09.03.11, 15:07
czyli las iglasty. Drzewa tam rosnące to świerk i sosna. Zastanawiam się, czy istnieje żeński rodzaj wyrazu "bór"? Bórka, Barburka, borówka...? Nieeeeee... chyba nie ma?
Co innego z lasem, tu jest forma żeńska. Las - laska! Hmmmmm.... może dlatego, że wyraz "bór" to takie dawne słowo, kiedy jeszcze lasek nie było?
Obserwuj wątek
    • drugitiktak Re: Bór 09.03.11, 16:38
      przypomniał mi się taki wierszyk z dzieciństwa ;

--Coś tam w borze stuknęło ,
      Coś tam w borze huknęło ,
      a to komar z dębu spadł ,
      złamał sobie w krzyżu gnat.

A bór mi się kojarzy z żubrami , a one mi się kojarzą z reklamą piwa.
      • tadeusz_ski.51 Re: Bór 09.03.11, 17:04
        drugitiktak napisała:
        > A bór mi się kojarzy z żubrami , a one mi się kojarzą z reklamą piwa.
        -------------------
        Bardzo ładny ciąg skojarzeń, u mnie też tak bywa? Np. ktoś powie "rolnik" a ja kojarzę: chmiel i też dochodzę do piwa...
        • drugitiktak Re: Bór 09.03.11, 17:59
          żebym to ja jeszcze to piwo piła to skojarzenia całkiem na miejscu, ale te reklamy podobają mi się .....
          ale nigdy bym nie skojarzyła rolnika z piwem ...co najwyżej gdzieś pod GS-em ...na ławeczce...
          • iryska2604 Re: Bór 09.03.11, 22:28
            Ale macie skojarzenia....Las i...laska! Chyba taka do podpierania sie ???
            • iryska2604 Re: Bór 09.03.11, 22:51
              Ten tutaj też nieźle kojarzył
              www.youtube.com/watch?v=fIcqint40Nw
            • tadeusz_ski.51 Re: Bór 10.03.11, 08:16
              iryska2604 napisała:
              > Ale macie skojarzenia....Las i...laska! Chyba taka do podpierania sie ???
              ----------------
              Też może być, bo najczęściej jest z drewna a drewno z lasu pochodzi, nie?
    • tadeusz_ski.51 Re: Bór 10.03.11, 08:59
      też mi się kojarzy z Tadeuszem, czyli ze mną. Nie to, że jakiś dziki jestem, bo to, to nie, absolutnie https://emoty.blox.pl/resource/th_laie_59.gif
      Chodzi o to, że ostatnim dowódcą Powstania Warszawskiego był "Bór" Tadeusz Komorowski. Upraszam o nie mylenie tamtego Komorowskiego z obecnym prezydentem! Nie mają ze sobą nic wspólnego!
      • iryska2604 Re: Bór 10.03.11, 19:40
        A posłuchałes chociaz tego "biustu" co to sie jednemu skojarzył z gitarą?
        • tadeusz_ski.51 Re: Bór 11.03.11, 13:45
          Zaraz, zaraz, Maleńczuk śpiewa: ... a jej się zdawało, że pieści piersi jej.
          Sugeruje tym, że to kobieta ma tak bujną wyobraźnię....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka