Gość: marynowany maślak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 17:52 Czy po ostatnich obfitych opadach deszczu pojawiły sie grzyby? Chyba że za zimno na nie:((( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gryfan Re: Grzyby!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 18:16 Na mojej dzialce w Truskolasach, wlasnie dzisiaj, znalazlem dorodnego borowika. Wiem, ze od dzisiaj, z kazdym dniem, bedzie ich wiecej. W roku ubieglym pierwszy borowik byl znaleziony 20 czerwca. Moja uprawa ma obszar ok. 12 x 8 m. a dzienne zbiory dochodza do 40 szt. Pozdrawiam grzybiarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
segel Re: Grzyby!!! 06.07.07, 18:21 Przed chwilą w regionalnej "Trójce" pokazywali dorodne czerwone kozaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tojefajne Re: Grzyby!!! IP: 80.48.157.* 06.07.07, 20:06 grzybów nie widziałem, ale kilogramy jagód na krzakach!! Uwaga na kleszcze, pełno tego ochydztwa!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mech Re: Grzyby!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 21:04 no właśnie czy w okolicach Cz-wy pokazały się juz grzyby. Czy przy trasach np na wieluń lub Romanów stoja juz handlarze z grzybami. W rzeszowskim są od niedzieli w ilościach ogromnych, same prawe i bez żyjątek. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaaa85 Re: Grzyby!!! 06.07.07, 21:43 Napewno sa juz kurki.W lasach kolo Waznych mlynow.Borowiki tez sie trafiaja.Powiedzcie mi jak to jest z tymi kleszczami??Jak sie wbije klesz i sie go wyciagnie to trzeba isc do lekarza bo jakis antybiotyk?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jz Re: Grzyby!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 22:06 Jeśli nie masz żadnego rumienia wokół miejsca gdzie się wczepił to nie musisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sono.io Re: Grzyby!!! IP: 212.2.101.* 06.07.07, 22:13 Tyle że rumień może się pojawić po miesiącu a wtedy już jest za późno. Lekarze w większości jednak zalecają podanie antybiotyku. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaaa85 Re: Grzyby!!! 06.07.07, 22:14 Problem w tym,ze rozdrapalam to miejsce chyba w nocy jak spalam.Zrobil sie maly rumien.Ale zniknal za kilkanascie minut.I nie wiem co robic??Czy isc do lekarza czy nie?? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaaa85 Re: Grzyby!!! 06.07.07, 22:16 A jak pojde jutro to nie bedzie za pozno??Kleszcza wyjelam we wtorek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sono.io Re: Grzyby!!! IP: 212.2.101.* 06.07.07, 22:31 Spokojnie , o ile dobrze pamiętam to rumien najwcześniej pojawia się dopiero 4 dni po ukąszeniu a może po kilku tygodniach. Także idź do lekarza i nie panikuj(cztery tygodnie to byłoby za późno,mam na myśli skutki). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Praktyk Re: Grzyby!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 22:28 Do kasiiii85. Radzę się zaszczepić. Borelioza to niezły syf. Brak rumienia o niczym nie świadczy. Jeżeli kleszcz nie był zarażony, to faktycznie nic się nie stanie. Tylko skąd będziesz wiedziała, że było bydle zdrowe. A dowiesz się jak u Ciebie stwierdzą zapalenie mózgu lub boreliozę. A wtedy będzie już za póżno. W najgorszym wypadku można nawet się "przejechać". Radzę się zaszczepić Stary.........etc,etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tojefajne Re: Grzyby!!! IP: 80.48.157.* 07.07.07, 00:03 niektóre skutki ukąszenia wychodzą dopiero po 15latach!!!! więc na prawdę trzeba uważać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iva Re: Grzyby!!! IP: *.21.pl 07.07.07, 09:25 moj pies mial kiedys kleszcza, przyczepil mu sie na uchu i tak mu spuchla glowa, ze nie bylo widac oczy szok, cos takiego widzialam pierwszy raz. dostal antybiotyki i mnostwo zastrzykow, przeszlo i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marynowany maślak Re: Grzyby!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 15:05 Dzisiaj był ktoś na grzybach? Wczoraj wybrałem się na "borowikowe" miejsce, ale nic nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iva Re: Grzyby!!! IP: *.21.pl 07.07.07, 15:12 maslak nic nie ma, kilka trujacych i nic chyba za wczesnie, chociaz niektorzy mowia ze sa, ale to chyba plotki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzybiara Re: Grzyby!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 18:40 byłam dziś na grzybach. Niestety 2 małe bardzo przez ślimaki objedzone borowiki i z kilogram starych wyrośniętych kurek. Bryndza. A w lesie wcale jak na taka ilość deszczu nie jest mokro. Wilgoć widać tylko miejscami. Mam cicha nadzieje że prognoza z nadchodzacym cierpłam w przyszłym tygodniu pozwoli im wyrosnąć. A KLESZCZY MASA. Sama przyniosłam 3 sztuki O C H Y D A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacuziel Re: Grzyby!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 23:28 Ludzie nie siejcie paniki z tymi kleszczami: www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ViewMore=1&ModuleId=92&ShowArticleId=50779 Tam wyraźnie pisze kiedy do lekarza... A grzyby są conajmniej od 2-3 dni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salsa Re: Grzyby!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 23:33 zgadzam się za 2-3 dni powinna być ich moc :) Dzisiaj znalazłam 4 kozaki :), a lasek mam blisko domu, więc... czekam z niecierpliwością na grzybobranie. Odpowiedz Link Zgłoś