ewa12345.0 15.04.09, 14:27 właśnie doszły mnie słuchy, że zmieniono organizację ruchu na rondzie mickiewicza i teraz jeździ się jak na normalnym rondzie. Przejeżdżał ktoś tamtędy? Prawda czy plotka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zmiana Re: rondo mickiewicz IP: *.21.pl 15.04.09, 14:37 Niby są pewne zmiany ale prawie niezauważalne. Zmienił się kierunek jazdy, teraz będziemy na tym rondzie poruszac się zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: devil Re: rondo mickiewicz IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.09, 14:49 Dziś jechałem i byłem lekko zdezorientowany tym bardziej że i tak wszyscy jechali po staremu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ijjnjbn Re: rondo mickiewicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.09, 14:59 Juz przed swietami przy wiazdach byly znaki RONDO ale ludzie jezdza tak jak dawniej :) powinny byc jakies bardzo duze znaki informacyjne czy cos bo tak skonczy sie duzym wypadkiem i bedzie klops Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: rondo mickiewicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 07:47 Nic się nie zmieniło- nie pisać bzdur, dostawiono parę znaków nakazu ruch okrężny i to wszystko, dalej jest pierwszeństwo dla pojazdów nadjeżdżających z prawej strony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szu szu szu Re: rondo mickiewicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 08:33 kolega Marek ma rację Dzis jechałem przez rondo Mickiewicza o godz 7,30 rano z ul 1-Maja w stronę ul. Wolności ruch jest taki sam jak dawniej nadjeżdzający z prawej strony ma pierwszeństwo i nie widziałem nowych znaków gdyby było to normalne rondo nie było by tyle kraks spowodowane przez kierowców z innych miast ale i nasi kierowcy nie są lepsi nie patrzą na znaki i nieszczeście gotowe ale niech się zacznie sezon pielgrzymkowy to bedzie po kilka kraks w tygodniu takie ronda dziwolągi są dwa w Polsce w Czestochowie i gdzieś tam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nada Re: rondo mickiewicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 10:05 jak się nic nie zmieniło ?Przecież pojawił sie na Wolności znak ,,Koniec drogi z pierwszństwem przejazdu", czyli pierwszeństwo maja ci na rondzie. Tak czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bryczkarz Re: rondo mickiewicz IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.09, 10:48 > jak się nic nie zmieniło ?Przecież pojawił sie na Wolności znak ,,Koniec drogi > z > pierwszństwem przejazdu", czyli pierwszeństwo maja ci na rondzie. Tak czy nie? Nie. Znak "koniec drogi z pierwszeństwem" stosuje się w celu odwołania pierwszeństwa nadanego znakiem "droga z pierwszeństwem" Znak ten umieszcza się przed skrzyżowaniem z inną drogą z pierwszeństwem lub skrzyżowaniem dróg równorzędnych. Znak "ruch okrężny" oznacza że ruch na skrzyżowaniu odbywa się wokół wyspy lub placu. Występujący osobno (tak jak na rondzie Mickiewicza) znak ten nie określa pierwszeństwa, więc stosujemy się do zasad ogólnych (kierujący zbliżający się do skrzyżowania jest zobowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi z prawej strony). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: rondo mickiewicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 15:10 Ten znak na wolności stoi parę lat, to gratuluję obserwacji od niepodległości też stoi nie ma go na mickiewicza, nie wiem dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tik Re: rondo mickiewicz IP: 195.88.28.* 16.04.09, 16:25 K...wa czy nie mozna zrobic ruchu jak we wszystkich innych miastach ? Wcale sie nie dziwie i nie trąbie na ludzi z rej innymi niz SC jaki motaja sie na super rondzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egon Re: rondo mickiewicz IP: 195.205.171.* 16.04.09, 18:08 Takich rond jest więcej niż dwa.Na przykład w Katowicach są dwa nowe ronda tego typu.Trzeba tylko mieć choć odrobine pojecia o znakach i przepisach ruchu drogowego i wtedy nie ma problemu.Nie na darmo w tescie TVN-u wyszło że polscy kierowcy to "niedzielni kierowcy". Odpowiedz Link Zgłoś