Gość: ani IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 29.08.03, 15:10 Mam pytanie: Jak nazwac czarnoskorego obywatela Polski? Murzyn - chyba politycznie niepoprawne, Afro-Polak - brzmi smiesznie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xx Re: Afro-Polak? IP: *.icis.pcz.pl 29.08.03, 15:32 Nie wiem, ale rezczywiscie bedzie trzeba pomyslec na przyszlosc, bo taka sytuacja bedzie miala miejsce coarz czesciej. Dawniej mowilo sie po prostu Murzyn, teraz rzeczywiscie jakos nie wypada :)) Gość portalu: ani napisał(a): > Mam pytanie: Jak nazwac czarnoskorego obywatela Polski? Murzyn - chyba > politycznie niepoprawne, Afro-Polak - brzmi smiesznie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lotnik Re: Afro-Polak? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 29.08.03, 15:46 Jaki tam afropolak? teraz będziemy na nich mówić afroeuropejczycy. Jednoczmy się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;'lk Re: Afro-Polak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.03, 16:43 MAKUMBA !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suaweklizura Re: Afro-Polak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.03, 19:46 nyga Odpowiedz Link Zgłoś
lol21ndm Re: Afro-Polak? 29.08.03, 21:00 Gość portalu: ani napisał(a): > Mam pytanie: Jak nazwac czarnoskorego obywatela Polski? Murzyn - chyba > politycznie niepoprawne, Afro-Polak - brzmi smiesznie? W Anglii np. mowi sie na obywateli Wlk.Brytanii British, a jak maja czarna skore, to mowi sie o nich rowniez "black". "Black" im nie przeszkadza, natomiast nie znosza, by mowic o nich "coloured". Wiec ja nie wiem, jak to bedzie z jez. polskim, ale moze tez przyjmie sie okreslenie "czarny"... choc wlasciwie w tym kraju uzywa sie w innym kontekscie... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek z krainy ozz Re: Afro-Polak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 23:26 polbambus - co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lotnik Re: Afro-Polak? IP: *.premex.pl 31.08.03, 02:39 Rasta don't work for no C.I.A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewe Re: Afro-Polak? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.08.03, 03:18 Gość portalu: ani napisał(a): > Mam pytanie: Jak nazwac czarnoskorego obywatela Polski? Murzyn - chyba > politycznie niepoprawne, Afro-Polak - brzmi smiesznie? a musi byc politycznie poprawnie? co to znaczy politycznie poprawnie - to znaczy nikomu sie naraziczwłaszca Unii Wolności - to jest kunktatorstwo i komformizm. Trzeba nie miec szarej komórki w głowie że by tak myslec jak ty. Czarnoskóry człowiek jest w języku polskim nazwany murzynem, tak samo jak mieszkanmcy Izraela - żydami, a nie izraelczykami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ani Re: Afro-Polak? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 01.09.03, 12:49 Mam na tyle szarych komorek w glowie, zeby wiedziec, ze Murzyn czy Zyd pisze sie z duzej litery. Poruszylam ten temat, bo obecnie uzywa sie slowa 'murzyn' (tym razem z malej) w sensie niewolnika czy robola pracujacego za grosze, co moim zdaniem obraza wszystkich Murzynow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zulu Gula Re: Głupolak? IP: 213.199.197.* 01.09.03, 23:00 A jak nazwać niemądrego Polaka, bez wzgledu na kolor skóry, bo ta ma akurat najmniejsze znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Afro-Polak? 01.09.03, 23:30 slowo czarnuch zarezerwowane jest dla katabasow katolickich... Odpowiedz Link Zgłoś
lol21ndm Re: Afro-Polak? 02.09.03, 08:57 swarozyc napisała: > slowo czarnuch zarezerwowane jest dla katabasow katolickich... co/kto to jest "katabas"? skad/od czego to slowo sie wywodzi???????? Odpowiedz Link Zgłoś