Dodaj do ulubionych

A może ławka Marka Perepeczki-Janosika w Alejach?

20.08.08, 13:41
Co wy na to?
Obserwuj wątek
    • Gość: taksowkarz Re: A może ławka Marka Perepeczki-Janosika w Alej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 14:16
      super pomysl.widywalem Go czesto w alejach,nalezy sie to Jemu od
      mieszkancow ,tym bardziej jak zostal potraktowany przez ptaka
    • Gość: ae Re: A może ławka Marka Perepeczki-Janosika w Alej IP: 85.202.146.* 20.08.08, 14:32
      nooo - bądźmy konsekwentni z tymi pomnikami
      ławka to nie pomnik?
    • Gość: dorka Re: A może ławka Marka Perepeczki-Janosika w Alej IP: 195.42.249.* 20.08.08, 15:18
      bardzo dobry pomysl, podpisuję się pod tym "obiema ręcami"
      • Gość: punk rocker Re: A może ławka Marka Perepeczki-Janosika w Alej IP: 195.205.202.* 20.08.08, 18:25
        jestem za pod warunkiem ,ze na pomniku Perepeczko będzie wyglądał tak jak w "Janosiku", można by też zrobić mu ruchome ramię z ciupagą, po wrzuceniu 2 zł, wykonywałby zamach
        • Gość: ae-bk Re: A może ławka Marka Perepeczki-Janosika w Alej IP: 85.202.146.* 20.08.08, 22:31
          ja poproszę pomnik Ślosarskiego - jest bardziej w moim typie
    • Gość: Hana A może H.Sienkiewicza-autora opisu obrony Jasnej G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.08, 23:03
      moze jednak Sienkiewiczowi bardziej należy sie taka ławka -choćby z
      racji uwiecznienia w literaturze obrony Jasnej Góry przed Szwedami ??
      • Gość: anka Re: A może H.Sienkiewicza-autora opisu obrony Jas IP: 85.202.151.* 21.08.08, 09:11
        Dlaczego nigdy nie stawiacie pomnikow prostym ludziom, to oni ciężko pracują na rozwój czestochowy,charują po 40 lat.
        • Gość: on pomniki każdemu obywatelowi?? hehehehehe!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.08, 10:51
          dobre- możan się uśmiać -hehehhe:) bo wtedy miasta zamiast
          mieszkańców byłyby zapełnione pomnikami -a gdzie mieliby żyć żywi
          jeszcze ludzie danego miasta czy regionu ??? dawno już nie
          czytalismy podobnej bzdury infantylnej chyba osóbki:) gratulujemy
          poczucia głupoty tej panience :)
          • Gość: mlody Re:Świetny pomysl ,niech sie tym zajmie Gazeta !! IP: 83.2.142.* 21.08.08, 12:36
            Bywałem w wielu europejskich miastach,chocby miast Niemiec czy
            Francji w kazdym są tego typu atrakcje,pomniki.. wlasnie takie
            ławeczki gdzie mnostwo osob przysiada ,podziwia ,robi sobie z nimi
            zdjecia !Jestem za !
          • Gość: Anka Re: pomniki każdemu obywatelowi?? hehehehehe!!! IP: 85.202.151.* 21.08.08, 18:27
            a czym zasłużyl sobie na pomnik? ze był aktorem, potem dyrektorem, takich jest tysiące w naszym miescie.
          • Gość: bk Re: pomniki każdemu obywatelowi?? hehehehehe!!! IP: 85.202.146.* 21.08.08, 20:23
            Zywi na JG.
      • Gość: Akagi Re: A może H.Sienkiewicza-autora opisu obrony Jas IP: *.gprs.plus.pl 22.08.08, 13:30
        Znaczy sie Haniu jakiej obrony i kiedy ona niby była ?
        Nie mieszaj historycznej fikcji literackiej opartej na jednej z pierwszych
        ksiązek SF czyli Nowej Gigantomachi z historia.PROSZE !!!!
      • Gość: xx Re: A może H.Sienkiewicza-autora opisu obrony Jas IP: *.icis.pcz.pl 23.08.08, 17:25
        Ma pomnik przed Sienkiewiczem ...
    • dominik.wu Jestem ZA 21.08.08, 14:24
      Należy mu się to, może nawet w ramach zbiórki publicznej (cegiełki), wówczas
      byłby to "pomnik" od Częstochowian. Należy mu się to, szczególnie za tą krzywdę,
      jaką wyrządził mu p. Wrona (podobno w ramach zemsty za to, że Perepeczko nie
      zgodził się na udział w jego kampanii wyborczej). Podobno załamał się po utracie
      stanowiska - wg relacji żony.
      • Gość: bs Re: Jestem ZA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.08, 15:48
        Bez względu na animozje polityczne jestem ZA :)
        • Gość: anka Re: Jestem ZA IP: 85.202.151.* 21.08.08, 20:36
          miasto musi mieć pieniądze na wazniejsze nie przewidziane sprawy, np kataklizmy, pomniki wystawiają przyjaciele i znajomi.
          • dominik.wu Re: Jestem ZA 24.08.08, 16:02
            Serduszko, napisałem, że tak, ale ze składek celowych na ten pomnik-wotum-ławkę.
            Proponuję cegiełki.

Jeśli chodzi o pomysł z Czestochem - zawstydziłem się, że mnie pierwszemu nie
            przyszło to do głowy. Tylko może nie ławka. Niech to będzie figura w skali 1:1
            (wys. ok. 1,80m), ekspresyjna, np. kadr z marszu. Albo niech Częstoch "rozbije
            swój biwak" gdzieś na pl.Biegańskiego.
        • singielek1 Re: Jestem 3 x TAK 22.08.08, 16:02
          Ze względu na uwarukowania i konstelacje politiczne i koterie innego
          rodzaju jestem 3 x TAK !

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=37579792&a=37596644
      • Gość: Kaśka Re: Jestem ZA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.08, 21:48
        Również jestem za.
      • Gość: +- Re: Jestem ZA IP: *.rev.masterkom.pl 22.08.08, 13:03
        ja też za
        • Gość: Akagi Re: Jestem ZA IP: *.gprs.plus.pl 22.08.08, 13:38
          Słuszna koncepcja !!!
      • Gość: gosc Re: Jestem ZA IP: *.telbeskid.com.pl 22.08.08, 15:31
        Podobno... podobno...
        • Gość: vilcouak Re:Ławka Muńka Staszczyka przed IV LO Sienkiewicza IP: 212.87.241.* 22.08.08, 17:03
          W dodatku taki Muniek to wdzięczny temat dla rzeźbiarza... Fakt, że jeszcze żyje, ale co tam, i tak bym mu postawił. Należy mu się choćby za "IV Liceum ..."
          • Gość: rylec Re:Ławka Muńka Staszczyka przed IV LO Sienkiewicz IP: 212.87.241.* 22.08.08, 17:13
            No i jeszcze Tomasz Sętowski. Chyba że musimy czekać aż poumierają.
            • Gość: bk Re:Ławka Muńka Staszczyka przed IV LO Sienkiewicz IP: 85.202.146.* 22.08.08, 18:47
              A Klepacz? W zeszłym roku tak ładnie skandował "Częstochowa!..." :P
              • Gość: CKM FAN Re:Ławka Muńka Staszczyka przed IV LO Sienkiewicz IP: 195.205.202.* 22.08.08, 18:49
                a nie można by tam postawić pomnika żużlowca na swojej maszynie z przednim kołem wysoko uniesionym do góry?
                • Gość: anka Re:Ławka Muńka Staszczyka przed IV LO Sienkiewicz IP: 85.202.151.* 22.08.08, 19:01
                  Ja proponuje postawic pomnik założycielowi miasta Czestochowa, i dokladać nazwiska, fotografie,tabliczki ludzi zasłużonych temu miastu, byłoby sprawiedliwiej i taniej,i coś nowego.
                  • lowca_debili Legendarne symbole 23.08.08, 14:18
                    wiele miast ma symbole które eksponuje, Kraków->smok wawelski, Wa-wa->syrenka, a
                    Częstochowa-> ???????? Dlaczego nie ma rzeźby Częstocha, uważanego za
                    założyciela Częstochowy. Uważam, że brak tego typu obiektu jest ignorancją ze
                    strony władz miasta......tyle lat i nic.
          • Gość: taksowkarz Re:Ławka Muńka Staszczyka przed IV LO Sienkiewicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.08, 10:04
            Muniek to " warszawiak" cala geba
            • Gość: xx Re:Ławka Muńka Staszczyka przed IV LO Sienkiewicz IP: *.icis.pcz.pl 23.08.08, 17:20
              Czestochowiak tez - ale laweczka dla zyjacych osob nie ma racji bytu.
              • Gość: spocony jeż Re:Ławka Muńka Staszczyka przed IV LO Sienkiewicz IP: 212.87.241.* 26.08.08, 17:10
                No niby jeszcze żyje, ale wątroba już mocno nadszarpnięta...
      • Gość: dn Re: Jestem ZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 21:31
        także jestem za ławką Perepeczki
        • mmaly Re: Jestem ZA 22.08.08, 22:28
          Ławeczka, pomnik żużlowca, pomnik Częstocha... No proszę, tyle sensownych
          pomysłów, a tymczasem miasto na upartego buduje piąty pomnik tej samej osoby...
          I ciekawe, że tyle jest pozytywnych komentarzy w tym wątku, w przeciwieństwie do
          wątków o budowie tamtego pomnika. Widocznie miasto straciło trochę kontakt z
          rzeczywistością i z mieszkańcami (czytaj: wyborcami).
          • Gość: dorota Re: Jestem ZA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.08, 10:11
            dokladnie tez tak uwazam. Marek Perepeczko naprawde zasłuzył sobie
            na tego rodzaju wyróznienie. Wspaniały nie do konca wykorzystany
            talent aktorski, ponadczasowa rola Janosika, osobowsc i okrutna
            smierc w samotnosci. Naprawde powinien miec tez taką ławeczkę.
            A w ogóle mam pomysł,zeby w cała III Aleja składała sie z ławeczek
            osób ludzi znanych, zasluzonych - chodzi mi o artystów-aktorów,
            poetów, muzykow i pisarzy w jakis sposób związanych z naszym
            miastem. To byłoby novum w Polsce;-)i byłoby to niezwyklą atrakcją.
            Kazdy chciałby to zobaczyc, zrobic sobie zdjęcie itd
            • Gość: lukasz Re: Jestem ZA IP: *.as.kn.pl 23.08.08, 10:35
              nie wiem czy to dobry pomysl, zeby takie lawki zapelnialy III aleje. jesli juz,
              to jestem zwolennikiem, zeby stawaly w roznych czesciach alej, jak tez w parkach
              3maja i Staszica. natomiast zamiast pomnika papieza na pl.daszynskiego, powinien
              stanac pomnik Częstocha (najlepiej jakby stal posrodku duzej, podswietlanej
              fontanny). oczywiscie powinni tez spenetrowac podziemne korytarze, ktore wlasnie
              odkryto, a nie zasypywac dla potomnych. ale widac ze nikt nie mial interesu,
              zeby prowadzic tam prace badawcze, bo nie daj boze okazaloby sie ze pomnik
              papieza w tym miejscu stac nie moze. za to interes by ten bezsensowny pomnik
              stal byl na pierwszym miejscu.

dziwie sie wladzom miasta, ze nie chca wykorzystac pomyslow i potencjalu pana
              Kedziory. mozna przeciez (skoro jest to nasz krajan) sprawic, ze aleje i parki
              pelne beda jego balansujacych na linach rzezb. niech to bedzie nasz znak
              rozpoznawczy, a zdaje mi sie, ze u nas sie go nie docenia, a docenia sie go w
              innych miastach polski (bodajze chocby bydgoszcz).
              • Gość: :) Re: Jestem ZA IP: 85.202.146.* 23.08.08, 11:42
                A ja bym bardzo chciała pomnik Pielgrzymki Wojska Polskiego... przez
                całe Aleje!!!
                • Gość: :) Re: Jestem ZA IP: 85.202.146.* 23.08.08, 11:45
                  Albo pomnik truskawki - po pierwsze JA lubię truskawki, po drugie to
                  zwrócenie uwagi na witaminy - propagowanie zdrowego odżywiania itp.
              • Gość: :) Re: Jestem ZA IP: 85.202.146.* 23.08.08, 11:46
                W tych korytarzach można by metro wybudować
              • Gość: kb Re: nie Jestem ZA IP: 85.202.146.* 23.08.08, 14:32
                A ja nadal nie rozumiem jaka jest różnica między stawianiem pomnika
                Częstochowi a papieżowi - gdybym miała wybierać to już wolałabym
                pomnik papieża.

• Gość: lukasz Re: nie Jestem ZA IP: *.as.kn.pl 23.08.08, 14:41
                  taka, ze papiez juz ma swoj pomnik na walach
                  • Gość: bk Re: nie Jestem ZA IP: 85.202.146.* 23.08.08, 16:35
                    a co byś robił z tym pomnikiem Częstocha? w jaki sposób miałby być
                    on atrakcyjny?
                    pod względem użyteczności jest to gorszy pomysł od pomnika truskawki.
                    a pod pomnikiem papieża jak kto chce przynajmniej się pomodli
                    • Gość: bk Re: nie Jestem ZA IP: 85.202.146.* 23.08.08, 16:50
                      Proponuję pomniki tych, którzy zginęli podczas trąby - są ważniejsze
                      niż pomoc tym, którzy przeżyli...
                      • Gość: bajbaj Re: nie Jestem ZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.08, 16:52
                        a ja chciałbym pomnik ptaka np. wrony i obok duzy kosz z pomidorami
              • Gość: xx Re: Jestem ZA IP: *.icis.pcz.pl 23.08.08, 17:23
                Jestes troche do tylu - w parku pod JG rzezby Pana Kedziory juz sa
                (te balansujace) ponoc na stale.

Dodam ze pomnik Popieluszki - to Kedziora.
                Pomnik Pulaskiego w Parku - to tez Kedziora.

Ma byc tez rzezba balansujaca Kedziory w centrum.

Wiec nie ma co narzekac az tak bardzo :))
                • Gość: lukasz Re: Jestem ZA IP: *.as.kn.pl 24.08.08, 09:47
                  moze i jestem do tylu, ale bedac ostatnio w parku nie zauwazylem tych rzezb, nie
                  rzucily mi sie w oczy. natomiast moze warto by utworzyc galerie/muzeum Kędziory
                  z jego rzezbami, tak jak w Figueres jest muzeum Dalego. pozniej bedzie jak z
                  Jerzym Dudą-Graczem. miasto docenilo go dopiero po smierci i dopiero wowczas
                  zaczelo sie zastanawiac nad stworzeniem galerii z jego obrazami, za ktore trzeba
                  bylo sporo zaplacic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka