Dodaj do ulubionych

czestochowa a tramwaje

28.02.08, 11:15
dzisiaj ukazal sie artykul w wirtualnym nowym przemysle (www.wnp.pl), w ktorym
opisana jest kwestia budowy szybkiego tramwaju we wroclawiu. przy okazji
przypomnialem sobie, ze w czestochowie tez miala powstac nitka na bleszno i
wrzosowiak.

wroclaw potrzebuje 800mln zl na budowe 2 linii tramwajowych i zakup 28 skladow
tramwajow. ponadto na kazdym skrzyzowaniu ze swiatlami tramwaje beda mialy
bezwzgledne pierwszenstwo przed samochodami co skroci czas jazdy. link do
artykulu:
logistyka.wnp.pl/po-szynach-wroclawia-pomkna-szybsze-tramwaje,43935_1_0_0.html
ostatnio byl tam takze artykul o gdansku, w ktorym dopiero co powstala nowa
linia tramwajowa a miasto chce budowac jeszcze kilka nowych i kupic nowe
tramwaje. link do artykulu:
logistyka.wnp.pl/gdansk-wiecej-linii-mniej-tramwajow,43366_1_0_0.html
w dodatku na slasku tez chca modernizowac linie tramwajowe i tabor:
logistyka.wnp.pl/jest-szansa-na-100-mln-euro-na-slaskie-tramwaje,42074_1_0_0.html
zreszta czesc taboru jest juz po liftingu w poznaniu, a efekt jest nawet
niezly: logistyka.wnp.pl/slaskie-tramwaje-po-liftingu,41746_1_0_0.html

malo tego. rozbudowe sieci tramwajowej planuje tez torun. chca na to
przeznaczyc 20mln euro. ponadto chca wybudowac system informacji pasazerskiej
z 15 elektronicznymi tablicami na najważniejszych przystankach. Tablice będą
informowały oczekujących, za ile minut nadjedzie najbliższy tramwaj. Dane będą
bardzo precyzyjne dzięki zastosowaniu systemu nawigacji satelitarnej i
zamontowanym w pojazdach nadajnikom GPS:
logistyka.wnp.pl/rewolucja-tramwajowa-w-toruniu-za-pieniadze-ue,38220_1_0_0.html
natomiast przymiarki do budowy linii tramwajowych robia w olsztynie, gdzie
koszty budowy maja wyniesc 410mln zl.
logistyka.wnp.pl/powrot-tramwajow-do-olsztyna-zagrozony,38369_1_0_0.html
poza tym ostatnio wyjechal pierwszy nowy tramwaj w lodzi (nowa linia lodzkiego
tramwaju regionalnego), a w duzo mniejszym elblagu jezdza od kilku lat
nowoczesne tramwaje niskopodlogowe (z zakladow pesa w bydgoszczy)

dlaczego u nas nic nie slychac o pracach nad budowa nitki na wrzosowiak??
dlaczego nie planuje sie rozbudowy sieci linii tramwajowych?? dlaczego chociaz
nie poprawi sie infrastruktury tej, ktora jest i nie zmodernizuje sie
tramwajow?? przeciez wiadomo ze wyzej wymienione miasta nie beda mialy tyle
pieniedzy na rozbudowy, zakup taboru, budowe nowych linii a jednak staraja sie
o srodki z unii europejskiej, ktora chetnie daje pieniadze na rozwoj linii
tramwajowych. nie od dzis wiadomo ze tramwaje sa tansze i szybsze niz
autobusy. wroclaw, ktory wyda najwiecej pieniedzy na tramwaje, zapowiada ze
bedzie sie staral o pieniadze z kilku programow operacyjnych ue.

dziwi przy tym biernosc naszych, czestochowskich, wladz, ktore pewnie odlozyly
inwestycje w tramwaj na wrzosowiak i bleszno do nastepnych wyborow.

