Dodaj do ulubionych

ile się zarabia w Częstochowie ???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 07:27
Pracuję w jednej z częstochowskich firm od 6 lat i zastanawiam się ile
zarabiacie. Ja otrzymuję 1 800 zl na rękę. Powiększyła mi się rodzina, żona
nie pracuje i jest trudno. Dlatego pytam Was ile zarabiacie w Częstochowie -
planuję zmienić pracę, ale chcę najpierw poznać realia.

z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • princessa29 Re:Zdecydowanie za mało! 31.05.07, 11:00
      jw
    • Gość: daga Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 00:28
      oj,to nie macie za wiele na całą rodzinę.Mój mąż zarabia w Brembo ok.2 tyś na
      rękę.Ja tez pracuję.Zależy jakie masz wykształcenie,czy znasz angielski,jaka
      praca cię interesuje?Myslę,że 1.800 jak na Cz-wę to i tak nie jest żle
    • Gość: niki Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: 83.2.140.* 01.06.07, 07:49
      Jak na Częstochowę to 1800 nie jest źle.Niejeden by tyle chciał zarobić i nie
      ma takiej możliwości.Trzymaj tą robotę. Ale myślę że przy normalnych ilościach
      godz.ok. 170.
      • Gość: Michał Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 11:24
        No ja pracuje u jednych z wozkarzy w czewie i mam 3.000 tys na reke tylko ze
        czesto nie mam mnie w domu jestem kierowcą
        • Gość: odp Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 11:29
          Ładnie - no ale coś za coś!!!!!
          • Gość: sama Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 11:55
            970 na rękę duża firma państwowa i sama wychowuję dwóch synów z alimentami (20--
            dwadzieścia złotych, tyle płaci ich ojciec).
        • Gość: maly Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.07, 12:49
          u ktorych wozkarzy w tako czy innej firmie i ile cie nie ma w domu razy w
          miesiacu ???
          ja tez szukam pracy i powiem wam ze za 1800 tez bym pracowal bo dla mnie to juz
          duzo oczywiscie zalezy przy ilu godz dziennie
    • Gość: d Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 14:16
      Pracownik naukowy ze stopniem doktora na Politechnice Częstochowskiej - 1200zł
      na rękę
      • Gość: gość Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 14:47
        1200zł ??????????

Nie będę tego komentował!!!
      • Gość: qża tfaż Re: do d IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 17:23
        Nie wprowadzaj ludzi w błąd! Chyba, że pracujesz na portierni...
    • Gość: angrusz Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 07:23

Nauczyciel - etat - cały w jednej szkole - to szczęście -
      1440 brutto
      • Gość: :] Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 10:20
        Średnio 2300 na rękę... pracownik biurowy + własna inicjatywa :)
    • Gość: angrusz Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 15:51

Po willach w niektórych dzielnicach widac , ze cięzkie pieniądze .
      • Gość: anka Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 16:21
        Prawda angruszku ? A te wille to pewnikiem emerytów ?

Oż ,aleś ty zawistny ,mały człowieczek z piaskiem w rękawach ...ech...
        • Gość: angrusz Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 17:43

Tak ci ludzie tez są albo będa emerytami .
          Rzecz w tym , że ich dzieci zachowują się często nagannie w szkole -
          mają świadomość dużych pieniędzy i to okazuja i innym uczniom i nauczycielom .
          A co do rekawów to ma co ma , pracuje i głową i rękami
          ale nie mam maszynki do pieniędzy jaka np był import i przemyt alkoholu na
          początku lat 90-tych .
    • Gość: adziak Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 19:29
      w banku z 13-letnim stażem 1550 na rękę
      • Gość: gosc Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.07, 19:49
        I co ty tam tyle robisz ? Czekasz na lepsze czasy ?
        • Gość: Polak Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: 80.54.169.* 04.07.07, 11:36
          Mówicie, że 1800 zł na Częstochowę to nie jest źle.
          Może i tak, ale tylko na potrzeby codzienne nie ma mowy o oszczędzaniu
          • Gość: nie ma mowy Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: 212.87.241.* 04.07.07, 14:01
            nie ma mowy o mieszkaniu, samochodzie, wakacjach, itd.
          • Gość: angrusz Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 18:20

