Dodaj do ulubionych

Prawdziwa kiełbasa

06.02.08, 08:47
Mieszkam w Częstochowie. Dotychczas kupowałem kiełbasę we Mstowie
ale ostatnio pogorszyła się. Czy ktoś wie, gdzie w Częstochowie lub
okolicy można kupić dobrą kiełbasę o tradycyjnym smaku?
Obserwuj wątek
    • Gość: Stary Praktyk Re: Prawdziwa kiełbasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 09:14
      Witam. Słusznieś Wasze zauważył, iże obecne wędliny można o dupę
      potłuc. Są jednak jeszcze - choć nieliczne - wyjątki.
      Zajrzyj sobie na Raków, do Jagiellończyków. Konkretnie w tym nowym
      budynku "ROSSMANA" - jest na parterze, po lewej stronie, stoisko
      pana Dederki. Ja kupuję u niego kiełbasę pod tytułem " czosnkowa"
      lub " chłopska ". Jest nie zła. Oczywiście " de gustibus non
      discutantum " ale lepszej nie jadłem od czasów ho! ho!, a może i
      wcześniejszych.

Pozdrawiam, życząc smacznego!
    • Gość: inf Re: Prawdziwa kiełbasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 09:27
      "Tradycyjną" kiełbasę to teraz możesz sobie zrobić tylko sam,te kupne to raczej
      są pseudo tradycyjne.Tradycyjną rozumiem wędzona dymem(z odpowiedniego drewna)
      nie -dymem/zapachem/ w spraju czy dymem wodnym/ciekłym(są do dostania w
      odp.sklepach).
      Jak to zrobić -to proste kupujesz odpowiednie mięso wieprzowinę,wołowinę,trochę
      słoniny np.3do 1(mięsa) siekasz-kroisz nożem grubiej wieprzowina ,cienko
      wołowina(jak ci się nie chce to to lepsze mieszane wiep-woł{ ze sklepu} też ale
      już nie takie jak krojone),,,,dodajesz czosnek,sól,przyprawy-niech się
      przemaceruje 2godz.-1 dzień w chłodzie .Nabijasz(końcówki do flaków do łatwego
      dostania) w naturalny flak(do dostania w markecie,targowisku specsklepie obok
      ulBór. Po osuszeniu ok 2 godz. można wędzić.
      Polecam ksiązki<przetwory w gosp.dom.,domowy wyrób wedlin,...,?autorów mogę
      podać później po zainteresowaniu by reklamy ie było.Jak prostą wedzarkę zrobić -
      to tez proste.Smacznego
      • emerytwojsko Re: Prawdziwa kiełbasa 06.02.08, 12:23
        Kochani, dziękuję za rzeczowe informacje. Ja wiem, jak robi się
        kiełbasę. Na działce w Rajsku/Wancerzów mam własnoręcznie wybudowany
        grill/wędzarnię. Zaniedbałem robiennie własnej kiełbasy z uwagi na
        pracochłonność i dlatego, że dotychczas kiełbasa ze Mstowa (koło
        punktu PKO) mi wystarczała po dodatkowym dowędzeniu ale obecnie ta
        kiełabasa jest taka sama jak wszędzie. Korzystam z super ciekawej
        strony internetowej "wedlinydomowe.pl", którą gorąco polecam. Z
        propozycji Jagiellończyków skorzystam. Pozdrawiam wszystkich
        koneserów
        • Gość: mięsny Re: Prawdziwa kiełbasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.13, 07:18
          Ja tam na kiełbasach i innych wędlinach się nie znam, ale jak mnie weźmie chęć na kiełbasę, to jade do Tesco (nie wiem, czy gdzie indziej jest dostępna) i kupuję sobie kawałek palcówki i jestem VERY HAPPY!
    • keepsmiling3 Re: Prawdziwa kiełbasa 20.07.13, 10:30
      mieszkam w innym miescie ale ostatanio przeczytałam artykuł że Tesco wprowadza do swojej oferty nowy rodzaj właśnie tradycyjnych kiełbas trend.trendz.pl/tradycyjny-niemiecki-bratwurst-juz-w-polsce, dzisiaj zamierzam przetestować.
      • harry1983 Re: Prawdziwa kiełbasa 20.07.13, 13:38
        Teraz to wszystko jest chemia i syf - kiełbasy, sery, pieczywo, piwa też smakują wszystkie smakują tak samo - wszystko szczyny.

Kupić teraz coś, co smakowało jak 20-25 lat temu jest niezwykle ciężko, a nawet jeśli, to kosztuje krocie.
        • Gość: Kaśka Re: Prawdziwa kiełbasa IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.13, 01:08

Witam prawdziwą kiełbasę lata 20-30 to można kupić w galerii jurajskiej, SKLEP,, ALMA wiejska i głogowska jest super krucha można trzymać w lodówce bardzo długo tylko w papierze nawet można powiesić i podsuszyć,Jest też bardzo dobra szynka i polędwica z Bobrownik .Polecam Wszystkim PALCE LIZAĆ. S M A C ZN E G O.
          • januszek1945 Re: Prawdziwa kiełbasa 22.07.13, 09:53
            Gość portalu: Kaśka napisał(a):

>
            > Witam prawdziwą kiełbasę lata 20-30 to można kupić w galerii jurajskiej, SKLEP,
            > , ALMA wiejska i głogowska jest super krucha można trzymać w lodówce bardzo
            > długo tylko w papierze nawet można powiesić i podsuszyć,Jest też bardzo dobra
            > szynka i polędwica z Bobrownik .Polecam Wszystkim PALCE LIZAĆ. S M A C ZN E
            > G O.

:-) może coś o cenach.
            • dyziek_o Re: Prawdziwa kiełbasa 22.07.13, 10:08
              He! he! he!
              Januszku!
              O cenach nie rozmawiajmy.
              Albo gadamy o smacznej kiełbasie albo o cenach.
              Jednocześnie, - to to się wzajemnie wyklucza.
              Niestety.
              Tanio można jeść tę malowaną kiełbasinę. Za "porządne" wędliny trzeba niestety zapłacić.
              Pozdrawiam,
              Dyzio.
              • januszek1945 Re: Prawdziwa kiełbasa 22.07.13, 10:12
                Pozostaje pooglądać sobie przez szybę.
                • Gość: Allesfresser Re: Prawdziwa kiełbasa for Dummies - DIY IP: 94.124.85.* 22.07.13, 10:25
                  januszek1945 napisał:
                  > Pozostaje pooglądać sobie przez szybę.

Ale niekoniecznie. Można przyrzązić ją sobie samemu.
                  Biała kiełbasa surowa (np. do żurku, na Wielkanoc).
                  Kraj pochodzenia: Kuchnia polska
                  Przygotowanie: 1 godz./1,5
                  Trudność: średnio trudne

Składniki
                  1 kg chudego mięsa wieprzowego (szynka, schab, polędwiczki) 3,5 kg tłustego mięsa wieprzowego (boczek, karkówka, łopatka) 500 g chudej wołowiny 100 g soli, 50 g pieprzu, 50 g roztartego majeranku czosnek (ilość zależna od preferencji smakowych), cienkie jelita.

Etapy przygotowania
                  1. Chude mięso wieprzowe mielimy maszynką z sitkiem o oczkach o średnicy 13 mm, tłustą 10 mm, a wołowinę 2 mm.
                  2. Wołowinę wyrobić z dodatkiem 200-250 ml zimnej wody i przyprawami. Chudą i tłustą wieprzowinę wymieszać, dodać 250-300 ml zimnej wody, ponownie wymieszać do wchłonięcia wody przez mięso, następnie łączymy wieprzowinę z wołowiną, ponownie całość dokładnie wyrabiamy i powstałą masą napełniamy niezbyt ściśle jelita.
                  3. P.S. Aby uzyskać białą parzoną, kiełbasę parzymy około 1,5 godz. w wodzie o temp. nie przekraczającej 60'C.

Po uparzeniu kiełbasę wieszamy na kiju (na przykład) do schłodzenia. Orientacyjnie koszt własnej kiełbasy jest dwukrotnie niższy niż kupionej w sklepie a jej jakość. Niech każdy sobie dopowie.
                  Przepisy dla lubiących ciekawą, niebanalną ale także tradycyjną kuchnię. Nie tylko polską.
                  • januszek1945 Re: Prawdziwa kiełbasa for Dummies - DIY 24.07.13, 11:19
                    Czy można ją wędzić?
                    • Gość: Allesfresser Re: Prawdziwa kiełbasa for Dummies - DIY IP: 37.59.222.* 24.07.13, 23:31
                      januszek1945 napisał:
                      > Czy można ją wędzić?

Można wędzić kiełbase białą surową (nie parzoną).

Szczegóły znajdziesz w literaturze fachowej:
                      Domowy wyrób wędlin
                      Wędzenie mięs
                      Wędzenie mięs i ryb
                      Wędzenie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka