Dodaj do ulubionych

Kto dziś ma ochotę na lokalne radio?

24.06.09, 22:22
jak Matyjaszczyk się za to zabiera to albo nie powstanie w ogóle albo fajnego
radia w Częstochowie dalej nie będzie
Obserwuj wątek
    • stranieri777 Re: Kto dziś ma ochotę na lokalne radio? 24.06.09, 22:56
      Matyjaszczyk niech sobie samemu nie przypisuje zasług w pozyskaniu częstotliwości dla Częstochowy, bo wychodzili to wszyscy parlamentarzyści. Ludzie nie są głupi i dobrze wiedzą, że wszyscy deptali temat. A że Matyjaszczyk jako poseł opozycji ma sporo wolnego czasu to i mógł sobie nawet podzwonić do KRRiTV. Nie od dziś wiadomo, ze najwięcej załatwia się kuluarowo i najwięcej moga posłowie koalicji :-) Tak czy inaczej brawo dla wszystkich za częstotliwość. Pytanie - czy ktoś się skusi wydac milion?
      • Gość: hahah hmmmmmmmmm IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.09, 23:37
        no tak, skoro on z opozycji, to ty z partii rządzącej to juz panie u.
        wiemy. wszyscy natomiast wiedza że prezes Szczuka to dawny przewodniczacy
        SLD a teraz radny z SLD. Pan Mamon nie by łaskaw tego zauwazyć przez
        różowe okulary. to kompromitujące bo o tym wszyscy wiedza. w artykule
        oczywiscie to nie wazne .... haha jednym słowem tv orion ze spóldzielni
        pana Szczuki plus radio plus jakas gazeta równa sie lewicowy monopol
        propagandowy.
        • Gość: aaaaaa Re: hmmmmmmmmm IP: 85.202.144.* 25.06.09, 08:34
          Szczuka się nie podoba to namówcie innego,który bęzie chciał coś
          zrobic cos w tym miescie łącznie z telewizją lokalną.Polskie
          piekiełko przenoosło się na nasze miasto a zresztą są przecie u nas
          radeio fiat i jasna gora
        • Gość: pk Re: hmmmmmmmmm IP: 85.202.144.* 25.06.09, 10:15
          Gdyby nie Szczuka i Orion to już w ogóle nie byłoby żadnych
          informacji o mieście i tym co się dzieje. Wtedy dopiero byłbyś
          skazany na propagandę jedynę słuszną.
    • Gość: assback Kto dziś ma ochotę na lokalne radio? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.09, 00:00
      bedzie Radio Eska Czestochowa na 93,8. ZPRy nie odpuszcza Czestochowie braku ich
      sztandarowej stacji.
      Na bardziej niszowe projekty miejsca tu raczej nie ma, choc programowo przydala
      by sie jakas rozglosnia o profilu rockowym.
      Znane Marconi z onternetu byloby mile widziane ale czy ktos sie zdecyduje na
      wylozenie tej kasy? Ryzyko jej utraty mimo wszystko jest dosc male, bo zawsze
      mozna czestotliwosc komus sprzedac. Przy ok 250tys miescie zawsze taka
      czestotliwosc z nie mala moca 1kW moze byc troche warta.
      • Gość: pyruś Re: Kto dziś ma ochotę na lokalne radio? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 00:25
        Częstochowianie, zróbmy sobie lokalne radio. To co zbieramy się na składkowe? Ja
        mogę być dziennikarzem i reporterem?
        Co Wy na to?
      • Gość: Leon zawodowiec Re: Kto dziś ma ochotę na lokalne radio? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 00:28
        tvntl.pl/index.php?option=com_content&task=category§ionid=5&id=63&Itemid=113
      • Gość: micha Re: stranieri777 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 00:41
        Biskup ten milion da z racji,
        dużej, działkowej transakcji,
        a jak wpłaty już dokona
        prezeską zostanie wrona.
        Personel służący radą
        to wron będzie całe stado.
        Elegancko i na czasie
        będzie to radyjko ptasie.
        • Gość: FON FON - new IP: *.159.15.16.static.crowley.pl 25.06.09, 02:27
          ja chce powortu fonki pomieszanej z dawnym stylem i nowym jak sie rozkrecala przy zakonczeniu:(( Oddajcie czestotliwosc!!!!!!!
      • xkx2 Re: Kto dziś ma ochotę na lokalne radio? 25.06.09, 08:44
        Nie problem w milonie bo tyle te czy inne gremia wykombinują problem
        w tym iż radio musi jak każda inwestycja przynosić zysk. Dlaczego
        CITY Radio czy RADIO Fon znikneło za Częstochowy? Widac ne zarabiały
        na swe utrzymanie. Czyli mam obawy iż jesli coś u nas bedzie to
        kolejna mutacja ogolnopolskiego radia czyli zapewne cos w stylu
        Radia C Złote Przeboje czegoś innego bym sie raczej nie spodziewał.
        Chciałbym się mylić.
    • Gość: alfa Kto dziś ma ochotę na lokalne radio? IP: *.143.lesio.net 25.06.09, 07:58
      Dlaczego padły poprzednie radia? To proste z braku kasy z reklam.
      Okazuje sie iz trudno utrzymac w naszym miescie lokalne radio.
    • Gość: lolo Kto dziś ma ochotę na lokalne radio? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.09, 09:26
      brawo panie pośle Matjaszczyk. Proszę sie nie przejmowac tym ujadaniem. Szczekakanie ucichnie a radio zostanie
    • por1 Kto dziś ma ochotę na lokalne radio? 25.06.09, 09:49
      Jestem za, miło wspominam FON.
      • Gość: fon Re: Kto dziś ma ochotę na lokalne radio? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.09, 10:08
        ja tez chce lokalnego radia! juz dawno powinno byc.fon-bylo super!! wstyd!!
        250tys ludzi a radia nie! brawo p. Matyjaszczyk
        • Gość: Genzeryk Re: Kto dziś ma ochotę na lokalne radio? IP: 195.205.202.* 25.06.09, 10:22
          w Częstochowie powinno byc publiczne lokalne radio, wtedy byłaby pewnośc, że nie zniknie z powodu płytkiego rynku reklamowego, albo nie zmieni profilu
          • Gość: xx Re: Kto dziś ma ochotę na lokalne radio? IP: *.icis.pcz.pl 25.06.09, 13:44
            Mamy maciupcie publiczne radio - jako oddzial Radia Katowice.

Wiecej nie bedzie. W innych miastach, nawet mniejszych i
            biedniejszych od Czestochowy loklane radia istnieja.
        • Gość: alik Re: Kto dziś ma ochotę na lokalne radio? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 10:24
          nie jestem zwolennikiem lokalnych rozgłośni i pierdół
          wygłaszanych przez te radia była "Fonka' radio "C"
          nigdy nie słuchałem nawet jak istniały te rozglośnie
          aczkolwiek w jednym z nich moja córka była dyrektorem
          zawsze i do teraz słucham " 3 " i czasem "Z"ki choć "3"nie jest tą
          rozgłośnią co dawniej ale mam sentyment
          i szcerze jest mi to obojętne
          Pozdrawiam
          • Gość: ja Re: Kto dziś ma ochotę na lokalne radio? IP: *.net.stream.pl 25.06.09, 12:48
            fon i c zniknęły raczej dlatego że rmf agora zaoferowały właścicielom
            częstotliwości niemałą sume lepiej brać pieniądze i nie martwić się jak radio
            utrzymać ta nowa częstotliwość nie powinna nigdy być oddana dla stacji
            ogólnopolskiej jeżeli właściciel koncesji nie może dać rady z utrzymaniem radia
            natychmiast powinien odbyć sie przetarg na nowe radio lokalne jeśli chodzi o
            reklame moim zdaniem rynek nie jest mały problemem są osoby które mogą takie
            radio rozkręcić niestety każdy kto ma jakąś wiedze ucieka do warszawy bądż krakowa
            • Gość: 1235 Re: Kto dziś ma ochotę na lokalne radio? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.09, 14:00
              Nareszcie jakiś poseł coś zrobił
    • Gość: AndrzejB Kto dziś ma ochotę na lokalne radio? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.09, 21:06
      Szanowny Panie pośle M. Wiem, że czasami w tym mało produktywnym życiu posła przydaje się pewna doza autoreklamy, ale w tym przypadku biorąc pod uwagę opcję polityczną przewodniczącego Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji i jego zastepców, Pana możliwości skutecznego załatwienia czegokolwiek w KRRiT sa takie, jak moje możliwości
      wpływania na pogodę w Częstochowie.
      Jest częstotliwość dla Częstochowy - bo miała być! Nie Pan jeden o nią zabiegał(!!!), i gdyby Pan nic nie robił, to również by była.
      Teraz co do kwoty jednego miliona złotych, potrzebnych na uruchomienie radia.
      Nie wiem co poseł M. miał na myśli wymieniając tę kwotę. Czy chodziło mu tylko o koszty bezpośrednie, konieczne do uruchomienia radia, czy również w tej kwocie są sumy przeznaczone na późniejszą działalność.
      Jeżeli kwota dotyczący pierszej opcji, to jest bzdurnie duża. Jeżeli dotyczy uruchomienia radia i późniejszej jego działalności, to w obecnej sytuacji, i w najbliższym czasie czekających
      radiofonię zmian, milion złotych może być kroplą w morzy potrzeb.

Aby nie być gołosłownym pozwolę sobie przytoczyć parę cyfr:

1. Opłata Koncesyjna.
      Moc 1KW (ERP) - Częstochowa 250 tys. mieszkańców + ok. 50 tys. słuchaczy okolicznych przysiółków.
      Tyle - prawdopodobnie - słuchaczy znajdzie się w obszarze zasięgu obliczeniowego. Praktycznie jest on znacznie większy.
      Koncesja na 10 lat - 100 000 zł (sto tysięcy za okes 10 lat). Można obniżyć koszty koncesji wykupując na początku 1/2, a potem sukcesywnie zwiększać do 3/4 i pełnej.

2 Nadajnik(1kW), zestaw anten, kabel antenowy - 45 000 zł,

Ponieważ radio teraz to głównie komputery - więc zaszalejemy.
      3. Komputery z systemem (przy tej ilości możemy urwać coś z ceny) - 18 000 zł,
      4. Konsoleta emisyjna, mikrofony - 10 000 zł,
      5. Procesor emisyjny, program emisyjny, sprzęt reporterski, adaptacja pomieszczeń, meble i jakieś inne techniczne duperele - 125 000(?) zł,
      6. Wino, panienki, imprezki - 100 000 (?) zł.
      Tyle możemy przeznaczyć na rozrywki pod warunkiem, że sami dokonamy instalcji nadajnika, anteny, montażu sprzętu w studiu emisyjnym, urządzimy stanowiska dla reporterów, zrobimy sieć komputerową, itd.
      Jak to zlecimy, to zabulimy.

W sumie musimy wydać:
      100 000 + 45 000 + 18 000 + 10 000 + 125 000 + 100 000 = 398 000 zł

Radio w mojej opcji:
      50 000 + 45 000 + 18 000 + 10 000 + 125 000 = 248 000 zł, z tendencją do zmniejszenia tej kwoty.

A teraz miła wiadomość dla konkurentów. Nie będzie radia w "mojej opcji".
      Byłem jednym z tej trójki, który składał w 2007 r. aplikację na częstotliwość w Częstochowie. Dzisiaj biorąc wszystkie za i
      przeciw doszedłem do wniosku, że tym razem do tego boju już nie wystartuję. A właściwie po co?
      Przecież raz już koncesję dostałem, a podobno "nie wchodzi sie dwa razy do tej samej rzeki". Dodatkowo obawiam się, że tym razem nie byłoby to "wejście do rzeki", a wdepnięcie w niezłe g...o.
      Szersze rozwinięcie tego wątku znajdzie się wkrótce na portalu: radio.czest.pl

Pytanie do Pana redaktora Marka Mamonia, autora "Kto ma dzisiaj ochotę na radio?
      Szanowny Panie redaktorze, gdzie Pan znalazł informację o tym, że emisja programu ma się odbywać z nadajnika na Błesznie? Mam przed sobą Rozporzadzenie Przewodniczacego KRRiT i dwa pisma jakie ostatnio dostałem z Krajowej Rady, i w żadnym z tych dokumentów nie ma o tym ani słowa. Krajowa Rada nigdy nie narzucała konkretnej lokalizacji nadajników, a jedynie obszar, na którym winien się znajdować.

Rysiu (to do byłego konkurenta, ale zawsze kolegi - R. Szczuki), nie rozdrabniaj się i nie zaprzepaszczaj szansy na rozwój tego co już robisz. Masz sprzęt, masz ludzi, studio, iluśtamletnie doświadczenie. Czas ruszyć z telewizją dla całej Częstochowy. Wykorzystaj szansę i wystąp o koncesję na telewizję cyfrową. Nie warto już sobie zawracać głowy kończącą sie analogówką. Postaraj się wejść na multipleks, który będzie niedługo w Częstochowie. Jak odpuścisz, to rozdysponują tak kanały, że nie będzie potem miejsca dla lokalnego nadawcy. Małe Radomsko ma od dawna lokalną telewizję, a Częstochowa do dzisiaj nie.
      I mamy mówić, że Częstochowa to duuuuża wioska leżąca w pobliży miasta Radomsko.

Ciąg dalszy wkrótce na radio.czest.pl

Pozdrowienia dla wrogów i przyjaciół - Andrzej B.
      Kto mnie zna - wie ktom zacz,
      Kto nie zna - znać nie musi.

• Gość: rs Re: Kto dziś ma ochotę na lokalne radio? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 25.06.09, 21:33
        Drogi Andrzeju!Telewizja cyfrowa w pelnym zakresie funkcjonuje od 1
        maja na obszarze dzielnicy 1000-lecia.Z OGROMNYM SENTYMENTEM
        wspominam akademickie radio pryzmaty,które Ty z Włodkiem Konarskim i
        Mironem Pietrasem prowadziłeś.Dzisiaj już takich pasjonaótw nie
        ma.Jak przeczytaeśżej wszystko sprowadza się do korzyści
        materialnych bądż politycznych.Cenia sobie Twoją prayjażń Ryszard
        • Gość: Pejot Re: Kto dziś ma ochotę na lokalne radio? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 26.06.09, 00:37
          Panie Ryszardzie - pasjonaci są (Pan Andrzej zna kilku - spotkania są co rok pod
          koniec wakacji - mam nadzieję że w tym roku tradycji stanie się zadość :) ).
          Zgadzam się że w "analog" nie ma sensu się pchać - a pomysł z cyfrową telewizją
          dla naszego miasta popieram. Mam nadzieję że doczekam w niedalekiej przyszłości
          cyfrowych Częstochowskich rozgłośni radiowych z prawdziwego zdarzenia:)

Pozdrowienia dla Pana Andrzeja i całej radiowej ekipy

PJ
          • Gość: tomek Re: Kto dziś ma ochotę na lokalne radio? IP: *.prenet.pl 26.06.09, 02:17
            A ja do tego wszystkiego dopowiem tak: niech pan poseł Matyjaszczyk wypełni sam
            osobiście do 10 lipca wniosek na otrzymanie koncesji:DDD Dla mnie jest to
            nierealne i dlatego na odczepkę nam dali tą częstotliwość, bo wiedza że nikt
            teraz nagle nie zdąży z robota papierkową:///

www.radioczestochowa.pl
        • Gość: AB Re: Kto dziś ma ochotę na lokalne radio? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.09, 15:47
          Wiem o tym i dlatego zasugerowałem wystąpienie o koncesję, aby Twoja (Wasza) telewizja zwiększyła zasięg przez wejście na multipleks, który niedługo będzie uruchomiony w Częstochowie.
          Najwyższa pora, aby zaistniała miejska telewizja i w Tobie nadzieja.

Pozdrawiam
          Andrzej B.

Dla niezorientowanych, multipleks to właśnie telewizja cyfrowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka