meganite 28.04.08, 23:07 dlaczego Pan Wrona zawsze reaguje po fakcie? <LOL> a co do radnego Krawczyka, to lepiej niech się tak nie rozpędza, bo już zaszalałeś z tym remontem stadionu Rakowa; wielkie plany, projekty a tu pachnie kiełbaską wyborczą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: depreściak MPK zrobi to, czego wcześniej nie chciało IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.08, 23:33 Dlaczego w artykule nie ma wypowiedzi Pana Nabrdalika odnośnie zaistniałej sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rs MPK zrobi to, czego wcześniej nie chciało IP: *.xdsl.centertel.pl 28.04.08, 23:59 Sprawa jest oczywista. Wrona osiągnął cel - nocne autobusy jeździć nie będą. Najpierw biesy słusznie zaskarżą decyzję co wstrzyma sprawę na parę miesięcy a potem wyjadą raz czy dwa autobusy MPK po czym zastrajkują kierowcy albo dojdzie do jakiegoś incydentu lub nie będzie pasażerów i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOlek Re: MPK zrobi to, czego wcześniej nie chciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 00:11 Znów wychodzi brak obiektywizmu ze strony gazety: nie ma złej informacji chyba, że GW trzyma stronę prywatnej firmy a nie interes częstochowian. Skoro MPK zrobi to lepiej i taniej to chyba dobrze? Pani redaktor przypominam także, że te 400 tys. na komunikację nocną to nie byłyby dodatkowe pieniądze, których MPK tak potrzebuje, ale pieniądze zapisane w projekcie budżetu MPK na inne cele, a ostatecznie „przesunięte” przez radnego Krawczyka (podobno miłośnika komunikacji ) i innych bezradnych na komunikację nocną. Wygrana przetargu przez BIESY oznaczała oddanie kasy tej firmie, a tak kaska zostaje w MPK-u. Pomyliła się pani celowo? Pani z urzędu zamówień publicznych chyba nie zna ustawy, bo z tego co czytamy w artykule prezydent powołał się na zapis o ważnych czynnikach społecznych. Panie Krawczyk, najłatwiej jest uprawiać politykę krytykując. Pana partia – PO, rządzi w kraju. Czemu nie przyciśniesz pan swoich kolesiów żeby coś zrobili dla Częstochowy. Wrona zły Platforma jeszcze gorsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vbc Re: MPK zrobi to, czego wcześniej nie chciało IP: *.realestate.net.pl 29.04.08, 00:45 Jasne - Wrona sie myli, Gazeta się myli, PO sie myli, Krawczyk się myli, Biesy sie myla, Babka z UZP tez sie myli, tylko nasze kochane MPK to zaje...., bezbłędna firma. No i LOlek też sie nie myli, bo jest pracownikiem MPK. -- Visca el Barca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch MPK zrobi to, czego wcześniej nie chciało IP: *.ghnet.pl 29.04.08, 02:22 To jest po prostu rozbój w biały dzień? Jak wygrać przetarg nie startując w nim, do tego nie musieć się stosować do wymogów przetargu (bo teraz można zawrzeć zupełnie inną umowę) i jeszcze zgłosić ofertę, gdy już konkurencja odkryje karty. To potrafi tylko częstochowska klika. Wątpliwości jest tu sporo. Raz że Prawo zamówień publicznych nie dopuszcza zlecania spółce usług bez przetargu, nawet gdy jest to spółka miejska. Rozporządzenie KE z października coś takiego dopuściło, ale polskie prawo nie zostało do tego jeszcze dostosowane. Dalej - art. 93 ust.1 pkt 6 Pzp (bo o ten zapewne chodzi) mówi o ważnej przyczynie społecznej, której nie można było wcześniej przewidzieć. No i co przez to rozumiemy? Ważna przyczyna społeczna - że niby MPK zrobi taniej i że lepiej, że zrobi firma miejska. Tyle że to jest wyjątkowa krótkowzroczność, bo akurat w dobrze pojętym interesie społecznym było przełamanie monopolu. I już zaczynało pachnieć normalnością, ale mechanizmy konkurencji tak komuś nadepnęły na odcisk, że konkurencji łeb ukręcono. No i jak rozumieć, że owej ważnej przyczyny nie można było przewidzieć? Chodzi o zmienne kaprysy pana prezesa. No tak - biedny prezydent musiał ogłosić przetarg, bo nie mógł przewidzieć, co też jego podwładnemu do głowy w danej chwili strzeli. A kto zapłaci za zbędny wysiłek urzędników, którzy siedzieli nad przetargiem. Zbędny, bo panu prezesowi raczyło się zmienić widzimisię. Ja się zastanawiam - po jakiego kuta było obalać komunę, skoro nagle co miasto, to ten sam cyrk. Wszystkim się nagle marzy monopol i gospodarka nakazowo-rozdzielcza. A trzeba było kupować mięso drugiej świeżości na kartki i nie marudzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek do lunch Re: MPK zrobi to, czego wcześniej nie chciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 11:19 Prezydent Wrona nie bez powodu uważany jest za wybitnego specjalistę w dyscyplinie manipulacji prawem zwanej "INNE WAżNE PRZYCZYNY SPOłECZNE" To miłośnik Hallera i jego "Paragraf 22". Dokładnie z tego samego paragrafu wykończył puby przy Deka i podejmuje inne autorytarne decyzje w przestrzeni zarządzania miastem. Będzie robił wszystko ,aby ta komunikacja nie zaistniała, bo nie może darować Krawczykowi takiej niesubordynacji.Jego sztab prawników przygotuje stosowną interpretację prawa,a rzecznik ubierze to w słowa gniewu abstynentów, nobliwych staruszków i miłośników TV non stop. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.LEŚNIKOWSKI pan się myli, jak zwykle IP: *.um.gov.pl 29.04.08, 17:41 Nie po fakcie, a w trakcie. Wydano polecenie MPK w trakcie procedury przetargowej. Przy okazji: wysłałem do autorki artykułu następującą informację: W świetle ugruntowanego orzecznictwa Sądu Najwyższego zlecenie WŁASNEJ spółce komunikacyjnej świadczenia usług na rzecz społeczności miejskiej nie wymaga przeprowadzenia postępowania przetargowego. Jest to również opinia samej UZP na jej stronie internetowej... www.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/prawo-polskie/opinie- prawne/aktualne/wykonywanie%20zadan%20w142asnych.pdf Ten tekst się artykule nie ukazał. Odpowiedz Link Zgłoś
lunch Re: pan się myli, jak zwykle 29.04.08, 23:16 Proszę porównać z raportem Najwyższej Izby Kontroli, która zarzuciła łamanie artykułu Ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów, zabraniającego zawierania porozumień i umów, które doprowadziłyby do ograniczania dostępu do rynku innym podmiotom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.LEŚNIKOWSKI proszę podać IP: *.um.gov.pl 30.04.08, 16:42 To proszę jeszcze podać, w którym miejscu odnosi się to do Miasta Częstochowy i wypełniania statutowych zapisów jej spółki miejskiej - MPK :-). IL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: proszę podać IP: *.ghnet.pl 30.04.08, 21:55 Przez analogię - jeśli kontrola skrytykowała oddanie 75% udziału w miejskich przewozach w innym mieście i uznała to za nielegalne, to 100% chyba tym bardziej. Ale tu już nie o legalność chodzi, bo wiadomo, że polskie prawo jest pokręcone i niespójne i wszystko zależy od interpretacji. Zresztą mnie na przykład przekonuje argument UZP (choć oni prawa nie stanowią), że właściwie zlecanie usługi spółce komunalnej trudno nazwać zamówieniem publicznym. Natomiast chodzi o to, że układ taki jest ze wszech miar dla miasta (mieszkańców, ale też dla MPK) szkodliwy i niekorzystny. Wy natomiast wciąż nie potraficie zrozumieć, że służba publiczna to nie jest trzymanie ludzi pod pręgierzem i mówienie "Ja tu rządzę", tylko służenie im, w celu zapewnienia jak najlepszych warunków do życia, a miastu do funkcjonowania. I dlatego to samorząd gminny ma organizować i finansować komunikację tak, żeby ludzie mieli czym jeździć i żeby im się to bardziej opłaciło niż samochodem, dzięki czemu w mieście nie będzie korków. A nie przekazać zadanie całkowicie biednemu Nabrdalikowi, który na głowie staje, żeby zmniejszyć straty (co się wszystkim potem czkawką odbija) i jest zmuszony do tak idiotycznych wypowiedzi (bo co mu więcej zostaje?) Komunikacja publiczna jest nierentowna, jak większość usług publicznych, a bilety za przejazd nie są bynajmniej formą zapłaty za towar mającą takie znaczenie jak zapłata za towar w sklepie, na którym ktoś robi biznes. Ja wiem, że niektórym radnym marzy się, że by MPK się samo finansowało z biletów, ale to ignoranci. Równie dobrze można by powołać spółkę do napraw nawierzchni jezdni i kazać na tym zarabiać (ciekawe jak - z podatku drogowego?). Jeśli ktoś tego nie rozumie, powinien sobie dać młotkiem w czółko i to ze trzy razy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikifor Re: MPK zrobi to, czego wcześniej nie chciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 09:03 > a co do radnego Krawczyka, to lepiej niech się tak nie rozpędza, > bo już zaszalałeś z tym remontem stadionu Rakowa; wielkie plany, > projekty a tu pachnie kiełbaską wyborczą. Ale to chyba uwaga to Prezydenta? Bo jak sam radny może zbudować stadion? No może wspierać pewne działa, ale to przecież radny Krawczyk robi. Poza tym, co ma wspolnego ta wrzuta z komunikacja nocną? Żal dupcie komuś ściska, krew zalewa? A co do komunikacji nocnej jak juz jest o tym temat, to wielki minus dla pana Prezesa, pana Prezydenta i całej jego swity. To jest kant roku, a moze i nawet dekady w tym zaściankowym mieście. Wstyd przyznać, ze głosowałem na obecnie panującego :/ Ale to sie wiecej nie powtórzy, także w mojej rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK zrobi to, czego wcześniej nie chciało IP: *.ghnet.pl 29.04.08, 11:07 Ja zmądrzałem o jedną kadencję wcześniej. Ale właśnie tak myślałem kiedyś, że to wszystko, co się tu dzieje, to jest wielki dramat dla ludzi, którzy na niego głosowali, bo kojarzyli z rozwojem miasta, owymi "dobrymi latami Częstochowy". Tymczasem obecnie to jest jak na amerykańskich filmach. Przyjeżdżasz do małego miasteczka, gdzie szeryf jest panem i władcą. Jemu wolno wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki_nijaki Re: MPK zrobi to, czego wcześniej nie chciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 12:08 Krawczyk jaki jest kążdy widzi. Smutne jest ale jakie prawdziwe. Widać wyraźnie , że ani moherowa władza (w osobie świty T.W.) ani "liberalna" (w Częstochowie bardziej pasuje też na L... Leniwa) nie radzi sobie z panowaniem . Co pozostaje ?? Rewolta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.LEŚNIKOWSKI Nieprawda IP: *.um.gov.pl 29.04.08, 17:39 Nie po fakcie, a w trakcie. Wydano polecenie MPK w trakcie procedury przetargowej. Przy okazji: wysłałem do autorki artykułu następującą informację: W świetle ugruntowanego orzecznictwa Sądu Najwyższego zlecenie WŁASNEJ spółce komunikacyjnej świadczenia usług na rzecz społeczności miejskiej nie wymaga przeprowadzenia postępowania przetargowego. Jest to również opinia samej UZP na jej stronie internetowej... www.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/prawo-polskie/opinie-prawne/aktualne/wykonywanie%20zadan%20w142asnych.pdf Ten tekst się artykule nie ukazał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Nieprawda IP: *.ghnet.pl 30.04.08, 00:26 Nie po fakcie, lecz w trakcie, tak? Bo prace szły dwutorowo - czekano na odpowiedź MPK i jednocześnie prowadzono przetarg. No to spójrzymy: www.czestochowa.pl/samorzad/wydarzenia_samorzad/od-1-maja-ruszaja-nocne-autobusy W drugim akapicie jest "Realizując polecenie Prezydenta, Zarząd MPK, w trakcie procedury przetargowej, określił warunki na jakich może zrealizować to zadanie". Nietrudno zauważyć, że celowo umieszczono tu zwrot "po fakcie", gdyż pewne osoby się go ostatnio bardzo uczepiły. Ale spójrzmy na pierwszy akapit: "Prezydent Miasta Częstochowy wydał polecenie Miejskiemu Przedsiębiorstwu Komunikacyjnemu w Częstochowie, aby określiło warunki zorganizowania tej usługi dla mieszkańców Częstochowy. Unieważniono równocześnie wcześniej przeprowadzony przetarg na to zadanie." Skoro przetarg był "wcześniej przeprowadzony", a na owo polecenie MPK odpowiedziało "w trakcie procedury", to albo w tym soku, co go wypiłem, były jakieś promile, albo mówimy o dwóch różnych przetargach. Więc jak już zamierzacie ludziom w głowach mącić i czepiacie się słówek, to znajdźcie najpierw jakąś polonistkę z podstawówki i potrenujcie zwroty "przed", "po", "potem", "wówczas", "następnie", "wtedy" itd. Rzecz jasna w aspekcie semantycznym. Później czytamy, że "MPK w Częstochowie zaproponowało zwiększenie ilości kursów komunikacji nocnej tramwajowej, zsynchronizowanej z autobusami, w cenie 8,50 zł za wozokilometr". Zaproponować to ja mogę znajomym kawę, a MPK żeby się domagać owych 8,50 zł (czyli de facto wyciągnąć całą kasę, którą te niedobre "Biesy" chciały przeżreć), musiałoby najpierw doprowadzić do zmiany uchwały budżetowej. I nie bardzo rozumiem, skąd tam się w rozkładzie pojawia coś takiego jak "II Aleja". O ile mi wiadomo ta ulica nazywa się "aleja Najświętszej Maryi Panny. No więc się zdecydujcie - jak "Gazeta" powiesiła tabliczki, to je pozdejmowaliście, a teraz sami stosujecie zwyczajowe nazewnictwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Nieprawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.08, 15:23 Okrutnie precyzyjnie odniósł się Pan do mętnych i niespójnych wyjaśnień rzecznika Leśnikowskiego. Taki strzał na długi weekend...No,no,nie będzie się nam rzecznik nudził, główkując jakby tu logikę pod dywan pozamiatać oraz fakty i mechanizmy zrelatywizować. Oczywiście,może temat zaniedbać i odporu nie dać, wszak będzie taniej a konkurencja MPK obejdzie się smakiem. Miasto zapłaci miastu i jeszcze na tym zarobi. Nobel z ekonomii nam się kroi,byle tylko w Sztokholmie się w tym połapali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.LEŚNIKOWSKI :-) IP: *.um.gov.pl 30.04.08, 16:58 W pańskim wpisie jest tyle samo logiki co u poprzednika. Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że to ta sama logika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek do Leśnokows Re: :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.08, 14:03 Domeną rzecznika prasowego nie jest logika, wręcz przeciwnie. Płaci mu się za interpretację faktów, intencji i efektów z zdziałań władzy, które właśnie nie pozostają w logicznym ciągu zdarzeń lub budzą wątpliwości co do jasności procedur. Gdyby było inaczej byłby zbędny. Zatem Pana wypowiedzi na temat naszej logiki są nieuprawnione, bo nie ma Pan do tego kwalifikacji. Nawet jeśli Pan pisze w domu, to przeszkodą jest skrzywienie zawodowe, widoczny syndrom "oblężonej twierdzy" i świadomość braku akceptacji społecznej dla pańskich mocodawców. Jest Pan jakby z "innej bajki". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.LEŚNIKOWSKI zawsze źle IP: *.um.gov.pl 30.04.08, 16:56 Niech się pan nie denerwuje... MPK zwiększyło dwukrotnie kursowanie nocnych tramwajów i za to trzeba zapłacić. Rozumiem, że gdy MPK robi dobrze, czyli mieszkańcy Częstochowy mają z tego korzyść - to żle. Gdy tego nie robi - to też źle. Przecież będzie pan miał nowy rozkład jazdy do kolekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: zawsze źle IP: *.ghnet.pl 30.04.08, 22:02 To by znaczyło, że za każdą zmianę rozkładu jazdy (a trochę się tego w ciągu roku zdarza) trzeba MPK zapłacić (lub zwiększyć dotację). Ale to w ogóle jakaś nowość, bo dotychczas nikt nie odważył się wprost powiedzieć, że MPK dostaje kasę za kilometry, tylko udawano, że to dopłata do ulg (cha cha cha). A można wiedzieć, o ile zmniejszono ową dotację Z TYTUŁU ograniczenia rozkładów nocnych tramwajów w roku 2001? Natomiast oczywiście, że się cieszę, że będą jeździć częściej, ale że jak zwykle przy okazji kole coś szykowane w białych rękawiczkach, to o tym mówię. Rozkładów częstochowskich już nie zbieram, bo Wasze poczynania przyprawiały mnie o depresję, a na to jestem za młody. Przekazałem kolegom z klubu, a sam zajmuje się poważniejszymi rzeczami. I mogę mieć satysfakcję, kiedy ludzie są zadowoleni, bo na tym polega działalność samorządowca. Szkoda, że nie w Częstochowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CHACHA Re: zawsze źle IP: *.iplus.com.pl 09.05.08, 16:26 A można wiedzieć, o ile > zmniejszono ową dotację Z TYTUŁU ograniczenia rozkładów nocnych > tramwajów w roku 2001? " A można wiedzieć, o ile > zmniejszono ową dotację Z TYTUŁU PROPONOWANEJ PRZEZ RADNYCH LIKWIDACJI Z ULG I SIECiÓWEK na pewno pan rzecznik wie i odpowie cha,cha,cha,.... >a moze piniązki idą na podwyzki dla bardzo waznych urzędasów cha,cha,cha,.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość MPK zrobi to, czego wcześniej nie chciało IP: 212.87.240.* 29.04.08, 21:08 Wrona z Nabrdalikiem zawsze dmuchali w jedną trąbę.Mącą obydwaj jakby niespełna rozumu.Może czas ustąpić ciepłych stołków Młodym zdolnym zanim narobią większego bałaganu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abz Re: MPK zrobi to, czego wcześniej nie chciało IP: *.trustnet.pl 30.04.08, 23:53 wejdz i sprawdz, nowy adres, nowy serwis, nowe ogloszenia, wszystko 100% free www.gazetaposrednik.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kwaśny Re: MPK zrobi to, czego wcześniej nie chciało IP: *.t-mobile.co.uk 01.05.08, 06:19 Witam. Panie Leśnikowski mam prośbe,niech Pan wraca do swoich urzędniczych obiązków, bo pisanie mało istotnych rzeczy chyba nie należy do Pana pracy?!Ja, jako podatnik (mimo tego ,że pracuje za granicą to i tak część mojej działalności pozostała w Częstochowie) nie mam zamiaru płacic za Pana wolny czas spędzony na forum.gazeta.pl w godzinach służbowych.Chyba ,że ma Pan to w umowie o pracę to prosze mnie wyprowadzić z błędu i wtedy zwrócę Panu honor.Jak tak to dorzucę panu godzinke na nasza-klasa.pl Niestety użytkownik lunch ma więcej racji od Pana, a Pan jak typowy urzędnik nie dokładnie czyta/słucha co mówi "petent".Proszę się dokładnie wczytac w przekaz..... Odpowiedz Link Zgłoś
dominik.wu Autobusowa KN w Częstochowie 01.05.08, 23:04 Powiem tyle: było mi to obojętne. Wiem, że MPK potrzebuje środków finansowych, bo rosną koszty eksploatacji, a miasto nie robi nic, żeby zniechęcić ludność do korzystania z własnego samochodu (zobaczymy, co w październiku). Zjeb*łem Radnego K za wyciągnięcie środków z puli przewidywanej dla MPK, ale podobno to było jedyne wyjście, żeby w ogóle KN zaistniała. Mam nadzieję, że jeżeli KN się sprawdzi i wozić będzie ludzi, a nie zapijaczoną młodzież z pseudo dobrych domów, to w 2009 roku środki na KN znajdą się skąd inąd, np kultury, bo tutaj przepadają ogromne kwoty i nikt tego nie widzi, podobnie jak rewitalizacja miasta, w sumie mieszkańcom nie potrzebna. Do Rafała: nie można mówić tu o "wygranej" MPK. KN to dodatkowe zadanie plus dodatkowe koszty (ochrona, paliwo na nocne kursy, dodatkowi kierowcy!) przy niby tych samych środkach (wiem jeszcze o ubytku z puli przewidywanej o wartości ok. 1,5 mln zł z inicjatywy Pana Prezydenta). Nie jest tajemnicą, że to nie kierowcy pojadą, tylko pracownicy biurowi na szybko doszkoleni. Gest Pana Prezydenta (a raczej Prezydentów, bo jeden z wicków tez zamoczył swe palce tu) to raczej "niedźwiedzia przysługa" zarówno dla MPK, jak i dla szczytnej idei autobusowej KN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Autobusowa KN w Częstochowie IP: *.ghnet.pl 01.05.08, 23:26 Tłumaczyłem Ci już na forum klubowym, ile warte są brednie, jakimi naszpikował Was wiadomy pan, więc bądź łaskaw ich nie cytować. Jeżeli gość próbuje udowadniać, że 12 zł za kilometr plus 4,40 za bilet się mu nie opłaci, to albo potrzebuje pilnej porady lekarskiej, albo ma wstręt do pieniędzy, bo zapewne deszcz złotych monet też uznałby za mało zyskowny. Odpowiedz Link Zgłoś