geo1213 21.04.09, 09:56 interesują mnie kwoty "na prezent dla księdza" - u nas to 220zł Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: d Re: I Komunia - składka w parafii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 10:00 50 zł. od osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: I Komunia - składka w parafii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 11:47 Ksiądz kazał po tyle zbierać? A może kilku gorliwych rodziców wyskoczyło z taką kwotą; według mnie za dużą. Odpowiedz Link Zgłoś
geo1213 Re: I Komunia - składka w parafii 21.04.09, 14:00 to składka na system audio do kościoła - tak z podzielenia kwoty wyszło - a gorliwi zbierają i zachęcają Odpowiedz Link Zgłoś
marta3434 Re: I Komunia - składka w parafii 21.04.09, 12:26 to bardzo dużo - według mnie , u nas była składka 150 zł ale ogólnie na "wszystko" tj. wystrój kościoła , obrazki, świece , książeczki ,różańce,kwiaty dla księży i katechety no i na prezent dla księdza a właściwie to prezent dla kościoła. Uważam ,że 220 zł to naprawdę dużo . pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: I Komunia - składka w parafii IP: *.adsl.inetia.pl 21.04.09, 12:35 No kochani, nie z roku na rok lecz z miesiaca na miesiac potrzeby "faroszy" rosną, cóż sie dziwicie, jedni chca mniej inni wiecej bo i potrzeby zakusy wieksze sa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbulwersowana Re: I Komunia - składka w parafii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 14:10 Ja nawet nie wiedziałam,że się składki zbiera. Na prezent!? A z jakiej paki? Odpowiedz Link Zgłoś
marta3434 Re: I Komunia - składka w parafii 21.04.09, 14:40 Są takie sytuacje,że nie wszyscy rodzice zgadzają się płacić te "składki" ale tak czy inaczej i tak trzeba zapłacić za rzeczy typu właśnie różaniec,książeczki , obrazki itd. To kwestia dogadania się rodziców dzieci między sobą. Ale faktycznie 220 zł na sam prezent dla księdza to chyba przesada. Jeszcze zależy ile dzieci przystepuje do komuni. U nas idzie 40 więc jakby składka wynosiła 220 to kuuuupa kasy . Dla księdza ? no szok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościówa Re: I Komunia - składka w parafii IP: *.adsl.inetia.pl 25.04.09, 14:38 Życie kosztuje .Sam wiesz bo placisz.Złotówkę co dajesz na tace wsadz sobie , w buty bedziesz większy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lek Re: I Komunia - składka w parafii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 15:25 na prezent dla księdza??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvvv Re: I Komunia - składka w parafii IP: *.54.174.97.tvksmp.pl 21.04.09, 19:23 Łancuszek +medalik/niepokalanka ,szkaplerz/20 zł,ksiażeczka JMJ 8 zł,świeca 8zł,rózaniec 5 zł,etui lub pudełko 1 zł,okapnik na świece 0,50 gr,obrazek 11 zł.Razem to daje ponad 53 zł to skad taka kwota 250zł,co to maja byc za kwiatki,co za prezent .Sami widzicie jacy to złodzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: I Komunia - składka w parafii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.09, 14:07 Ja bym grosza nie dała. I jesli moje dziecko będzie szło do komunii to nie dam. Dlaczego? Bo Komunia Święta jest sakramentem niepłatnym. I czarna mafia w końcu musi zrozumieć, że ich rządy się muszą skonczyć. A co, jakby rodzice nie mieli pieniędzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: I Komunia - składka w parafii IP: *.brhm.cable.ntl.com 24.04.09, 10:30 Rany! Bo sie spocisz! Po co w ogole dasz dziecko do komuni??? Ja uwazam ,ze jakis podarek do kosciola sie nalezy. Ale nie za 220 zlotych od osoby. Rzeczywiscie to wygorowana skladka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: I Komunia - składka w parafii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 12:17 sakrament bezpłatny?tak ale jeśli się dziecko posyła w grupie to co za wystrój kościoła i inne dodatki zapłacą wtedy inni rodzice bo ty nie dasz na składkę zastanów się MOPS to nie rodzice pozostałych dzieci a jeśli tak uważasz to bardzo żal mi twojego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kanister Re: I Komunia - składka w parafii IP: 193.138.241.* 25.04.09, 18:07 POPIERAM. Odpowiedz Link Zgłoś
medalik75 Re: I Komunia - składka w parafii 21.04.09, 20:41 kopa dał bym mu i tyle.Ludzie sami robicie rozpirdziel w tym kraju....! Odpowiedz Link Zgłoś
brylant1 ale się dajecie strzyc :))) 22.04.09, 06:30 żal mi was ludziska, narzekacie, klniecie "że złodzieje" że "za dużo" ale krew z wargi i płacicie :))) strzygą was jak barany a wy tylko buuuuu i buuuuu - a kto każe dziecko do komuniji posyłać ? a jakie to nieszczęście dziecko spotka co komuniji nie zazna ?? a gdzie w ogóle w Biblii jest opisany taki obrządek z taką pompą - zacznijcie używać ROZUMU to bogatsi będziecie i zdrowsi na ciele i duchu Pozdrawiam wszystkich nie dających się STRZYC PAZERNYM :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: ale się dajecie strzyc :))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.09, 11:37 Bardzo nie ladnie wyrazacie sie o ksiezach ze to sa zlodzieje Przeciez stawki ustalacie na zebraniach sami Przedewszystkim stac was urzadzac Komunie Swieta w lokalach po ktorych strugami plynie alkochol to wielki wstyd pisac takie glupoty Przeciez to jest Swieto Twojego dziecka A wogole to co wy wypisujecie takie bzdury co ile kosztuje skad macie takie ceny To jest nieprawda wina lezy po stronie rodzicow ktorzy sami ustalaja takie stawki a pozniej wine zrzucaja na ksiezy WIELKI WSTYD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Marka do Marka :))) IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.09, 12:13 Wielki WSTYD to dla ciebie analfabeto, kup i przede wszystkim zapoznaj się ze słownikiem ortograficznym a później pisz na forum ale bez "alkocholu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek :)))problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.09, 15:23 Glabie ty zajrzyj do slowniczka bo ty na trzezwo nie umiesz pisac A ja uwazam ze jesli macie takie problemy z poslaniem dziecka do Pierwszej Komuni to najlepiej nie posylajcie Zapiszcie sie do Swiadkow Jehowych i nie bedziecie miec problemow a tam wlasnie wy dostaniecie pieniadze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkoaaa Re: do Marka :))) IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.09, 12:21 ale coz zrobic, skoro sporo baranow, wiesniakow co im sloma z gumowcow wychodzi, analfabetow tu sie swa "inteligencja" popisuje !!!!!! "alkochol" ale jaja a jaki wstyd ja pie-rdoleeeee !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_0 Re: ale się dajecie strzyc :))) 22.04.09, 12:15 Brylant! Brylant! Brylant!....................!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikpok Re:prezent dla księży - niby za co?!!!!! IP: 83.16.17.* 22.04.09, 14:12 To księża powinni dziecią zasponsorowac na komunię: łańcuszek, różaniec, obraz i świecę.Kościół na to stac.Wstydem jest ksiądz ,który jeszcze oczekuje prezentu za wykonanie swojej pracy.Dla niego zapłatą powinna byc radośc z tego obrzędu i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foka Re:prezent dla księży - niby za co?!!!!! IP: 83.16.17.* 22.04.09, 14:18 księża powinni cieszyc się z tego że mają dach nad głowa ,ciepło w domu i co jeśc- bo niektórzy nie mają tak łatwo i na to wszystko muszą cieżko zapracowac. Odpowiedz Link Zgłoś
espaniolla Re:prezent dla księży - niby za co?!!!!! 22.04.09, 15:22 Prezenty...? Dla księży za pierwszą komunię...? Świat zwariował! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alert54 Re:prezent dla księży - niby za co?!!!!! IP: *.c198.msk.pl 23.04.09, 10:18 Ksiądz Z Nasypowej w K. zadaje dzieciom przystępującym do I komunii pytania; Na której stronie w skarbczyku jest modlitwa np przed spowiedzią? Tego typu pytań jest więcej. Nic dziwnego, że coraz więcej osób nie chodzi do kościoła. Na swojej drodze spotkały księdza- sierżanta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iga Re:prezent dla księży - niby za co?!!!!! IP: *.brhm.cable.ntl.com 24.04.09, 10:36 Ciekawe, kiedy ty komus cos dales badz zasponsorowales. Nie przesadzasz? A mnie sie wydaje, ze skladka i jej wysokosc to wymysl rodzicow. Ostatecznie dlaczego kosciol nie mialby dostac jakiegos prezentu od dzieci pierwszokomunijnych? Moze nie tak drogiego, ale chocby obrus na oltarz? Coz w tym zlego? Zle to jest takie plucie na ksiezy czy kosciol jak ty wyglaszasz. Trzeba wpierw pomyslec, a swoja droga, jak ci to tak nie pasuje to nie chrzcij dzieci, nie posylaj ich do komunii, bo z takim nastawieniem rodzicow i tak nie wiele im to da! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Igi Re:prezent dla księży - niby za co?!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.09, 20:39 Iga zgadzam sie z Toba w stu procentach Tak samo mysle nie posylac dzieciakow do Komuni a zapisac do Jehowitow tak jak ktos juz tak tez napisal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budda Re:prezent dla księży - niby za co?!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.09, 14:32 Lepiej przejdź na buddyzm, bo tylko niedouczeni sądzą, że to religia, a to po prostu system filozoficzny. A jaki piękny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOYA Re:prezent dla księży - niby za co?!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.09, 14:31 DZIECIOM!!!!! -OM! Jezu! Analfabeci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do glaba do glaba ! IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.09, 20:10 Gość portalu: Marek napisał(a): > Bardzo nie ladnie wyrazacie sie o ksiezach ze to sa zlodzieje > Przeciez stawki ustalacie na zebraniach sami Przedewszystkim stac > was urzadzac Komunie Swieta w lokalach po ktorych strugami plynie > alkochol to wielki wstyd pisac takie glupoty Przeciez to jest Swieto > Twojego dziecka A wogole to co wy wypisujecie takie bzdury co ile > kosztuje skad macie takie ceny To jest nieprawda wina lezy po > stronie rodzicow ktorzy sami ustalaja takie stawki a pozniej wine > zrzucaja na ksiezy WIELKI WSTYD ANALFABETO !!!! Słownik do brudnej łapy i do dzieła: przede wszystkim !! alkohol !! w ogóle Wielki wstyd to w kilku zdaniach tak się ośmieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty Re: do glaba ! IP: *.adsl.inetia.pl 25.04.09, 14:44 Coś się przyjebał , z tą wódą.Żal ci dupę ściska , czy co?Faktycznie to imprezę sie urządza ,ze hej a na tacę to szkoda głąbie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: do glaba ! IP: *.adsl.inetia.pl 25.04.09, 15:13 !!!Gość portalu: Anty napisał(a): > Coś się przyjebał , z tą wódą.Żal ci dupę ściska , czy co? Faktycznie > to imprezę sie urządza ,ze hej a na tacę to szkoda głąbie. Ty frajer, bo ci zaraz jaka żyłka barani łbie pęknie !! kapucynie jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty Re: do glaba ! IP: *.adsl.inetia.pl 25.04.09, 21:34 Cieciu kto cię dmuchał? Nie parskaj na klwiaturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do anty do glaba anty ! IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.09, 18:28 a tys co ? z chu--jem na rozumy sie pozamienial C W E L U !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do głąba Re: do glaba anty ! IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.09, 19:59 Hehe przyznaj się dajesz , ale się wstydzisz.I wypadzik ,takich jak ty cieciu to się plantuje hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: ale się dajecie strzyc :))) IP: *.brhm.cable.ntl.com 24.04.09, 10:33 Ostatnia Wieczerza jest ustanowieniem Eucharysti. To jest w Biblii. Poza tym z rozumem to chyba ty sie minales! Jakie szczescie moze dac komunia? Bardzo duze, jesli do tego podchodzi sie z sercem a nie tylko bo tak wypada. A zkoszyczkiem do swiecenia biegles? Ciekawe po co???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucyna Re: I Komunia - składka w parafii IP: 79.139.31.* 23.04.09, 07:10 To jest przesada -max to 150zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobik Re: I Komunia - składka w parafii IP: *.apus-net.pl 23.04.09, 08:18 Niektórzy rodzice sami prześcigają się w tym jak tu dogodzić księdzu, a potem rzutuje to na wszystkich.Zawsze się jakiś oszołom musi znaleźć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on-4 Re: I Komunia - składka w parafii IP: *.xdsl.centertel.pl 23.04.09, 10:41 Dużo tu piszecie a sami przyczyniacie się do istniejącej sytuacji. Istnieje jeszcze kwestia wycieczek dzieci komunijnych w białym tygodniu, czy w waszych parafiach też zaczyna być to generalnym obowiązkiem ? Moim zdaniem to przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: I Komunia - składka w parafii IP: 80.50.168.* 23.04.09, 11:16 wycieczki pokomunijne to nie obowiązek . Jedzie kto chce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: momo Re: I Komunia - składka w parafii IP: 83.19.54.* 24.04.09, 23:04 A kto wam każe płacić za co kol wiek jak dajecie sobą pomiatać to tak macie. Ja ostatnio chrzciłem swojego synka i klecha dostał tylko 50zł i nawet słowem się nie odezwał że za mało powiedziałem iż na więcej mnie nie stać i żeby nawet nie liczył i nie miał wyboru. A skoro jesteście naiwni i jakieś tam damulce oferują po bug wie jakie pieniądze to niech same dają tyle ile chcą a wy dawajcie tyle ile sumienie wam podpowiada i zobaczymy jak szybko skończą się rządy klera i ich bałwochwalstwo i przepych nie jeden nie ma co zjeść a oni mają wszystko i żyją w luksusie za wasza kase i się jeszcze z was śmieją i okradają na każdym kroku życzą wam powodzenia w tej wypaczonej i zacofanej wierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Tak z ciekawości... IP: *.dip.t-dialin.net 23.04.09, 18:19 Tych pieniędzy nie zbiera ksiądz, tylko jakiś "komitet rodzicielski". Mam w związku z tym pytanie - a co by się stało, gdyby ktoś takiemu komitetowi oświadczył, że może dać 50 złotych, a w zamian za to np. rezygnuje z różańca. Czy jest taka możliwość i jakie są ewentualne konsekwencje niewpłacenia pełnej kwoty, bądź niewpłacenia w ogóle nic? Przecież wiele dzieci, o czym się oficjalnie nie mówi pójdzie do komunii w sukieneczkach, bądź ubrankach, które ktoś im podarował. Wielu ludzi zwyczajnie nie stać nawet na wyłożenie z okazji komunii nawet najmniejszej kwoty. Co z tymi dziećmi? Są jakoś napiętnowane, negatywnie wyróżniane? W Niemczech katolicy płacą podatek w wysokości ok. 7-8 procent ogólnego podatku. W sumie w roku zbierze się (mówię o przeciętnych zarobkach) 200-400 euro, przekazywanych na ten cel. Ksiądz jest na etacie w kurii, ale tacka oczywiście też jest i wcale nie małe kwoty na tą tackę trafiają. Najczęściej (ksiądz to ogłasza) celem tacki są różnego rodzaju działania pomocowe dla innych, często przez Caritas. Wiadomo - Niemców stać, to płacą. Ale przynajmniej niektórych Polaków zwyczajnie nie stać. Czy znacie sytuacje, kiedy ksiądz biedne, dziecko "wyróżnił", przesadzając np. do ostatniej ławki, bądź wręczając mu pół hostii, zamiast całej? Czy znacie sytuacje, w których ksiądz uzależnił przebieg ceremonii od zgromadzenia i wpłacenia określonej kwoty? Nie interesują mnie chore dewotki, które tworzą różne komitety poparcia finansowego dla parafii. Szukam faktów, czy sami księża osobiście uczestniczą w procederze wyciągania pieniędzy od ludzi i jak wygląda sytuacja, kiedy ktoś zapłacić nie chce, bądź się targuje. Macie może jakieś doświadczenia w tej kwestii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parafianka Re: Tak z ciekawości... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.09, 15:14 według mnie podana kwota to zdecydowanie za duzo, np w mojej parafii jest ok 80 dzieci przystępujących do pierwszej komuni sw. pomnazajac to daje niezla sumke- przeciez za taka kwote mozna by ksiedzu auto kupic!!! po drugie - założe sie ze taka kwote, nie podał ksiądz tylko sami rodzice miedzy soba ustalili po trzecie- troszke zbocze z tematu, ale zla jestem na wprowadzane w niektorych parafiach albo właściwie w wiekszosci słynne alby. Po cholere to??? np chlopczyk musi za taka zaplacic 150 zł do tego trzeba mu dokupic spodenki koszulke itd. Za te cene mial by piekny garniturek, który wykorzystal by niejednokrotnie. No ale cóż księza każdy sposob wymysla by tylko na biznesie zarobic :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaloryfer Re: Tak z ciekawości... IP: 193.138.241.* 25.04.09, 18:12 Są inne parafie! Czasem się trafi normalny ksiądz. Poszukaj takiego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesio Re: I Komunia - składka w parafii IP: 83.16.102.* 27.04.09, 11:58 czemu ma to służyć straszne Odpowiedz Link Zgłoś