Dodaj do ulubionych

Pismo z ZGM.

30.06.08, 15:40
"Rozliczenie wodomierza głównego.

Zakład Gospodarki Mieszkaniowej "TBS" Sp. z o.o przedkłada
rozliczenie zimnej wody i ścieków w/g stanu na 31.12.2007 r.
dokonane w oparciu o wskazanie wodomierz budynkowego i zasady
ustalane przez Zarząd Spółki Uchwałą Nr 89/2003 z dnia 28.08.2003 r.

Rozliczenie zużycia wody za okres: 2005.01.01 - 2007.12.31
...
Rozliczenie lokalu
...
Prognozowana zaliczka za zimną wodę...kwota zł
Prognoz. zalicz. na odprowadzanie ścieków...kwota zł
Zużycie pezkraczające prognozę (STRATA): kwota zł
Wynik rozliczenia zostanie zaksięgowany na konto czynszowe wg stanu
na 30-06-2008 r."

Wychodzi około 113 zł za osobę żyjącą, lub nie, bo rozliczenie
dotyczy poprzednich trzech lat.

Mam takie pytanie: Srednio trzy razy w roku podnoszą cenę wody,
ścieków, czynszu i teraz nagle dopatrzyli się, że nie sprawdziła się
prognoza z poprzednich lat?
Pachnie to dużym przekrętem.
Ktoś dostał takie pismo?
Obserwuj wątek
    • Gość: Julka Re: Pismo z ZGM. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.08, 19:14
      Ja też dostałam i moja sąsiadka też i pewnie wszyscy w moim bloku.
      Sąsiadka była pytać w administracji i dowiedziała się, że do końca
      roku musi zapłacić, bo inaczej cofną jej dotację.
      Co to w ogóle jest??? Zaległości za lata 2005-2007???
      • Gość: Alicja Re: Pismo z ZGM. IP: 212.87.241.* 01.07.08, 00:08
        Ludzie co Wy trujecie, przecież oni rozliczają raz do roku.
        Każdy wchodząc w nowy rok kalendarzowy wchodzi w nowe rozliczenie.Wydaje mi się to co piszecie absurdem.
        Jak mam zapłacić za coś co już raz zapłacone?
        Było by to jawne oszustwo.
        W takim wypadku powinna to zbadać PROKURATURA czy to jest zgodne z prawem.
        Jak mogę płacić podwójnie.
        Kupując kurtkę płacę raz. Kupując koszulę również zapłacę przy odbiorze. To samo tyczy się wody.
        Jeśli to prawda co piszesz to złóżmy zbiorowy pozew o bezprawne wyłudzenie.
    • Gość: cecylia Re: Pismo z ZGM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 09:17
      Piszecie bzdury. ZGM rozlicza wodę co rok, zawsze w czerwcu za
      ubiegły rok. Rozliczenie bywa różne - zdarza się dopłata ale są też
      zwroty. Nie wiem skąd sabina wzięła te trzy lata bo uważam że ZGM
      wszystkie mieszkania rozlicza tak samo. Jeśli ma się zastrzeżenia to
      trzeba założyć sobie licznik na wodę i płacić za to co się
      faktycznie wykorzysta.
      • sabina69 Re: Pismo z ZGM. 01.07.08, 09:28
        Gość portalu: cecylia napisał(a):

> Piszecie bzdury. ZGM rozlicza wodę co rok, zawsze w czerwcu za
        > ubiegły rok. Rozliczenie bywa różne - zdarza się dopłata ale są
        też
        > zwroty. Nie wiem skąd sabina wzięła te trzy lata bo uważam że ZGM
        > wszystkie mieszkania rozlicza tak samo. Jeśli ma się zastrzeżenia
        to
        > trzeba założyć sobie licznik na wodę i płacić za to co się
        > faktycznie wykorzysta.

To może zeskanować pismo i przesłać Ci, byś uwierzyła?
        Pismo datowane jest: Data wydruku: 2008.06.21
        Podpisał: Kierownik Oddziału Eksploatacji przy ul. Nowowiejskiego 26
        mgr inż. Maria K....

Większy fragment zacytowałam poprzednio.
        • Gość: cecylia Re: Pismo z ZGM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 09:40
          mam przed sobą pismo które ja otrzymałam z datą 2008.06.21
          podpisane przez Kierownika Oddziału Eksploatacji przy ul.
          Łukasińskiego 26
          • sabina69 Re: Pismo z ZGM. 01.07.08, 09:58
            Co jest w treści Twojego pisma? Też masz coś zapłacić za lata 2005-
            2007?
            • Gość: cecylia Re: Pismo z ZGM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 10:16
              To jest rozliczenie za rok 2007. Pisałam o tym wcześniej. Dlatego
              niedowierzałam, że ZGM nie rozlicza wszystkich jednakowo
              • sabina69 Re: Pismo z ZGM. 01.07.08, 10:30
                No to jeszcze raz:
                ...w/g stanu na 31.12.2007...

ROZLICZENIE ZUŻYCIA WODY ZA OKRES : 2005.01.01 - 2007.12.31

Przepisałam kropka w kropkę. Oni też napisali Caps Lockiem.
                • Gość: wiarus Re: Pismo z ZGM. IP: 80.48.204.* 01.07.08, 11:55
                  Sprawa jest prosta - sam tak miałem w zeszłym roku.
                  ZGM rozlicza w systemie corocznym. Jednak jeżeli za dany rok
                  wychodzi większe zużycie wody na budynek nie żądają dopłaty od razu
                  lecz inormują, że rozliczenie finansowe zostanie dokonane za rok.
                  Podwyższają wówczas normę powodując, że ewentualne dopłaty za rok
                  ubiegły zostaną pomniejszone o nadpłaty w następnym. Wszystko po to
                  aby nie uderzyć zbyt gwałtownie po kieszeni. A w 12 miesięcy tak
                  tego nie odczujesz.
                  U mnie rozliczono po dwóch latach - wyszło 100 na osobę dopłaty - a
                  gdyby chcieli rozliczać od razu po roku musiałbym dopłacić 420 zł
                  (2 osoby).
                  U Ciebie dopłata musiałabyć większa skoro rozłożyli na 3 lata.
                  • sabina69 Re: Pismo z ZGM. 01.07.08, 12:34
                    Wiarus, chyba zartujesz:)
                    W ciągu 2005-2007 było chyba dziesięć podwyżek ceny wody, ścieków,
                    wywozu śmieci, itd...
                    A teraz dopatrzyli się, że podwyżki były za niskie?
                    Już prędzej uwierzę, że pomylili daty i zamiast 2007 napisali 2005:)
                  • sabina69 Re: Pismo z ZGM. 01.07.08, 12:45
                    I jeszcze co do "nie żądają dopłaty od razu"
                    Napisali (o czym juz wspominałam): "Wynik rozliczenia zostanie
                    zaksięgowany na konto czynszowe wg stanu na 30-06-08".
                    I teraz wyobraź sobie na przykład pięcioosobową rodzinę. Są na
                    minusie 600 zł.
                    • Gość: wiarus Re: Pismo z ZGM. IP: 80.48.204.* 01.07.08, 12:58
                      Sabinko mylisz dwie rzeczy. Podwyżki wody dają wodociągi nie ZGM.
                      Oni jedynie są pośrednikiem i ustalają normę zużycia wody na
                      podstawie zużycia za rok ubiegły - u mnie np. teraz 4m3/osobę
                      miesięcznie. I jeżeli z rozliczenia rocznego wyjdzie, że zużyliśmy
                      miesięcznie 6 m3/osobę to musimy dopłacić, jeżeli 3 to mamy nadpłatę.
                      Zużycie wody jest uzależnione tylko i wyłącznie od mieszkańców.
                      ZGM jak i inne spółdzielnie ustalają tylko normy zużycia na
                      podstawie których płacisz co miesiąc za wodę. Czasami normy są
                      niższe niż rzeczywiste zużycie wody stąd dopłaty.
                      • sabina69 Re: Pismo z ZGM. 01.07.08, 13:32
                        Sam napisałeś "ustalają normę zużycia wody na
                        podstawie zużycia za rok ubiegły" UBIEGŁY!!!
                        A w naszych pismach (skonsultowałam z sąsiadami) jest (piszę to
                        chyba trzecie raz)
                        ROZLICZENIE ... : 2005.01.01 - 2007.12.31
                        Czyli chodzi im o niedopłatę za lata 2005, 2006 i 2007!!! i nic nie
                        rozkładają na raty. Wszystko zaksięguja na minusie 30.06.2008.
                        To znaczy pewnie zaksięgowali wczoraj.
                        Wczytaj się może w to, co napisałam i nie mów mi o roku 2007, bo to
                        jestem skłonna zaakceptować.

• Gość: wiarus Re: Pismo z ZGM. IP: 80.48.204.* 01.07.08, 14:18
                          Sabina naprawdę nie rozumiesz. Ok to spróbuję inaczej.
                          W 2005 r. prawdopodobnie na budynku było o wiele większe zużycie
                          wody niż wynikało z ustalonych norm na podstawie których płaciliście
                          za wodę. Nie kazali wam wówczas dopłacać i podnieśli normy na rok
                          2006 licząc, że w ten sposób zniwelują one większe zużycie za rok
                          2005. Prawdopodobnie za rok 2006 żużycie nie było dużo mniejsze niż
                          planowane normy stąd postanowili kolejny raz podwyższyć normy na
                          rok 2007 nie każąc wam nic dopłacać za kolejny okres licząc, że tym
                          razem wpłaty pokryją różnicę powstałą w roku 2005 a może i 2006
                          W 2007 musieli was już ostatecznie rozliczyć za okres (2005-2007)i
                          stąd dopłaty.
                          Podsumowywując rozłożyli spłatę za rok 2005 na lata 2006-2007 -
                          poprzez podwyższenie norm' a pozostałą różnicę wykazali w końcowym
                          rozliczeniu za okres 2005-2007. I tyle
                          • sabina69 Re: Pismo z ZGM. 01.07.08, 14:58
                            Czy Ty może jesteś jednym z tych urzędników z Bożej łaski? Ja wiem o
                            co im chodzi. Nie musisz się tak rozpisywać.
                            Nie mogę się zgodzić, z tym, że woda drożała w tym czasie chyba 10
                            razy i to też zawsze była prognoza.
                            Pozostaje teraz czekać na "stratę" w związku z wywozem smieci, z
                            czynszem za m kw, itd...
                            I niech będzie nawet za 10 lat wstecz. Zawsze znajdzie się taki
                            wirus, który chętnie wytłumaczy takie niedorzeczności...
                            EOT.
                            • Gość: marcin Re: Pismo z ZGM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 19:19
                              Skoro wiesz o co im chodzi to po co zaśmiecasz forum. Koleś ma dobre
                              chęci, a ty jeszcze na niego jedziesz. Weź na wstrzymanie babeczko.
                              Nic nie jest niestety za darmo.
                              • sabina69 Re: Pismo z ZGM. 01.07.08, 20:00
                                Chodzi im o bezprawne wyłudzenie pieniędzy. Czy Wy tego nie widzicie?
                                Część osób już zmarła. Mieszkają inni ludzie i też dostali wezwanie
                                do zapłaty!!! Za lata 2005-2007!!!
                                A poza tym, to Ty zaśmiecasz. Nie masz nic do powiedzenia na temat,
                                nie zabieraj głosu!
                                • Gość: marcin Re: Pismo z ZGM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 21:33
                                  Sabinko to się da wyleczyć. Naprawdę. Idź do lekarza.
                                  Jeden pan też wszędzie węszył układ. W końcu stworzył go sam, bo nie
                                  mógł bez niego żyć.
                                  Mimo wszystko trzymaj się.
                                  • sabina69 Re: Pismo z ZGM. 01.07.08, 21:51
                                    A teraz mi szczerze odpowiedz.
                                    Gdyby Ci kazali zapłacić zaległości za 2005-2007 (3 lata), mimo, że
                                    nigdy nie zalegałeś z żadnymi opłatami, nie wydawałoby Ci się to
                                    dziwne?

• Gość: gosc Re: Pismo z ZGM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 22:23
                                      a nie lepiej iść do ZGM i aby wszystko wytłumaczyli, niż unosić sie tak na forum?
                                      • sabina69 Re: Pismo z ZGM. 01.07.08, 22:29
                                        Sąiadka była. Ona niestety ma dotację, to ją postraszyli: nie
                                        zapłacisz, nie "podbijemy" dotcji:(
                                        Mamy zamiar coś grupowo napisać.
                                        Dzięki:)
                                        Czekałam na mądre rady:)
                                        • Gość: Prywata Dupa Jasiu!!!!Sami sobie obliczcie!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.08, 14:56
                                          macie w swoich blokach Wspolnote Mieszkaniowa?
                                          Wiec niech sie tym zajmie Zarząd i sprawdzi.
                                          Jesli Zarzadzanie i Administrowanie oddaliście ZGM to i tak mozecie
                                          wszystko SAMI SPRAWDZIC
                                          MALO KIEDY jest pełne zuzycie wody w/g norm czyli 6m3 na osobe w
                                          miesiacu.
                                          Rozliczanie coroczne jest od 2003 lub 2004 r. , kiedy to dzieki
                                          mojej WSPOLNOCIE OKAZALO SIE , ZE zgm POBIERAL nienależne korzysci
                                          finansowe w tzw. mediow czyli wykorzystywał nadplate lokatorow za
                                          wode.
                                          Wowczas musial moim lokatorom wyplacic pobrane nieslusznie nadplaty
                                          za 3 lata wstecz po 500 zl/slownie 500 zl/osobe/

W kazdym bloku jest wodomierz. Latwo sprawdzic zuzycie wody po
                                          odczytach z glownego wodomierza.
                                          Potem odejmuje sie zsumowane zuzycie wskazań zainstalowanych
                                          wodomierzy w bloku, i pozostala cześć dzieli sie na pozostałych
                                          ZAMELDOWANYCH LOKATOROW.
                                          POTEM wiadomo ILE LOKATOR ZUZYL WODY W ROKU i czy to akurat jest te
                                          6m3na osobe w miesiącu.
                                          Jesli w bloku macie zaklady uzytecznosci /pawilony, sklepy itp /oni
                                          powinni mieć swoje liczniki oi placic tzw wode przemyslową.
                                          WSZYSTKO JEST DO SPRAWDZENIA.
                                          wystarczy chcieć i NIE BAĆ SIĘ!!!!

Trzeba brać sprawy w swoje rece a nie dać sie manewrować.

• sabina69 Wymienili wodomierz!!! Dzisiaj!!! 02.07.08, 15:07
                                            Ale i tak piszemy odwołanie!
                                            • Gość: PRYWATA Re: Wymienili wodomierz!!! Dzisiaj!!! IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.08, 11:59
                                              A ktoś z ZARZADu LUB LOKATORÓW Spisal stan wodomierza?
                                              i DLACZEGO WYMIENILI????

jak gospodarujecie tak macie.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka