz , że twój wnuk jest największym dobrem dla ciebie .
                        a reszta to blichtr .
                        Mało masz rozumku jak Miś Uszatek
                      • Gość: angrusz Re: najcenniejsze dobra narodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 22:43

Liberałowie próbują mi wmówić , że prezes banu to wykonuje taka wyjatkową
                        prace i ma on wyjatkowe kwalifikacje i dlatego zarabia 100 razy wiecej niz np
                        nauczyciel .
                        A ja sobie myślę : ile z tej pensji , chyba 90 % - to jest taka łapówka dla
                        prezesa by był on lojalny wobec firmy .
                        Przecież JP 2 - a jakże prezes tak wielkiej firmy !! a czy zarabiał 1000 razy
                        więcej niż biskup w USA ??
                        Nie , bo ta firma nie polegała na przekupstwie , na kasie, tylko na innych
                        wartościach .
                        Do liberałów to nie dociera .
                        Ludziom próbują wodę z mózgu zrobić .
                        Są wartości , które nie da się przeliczyć na kasę .
                        To tylko liberałowie to robią .
                        Taką wartością może być rodzina , dzieci , naród , państwo
                        Ale to nie dla liberałów . Oni widzą kasssę
                        • Gość: konrad Re: najcenniejsze dobra narodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 23:30
                          A co jest twoim problemem jesli nie to samo?
          • Gość: angrusz Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 21:24

Do taki i Owaki :

Jakbyś przyzwoicie wychował swoje bachory to nauczycielom byloby lepiej .
            Ale chamstwo z domu przechodzi do szkoły
            • Gość: laleczka Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 21:27
              A ja ciągne drucika bogatemu panu i mam z tego w jedną noc angruszku wiecej kaski niz ty przez miesiąc :P
            • taki_i_owaki Re: Zarobki 27.05.07, 09:46
              Angruszu buractwo wychodzi z ciebie coraz bardziej, dla twojej wiadomosci - nie
              wyslalem jeszcze swoich dzieci do szkoly.

Czytajac wypowiedzi bandy starych frustratow, dla ktorych 25h w tyg to
              zdecydowanie za duzo, a na cos wiecej ponad minimum programowe dziecko nie ma co
              liczyc bo przeciez "nauczyciel" jest zmeczony to mozna sie dobrze zastanowic czy
              to ma sens. Co wiecej gdy taki "nauczyciel" widzi tylko same bachory do ktorych
              ma wstret powinien jak najszybciej znalezc lepsza prace w TESCO
              • Gość: angrusz Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 14:47
                Do TakiiOwaki :

A ty nie masz wstretu do pijanych kierowców .
                To tak zachowuja się dzieci w szkole .
                Gdyby w sposób skuteczny zwiekszyć dyscypline to i wiedzy by przybyło , i
                warunki uczenia się by były lepsze .
                Ale sa tacy uczniowie , którzy świadomie zakłócają lekcję by zdenerwować
                nauczyciela lub by zyskac na czasie .
                A plaga ściągania jet powszechna . Dziwią się , że pilnuje bo inna pani ot
                wyszła podczas klasówki .
                No i tak to się robi , ze wiedza uczniów coraz gorsza .
                A nauczyciele po swoim etacie 18 godz., tyg są zmęczeni .
                To tak jakbys mial pokonac trasę DK1 do Katowic wśród narkomanów i pijaków .
                Tez byś wtedy wyszedł i odetchnął , że ci się udało .
                To liberalowie i postkomuna doprowadziła do takiego bałaganu w szkole .
          • Gość: kika Re: Zarobki IP: *.flatpla.net 03.06.07, 09:40
            My też pracujemy w weekendy. Ktoś musi przygotować pomoce do lekcji, napisać
            testy i przygotować sie do lekcji. Nie wspomnę o stosach dokumentów, które
            musisz pisać do tłustych teczek. Przygotować przedstawienia, żeby rodzice i
            dziadkowie byli dumni ze swoich pociech a co za tym idzie dekoracje itp. Na
            żadne z pomocy do przygotowania wszystkiego nie dostajemy ani grosza. Tony
            kartek, tuszu, materiałów do dekoracji itd. Poza tym są Rady gdzie trzeba
            wypisać wszystko o uczniach, szkolenia, kursy - też nam nikt za to nie płaci i
            trzeba siedzieć np do 18. A jakie ciekawe są czasami zebrania, kiedy się prosi
            rodziców, żeby uczestniczyli w życiu szkolnym swojego dziecka. Cokolwiek trzeba
            zrobić - nie ma chętnych. Nie chodzi o to, że jest źle tylko ludzie zrozumcie,
            że wy po pracy wracacie do domu i macie spokój - gazetka i TV. Nie wydajecie
            kasy na dodatkowe rzeczy do pracy, nie biegacie, żeby na drugi dzień załatwić
            albumy, płyty, plansze, namalować obrazki itp, żeby dzieciom jak najlepiej
            przekazać wiedzę. Uwierzcie, że nieraz siedzimy do późnych godzin wieczornych,
            bo tyle zajmuje nam to czasu. A nie robimy tego dla siebie... Mój mąż pracuje po
            10-12h ale nie zamieniłby sie ze mną.
            • Gość: anka Re: Zarobki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.07, 10:06
              A angrusz dalej po belfersku wykazuje swoją mądrość a głupotę innych..

Przyrost naturalny ma do tego bardzo dużo,moj ty geniuszu politechniczny.Wzrost
              podaży nad popytem powoduje spadek cen,w tym wypadku powinna dokonać się
              selekcja w zawodzie i takie eksponaty co mają czas li tylko na siedzenie na
              forum i odbębnienie lekcji z uczniamu ,którymi pogardzają ,powinni iść zamiatać
              ulice,a nie gardłować za podwyżkami.
              Czego ci serdecznie życzę,z pewną dygresją...abyś nie korzystał z emerytury,bo
              chyba po tym coś tu nawypisywał,nie honor ją brać .Mam na myśli wątki o
              emerytach,które są przykładem w całej Polsce na głupotę częstochowskich belfrów.
              A to tylko jeden ,który narobił w całe nauczycielskie środowisko..

PS.ponoć najbardziej z ciebie naśmiewali się górale.To jednak mądry naród...
              • Gość: angrusz Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 11:31

Do Anki :
                Ty masz swoje zdanie a ja swoje .
                A emeryture będe mial taką jaką sobie wypracowałem , mój kapitał poczatkowy
                obliczony na 98 rok nie jest wysoki ale jeszcze wiele lat pracy przede mną mam
                nadzieję , że nie na ulicy przy zamiataniu ale kto wie , różne czasy moga
                najeść .I tym się zjme . jako student w restauracji w Wiedniu kilbe myłem trzy
                razy dziennie i były czyste stoły cztery itd .
                Ma co do rozumu mam go nie narzekam ale mam świadomość , że sa lepsi ,
                ale i gorsi tez widze tego na forum za duzo ,
    • Gość: jeszcze raz Re: Zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 07:17
      jeszcze raz
    • Gość: obiekt Re: Zarobki nauczycieli IP: 195.205.171.* 03.06.07, 12:36
      Gornicy i hutnicy pracuja 40 godzin w tygodniu w ciezkich warunkach,urlopu maja
      max.28 dni.Nauczyciele 20 w tygdniu i wolnego 4 miesiace.Kto ma wiecej
      zarabiac.Jak nauczyciele chca wiecej zarabiac niech sie zatrudnia na dwa
      etaty-spokojnie sie obrobia a i tak szybko na emeryturke wskocza.Nieroby do
      solidnej roboty!!!!
      • Gość: angrusz Re: Zarobki nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 16:54

Do Obiekta :

Na razie górnictwo się kończy , hutnictwo przenosi do Chin a zostają tylko
        nauczyciele bo dzieci się rodzą , choc nie tak dużo jak dawniej .
        Więc chyba to nauczyciele wygrają i to oni będą dyktowac warunki .
        Bo wychowanie i wyksztalcenie nabiera znacznie większego znaczenia w
        cywilizowanym, wysoko cywilizowanym świecie .
        Warto pamietac o tym jeśli masz dzieci lub chcesz mieć .
        Sam ich wszystkiego nie nauczysz
      • Gość: gosc Re: Zarobki nauczycieli IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.07, 18:31
        Obiekt tak to możesz każdy umysłowy zawód podsumować. Hutnikom płaci się za
        umiejętności manualne, obsługi maszyn itd., ale to nie znaczy iż nauczyciel się
        obija. Akurat miałem kilku solidnych nauczycieli i teraz po latach (5 do 15) ich
        bardzo doceniam. Zapłaciłbym im nawet więcej gdybym miał dzieci i mieli je
        nauczać. Dobry nauczyciel to wyśmienity start w przyszłość (oczywiście z uporem
        i zacięciem do tematu ucznia). To są zupełne inne rodzaje prac i dobrego
        nauczyciela należy jak najlepiej wynagradzać, nie wiem może skończyłeś wcześnie
        edukacje, ale zaszczepienie przez nauczyciela chęci do nauki, pogłębiania tematu
        przez dziecko jest po prostu bezcenne. Wiedzą to na Zachodzie, tylko nie u nas.
        Argument o 4 mies. urlopie to jak strzelenie kulą w płot. Nie ma co porównywać
        tych dwu zawodów, są z innej bajki.

PS. Poza tym tak jak hutnik musi przygotować narzędzia do pracy, tak samo
        nauczyciel musi się przygotować do roku szkolnego. Spytaj znajomych nauczycieli.
        Wiem, że oni nic nie wytwarzają w sensie fizycznym, ale tak jak mówię dlatego