Dodaj do ulubionych

Ekologiczna torba z plastiku

11.03.08, 22:14
Nad projektem ustawy zakazującej używanie torebek foliowych
zastanawia się rząd. Niektóre samorządy nie oglądały się na władzę
centralną i zakazały na swoim terenie używania takich torebek. Co
powinni zrobić radni w Częstochowie? Projekt stosownej uchwały mam
gotowy. Teraz zbieram opinie na swoim forum -
maranda.pl/page/index.php
option=com_fireboard&Itemid=50&func=view&id=12&catid=5

==================
www.maranda.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: ekolog Ekologiczna torba z plastiku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.08, 23:10
      Uważam,że pomysł z zakazem używania jednorazowych toreb plastikowych jest
      całkowicie słuszny.Pozwoli to ograniczyć zanieczyszczanie środowiska
      naturalnego,które coraz bardziej postępuje.Ewentualną ustawę,która by tę kwestię
      regulowała należy dokładnie dopracować,bo inaczej jakiś idiota znów powie,że to
      zakaz niezgodny z konstytucją.A póki co,torby ekologiczne z Tesco są dobrym
      rozwiązaniem,ale jednak na dłuższą metę niewystarczającym.
    • Gość: lukasz Re: Ekologiczna torba z plastiku IP: *.as.kn.pl 11.03.08, 23:33
      panie niepo-Radny. nie wiem czy panu wiadomo, ale poki co mozna sobie w tylek
      wsadzic wszelkie tego typu uchwaly rad miejskich. dopoki nie bedzie ustawy, to
      wojewodowie, lub sady administracyjne beda uniewaznialy tego typu akty prawa
      miejscowego z prostej przyczyny. sa one niezgodne z prawem i godza w swobode
      dzialanosci gospodarczej.
      tak tez bylo m.in. w lodzi, gdzie owszem rada miasta przeforsowala taka uchwale,
      ale wojewoda, slusznie zreszta ja uniewaznil.

osobiscie tez jestem za zakazem uzywania toreb foliowych, ale to musi byc
      usankcjonowane ustawowo a nie lokalnie. bez tego ani rusz. wiec niech sie pan
      skupi na napisaniu projektu ustawy a nie uchwaly. a tak, to nawet niech sie pan
      nie trudzi, bo szkoda panskiego czasu, ktory mozna lepiej spozytkowac.
      • Gość: lukasz Re: Ekologiczna torba z plastiku IP: *.as.kn.pl 11.03.08, 23:34
        moze skupi sie pan na tym jak nazwac i oznakowac tzw. I, II i III aleje:P
    • Gość: tatadarek Re: Ekologiczna torba z plastiku IP: *.net.stream.pl 24.09.13, 16:07
      Wystarczy by wszelkie opakowania typu foliowe reklamówki były biodegradowalne( a butelki z napojami były zwrotne z odpowiednią kaucją ( by opłaciło się je zwracać a nie wyrzucać)
      Dawniej chodziło się z siatką czy koszykiem na zakupy i szklaną butelka na mleko i nikt nie protestował.
      W niektórych krajach nie pakują towarów w reklamówki w żadnym sklepie i klienci przychodzą z własnymi torbami!
      PRODUCENCI NAPOI powinni mieć PROCENTOWY OBOWIĄZEK ODZYSKU opakowań KUPOWANIE w opakowaniu jednorazowym powinno być NIEOPŁACALNE na dłuższą metę.
      U naszych zachodnich sąsiadów większość opakowań po napojach jest zwrotna( OPŁACI SIĘ TO KONSUMENTOM FINANSOWO) i są zdecydowanie lepszej jakości więc są w obiegu wiele razy.Wystarczy zobaczyć jak robią to NIEMCY czy HOLENDRZY.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka