Dodaj do ulubionych

Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach

20.07.09, 08:23
To już przesądzone, że Wrona się ugiął żeby zachować stołek. Na
stronie UM jest oficjalna informacja. Co ciekawe nie jest wykluczone
puszczenie MPK w III Aleję. Natomiast kierowanie ruchu na Racławicką
i Szymanowskiego moim zdaniem to pomyłka.
Obserwuj wątek
    • martin102 Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach 20.07.09, 09:07
      Autor ma 100% racji, bo Wrona w obawie o swój stołek gotów zrobić z
      miasta stragan, kolejny ryneczek taki jak koło Megasamu.
      • Gość: mieszkaniec Re: Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.09, 20:56
        wiecie..z tymi alejami to jest tak samo jak z Aquaparkiem w
        Częstochowie.. gadaja gadaja gadają i nic z tego nie wynika ..nic
        się nie oplaca itd. itp. a w mniejszych miejscowościach budują
        aquaparki i nie maja takich problemów jak u nas... co za miasto..
        • Gość: bonzo Re: Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.09, 00:09
          masz szanse - to sa prywatne biznesy - weż kredyt i chajda do
          roboty. ty bys tylko chcial korszystac z cudzej roboty
    • angrusz1 Marzenia a raczej mrzonki 20.07.09, 09:17
      trzeba odłożyć na bok bo " brakuje ... " wiele rzeczy by Aleje -
      całe Aleje - były deptakiem .

Są realia : ludzie coraz częściej jeżdżą samochodami a i autobusy
      nie latają .

Po co więc robić nieralne i niesprawdzone plany .

Interesy " kamieniczników " to rzecz drugorzędna ale oni też są
      mieszkańcami i wyborcami .
    • Gość: g Re: Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 09:20
      prezydent nie odszedl jeszcze sam ze swojego stanowiska bo sie boi
    • Gość: Jarek Moim zdaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 09:46
      Moim zdzniem określenie "kamienicznik" ma wydżwięk negatywny, taki
      typowo polski - wstrętny wyzyskiwacz, który nic nie robi i ciągle mu
      mało pieniędzy. Jednak ci ludzie z własnych pieniędzy wyremontowali
      i utrzymują stare budynki, w których pracuje wiele osób. Aleje
      powinny być salonem miasta, ale zamknięte dla ruchu i przeznaczone
      tylko dla pielgrzymów (którzy ani złotówki nie zostawiają w mieście)
      umrą.
      • Gość: PeQ- Re: Moim zdaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 10:30
        Co zrobili?;) Prosze Cie! Akurat w przypadku Alei mozna mowic jedynie o
        kamienicznikach! I to w najgorszym znaczeniu tego slowa! Zobacz jak teraz
        wygladaja Aleje! Pelne samochodow, smrodu spalin, krzywe chodniki po ktorych
        chodza tysiace czestochowian! Czy to czasem nie jest marzenie tych
        kamienicznikow?! Oni przeciez tego chca! Duzego ruchu pieszych i samochodow. A
        teraz popatrz na kamienice, powiedz mi na ile kamienic z calych Alei patrzysz
        bez wstydu? Jest ich chociaz 10? Wiekszosc to zapyziale rudery z walacymi sie
        podworkami! Lokale na pietrach to puste pomieszczenia z przyciemnionymi od brudu
        oknami, czasami okna zaklejone gazetami! Jak to wyglada?! I teraz powiedz mi jak
        nazwac tych wlascicieli jak nie kamienicznicy?! Maja teraz Aleje ktore sa w ich
        marzeniach a nie potrafia zadbac o wyglad swoich kamienic... A dlaczego? Bo
        nabijaja tylko swoja kieszen i buduja za te pieniadze zajebiste wille gdzies pod
        czestochowa a to co na nich zarabia niech sie wali i straszy w centrum miasta!
      • mmaly Re: Moim zdaniem 21.07.09, 20:03
        > zamknięte dla ruchu [ciach]
        > umrą.

Jarku, chyba się przejęzyczyłeś, zamknięte dla ruchu ożyją, a nie umrą. Zresztą, jeśli nie wierzysz, przejedź się do jakiegokolwiek miasta w dowolnym kierunku i zobacz, co się dzieje z wyłączonymi z ruchu samochodowego centrami miast.
    • donald-marzy Aleje: Transport publiczny to priorytet! 20.07.09, 09:48
      Tramwaje w Alejach byłoby fantastycznie! Ale nasze nowe mercedesy znowu tak
      nie trują, ani nie smrodzą. Dla transportu publicznego w Alejach duże TAK!!!
      • Gość: miecio Re: Aleje: Transport publiczny to priorytet! IP: *.54.174.11.tvksmp.pl 20.07.09, 09:58
        po co do tego mieszkać pielgrzymów? oni przechodzą i nie zostawiają w alejach pieniedzy to wie każdy, przechodzą i przechodzić będą, ale o mieszkańców sie rozchodzi. Jak jade na miasto pospacerować z dziewczyną to po 3-ej aleji. a nie po 1-ej.
        pierwsza aleja wygląda przy trzeciej jak kibel na dworcu. Frytki, banki, troche sklepów. Czy w pierwszej aleji są jakieś knajpy do posiedzenia? No może pizzeria i kebab, a w trzeciej? pełno knajkp, dużo ludzi, cicho (chociaż po połnocniej stronie zrobił sie zatłoczony parking).
        Dlatego całe aleje powinny wyglądać jak trzecia, ubyło by banków, ale przybyła miejsc dla ludzi. Pozdro
        • Gość: vox populi Re: Aleje: Transport publiczny to priorytet! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 10:51
          z tym "ubyciem banków" to nie byłbym taki pewien... te chwasty XXI wieku
          rozprzestrzeniają się niczym szarańcza... gdzie się pojawią tam życie zamiera
    • Gość: alpacino01 Aleje dla pieszych a nie dla aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 10:03
      Witam.
      Jestem ogromnym zwolennikiem Alei dla pieszych i MPK. Auta o które tak tu się
      toczy bój mogą jeździć prostopadłymi ulicami czyli:
      - pl. Daszyńskiego
      - Piłsudskiego
      - Kościuszki
      - Kilińskiego/pl. Biegańskiego
      - Popiełuszki
      Przy każdej z nich parkingi(podziemne, wielopoziomowe, naziemne), których teraz
      brak.
      Ludzie, zobaczcie jaka jest odległość między tymi ulicami - 100 maks. 200
      metrów!!! Czy aż tak pupy przyrosły Wam do foteli w aucie że nie będziecie w
      stanie przejść tej odległości? Teraz i tak chodzicie więcej bo nie ma miejsc w
      Alejach, i np. parkujecie w I Alei a macie sprawy do załatwienia na Ryneczku.
      A modernizacja Aleii da więcej miejsc parkingowych i możliwość zaparkowania tam
      gdzie chcemy a nie szukania po wszystkich Alejach jakiegokolwiek miejsca.
      Do tzw. "kamieniczników": czy wiecie ile osób omija Aleje tylko z powodu
      nadmiernego ruchu, hałsau i smrodu spalin i pernamentnego braku miejsc
      parkingowych? To Wasi potencjalni klienci, których nie macie i doputy nic się
      nie zmieni będą robić zakupy w marketach u Jagielończyków a nie w Alejach.
      Pozdrawiam
      • Gość: Jim Re: Aleje dla pieszych a nie dla aut IP: *.prenet.pl 20.07.09, 19:14
        Ludzie, trochę logiki. ALEJE DLA PIESZYCH - TAK! BEZ SAMOCHODÓW -
        TAK. Ale....

1. Najpierw możliwość objazdu Alei - czy ktoś próbował jechać
        Piłsudskiego 40 km/h?
        2. Potem możliwość zaparkowania i dojścia.
        3. Reforma MPK, czyli możliwość dojechania w Aleje szybko,
        kulturalnie, BEZ tłoku,( może w cenach promocyjnych )bo wydawanie 30
        złotych na sam dojazd i powrót(przesiadka z dzieckiem) to nie jest
        zachęcające.
        4. Uwaga! Mało poprawne. ZAKAZ używania urządzeń nagłaśniających
        przez pielgrzymów w Alejach. Przecież Bóg słyszy, nie trzeba się
        przekrzykiwać kto głośniej. Zresztą, bez głośników śpiew brzmi
        ładniej :)

PO zrobieniu tego przystępujemy do remontu, myślę, że protestów nie
        będzie.

I jeszcze jedno. Tu mogę się mylić, ale... Straszenie stratą
        unijnych funduszy to demagogia. Jeżeli dobrze przeczytałem Unia daje
        10 mln, a projekt ma kosztować 100 mln. Skąd reszta kasy?

I jeszcze jedno pytanie. Czy jest ekspertyza wpływu ruchu na
        Szymanowskiego (obok ściany Ratusza) na walący się i pękający już w
        tej chwili (po remoncie) Ratusz? Zabytek, jakby na to nie patrzeć?
        Może to też byłby temat do dyskusji i protestów?
    • bela44 Aleje 20.07.09, 10:12
      Proszę nie ulegać pseudo właścicielą budynków w alejach. Tak jak wygląda III
      aleja powinny wyglądać 1 i 2 aleja.Ograniczony ruch samochodów do minimum i
      duże pasaże dla pieszych.A właściele budynków niech zadbają o ich atrakcyjność
      jeżeli chodzi o wygląd i ich funkcjonalność a nie tylko czynsz ,czynsz i
      wszyscy żle.
      Kawiarenki ,restauracje muszą zrobić trochę wysiłku aby przechodzień chciał
      tam wejść i trochę pieniędzy zostawić a nie tylko "szalony" cxzynsz zapłacić i
      nic więcej.
      Panie Prezydencie niech Pan nie pęka i trzyma się koncepcji.
    • pitek2 Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach 20.07.09, 10:45
      W pełni popieram autora tego tekstu!
    • mromac Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach 20.07.09, 11:05
      Mała uwaga do autora listu - w pierwszej kolejności należy zrobić przedłużenie
      Sobieskiego a dopiero poźniej nalezy zamknąć Aleje dla ruchu. Taka kolejność
      jest po prostu logiczna.

Generalnie zgadzam się z autorem, tyle że jest to list typu "chciałbym
      żeby..... " bez wskazania takich drobiazgów jak koszty i źródła ich
      finansowania. Fajnie jest pisać o parkingach podziemnych, zapominając o jakich
      kosztach mówimy (no własnie czy ma Pan orientację ile kosztowałby podziemny
      parking na pl. Biegańskiego??). Fajnie jest napisać o "środkach unijnych"
      zapominając że nie są one rozdawane na lewo i prawo o czym Częstochowa
      przekonała sie już wielokrotnie.

• lukasz_czewa Re: Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach 20.07.09, 11:39
        proszę raz jeszcze przeczytać artykuł. zwłaszcza fragment:"
        2. Kluczowym elementem układanki jest budowa - z funduszy unijnych - wiaduktu
        łączącego ul. Sobieskiego z ul. Krakowską. Bez niego na nic zda się jakiekolwiek
        gdybanie o ograniczeniu ruchu w Alejach."

nie zapominam też o jakich środkach jest mowa. ale napisałem, że jeśli miasta
        nie stać na budowę parkingów samodzielnie, to powinno wybudować je w ramach
        partnerstwa publiczno-prywatnego. miasto wnosi teren, a inwestor buduje parkingi
        wielopoziomowe, pobierając z nich opłaty, lub czerpiąc zyski z części
        handlowo-usługowej zlokalizowanej np. w dolnej części budynków przez
        kilkanaście-kilkadziesiąt lat. sam koszt parkingu wielopoziomowego na 382
        samochody, jaki budowany jest w Kielcach, to koszt ok. 20mln, a oprócz miejsc
        parkingowych będzie też 1500m2 powierzchni przeznaczonej na galerię sztuki lub
        punkt informacji turystycznej. projekt wygląda bardzo ładnie i schludnie (co
        widać na zdjęciu):
        Tekst
        linka

poza tym nie wspomniałem o budowie parkingu podziemnego pod pl.Biegańskiego.

nie zapomniałem też o tym jak są rozdzielane pieniądze z Unii Europejskiej.
        przeczytaj mój inny artykuł w tym temacie a będziesz wiedział co myślę o
        skuteczności w pozyskiwaniu środków unijnych i co należy zrobić, żeby to zmienić
        -
        Tekst
        linka

pozdrawiam
        łukasz
        • Gość: Lord Farqad Re: Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach IP: *.net.stream.pl 20.07.09, 13:37
          Matołku,z jakiej bajki uciekłeś.
          Po pierwsze tramwaje w Alejach,a może kolejka linowa;-)))))?!
          Koszta,koszta,koszta!Tego nie da się zbudować z opłat parkingowych,o taborze nie
          wspomnę.Przecież autobusy które są kupowane obecnie mają wysokie normy ekologiczne.
          Po drugie ,do momentu przebicia Sobieskiego oraz ulicy Racławickiej zapomnijcie
          o całkowitym zamknięciu Alej.
          Po trzecie a w zasadzie powinno być to jako pierwsze to ZAPOMNIJCIE O
          WIELKOMIEJSKIM SALONIE !!!!Jesteśmy PIPIDÓWĄ!Częstochowa to dziura która leci na
          łeb ,na szyję w nicość.
          Takie bajki jakie wypisujesz przypominają mi np.radosną twórczość w byłym
          Z.S.R.R.,choćby zawracanie rzek.Pola nawodniono,a że morze w tym wypadku
          Kaspijskie prawie wyschło,ups,to nikt tego nie przewidział.
          Pobudka,koncert życzeń jest tylko w radiu.
          Decyzja o nie zamykaniu w całości Alei pokazuje że Wrona zadrżał przed głosem
          ludu,czyli poprzednie plany były robione tylko dla picu,pod publiczkę,czy pod
          kogoś?Przecież po zniknięciu kupujących,znikną najemcy i ceny nieruchomości
          spadną a wtedy można je tanio wykupić.
          Nie dajmy się zwariować.My chcemy żyć w normalnym mieście .Dokończcie remont
          Starego Rynku i tam zróbcie "salon".
          Będzie to z pożytkiem dla wszystkich.
          • mmaly Re: Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach 21.07.09, 20:09
            > Tego nie da się zbudować z opłat parkingowych

No na pewno. Tak trochę koło tematu: od dwóch dni parkuję w strefie płatnego parkowania i robię to nie płacąc. Obszedłem kilkanaście kiosków w promieniu kilkuset metrów, nikt nie ma biletów parkingowych.
            Może by tak w Częstochowie ktoś zajął się rozprowadzaniem tych biletów? Jacyś parkingowi? Nie ma tu w ogóle bezrobotnych?
            Rzadko teraz bywam w Częstochowie, ale parę miesięcy temu miałem identyczny problem, gdy zawiozłem ojca do laryngologa. Zaparkowałem, obszedłem kilka kiosków wokół i nic.
        • Gość: matti Re: Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach IP: *.ludowa.netcominternet.pl 20.07.09, 16:20
          Świetny ten parking w kielcach to jest pomysł.

• Gość: micha Re: I.Leśnikowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.09, 11:40
            A miało być rondo.
            Napisali w Gazecie.
            Augustyn planował.
            Jego pomysłów nie chcecie?
        • mromac Re: Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach 20.07.09, 17:50
          Parking w Kielcach ładny ale przyzna Pan że 20mln zlotych na parking to jest
          suma astronomiczna biorąc pod uwagę stan miejskiej kasy. Partnersta
          publiczno-prywatnego władze boją się jak ognia zeby nie być posadzony o ubijanie
          własnych interesów (zwłaszcza ze już sa posądzane). Ponadto nie wiem czy
          jakikolwiek prywatny inwestor wyłoży 20mln zł nie mając pewności czy kolejny
          prezydent nie zmieni koncepcji ruchu w Alejach (obecny zmieniał ją już
          kilkukrotnie).

Co do środków Unijnych to napisał Pan tyle że sie trzeba o nie starać, lepiej
          starać. Tyle że do tego potrzebni sa ludzie z wiedzą a nie zatrudniani
          pseudofachowcy po kądzieli.

Aha, i jeszcze Pana propozycja przeniesienia pomnika JPII - jestem ZA tylko
          prosże mi pokazać osobę (tzn. potencjalnego prezydenta) która sie na to odważy
          :) Mogę się założyć że do tego nie dojdzie w ciągu najbliższych 25lat.

Nie krytykuję Pana pomysłów - pisze tylko ze ich realizacja jest obecnie nierealna.
    • Gość: gość Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.09, 12:19
      A może Pan Prezydent znów ma jakiś intratny interes do ugrania.Bo jak
      wytłumaczyć nową PSEUDO sikawkę która ma być fontanną, i niech nikt nie mówi że
      kosztowała 3 miliony złotych. To jest dopiero mega wał
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach IP: *.um.gov.pl 20.07.09, 15:50
        Mówimy o przebudowie całej przestrzeni między obu budynkami, z
        miejscami parkingowymi, z rzeźbą i fontanną. Ze szlachetnych
        materiałów. I nie 3 ale 2,8.
        • Gość: gość Re: Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.09, 16:06
          W tej sytuacji nie ważna jest kwota tylko czy to przedsięwzięcie było niezbędne.
          100% przykład marnotrawienia pieniędzy publicznych.Przykre
        • Gość: nocny stróż Re: Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach IP: *.net.stream.pl 20.07.09, 16:11
          > ... I nie 3 ale 2,8

i nie ze szlachetnych materiałów, tylko zwykłych
          i nie całej przestrzeni, tylko kawałka
          i nie przebudowie, tylko zagospodarowaniu przestrzennemu ;-)
        • Gość: gosc Smiech :-) IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.09, 18:08
      • Gość: abc Re: Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach IP: *.alfanet24.pl 20.07.09, 22:52
        Mój drogi, fontanna, to akurat 1. klasa. Teraz takie montuje się w
        miejscach reprezentacyjnych. Widziałem podobna w Warszawie na
        dziedzincu ogromnego biurowca - siedziby/przedstawicielstw firm o
        ktorych nasze miasteczko moze sobie pomarzyc.
    • skorpionn6688 Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach 20.07.09, 15:37
      Tak samo jak zamknięciem Alej straszono zmianą zasad na Rondzie Mickiewicza
      .Nic sie nie stało tzn stało się znikneły korki Jeszcze gdyby tak wyłączyć
      parę świateł np Popiełuszki a Jasnogórska lub Obrońców Westerplatte a
      Poświatowskiej .Na Olsztyńskiej a Legionów taż niema zbytniego uzasadnienia
      Myślę że znalazło by się więcaj takich miejsc gdzie można by usprawnić ruch
      uliczny Myślę że same Aleje nie są tu najbardziej warznym traktem i można by
      się bez niego obejść
      • Gość: ATP Re: Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.09, 15:48
        Chromolić zaściankowych kamieniczników!!! niestety wygrali i pokazali jakiego
        mamy prezydenta zatańczył jak mu zagrali byle by stołka się trzymać!!!
    • k7-0 popieram 20.07.09, 16:09
      zgadzam się z autorem artykułu w 100%
    • Gość: Gość XXX Re: Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach IP: *.xdsl.centertel.pl 20.07.09, 17:27
      Panie Prezydencie Wrona zachowuje się Pan jak najgorszy tchórz!!!
      Co trochę zmienia Pan zdanie
      Zachowuje się Pan jak chorągiewka na wietrze, w zależności z której strony wiatr zawieje chorągiew się obraca, tak samo i Pan zmienia zdanie
      A może kto da więcej to |Pan staje po tej stronie.
      Aleje powinny być zamknięte dla ruchu samochodowego, a członkowie OSPCz Pozostali KAMIENICZNICY powinni popatrzeć jak ich kamienice wyglądają i zastanowili się co zrobić aby poprawić wygląd WASZYCH KAMIENIC WSTYD
      • Gość: bobik Re: Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach IP: *.apus-net.pl 20.07.09, 17:47
        A pomnik papieża można przenieść na plac przed katedrą.co kościelne
        kościołowi.co miejskie mieszkańcom.
        • Gość: Alaryk Re: Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach IP: 195.205.202.* 20.07.09, 20:42
          Gość portalu: bobik napisał(a):

> A pomnik papieża można przenieść na plac przed katedrą.co kościelne
          > kościołowi.co miejskie mieszkańcom.

świetny pomysł, oficjalnie można by to uzasadnic, że miejsce przed katedrą jest bardziej prestiżowe :) władzom kościelnym też chyba glupio byłoby odmówic takiego prezentu :)
      • jacek_wu Re: Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach 20.07.09, 20:32
        ....no i łuuups!!! Niezłomny rycerz rewitalizacji,renowacji,
        reinkarnacji,reperacji,rekonstrukcji i reelekcji, a przy okazji
        Prezydent Dobrego Miasta,narobił w portki wobec wrzasków pospolitego
        ruszenia. Na nic zbroja bogato zdobiona w łańcuchy,medale,dyplomy,
        ryngrafy,gronostaje, na nic błyskotliwy język zadziornego
        giermka Ireneusza...Widły,kosy i rogoże /pały nabijane gwożdziami/
        zachwiały tronem. Władza jak narkotyk - uzależnia,pora zatem na
        relatywizm zasad i rewizjonizm wartości. Pal diabli wizje przyjaznego
        dla mieszkańców Centrum, do kosza sny o ekologii i wizje większe niż
        zaściankowy minimalizm. Prezydent strzelił sobie w oba kolana,pora oddać broń i
        gwiazdę szeryfa...dla bezpieczeństwa przypadkowego
        społeczeństwa.
        • jacek_wu Re: Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach 20.07.09, 20:50
          Zapomniałem dodać: spór między imperatywem władzy /Prezydent/,
          a imperatywem kasy /Kocyga &Co/ kompletnie mnie nie kręci. CZERWONA KARTKA
          NALEŻY SIĘ ZA CAŁOKSZTAŁT!!!
    • Gość: mm Re: Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.09, 17:58
      Wrona to przyssany za wszelką cenę do koryta, niekompetentny, leniwy
      tchórz !!!! Gdzie inwestorzy i miejsca pracy, ilu pan prezydent ich
      przyciągnął, a może ilu odstraszył, gdzie drogi, baseny, poco te
      pomniki i dupowłazeństwo w stosunku do JG. Wstyd na całą Polską za
      takiego prezydenta i każdy miesiąc jego rządów to kolejne
      zaprzepaszczone szanse na rozwój miasta!!!! Pan prezydent nie
      pojmuje, że z JG nie wyżyje 250 tyś miasto, że tu potrzeba
      przemysłu, fabryk, aby miasta się rozwijało, a nie pielgrzymów!!!!!!
      Wrona czy człowieku na prawdę taki głuchy i tępy jesteś???!!!! Czy
      ty człowieku tego nie rozumiesz??!!!!!!!
    • a-lfa Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach 20.07.09, 17:58
      O tramwajach w alejach NMP mozna zapomniec jesli nie zostana
      zrobione teraz podczas tzw. rewitalizacji. Nikt na 100% nikt nie
      zdecyduje sie na taka inwestycje bo kosztowała by ona ogromne
      pieniadze a dodatkwo trzeba by podczas budowy rac wszytko to co
      położono podczas remontu. Natomiast jestem jak najbardziej za
      komunikacja publiczna w III al. NMP moze w nieco bardziej
      ograniczonym zakresie niz przed remontem ale nie mnie to komunikacja
      publiczna winna byc priorytetem w centrum a nie transport prywatny.
      A i jeszcze jedno skoro aleje maja byc salonem to moze dało by sie
      cos zrobic z nadajacymi msze głośnikami. Bede szczery połaczenie
      konsumpcji czegokolwiek i mszy lecacej z głosników troche zle
      wyglada.
      • Gość: jasiu... Zamiast tramwajów - trolejbusy? IP: *.dip.t-dialin.net 20.07.09, 18:13
        Sieć jest dużo tańsza, pojazdy też a ich ekologiczność porównywalna z tramwajem.

Nie wymagają osobnych torowisk, są cichsze.

Dwa trolejbusy, maksymalnie cztery, jeżdżące w kółko w Alejach, do których wstęp
        będzie miał każdy, kto posiada bilet skasowany w danym dniu w innym autobusie.
        Wówczas można wszystkie autobusy z Alei wyrzucić, pozostawiając możliwość
        dojazdu w dowolne miejsce Alei właśnie trajtkiem. Ok, pewna niedogodność
        pozostaje (ta przesiadka), ale za to wilk syty (możliwość dojazdu pod konkretne
        miejsce) i owca (ekologia, cisza) cała.

Zauważyliście, że oprócz "tuningowanych" samochodów, największy hałas w Alejach
        robią właśnie autobusy? Te nowe również!
        • Gość: wolontariusz Referendum daje nam szanse na rozwój miasta. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 18:56
          Zmiana polityki miasta z pro-pielgrzymkowej na pro-gospodarczą to jedyna droga
          do poprawy naszego życia.Inwestycje,nowe miejsca pracy dobre drogi,sprawna
          służba zdrowia, nauka i praca dla młodych,oraz możliwość dobrego wypoczynku to
          czego potrzebują Częstochowianie.A aleje zróbmy pomału i solidnie [drogi
          alternatywne, parkingi]i dopiero mówmy o upiększaniu i zamykaniu. Wrona pomylił
          kolejność działania.
        • Gość: alfa Re: Zamiast tramwajów - trolejbusy? IP: *.143.lesio.net 20.07.09, 19:55
          Sprawa nie realna z tej przyczyny iz to sie nie opłaci ekonomicznie.
          Bo trzeba budowac trakcje w alejach oraz na trasie do zajezdni.
          Zreszta nikt nie kupi 4 trolejbusów w takiej samej cenie jak autobus
          aby kursowały jedynie po alejach zwłaszcza kiedy autobus mozna
          posłac na dowolna linie. Na to niema szans.
          • Gość: marek Re: Zamiast tramwajów - trolejbusy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.09, 01:18
            Miało być pięknie,a wyszło jak zawsze.Taka gmina.
    • Gość: xtc Wrona nie zachowa stołka!!! to jego druga kadencja IP: 212.87.241.* 21.07.09, 08:51
      nie rozumiem osób które pisza o tym ze Wrona sie wystraszył i robi wszystko zeby
      zachowac stołek!

fakt pewnie sie wystraszył, ale co do stołka to i tak go straci bo przeciez to
      juz jego druga kadencja i całe szczescie po raz trzeci nie moze byc wybrany!
      • Gość: Alfa Re: Wrona nie zachowa stołka!!! to jego druga kad IP: *.143.lesio.net 21.07.09, 09:03
        Przykro mi ale się myslisz. Jedynie prezydent państwa nie moze być
        ponownie wybrany na 3 kadencje w przypadku przezydentów mist czy
        burmistrzów nie ma takiego zakazu. Moza pełnic te funkcje dowolna
        ilośc razy.
        • Gość: marek Re: Wrona nie zachowa stołka!!! to jego druga kad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.09, 10:39
          ...właśnie dlatego sytuacja jest dramatyczna! Kolejna prezydencja Wrony
          to już koniec miasta w sensie cywilizacyjnych wyzwań przyszłości.
          • Gość: gość Re: Wrona nie zachowa stołka!!! to jego druga kad IP: 212.87.229.* 21.07.09, 10:43
            Najgorszy w tym wszystkim jest fakt że wszyscy widzą jak jest źle ale nikt nie
            chce zareagować.
            Najwyższa pora by zjednoczyć głosy i skończyć z tą farsą raz na zawsze.
            • Gość: alpacino01 Wyłońmy więc kandydata "dla ludzi" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.09, 12:05
              Trzeba więc Częstochowie Prezydenta "z ludu". Takiego którego poprze większość
              obywateli miasta, który dla stołka, czy kilku głosów nie podda się presji bo nie
              będzie musiał :)
              Z wizją Częstochowy dla mieszkańców, nie dla jednej z grup (np. Stowarzyszenie
              "Przyjaciół" Częstochowy).
              Neutralnego ws. Jasnej Góry i ogólnie Koscioła - niestety powoli tworzy się
              dysproporcja w relacjach miasto - JG. Powoli to Częstochowa staje się dodatkiem
              do J.G. gdy to J.G. leży w Częstochowie!
              Społecznika - człowieka dla miasta, nie dla urzędu.
              trochę mnie poniosło :) nikt taki do polityki się nie pcha więc będzie chyba
              lipa i p. Wrona to najmniejsze zło, niestety :(
    • Gość: nieżyt Re: Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.09, 12:55
      www.polonica.net/czerwone-zyciorysy_Michnik.htm
      • jacek_wu Re: Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach 21.07.09, 18:18
        Bimbał sobie Prezydent z mieszkańców całe już 7 lat, mając na uwadze "jedynie
        słuszną wizję" uczynienia z dużego przecież miasta wioski przyklasztornej... I
        robiłby to skutecznie dalej gdyby nie nacisnął na odcisk paru facetom. Pycha w
        zderzeniu z determinacją, manipulacją i
        sprawnością organizacyjna powinna ponieść klęskę, bo to najgorszy z popędów do
        władzy.Ciało zanurzone w cieczy traci pozornie na wadze,a...
        Argumenty Kocygi&Co w sprawie Alej mnie nie przekonują, ale dobry jest każdy
        powód aby ratowac miasto przed szkodnictwem,minimalizmem,rozrzutnością i
        zwyczajnym nieudacznictwem.
        • Gość: aprobujacy Do jacka_wu IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.07.09, 22:55
          O jakiej manipulacji piszesz? Twojej,Kocygi czy Wrony.Ciekawi mnie
          także kto ma ten popęd do władzy? Czy g...o o którym
          piszesz "pozornie" traci na odwadze? A tak na koniec jakich
          argumentów używa Kocyga w sprawie Alej.
          • jacek_wu Re: Do jacka_wu 22.07.09, 10:34
            Nie zrozumiałeś mnie, popieram akcję Kocygi, ale jestem już za stary aby widzieć
            świat tylko w czerni i bieli. Wrona i jego kamaryla sponiewierali dostatecznie
            mocno,abym podpisywał się pod jego odwołaniem choćby codziennie.
    • lulupax Weźmy się sami do roboty 23.07.09, 10:31
      Każdy z nas tylko gada i gada. Nikt się nie wychyli - bo się boi - że mu coś złego zrobią. Gdy zebrali się ludzie którzy mogą się nie bać to wszyscy ich na forum ...... .Gdybym miała pewność,że nikt mi nie naśle kontroli US,PIP-u, IH itp.a tak myślą inni też, to dawno wielu ludzi by coś dla miasta robiło.Ptak ma swoich ludzi wszędzie, nawet nie wiemy kto mu sprzyja, i każde słowo może być użyte przeciwko nam. Nikt nam mieszkańcom nie pomoże jeśli sami sobie nie pomożemy - a to jest trudne. Więc przestańmy gadać źle o tych co chcą coś zmienić, nawet jeśli to jest złe, bo nic nie robienie jest jeszcze gorsze. Już jedną szansę przegapiliśmy - gdy trzeba było walczyć o województwo więc nie pozwólmy rozdziobać nas krukom i wronom.
    • jstz Aleje: To nie auta wygrały. Wygrał strach 23.07.09, 13:40
      Myslę że to będzie Pyrrusowe zwycięstwo dla handlarzy i deska do
      grobu pana Wrony jako Prezydenta .Proponuję hasło wyborcze dla Pana
      Tadeusza " Prezydent wszystkich nieudanych pomysłów i strachliwych
      urzędników " Żałosne . A co do handlu w Częstochowie nawet biletu w
      Alejach nie kupię i myslęże że nie tylko ja .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka