Gość: kierofca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 10:00 kto ma pierszeństwo przy ,,lewoskrętach'' na skrzyżowaniu (okrągła wysepka) ulic Jagiellońskiej a Rydza Śmigłego i Równoległej ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dn Re: pytanie do kierowców... IP: *.masterkom.pl 09.08.07, 14:56 rzadko tam jeżdżę i nie pamiętam znaków, ale z tego co pamiętam to Jagiellońska ma pierwszeństwo (jak na zwykłym skrzyżowaniu, bez wysepki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: pytanie do kierowców... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 15:11 Wydaje mnie się ,że tam nie ma lewoskrętów,a znaki informują o podrzędności ul.Równoległej i R-Śm. do ul Jagiellońskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
barone Re: pytanie do kierowców... 09.08.07, 16:17 To jest normalne skrzyżowanie, tylko w kształcie ronda. Skręcając w lewo musisz ustąpić tym z przeciwka. No i oczywiście jadącym Jagiellońską, jeżeli wyjeżdżasz z Rydza-Śmigłego, czy z Równoległej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iegon Re: pytanie do kierowców... IP: *.sfc.pl 09.08.07, 17:36 Zwroć uwage ze skrecajac w jagielonska jest znak droga z pierwszenstwem i wtedy ty masz pierzenstwo przed wyjezdzajacymi z Rownoleglej czy Rydza.Gdyby tego znaku nie było musiał bys ustąpic pierszeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierofca Re: pytanie do kierowców... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 17:53 no więc -dwie ostatnie wypowiedzi i dwa różne zdania , jeżdżę tam często i widzę ,że kierowcy też mają odmienne interpretacje.Dzwoniłem do ,,drogówki''-powiedzieli ,że obowiązuje zasada prawej ręki ale nie jestem do końca pewien bo stoi przecież znak ,,droga z pierszeństwem''? A tak na marginesie po co robi się takie pułapki , chyba po to aby blacharze sam. mieli więcej pracy... Zapraszam do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herrminator [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 18:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esteta Re: kopiecie w pupach podczas jazdy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 19:57 no ta wypowiedz jest na b. wysokim poziomie, pogratulować ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: kopiecie w pupach podczas jazdy? IP: 212.87.241.* 09.08.07, 21:55 Herrminator zamiast mózgu ma jelita a szare komórki to właśnie te orzeszki. On jest zawsze na drodze z pierwszeństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
barone Re: pytanie do kierowców... 09.08.07, 22:02 W którym miejscu jest ten znak? Jak się przejedzie jedną jezdnię Jagiellońskiej, tam na środku? Jakoś nie kojarzę. To jest zwykłe skrzyżowanie z pierwszeństwem w ciągu ulicy Jagiellońskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akagi Re: pytanie do kierowców... IP: *.masterkom.pl 09.08.07, 22:53 Wjezdzając na skrzyzowanie, obojetnie czy z ul.Równoległej, czy też Rydza Śmigłego ustepujemy pierwszenstwa WSZYSTKIM znajdującym się na skrzyzowaniu / sa ustawione znaki ustap pierwszeństwa przejazdu/. Zasada prawej reki, stosowana jest na skrzyzowaniach równoległych, lub w sytuacjach kiedy takich znaków nie ma. osoba wykonująca manewr skretu, po jego wykonaniu, już znajduje się na drodze z pierwszeństwem. osoby włączające się do ruchu z tych ulic, muszą więc też zwrocić szczególną uwage na osoby stojące na srodku skrzyzowania aby im pierwszeństwa ustapić,kiedy zaczną wykonywac manewr skretu. Według mnie, oznakowanie jest proste,przejrzyste i logiczne, choć musiałem ostatnio odrobine potarmosic pewnego Pana "kierowce: z MPK Mam nadzieje,że wytłumaczyłem to dośc jasno Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herminator [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 22:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierofca Re: pytanie do kierowców... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 10:03 zgadza się wyjaśniłeś zrozumiale i logicznie tylko tak jak pisałem wcześniej dzwoniłem 2x do naszej ,,drogówki'' i dwukrotnie powiedzieli mi ,że zadaję pytania jak adept na kartę rowerową bo tam obowiązuje zasada ,,prawej ręki'' a znak ,,droga z pierwszeństwem'' obowiązuje dopiero za skrzyżowaniem ? Ciekaw jestem jaka będzie interpretacja w przypadku kolizji ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akagi Re: pytanie do kierowców... IP: *.masterkom.pl 10.08.07, 14:17 To niestety swiadczy tylko rozległej wiedzy, jaką posiadaja nasi policjanci ale czego się dziwić, skoro w większości nadają się tylko chowania się po krzakach z suszarka :) Ostatnio, zatrzymał mnie taki jeden fachowiec i dopytywał się , dlaczego mi klocki przy hamowaniu piszczą / były załozone nowe dosłownie 30 minut wczesniej i jeszcze się nie dotarły/ , znieciepliwiony jego głupota, odpowiedziałem,że piszcza, bo tarcz towotem zapomniałem nasmarować.Uwierzył i chciał mnie debil na badania techniczne wysłać . Niniejszym go pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gonzo Re: pytanie do kierowców... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 14:34 Jeśli któryś kierowca nie wie jak się zachować na tym "skrzyżowaniu" to powinnien iść oddać prawo jazdy do wydziału komunikacji, a następnie zgłosić się na kurs prawa jazdy, poniewaz stwarza niebezpieczeństwo na drodze nie znając podstawowych przepisów ruchu drogowego !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menes2 Re: pytanie do kierowców... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 10:16 wymżdrzasz się troszeczkę.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: pytanie do kierowców... IP: *.gre.pl 13.08.07, 19:37 pieknie wszystko opisane po przeczytaniu stwierdzam ze 90% kierowcow zle sie zachowuje na tym skrzyzowaniu jak macie chwilke czasu stancie obok i popatrzcie i taka sama sytuacja jest na innych skrzyzowaniach np Jana Pawla i rynek wielunski i kazde tego typu skrzyzowanie kierowcy popelniaja bledy zreszta ja tez tylko jak pojade przepisowo i wyjade takiemu majac go po prawej stronie ale bedac juz na skrzyzowaniu a on dopiero wjezdza z podpoadkowanej to bedzie puk aj jak szkoda ze sprzedalem moja leciwa sierke. Odpowiedz Link Zgłoś