Dodaj do ulubionych

Miejskie finanse są jak król w stringach

14.12.07, 00:03
"Komisja kultury, sportu i turystyki chce np. koniecznie znaleźć w budżecie 700 tys. zł na telebim dla stadionu Włókniarza."

Drobna, ale istotna poprawka do artykułu. Komisja Kultury, Sportu i Turystyki zapisała w swoim wniosku do budżetu m.in. 300 tysięcy złotych na telebim. Jest jeszcze drugi wniosek, który złożyłem indywidualnie, tyle że opiewa na kwotę 550 tysięcy zł. Są to jednak osobne wnioski, a kwota nie kumuluje się.
Obserwuj wątek
    • Gość: ... Re: Miejskie finanse są jak król w stringach IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.07, 00:55
      Drobna poprawka - czytałem że Haszcz chce telebim wynajmowac od
      firmy która w niego zainwestuje i to telebim mobilny. a radny chce
      kupic stala tablice zeby rdzewiala przez cłay rok. ile tych meczy
      jest w roku?
      ale tutaj chyba toczy sie gra o sukcesik - żeby coś sobie przypisac
      i wypisywac potem w internecie.
    • Gość: frogman stara prawda IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.07, 01:22
      stara prawda mówi że nie trzeba bardziej oszczędzać tylko lepiej
      zarabiać. I na tym bym się skoncentrował drodzy radni i Prezydencie.
      ma ktoś z was pomysł??
      Jakoś nie widzę.
      • ka-8 Re: stara prawda 15.12.07, 00:35
        Pomysl jest bardzo prosty i znany od dawna: dac sie rozwijac gospodarce miasta.
        Miasto samo z siebie nie zarabia pieniedzy. Ma je z podatkow. Im wiecej bedzie
        firm, i im wiecej osob bedzie pracowac i dobrze zarabiac tym wiecej podatkow
        trafi do kasy miasta. Czy tak trudno to zrozumiec?

Gość portalu: frogman napisał(a):

> stara prawda mówi że nie trzeba bardziej oszczędzać tylko lepiej
        > zarabiać. I na tym bym się skoncentrował drodzy radni i Prezydencie.
        > ma ktoś z was pomysł??
        • Gość: angrusz Re: stara prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 07:25

Do Ka-8 :

I co z tego że taka jest prawda . Powiedziałeś to tak jakby to misto
          miało wpływ na to jakie i ile firm bedzie tu działac .
          Nie ma takiej prostej zalezności .
          Tak jak ty nie masz wpływu na pogodę tak miasto na decyzje
          gospodarcze różnych podmiotów .
          Ten zakres wpływu jest bardzo niewielki .
          A jak tam kolejny " mądrosek " powiedział : " więcej zarabiać !!" .
          większe zarobki to oznacza zwykle , głównie wyższe podatki lokalne
          bo na to miasto ba Rada Miasta ma bezpośredni wpływ .
          Sami geniusze na forum !!
          • ka-8 Re: stara prawda 15.12.07, 22:39
            Gość portalu: angrusz napisał(a):

> I co z tego że taka jest prawda . Powiedziałeś to tak jakby to misto
            > miało wpływ na to jakie i ile firm bedzie tu działac.
            > Nie ma takiej prostej zalezności.

Nie zgadzam sie. Miasto ma wplyw, czy to docierajac do firm potencjalnie
            mogacych ulokowac w Czestochowie swoje inwestycje, czy tez profesjonalnie
            obslugujac tych ktorzy zdecyduja sie na dokladniejsze przyjrzenie sie
            mozliwosciom inwestycyjnym w Czestochowie. Miasto moze rowniez wplywac na profil
            lokowanych w Czestochowie firm przez odpowiednia polityke podatkowa. O ile
            pamietam podatek od srodkow transportu placony przez firmy transportowe (chyba
            cos takiego jeszcze dla firm istnieje, choc jak jestem w bledzie to prosze mnie
            poprawic) mozna ustalic na maksymalnej lub na minimalnej stawce. Nietrudno
            zgadnac jaki to moze miec wplyw na ulokowanie w tym a nie innym miejscu siedziby
            firmy przychodzacej zza granicy.

> większe zarobki to oznacza zwykle , głównie wyższe podatki lokalne
            > bo na to miasto ba Rada Miasta ma bezpośredni wpływ .

Tu tez trudno sie zgodzic. Niby takie to proste a jednak dziwnym trafem wplywy
            podatkowe potrafia rosnac jak sie obniza podatki. Niby powinno byc odwrotnie, a
            jednak kiedy procenty w dol, to wplywy czesto rosna. :)
            • angrusz1 Re: stara prawda 16.12.07, 09:44

Do K 8 ;

Porównaj to z kwotą budżetu
              Teoretyzujesz .
              Takie metody zawsze trzeba robić i je się robi ale każdy to robi .
        • Gość: częstochowianka Re: stara prawda IP: 80.48.49.* 20.12.07, 06:50
          Tak.Tylko,że jak pojawia się firma,która chce inwestować,to w naszym
          mieście napotyka na schody.
      • dziwny55 Re: stara prawda 15.12.07, 21:44
        frogman - z takim pytaniem mógłbyś się zwracać pewnie do wszystkich radnych
        wszystkich samorządów! Radni nie zastanawiają się nad tym skąd wziąć dochody!
        oni tylko jedno robią - żądają! Mnie! dla mojego działania, dla mojej dzielnicy,
        dla mojej dziedziny. Dawać! A skąd? najlepiej zabrać drugiemu.
    • Gość: angrusz Miejskie finanse są jak król w stringach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 05:34

Jestem za oszczędzaniem , za zrównowazonym budzetem ale i tez za
      wykorzystaniem środków unijnych .
      Jesli to niemozliwe to niech miasto się zadłuża byle srodki unijne
      zostały wykorzystane maksymalnie .

A na oświacie nie oszczędzac tylko naciskac by subwencja rządowa
      była większa .
      • Gość: ewa Re: Miejskie finanse są jak król w stringach IP: *.tktelekom.pl 14.12.07, 07:08
        Uważam,że duże oszczędności da rozstanie się z najbardziej
        nielubianą chyba firmą współfinansowaną przez UM a mianowicie przez
        MPK.
        Te pierwsze drzwi,ten bilet w zębach,ta buta wcale się nie
        skończyła. Z jednej strony roszczenia darmowych biletów dla
        rodzin,niby nowości czyli sieciówka zczytywana która nie słuzy
        pasażerowi tylko MPK do liczenia klientów.Jak chcą wiedzieć ile osób
        jeździ to niech ich liczą a nie utrudniają ludziom życie.Takich
        praktyk mam dość.Rozwiążać umowę jak najszybciej! Czy nie ma
        prywatnych przewoźników?
        • Gość: miłośnik Re: Miejskie finanse są jak król w stringach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.07, 08:14
          Fajnie to napisałaś... tylko, że jak wpuścisz prywaciarzy do tak ograniczonego
          miasta jak Częstochowa, to się okaże, że i tak wszystko w łeb... z prostej
          przyczyny bez ZTM-u nie skontrolujesz, nie zbadasz czy Cię ktoś w durnia nie
          ustawił jak Ci prywatny na przystanek nie podjedzie. Tu masz komunikacje na
          dobrym poziomie, kwestia tylko dopracować szczegóły kontroli nad MPK
          (spóźnienia, wygląd, bilety itd). Jest tylko mały mankament kierowca
          początkujący w MPK zarabia na rękę 1100 PLN. Czy myślisz, że prywaciarz zapłaci
          więcej i czy tym samym poprawi się jakość usług? Spóźnia wam sie tramwaj, nie bo
          jeździ często i to nas cieszy... tramwaj chwalimy, ale na Błeszno nie chcemy? Za
          dużo wymagań... PKS Cz-wa kasuje kursy bo im kierowców brakuje... za chwile u
          nas będą kasować linie bo nikt za 1100 nie będzie jeździł od 4 do 24... (system
          zmianowy).
          Pozdr. miłośnik Komunikacji Miejskiej (nie MPK)
    • Gość: czewak Miejskie finanse są jak król w stringach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 08:56
      Brawo panie Kurpios.Proponuję dokładnie przaanalizować sytuację w Straży
      Miejskiej,może parę złotych oszczędności jeszcze się znajdzie.Od kilku miesięcy
      cały czas widzę ogłoszenia o naborze do Tej instytucji-pytam poco na siłe
      przyjmować nowych strażników,można przecież doprowadzić do zmniejszenia stanu
      załogi bez drastycznych zwolnień a pozostałym dać jakieś podwyżki.
      • Gość: Khan Straż Miejska IP: *.eranet.pl 14.12.07, 12:25
        Te ogłoszenia o naborze na Strażników Miejskich, to fikcja. Stawiane
        wymagania są nie do spełnienia. Ktoś powie: są! Ale zestawienie
        poszczególnych wymagań jest podejrzane. Czy nie lepiej byłoby
        podpisać umowę z Wojewódzkim Urzędem Pracy o kierowaniu do służby
        zastępczej osoby słusznie unikające carskiej branki (zasadniczej
        służby wojskowej)?
        Telebim: po co!? Nie jesteśmy metropolią. Wszystko widać z trybun.
        Jacku! Proszę Cię, nie szalej!
        Oświata: oszczędności same się znajdą, jeśli wprowadzi się
        zasadę "pierwszego zatrudnienia", jak w uczelniach. Nauczyciele
        pracują w kilku szkołach jednocześnie - piszę tu o tych, którzymają
        więcej, niż pensum (18h/tydz). A ja w technikum dziwiłem się, skąd
        taka-a-taka miała Lexusa, czy też taki-a-taki zmieniał samochody co
        rok...
        Poobcinać godziny karierowiczom, oddać tym mającym po kilka
        godzinek, a bilans ogólny i tak będzie na korzyść miasta.
        A służbę zdrowia i tak mam gdzieś - nie korzystam z niej.
        • Gość: angrusz Re: Straż Miejska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 22:14

Do Khan :

Naiwny jesteś .
          W oświacie nie może być oszczędności bo i tak jest niedofinansowana .
          ( podobnie jak procedury medyczne ) I to nie chodzi o płace ale o
          funkcjonowanie jako np budynek - ogrzewanie , remonty itp .
          A w płacach i tak się nie da . W mieście mało kto ma nadgodziny . Bo
          wszyscy są w komputerze miejskim i widać kto ile ma godzin. Chyba ,
          że je ma poza miastem. Ale i tam ciężko coś złapać .
          A ze taka-a-taka ma lexusa ?? No właśnie skąd ? Moze tak jak w tech
          na Targowej ??
          Bo trudno uwierzyć w bogatych mężów .
          Miasto ponoć dużo dopłaca do oświaty bo jest więcej nauczycieli niż
          to wypada z obliczeń ministerialnych no i wtedy subwencja jest taka
          ile uczniów .
    • Gość: xxx Miejskie finanse są jak król w stringach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 09:27
      ...jak co roku p.Wrona musi pożyczać pieniążki bo co innego
      pozostało ?
    • Gość: KTD Miejskie finanse są jak król w stringach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 19:14
      Bedzie dobrze Medaliki!A propos zuzel jest dla Wiesniakow,gdzie interesuja sie
      ludzie na swiecie zuzlem, no gdzie?WSTYD!!!
    • Gość: depreściak Miejskie finanse są jak król w stringach IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.07, 01:15
      Zamiast więcej oszczędzać spróbujcie więcej zarabiać!!
    • Gość: angrusz Re: Miejskie finanse są jak król w stringach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 07:37

Do Ulissesa :

Podaj liczby :

ilość uczniów w 2007 i planowana w 2008 roku ( wszystkich typów
      szkół )
      nakłady na oświatę w 2007 i planowane w 2008 r.!!
    • Gość: MiChCiO Miejskie finanse są jak król w stringach IP: 83.2.142.* 15.12.07, 10:17
      do Kahn

"Telebim: po co!? Nie jesteśmy metropolią. Wszystko widać z trybun."

Jeśli nie masz pojęcia to się nie wypowiadaj. Tablica świetlna/telebim to wymóg
      ekstraligi żużlowej na sezon 2008. Jeśli go nie będzie Włókniarz nie pojedzie w
      najwyższej klasie rozgrywkowej.
    • Gość: angrusz Re: Miejskie finanse są jak król w stringach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 19:54

Do Ulissesa :

Jako radny zapewne wiesz ile miasto przeznaczyło na oświatę w
      zeszłym roku ( obecnym ) i i le zamierza w przyszłym .
      Ilu było uczniów i ilu nauczycieli .
      Wtedy mając te dane moge porównać i ocenic co to oznacza "
      zbilansowanie wydatków w oświacie " .
      Jakos nie widze tych danych .
      A jako radny powinieneś miec te dane .
      • Gość: angrusz Re: Miejskie finanse są jak król w stringach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 18:20

Do radnego Jacka Krawczyka :

Coś pan tak zamilkł ?
        Jak zapytałem o konkrety .
        Ponawiam pytanie : ile ???
        • ulisses_czwa Re: Miejskie finanse są jak król w stringach 19.12.07, 23:48
          Gdyby był Pan bardziej bystry, to sprawdziłby na stronie miasta Częstochowy (www.czestochowa.pl)... Tam zostało wszystko zapisane... Wystarczy pomyśleć i poszukać... Podaję zatem link do całego projektu budżetu czestochowa.bip-gov.pl/bip/dokumenty/podglad?kod=jw3ixmvq42.ivef2evq41
          oraz do wydatków miasta na rok 2008 (tabela) czestochowa.bip-gov.pl/zalacznik;jsessionid=0875A11298F19F2F271922E8B38362A7?idZalacznika=145516

Co do liczby uczniów to nie jestem Urzędem Statystycznym. Proszę się udać do Kuratorium lub do Wydziału Edukacji.
          • Gość: angrusz Re: Miejskie finanse są jak król w stringach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 06:26

Jestem rozczarowany odpowiedzią .
            Spodziewałem się , że radny zna liczby .
            Taka pozycja jak oświata winna byc dokładnie omawiana na komisji
            skarbu ( lub tym podobnym ) a skarbnik i naczelnik wydz. oświaty
            winien uzasadnic wydatki na ten cel m.in. podając te liczby o które
            prosiłem .
            I cóż panie Jacku Krawczyk .
            Dla wyborcy nie ma pan czasu .
            To co powie pan im na zebraniu wyborczym ?
            Przed wyborami to kazdy usłużny w pas się kłania a teraz nie jest ...
            rocznikiem statystycznym !!
            Rozczarowałem się
            • wodzirej49 Re: Miejskie finanse są jak król w stringach 20.12.07, 09:23
              Ha Ha angruszku!

Jakis ty ciemniak. Przeciez radny Krawczyk nie jest w komisji skarbu, ani oswiaty. Na Jego stronie jest podane w jakich pracuje. Piszesz pajacu, ze nie ma czasu dla wyborcy - a jakim ty jestes Jego wyborcą? Ja tez bym ci na nic nie odpowiedział, to i tak cud, ze zrobił to z grzecznosci, bo jestes posmiewiskiem forum :) Ja sie nie rozczarowałem :)
              • Gość: angrusz Re: Miejskie finanse są jak król w stringach IP: *.sti.net.pl 20.12.07, 10:25

Do wodzireja :

Tak rzeczywiście nie wybierałem go i nie zamierzam .
                Ale on pisze nie tylko do i dla mnie ale i do i dla innych .
                A w innych komisjach to nie dyskutuje się tak istotnej pozycji w
                budżecie jak nakłady na oświatę .
                Nie pisze bo nie wie ,Ot co .
                No a na bezczelności mu nie zbywa .
                Ja też się rozczarowałem
                • wodzirej49 Re: Miejskie finanse są jak król w stringach 20.12.07, 17:10
                  Przeciez ci odpisał ćwoku. Nie dosc, że nie potrafisz sobie znalezc na necie tego co potrzeba, to jeszcze pyskujesz i sie mądrujesz. Nie znasz tematu budżetu i zakresu prac radnych to milcz. Jestes posmiewiskiem tego forum i nie dziwie sie ludziom, ze nie chca sie wdawac z toba w dyskusje, czy odpowiadac na cokolwiek. Na mnie tez nie licz, ze bede prowadzil z toba konwersacje i mam nadzieje ze jestes także rozczarowany z tego powodu :)
                  • Gość: angrusz Re: Miejskie finanse są jak król w stringach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 19:18

Do widzieraja i podobnych :

Z durniami nie dyskutuję .
                    • Gość: up Re: Miejskie finanse sš jak król w stringach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.07, 17:08
                      up
          • Gość: czerwony orzeł JK Zajmij się poważnymi rzeczami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 16:32
            Panie Radny , zajmij się Pan ludzmi starszymi i nie w pełni
            sprawnymi bo to co jest w MPK z tymi nowymi kasownikami to chore
            jest !! Kazdy musi "kasować" !! Posiadacz biletu powinien być z
            natury rzeczy traktowany jako klient :-] a nie jako wróg !!
            • ulisses_czwa do czerwony orzeł 01.01.08, 23:14
              Proszę najpierw powiedzieć, które rzeczy są niepoważne... Uważam, że wszystkie sprawy leżące w gestii miasta są istotne - niezaleznie czy dot. one oświaty, zdrowia, infrastruktury, kultury, czy też sportu. Powinno się jedynie dokonać tzw. targeting'u w kazdym z działów, jednakże to opowieść na zupełnie inny temat...
              Odnosząc się do Pańskiej prośby pragnę poinformować, że Rada Miasta wykonała pracę leżącą w jej kompetencji (organ stanowiący i kontrolny). Przyjęło się, że co roku podejmujemy uchwałę (głównie aktualizacja cennika) w sprawie taryfy opłat za usługi przewozowe lokalnym transportem zbiorowym w Częstochowie powierzone do realizacji przez Gminę Częstochowa ( czestochowa.bip-gov.pl/bip/dokumenty/podglad?kod=hqg9riji22.fz8n0tji21 ) Proszę zwrócic uwagę, że podejmując uchwałę ustalamy rodzaj biletów, ceny biletów oraz uprawnienia do ulgi albo bezpłatnych przejazdów. Nikt z nas nie ma wpływu w jaki sposób te bilety będą kasowane, tj. czy tylko raz po wejściu czy za kazdym razem. Nie ma nic w naszej uchwale nt. kasowania biletów miesięcznych po kazdorazowym wejściu do pojazdu. My stawiamy wymóg przejazdu na podstawie ważnego biletu elektronicznego lub innego ważnego biletu. Ustalenie kasowania należy do zarzadu MPK lub w ostateczności Prezydenta, który jest walnym zgromadzeniem wspólników. Jak trudne jest przekonanie organu wykonawczego do pewnym działań, można zobaczyć po wzorcowym modelu niechęci do przemalowania miejsc parkingowych dla osób niepełnosprawnych bliżej urzędu.
              Ze swoje strony pragnę dodać, że w temacie biletów i ułatwień dla pasazerów wprowadziłem (za akceptacją Rady Miasta) zmianę biletu jednodniowego (był wazny od momentu skasowania do końca dnia np. od 17 do 23 z groszami) na tzw. bilet dobowy, czyli pozwalający na poruszanie się po miescie przez 24 godziny od momentu skasowania (np. od 15-tej do 15-tej, z wyłączeniem nocnych), co jest bardziej sprawiedliwe i atrakcyjne dla pasażerów.
              Pozdrawiam
              • Gość: marek do ulisses Re: do czerwony orzeł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 09:46
                W kontekście problemów budżetowych miasta warto by może szukać odpowiedzi
                również w danych dotyczących dynamiki stanu ilościowego podmiotów gospodarczych
                w 2007 roku. Wygląda bowiem na to, że wpływy z podatków spadają, a spektakularne
                praktyki zniechęcania inwestorów bądż nie wychodzenie naprzeciw ich oczekiwaniom
                dramatyzują ten problem. Chybione lub żle poprowadzone inwestycje miejskie
                stają się organiczną przypadłośćią naszego miasta. Gdzie jest koniec tej
                nieudolności? Kto za to odpowie, że stajemy się kompletnie prowincjonalnym
                miasteczkiem?
    • Gość: up Re: Miejskie finanse są jak król w stringach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.07, 05:53
      up
      • angrusz1 Re: Miejskie finanse są jak król w stringach 27.12.07, 20:33
        a po uchwaleniu budżetu państwa ?
    • Gość: up Re: Miejskie finanse są jak król w stringach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 22:17
      up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka