Gość: taksowkarz Re: A może ławka Marka Perepeczki-Janosika w Alej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 14:16 super pomysl.widywalem Go czesto w alejach,nalezy sie to Jemu od mieszkancow ,tym bardziej jak zostal potraktowany przez ptaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ae Re: A może ławka Marka Perepeczki-Janosika w Alej IP: 85.202.146.* 20.08.08, 14:32 nooo - bądźmy konsekwentni z tymi pomnikami ławka to nie pomnik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorka Re: A może ławka Marka Perepeczki-Janosika w Alej IP: 195.42.249.* 20.08.08, 15:18 bardzo dobry pomysl, podpisuję się pod tym "obiema ręcami" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: punk rocker Re: A może ławka Marka Perepeczki-Janosika w Alej IP: 195.205.202.* 20.08.08, 18:25 jestem za pod warunkiem ,ze na pomniku Perepeczko będzie wyglądał tak jak w "Janosiku", można by też zrobić mu ruchome ramię z ciupagą, po wrzuceniu 2 zł, wykonywałby zamach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ae-bk Re: A może ławka Marka Perepeczki-Janosika w Alej IP: 85.202.146.* 20.08.08, 22:31 ja poproszę pomnik Ślosarskiego - jest bardziej w moim typie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hana A może H.Sienkiewicza-autora opisu obrony Jasnej G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.08, 23:03 moze jednak Sienkiewiczowi bardziej należy sie taka ławka -choćby z racji uwiecznienia w literaturze obrony Jasnej Góry przed Szwedami ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: A może H.Sienkiewicza-autora opisu obrony Jas IP: 85.202.151.* 21.08.08, 09:11 Dlaczego nigdy nie stawiacie pomnikow prostym ludziom, to oni ciężko pracują na rozwój czestochowy,charują po 40 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on pomniki każdemu obywatelowi?? hehehehehe!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.08, 10:51 dobre- możan się uśmiać -hehehhe:) bo wtedy miasta zamiast mieszkańców byłyby zapełnione pomnikami -a gdzie mieliby żyć żywi jeszcze ludzie danego miasta czy regionu ??? dawno już nie czytalismy podobnej bzdury infantylnej chyba osóbki:) gratulujemy poczucia głupoty tej panience :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody Re:Świetny pomysl ,niech sie tym zajmie Gazeta !! IP: 83.2.142.* 21.08.08, 12:36 Bywałem w wielu europejskich miastach,chocby miast Niemiec czy Francji w kazdym są tego typu atrakcje,pomniki.. wlasnie takie ławeczki gdzie mnostwo osob przysiada ,podziwia ,robi sobie z nimi zdjecia !Jestem za ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: pomniki każdemu obywatelowi?? hehehehehe!!! IP: 85.202.151.* 21.08.08, 18:27 a czym zasłużyl sobie na pomnik? ze był aktorem, potem dyrektorem, takich jest tysiące w naszym miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: pomniki każdemu obywatelowi?? hehehehehe!!! IP: 85.202.146.* 21.08.08, 20:23 Zywi na JG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akagi Re: A może H.Sienkiewicza-autora opisu obrony Jas IP: *.gprs.plus.pl 22.08.08, 13:30 Znaczy sie Haniu jakiej obrony i kiedy ona niby była ? Nie mieszaj historycznej fikcji literackiej opartej na jednej z pierwszych ksiązek SF czyli Nowej Gigantomachi z historia.PROSZE !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: A może H.Sienkiewicza-autora opisu obrony Jas IP: *.icis.pcz.pl 23.08.08, 17:25 Ma pomnik przed Sienkiewiczem ... Odpowiedz Link Zgłoś
dominik.wu Jestem ZA 21.08.08, 14:24 Należy mu się to, może nawet w ramach zbiórki publicznej (cegiełki), wówczas byłby to "pomnik" od Częstochowian. Należy mu się to, szczególnie za tą krzywdę, jaką wyrządził mu p. Wrona (podobno w ramach zemsty za to, że Perepeczko nie zgodził się na udział w jego kampanii wyborczej). Podobno załamał się po utracie stanowiska - wg relacji żony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bs Re: Jestem ZA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.08, 15:48 Bez względu na animozje polityczne jestem ZA :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Jestem ZA IP: 85.202.151.* 21.08.08, 20:36 miasto musi mieć pieniądze na wazniejsze nie przewidziane sprawy, np kataklizmy, pomniki wystawiają przyjaciele i znajomi. Odpowiedz Link Zgłoś
dominik.wu Re: Jestem ZA 24.08.08, 16:02 Serduszko, napisałem, że tak, ale ze składek celowych na ten pomnik-wotum-ławkę. Proponuję cegiełki. Jeśli chodzi o pomysł z Czestochem - zawstydziłem się, że mnie pierwszemu nie przyszło to do głowy. Tylko może nie ławka. Niech to będzie figura w skali 1:1 (wys. ok. 1,80m), ekspresyjna, np. kadr z marszu. Albo niech Częstoch "rozbije swój biwak" gdzieś na pl.Biegańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
singielek1 Re: Jestem 3 x TAK 22.08.08, 16:02 Ze względu na uwarukowania i konstelacje politiczne i koterie innego rodzaju jestem 3 x TAK ! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=37579792&a=37596644 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Jestem ZA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.08, 21:48 Również jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akagi Re: Jestem ZA IP: *.gprs.plus.pl 22.08.08, 13:38 Słuszna koncepcja !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Jestem ZA IP: *.telbeskid.com.pl 22.08.08, 15:31 Podobno... podobno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vilcouak Re:Ławka Muńka Staszczyka przed IV LO Sienkiewicza IP: 212.87.241.* 22.08.08, 17:03 W dodatku taki Muniek to wdzięczny temat dla rzeźbiarza... Fakt, że jeszcze żyje, ale co tam, i tak bym mu postawił. Należy mu się choćby za "IV Liceum ..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rylec Re:Ławka Muńka Staszczyka przed IV LO Sienkiewicz IP: 212.87.241.* 22.08.08, 17:13 No i jeszcze Tomasz Sętowski. Chyba że musimy czekać aż poumierają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re:Ławka Muńka Staszczyka przed IV LO Sienkiewicz IP: 85.202.146.* 22.08.08, 18:47 A Klepacz? W zeszłym roku tak ładnie skandował "Częstochowa!..." :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CKM FAN Re:Ławka Muńka Staszczyka przed IV LO Sienkiewicz IP: 195.205.202.* 22.08.08, 18:49 a nie można by tam postawić pomnika żużlowca na swojej maszynie z przednim kołem wysoko uniesionym do góry? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re:Ławka Muńka Staszczyka przed IV LO Sienkiewicz IP: 85.202.151.* 22.08.08, 19:01 Ja proponuje postawic pomnik założycielowi miasta Czestochowa, i dokladać nazwiska, fotografie,tabliczki ludzi zasłużonych temu miastu, byłoby sprawiedliwiej i taniej,i coś nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
lowca_debili Legendarne symbole 23.08.08, 14:18 wiele miast ma symbole które eksponuje, Kraków->smok wawelski, Wa-wa->syrenka, a Częstochowa-> ???????? Dlaczego nie ma rzeźby Częstocha, uważanego za założyciela Częstochowy. Uważam, że brak tego typu obiektu jest ignorancją ze strony władz miasta......tyle lat i nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taksowkarz Re:Ławka Muńka Staszczyka przed IV LO Sienkiewicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.08, 10:04 Muniek to " warszawiak" cala geba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re:Ławka Muńka Staszczyka przed IV LO Sienkiewicz IP: *.icis.pcz.pl 23.08.08, 17:20 Czestochowiak tez - ale laweczka dla zyjacych osob nie ma racji bytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spocony jeż Re:Ławka Muńka Staszczyka przed IV LO Sienkiewicz IP: 212.87.241.* 26.08.08, 17:10 No niby jeszcze żyje, ale wątroba już mocno nadszarpnięta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dn Re: Jestem ZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 21:31 także jestem za ławką Perepeczki Odpowiedz Link Zgłoś
mmaly Re: Jestem ZA 22.08.08, 22:28 Ławeczka, pomnik żużlowca, pomnik Częstocha... No proszę, tyle sensownych pomysłów, a tymczasem miasto na upartego buduje piąty pomnik tej samej osoby... I ciekawe, że tyle jest pozytywnych komentarzy w tym wątku, w przeciwieństwie do wątków o budowie tamtego pomnika. Widocznie miasto straciło trochę kontakt z rzeczywistością i z mieszkańcami (czytaj: wyborcami). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Jestem ZA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.08, 10:11 dokladnie tez tak uwazam. Marek Perepeczko naprawde zasłuzył sobie na tego rodzaju wyróznienie. Wspaniały nie do konca wykorzystany talent aktorski, ponadczasowa rola Janosika, osobowsc i okrutna smierc w samotnosci. Naprawde powinien miec tez taką ławeczkę. A w ogóle mam pomysł,zeby w cała III Aleja składała sie z ławeczek osób ludzi znanych, zasluzonych - chodzi mi o artystów-aktorów, poetów, muzykow i pisarzy w jakis sposób związanych z naszym miastem. To byłoby novum w Polsce;-)i byłoby to niezwyklą atrakcją. Kazdy chciałby to zobaczyc, zrobic sobie zdjęcie itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: Jestem ZA IP: *.as.kn.pl 23.08.08, 10:35 nie wiem czy to dobry pomysl, zeby takie lawki zapelnialy III aleje. jesli juz, to jestem zwolennikiem, zeby stawaly w roznych czesciach alej, jak tez w parkach 3maja i Staszica. natomiast zamiast pomnika papieza na pl.daszynskiego, powinien stanac pomnik Częstocha (najlepiej jakby stal posrodku duzej, podswietlanej fontanny). oczywiscie powinni tez spenetrowac podziemne korytarze, ktore wlasnie odkryto, a nie zasypywac dla potomnych. ale widac ze nikt nie mial interesu, zeby prowadzic tam prace badawcze, bo nie daj boze okazaloby sie ze pomnik papieza w tym miejscu stac nie moze. za to interes by ten bezsensowny pomnik stal byl na pierwszym miejscu. dziwie sie wladzom miasta, ze nie chca wykorzystac pomyslow i potencjalu pana Kedziory. mozna przeciez (skoro jest to nasz krajan) sprawic, ze aleje i parki pelne beda jego balansujacych na linach rzezb. niech to bedzie nasz znak rozpoznawczy, a zdaje mi sie, ze u nas sie go nie docenia, a docenia sie go w innych miastach polski (bodajze chocby bydgoszcz). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Jestem ZA IP: 85.202.146.* 23.08.08, 11:42 A ja bym bardzo chciała pomnik Pielgrzymki Wojska Polskiego... przez całe Aleje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Jestem ZA IP: 85.202.146.* 23.08.08, 11:45 Albo pomnik truskawki - po pierwsze JA lubię truskawki, po drugie to zwrócenie uwagi na witaminy - propagowanie zdrowego odżywiania itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Jestem ZA IP: 85.202.146.* 23.08.08, 11:46 W tych korytarzach można by metro wybudować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kb Re: nie Jestem ZA IP: 85.202.146.* 23.08.08, 14:32 A ja nadal nie rozumiem jaka jest różnica między stawianiem pomnika Częstochowi a papieżowi - gdybym miała wybierać to już wolałabym pomnik papieża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: nie Jestem ZA IP: *.as.kn.pl 23.08.08, 14:41 taka, ze papiez juz ma swoj pomnik na walach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: nie Jestem ZA IP: 85.202.146.* 23.08.08, 16:35 a co byś robił z tym pomnikiem Częstocha? w jaki sposób miałby być on atrakcyjny? pod względem użyteczności jest to gorszy pomysł od pomnika truskawki. a pod pomnikiem papieża jak kto chce przynajmniej się pomodli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: nie Jestem ZA IP: 85.202.146.* 23.08.08, 16:50 Proponuję pomniki tych, którzy zginęli podczas trąby - są ważniejsze niż pomoc tym, którzy przeżyli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajbaj Re: nie Jestem ZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.08, 16:52 a ja chciałbym pomnik ptaka np. wrony i obok duzy kosz z pomidorami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Jestem ZA IP: *.icis.pcz.pl 23.08.08, 17:23 Jestes troche do tylu - w parku pod JG rzezby Pana Kedziory juz sa (te balansujace) ponoc na stale. Dodam ze pomnik Popieluszki - to Kedziora. Pomnik Pulaskiego w Parku - to tez Kedziora. Ma byc tez rzezba balansujaca Kedziory w centrum. Wiec nie ma co narzekac az tak bardzo :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: Jestem ZA IP: *.as.kn.pl 24.08.08, 09:47 moze i jestem do tylu, ale bedac ostatnio w parku nie zauwazylem tych rzezb, nie rzucily mi sie w oczy. natomiast moze warto by utworzyc galerie/muzeum Kędziory z jego rzezbami, tak jak w Figueres jest muzeum Dalego. pozniej bedzie jak z Jerzym Dudą-Graczem. miasto docenilo go dopiero po smierci i dopiero wowczas zaczelo sie zastanawiac nad stworzeniem galerii z jego obrazami, za ktore trzeba bylo sporo zaplacic. Odpowiedz Link Zgłoś