A ile trzeba zarabiac by wybudowac te pałace np na Makuszyńskiego i innych
            ulicach
            • Gość: angrusz Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 08:59

Do tego jeździć wypasioną bryką i spędzac wakacje na Seszelach ??
              Alez oni dają miejsca pracy , oni " byznesmeni " daja ci chleb .
              No i by zainwestowac ( miec jeszcze więcej ) muszą mieć podatek liniowy .
              • Gość: frogman Nie bądź zawistny bądź przesiębiorczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 11:27
                wystarcza mieć tylko trochę głowy na karku, nie byc zawistnym i nieudacznikiem.
                Jesli tak brak Ci wypasionej bryki to zmień pracę.
                A na to pewnie jesteś za leniwy.
                Nie cierpię malkontentów w pocerowanych skarpetkach!!!
                pracujesz pewnie od 8 - 13 a wymagania masz na poziomie europejskim.
                Polecam chłopie weź się za ten "byznes" jak to mówisz, powalcz z klientami z
                kontrahentami, pracownikami, zapłać ZUS podatki na bandę leniów to będziesz
                widział słodycz życia.

I pytanie chłopie podstawowe: dałeś w życiu chocaż raz komuś wypłatę ??????
                Większość kraju zapier...ala albo od rana do wieczora albo na budowach po całym
                świecie - a banda leniwych etatowców wymyśla sobie potrzeby i zarobki
                europejskie.
                Zmień pracę, meiszkanie jak robi to większość odważnych i zaradnych a nie siedź
                pół dnia i nie wyżalaj się na forum!!!!!
                Zobacz o której Ci ludzie co mają te domy czy bryki wracają z pracy, jeśli Cię
                tak rażą ich wakacje!!!

Problem płacy w mieście czy w kraju nie wynika z tego czy chcesz komuś zapłacić
                tyle a tyle.
                Weż pod uwagę że w Irlandii obciążenie płacy jest na poziomie 23% u nas blisko
                50% - ale to tylko przez TAKICH JAK TY !!!! leni którzy chcą żeby im wszystko
                spłyneło samo
          • Gość: debest Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.play-internet.pl 03.06.13, 10:10
            to stara zagon do roboty,no chyba ze chciales Pania to zapierr....j na nia i nazekaj.....
    • Gość: Ktoś Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.echostar.pl 04.07.07, 16:45
      Dziwię Ci się, ze jeszcze jesteś w Częstochowie.Podczas, gdy paczka pampersów
      kosztuje 50 PLN, melko 10 pln na pół tygodnia, a to przeciez elementarne
      potrzeby. A jak jeszcze czytam, ze to duuużo, jak na Częstochowę, to hm, nie
      wiem, co myśleć. Rusz głową i nie skazuj rodziny na marna egzystencję, bez
      perspektyw i przyszłości.
    • Gość: selim Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.21.pl 05.07.07, 10:31
      moze czas najwyzszy zeby szanowna małzonka wiziela sie za jakas prace a nie w
      domu siedziala od razu status materialny ci sie ku.. poprawi hehehe
      • Gość: WA Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: 88.220.79.* 05.07.07, 10:38
        Palant mądrala - szukaam pracy w Częstochowie przez 4 lata i jedyne co
        znalazłam to praca od 9-17 za 660 zł netto.
        Wyliczam:
        80 zł - bilet miesięczny
        200 zł - przedszkle dla dziecka (czynne do 16.30, więcv ktoś musiał małą
        odbierać i siedzieć z nią do póki nie wróce)
        200 zł - niania
        Zastanów sie Pajacu czy kobiecie opłaca sie iśc w Częstochowie do pracy, gdzie
        Pajace tacy jak Ty płacą ludziom marne grosze.
        Dodam tylko, że mam dwo kierunki studiów + podyplomowe i kilka lat praktyki
        • Gość: do WA Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 11:34
          Jezeli jestes samotna matka to poniekąd rozumię,ale przeciez wymienione koszty
          rozkladaja sie tez na tatusia.Co daje Ci 280zł.W 660 nie wierze,albo szukalas
          byle jak.Moze jestes malo zaradna?
          Tez mam ukonczone 2 kierunki studiow.Nigdy nie narzekalam ,podejmowalam
          kazda prace.I potrafilam pracowac po 15 godzin dziennie.Ale jak ktos mowi ze za
          500zl nie oplaca sie wychodzic z domu(powiedzmy ze tyle zostaje po oplaceniu
          rachunkow)no to sorry!Ja wolalabym miec te 5stowek wiecej i nie narzekać.
          Zawsze tak myslalam a teraz od dobrych kilku lat prowadze swoja firme.Z
          pomoca babć radze sobie z dziecmi i nie uzalam sie nad wlasnym losem.
          Wiecej energii i optymizmu i nie patrz na pracodawce jak na wampira.Kazde
          doswiadczenie w zyciu wzbogaca.Powodzenia...
          • Gość: frogman Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 11:42
            Gratuluję postawy !!!! Tylko tak podchodząc cdo życia można coś zrobić,
            założenie ze za 500 zł nie wychodzę z domu...
            Nie bierzesz pod uwagę że siedząc w domu cofasz się w postępie geometrycznym.
            pracujesz - jesteś wśród ludzi zdobywasz jakieś doświadczenie które zawsze
            możesz kiedyś wykorzystac w swojej działalności.
            W tym postkomunistycznym kraju powinnyśmy wspierać przedsiębiorzoś i taki
            postawy.
            A mamy tylko; dorobiłeś się = ukradłeś
            • Gość: WA Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: 88.220.79.* 05.07.07, 11:51
              Ty sie już dawno cofnąłeś, a właściewie to chyba stoisz w miejscu na poziomie
              rozwoju przedszkolaka. Jak słucham takich jak Ty -
              Częstochwskich "przedsiębiorców', to mnie mdli. Zastanów sie troche nad tym co
              piszesz! nie mówie, że za 500 zł nie wychodze z domu (a tak wogóle, to uważasz,
              że to jest godne wynagrodzenie?!-pewnie tak) Skąd wiesz, że nie pracuje?! -
              pracuje, ale w kATOWICACH - Ddojeżdżam, bo nie lubie siedzieć w miejscu, poza
              tym robie jeszcze wiele innych rzeczy. Nie musze pracować-mój mąż spokojnie
              utrzyma rodzine, ale chcę ! tyle, że za normalne (nie duże, ale NORMALNE)
              pieniądze i w normalnej atmosferze, gdzie nikt na mnie nie drze Ryja
              (przeprasza, ale w3kurzyłam się) i odpowiadam za to co robie, a nie za zły
              humar szefa!!!!
              • Gość: frogman Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 12:51
                dzięki za uprzejmosci z Twojej strony, nigdy nie pisałem że 500 zł jest to
                godne wynagrodzenie !!!!!!
                zwracałem tylko uwagę na przypdek nie osobę.
                Wcale nie musze wiedzieć jaka to jestes pracowita bo mnie to wcale a wcale nie
                obchodzi!!!
                Zwracałem tylko uwagę że siedzenie w domu po prostu 'uwstecznia" i tyle
                I wcale się nie dziwię że z taką postawą ktoś na Ciebie darł Ryja, każdy
                przedszkolak Ci to powie
                Nie każde zdanie odrębne od Twojego jest atakiem na Twoją jakże szlachetną osobę
              • Gość: WA Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.play-internet.pl 03.06.13, 10:24
                NIEROBY jebane
            • Gość: on Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 11:52
              Lepiej oczywiście mieć 500złotych niż ich nie mieć , a jeżeli mówisz że 1800 Ci
              mało , to ZMIEŃ PRACĘ. A nie narzekaj na forum. Napisz do "przyjaciółki" może
              Ci pomoże. Wyżalanie się na forum -nowa forma żalów..haha. A co do 1800 na
              rękę , gdzie robisz i po ile godzin ? Pozdrawiam
              • Gość: Rad Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: 81.15.170.* 05.07.07, 12:19
                Trzeba sie szanować, 500zl to jest śmiech na sali. Dobrze, że nie podejmujesz
                pracy za takie pieniądze oby więcej ludzi sie tak szanowało to może pracodawcy
                zauważą, że skończyły się czasy wyzysku. średnia zarobków na śląsku wynosi 2800
                brutto i tego się trzymajmy.
                • Gość: on Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 12:35
                  Ale lepiej pracować ( choćby parę godzin) i mieć te 500 złotych niż ich nie
                  mieć ,i szukać w tym czasie czegoś innego , masz kontakt w pracy z innymi
                  ludżmi ,a szukanie bez efektów to trochę nie bardzo.
                  • Gość: adam Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 13:41
                    Jestem kilka lat po studiach. Najpierw pracowalem przez ponad 2 lata za
                    minimalna krajowa (mieszkalem z rodzicami, wiec to bylo i tak sporo), a niedawno
                    znalazlem prace - tez minimalna krajowa, ale z wszystkimi dodatkami, premiami
                    itd. co miesiac wychodze 1500-3000 zl (w zaleznosci od moich wynikow i
                    zaangazowania) ;) Na fajne mieszkanie razem z dziewczyna starczy i jeszcze sporo
                    zostaje.
          • Gość: WA Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: 88.220.79.* 05.07.07, 13:57
            280 zł - wow! pewnie jeszcze miałam być zadowolona

jeśli nie wierzysz, że zarabiałm 660zł, to poczytaj to foru, a dowiesz sie, że
            to nie fikcja. Brak wiary w to co ludzie mówią to Twój problem.

Samotną matką nie jestem, ale to nie oznacza, że nie mam prawa do godnych
            zarobków.
            Skoro nigdy nie narzekałaś, to znaczy że nie miałaś powodów. Wybacz, ale ja nie
            potrafiłam być zadowolona z takich warunków pracy. Powiem więcej (co zresztą
            potwierdź też Twoja wypowiedź) gdybym była somoną matką ni stać by mnie było na
            taką prace.
            O mojej zaradności nie masz prawa się wypowiadać - nie znasz mnie i nie wiesz
            nic omojej sytuacji. Ja nie mam przykładowo żadnej rodziny ani babci, którą
            mogłabym wykożystać do pomocy przy dzieciach.

Jeszcze raz podkreślam: nie powiedziałam, że za 500zł nie wstaje z łóżka -
            pracowałam za marne pieniądze, ale to nie zmienia faktu, że uważałam i nadal
            uważam, że to chamstwo i wykorzystywanie.
            Gratuluję, że jestes tak bystrą i mądrą osobą, a...i zapomniałabym przecież-
            rówież bardzo zaradną!
            Bez pozdrowieć Pani BIZNES ŁOMEN !!!
            • Gość: biznes łomen:-)) Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 14:34
              nie denerwuj się tak ,bo robisz literówki,a ja jednak pozdrowię:-)
              • Gość: Natka Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.ip.netia.com.pl 03.06.13, 10:53
                Nie "literówki", ale błędy ortograficzne. Aż nie chce się tego w ogóle czytać.
                • dyziek_o Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? 03.06.13, 13:20
                  80% częstochowian zarabia najniższą krajową.
                  Pod warunkiem, że są zatrudnieni na cały etat co obecnie należy uznać za uchwycenie pana boga za nogi.
                  Większość zasuwa na pół albo i ćwierć etatu co jest - a właściwie powinno być uznane za przestępstwo. Jednak uważam, że to należy się temu społeczeństwu jak psu buda.
                  Przecież walczyli o "solidarność"! - myśląc naiwnie, że wraz z nastaniem kapitalizmu, kraj będzie mlekiem i miodem opływał. A ludzie będą żyli jak pączki w maśle.
                  A przecież wystarczyło obejrzeć sobie film " Ziemia Obiecana"!
                  Gdy kiedyś tłumaczyłem jednemu solidaruchowi, że po zmianie ustroju opływać w dostatek będą jedynie cwaniaki, złodzieje, kościół i członkowie służb specjalnych wraz z pociotkami, - wyśmiał mnie.
                  Tym czasem okazało się, żem jasnowidz.
                  Dlatego większych głupot jakie napisał "frogman" dawno nie czytałem.
                  Się pracuś znalazł. Własnymi rencami się dorobił
                  Przejrzał bym ja ci życiorysik i bilingi rozmów. O kontroli skarbowej nie wspominając.
                  Ale takiej "prawdziwej" - bez uprzedzenia.
                  Się sprawiedliwy znalazł.
                  Wrzuć no na forum prawdziwe nazwisko i firmę - zapytamy sąsiadów i pracowników jak to milo w twojej firmie się ludziskom pracuje. I oczywiście jaką to ciężką pracą majątku się dorobiłeś.Podejrzewam, że nie musząc ujawniać nazwisk, - samą szczerą prawdę o biznesmenie - altruiście napiszą.
                  Był tu już wątek o najgorszych pracodawcach. Podaj nazwę swojej firmy, - przejrzymy.
                  jak cię nie znajdę, osobiście przeproszę.
                  Dyzio.

p.s
                  W tym kraju, zarówno za okresu słusznie minionego jak i obecnie, prawo nie pozwalało na bycie bogatym.
                  Dlatego ma "ręce i nogi" powiedzenie, że pierwszy milionik trza zajumać.
                  A najlepiej od razu trzy. By się móc podzielić z kim trzeba.
                  • angrusz1 Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? 03.06.13, 13:51
                    Taak, masz racje dyziek , że obecny system ma swoje wady . Ja je widzę , nie akceptuję ale trzeba to porównać z systemem " słusznie minionym " .
                    Po porównaniu , wolę jednak teraz żyć . Choć nie jest łatwo .
                    A wszyscy niezadowoleni z pensji mogą albo sami spróbować pracować na własny rachunek albo wyjechać do innych krajów i tam znaleźć pracę i popracować i tam żyć .

Wielu tak robi ( i własna działalność gospodarcza i wyjazd za granicę ) i sporo z nich jest z tego zadowolonych . A kiedy ich tu nie ma na rynku pracy , to robi się luźniej ... ale na luz nie należy liczyć .

Jako nauczyciel obserwuję , że ci którzy starali się przyzwoicie zachowywać w szkole i uczyć się na miarę swoich możliwości intelektualnych , to i w życiu sobie radzą .
                    Ale w każdej klasie - w której uczyłem - było około 25 % leniwych , chuliganów i zwykłych przygłupów < czasem trzy w jednym > i ci z reguły sobie nie radzą w życiu .
                    Tymi się nie martwię , bo wystarczająco mi zaleźli za skórę , kiedy byli w klasie .
                  • liber007 Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? 09.06.13, 02:45
                    nie jesteś głupi człowiek tylko pewnych rzeczy nie wiesz lub nie chcesz wiedzieć,
                    kapitalizm jest wtedy gdy:
                    - panuje wolność gospodarcza co biorąc pod uwagę ilość koncesjonowanych działalności i durnych przepisów nie ma miejsca w Polsce
                    - podatki są bardzo niskie co jak wimey nie ma miejsca w Polsce

gdzie ten kapitalizm????
                    wg. wiki "Kapitalizm – system ekonomiczny oparty na prywatnej własności, wolnej przedsiębiorczości[1], wolnym obrocie towarami i usługami oraz na wolnej konkurencji pomiędzy podmiotami."

nie mogę otworzyć np banku, szpitala, elektrowni atomowej, kopalni itp itd to ma być wolna przedsiębiorczość oparta na prywatnej własności?
                    wolny obrót towarami? koncesjonowanie sprzedaży alkoholu, handel emisjami co2, broni innymi towarami teoretycznie łatwiej ale tylko teoretycznie
                    konkurencja? państwo dopłaci do swojej upadającej firmy by trwała dalej podczas gdy ja muszę swoją o takim profilu zwinąć że nie wspomnę o dotacjach
                    musiałem wszystko kupić, wyposażyć zainwestować z środków własnych podczas gdy inni dostali to samo za free...

Solidarność to przecież komuniści, wystarczy spojrzeć na 21 postulatów MKS z sierpnia 1980r.
                    pozwolę wkleić tylko te komunistyczne (aż 15 na 21)nie mające nic wspólnego z kapitalizmem.

- Podjąć realne działania mające na celu wyprowadzenie kraju z sytuacji kryzysowej poprzez:

a) podawanie do publicznej wiadomości pełnej informacji o sytuacji społeczno-gospodarczej,
                    b) umożliwienie wszystkim środowiskom i warstwom społecznym uczestniczenie w dyskusji nad programem reform.

- Podnieść wynagrodzenie zasadnicze każdego pracownika o 2000 zł na miesiąc jako rekompensatę dotychczasowego wzrostu cen.
                    - Zagwarantować automatyczny wzrost płac równolegle do wzrostu cen i spadku wartości pieniądza.
                    - Realizować pełne zaopatrzenie rynku wewnętrznego w artykuły żywnościowe, a eksportować tylko i wyłącznie nadwyżki.
                    - Wprowadzić na mięso i przetwory kartki – bony żywnościowe (do czasu opanowania sytuacji na rynku).
                    - Znieść ceny komercyjne i sprzedaż za dewizy w tzw. eksporcie wewnętrznym.
                    - Wprowadzić zasady doboru kadry kierowniczej na zasadach kwalifikacji, a nie przynależności partyjnej, oraz znieść przywileje MO, SB i aparatu partyjnego poprzez: zrównanie zasiłków rodzinnych, zlikwidowanie specjalnej sprzedaży itp.
                    - Obniżyć wiek emerytalny dla kobiet do 50 lat, a dla mężczyzn do lat 55 lub [zaliczyć] przepracowanie w PRL 30 lat dla kobiet i 35 lat dla mężczyzn bez względu na wiek.
                    - Zrównać renty i emerytury starego portfela do poziomu aktualnie wypłacanych.
                    - Poprawić warunki pracy służby zdrowia, co zapewni pełną opiekę medyczną osobom pracującym.
                    - Zapewnić odpowiednią liczbę miejsc w żłobkach i przedszkolach dla dzieci kobiet pracujących.
                    - Wprowadzić urlop macierzyński płatny przez okres trzech lat na wychowanie dziecka.
                    - Skrócić czas oczekiwania na mieszkanie.
                    - Podnieść diety z 40 zł do 100 zł i dodatek za rozłąkę.
                    - Wprowadzić wszystkie soboty wolne od pracy. Pracownikom w ruchu ciągłym i systemie 4-brygadowym brak wolnych sobót zrekompensować zwiększonym wymiarem urlopu wypoczynkowego lub innymi płatnymi dniami wolnymi od pracy.

• angrusz1 Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? 09.06.13, 18:33
                      Libero007 napisał :

"panuje wolność gospodarcza co biorąc pod uwagę ilość koncesjonowanych działalności i durnych przepisów nie ma miejsca w Polsce
                      - podatki są bardzo niskie co jak wimey nie ma miejsca w Polsce "

To twoja teoria . ale ona nie musi być prawdą .

W Polsce w ruchu drogowym jest mnóstwo szczegółowych przepisów i są koncesje .
                      To dobrze , czy źle .
                      Według twojego sposobu rozumowania najlepsze warunki do jeżdżenia samochodem są w ... Egipcie , bo tam nie ma reguł , nie przestrzega się zasad ruchu drogowego .

Czy już widzisz jak wielka jest głupota tego , co piszesz !?
                      • liber007 Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? 11.06.13, 15:29
                        nie musi być prawdą ale jest, poczytaj sobie co to jest kapitalizm

nie wiem czemu porównujesz przepisy ruchu drogowego jakże niezbędnego przynajmniej wg tych co mają prawo jazdy zdobyte w Europie do przepisów określających że np. nie mogę założyć firmy w określonym kraju, nie mogę otworzyć fabryki produkującej broń czy kancelarii adwokackiej, stacji paliw, po co niby koncesjonowanie tego?
                        przecież wiadomo że żeby zdobyć klientów muszę sprzedać wartościowy towar bo inaczej zbankrutuję
                        • angrusz1 Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? 12.06.13, 07:51
                          liber007 napisał(a):

>" nie musi być prawdą ale jest, poczytaj sobie co to jest kapitalizm
                          >
                          > nie wiem czemu porównujesz przepisy ruchu drogowego jakże niezbędnego przynajmn
                          > iej wg tych co mają prawo jazdy zdobyte w Europie do przepisów określających że
                          > np. nie mogę założyć firmy w określonym kraju, nie mogę otworzyć fabryki produ
                          > kującej broń czy kancelarii adwokackiej, stacji paliw, po co niby koncesjonowan
                          > ie tego?
                          > przecież wiadomo że żeby zdobyć klientów muszę sprzedać wartościowy towar bo inaczej zbankrutuję"

Dlatego porównuję , bo sądzę , że każda ludzka działalność musi być regulowana jakimiś zasadami .
                          Po prostu nie da się żyć , aby robić wszędzie i zawsze co się komuś podoba - także w działalności gospodarczej .
                          Oczywiście , jest problem zakresu tych regulacji .
                          Ty uważasz, że tyle a ja , że tyle .
                          Do tego wyboru : ile , służą wybory powszechne .
    • antekklepek88 Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? 03.06.13, 14:04
      Zarabia się tyle ile się wypracuje :) Znam ludzi, którzy nigdy się nie skalali praca a żyją na poziomie całkiem dobrym. Jednak to dzięki grze w karty i fortunie, a takie rzeczy nie trwają raczej wiecznie. Według starego porzekadła "każdy orze jak może" trzeba orać...
    • Gość: vw Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.13, 17:58
      1500-2000zł - w serwisie samochodowym.
      • Gość: dereń Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 03.06.13, 18:17
        Gomma średnio 2500 zł na rękę (pracownik na produkcji)
        • Gość: xxxxx Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.96.230.227.tvksmp.pl 03.06.13, 19:15
          hurtownia, na papierze najnizsza , a pod stołem reszta razem 1600 zl
    • Gość: aaa Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.ip.netia.com.pl 03.06.13, 21:50
      Duży zagraniczny zakład produkcyjny, w zal od godzin ~ 1700 (160h) - 2100 (192h) netto.
      • Gość: aaa Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.ip.netia.com.pl 03.06.13, 21:50
        aha - praca na produkcji, na najniższym szczeblu
    • Gość: Kierowca Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: 212.59.254.* 03.06.13, 23:40
      Kierowca - dostarczam mięcho i wędlinki - 10 pln / h, około 250 h w miesiącu. Robota oczywiście na czarno.
    • Gość: sdfsd Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.dynamic.chello.pl 04.06.13, 22:45
      Był już taki temat całkiem niedawno.
      Z mojej strony: 2200 na rękę, sprzedawca.
    • lola530 Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? 09.06.13, 17:43
      ja pracuje w budżetówce i tez mam tyle co ty czyli 1800 zł na reke ale ostatnio były podwyżki i podobno dostali ci co blizej koryta i to jest sprawiedliwosc
    • Gość: tomi Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.13, 00:27
      Bosze ludzie żal mi was szczerze !!

To miasto jest naprawdę dziwne, chamskie, brzydkie, biedne i pełne cwaniaczków, którzy was łupią!

Jak ten kraj i ten rząd moze na coś takiego pozwolić !!

Ja obecnie zarabiam tyle co piszecie, ale w euro i to w tym mieście, ale nie załatwia to moich potrzeb i muszę się sporo napocić.

Mam nadzieję, ze doczekam czasów, kiedy zobaczę was uśmiechniętych na ulicy i kiedy spełnią się wasze i moje marzenia i oczekiwania, ale przede wszystkim musicie zmienić coś w trakcie wyborów ..

pozdrawiam
      • Gość: paju Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.42.13.203.alfanet24.pl 11.06.13, 19:05
        Na produkcji 1300 + premia razem około 1500zł na rękę.
        • Gość: buu Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.13, 16:33
          1500 zł na rękę jako sprzedawca na pasażu w hipermarkecie, 180-192 godz
      • Gość: Lutek Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.13, 14:22
        Trzeba pracować jako urzędnik i to mieć dobre znajomości wtedy pest jest super.
        • Gość: kk Re: ile się zarabia w Częstochowie ??? IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.13, 16:07
          Co ty opowiadasz, ile urzednik dostanie ? 2000? 2500? I co to jest?
          Pińćset euro to jest super?? :)
    • angrusz1 Tyle 14.06.13, 07:56
      zarabiał absolwent Politechniki Warszawskiej na kolei przed wojną ( nb absolwent II LO )

"Ile pan wtedy zarabiał?

- 400 zł. To były bardzo dobre zarobki, bo dwudaniowy obiad w restauracji kosztował 1,2 zł.

Na początku 1939 roku awansowałem na naczelnika Oddziału Drogowego w Cieszynie, ale dalszą karierę zawodową przerwała wojna.
      "
      Cały tekst: katowice.gazeta.pl/katowice/1,35055,14097480,106_letni_profesor__praca_nigdy_mi_sie_nie_znudzila_.html?as=2#ixzz2WAPb9DuN
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka