secesja44 17.10.08, 22:43 To już nie tylko Kłobuck ale i Lubliniec wyprzedzają Częstochowę. Kto tu rządzi Panowie i Panie ?. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kruk Re: Dotacje na kolektory słoneczne? Nie dla nas IP: 193.138.241.* 18.10.08, 00:34 nikt nie rządzi! jest sobiepaństwo panów ekonomów folwarcznych których sami sobie sprawiliśmy!!! czewa jest w ogonku bo nikomu sie nie chce ruszyć czterech liter by coś napisać sensownego w rodzaju planu. króluje nastawienie - jest dobrze jak jest i nie ma sie co przemęczać myśleniem nad tym jak by mogło być lepiej! to miasto jeszcze żyje czy już umarło i wrony sie na jego truchle żywią???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: Dotacje na kolektory słoneczne? Nie dla nas IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.08, 01:48 kłobuck i lubliniec to wiochy które musza zlikwidowac dymiące piece głupki. a jak to czytam to mam wrazenie jakiejs dewiacji - kolektory słoneczne .... naprawde nei ma juz innych potrzeb i problemow w tym miescie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: formuowicz Re: Dotacje na kolektory słoneczne? Nie dla nas IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.08, 08:17 Gość portalu: hmmm napisał(a): > kłobuck i lubliniec to wiochy które musza zlikwidowac dymiące piece > głupki. > a jak to czytam to mam wrazenie jakiejs dewiacji - kolektory > słoneczne .... naprawde nei ma juz innych potrzeb i problemow w tym > miescie? Szkoda i przykre jest to, że większego głupka jak ty palancie to chyba w calej Cz-wie nie ma idioto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MN Re: Dotacje na kolektory słoneczne? Nie dla nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.08, 10:13 Oczywiście, że są, np. za mało pomników wiecie kogo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oi Re: Dotacje na kolektory słoneczne? Nie dla nas IP: *.rev.masterkom.pl 18.10.08, 13:09 Głupek to cie zrobił idioto w tym mieście są nadal domy opalane węglem,ze starą stolarką i izolacją azbestową.Dlaczego można w Lublińcu,Kłobucku czy Rybniku a u nas nie?Znowu ludzie prezydenta zapatrzyli się na nowy pomnik a o mieszkańcach zapomnieli?Czy woleli zadbać o klasztor?Niedługo pan Tadeusz czmychnie do Europarlamentu niech wezmie ze sobą te tobołki przyklejone do stołkuw z ryjami w korycie. Odpowiedz Link Zgłoś
krecik_dewastator Re: Dotacje na kolektory słoneczne? Nie dla nas 18.10.08, 22:09 > kłobuck i lubliniec to wiochy które musza zlikwidowac dymiące piece > głupki. Myslisz ze w Czestochowie to takich piecow nie ma? Jest ich jeszcze sporo, to da sie wyczuc. > a jak to czytam to mam wrazenie jakiejs dewiacji - kolektory > słoneczne .... naprawde nei ma juz innych potrzeb i problemow w tym > miescie? Pewnie sa, ale przykladowo w Warszawie co niektore wspolnoty mieszkaniowe instaluja kolektory bo to sie zwyczajnie oplaci. Co prawda glownie te ktore zarzadzaja blokami gdzie doprowadzana jest tylko zimna woda, ktora podgrzewa sie juz na miejscu w kotlowni opalanej olejem albo gazem ale widocznie to sie oplaca. Co w tym zlego, szczegolnie jezeli unia mialaby za to placic? Odpowiedz Link Zgłoś
dementi82 Częstochowa pójdzie własną drogą...jak zawsze... 18.10.08, 02:52 Pytanie tylko czy Częstochowa ma jakiekolwiek programy i projekty noramalnie napisane jak większość województwa...?? Słowa Leśnikowskiego są jak słowa komunisty Tito "Jugosławia wybierze własną drogę budowy socjalizmu"..Częstochowa też ma "własną drogę",krzywą i wyboistą,prosto ku przepaści cywilzacyjnej.. Nie dziwmy się,że tak wiele szans Częstochowa traci...przez ignorancję na trendy w całym województwie,inność Częstochowy jest uwypuklana pod każdym względem.... Kolektory słoneczne to czubek góry lodowej...można książkę napisać,jak wiele nas omija tylko dlatego,że nie mamy projektów,fachowców i całej reszty... Mamy za to wielu miernych ale wiernych sługusów w magistracie...z nazwiska nie wymienię...i nie chodzi tu o Rzecznika Leśnikowskiego,który musi mówić dobrze,nawet jeżeli jest tragicznie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kl Re: Dotacje na kolektory słoneczne? Nie dla nas IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 18.10.08, 08:22 Klobuck? Nie widze na bip informacji, a jestem zainteresowany. Daj znac cos wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: graffii Re: Dotacje na kolektory słoneczne? Nie dla nas IP: 83.19.54.* 18.10.08, 09:21 W średniowieczu za kłamstwa i obłudę wieszało się albo ścinało głowę szkoda iż te czasy nie wrócą tak to na biegana zawiło by trochę głów począwszy od naszego włodarza..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oi Re: Dotacje na kolektory słoneczne? Nie dla nas IP: *.rev.masterkom.pl 18.10.08, 13:15 Za złodziejstwo i prywate obcinano ręce,chcesz żeby naszym miastem rządzili kalecy?Jakby się podpisywali pod durnymi uchwałami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: +- Re: Dotacje na kolektory słoneczne? Nie dla nas IP: *.rev.masterkom.pl 18.10.08, 10:23 "- Pomysł jest dobry, ale nie mamy obecnie programu wykorzystującego energię odnawialną - mówi Ireneusz Leśnikowski, rzecznik magistratu." No to do roboty! Kto ma wam napisać program? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rs Nie macie programu? IP: *.54.169.4.tvksmp.pl 18.10.08, 11:08 To go napiszcie. Za co my wam płacimy? Skoro Lubliniec i Kłobuck mogły na to wpaść to może i Częstochowa się postara. Mamy nierealne plany bycia metropolią. A tam gdzie jest realna szansa zdobycia pieniędzy nic się nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
krecik_dewastator Re: Nie macie programu? 18.10.08, 22:12 Dokladnie! Nie ma to trzeba go stworzyc, jak i wiele innych rzeczy. Napisac program, wnioski o dofinansowanie, wdrozyc w zycie... Tylko slysze ze wnioski przepadaja w Katowicach. Moze gdzies jest po prostu blad ktory powoduje ze przepadaja i nie chodzi wcale o jakies czestochowsko-katowickie animozje co podejrzewaja zwolennicy teorii spiskowych? Odpowiedz Link Zgłoś
bluegrazyna Re: Dotacje na kolektory słoneczne? Nie dla nas 18.10.08, 13:25 A dlaczego nie mamy programu wykorzystującego energię odnawialną...?? W mieście sa biura projektowe ,które taki problem rozwiązują profesjonalnie !!! Coraz więcej ludzi ucieka z miasta i buduje sie na terenach wiejskich ,gdzie są bardzo słabe sieci ,albo pod swoim laskiem ,gdzie takich sieci nie ma . Kolektory słoneczne ,małe wiatraki ,rozwiązały by problem zaopatrznia w energię elektryczną A pan Lesniewski to wie co było przedmiotem UE w Brukseli . Problem emsji co2 wróci ..jak będzie do tego przygotowana Cz-wa ? Odpowiedz Link Zgłoś
assolary Re: Dotacje na kolektory słoneczne? Nie dla nas 14.10.09, 18:49 Nasza firma pomaga w uzyskaniu dotacji na kolektory słoneczne, kolektory próżniowe, nie jest to może łatwy proces ale możliwy do osiągnięcia :) więcej na www.assolary.pl zapraszamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PracPol Dotacje na kolektory słoneczne? Nie dla nas IP: *.128.inds.pl 18.10.08, 11:41 Prośba do Władz Miasta. Wystarczy współpracować z ludźmi z Politechniki. Nic prostszego. Opracowywanie wniosków o dotacje z Funduszy Strukturalnych to dla nas prosta stawa. Na kanwie ostatnich naszych sukcesów w pozyskiwaniu środków proszę o wyszukiwanie osób indywidualnie (nie oficjalnie), które się do tego przyczyniły. Wypracowanie wspólnej strategii w dziedzinie OŹE (czyt. Odnawialne Źródła Energii) można by uznać za jedno ze strategicznych działań Władz Miasta - pod warunkiem rozpoczęcia współpracy z odpowiednimi ludźmi, np. z PCz. Pomysł z kolektorami przytaczany w artykule jest dość "oklepany" w skali kraju i nawet, gdyby był realizowany to raczej splendoru Miastu nie przysporzy. Natomiast jest jeszcze szansa na zrobienie czegoś z OŹE, co może "mocno" wypromować Miasto, stworzyć całkiem nowy przemysł i przyciągnąć inwestorów do Cz-wy. Paroletnia perspektywa (od pomysłu do wdrożenia i pokazania światu, że u nas też można) przy wsparciu Funduszy Strukturalnych jest bardzo realna. Tym bardziej, że można tak opracować wnioski (pomimo niezbędnego wkładu instytucji wnioskującej), aby Miasto nie dołożyło ani złotówki. Takie coś potrafią tylko nieliczni. Trzeba tylko ich znaleźć. Polecam rozmowy indywidualne (!!!) z pracownikami PCz - tymi, którzy mają wiedzę i pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Medalik Częstochowianie - czy wy jesteście normalni ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.08, 20:39 Przeczytałem wszystkie powyższe posty na ten temat i jestem TOTALNIE załamany - nie ma ANI JEDNEJ MERYTORYCZNEJ wypowiedzi. Same tylko jęczenia "dziadów częstochowskich" , że im (........) złotówki do dziadowskiego kapelusza nie narobiła. Luuuudzie ! Czy wy jeszcze jesteście normalni ???!!! Zapamiętajcie sobie - każdą złotówkę jaką wam da władza w postaci dotacji oddacie TRZY-KROTNIE w podatkach ! Ten program był tak pomyślany, że za kasę ZRABOWANĄ producentom energii "władza nasza kochana" dopłaca wybranym "sobie znanym sposobem wybrańcom" do kotła i czegoś tam jeszcze. Za to płacicie więcej za prąd , gaz i wywóz śmieci.... Może kojarzycie te fakty, chyba, że macie IQ poniżej 50 pkt... Chetnie usłyszę opinie użytkownika kolektorów słonecznych z naszej okolicy - jaki koszt, jaki zysk ? Proste chyba pytanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Częstochowianie - czy wy jesteście normalni ? IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.08, 20:47 Gość portalu: Medalik napisał(a): > Przeczytałem wszystkie powyższe posty na ten temat i jestem TOTALNIE załamany - > nie ma ANI JEDNEJ MERYTORYCZNEJ wypowiedzi. Same tylko jęczenia "dziadów > częstochowskich" , że im (........) złotówki do dziadowskiego kapelusza nie > narobiła. > Luuuudzie ! Czy wy jeszcze jesteście normalni ???!!! > Zapamiętajcie sobie - każdą złotówkę jaką wam da władza w postaci dotacji > oddacie TRZY-KROTNIE w podatkach ! > Ten program był tak pomyślany, że za kasę ZRABOWANĄ producentom energii "władza > nasza kochana" dopłaca wybranym "sobie znanym sposobem wybrańcom" do kotła i > czegoś tam jeszcze. > Za to płacicie więcej za prąd , gaz i wywóz śmieci.... > Może kojarzycie te fakty, chyba, że macie IQ poniżej 50 pkt... > > Chetnie usłyszę opinie użytkownika kolektorów słonecznych z naszej okolicy - > jaki koszt, jaki zysk ? > Proste chyba pytanie ? SPIE_RDA_LAJ w pizduuu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Medalik Re: Częstochowianie - czy wy jesteście normalni ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.08, 17:41 To bardzo merytoryczna odpowiedź okazująca poziom kulturalny i intelektualny jej autora. Nie będę tego komentował, bo mogę być pozwany o "obrazę... itp,itd".... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PracPol Re: Częstochowianie - czy wy jesteście normalni ? IP: *.128.inds.pl 19.10.08, 11:59 Jesteś w błędzie kolego. Przeczytaj sobie wypowiedź "dwa posty wyżej". To co piszesz nie ma miejsca. Proszę o konkretne dowody. Inaczej to są czyste insynuacje, wręcz kłamstwa. A teraz do rzeczy: > Zapamiętajcie sobie - każdą złotówkę jaką wam da władza w postaci >dotacji > oddacie TRZY-KROTNIE w podatkach ! Dowód proszę, czyli spis aktów prawnych lub innych dokumentów, które wywołują takie skutki. > Ten program był tak pomyślany, że za kasę ZRABOWANĄ producentom >energii "władza > nasza kochana" dopłaca wybranym "sobie znanym sposobem wybrańcom" >do kotła i > czegoś tam jeszcze. Dowód proszę, że "władza" rabuje kasę od producentów energii. Które akty prawne lub inne dokumenty robią taką krzywdę producentom energii. > Za to płacicie więcej za prąd , gaz i wywóz śmieci.... Tak płacimy i będziemy więcej płacić. Z tym stwierdzeniem się zgodzę i potrafię podać zbiór aktów prawnych, który to czyni. Czy Ty też potrafisz - wątpię? > Może kojarzycie te fakty, chyba, że macie IQ poniżej 50 pkt... Z tym IQ to dowód proszę. Inaczej pomawiasz formułowiczów - w tym również mnie. Przypomnę, że jeżeli ktoś się czuje urażony to może na podstawie odpowiednich praw wytyczyć Ci proces o pomówienie publiczne. Ja Ci wspaniałomyślnie wybaczam bo nie wiesz co piszesz, ale na przyszłość radzę uważać. > Chetnie usłyszę opinie użytkownika kolektorów słonecznych z naszej > okolicy - > jaki koszt, jaki zysk ? > Proste chyba pytanie ? Odpowiedź jest banalnie prosta. Jak zapłacisz odpowiednim ludziom to otrzymasz opinię. Przypominam, że wydanie opinii kosztuje, a Ty chciałbyś pod pozorem błahego pytania uzyskać "za darmo" szczegółowe informacje. Odsyłam do książek o OŹE (czyt. Odnawialne Źródła Energii). Tam można sobie samemu wyliczyć jakiej wielkości kolektora potrzebujesz (lub zespołu kolektorów), jakiej pojemności ma być wymiennik ciepła, być może w Twoim przypadku lepiej zastosować układ skojarzony. Jak już sobie postudiujesz to "masę" producentów kolektorów możesz znaleźć w internecie. Nawet, dla konkretnych rozwiązań podają konkretne ceny. A jeżeli nie chcesz tego robić to po prostu zapłać ludziom i dobiorą Ci wszystko jak potrzeba. Oczywiście pod warunkiem, że trafisz na znających temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Medalik Re: Częstochowianie - czy wy jesteście normalni ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.08, 18:16 Gość portalu: PracPol napisał(a): > Jesteś w błędzie kolego. Przeczytaj sobie wypowiedź "dwa posty wyżej". To co > piszesz nie ma miejsca. Proszę o konkretne dowody. Inaczej to są czyste > insynuacje, wręcz kłamstwa. A teraz do rzeczy: > > > Zapamiętajcie sobie - każdą złotówkę jaką wam da władza w postaci >do > tacji > > oddacie TRZY-KROTNIE w podatkach ! > Dowód proszę, czyli spis aktów prawnych lub innych dokumentów, które wywołują > takie skutki. Bardzo proszę: płacimy VAT w paliwie, płacimy podatek drogowy również w paliwie, płacimy PIT - na drogi również oczywiście - i płacimy opłatę za parę kilometrów kiepskiej quasi-autostrady. Odpowiednie akty prawne są ogólnie dostępne... > > Ten program był tak pomyślany, że za kasę ZRABOWANĄ producentom >ener > gii "władza > > nasza kochana" dopłaca wybranym "sobie znanym sposobem wybrańcom" >do > kotła i > > czegoś tam jeszcze. > Dowód proszę, że "władza" rabuje kasę od producentów energii. Które akty prawne > lub inne dokumenty robią taką krzywdę producentom energii. > Proszę bardzo: producenci energii są zmuszeni mocą ustawy do produkowania tzw "energii ekologicznej" . Jeśli nie wykażą , że do produkcji energii zużywają tyle a tyle surowców odnawialnych - no to muszą zapłacić tzw "karę umowną". Jak się jedzie koło Bełchatowa to widać wiatraki na stoku hałdy bełchatowskiej - te wiatraki powstały TYLKO I DLATEGO wyłącznie, że tzw "prawo" zmusiło elektrownię Bełchatów do ich wybudowania. Nieważne, że przez cały swój okres użytkowania nie wyprodukują prądu o wartości ich kosztu wybudowania - WAŻNE - że jakiś urzędas ubzdurał sobie "ekologiczną energię' > > Za to płacicie więcej za prąd , gaz i wywóz śmieci.... > Tak płacimy i będziemy więcej płacić. Z tym stwierdzeniem się zgodzę i potrafię > podać zbiór aktów prawnych, który to czyni. Czy Ty też potrafisz - wątpię? >Człowieku - co parę miesięcy elektrownia, gazownia i śmieciarnia" podnoszą ceny swoich usług a ty chcesz się mnie jeszcze pytać , na mocy jakich ustaw i praw oni to robią ???!! Spytaj się ICH - a nie mnie !!!!! > > Może kojarzycie te fakty, chyba, że macie IQ poniżej 50 pkt... > Z tym IQ to dowód proszę. Inaczej pomawiasz formułowiczów - w tym również mnie. > Przypomnę, że jeżeli ktoś się czuje urażony to może na podstawie odpowiednich > praw wytyczyć Ci proces o pomówienie publiczne. Ja Ci wspaniałomyślnie wybaczam > bo nie wiesz co piszesz, ale na przyszłość radzę uważać. > Co innego powództwo publiczne - tu nie ma jakichkolwiek przesłanek do takiego postępowania ponieważ moja wypowiedź dotyczy tylko i wyłącznie osób zabierających głos na tym Forum. NIE DOTYCZY OCZYWIŚCIE CZĘSTOCHOWIAN JAKO CAŁOŚCI !. Możesz natomiast wytoczyć mi proces cywilny, że naruszyłem twoje dobra osobiste. Proszę zatem, złóż pozew cywilny do Sądu, podaj swoje dane osobowe, wykaż w czym naruszyłem twoje "dobra" no i ... wygraj:) Ciekaw jestem tylko co się stanie jak Władze Miasta i Powiatu Częstochowa wytoczą co niektórym tu forumowiczom sprawę za naruszenie dóbr za konkretne wypowiedzi oskarżające ich o ... nieudolność, i inne takie powszechnie nazywane przestępstwa.... Oj, będzie chyba ciekawie.... > > Chętnie usłyszę opinie użytkownika kolektorów słonecznych z naszej > > okolicy - > > jaki koszt, jaki zysk ? > > Proste chyba pytanie ? > Odpowiedź jest banalnie prosta. Jak zapłacisz odpowiednim ludziom to otrzymasz > opinię. Przypominam, że wydanie opinii kosztuje, a Ty chciałbyś pod pozorem > błahego pytania uzyskać "za darmo" szczegółowe informacje. Odsyłam do książek o > OŹE (czyt. Odnawialne Źródła Energii). Tam można sobie samemu wyliczyć jakiej > wielkości kolektora potrzebujesz (lub zespołu kolektorów), jakiej pojemności ma > być wymiennik ciepła, być może w Twoim przypadku lepiej zastosować układ > skojarzony. Jak już sobie postudiujesz to "masę" producentów kolektorów możesz > znaleźć w internecie. Nawet, dla konkretnych rozwiązań podają konkretne ceny. A > jeżeli nie chcesz tego robić to po prostu zapłać ludziom i dobiorą Ci wszystko > jak potrzeba. Oczywiście pod warunkiem, że trafisz na znających temat. Widzisz, marny człowieczku - ja odpowiedź na to pytanie już znam. Opłacalność zamontowania kolektora słonecznego w naszej, częstochowskiej szerokości geograficznej, jest bardzo mizerna i bardziej zależy od nasłonecznienia w danym roku kalendarzowym niż od sprawności urządzenia. Średnio okres zwrotu inwestycji dla kolektora słonecznego wynosi około 10 lat przy gwarancji producenta... również maximum 10 lat. Na dzień dzisiejszy montaż kolektora słonecznego to ŻADEN interes , chyba, że w indywidualnych przypadkach cała instalacja grzewcza wykaże opłacalność takiej inwestycji, Dlatego pytam się szanownych Użytkowników o opinię - ty zaś chcesz za to kasę. Jak kto ci zapłaci - to twój zysk. Ja za te informacje nikomu płacić nie zamierzam. A swoją drogą - to te właśnie informacje i wyliczenia powinien przedstawić URZĄD, który dysponuje środkami na dofinansowanie tych inwestycji. W jaki bowiem inny sposób ma przekonać Obywateli do tej inwestycji (no i oczywiście uzasadnić swoje istnienie...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antywrona leśnikowski Tłuk powiedział ........... IP: *.gprs.plus.pl 18.10.08, 20:43 > Pomysł jest dobry, ale nie mamy obecnie programu wykorzystującego > energię odnawialną A czy wy nieroby i półgłówki macie jakikolwiek program lub pomysł, który by nie właził do tyłka kościołowi ????????? > Starając się o dofinansowanie na realizację jakiegoś projektu, trzeba mieć zagwarantowany wkład własny. A skąd go macie wziąć skoro tylko krzyże i pomniki potraficie stawiać. > Dlatego dotąd skupialiśmy się na programach przynoszących szybko > oszczędności i pozytywne skutki ekologiczne Raczej miejce w niebie. Wszystkie grogi i chodniki tylko wokół Jasnej Góry. Wielkie inwestycje wrony i jego przydupasów po zawdówce. Pod sąd ze złodziejami, z naszych pieniędzy robią z tego miasta święty cyrk. POLSKA JEST KRAJEM śWIECKIM, A NIE KOśCIELNYM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pyzdra Re: leśnikowski Tłuk powiedział ........... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.08, 13:47 Antywrona napisał(a) "POLSKA JEST KRAJEM ŚWIECKIM, A NIE KOŚCIELNYM". Otóż się mylisz i to bardzo. Od momentu podpisania konkordatu przez rząd p. Suchockiej, Polska stała się państwem KLERYKALNYM, czyli rządzonym przez kler właśnie. Oni tworzą latyfundia, oni odbierają co się da, tak jakby to oni kiedykolwiek coś kupili i (kiedyś tam) im tę "własność" odebrano. A Częstochowa jest szczególnym przypadkiem. Feudałowie z JG rządzą tym nieszczęsnym miastem i naszymi pieniędzmi od momentu jak p.Wrona został prezydentem. Obawiam się, że jeszcze długo to się nie zmieni. No chyba, że.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Medalik Re: leśnikowski Tłuk powiedział ........... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.08, 18:36 Ciekaw jestem czy powyższa wypowiedź "wyczerpuje znamiona przestępstwa pomówienia" czy nie ?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dn Panu Leśnikowskiemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.08, 19:55 Panu Leśnikowskiemu w formie filmu (bo może pisanego tak dobrze nie przyswaja) w odpowiedzi na stwierdzenie: "Kolektory pozwolą jedynie zaoszczędzić tym, którzy je założą" www.tvn24.pl/2167865,28377,0,0,1,wideo.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Panu Leśnikowskiemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.09, 10:03 Szpital w Kłobucku postarał się i posiada już kolektory słoneczne.Narazie jeszcze trwa remont w szpitalu ,ale umieli sobie poradzić.BRAWO KŁOBUCK!! Cz-wa to dobre miasto :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxx Re: Panu Leśnikowskiemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.09, 10:24 Dlaczego urzędnicy miejscy chodzili po mojej dzielnicy z zapytaniem czy jestem zainteresowany kolektorami słonecznymi i termomodernizacją? Ocieplenie budynku, zmianę pieca dokonałem wcześniej bez jakichkolwiek dotacji. Urzędnik twierdził, że w przyszłym roku Częstochowa tez będzie dopłacała do kolektorów. Nic z tego nie rozumiem, po co wysyłać urzędników, finansowanych za moje pieniądze w teren. Czy żeby badać nastroje mieszkańców przed referendum? Czy nie lepiej zmobilizować sie do napisania konkretnego programu, który ułatwi życie mieszkańcom?........... Odpowiedz Link Zgłoś