chcialbym, zeby miasto, jesli nie stac go na zakup nowych tramwajow, zrobilo
tak jak w szczecinie, ktory kupil uzywane tramwaje z berlina:
logistyka.wnp.pl/szczecin-kupil-nowe-tramwaje,36461_1_0_0.html lub w
gdansku, gdzie kupili 44 uzywane tramwaje z dortmundu i mimo ze sklady sa
nawet starsze niz te, ktore mieli, sa w o wiele lepszym stanie technicznym i
maja systemy bardziej zaawansowane technologicznie niz te, ktore byly w
dotychczasowych tramwajach. w dodatku cena wszystkich tramwajow wynosi tyle,
ile 1 calkiem nowy tramwaj!!!infotram.pl/text.php?from=search&id=11054

chcialbym tez, co bede powtarzal do usranej smierci, zeby miasto lepiej
zabiegalo o dofinansowanie inwestycji ze srodkow ue. przeciez inne miasta nie
budowalyby nowych linii gdyby nie pieniadze z unii. mozna by w czestochowie
polaczyc tramwajami parkitke z zawodziem, stradom, sabinow, gnaszyn, grabowke,
wyczerpy i inne dzielnice. chcialbym tego dozyc, mimo ze stary nie jestem:)
Obserwuj wątek
    • lukasz_czewa Re: czestochowa a tramwaje 28.02.08, 11:23
      ponizej przedstawie przykladowe linie tramwajowe w czestochowie, ktore moglyby
      moim zdaniem powstac

1. linia tramwajowa z Zawodzia (spod stadionu miejskiego) na Parkitkę - trasa
      mogłaby przebiegać np. koło Urzędu Skarbowego na Tkackiej, przecinać trasę i
      przebiegać koło przyszłej galerii handlowej. Myslę, że w ciągu dnia, byłoby na
      nią "zapotrzebowanie". Nie wiem tylko jak miałaby pobiec dalej - czy alejami,
      czy może przez Warszawską do Jana Pawła II.

2. linia tramwajowa ze Starego Rynku na Rynek Wieluński - to jest moje marzenie
      od bardzo dawna. Tyle tylko, że pomyślałem sobie tę linię, jako magnes
      przyciągający turystów. Mianowicie, wyobrażam sobie, że na środku Starego Rynku
      stoi odbudowany "stary" ratusz (którego fundamenty są do dziś zachowane).
      Mieściłaby się w nim np. jakaś instytucja kulturalna, może jakaś stylowa knajpka
      w piwnicach. Wokół niego, stragany z kwiatami (jak te na placu solnym we
      Wrocławiu - na mnie robią wrażenie). Tu zaczynałaby się tzw. linia turystyczna.
      Dalej jechałoby się alejami, przez parki jasnogórskie, ul. 7 kamienic, pod
      szczytem (wtedy dalej Wieluńską do Rynku Wieluńskiego) lub za Jasną Górą. Na
      Rynku Wieluńskim też stałby jakiś stylowy budynek (nie wiem czy kiedyś też nie
      istniał tam jakiś ratusz?). Linię mógłby obsługiwać odrestaurowany tramwaj N...
      (nie pamiętam numeru) no i oczywiście trzeba by było kupić kilka innych starych
      składów na potrzeby tej linii, lub zbudowac nowe, które przypominałyby stare:)

3. linia tzw. Prawoskrętna (a właściwie 2 linie prawoskrętne, ale jadące w
      przeciwnych kierunkach). Podobnie jak we Wrocławiu byłyby to linie jeżdzące w
      kółko. Np. 0P jeździłoby trasą
      Dąbrowskiego-Nowowiejskiego-Sobieskiego-Pułaskiego-Popiełuszki-Jana Pawła II
      (lub nawet do Dekabrystów)-Dąbrowskiego; natomiast trasa 1P wiodłaby inaczej,
      tzn nie po tych samych ulicach, z racji tego, że Dąbrowskiego jest
      jednokierunkowa. Przykładowo mogłaby to być trasa Śląska-Kilińskiego-Jana Pawła
      II (lub Dekabrystów) -Armii Krajowej-Kościuszki-Wolności-Sobieskiego-Śląska. Jak
      się to rozrysuje to wychodzi całkiem sensownie. Trasa miałaby chyba największe
      obłożenie w godzinach do 16. Może też zaktywizowałaby troche studentów, którym
      nie chce się nigdzie ruszyć z akademików.

4. poza tym powinny powstać linie, które skomunikowałyby z centrum takie
      dzielnice jak Stradom, 3 Wieszczów, Wyczerpy, Gnaszyn, nowe osiedla domków
      jednorodzinnych koło Parkitki, Północy (też domki jednorodzinne aż do ul.
      Makuszyńskiego), Raków Zachód, Błeszno.
      • Gość: ? Re: czestochowa a tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 11:36
        ...a może trolejbusy/nie trzeba szyn kłaść,bardziej ciche niż tramwaje.może
        trolejbusy?
        • lukasz_czewa Re: czestochowa a tramwaje 28.02.08, 11:48
          nie trzeba klasc szyn, ale trolejbus korkow nie ominie, a latal tez nie bedzie.
          • Gość: michal Re: czestochowa a tramwaje IP: *.gprs.plus.pl 28.02.08, 13:45
            Co prawda nie znam kosztow jednak wydaje mi sie ze lepszym rozwiazaniem jest budowa osobnych pasow ruchu dla autobusow z pierwszenstwem na swiatlach powod bardzo prosty w przypadku awarii/ wypadku jednego tramwaju cala linia jest wylaczona z ruchu natomiast autobus w takim przypadku moze ominac przeszkode jadac "zwykla" droga , drugi aspekt to wykozystanie takiego osobnego pasa przez pojazdy uprzywilejowane .
            • lukasz_czewa Re: czestochowa a tramwaje 28.02.08, 14:00
              Gość portalu: michal napisał(a):

w przypadku awarii/ wypadku jednego tramwaju cala linia jest wylacz
              > ona z ruchu natomiast autobus w takim przypadku moze ominac przeszkode jadac "z
              > wykla" droga , drugi aspekt to wykozystanie takiego osobnego pasa przez pojazdy
              > uprzywilejowane .

nie widze tu problemu. przeciez mozna zrobic co jakis czas mijanki, zeby tramwaj
              mogl ominac jakas przeszkode. bezsensowne jest kladzenie 2 rownoleglych torow,
              bo tak jak mowisz, przy jakiejs awarii, tory bylyby nieprzejezdne. poza tym
              mozna zrobic z torow pas ruchu takze dla autobusow i innych pojazdow
              uprzywilejowanych. tylko ze zamiast wysypywac na podklady kamienie, trzeba by
              polozyc betonowe plyty. to nie jest problem.

ale w tym wszystkim chodzilo mi o cos innego. o to, ze inne miasta czerpia
              garsciami z pieniedzy ue, podczas gdy u nas nawet nie mysli sie o poprawie
              jakosci komunikacji miejskiej, nie mowiac o tym, ze nie potrafimy napisac
              porzadnego wniosku o dofinansowanie jakiejkolwiek inwestycji. wszedzie widzi sie
              problemy, wszystko jest za drogie, itd. czyli jak mowil kononowicz - nie bedzie
              niczego.
              • Gość: Stary Praktyk Re: czestochowa a tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 13:41
                Do " lukasza ": Opamiętaj się człowieku!!!! W jakim Ty mieście żyjesz?
                To Częstochowa a nie Gdańsk, czy Wrocław. Tu prezydentem jest niejaki
                Wrona /mający ponoć jakieś koligacje z klasztorem / więc jakim cudem
                chcesz inwestowac w rozwój miasta, gdy kasiorka ma już swoje przeznaczenie. Jak
                Ty sobie wyobrażasz w Częstochowie szybki tramwaj,
                gdy przez środek miasta będzie akurat waliła pielgrzymka z kasą do klasztoru????
                Siłą rzeczy, szybki tramwaj zmieni się w wolny, lub bardzo wolny tramwaj. I jak
                to wytłumaczysz w Brukseli???
                W " dobrym mieście " jakim jest Częstochowa, nie stać władzy na
                remont nawierzchni dziurawych ulic, bo ważniejsze jest sfinansowanie
                jakiejś przykruchtowej imprezy,lub postawienie następnego pomnika
                papieżowi. Ba! - w tym mieście nie ma porządnego kibla a Ty chcesz
                nowy tramwaj!!!!!!???????
                Prawdę mówiąc, rozmarzyłem się czytając poprzednie posty, /aż mi
                teraz głupio / lecz szybko "zlazłem na ziemię" w naszą szarą rzeczywistość. Wam
                też to proponuję. Chyba, że jeden z Was zostanie
                Prezydentem, a drugi szefem rady miasta. Wtedy znowu zacznę marzyć!
                Pozdrawiam, choć - em sceptyk.
                • Gość: xyz Re: czestochowa a tramwaje IP: *.152.lesio.net 02.03.08, 16:13
                  W tej chwili ponoć najważniejsza rzecz to remont czy budowa na nowo
                  ul. Bialskiej od ul. Wrocławskiej do końca. Czemu to tak ważna
                  sprawa nie napisze ale wystarczy popatrzec i pomyśleć. Druga wazna
                  sprawa to zamkniecie całych al NMP.
                • segel Re: czestochowa a tramwaje 02.03.08, 18:05
                  Nie dołuj chłopaka. Niech więcej ludzi myśli tak, jak on to może Częstochowa przestanie być tylko dodatkiem do Jasnej Góry.
                  Trafiają się sensowni radni, trafi się kiedyś i prezydent.
                  • lukasz_czewa Re: czestochowa a tramwaje 02.03.08, 20:38
                    dzieki za wsparcie:)

ale mam nadzieje ze ktos z radnych czyta moje posty i bedzie meczyl prezydenta
                    do wiekszej pracy dla mieszkancow a nie dla klasztoru.
                    • exenet Re: czestochowa a tramwaje 02.03.08, 21:46
                      Wiem ze te plany o liniach tramwajowych sa malo realne w naszym kochanym
                      miescie, ale nie powiem bo calkiem ciekawie by wygladala trasa tramwajowa przez
                      lasek Aniolowski a pozniej nad trasa do wyczerp.

Zapewne nasza władza powie ze brak pieniedzy na realizacje tych planow, ale
                      pomysly ile zaoszczedzi sie na srodowisku, w koncu tramwaj nie jest na rope czy
                      benzyne. Moze srodki na nowe trasy uda sie uzyskac na rzecz ochrony srodowiska.

Czasami sie zastanawiam gdzie My mieszkami, w miescie gdzie prezydent jest dla
                      Nas, zwyklych ludzi czy tez dla "czarnych".
                      • lukasz_czewa Re: czestochowa a tramwaje 02.03.08, 22:16
                        z tego co wiem, to wiekszosc miast, ktore ubiegaja sie o pieniadze z unii na
                        rozwoj sieci tramwajowej, sklada wnioski w programie <<infrastruktura i
                        srodowisko>>. dlaczego my mamy sie o te pieniadze nie zglosic?? moze w koncu
                        prezydent odwazy sie na przelomowy projekt dotyczacy naszego miasta. bylby to
                        iscie tygrysi skok do przodu. potrzeba tylko wizji...wiec moze zglosi sie o
                        pomysly do nas, mieszkancow, skoro sam ma z tym problemy?
                • Gość: Akagi Re: czestochowa a tramwaje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.08, 23:11
                  Ja Cie bardzo prosze,nie przesadzaj.Jeden kibel mamy w parku :) / a
                  własnie,czynny ? /
                  Więc jak kogos potrzeba na spacerku np.po promenadzie Niemena przypili,w
                  tramwaj,potem na piechotke pod Jasną Góre i sobie ulzy :)
                  • lukasz_czewa Re: czestochowa a tramwaje 02.03.08, 23:46
                    moze sposobem na bezczynnosc wladz miasta bedzie to, co zrobili w kielcach??
                    miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4982117.html
                    przeciez czestochowa tez ma certyfikat iso. chyba iso 9001 o ile mnie pamiec nie
                    myli, a nie chce mi sie sprawdzac. wiec moze by tak sie poskarzyc na opieszalosc
                    urzednikow. moze wtedy wezma sie do roboty??

ja mam pytanie - co sie dzieje w sprawie budowy linii tramwajowej na bleszno i
                    wrzosowiak?? od kilku miesiecy nic o tym nie slychac. czekaja do nastepnych
                    wyborow??

a co do toalet, to rzecz jasna powinni wysadzic w powietrze obie toalety w
                    alejach i zrobic z nich cos na ksztalt tych na wroclawskim placu solnym. jak
                    bede szedl na uniwerek to pstrykne kilka fotek i wrzuce na forum.
    • Gość: pp Re: czestochowa a tramwaje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.08, 23:37
      Informacje na temat losu Tramwaju na Błeszno znaleźć można na hobbystycznej
      stronce: www.tramwajbleszno.prv.pl/
      • lukasz_czewa Re: czestochowa a tramwaje 03.03.08, 00:19
        a czy czestochowski klub milosnikow komunikacji miejskiej moglby sie wlaczyc w
        propagowanie idei poprowadzenia linii tramwajowej od starego rynku do III alei
        (ewentualnie do rynku wielunskiego)?? moglaby to byc swietna wizytowka dla
        turystow i pielgrzymow, a dla mieszkancow czestochowy lekarstwo na poruszanie
        sie po alejach w perspektywie wylaczenia ich z ruchu samochodowego.

mozna by z tej linii zrobic linie turystyczna, ktora obslugiwalyby stare
        tramwaje, lub tez tramwaje podobne do tych z san francisco (zeby nie szpecic
        krajobrazu, lepszym rozwiazaniem byloby to drugie, tzn tramwaje ciagniete przez
        line umieszczona w jezdni).

to takie moje male marzenie:)
        • lukasz_czewa Re: czestochowa a tramwaje 03.03.08, 00:32
          a szerzej widze to tak:

1. na starym rynku pozbywamy sie puchatka, w jego miejsce stawiamy kilka
          kamienic (pasujacych do tych na starym rynku), ktore jednak nie przeslanialyby
          calego rynku.

2. na srodku rynku, w obrysach fundamentow, odbudowujemy ratusz i laczymy go z
          piwnicami znajdujacymi sie pod rynkiem. w ratuszu mozna zorganizowac jakas
          galerie, restauracje, muzeum, hotel, a w piwnicach (w zaleznosci od tego, ile
          jest tam metrow/kilometrow sciezek) jakas trase turystyczna, galerie, itd.

3. I i II aleja jest odnowiona wg planu, ale na pl. daszynskiego zamiast pomnika
          papieza, jest sadzawka (jak miala byc wg zwycieskiego projektu) i duza fontanna
          (mniej wiecej tak jak bedzie w sadzawce kolo hali ludowej we wroclawiu), a na
          obrzezach - wyremontowana toaleta i stragany z kwiatami (jak te na pl.solnym we
          wroclawiu).

4. na pl. bieganskiego tez jakas fontanna, ew. luk triumfalny (juz nawet to
          sobie zwizualizowalem) + wyremontowana toaleta (tez jak we wroclawiu).

5. linia tramwajowa zaczynalaby sie kolo ratusza na starym rynku i wiodlaby
          przez aleje, pozniej miedzy parkami, 7kamienic, za jasna gora do rynku
          wielunskiego, a pozniej do 3 maja, popieluszki i skret w aleje i do starego rynku.

6. najlepszym rozwiazaniem byloby zeby tramwaje byly ciagniete przez line w
          ulicy. wtedy nie byloby trakcji, ktora psulaby krajobraz.

7. w perspektywie zamkniecia alej dla samochodow, pod pl.daszynskiego i
          pl.bieganskiego powstalyby parkingi podziemne.

8. jesli spelni sie to co napisalem, to powiem CZESTOCHOWA TO DOBRE MIASTO. ba,
          wykrzycze to w alejach glosniej od tych popieprzonych glosnikow w ktorych leca
          msze:)
          • lukasz_czewa Re: czestochowa a tramwaje 03.03.08, 00:34
            po drodze umknelo mi, ze trzeba ucywilizowac ryneczek na walach dwernickiego:)
            • Gość: jj Re: czestochowa a tramwaje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.08, 01:01
              heh,wariat :)))))

No i najwazniejsze ,zamiast Warty,puszczamy Odre / tak jak we Wroclawiu /
              tez juz to sobie zwizualizowałem :)
            • exenet Re: czestochowa a tramwaje 03.03.08, 01:29
              Znaczy co ? puszczamy ryneczkiem tramwaj ? :P Fajnie, procz ryneczku, pociagu i
              tramwaju bede mial kolejny tramwaj kolo domu :]
              • lukasz_czewa Re: czestochowa a tramwaje 03.03.08, 10:46
                nie, na ryneczku nie byloby tramwaju. niby jak?:) chodzilo mi tylko
                o to, zeby ryneczek zostal ucywilizowany, uporzadkowany. jak na
                razie jest tam syf i nic wiecej.

co do rzeki, niestety odry (takiej jak jej odcinek we wroclawiu z
                wieloma odnogami, kanalami itd) miec nie bedziemy, ale mozna
                sprawic, zeby czestochowa nie odwracala sie od niej plecami. trzeba
                propagowac splywy kajakowe, moze urzadzic sztuczna plaze, zrobic
                kafejke. pomyslow jest wiele. zwlaszcza, ze w okolicy stanie galeria
                jurajska, co moze sprawic, ze i ludzi nad rzeka pojawi sie wiecej.
                ale za tym musialyby pojsc takze remonty okolicznych, odrapanych
                budynkow wokol starego rynku. wiem ze na to wszystko potrzeba
                kuuuuuuupe kasy, ale znow siegne po przyklad z wroclawia. ostatnio
                prezydent dutkiewicz powiedzial, ze miasto (wroclaw) bedzie skladalo
                wnioski o dofinansowanie z ue (nie pamietam z jakiego programu)
                remontow kamienic. a tych jest do pilnego remontu ponad 1000!!! tak
                wiec kasa jest, trzeba tylko po nia siegnac.
      • Gość: :-) Re: czestochowa a tramwaje IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.08, 01:52
        Tomasz haładyj - budowniczy rynków, lini tramwajaowych czy
        dziennikarz?
    • Gość: matkojedyna! proponuje iśc do lekarza IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.08, 10:53
      kiedy sie czyta tekst tzw miłosników komunikacji ma się wrażenie ze
      nalezą do nich ludzie którzy powinni jak najszybciej pojawic sie w
      specjalistycznej przychodni,sfrustrowani osobiście, bez dziewczyny i
      wyobraźni. podobno niektórzy z nich sledza mpk przez okno
      lornetkami...
      • Gość: ZiomBoy Re: proponuje iśc do lekarza IP: *.cn.com.pl 03.03.08, 11:01
        A tam odrazu do lekarza... Ja licze tylko ilosc osob wsiadajacych i
        wysiadajacych z tramwaju :]
      • lukasz_czewa Re: proponuje iśc do lekarza 03.03.08, 11:13
        kiedy czyta sie tekst tzw zdrowych ma sie wrazenie ze jednak zdrowi
        nie sa. nie maja pojecia o frustracji, bo pewnie sami w tym gleboko
        siedza, moze i maja dziewczyny, ale pewnie glupie jak oni sami, no i
        maja wyobraznie...mysla ze sa napoleonami. podobno niektorzy z nich
        sledza tych, co sledza mpk przez okno lornetkami.

ja na szczescie nie jestem frustratem, jestem zareczony a moja
        wyobraznia dziala prawidlowo. wiec moze to ja mam racje?:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka