emerytwojsko 06.02.08, 08:47 Mieszkam w Częstochowie. Dotychczas kupowałem kiełbasę we Mstowie ale ostatnio pogorszyła się. Czy ktoś wie, gdzie w Częstochowie lub okolicy można kupić dobrą kiełbasę o tradycyjnym smaku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Stary Praktyk Re: Prawdziwa kiełbasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 09:14 Witam. Słusznieś Wasze zauważył, iże obecne wędliny można o dupę potłuc. Są jednak jeszcze - choć nieliczne - wyjątki. Zajrzyj sobie na Raków, do Jagiellończyków. Konkretnie w tym nowym budynku "ROSSMANA" - jest na parterze, po lewej stronie, stoisko pana Dederki. Ja kupuję u niego kiełbasę pod tytułem " czosnkowa" lub " chłopska ". Jest nie zła. Oczywiście " de gustibus non discutantum " ale lepszej nie jadłem od czasów ho! ho!, a może i wcześniejszych. Pozdrawiam, życząc smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inf Re: Prawdziwa kiełbasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 09:27 "Tradycyjną" kiełbasę to teraz możesz sobie zrobić tylko sam,te kupne to raczej są pseudo tradycyjne.Tradycyjną rozumiem wędzona dymem(z odpowiedniego drewna) nie -dymem/zapachem/ w spraju czy dymem wodnym/ciekłym(są do dostania w odp.sklepach). Jak to zrobić -to proste kupujesz odpowiednie mięso wieprzowinę,wołowinę,trochę słoniny np.3do 1(mięsa) siekasz-kroisz nożem grubiej wieprzowina ,cienko wołowina(jak ci się nie chce to to lepsze mieszane wiep-woł{ ze sklepu} też ale już nie takie jak krojone),,,,dodajesz czosnek,sól,przyprawy-niech się przemaceruje 2godz.-1 dzień w chłodzie .Nabijasz(końcówki do flaków do łatwego dostania) w naturalny flak(do dostania w markecie,targowisku specsklepie obok ulBór. Po osuszeniu ok 2 godz. można wędzić. Polecam ksiązki<przetwory w gosp.dom.,domowy wyrób wedlin,...,?autorów mogę podać później po zainteresowaniu by reklamy ie było.Jak prostą wedzarkę zrobić - to tez proste.Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
emerytwojsko Re: Prawdziwa kiełbasa 06.02.08, 12:23 Kochani, dziękuję za rzeczowe informacje. Ja wiem, jak robi się kiełbasę. Na działce w Rajsku/Wancerzów mam własnoręcznie wybudowany grill/wędzarnię. Zaniedbałem robiennie własnej kiełbasy z uwagi na pracochłonność i dlatego, że dotychczas kiełbasa ze Mstowa (koło punktu PKO) mi wystarczała po dodatkowym dowędzeniu ale obecnie ta kiełabasa jest taka sama jak wszędzie. Korzystam z super ciekawej strony internetowej "wedlinydomowe.pl", którą gorąco polecam. Z propozycji Jagiellończyków skorzystam. Pozdrawiam wszystkich koneserów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mięsny Re: Prawdziwa kiełbasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.13, 07:18 Ja tam na kiełbasach i innych wędlinach się nie znam, ale jak mnie weźmie chęć na kiełbasę, to jade do Tesco (nie wiem, czy gdzie indziej jest dostępna) i kupuję sobie kawałek palcówki i jestem VERY HAPPY! Odpowiedz Link Zgłoś
keepsmiling3 Re: Prawdziwa kiełbasa 20.07.13, 10:30 mieszkam w innym miescie ale ostatanio przeczytałam artykuł że Tesco wprowadza do swojej oferty nowy rodzaj właśnie tradycyjnych kiełbas trend.trendz.pl/tradycyjny-niemiecki-bratwurst-juz-w-polsce, dzisiaj zamierzam przetestować. Odpowiedz Link Zgłoś
harry1983 Re: Prawdziwa kiełbasa 20.07.13, 13:38 Teraz to wszystko jest chemia i syf - kiełbasy, sery, pieczywo, piwa też smakują wszystkie smakują tak samo - wszystko szczyny. Kupić teraz coś, co smakowało jak 20-25 lat temu jest niezwykle ciężko, a nawet jeśli, to kosztuje krocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Prawdziwa kiełbasa IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.13, 01:08 Witam prawdziwą kiełbasę lata 20-30 to można kupić w galerii jurajskiej, SKLEP,, ALMA wiejska i głogowska jest super krucha można trzymać w lodówce bardzo długo tylko w papierze nawet można powiesić i podsuszyć,Jest też bardzo dobra szynka i polędwica z Bobrownik .Polecam Wszystkim PALCE LIZAĆ. S M A C ZN E G O. Odpowiedz Link Zgłoś
januszek1945 Re: Prawdziwa kiełbasa 22.07.13, 09:53 Gość portalu: Kaśka napisał(a): > > Witam prawdziwą kiełbasę lata 20-30 to można kupić w galerii jurajskiej, SKLEP, > , ALMA wiejska i głogowska jest super krucha można trzymać w lodówce bardzo > długo tylko w papierze nawet można powiesić i podsuszyć,Jest też bardzo dobra > szynka i polędwica z Bobrownik .Polecam Wszystkim PALCE LIZAĆ. S M A C ZN E > G O. :-) może coś o cenach. Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: Prawdziwa kiełbasa 22.07.13, 10:08 He! he! he! Januszku! O cenach nie rozmawiajmy. Albo gadamy o smacznej kiełbasie albo o cenach. Jednocześnie, - to to się wzajemnie wyklucza. Niestety. Tanio można jeść tę malowaną kiełbasinę. Za "porządne" wędliny trzeba niestety zapłacić. Pozdrawiam, Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
januszek1945 Re: Prawdziwa kiełbasa 22.07.13, 10:12 Pozostaje pooglądać sobie przez szybę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Allesfresser Re: Prawdziwa kiełbasa for Dummies - DIY IP: 94.124.85.* 22.07.13, 10:25 januszek1945 napisał: > Pozostaje pooglądać sobie przez szybę. Ale niekoniecznie. Można przyrzązić ją sobie samemu. Biała kiełbasa surowa (np. do żurku, na Wielkanoc). Kraj pochodzenia: Kuchnia polska Przygotowanie: 1 godz./1,5 Trudność: średnio trudne Składniki 1 kg chudego mięsa wieprzowego (szynka, schab, polędwiczki) 3,5 kg tłustego mięsa wieprzowego (boczek, karkówka, łopatka) 500 g chudej wołowiny 100 g soli, 50 g pieprzu, 50 g roztartego majeranku czosnek (ilość zależna od preferencji smakowych), cienkie jelita. Etapy przygotowania 1. Chude mięso wieprzowe mielimy maszynką z sitkiem o oczkach o średnicy 13 mm, tłustą 10 mm, a wołowinę 2 mm. 2. Wołowinę wyrobić z dodatkiem 200-250 ml zimnej wody i przyprawami. Chudą i tłustą wieprzowinę wymieszać, dodać 250-300 ml zimnej wody, ponownie wymieszać do wchłonięcia wody przez mięso, następnie łączymy wieprzowinę z wołowiną, ponownie całość dokładnie wyrabiamy i powstałą masą napełniamy niezbyt ściśle jelita. 3. P.S. Aby uzyskać białą parzoną, kiełbasę parzymy około 1,5 godz. w wodzie o temp. nie przekraczającej 60'C. Po uparzeniu kiełbasę wieszamy na kiju (na przykład) do schłodzenia. Orientacyjnie koszt własnej kiełbasy jest dwukrotnie niższy niż kupionej w sklepie a jej jakość. Niech każdy sobie dopowie. Przepisy dla lubiących ciekawą, niebanalną ale także tradycyjną kuchnię. Nie tylko polską. Odpowiedz Link Zgłoś
januszek1945 Re: Prawdziwa kiełbasa for Dummies - DIY 24.07.13, 11:19 Czy można ją wędzić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Allesfresser Re: Prawdziwa kiełbasa for Dummies - DIY IP: 37.59.222.* 24.07.13, 23:31 januszek1945 napisał: > Czy można ją wędzić? Można wędzić kiełbase białą surową (nie parzoną). Szczegóły znajdziesz w literaturze fachowej: Domowy wyrób wędlin Wędzenie mięs Wędzenie mięs i ryb Wędzenie Odpowiedz Link Zgłoś