Dodaj do ulubionych

Oto wielki sukces PISu i jego policji politycznej

25.10.07, 07:27
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4610602.html
Nie wiem śmiać się, czy płakać??
Obserwuj wątek
    • n.i.p.69 Re:Kyrk na cółkach !!! 25.10.07, 07:48
      .....podobno agenci CBA hurtem rezygnują z pracy, nie kryjac przy tym, że
      głównie z powodu wykorzystywania ich w rozgrywkach politycznych.(...gdyby
      kamiński, zatrudnił profesjonalnych aktorów a nie policjantow, to by dopiero
      sukcesów natrzepał)
    • ja_iris Re: Oto wielki sukces PISu i jego policji polityc 25.10.07, 07:54
      Raczej to drugie niestety!Następny przykład, że Polacy dokonali
      słusznego wyboru.To tragiczne ale wygląda, że CBA pracuje na akord i
      bez kontroli jakości.Miejmy nadzieję,ze nowy rząd to zmieni.
      Już widzę jak za moment zwolennicy PiS naskoczą na nas ale cóż
      przyznać się do błędu nie każdy potrafi a w tym wypadku wyjątkowo
      ciżka sprawa.
      • Gość: Arama Re: Oto wielki sukces PISu i jego policji polityc IP: *.tktelekom.pl 25.10.07, 08:28
        Macie rację, ale Gosiewski w TVP Info stwierdził że Tusk chce sobie
        podporządkować CBA. Szkoda że Kaczyński sobie tej instytucji nie
        podporządkował!
      • Gość: angrusz Re: Oto wielki sukces PISu i jego policji polityc IP: *.sti.net.pl 25.10.07, 10:33

Wynik wyborów z pewnością nie jest sukcesem bo PiS stracił władze .
        Ale daleko do klęski jak to wielu - oszołomów - ( tych co sukces PO
        oszołomił ) wieściło .
        W Czestochowie PiS utrzymał taki sam stan jak przedtem .To jest
        sukces . Tu w Częstochowie .

A CBA będzie działać , będzie zamykać nawet o 6.00 bo taka jej rola .
        Afer i korupcji jest zbyt dużo by CBA nie miało roboty .
        W jakim stylu to bedzie robić to juz trudno przewidzieć .
        Kontrowersje i zarzuty zawsze będą , jak afery , nawet w wojsku .
        • n.i.p.69 Re: Niestety nie masz racji!!!! 25.10.07, 10:52
          CBA będzie pod kontrolą, to jedna z podstawowych cech demokratycznego państwa,
          nie moze być "panstwa w państwie"
          "..A CBA będzie działać , będzie zamykać nawet o 6.00 bo taka jej rola " - a
          to zdanie swiadczy jedynie o twoim rozgoryczeniu i checi "dzikiej zemsty" tylko
          uwazaj, żeby do ciebie nie zapukali, bo slyszalem, że miasto
          zasmiecaleś.(...będę powtarzał z uporem maniaka, likwidować przyczyny a nie
          skutki, chyba kazdy rozsadnie myslący sie z tym zgodzi!!!!)
        • ja_iris Re: Oto wielki sukces PISu i jego policji polityc 25.10.07, 11:10
          Gość portalu: angrusz napisał(a):
          > A CBA będzie działać , będzie zamykać nawet o 6.00 bo taka jej
          rola .
          > Afer i korupcji jest zbyt dużo by CBA nie miało roboty .
          > W jakim stylu to bedzie robić to juz trudno przewidzieć .
          > Kontrowersje i zarzuty zawsze będą , jak afery , nawet w wojsku

Słuchaj angrusz bezpoodstawne oskarżenie i w jego następstwie
          zatrzymanie to z to jest zbyt poważna sprawa tu nie może być mowy o
          kntrowersji! Rzeby kogoś zatrzymać trzeba mieć niezbite dowody!
          Inaczej wszyscy winni i niewinni wcześniej czy później trafimy do
          aresztu.I co z tego ,ze później się okaże ,ze to pomyłka? Chciałbyś
          niewinnie tylko dlatego że wypadało akurat w tym czasie kogoś
          spektakularnie zatrzymać też trafić do aresztu?
          Jestem za surowymi karami, za bardzo surowymi dla wszystkich bez
          względu na poglądy, powiązania, sytuację, etc. ale na Boga! pod
          warunkiem, że się winę udowodni!To podobno Państwo prawa miało być?
          • Gość: Anka Re: Oto wielki sukces PISu i jego policji polityc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.07, 11:21
            Nie martw się Irys aresztem.A właściwie dopiero teraz powinnaś..

Bo twoja PO organizuje właśnie Policję Finansową,ponoć
            niezależną.Więc nie dziw się tak bardzo agentom CBA.Oni wcale nie są
            oburzeni ,że byli wykorzystywani politycznie..
            Po prostu sama wiesz.Jak chcesz mieć nową umowę o pracę ,musisz
            rozwiązać starą..

Moim zdaniem ta nowa formacja będzie gorsza.Oddech kaczorów na
            plecach..

ps.Ironia losu.Oglądałaś może jak Francuzi śmieją się z Donalda.?
            Wśród kwa-kwa- kwakań,twierdzą iż Donald Tusk a Donald Duck,dla nich
            to wszystko jedno.Tym bardziej ,że ponoć podobny...

No ciekawie...:-)))
            Formacja, której w hasłach jest antykaczyzm,ma na czele najbardziej
            znanego i śmiesznego kaczora..:-)

Historia lubi się pośmiać...
            • ja_iris do błyskotliwej Anki :o) 25.10.07, 13:28
              Nie skomentuję twoich złośliwości gdyż za przeproszeniem gówna się
              nie rusza bo zaczyna śmierdzieć a ja obrzydliwa jestem :o) :o)
              • Gość: Anka Re: do niedouczonej irys IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.07, 13:38
                ... Rzeby kogoś zatrzymać trzeba mieć niezbite dowody...

To cytat z twojej wypowiedzi...

I następny...

> Nie skomentuję twoich złośliwości gdyż za przeproszeniem gówna się
                > nie rusza bo zaczyna śmierdzieć a ja obrzydliwa jestem :o) :o)

No cóż,swoim NIEUCTWEM i CHAMSTWEM wystawiasz świadectwo swojej
                partii.Wyluzuj,to tylko forum...Ja ci złościwości nie mówię,choć już
                nie mam wątpliwości iż jesteś starą purchawką,która tylko leciutko
                dotknięta ,wydziela z siebie chmurę ...gazu musztardowego..:-)

ŻEBY ...się nie ośmieszać,raczej już nie trzaskaj dziobem,OK ?
                • ja_iris Re: do nie umiejącaj czytac anki 25.10.07, 14:54
                  Dziękuje z komplementy nie odwdzięczę się bo na Ciebie szkoda
                  klawiaturki i tak jak napisałam wcześniej gówna się nie rusza a ty
                  juz pokazałaś na forum swój niewyparzony język więc nie komentuj
                  moich wypowiedzi bo z niewyżytymi gó..arami nie mam ochoty
                  polemizować a twój język straganiary całkowicie mi nie odpowiada!
                  ŻEGNAM! Iris.
                  Ps. Proponuję okularki bądz douczenie się w poznawaniu liter !
                  Błędy zdarzają się wszystkim ale pamietaj trzeba się do nich nauczyć
                  przyznawac!TY nie potrafisz tego zrobic!
                  • Gość: Anka Re: do niedouczonej irys IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.07, 15:10
                    ja_iris napisała:

> Dziękuje z komplementy nie odwdzięczę się bo na Ciebie szkoda
                    > klawiaturki i tak jak napisałam wcześniej gówna się nie rusza a ty
                    > juz pokazałaś na forum swój niewyparzony język więc nie komentuj
                    > moich wypowiedzi bo z niewyżytymi gó..arami nie mam ochoty
                    > polemizować a twój język straganiary całkowicie mi nie odpowiada!
                    > ŻEGNAM! Iris.
                    > Ps. Proponuję okularki bądz douczenie się w poznawaniu liter !
                    > Błędy zdarzają się wszystkim ale pamietaj trzeba się do nich
                    nauczyć
                    > przyznawac!TY nie potrafisz tego zrobic!

Proszę bardzo,nie ma za co :-))))
                    Choć nigdy nie przyszłoby mi do głowy,że ktoś kogo nazwano ''starą
                    purchawką nadzianą gazem musztardowym '' weźmie to za komplement.
                    Ale Bóg ci zapłać i za to...

Skoro nie masz ochoty /czyt.możliwości / ze mną polemizować,to po co
                    się wkleszczasz ?
                    I czy twój następny chamski post można uznać za polemikę ? Gdzie to
                    widzisz ?
                    A języka niewyparzonego to ty jeszcze nie poznałaś.A powinnaś,gdy
                    ubliżałaś tu na forum chłopakom,zespół wespół ze swym guru..

Ale skoro chcesz ? Proszę bardzo.Poć się i pisz...pisz...:-)))

ps.Straganiara zawód jak każdy inny...
                    Ale jeżeli ktoś ma stragan z akcesoriami do obsługi d....y / no bo
                    ciągle z tym gównem wyjeżdżasz :-)/...to niejako i sam się
                    zaśmierdnie.Niczym stary ser..
                    • ja_iris biedna aniu :o( 26.10.07, 09:48
                      Żal mi Ciebie dziewczyno serdecznie! Młoda osoba i taka zgorzkniała,
                      złośliwa i napastliwa? Musiało Cie w życiu spotkać wiele złego ,ze
                      tyle goryczy masz w sobie. Mnie nie martwi mój wiek bo jestem osoba
                      szczęśliwą mimo swoich lat ale Ty nawet nie wiesz jak szybko się
                      zestarzejesz pałając do wszystkiego co inne nienawiścią. Ludzie
                      radośni żyją dłużej i wierz mi nie starzeją się tak szybko. Zamiast
                      plucia jadem uśmiechnij się od czasu do czasu! Nie chcę z Tobą
                      żadnej wymiany zdań więc już nie pisz proszę do mnie!
                      Człowiek nieszanujący innych ludzi a szczególnie osób starszych nie
                      ma szacunku także wobec siebie!
                      • Gość: Znka Re: biedna aniu :o( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.07, 10:36
                        ja_iris napisała:

> Żal mi Ciebie dziewczyno serdecznie! Młoda osoba i taka
                        zgorzkniała,
                        > złośliwa i napastliwa? Musiało Cie w życiu spotkać wiele złego ,ze
                        > tyle goryczy masz w sobie. Mnie nie martwi mój wiek bo jestem
                        osoba
                        > szczęśliwą mimo swoich lat ale Ty nawet nie wiesz jak szybko się
                        > zestarzejesz pałając do wszystkiego co inne nienawiścią. Ludzie
                        > radośni żyją dłużej i wierz mi nie starzeją się tak szybko.
                        Zamiast
                        > plucia jadem uśmiechnij się od czasu do czasu! Nie chcę z Tobą
                        > żadnej wymiany zdań więc już nie pisz proszę do mnie!
                        > Człowiek nieszanujący innych ludzi a szczególnie osób starszych
                        nie
                        > ma szacunku także wobec siebie!

Kochana !!! :-))) Jesteś pysznie niemądra.Jak nastolatka,choć można
                        wywnioskować dzisiaj żeś Matuzalem..

Napisałaś -ŻEGNAM ,więc dotrzymaj słowa.Chociaż ty,w odróżnieniu od
                        tych ,na których głosowałaś..
                        Dlaczego mam szanować twój siwy włos,jak go nie widzę ? Starsza pani
                        używająca słów wulgarnych i wyzywająca mnie od gówna ?:-)))

Bywają takowe,ale zdrowe to one nie są...

Nie chcesz wymiany zdań,a uparcie piszesz.Tia,ty masz monopol na
                        obrażanie,a ktoś ma uszy położyć po sobie..
                        Chciałabyś..:-)

Ja szanuję innych ludzi ,niezależnie od wieku.Swoich rozmówców
                        przede wszystkim.Nigdzie nie znajdziesz u mnie zdania,naruszającego
                        godność mojego interlokutora.
                        Chyba...że tak jak i ty,obrzucił mnie wyzwiskami .
                        Powód ?
                        Ano,publiczne przyznanie iż głosowałam na inną formację ,jak i
                        starsza aczkolwiek ordynarna Iris,o niku kwiatowym../są takie kwiaty-
                        muchołapki,które śmierdzą zepsutym mięsem /..

Oczywiście wiem ,że się zestarzeję.
                        Ale i wtedy nie będę urągać ludziom ,których nie znam i ludziom
                        których znam.Nie ma takiej opcji.
                        Chyba,że mnie ktoś atakuje.Nie polemizuje tylko atakuje..
                        Oj,bieda wtedy..

Ps.Iris ,wzruszyłaś mnie tym żalem serdecznym nade mną,choć twoje
                        dalsze słowa gruntownie temu zaprzeczyły..

A tak między nami.Nie mogłabyś pisać na temat ? Bo ja nie jestem
                        podmiotem w tym wątku..
        • Gość: jo Re: Oto wielki sukces PISu i jego policji polityc IP: *.iplus.com.pl 25.10.07, 12:55
          > W Czestochowie PiS utrzymał taki sam stan jak przedtem .To jest
          > sukces . Tu w Częstochowie .
          SERDECZNIE GRATULUJE SUKCESU TWOJE PARTII Pis W CZ-WIE i W KRAJU
          ŻYCZE PODOBNEGO SUKCESU W NASTĘPNYCH WYBORACH
          ANGRUSZ MOZE PODASZ WYNIKI WYBORÓW W CZ-WIE !!!!!
    • Gość: lol Re: Oto wielki sukces PISu i jego policji polityc IP: 212.87.241.* 25.10.07, 09:32
      Zabawne jest to, ze miejsce w parlamencie CBA moze zawdzieczac jeden z
      kandydatow PO. Przypuszczam, ze gdyby nie ich tasmy z Sawicka i Picheta glosy w
      regionie moglyby sie ulozyc inaczej. To jest prawdziwa ingerencja polityczna w
      wolne wybory. Jest to jeden z powodow, dla ktorych ta sluzbe trzeba gruntownie
      przebudowac.
      • Gość: Eryk XiI Re: Oto wielki sukces PISu i jego policji polityc IP: *.profiline.pl 25.10.07, 11:33
        Moim zdaniem dobrze, że rzecznik prasowy CBA nic nie "wykwakał" w
        tej sprawie, bo jak widać miał przygotowany inny scenariusz w tej
        sprawie, tylko Panu Piorusiowi Kaczorkowi coś się popier.....o w
        scenariuszu po 21 października 2007 r.
        Znam ten problem od podszewki, znam to lotnisko, starych wiarusów i
        wiem, że ta sprawa ciągnęła się od niepamiętnych czasów, każdy w
        okolicy miał chrapkę na smakowity kąsek w postaci prawie
        bezpańskiego sianka.
        Dowództwo zawsze miało z nim problem do rozwiązania, i to nie tylko
        w Malborku, bowiem na każdym innym lotnisku problem jest tej samej
        skali. Tu jednak sprytny sąsiad podkablował kogo trzeba, bo
        przeszedł mu koło nosa zapach sianka, a był z tego wzgłędu lekko
        wkur....y. Takie jest życie w Polsce, tacy są Polacy !
        Dowództwo nie wydawało pieniędzy na obowiązkowe koszenie traw,
        podpisało umowę z rolnikiem, by mięć porządek na lotnisku ( pewnie i
        nie tylko, znając realia ). Obiboki z CBA nie chcieli kosić trawki,
        woleli ją sobie popalić, ale nie mieli co, więc zanleźli kogoś kto
        ją ma, a oddał niby za friko innym. Ot cymbały !

Na zakończenie, to serio mówiąc powinno być to odgórnie
        usankcjonowane co z tą trawką robić, komu i za ile ?
        Tylko aby nie okazało się, że trzeba jeszcze dopłacać do tego
        interesu, bo medalika nie będzie, chyba, że krótki krawat !
        • Gość: donPedro Re: Oto wielki sukces PISu i jego policji polityc IP: 195.116.81.* 25.10.07, 13:03
          to PIS ma policje polityczna ? Dlaczego idiotow ucza pisac?
        • 42-200czestochowa standardy IV RP 25.10.07, 15:39
          Ponieważ kwestie obronności są mi bliskie z tytułu zainteresowań pozwolę sobie podsunąć parę własnych uwag do sprawy poruszonej w artykule.

W gruncie rzeczy artykuł powinien być o bałaganie panującym w Państwie. Bałaganie, którego PiS mimo swoich szumnych deklaracji nie ukrócił . Pokrótce (na podstawie ogólnie dostępnych informacji) warto jednak wspomnieć o jaki związek taktyczny WP chodzi oraz w jakiej to jednostce rzekomo doszło do nieprawidłowości.

A chodzi ni mniej ni więcej tylko o 1 Brygada Lotnictwa Taktycznego którą zaczęto formować z dniem31.03.1998. Mimo kolejnych zmian organizacyjnych w Siłach Powietrznych RP brygada ta osiągnęła zdolność bojową z dniem 3 stycznia 2000. Zdolność bojową w rozumieniu interoperacyjnym paktu północno-atlantyckiego. Na ile można zorientować się z treści artykułu zarzuty niegospodrności dotyczyły obszaru sformowanej z dniem (01.01.2001r) w Malborku 22 Bazy Lotniczej. Jednostki powstałej na bazie rozformowanego 41 Pułku Lotnictwa Myśliwskiego. Jej pierwszym dowódcą został bohater artykułu – ówczesny mjr E.Gardas. Zadaniem bazy lotniczej było i jest wszechstronne zabezpieczenie procesu szkolenia lotniczego i działalności eskadr lotnictwa taktycznego. W szczególności stacjonującej na lotnisku w/w bazy 41 eskadrze lotnictwa taktycznego. Podobnie jak inne powstające w ramach reorganizacji - Bazy Lotnicze mają ponadto za zadanie zabezpieczenie logistyczne działań Lotnictwa Wojsk Lądowych i Marynarki Wojennej oraz Lotnictwa Sojuszniczych Sił Powietrznych.
          Warto też wiedzieć, że w wyniku nieustającego procesu modernizacji Sił Powietrznych RP – rozkazem Dowódcy WLOP z dnia 28 listopada 2000r brygada przyjęła w podporządkowanie :
          1 eskadrę lotnictwa taktycznego – MIŃSK MAZOWIECKI
          9 eskadrę lotnictwa taktycznego – ZEGRZE POMORSKIE (rozformowana z dniem 31.12.2002)
          41 eskadrę lotnictwa taktycznego – MALBORK
          8 eskadra lotnictwa taktycznego w Mirosławcu

Zmieniali się dowódcy, zmieniały się wytyczne wyższego dowództwa a jedyną niezmienną w tym procesie było zadanie sformowania i wyszkolenia bojowego dużego związku taktycznego w oparciu o dostępne środki ekonomiczne.

Dlaczego ten przydługi rys historyczny? Ano z prostego powodu.
          Lotnictwo taktyczne Sił Powietrznych RP to jednostka bojowa (pierwszorzutowa jak można powiedzieć). Nasz wizytówka w NATO. Nie bez powodu w ramach 1 Brygady Lotnictwa Taktycznego od dnia 07.06.2005 r. w 41 eskadrze lotnictwa taktycznego, stacjonującej na terenie owej sławetnej 22 Bazy Lotniczje w Malborku nastąpiło wdrożenie do służby samolotów Mig-29.
          Mniejsza zresztą o wizytówkę – istotne jest to, że piloci w/w eskadry bronią naszej północno-wschodniej granicy przed naruszeniami polskiej przestrzeni powietrznej. To Oni obarczeni zostaną rozkazem zniszczenia jakiegokolwiek niezidentyfikowanego statku powietrznego mogącego stanowić zagrożenie bezpieczeństwa Polski (patrz: zestrzelić np samolot pasażerski co do którego istnieją przesłanki zamachu terrorystycznego).
          Pewnie połowa z czytających zastanawiała się dlaczego przynudzam, dlaczego wobec tego nie napisać tego jednym zdaniem.? Otóż tak się zwyczajnie nie da. Formowanie dużej jednostki wojskowej, jednostki wchodzącej w skład nowego organizmu militarnego jakim było NATO; zgrywanie standardów dowodzenia i współdziałania- to duży wysiłek logistyczny a przede wszystkim ekonomiczny. Na tyle duży, że na zaspokojenie wielu potrzeb zwyczajnie nie przewidziano wystarczających środków. Nic dziwnego, że ówczesny dowódca Bazy Lotniczej a obecnie zastępca dowódcy kluczowego związku taktycznego jakim jest 1 BLT – stanął prawdopodobnie przed wyborem: albo pieniądze na szkolenie ludzi albo ........ koszenie trawy. Z czasów swojej służby wojskowej pamiętam własne zdziwienie – kiedy to z dowódców baz materiałowo-technicznych polskich Sił Zbrojnych zrobiono dyrektorów-menadżerów. Bazy takie mogły w dość swobodnym zakresie w latach dziewięćdziesiątych prowadzić działalność quasi gospodarczą – czy to podnajmując przestrzeń magazynową, czy to wydzierżawiając obiekty wojskowe. To było ewidentne pole do nadużyć. Pytanie tylko, czy odpowiedzialnością obarczyć poszczególnych dowódców, czy może raczej do odpowiedzialności pociągnąć kolejnych Ministrów Obrony Narodowej za tworzenie patogennego klimatu.

A skoro już o ministrach mowa. Gdzie był pan Minister ON Szczygło przez ostatnie 2 lata, gdzie jego nadzór nad powierzonym mu ministerstwem? Miał być porządek i sprawiedliwość również w Ministerstwie Obrony Narodowej. A jest niestety wspomnienie smutnej nocy kiedy to AWSowski minister Pałubicki pruł kasę pancerną w siedzibie GROM-u doszukując się rzekomych nieprawidlowości i niegospodarności. Po co więc ministerstwo Obrony Narodowej z jego całym zwierzchnictwem i nadzorem nad Siłami Zbrojnymi, skoro pomimo wielu lat nie uporządkowano kwestii tak prozaicznych?
          Kuriozalną rzeczą jest natomiast aresztowanie wysokiego oficera związku taktycznego na terenie jednostki bojowej. Panowie żandarmii i agenci powinni przypomnieć sobie o czym mówi regulamin dyscyplinarny Sił Zbrojnych RP i kodeks postępowania karnego. Pomijam kwestię zarzutu , że zatrzymanie zastępcy dowódcy brygady naraziło nasze bezpieczeństwo narodowe. Bo nie naraziło choć o tym drąc szaty pisze autor artykułu , z tej chociażby racji że istnieje coś takiego jak łańcuch dowodzenia, służba dyżurna i odpowiednie procedury alarmowe.
          Z autorem artykułu róznię się w kwestii oceny stanu zagrożenia bezpieczeństwa z tytułu nie powiadomienia przełożonego o aresztowaniu. Pomijam rzecz oczywistą, że prawem każdego zatrzymanego w myśl reguł karno procesowych jest żądanie powiadomienia zakładu pracy o zatrzymaniu. Różnię się z autorem artukułu z tej to przyczyny, że oficer żandarmerii (nie podoficer, nie chorąży) wkraczając na teren jednostki z takim zadaniem musi o tym fakcie powiadomić oficera dyżurnego jednostki.
          Tego zaś obowiązkiem jest niezwłoczne powiadomienie dowódcy o wszelkich zdarzeniach. Zakladam więc, że ten łańcuch dowodzenia był sprawny i dowódca jednostki dowiedział o zatrzymaniu swego oficera niezwłocznie. Nie było to jednak zasługą żandarmów i agentów a efektem działania służby dyżurnej jednostki.

Bardzo prawdopodobne i z tym się zgadzam po lekturze artykułu, że jest to wypadek bez precedensu. Samoistnie stanowi niebezpieczny precedens w działaności agend panstwa tropiących korupcję. Jakkolwiek zasadne wydaje mi się moje wyjaśnienie odnośnie braku zagrożenia i pewnie ŻW i CBA w tym duchu uzasadni swoje działanie – to pozostaje kwestia oceny czy areszt w tej postaci był celowy, czy nie można było dokonać tego w sposób mniej widowiskowy i drastyczny. Tu znów jak bumerang wraca pan minister sprawiedliwości Ziobro i jego “dobra wola” w poinformowaniu innego ministra (któremu podlegał BOR) aby uniknąć zagrożenia strzelaniną pomiędzy agentami. Wówczas można było chlapać jęzorem, a w sytuacji opisanje w artykule już nie?. Czyżby któremuś z kolejnych kierowników naczelnych organów państwa brakowało zdolności do myślenia i planowania strategicznego? Bo że zabrakło standarów profesjonalizmu to widać gołym okiem.

Stało się źle z kilku powodów.
          Naruszono procedury postępowania na linii organa ścigania – żołnierze zawodowi.
          Ewidentnie widać braki w nadzorze MON nad mieniem wojskowym
          Efekciarstwo zastąpiło efektywność
          Areszt będący w demokratycznym standardzie najwyższym środkiem zapobiegawczym zastąpiono niesławnym “aresztem wydobywczym”
          Będąc pod wrażeniem poświęconej tajnym służbom pracy W.Suworowa pt GRU – nie mogę oprzeć się przekonaniu, że błąd polegający na aresztowaniu przez cywilne organa bezpieczeństwa wyższych dowódców związkow taktycznych już ktoś popełnił, ze skutkiem nieslawnym.

Pozostaje mieć nadzieję, że nowi ministrowie resortów siłowych uczyć sie będą na błędach poprzedników. Ba, że nauczą się rozwiązywać te problemy zgodnie z standardami demokratyczn
          • 42-200czestochowa Re: standardy IV RP 25.10.07, 15:45
            dołączam pozdrowienia

42-200 Częstochowa
            • Gość: Eryk do 42-200czes Re: standardy IV RP IP: *.profiline.pl 25.10.07, 18:13
              Potwierdzam Twoją wiedzę dot. tych jednostek, bowiem ja znam jedynie
              historię pułku lotniczego z dowództwem w Malborku do 1978 roku.
              Wychowałem się przy tym lotnisku w Królewie Malborskim i tu
              spędziłem najlepsze młodzieńcze lata.
              Co kilka lat lub nieraz nawet częściej uczestniczyłem w pogrzebach
              tragicznie zmarłych pilotów z tej jednostki. Znałem rolników, którzy
              pomagali wojsku kosić tą "cholerną" trawę, wokół której już wówczas
              były kłótnie, bo inny by też sobie pokosił, ale to nie był folwark.
              Tu koszenie musiało być wykonane i zebrane do odpowiedniej pory, bo
              wczoraj to już za późno.
              Ja bynajmniej nie pamiętam wypadku związanego z tą trawą wokół
              lotniska. Obie strony zawsze były zgodne i zadowolone.
              A może tu poseł PiS-u - Cymański rodem z Malborka, umaczał swoje
              brudne łapki, by zaistnieć w oczach Ziobry i Kaczyńskiego ?
              Kto wie ?

Również pozdrawiam, może jeszcze porozmawiamy !
    • lekarz62 Re: Oto wielki sukces PISu i jego policji polityc 01.11.07, 04:23
      Czy trzeba leczyć polityków z choroby Alzchaimera?.
      Czy ta choroba dyskwalifikuje polityka?
      • Gość: to ja Re: Oto wielki sukces PISu i jego policji polityc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.07, 10:01
        mierny z Ciebie lekarz, może spróbowałbyś szczęścia w Irlandii?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka