Dodaj do ulubionych

Eko-Groszek?

23.07.09, 15:38
Witam, mam pytanko czy ktos uzywal tak zwanego czeskiego eko
groszku? Polski kosztuje ok 700 zl tona a czeski ok 400 zl, wiec
roznica jest straszna w cenie. Czy ktos moglby sie wypowiedziec na
temat roznicy w kalorycznosci i w spalaniu tego czeskiego eko-
groszku? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Węglarz Re: Eko-Groszek? IP: *.chello.pl 23.07.09, 18:20
      Polski ekogroszek ma ok. 26.000kJ. Czeski max 19.000kJ. Poza tym
      zostaje więcej popiołu. Jak masz nowocześniejszy piec, to takim
      czeskim możesz mu skrócić żywotność. Poszukaj po składach, można
      kupic taniej niż za 700 złotych.
    • Gość: AndrzejB Re: Uwaga!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.09, 20:07
      Ostrzegam przed tym ekogroszkiem. Wyglada mi on na jakąś odmianę węgla brunatnego. W piecu zachowuje sie nieobliczalnie i potrafi zgasnąć w trakcie palenia.
      Robiłem ponadtygodniowe próby zmieniając dawkowanie powietrza i ilość podawanego wegla. Niestety, nadawał się do palenia ale po zmieszaniu pół na pół z dobrym ekogroszkiem. Praktycznie nie daje
      to żadnych oszczędności, bo przy obniżonej kaloryczności takiej mieszanki, musimy spalić jej dużo więcej niż dobrego ekogroszku.
      • Gość: marek Re: Uwaga!!! IP: 212.59.230.* 23.07.09, 21:20
        A co sądzicie o eko-groszku po 380 zł? Reklama taka ukazała się w
        GW - sprzedawca z Turowa.
        • Gość: AndrzejB Re: Uwaga!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.09, 23:16
          To ten sam czeski ekogroszek, który jest w Częstochowie po 400 -450 zł/t. Właśnie z Turowa brałem go do prób.
          • Gość: Węglarz Re: Uwaga!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 08:14
            Jeśli już kupować ekogroszek, to wolałbym go kupić w workach. Sprawdzone, opisane, jest nazwa producenta, skąd jest węgiel, itd. Klienci sobie chwalą węgiel retopal i Pieklorz. Proponuje wejśc na www.oferteo.pl o poszukać solidnego, sprawdzonego dostawcy.
            • Gość: syt3 Re: Uwaga!!! IP: *.ludowa.netcominternet.pl 24.07.09, 16:26
              Dziekuje za odpowiedzi a moze ktos jeszcze ma jakas opinie na ten
              temat?:)
              • Gość: eko-palacz Re: Uwaga!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.09, 20:31
                Ja zakupiłem świetny ekogroszek w składzie na Meliorantów. Firma SEGA POLSKA o
                ile dobrze pamietam. Można trafić na ich stronę oraz reklamę w internecie.
                Przepalam nim i jak na razie nie mam zadnych zastrzezen.
                • Gość: tester Re: Uwaga!!! IP: *.rev.masterkom.pl 20.08.09, 00:16
                  Ja również testowałem czeski eko. Doszedłem do wniosku, że niewiele można na tym
                  zaoszczędzić. Jeśli w ogóle coś. Szkoda pieca. I tyle. Ale niech każdy robi jak
                  uważa. Ja chciałem spróbować, spróbowałem i koniec. Teraz wrzucam do pieca
                  polski, gatunkowo dobry ekogroszek. Biorę go od nie pamiętam jak firma się
                  nazywa, ale ich reklama wisi na mirowskiej na dołku. Towar sprawdziłem. Węgiel
                  dobrze się wypala i nie ma spieków. W porównianiu do czeskiego trochę drogo, bo
                  ostatnio płaciłem 680/tonę luzem. Ale na jedno się wyjdzie, a przynajmniej mam
                  pewność że piecu nie zaszkodzę. Jak kogoś to interesuje to daje numer do nich:
                  34/3273899.
                  • Gość: Gość D Re: Uwaga!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.10, 20:34
                    Witam,zakupiłem ten czeski eko-groszek żeby go sprawdzić.Mam piec Żywiecki od
                    4lat,i powiem że nie mam żadnej dużej różnicy,na rok spalam 10 ton polskiego a w
                    tym roku zakupiłem 8 ton czeskiego i 2 tony polskiego .Dziś mogę się
                    wypowiedzieć, popiołu za dobę pół wiadra więcej ,podanie węgla musiałem
                    zmniejszyć po paru próbach z 20 na 15 sekund no i ani raz mi nie zgasł piec
                    nawet jak były te 15 stopniowe mrozy.Piec mam ustawiony na 60 stopni bo mniej
                    nie można i na mieszalniku powrotu wody mam ustawione na 4 bo na 10 idzie całą
                    parom i jest za gorąco a niżej nie da się już ustawić a w domu mam 24stopnie a w
                    te 15stopniowe mrozy spadło do 22 stopni fakt ze dom jest z cegły 50cm mur i 8cm
                    styropianu ale 360 m2 powierzchni do ogrzania i instalacja jest stara bo
                    żeliwna.Fakt że częściej muszę iść zasypać podajnik, teraz wiem że spale więcej
                    2 tony na rok ale i tak oszczędzę 1,600 złotych. Nie namawiam nikogo każdy ma
                    wybór ale taka jest moja opinia .A te 2 tony Polskiego mam z polecenia kolegi
                    jego szefostwo ma skład węgla i jak się dowiedział że spalam 10 ton to się za
                    głowę złapał i powiedział że na taki sam dom oni spalają 6 ton i dlatego
                    zakupiłem te 2 tony od nich na próbę i po paru próbach żadnej różnicy nie było
                    popiołu tyle samo i spalanie jak od innego Polskiego dostawcy co wcześniej
                    kupowałem.Węgiel zakupiłem na początku września 2009 i po 4 miesiącach widzę że
                    oszczędzę.
                    • Gość: Gość D Re: Uwaga!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.10, 20:53
                      A jak kupiłem ten węgiel,to parę worków znajomy wziął do przetestowania, no i
                      też zakupił go i teraz ponoć narzeka że źle mu się pali i gaśnie mu ale ma z
                      tych najtańszych pieców .Ale Polski jak kupowaliśmy i był kiepski to miał to
                      samo a u mnie słabiej ale się paliło i nie gasł mi wcale .A więc od pieca dużo
                      zależy.
                      • Gość: x Re: Uwaga!!! IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.10, 11:55
                        okazje i taniej to było za komuny:) czeski eko-groszek hahaha. Czyli pospolity
                        węgiel brunatny, lepszego sortu.sam producent podaje kaloryczność 19...... a
                        piec nic nie ma wspolnego. To jak byś do najnowszego auta nalał benzyny 70
                        oktanowej.....
                      • Gość: xxx Re: Uwaga!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.12, 20:57
                        Z tym czeskim trzeba dodać że jest bardzo lekki i objętościowo jest go prawie dwa razy więcej niż polskiego. Ja czeskim palę do temp. ok 0 , jak jest chłodniej to już polskim bo się tak szybko nie wypala. Co do wygasania pieca na czeskim to jest sprawa ustawień , na piecu żywiec ustawienia mam następujące temp. 50 , czas podawania 16, przerwy w podawaniu 44 dmuchawa 40%. Przy tych ustawieniach ładnie się pali.:D
                        • Gość: wieczorek Re: Uwaga!!! IP: *.rev.masterkom.pl 07.12.12, 10:36
                          ja w tym roku kupilem groszek(nie eko) wymiar 8-32mm kalorycznosc 29kj z kopalni WIECZOREK cena 630+transport ale polecam nie ma takiego eko groszku bo eko ma 26kj POLECAM kopalnia ma swoja strone internetowa
                    • Gość: stasiek.b Re: Uwaga!!! IP: 91.150.144.* 27.02.10, 21:16
                      serdeczne dzięki za ten i inne komentarze
                • Gość: eni_pl Re: Uwaga!!! IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.10, 20:52
                  Ja też zakupiłem od rej "firmy" pseudo eko-groszek. Tak złej jakości opału
                  jeszcze nie miałem . Cały czas tworzą się duże spieki!!!!
                  NIE POLECAM!!!!!!!!!!
                  • Gość: eni_pl Re: Uwaga!!! IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.10, 20:57
                    oczywiście chodzi o firmę Sega...
              • Gość: domek_redziny Re: Uwaga!!! IP: *.42.7.21.alfanet24.pl 03.01.13, 13:47
                Polecam eko z Rędzin, przy głównej drodze za kościołem po lewej. Mają eko
                ponad 27MJ/kg, cena jest chyba 770zł luzem ale naprawdę wart polecenia.
                Transport mają gratis. 606-758-905 to numer na ten skład węglowy.
    • crystallized Re: Eko-Groszek? 04.01.10, 21:48
      Testowaliśmy i czeski (totalny niewypał ) i rosyjski (dużo kamieni) i zostaliśmy
      przy polskim - drogi, ale dobry.
      • Gość: hupek Re: Eko-Groszek? IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.10, 23:09
        A ja testuję, nie testuję, palę od początku sezonu, aż miło
        czeskim, brunatnym groszkiem. Teraz właśnie spalam jego trzecią tonę
        i:
        - wcześniej paliłem retopalem, który teraz jest po 690,
        - mam piec 20kW, obsługujący ok. 120m2, z ok. Cz-wy(bez reklamy)
        - dom jest ocieplony 8cm,
        - temperatura w domu ok. 20C(taką lubimy),
        - zmiana w piecu polegała na zwiększeniu 10% podawania wegla,
        - czeski groszek jest nieco większy w granulacji od retopalu,
        - piec(ślimak) daje sobie z tym radę,
        - spieków brak, reszty o połowę mniej niż przy retopalu(z Cz-wy),
        - cena brunatnej tony: 425,
        - sezon: 425*6 = ? teraz,
        - sezon: 690*6 = ? wcześniej,
        - każdy może policzyć,
        - mnie wyszło, że taniej.

Pozdrawiam, ciepło.
        • Gość: MAVERIC Re: Eko-Groszek? IP: *.alfanet24.pl 11.04.10, 20:38
          Gość portalu: hupek napisał(a):

> A ja testuję, nie testuję, palę od początku sezonu, aż miło
          > czeskim, brunatnym groszkiem. Teraz właśnie spalam jego trzecią
          tonę
          > i:
          > - wcześniej paliłem retopalem, który teraz jest po 690,
          > - mam piec 20kW, obsługujący ok. 120m2, z ok. Cz-wy(bez reklamy)
          > - dom jest ocieplony 8cm,
          > - temperatura w domu ok. 20C(taką lubimy),
          > - zmiana w piecu polegała na zwiększeniu 10% podawania wegla,
          > - czeski groszek jest nieco większy w granulacji od retopalu,
          > - piec(ślimak) daje sobie z tym radę,
          > - spieków brak, reszty o połowę mniej niż przy retopalu(z Cz-wy),
          > - cena brunatnej tony: 425,
          > - sezon: 425*6 = ? teraz,
          > - sezon: 690*6 = ? wcześniej,
          > - każdy może policzyć,
          > - mnie wyszło, że taniej.
          >
          > Pozdrawiam, ciepło.

Skoro piszesz że podaanie wzrosło o 10% to czemu podajesz: 425*6
          a nie 425*6,6t ? Po ile i gdzie teraz w Częstochowie można kupić
          taki czeski ekogroszek ?
          • Gość: hupek Re: Eko-Groszek? IP: *.adsl.inetia.pl 12.04.10, 22:57
            Masz rację, nie zauważyłem tej matematycznej różnicy. Pozostaję w
            nadziei, że to nie obraca w niwecz moich powyższych, przybliżonych
            siłą rzeczy, obliczeń. Dzięki za sprostowanie. BTW: Miałem okazję
            trochę popalić paliwem pt. JARET-plus. I tu mi piec zgłupiał, a za
            nim i ja kompletnie, tzn. tu dopiero musiałem zwiększyć o kolejne
            20% podawanie paliwa, popiół był w granulacji(sic!) taki sam jak
            groszek piecowi zadawany. Co autor(tego paliwa) miał na myśli? Nie
            wiem. Po powrocie do brunatnego groszku wszystko wróciło do normy.
            Pozdrawiam wszystkich 'palących' ;-)
          • Gość: hupek Re: Eko-Groszek? IP: *.adsl.inetia.pl 12.04.10, 23:00
            Zapomniałem: Miedzno, 425 PLN. Pzdr.
        • Gość: goska Re: Eko-Groszek? IP: 95.175.25.* 07.02.11, 15:59
          c[i]y Pan ma piec z pleszewa i gdzie Pan kupił ten czeski ecogroszek
      • Gość: tomahiff Re: Eko-Groszek? IP: 193.85.237.* 21.06.12, 11:14
        Ciekawy wywiad:

Czeski węgiel w Polsce okiem eksperta

Z Jiřím Jesanekiem* z Czeskiej Izby Przemysłu Węglowego na temat czeskiego ekogroszku, sytuacji na rynku paliw stałych u naszych południowych sąsiadów oraz o marce ECOLATVEK rozmawia Anna Penkalska.

Anna Penkalska: Na przestrzeni ostatnich kilku lat obserwujemy w Polsce wzmożony import czeskiego węgla. Co powoduje, że Polacy tak chętnie go kupują? Czy można już mówić o nowej tendencji zwyżkowej na naszym rynku paliw stałych?

Jiří Jesanek: Eksport czeskiego węgla do Polski przekroczył już 1 mln ton rocznie. Może to dziwić, szczególnie jeśli uświadomimy sobie jak dużym producentem węgla jest Polska. Nie można jednak zapominać o specyficznych uwarunkowaniach którymi rządzi się rynek paliwowy. Przede wszystkim oferowany przez czeskich producentów węgiel posiada inne parametry spalania niż węgiel polski. Dodatkowo, dzięki ułatwieniom w handlu wspólnotowym UE, odbiorcom z Polski, opłaca się częściej importować węgiel z zagranicy niż kupić go u dostawcy krajowego.

AP: Wspomniał Pan o różnych parametrach spalania. Czy węgiel czeski jest lepszy od polskiego?

JJ: Nie koniecznie. Chociaż przykładowo czeski węgiel brunatny, nazywany u nas „młodym węglem kamiennym”, ma kaloryczność na poziomie prawie 20 000 kJ/kg, natomiast jego polski odpowiednik ma często jedynie 15 000 kJ/kg. Do tego dochodzi niższa zawartość popiołu, która jest o prawie połowę niższa w węglu czeskim. W niektórych częściach Polski czeski węgiel, ze względu na koszty transportu, jest jednak drogi. Niemniej jednak nasz węgiel stanowi poważną konkurencję dla polskiego.

AP: A jak postrzega Pan popularność tzw. „czeskiego ekogroszku”? W wielu regionach naszego kraju, staje się on wręcz podstawowym źródłem energii.

JJ: To fakt. Pomimo wielu trudnościom udało się czeskim eksporterom wybić na polskim rynku. Czeski ekogorszek ma co prawda silną konkurencję w postaci polskich marek takich jak Pieklorz czy Retopal, ale czescy producenci też nie składają broni. Ostatnio trwają intensywne starania o wprowadzanie m.in. marki ECOLATVEK na polski rynek. Firmy zajmujące się eksportem czeskiego ekogroszku zauważyły, że aby utrzymać swoją pozycję muszą zadbać o utrzymanie wysokiej jakości swojego węgla. Jednym ze sposobów jest wprowadzenie marki gwarantującej stałe parametry. Chodzi również o ochronę przed nieuczciwymi sprzedawcami, którzy pod nazwą czeski ekogroszek sprzedają produkt który można delikatnie nazwać weglo-podobnym.

AP: Czyli wszystko wskazuje na to, że walka o polskiego klienta jeszcze się nie zakończyła.

JJ: Oczywiście, że nie. Czescy eksporterzy węgla nie oddadzą tak łatwo raz już zdobytych pozycji. Zresztą w obecnej sytuacji nie chodzi już tylko o zyskanie nowych klientów, ale przede wszystkim o utrwalenie znajomości marki wśród polskich odbiorców. Stąd też wprowadzenie takich produktów jak ECOLATVEK czy też intensywna kampania informacyjna wśród polskich dystrybutorów paliw stałych. Ta bitwa rozstrzygnie się prawdopodobnie podczas najbliższego sezonu grzewczego.

AP: Republika Czeska nie jest potentatem na światowym rynku węgla, choć z pewnością można mówić o jej lokalnym znaczeniu. Jakiś czas temu dziennik „Lidove Noviny” podawał alarmujące dane mające świadczyć o rychłym wyczerpaniu się zasobów węgla brunatnego w Czechach. Czy przewiduje Pan jakieś większe perturbacje na rynku paliw stałych na rynku czeskim i europejskim?

JJ: Nasza prasa rzeczywiście od czasu do czasu podnosi alarm z związany z rzekomym załamaniem się czeskiego rynku węgla. Tymczasem szacuje się, że posiadamy możliwość wydobycia jeszcze prawie 900 mln ton węgla brunatnego. Jest to co prawda jedynie 20% naszych początkowych zasobów, ale sytuacja jest jeszcze daleka od katastrofy. Szacujemy opłacalność wydobywania naszego węgla na kolejne dwie dekady. Czeski Instytutu Badań nad Węglem Brunatnym w swoim ostatnim raporcie wskazuje raczej na zagadnienia związane z ekologią i przepisy prawne jako na czynniki utrudniające rozwój przemysłu węglowego w Czechach.

AP: Jednym zdaniem: w najbliższym okresie polscy odbiorcy czeskiego węgla nie powinni obawiać się znacznego wzrostu cen.

JJ: Nie licząc drobnych wahań związanych z umacnianiem się polskiej waluty i okresowych zmian cen na rynkach światowych, nasz węgiel powinien nadal pozostać atrakcyjny dla polskich odbiorców.

AP: Serdecznie dziękuję za rozmowę.

JJ. Również dziękuję. Na shledanou!

Jiří Jesanek (ur. 1962 r.) jest ekspertem Czeskiej Izby Przemysłu Węglowego w Pradze. Od wielu lat zajmuje się zagadnieniami związanymi energetyką węglową w Europie.
    • Gość: am Re: Eko-Groszek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.10, 15:30
      Jest troche wiecej popiołu ale w sumie ok.
      • irek888 Re: Eko-Groszek? 24.01.10, 17:29
        Popiół z czeskiego ekogroszku jest gruby prawie taki jak sam
        groszek, pali się tak samo jak polski, gdy przechodziłem z polskiego
        na czeski nawet nie zmieniłem ustawień pieca i wszystko jest ok. mam
        wrażenie że idzie go tylko trochę więcej niż polskiego ale różnica
        nie jest duża. Jednak nurtuje mnie pytanie,czy zawartość innych
        substancji w tym groszku jak np. siarki nie zniszczy mi pieca albo
        nie rozwali komina. jak ktoś wie coś na ten temat to proszę o
        opinię. Dzięki.
        • Gość: abc Re: Eko-Groszek? IP: *.ludowa.netcominternet.pl 28.02.10, 12:16
          nic ci nie zniszczy jesli masz wklad. Jesli jedziesz bez wkladu to kwestia czasu
          jak nawet na polskim pojawia Ci sie wykwity i zacznie plynac woda po kominie.
        • Gość: angrusz1 Re: Eko-Groszek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.10, 01:33
          Do irka 888 :
          ciemnotę wciskasz.

Jak mogłeś nie zmienić nastawień , skor jest on o wiele mniej
          kaloryczny .
          Piec nie osiąga zadanej temperatury przy poprzedniej nastawie czasu
          podawania węgla . i gaśnie
          • irek888 Re: Eko-Groszek? 09.04.10, 17:59
            posiadam piec z podajnikiem ślimakowym Ekoenergii z Poraja, ten piec
            jest przeznaczony do spalania ekogroszku jak i mialu, ma palenisko
            znacznie większe niż w typowych piecach retortowych i być może
            dlatego nie jest taka odczuwalna zmiana paliwa. Tej zimy testowałem
            trzy rodzaje ekogroszku - dwa rodzaje polskiego i czeski, wynik jest
            taki że czeskiego idzie więcej lecz przy relacji cen - pl.-650zł,
            cz.-380zł, wyszło że paląc czeskim , zaoszczędzam 300zł, zawsze to
            coś.
    • angrusz1 Re: Eko-Groszek? 05.03.10, 22:16
      Za cenę normalnego firma z Kusiąt sprzedaje groszek o bardzo
      obniżonej kaloryczności .
      Trudno wyregulować piec , ciągle gaśnie zwłaszcza jak mrozy ponownie
      wróciły
      • rowan_bean Re: Eko-Groszek? 06.03.10, 00:48
        Bardzo rzeczowa wypowiedź!
        Wypada tylko zadać sobie pytanie po co transportować groszek z Kusiąt, skoro
        jest on w cenie normalnego?
        • Gość: angrusz1 Re: Eko-Groszek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.10, 01:30
          Sprzedawany był jako normalny pełnowartościowy węgiel .
          Po prostu zwykłe oszustwo .
          teraz do każdej dostawy będę wymagał atestu aktualnego z pieczątką
          firmy
      • Gość: Robert Re: Eko-Groszek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.10, 08:02
        Ale z tego co mi wiadodmo w Kusiętach nie ma żadnego składu z opałem...
    • Gość: kolo Re: Eko-Groszek? IP: *.ludowa.netcominternet.pl 12.04.10, 12:03
      polecam eko z Młodości 27 (Kiedrzyn), bez miału i dobrze się wypala
      • Gość: a Re: Eko-Groszek? IP: *.3s.pl 13.04.10, 00:17
        jak ktos kupuje naprawde dobry ekogroszek to nie bedzie sie chwalil gdzie, bo
        nie chce czekac na dostawe dwa tygodnie i spodziewac sie ze jakosc sie obnizy
        zeby zaspokoic popyt..
        • Gość: Gość Re: Eko-Groszek? IP: *.alfanet24.pl 13.04.10, 10:03
          Gość portalu: a napisał(a):

> jak ktos kupuje naprawde dobry ekogroszek to nie bedzie sie
          chwalil gdzie, bo
          > nie chce czekac na dostawe dwa tygodnie i spodziewac sie ze jakosc
          sie obnizy
          > zeby zaspokoic popyt..

Jak jesteś taki sobek (człowiek wszystko zagarniający dla siebie,
          niechętnie użyczający czegokolwiek innym; samolub) to jeszcze zbuduj
          wokół siebie mur, najlepiej bez bramy i furtki. Nikt nie będzie na
          Ciebie patrzał. Nie będziesz musiał pisać takich tekstów i nikt nie
          będzie czytał takich snobistycznych wywodów.
          Obyś sam w niejednej sytuacji potrzebował pomocy i oby nikt Ci
          niepomógł.
          • Gość: sales manager Re: Eko-Groszek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.10, 17:55
            U mnie za ekogroszek 28.000 trzeba zapłacić 680zł (luzem) lub 17,50 zł/worek 25kg. Jak ktoś chce tańszy, to na sezon letni wprowadzam 26.000 w cenie odpowiednio 630,- oraz 16,25 zł/worek 25kg.

Nie będę pisał, jaki to ja mam świetny towar, że się wypala dobrze, mało popiołu, spieków itp. Każdy Klient ocenia to sobie sam czy warto u mnie kupować, czy nie.

Powiem Wam tylko jedno: jeśli ktoś chce kupić dobrej jakości ekogroszek (czyli taki, jaki odbiera się wprost z kopalni, bez eksperymentów), to musi się liczyć z tym, że ceny podane przeze mnie są NISKIE. Zejście poniżej tych cen nie byłoby już opłacalne.

I ludzie są różni. Jak wprowadziłem ten nieco słabszy ekogroszek, to jeden z Klientów powiedział mi, że on nie chce innego, jak tylko ten za 700 zł bo już się do niego przekonał.

Więc każdy robi tak, jak mu pasuje. Na ekogroszek czeski znajdzie się Klient, na polskie "mieszanki" też się znajdzie, ale są i tacy, którzy kupują towar z najwyższej półki, bo umieją liczyć.

Ja sprzedając swój węgiel mam pewność, że Klient będzie zadowolony i wróci do mnie znowu. A to dlatego, że nie kombinuje. Mam mniejszą marżę, ale wiem, że przy tak dużej konkurencji, dalej na tym zajadę. Bo raz pozyskany Klient już u mnie zostanie... i przyciągnie nowych.

Czasem mówi się: "nie stać mnie na tanie rzeczy" - kto nie próbował palić ekogroszkiem bez domieszek, ten nie ma porównania.

Jeśli szukasz oszczędności w opale, to zostań moim Klientem.

KONTAKT:
            34/327 38 99
            www.ekogroszek-czestochowa.pl
      • Gość: Bob Re: Eko-Groszek? IP: *.xdsl.centertel.pl 20.05.10, 12:10
        Tak, tyle że równie zadufanej i niekulturalnej sprzedającej w życiu
        nie spotkałem.
      • Gość: RafK Re: Eko-Groszek? IP: 195.242.91.* 27.12.10, 20:18
        Byłem stałym klientem firmy „MAROL” z Turowa, dopóki jakość węgla utrzymywała się na w miarę dobrym poziomie nie zwracałem uwagi na co sezonowe podwyżki ani nie dociekałem rzetelności dostawy, powiem więcej zapłacił bym więcej i byłem zadowolony, że wreszcie znalazłem rzetelnego dostawcę. I tak by było do dzisiaj ….
        Na początku sezonu grzewczego 2009/2010 skuszony przez sprzedawcę gloryfikującym opisem (40% tańszy ale 30% mniej wydajny od krajowego, zupełny brak popiołu – głównie ten brak popiołu mnie skusił) zamówiłem czeski (brunatny) ekogroszek. Trzy dni zajęło mi zanim rozpaliłem piec, mam wrażenie, że wyjmowałem więcej popiołu niż wsypywałem węgla do zasobnik, na szczęści opis jego wydajności był również zafałszowany i wypalił się błyskawicznie . Ufny w rzetelność firmy uznałem, że mieli nie wypróbowane źródło dostawy i nie wiedzieli co sprzedają – przecież nie oszukali by stałego klienta?!. Zadowolony że pozbyłem się węgla od braci czechów (dodatkowy koszt to pojemnik na popiół 1100 l) zamówiłem kolejne trzy tony ale tym razem polskiego ekogroszuku.
        Nie chce mi się wierzyć, że firma „MAROL” handluje w ogóle polskim węglem, to co otrzymałem to były czarne bryłki wymieszane z piaskiem a w najlepszym przypadku z miałem w wodnej zalewie (dodatkowy pojemnik na popiół nadal był konieczny). Kupuję zawsze trzy tony w workach, sprzedawca twierdził, że każdy worek waży dokładnie 30 kg jak łatwo policzyć otrzymałem 100 worków, po obejrzeniu „zawartości” pierwszego postanowiłem zważyć 10 przypadkowo wybranych worków, zgadnijcie jaki był wynik –27 do 28 kg!!!. Reasumując dostarczono mi od 600 do 900 kg mniej „towaru” niż zapłaciłem, zamówiłem węgiel a otrzymałem worki wypełnione wodą w której pływały jakieś śmieci.
        Jednym słowem: NIE POLECAM EKO-GROSZKU Z FIRMY MAROL
    • Gość: Ala Re: Eko-Groszek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.10, 16:17
      Zużyłam 1t tej zimy. Niższa kaloryczność ,więcej sadzy i popiołu .Dużo zależy ud
      pieca i regulatora . *** Częste czyszczenie pieca poprawia ekonomikę i
      stabilność spalania .
      • Gość: ppp Re: Eko-Groszek? IP: 149.156.124.* 21.09.10, 23:56
        ten czeski jest ch**wy jak przeciąg. nie polecam!
    • Gość: Eko-groszek Re: Eko-Groszek? IP: *.chello.pl 14.10.10, 00:37
      Witam,
      W najbliższych dniach rozpoczynam dystrybucję eko-groszku w Częstochowie i okolicach. Groszek importowany z Rosji przez firmę z Częstochowy. Bardzo dobre właściwości.
      Szersze informacje można uzyskać pisząc e-mail na adres biuro(małpa)hydro-fachowcy.cba.pl
      Pozdrawiam i zachęcam do kontaktu.
      • Gość: do eko groszek Re: Eko-Groszek? IP: 94.254.155.* 14.10.10, 11:18
        Idzie zima więc takich przedsiębiorców forumowiczowych będzie coraz więcej.Napisz kogo reprezentujesz na jakim polu chcesz sprzedawać,podaj kaloryczność ,cenę i inne dane techniczne jeśli cokolwiek znasz się na tym.Dzisiaj każdy handluje wszystkim -zależy od sezonu.Świeczki,kwiaty ,kartofle,kiełbasa,cement, węgiel,telewizory itp.
        • Gość: Eko-groszek Re: Eko-Groszek? IP: *.chello.pl 15.10.10, 21:00
          zawartość węgla 90-94%
          zaw. popiołu do 6%
          zaw. siarki 0,65-1%
          wilgotność do 8%
          kaloryczność 29-30MJ
          granulacja 8-25mm
          cena ok 700zł brutto w opakowaniach po ok 30kg
          Kogo reprezentuję to pozostaje póki co tajemnicą, w przyszłym tygodniu będę znał szczegóły i pojawią się konkretne ogłoszenia i oferty. Zdaję sobie sprawę, że takie "podejrzane" oferty nie są zachęcające ale póki co nazwijmy to badaniem zapotrzebowania. Wkrótce więcej info nie tylko na tym forum.
          Pozdrawiam
    • Gość: EKO ANTRACYT Re: Eko-Groszek? IP: *.chello.pl 20.10.10, 00:49
      Witam ponownie,

Zainteresowane osoby zapraszam na stronę www.hydro-fachowcy.cba.pl zakładka Eko-Antracyt.

Pozdrawiam.
      • Gość: ,./ ciekawostka IP: *.adsl.inetia.pl 20.10.10, 20:32
        forum.gazeta.pl/forum/w,55,117769231,117786945,Re_czy_administracja_tutejszego_forum.html
        ,
      • Gość: ZRB Re: Eko-Groszek? IP: 62.29.136.* 21.10.10, 13:23
        Rozbudowaliśmy swoją ofertę również o EKO-GROSZEK! Zapraszam do zapoznania się z ofertą na stronie www.hydro-fachowcy.cba.pl zakładka Materiały opałowe.

Pozdrawiam
      • Gość: Maciek Re: Eko-Groszek? IP: 212.87.246.* 11.02.11, 13:45
        Witam, oferta eko-groszku dalej aktualna? Na stronie nic nie ma
        • Gość: loko Re: Eko-Groszek? IP: *.220.116.81.dsl.dynamic.eranet.pl 11.02.11, 14:33
          A czy wie ktoś jak w takich piecach pali się miałem ? Czy wychodzi to taniej ?
          • Gość: Janek74 Re: Eko-Groszek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.11, 16:41
            Ja i moi kuzyni bierzemy od kilku lat z Turowa z Marolu eko groszek i jesteśmy zadowoleni. Dowożą na telefon, zrzucają jak się należy, spala się elegancko czego więcej szukać? A nigdy ani mi ani moim kuzynom nie zdarzyło się, by węgiel był mokry albo niedoważony. Przez pierwsze dwa sezony ważyliśmy worki i było OK, teraz od czasu do czasu weźmiemy jakiś worek na próbę i waga się zgadza. Braliśmy kiedyś ze składu gdzie był pakowany foliowo, to był mokry i sama ciapa, teraz wiem, że przez te worki jutowe to wyschnie i mam spokój. Ja tam każdemu powiem, że węgiel od nich jest dobry, bo byłem tam u nich, widziałem jak to pakują, wszystko robi maszyna na hali i sucho i fajnie.
            • Gość: aquamarine Re: Eko-Groszek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.11, 18:36
              ogrzewana powierzchnia - 360m2
              CO i CWU przez 6 miesięcy w roku zapewnia mi piec na ekogroszek 30 kW ((listopad-kwiecień); temperatura 22 stopnie w domu - cały czas. Docieplenie domu wełną mineralną strop 20cm, ściany 15cm. Spalam 8t groszku. W Wielkopolsce przez ostatnie 2 lata byłem w stanie zaopatrzyć się w groszek w cenie nieco poniżej 700PLN za tonę. Mam stałego dostawcę, jednak przy każdym nowym transporcie muszę trochę pozmieniać ustawienia na piecu. Nie wiem skąd jest węgiel ale nigdy nie miałem rzeczywistych zastrzeżeń do jego jakości. Kiedy instalowałem piec brałem też pod uwagę pompę ciepła. Firma przysłała mi kosztorys na 100 000 PLN. Przy aktualnych cenach energii sezon zimowy załatwiam za 5500 PLN w koszcie groszku. Kiedy zwróci się 100 000?? za 50 lat? :)) Może jakąś światłą opinię na ten temat poproszę od miłych panów sprzedających pompy ciepła?
              Problemem jest dla mnie sezon letni. Grzeję CWU gazem płynnym, którego cena (to do gościa "ekoprzekręt")powoduje nie mdłości a wymioty poza zasięg wzroku :)) Mam piec gazowy i zbiornik przydomowy na gaz. Ale za każdym razem jak daję księdzu na tacę to daję w intencji żeby mi szybciej ziemny doprowadzili.
              Rok temu kupiłem czeski groszek na próbę. 150kg.
              1.to nie jest węgiel kamienny tylko coś między kamiennym a brunatnym
              2.jest lżejszy więc potrzeba więcej miejsca na magazynowanie
              3.ma mniej kalorii więc nawet jeśli kupuję za 500 PLN/t to nie jest szczególnie tanio
              4.jak będzie wilgotny to się nie będzie palił
              Reasumując: nie opłaca się. Czy może ktoś z użytkowników ma inne zdanie?
              Ktoś tu pisał, że ogrzewa 120m2 6 tonami węgla na sezon. Chyba dobrze zrozumiałem. Ależ ja się świetnie poczułem - u mnie 8 ton na 360m2 :)))
    • Gość: maxiuuur Re: Eko-Groszek? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 10.07.11, 08:25
      Witam! Próbowałęm palić czeskim eko, wniosek jest taki że to nadaje się tylko do palenia latem aby ogrzać wodę w bojlerze.Zawartość popiołu taka sobie,testowałem na różnych ustawieniach i w różne dni (podoga). Czasami spali się w miarę jednak tworzą się kalafiory że hooho :-).
      Ogólnie nie polecam tego czeskiego.Wszystkim tym którzy nie wiedzom jak odróżnić polski eko od czeskiego powiem tylko tyle że czeski jest taki czerwonawy(jak węgiel brunatny) a polskie wiadomo czarny jak dobra kawusia.
      MOJA DOBRA RADA: Nie kupować węgla mokrego! Nie dość że walą w ciula na wadze wtedy to jeszcze istnieje ryzyko że kupimy czeski i polski (pomieszany) Kiedy oba są mokre naprawdę nie widać różnicy. Sam osobiśćie się naciołem kiedy jeszcze nie miałem pojęcia o co tu chodzi z tym węglem. Nie będę pisał gdzie kupowałem (nie udowadniłem tego facetowi bo jeszcze wtedy w zasadzie nie wiedziałęm co kupuję) nie mniej jednak kiedy wyczaiłęm o co biega i zamówiłem kolejny raz i przywieziono mokry podziękowałem za ten węgiel i pojechali sobie z powrotem:-). Ostatnio kupowałem z Turowa, kupowałem nasz krajowy i tak na próbę troszkę tego czeskiego.Nie dość że dostawa na palecie (mają HDSa) to jeszcze przywożą suchy ,naczepa i tak jest przykryta w trakcie transporu plandeką (nie ma możliwośći że zmoknie podczas transporu) to pewnie także magazynują pod jakąś wiatom. Nie chce ich reklamować ale w porónaniu do wielu innych składów węgla wypadają wprost idealnie!
      WNIOSKI: jeśli lubisz siedzieć w kotłowni to pal czeskim, czasami jest nieobliczalny. Porówanłbym to do jazdy samochodem na benzynie i jazdy na gazie; póki jest OK to jest ale wcześniej czy później i tak się spotkasz z mechanikiem ( im nowszy piec tym gorzej znosi czeski, napewno lepiej się spala w piecu z podajnikiem szufladkowym niż ślimakiem).
      W sumie na temat palenia w piecu na eko możnaby chyba się doktoryzować...co użytkownik to inne opinie i spostrzeżenia!
      Pozdrawiam!
      • Gość: Majkel Re: Eko-Groszek? IP: 31.42.1.* 25.08.11, 14:25
        Jeśli chodzi o dobry eko-groszek, to polecam firmę Dombud DD w Rędzinach, przy ulicy Wolności. Biorę od kilku lat i zawsze jestem zadowolony. Mają w oryginalnych opakowaniach super eko-groszek. Polcam. www.dombud-dd.pl
    • Gość: d Re: Eko-Groszek? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.09.11, 08:30
      proszę nie kupować czeskiego eko, szkoda pieca, masakra. Pozorne oszczędności. Jedynie latem można sobie wodę użytkową podgrzać
      • Gość: koolek Re: Eko-Groszek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.11, 11:17
        witam
        ja kupiłem eko czeski rok temu i moim zdaniem nie opłaca się inwestować w ten opał szkoda pieca i trzeba spalić więcej (za mało energi). kupiłem polski węgiel na zywa się jaret plus w firmie tadpol kolonia borek jestem zadowolony
    • Gość: Sebol Re: Eko-Groszek? IP: *.dynamic.chello.pl 09.11.11, 21:21
      Siemanko ja pale pieklorzem bytomskim orginalnie paczkowanym na KOPALNI niby jest drogi ale zato wiem czym pale !! kupowałem juz niby kazmierza niby pieklorza od różnych psełdo weglarzy nawiasem mowiąc żal.. polecam dostawce węgla od którego kupuje od 2 lat zawsze z kwitem z kopalni dostarcza mi węgiel i orginalnie pakowany na kwk pozdrawiam .
      zwyzki.bytom.pl/index.php/sprzeda-wgla.html
    • Gość: Marek43 Re: Eko-Groszek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.11, 09:30
      LISTA OSZUSTÓW ( węgiel , Eko groszek)
      1 TADPOL
      2 skład ul Zaciszańska
      3
      • Gość: Janek W Re: Eko-Groszek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.11, 09:35
        ja też się sparzyłem w tych miejscach i już tam nie kupuję. A do listy dodaję od siebie jeszcze MAROL oni są z Turowa . Eko groszek porażka - same kłopoty.
        • Gość: J 23 Re: Eko-Groszek? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.12.11, 14:38
          Ustawcie sobie parametry pieca do konkretnego groszku, to nie bedziecie wyzywać dostawców od oszustów. Programator to taka mała skrzyneczka na piecu, tam sie takie kolorowe cyferki wyswietlają. Tylko, że trzeba miec ze sześć klas szkoły podstawowej, żeby to ogarnąć. Czyli poza waszym rozumkiem.
          • Gość: Czę100chowicz Re: Eko-Groszek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.11, 22:15
            Znalazł się "profesor" do pouczania innych. Wypisujesz głupoty. Naprawdę dobry ekogroszek to kupowało sie 6-8 lat temu. Nie było wtedy dużo pieców, więc kopalnie dbały o jego jakość, aby na nim zarobić. Do czasu pojawienia sie pieców do spalania ekogroszku, musiały sprzedawać ten asortyment węgla po niskich cenach do elektrowni i ciepłowni. Był za drobny do normalnych pieców. Pieców przybywało i ekogroszku zaczęło brakować. Teraz sprzedaje się jako ekogroszek gatunki węgla, które nie mają parametrów nie tylko kaloryczności, ale głównie zawartości popiołu i spiekalności. Możesz sobie przestawiać programator pięć razy na godzinę, to i tak spalanie będzie do d..y. Niestety sprzedawcy w Częstochowie przodują w oszukiwaniu. Ja w ubiegłym roku też padłem ofiarą takich oszustów. Nie mogłem kupić w stałym miejscu, gdzie od 6 lat kupuję, (uczciwa waga, niezłe parametry spalania, suchy) zacząłem szukać ekogroszku w Częstochowie. Kupowałem po jednym worku i testowałem. Ździwienie moje nie miało granic, gdy spalałem to co miało być ekogroszkiem, a czym było tylko z nazwy. Niezłe wynalazki i totalne robienie ludzi w konia. Znalazłem, nawet blisko domy skład z dobra ceną, w cenie dowóz i ekogroszek w testach wypadł całkiem nieźle. Granulacja prawidłowa, suchy, ani grama miału, kalorycznośc też niezła, przyzwoicie się spalał. Kupiłem 4 tony, jak zwykle kilka miesięcy przed sezonem grzewczym. Zaczął się sezon grzewczy, i zaczął sie cyrk. Okazało się, że ten przywieziony węgiel, to nie ten testowany. W zasadzie to były 3 rodzaje, kilka worków tego testowanego, a reszta to 2 rodzaje optycznie podobnie wyglądające, ale parametry to już tragedia. Przez tydzień walczyłem, żeby dobrać nastawy umożliwiające w miarę dobre spalanie. Niestety nie dało sie tego zrobić. Mimo dobrania nastaw nalepszych z możliwych, popiół 30%, twarde spieki wielkości pięści. O reszcie nie warto pisać. Jedynym pozytywem tego przypadku, jest fakt że złorzeczenie pod ich adresem było prorocze i przyniosło skutek, firma padła. Żeby tak można ze wszystkimi oszustami.
            • angrusz1 Re: Eko-Groszek? Do Częstochowicz 05.02.12, 17:30
              Taak, masz rację . Tak bywa coraz częściej .
              I co teraz zrobić . Przecież każdy taki skład opałowy może oszukiwać i oszukuje . Czasem się tłumacza, że taki węgiel kopalnia sprzedaje .
              Gdzie jest prawda , nie wiadomo .

Ale czy ktoś kupuje ekogroszek w kopalnianych workach papierowych - przecież to już jest konkretna firma i ona ma gwarantować dobre parametry .

Ale fakt , popyt na ekogroszek rośnie i spada jego jakość dramatycznie .
      • Gość: oborek Re: Eko-Groszek? IP: *.free.aero2.net.pl 04.02.12, 21:57
        Kupiony przeze mnie ekogroszek ze składu przy ul. Zaciszańskiej okazał się świństwem, pojemnik węgla=pojemnik popiołu (spieków) piec zasyfiony po dwóch tygodniach. Doświadczeni palacze ekogroszkiem wiedzą co to oznacza, można się zdołować siedząc ciągle przy piecu przez taki syf. Uczciwie przestrzegam kupujących, cena jak za normalne eko,a jakość fatalna.
        • Gość: ... Re: Eko-Groszek? IP: *.multimo.pl 05.02.12, 22:55
          Na Zaciszańskiej straszne kombinacje odchodzily ostatnio z akcyza że to niby druków zwolnienia nie mają,że szef na szkoleniu,że jeszcze nie wiedzą jak odliczać, do tego w workach węgiel pół na pół z miałem.Cały styczeń biedactwa nie wiedziały a w piątek awaria wagi i szef przeganiał klientów z przed bramy.Czyżby jakaś kontrola ich nawiedziła
    • olitomaba Re: Eko-Groszek? 05.02.12, 16:24
      Jestem wierna temu składowi,węgiel porządny,kaloryczny i waga się zgadza.Spróbujcie kupić opał w innych składach to dopiero porażka.Jakby mieli taki niedobry opał to nie byłoby tyle ludzi,na przywózkę trzeba czekać 1,2 dni.
      • Gość: aaa Re: Eko-Groszek? IP: *.Netcominternet.pl 05.02.12, 17:43
        Polecam ekogroszek retopal, ale nie luzem tylmko paczkowany,uzywam go od ok 2 lat i jestem zadowolona,a kupuje nna skladzie w Jaskrowie
      • Gość: realista Re: Eko-Groszek? IP: *.net.stream.pl 05.02.12, 23:40
        węgiel to dopiero oszustwo, można kupić z Ameryki Płd. z transportem morskim za niecałe 200zł... a nam każą płacić ile razy więcej i korzystać z polskiego czy europejskiego...
        • Gość: v Re: Eko-Groszek? IP: *.adsl.inetia.pl 06.02.12, 10:29
          Na Sabinowskiej koło Tesco też straszny szajs.... okropne spieki nie polecam.
          • Gość: jancc Re: Eko-Groszek? IP: *.heliweb.de 08.03.12, 11:00
            Pełna zgoda co do Sabinowskiej i w dodatku kłamią twierdząc że to węgiel z kopalni
            Kazimierz Juliusz . Zdecydowanie nie polecam.
            • Gość: grom Re: Eko-Groszek? IP: *.183.154.54.dsl.dynamic.t-mobile.pl 08.03.12, 14:47
              Kupiłem piec z podajnikiem szufladowym i też szukam dobrego eko-groszku albo miału w przyzwoitych cenach. Objeździłem już kilka składów, brałem po parę worków ale ciągle coś nie tak. Jak nie mokry, to nie chce się palić, to mało kaloryczny i tak w kółko.
              • Gość: Robert Re: Eko-Groszek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.12, 15:20
                Cześć, kupuje ekoroszek od 2 sezonów na taniopal.pl, wcześniejsze zakupy zawsze kończyły się jakąś niespodzianką, albo kamienie, albo dużo miału, albo najpierw suszenie a potem palenie.
                Teraz zamawiam i czekam 2-3 dni węgiel przyjeżdża na paletach pakowany po 1T, węgiel jest suchy a worki są wentylowane. W tym sezonie zamówiłem również trochę brunatnego pakowanego.
    • Gość: ja Re: Eko-Groszek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.12, 11:54
      Przestrzegam też przed składem w Łojkach(za gnaszynem)
      Kupowałam tam w małych ilościach, wtedy węgiel był dobry, bez spieków i nie dużo popiołu. Latem kupiłam 4 tony, wtedy najprościej oszukać. po całej zimie widzę , że worek workowi nie podobny. Jeden worek robi spieki, drugi pieknie się wypala.
      Całą zimę paliłam worek po worku.
      najprościej na składzie oszukać i dać pół na pół dobrego i tego szajsu czeskiego. kolejnych ton nie kupię u nich.
      Jakie składy polecacie aby nie było takich sytuacji?
      • Gość: hdfilip Re: Eko-Groszek? IP: *.ip.netia.com.pl 12.11.12, 15:17
        Czy próbowałeś palić EKORETEM jest producent mieszanki z kopalni ' Wesoła ' o bardzo dużej kaloryczności i popiole poniżej 2 % ale transport wychodzi 40 zł za tone - dowiedziałem sie iz od 1 grudnia będzie przedstawiciel handlowy w Częstochowie wraz ze składem na ul. Warszawskiej 257-
    • Gość: thomash Re: Eko-Groszek? IP: 193.85.237.* 13.06.12, 17:20
      Tu jest fajny artykuł o czeskim ekogroszku:

"Czeski hit eksportowy.

Ceny węgla i innych paliw stałych rosną z roku na rok. Według GUS średnia cena węgla kamiennego w 2011 roku wynosiła prawie 780 zł za tonę, a najbliższe prognozy rynkowe wyraźnie wskazują na zbliżające się podwyżki. W ślad za galopującymi cenami paliwa i transportu, koszty ogrzewania wzrastają w zastraszającym tempie.

Poszukując taniego opału wielu odbiorców decyduje się często na polskie mieszanki węglowe. W tym przypadku problemem jest jednak znalezienie uczciwego dostawcy. Niestety bardzo wielu oferuje mieszanki niskiej jakości składające się głownie z małokalorycznych i zanieczyszczonych miałów węglowych. Dodatkowo wysoka zawartość popiołu i wysoka spiekalność mają bardzo negatywny wpływ na funkcjonowanie urządzeń grzewczych.

W takich warunkach wiele osób decyduje się na zakup czeskiego ekogroszku. Węgiel ten w ostatnim czasie zyskał już sobie miano „czeskiego hitu eksportowego”. Odbiorcy chwalą sobie nie tylko jego konkurencyjną w stosunku do polskich odpowiedników cenę, ale przede wszystkim parametry spalania. Kaloryczność na poziomie ok. 20 000 KJ/kg, niska popiołowatość i przede wszystkim zerowa spiekalność powodują, że proces grzewczy jest znacznie tańszy i mniej pracochłonny.

„Nasi klienci bardzo często nie zdają sobie sprawy, że ogrzewanie wcale nie musi być drogie i pracochłonne.” - mówi Maciej Świerczyński z firmy Farus Energy, firmy zajmującej się eksportem czeskiego ekogroszku do Polski. Zaraz dodaje: „Po wielu negatywnych doświadczeniach z niskiej jakości polskim opałem podchodzą oni bardzo sceptycznie do naszego węgla. Wystarczy jednak poczytać fora internetowe dotyczące ogrzewania aby przekonać się dlaczego czeski ekogroszek zyskuje aż takie uznanie wśród naszych odbiorców. Ekogroszek jest nazywany u naszych południowych sąsiadów 'młodym węglem kamiennym'. Jego doskonałe parametry powodują, że świetnie nadaje się m.in. do wszystkich pieców z podajnikami automatycznymi. Dodatkowo nasza firma umożliwia zakup bezpośrednio od kopalni, dzięki czemu polscy odbiorcy mają gwarancję uzyskania wysokiej jakości węgla bez zbędnych pośredników.”

Na koniec warto zauważyć, że wyczuwając zbliżającą się koniunkturę na sprzedaż czeskiego ekogroszku wiele polskich firm handlujących opałem poszerzyło swoją ofertę także o ten produkt. Niestety zdarza się, że obniżają jego wartość poprzez nieuczciwe mieszanie go z tanim miałem i odpadkami węglowymi. Dlatego też jeśli zamierzamy kupić czeski ekogroszek, należy zawsze upewnić się, że pochodzi on z pewnego źródła i czy jest rzeczywiście importowany z Republiki Czeskiej (najlepiej z kopalni Most – Komořany).

We współpracy z www.europawegiel.com "
      • Gość: Energy Investment Re: Eko-Groszek? IP: *.pool.ukrtel.net 22.06.12, 10:35
        Dear all,

The Energy Investment Company, the producer of brown coal in Ukraine, sells brown coal at 33 euro DAP (border of Ukraine and Poland). We can supply to your clients. Quality is good, price is reasonable. Please, see the commercial offer in Polish:

Energetyczna Firma Inwestycyjna oferuje wegiel brunatny klasy BP-1.

Charakterystyka techniczna naszego wÄ?gla brunatnego:

WilgotnoĹ?Ä? (stan roboczy), % 55.03 %
        PopiĂłĹ? (stan roboczy), % 7.62 %
        PopiĂłĹ? (stan suchy), % 16.95 %
        Lotne (stan roboczy), % 20.26 %
        Lotne (stan suchy), % 50.26 %
        Siarka (stan roboczy), % 1.99 %
        Siarka (stan suchy), % 4.42 %
        CiepĹ?o spalania, niĹźsze, kcal/kg 2056
        CiepĹ?o spalania, stan roboczy, kcal/kg 5487
        CiepĹ?o spalania, wyĹźsze, kcal/kg 6606

Warunki dostawy:

Produkcja 50.000 ton miesiacznie
        Cena DAP 33 euro per MT

• Gość: Marlon Re: Eko-Groszek? IP: *.play-internet.pl 02.12.12, 15:19
          Jak powszechnie wiadomo "Polska Węglem Stoi "

Powszechna maksyma widać mija się z Polską rzeczywistością .

Mieszkam u teścia .W piwnicy zamontowany jest piec miałowy .

Tragedia - Palenie samym miałem doprowadziło mnie do donikąd.

Po pierwsze :rozszczelnił się komin ,po wtóre firmy dostarczające opał w postaci miału dwa razy wybierały w woreczki miał z piwnicy .

Obecnie kupuje węgiel w "Bardzo Niskiej Cenie" 860 zł tona ,a gdy mróz sięga -15 do - 20 Stopni celsjusza kupuję Wegiel za 960 zł Tona (kostka)

Tragedia - mając budynek z lat 70 tych nie ocieplony na stare instalacji .Spalam rocznie 7-8 ton węgla ( Statystyka z 2 ostatnich lat)

Temat świetny , a nawet ponadczasowy .

Co do groszku ,eko-groszku powiem tak :
          Wartość energetyczna 28000 kJ.

Wartość energetyczna dobrego miału OD 19 DO 21 KJ
          (KOMIN I TAK BĘDZIE DO WYMIANY )

Mój problem polega na tym ,że najchętniej olałbym wszystkich dostawców (paliw stałych)

mam w budowie budynek nowy 160 metrów kwadratowych i chciałbym się poradzić ile zużyję propanu w sezonie .

Ocieplenia :

15 cm styropian

30 cm wełna kamienna (poddasze )

12 cm ocieplenie podłogi .

kubatura 561 m sześciennych .

Dogrzewać przewiduje kominkiem .

Z pewnością gazu będę używał do ogrzania budynku -sterownikiem umieszczonym w pomieszczeniu ,którego zadaniem będzie Wyłączyć piec przy uzyskaniu np 21 stopni celsjusza .

Cena litra gazu to 2.60 zł

Zużycie :O to właśnie jest pytanie .Licze się z zużyciem 2500 litrów na sezon .

Czy to dużo ,czy to mało .
          2500 razy 2,60 = 6500 zł .

Jest to o 1500 zł więcej niż wydałbym na eko-groszek i jeszcze miałbym z nim robotę .

Kurz etc.

Drugi wątek .

Kolega posiada również piec na eko - groszek .Pali czeskim .Spala około 6 ton na sezon .

Co daje kwotę 3000 zł na sezon grzewczy .

Ale gdy u niego byłem i paliło się w piecu to grzejniki były w domu zimne .

Za to wysokokaloryczny eko -groszek wypala się szybciej i jest wydaje mi się wysoko-wydajny .

Nie wiem za dużo o tych piecach :Wydaje mi się ,że są to piece ,które ustawia się jak taśmę co ma się spalić to się spali ,a brak jest możliwości regulacji ilośći spalania .

Tak na prosty rozum - należałoby pomieszać polski eko-groszek z czeskim .

Zaufania do dostawców nie mam więc zapewne wybiorę gaz .

Marlon.

• Gość: Romano Re: Eko-Groszek? IP: *.play-internet.pl 02.12.12, 15:27
            Witam

Gaz ma iść w dół od nowego roku -ciekawe czy przełoży się to na cenę dla klienta detalisty .

Gaz jest super ale kosztuje .

Wątpię aby jedna butla wystarczyła na sezon grzewczy ,piecę też są różne i jeżeli coś pojdzie ze sterownikiem ,czy płytką w piecu - wówczas zabulisz .

Najlepszym rozwiązaniem w moim przekonaniu jest eko-groszek .

Gaz na ogrzanie wody : Jaki to koszt .Zapewne spory w skali roku .

Myślę,że rocznie będzie Cię to kosztowało jakieś 10.000 zł (Ogrzewanie plus Woda ciepła)

a zużycie gazu wyniesie jakieś 3500 litra (rok)

• Gość: natan Re: Eko-Groszek? IP: 89.233.160.* 11.07.12, 22:10
      Palie czeskim węglem ekolatvek,można kupić u producenta lub u przedstawiciela regionalnego, różnicy cenowej nie ma:

link na pr.: www.europawegiel.com/pl/products
      • Gość: darek46 Re: Eko-Groszek? IP: *.158.217.83.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.01.13, 13:21
        Witam. Kupiłem pierwszy raz czeski ekogroszek i po zmianie ustawień pieca jest ok. Zachęciła mnie cena - w Zgierzu na Łódzkiej 16 otworzył się nowy skład i chwalą się, że są najtańsi w mieście. Kupiłem kilka worków na próbę i jest w porządku. Mają też polski groszek - cena też konkurencyjna. Warto skorzystać z okazji.
    • tommason Re: Eko-Groszek? 28.08.12, 08:25
      Coraz częściej słyszę o przeróbkach piecy olejowych na przystosowane do stosowania pelletów. Czy ktoś z was ma doświadczenie w tym temacie ?
      • Gość: Andrzej Wysocki Re: Eko-Groszek? IP: *.static.chello.pl 28.08.12, 10:20
        Witam,
        owszem to bardzo dobre rozwiązanie. Ogromnym plusem pellet jest niewielka ilość popiołu (poniżej 0,5 procent dla pelletu produkowanego przez Stelmet), która może zostać użyta jako naturalny nawóz w ogródkach. Pellety zaliczają się do paliw ekologicznych - bardzo niska zawartość dwutlenku siarki i innych szkodliwych substancji w spalinach, sprawia, że po spaleniu pozostaje przyjemny zapach drewna.
        Polecam je do ogrzewania domów i innych pomieszczeń.
        Ponadto Pellety Stelmetu przekraczają parametry wartosci opalowej wymagane przez certyfikaty DIN oraz DINPlus. Dla pelletu LAVA ta zawartosc to ok. 19,00 GJ/kg a dla pelletu OLIMP ok 20,00 GJ/kg, (wartosc opalowa byla wyzsza niz 18,00 GJ/kg)

W dłuższej perspektywie jest to bardziej opłacalna metoda ogrzewania. Oprócz tego bezproblemowość i wygoda -bezcenne.

W razie wątpliwości chętnie odpowiem na Wasze pytania.

Pozdrawiam
        Andrzej Wysocki
    • krzys1987 Re: Eko-Groszek? 29.08.12, 22:37
      Piszecie tu o eko groszku.
      Bzdury.
      Wystarczy się przejechać jak się sezon grzewczy zaczyna na Stradom.
      Smród spalanych odpadków jest nie do wytrzymania. Aż czuć to na Jasnej Górze na parkingu.

Palicie odpady, plastiku, wszystko a pytacie tu o Eko groszek. dziady.
    • Gość: eko12 Re: Eko-Groszek? IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.10.12, 09:40
      Ekogroszek – suchy, niska zawartość popiołu, workowany lub luzem, szybka dostawa na terenie całego kraju w cenie towaru – tylko 689 zł / T.
      Poleć nas swoim znajomym, a jeśli dzięki Tobie nasza firma sprzeda min. 10T węgla dowolnej postaci – TABLET GRATIS.
      Dla osób odbierających osobiście nasz węgiel z centralnego magazynu (powyżej 4T) profesjonalne czyszczenie komina – GRATIS.
      Rzetelność naszej firmy potwierdzona samymi pozytywnymi komentarzami Kupujących na Allegro – sprawdź nas!
      W razie pytań proszę dzwonić, tel. 509 637 149.
      • Gość: eko12 Re: Eko-Groszek? IP: *.dynamic.chello.pl 06.10.12, 14:55
        Teraz nowa niższa cena, polecam - tel. 509 637 149
        • Gość: Ja Re: Eko-Groszek? IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.12, 18:00
          Kupowałem w ubiegłym roku ekogroszek, wrzuciłem łopatkę do pieca rano trzy wiadra popiołu.

A tak na poważnie to 90% ludzi nie wie jak palić w swoich piecach i jak je poustawiać. Później wiesza się psy na wszystkich tylko nie na sobie. Jakość opału też ma znaczenie. Automatyczne piece mają rację bytu tylko z sondą do badania spalin ewentualnie zdolnego palacza na 3 zmiany zatrudnić. Dobry palacz oponę od traktora spali bez grama dymu.

Jaką osiągacie temperaturę w palenisku?? 99,9 z Was nie wie i nie ma czym zmierzyć a to podstawa.
        • Gość: bonzo Re: Eko-Groszek? IP: *.183.156.30.dsl.dynamic.t-mobile.pl 10.12.12, 08:16
          Proszę podać adres składu a nie numer telefonu, oraz konkretną cenę a nie że teraz niższa !!!!!!!
    • Gość: alletorba Re: Eko-Groszek? IP: *.net.stream.pl 08.12.12, 11:11
      Handlujesz opałem wejdź na www.torebkadlachlebka.pl i wszystko jasne
      • Gość: eden Re: Eko-Groszek? IP: *.183.151.122.dsl.dynamic.t-mobile.pl 09.12.12, 12:19
        Kupuję eko-groszek i miał w Starczy ( polecił mi znajomy ). Jestem bardzo zadowolony: opał jest workowany, suchutki ( ponieważ składowany podobno w halach ), kilogramowo waga się zgadza, dowóz do cz-wy za darmo !!!!! Za eko płaciłem 800 zł a za miał 600 zł. Jeśli ktoś chce mogę podać numer telefonu do tego składu opałowego w Starczy.
        • Gość: realista Re: Eko-Groszek? IP: *.adsl.inetia.pl 10.12.12, 09:00
          kto o tej porze kupuje miał lub eko .........chyba jakiś wariot...taka prawda. Opał kupuje się lipiec sierpien.Mówiąc realnie
          • Gość: małe w Re: Eko-Groszek? IP: 212.87.241.* 10.12.12, 09:20
            A dlaczego ?
            • Gość: ?/ Re: Eko-Groszek? IP: *.play-internet.pl 10.12.12, 18:01
              ???
              • anielka080 Re: Eko-Groszek? 10.12.12, 19:47
                To prawda, a nawet jeszcze wcześniej. Węgiel powinniśmy kupować kwiecień - maj, jak zaczyna się wiosna wtedy opał tanieje. Co prawda Eko jeszcze nigdy nie staniał ale w tym okresie ceny stoją w miejscu. Najgorszy okres na kupowanie węgla to zima, ceny szaleją, a już najgorzej jest jak na składach zaczyna brakować towaru wtedy ceny bardzo idą w górę! Ja od wielu lat zaopatruję się na składzie na Piastowskiej obok wiaduktu Monte Casino. Próbowaliśmy kupować na innych składach, ale jakoś tylko ten mnie nie rozczarował. Oczywiście zawsze można się do czegos przyczepić, ale ten skład jeszcze mnie nie zraził do siebie. Teraz jest tam nowy właściel i pracownicy trochę się motają, ale węgiel jak dla mnie O.K.
                • Gość: Czę100chowicz Re: Eko-Groszek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.12, 01:07
                  Faktycznie, ekogroszek warto kupować w kwietniu - maju nie tylko ze względu na najniższą cenę, ale również ze względu na pewien czynnik, na który mało kto zwraca uwagę. Nie wierzcie, mimo zapewnień sprzedającego, że kupujecie suchy ekogroszek. Jest on mniej lub więcej, ale zawsze wilgotny, w stopniu niepozwalającym na natychmiastowe użycie. Zawsze konieczne jest suszenie, i tylko to w jakiej postaci go kupujemy (luzem, w workach plecionych, w hermetycznych workach foliowych) decyduje ile czasu musi trwać. Oczywiście najszybciej schnie składowany luzem, ale po wysuszeniu z pyłem węglowym nie damy sobie rady. Ja kupuję pakowany do worków plecionych, które nie są hermetyczne i ekogroszek w nich wysycha. Absolutnie odpada ekogroszek w foliowych hermetycznych workach, takich w jakich sprzedają w supermarketach. Opiszę moją przygodę z tak pakowanym ekogroszkiem. Było to kilka lat temu, w pierwszym roku użytkowania pieca na ekogroszek postanowiłem porównać z już posiadanym, ekogroszek o super parametrach sprzedawany w C…e. Kupiłem 100 kg (4 worki po 25 kg). Po rozpakowaniu zdumienie moje nie mało granic, w workach był ekogroszek, a zasadzie czarna mokra breja nienadająca się do zasypania pieca.
                  Postanowiłem sprawdzić ilość wody w tym węglu. Zważyłem 4 worki - 100,7 kg.
                  Rozsypałem ekogroszek w kotłowni na folii i suszyłem w cieple 3 miesiące. Gdy był w miarę suchy, wsypałem go do oryginalnych worków i ponownie zważyłem. Teraz uwaga, to nie ściema. Wysuszony węgiel ważył 88,9 kg.
                  Od lat stosuje taką zasadę. Sezon grzewczy zaczynam ekogroszkiem zakupionym w poprzednim roku, a nowo kupiony schnie minimum 6 miesięcy (plecione worki polipropylenowe).
                  Teraz pale ekogroszkiem kupionym w lipcu ubiegłego roku, który powinien mi starczyć do końca grudnia. Zwracajcie na wilgotność baczną uwagę. Co z tego, że kupicie doskonały ekogroszek za duże pieniądze, skoro znaczna część energii pójdzie nie na grzanie ale na odparowanie wody, powstający kwas będzie zżerał kocioł w tempie większym niż inflacja oszczędności, ślimak (jeżeli stalowy) też nie pożyje długo. Sprawność grzania przy mokrym ekogroszku spada nawet o 30-40%.

Odniosę się do wpisu: Ja
                  Cytat: ” Automatyczne piece mają rację bytu tylko z sondą do badania spalin ewentualnie zdolnego palacza na 3 zmiany zatrudnić”.

Racja, stosuje się układy automatyki z wykorzystaniem systemów analizy spalin, ale ze względu na koszty ma to sens w drogich kotłowniach dużej mocy. Nawet prosty taki system to koszt większy niż cena dobre pieca na ekogroszek.
                  Ale również można dać sobie radę bez zatrudniania „zdolnego palacza”.

Cytat: „Jaką osiągacie temperaturę w palenisku?? 99,9 z Was nie wie i nie ma czym zmierzyć a to podstawa.”
                  Co chcesz mierzyć w palenisku? Temperaturę płomienia?

Każdy producent pieca, o ile daje go do przebadania, otrzymuje charakterystykę sprawności pieca w funkcji temperatury spalin.
                  Jak to wykorzystać w praktyce? O ile nie ma w instrukcji obsługi, zwrócić się do producenta, lub dystrybutora aby podał przy jakiej temperaturze spalin na wylocie, piec ma największą sprawność.
                  Wystarczy mierzyć temperaturę spalin i gwarantuję, że można samemu ustawić prawidłowe parametry pracy pieca. Można też wykorzystując ten pomiar, zrobić układ automatyki optymalnie dobierający parametry pracy pieca.
                  Zrobienie powyższego pozwoliło mi na określenie jak czasami niespodziewane czynniki mają wpływ na pracę pieca. Np. pogoda, zawartość wilgoci w powietrzu, temperatura powietrza, czy jest wyż lub niż, siła wiatru. Robiłem też pomiary z wilgotnym węglem. Szokujący wpływ.
                  Pozwoliło mi to odkryć dlaczego jednego dnia piec grzał lepiej, następnego trochę gorzej przy tym samym paliwie i nastawach.

• Gość: gad Re: Eko-Groszek? IP: *.static.sitel.net.pl 11.12.12, 09:24
                    co do suszenia ekogroszku to zgadzam sie z toba, nalezy groszek przechowywac w suchym miejscu, co jak zauwazylem malo kto stosuje, z uwagi na problemy 'magazynowe'. najlepiej budujac dom zaplanowac w kotlowni miejsce na przechowywanie workow, wtedy nie dosc ze beda w cieple, to jeszcze latwo dostepne bo blisko pieca (oczywiscie nie za blisko, bezpieczenstwo najwazniejsze).
                    jesli natomiast chodzi o mierzenie temperatury spalin, wykonywanie automatyki itp. pomysly, uwazam to za zupelnie nierealne i zbedne, jesli chodzi o opalanie domku jednorodzinnego (kto przerabialby kociol, wykonal elektronike itp?). tutaj jak uwazam nalezy kierowac sie przede wszystkim obserwacjami paleniska tzn. czy i w jaki sposob wypala sie paliwo, oraz wygladem i iloscia popiolu, po kilku latach uzywania pieca z podajnikiem jestem w stanie ustawic maksymalnie wydajnie czas podawania/przerwy, przy czym czas podania skrocilem ostatnio do 12s. - prawdopodobnie groszek tegoroczny jest bardziej kaloryczny niz poprzednio, choc kupuje zawsze z tego samego zrodla.
                  • Gość: icek Re: Eko-Groszek? IP: *.183.135.48.dsl.dynamic.t-mobile.pl 13.12.12, 09:06
                    Ty filozof najlepiej kupuj opał 10 lat wcześniej i go leżakuj to może nabierze mocy ( dżuli ) jak leżakujące wino.... he he he he
                  • angrusz1 Re: Eko-Groszek? 13.12.12, 10:04
                    Częstochowicz napisał :

"Jak to wykorzystać w praktyce? O ile nie ma w instrukcji obsługi, zwrócić się do producenta, lub dystrybutora aby podał przy jakiej temperaturze spalin na wylocie, piec ma największą sprawność."

Piszesz to a potem sam sobie zaprzeczasz .
                    Jak można ustalać parametry, żeby sprawność była największa, kiedy co chwila zmieniają się inne parametry wpływające na spalanie .
                    Poza tym czasem ważne jest , aby mieć w domu ciepło a nie żeby sprawność pieca była maksymalna .
                    Przecież po to jest piec na ekogroszek , aby nie siedzieć przy nim cały czas tylko ,żeby grzał sam.

A jeszcze pytanie .
                    Co zrobić , aby węgiel spalał się całkowicie . Węgiel się spala - w w zasadzie jego części lotne i pozostaje taka część tylko węglowa - taki lekki koksik . To też paliwo ale spada do popielnika .
                    Który parametr z - u - trzeba zmienić i jak ?
                    • Gość: Czę100chowicz Re: Eko-Groszek? IP: 80.53.75.* 13.12.12, 20:04
                      Gdybyś czytał uważnie i jeszcze wyciągał wnioski.

angrusz1
                      „Jak można ustalać parametry, żeby sprawność była największa, kiedy co chwila zmieniają się inne parametry wpływające na spalanie .”

Gdzie napisałem, że co chwila zmieniają się „parametry wpływające na spalanie”. Napisałem co między innymi ma wpływ na spalanie, ale że zmieniają się co chwila to gdzie to jest?

angrusz1
                      "Poza tym czasem ważne jest , aby mieć w domu ciepło a nie żeby sprawność pieca była maksymalna.
                      Przecież po to jest piec na ekogroszek , aby nie siedzieć przy nim cały czas tylko ,żeby grzał sam.”

Chyba logiczne, że po to zrobiłem dodatkową automatykę, aby mieć w domu jak najcieplej i spalić jak najmniej węgla. Bez niej częściej siedziałem przy piecu. A „parametry wpływające na spalanie” teraz mnie nie obchodzą nawet jak „co chwila zmieniają się”.

angrusz1
                      „Co zrobić , aby węgiel spalał się całkowicie . Węgiel się spala - w w zasadzie jego części lotne i pozostaje taka część tylko węglowa - taki lekki koksik . To też paliwo ale spada do popielnika .
                      Który parametr z - u - trzeba zmienić i jak ?”

Albo masz ekogroszek o dużej spiekalności, albo za duży nadmuch powietrza. Zakładam, że dozowanie węgla masz prawidłowe.
                      • angrusz1 Re: Eko-Groszek? 14.12.12, 09:27
                        Gość portalu: Czę100chowicz napisał(a):

> Gdybyś czytał uważnie i jeszcze wyciągał wnioski.
                        >
                        > angrusz1
                        > „Jak można ustalać parametry, żeby sprawność była największa, kiedy co ch
                        > wila zmieniają się inne parametry wpływające na spalanie .”
                        >
                        > Gdzie napisałem, że co chwila zmieniają się „parametry wpływające na spal
                        > anie”. Napisałem co między innymi ma wpływ na spalanie, ale że zmieniają
                        > się co chwila to gdzie to jest? "

To twoje słowa z poprzedniego postu :

"Zrobienie powyższego pozwoliło mi na określenie jak czasami niespodziewane czynniki mają wpływ na pracę pieca. Np. pogoda, zawartość wilgoci w powietrzu, temperatura powietrza, czy jest wyż lub niż, siła wiatru. Robiłem też pomiary z wilgotnym węglem. Szokujący wpływ. "

Więc jak to z tobą jest ?
                        Już nie pamiętasz , co pisać trochę wcześniej ?
                        • Gość: Czę100chowicz Re: Eko-Groszek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.12, 22:31
                          Facet czy ty jesteś ślepy, czy dopadła cię demencja ?

Cytat z cytatu:

To twoje słowa z poprzedniego postu :

" "Zrobienie powyższego pozwoliło mi na określenie jak czasami niespodziewane czynniki mają wpływ na pracę pieca. Np. pogoda, zawartość wilgoci w powietrzu, temperatura powietrza, czy jest wyż lub niż, siła wiatru. Robiłem też pomiary z wilgotnym węglem. Szokujący wpływ. "

Więc jak to z tobą jest ?
                          Już nie pamiętasz , co pisać trochę wcześniej ?""

Gdzie tu jest napisane że jakiekolwiek czynniki zmieniają się co chwilę?
                          Czy słowa "czasami niespodziewane czynniki mają wpływ na pracę pieca" to znaczy to samo co "co chwilę zmieniające się". Chyba, że u ciebie "chwilą" są zmiany zjawisk atmosferycznych wystepujące w czasie kilku, kilkudziesięciu godzin. Zazdroszczę życia w świecie równoległym, w którym twoja "chwila" to w moim kilka dni. Ale w zasadzie masz rację, przecież "chwila" to bliżej nieokraślona ilość czasu.
                          Kończę dyskusję na ten temat.

gad z rakowa ma też rację i może być potrzebne ustawianie czasów podawania węgla i przerw pomiędzy podaniami, no i oczywiście korygowanie nadmuchu. Niestety, ale te regulacje to wada pieców z automatycznm podawaniem paliwa, i dużym uproszczeniem regulacji byłoby nie impulsowe, ale ciągłe podawanie węgla do palnika. Oczywiście do zrealizowania tylko w piecach z podajnikiem ślimakowym. Co to daje? Łatwo ustawialna i stabilna praca palnika i mniejsze zużycie energii elektrycznej.

Krytycy i krytykanci na start. Zje..ć ten pomysł.

• angrusz1 Re: Eko-Groszek? 15.12.12, 22:16
                            Częstochowicz napisał :

"Gdzie tu jest napisane że jakiekolwiek czynniki zmieniają się co chwilę? "

Facet zajrzyj do słownika i dowiedz się , co oznacza słowo "niespodziewane " .

Po drugie adresuj posty . Bo nie wiadomo do kogo piszesz .
                      • angrusz1 Re: Eko-Groszek? 14.12.12, 09:30
                        Częstochowicz napisał :

"Albo masz ekogroszek o dużej spiekalności, albo za duży nadmuch powietrza. Zakładam, że dozowanie węgla masz prawidłowe. "

Gdyby był to ekogroszek o dużej spiekalności to powstawałby żużel , bo co innego może się spiekać .
                        Za duży nadmuch ?
                        Sprawdzę . Ale jak za mały to robi się sadza , bo nie wszystko się spala .

Taak, jest wiele parametrów i trudno wyczuć , co ma konkretnie wpływ w danej chwili .
                        • gad_z_rakowa Re: Eko-Groszek? 14.12.12, 16:28
                          wegiel sie nie spala bo masz za krotki czas przerwy, a za dlugi czas podania paliwa. albo skroc czas podania albo wydluz przerwy miedzy podaniami i sprawdz efekt na drug dzien.
                  • agro-jumal Re: Eko-Groszek? 13.02.13, 10:06
                    Najlepiej kupować ekogroszek wysokiej jakości pakowany w worki polipropylenowe o średniej gramaturze przepuszczającej powietrze
                • marian682 Eko groszek 21.09.15, 14:46
                  Proponuję węgiel ekogroszek www.wroclaw-ekogroszek.pl. Węgiel jest bardzo dobry,bez domieszek, suchy.Cena niska,więc myślę,że warto skorzystać.Dowóz i wniesienie na życzenie klienta.Polecam.
        • Gość: Emilka Re: Eko-Groszek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.13, 11:03
          Ja kupuję eko groszek w Raciborzu z firmy SAB international, jestem bardzo zadowolona. Z uwagi na fakt iz jestem kobietą wielkim plusem jest to że posiadają eko workowane więc nie muszę dźwigać ciężarów, węgiel spala się powoli i daje naprawde dużo ciepła, transport tani, trafiłam nawet na promocję świąteczną gdzie był za darmo. Mogę podać nr tel bo naprawde polecam
          32 410 20 54
          • gad_z_rakowa Re: Eko-Groszek? 16.01.13, 20:15
            nie sciemniaj emilko. worek ma co najmniej 25kg wiec dla kobiety (przynajmniej tych ktore znam) to ciezar.
          • 82misiek Re: Eko-Groszek? 16.09.13, 09:08
            Moim skromnym zdaniem nie ma co oszczędzać, bo dobry jakościowo ekogroszek musi swoje kosztować, ale perspektywie i tak wydamy na niego mniej, jeśli będzie on bardziej wydajny. Od kiedy założyłem kocioł od firmy Kołton widzę sporą różnicę w wydatkach na ogrzewanie, więc nie ma co dramatyzować bo i tak jest to znaczna oszczędność.
    • Gość: ccloc Re: Eko-Groszek? IP: *.c198.msk.pl 16.01.13, 20:21
      a gdzie taki groszek można kupic ?
    • Gość: ola Re: Eko-Groszek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.13, 13:53
      pale rosyjskim eko, wprawdzie nie jest tak tani jak czeski ale tanszy niz polski, miałam czeski, szybko sie pali, nie polecam, natomiast zachecam do sprobowania eko rosyjskiego, kupuje raciborzu w firmie sab international, maja je w cenie 680, tak przynajmniej kupowałam jakis miesiac temu, naprawde polecam
      • Gość: miki Re: Eko-Groszek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.13, 16:29
        A ja palę rodzimym Włodarem mało popiołu idzie mi tylko 80kg na dzień nie jest źle. Piec 80kW.
      • Gość: Do OLI albo EMILKI Re: Eko-Groszek? IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.13, 18:22
        To jestes Ola czy Emilka, bo się pogubiłem. Brzydko tak się nachalnie reklamować, zwłaszcza, że sprzedajesz szajs a nie węgiel
        • Gość: Jarek Re: Eko-Groszek? IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.13, 21:16
          Gdzie obecnie sprzedają dobry ekogroszek? Może ktoś poleci. Ostatni mój zakup we Włodarze, w workach foliowych też do niczego. Bardzo mokry, dużo popiołu i żużla.
          • Gość: sl Re: Eko-Groszek? IP: 77.253.226.* 12.02.13, 13:12
            Witam, dokładnie ja też szukam dobrego EKO. Kupilem na probę dwa worki w Zarkach - taki sobie, dwa w czewie, też lipa...
            • Gość: etka Re: Eko-Groszek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.13, 14:19
              W tym sezonie grzewczym co kupię ekogroszek do gorszy. Może ktoś ma sprawdzonego dostawcę.
              • Gość: eko Re: Eko-Groszek? IP: *.play-internet.pl 12.02.13, 15:32
                Z włodara też brałem na próbę tego środkowego therm , tyle popiołu i szlaki jeszcze nie widziałem. Cała szuflada popiołu , szlaki także nie polecam

bralem kiedys od kobitki w czarnym lesie eko , miała bardzo dobry bo z juliusza ale po wprowadzeniu tej akcyzy rowniez się popsuła jakość jak i cena..

zima juz sie powoli konczy , jak ktos by chcial to moge polecic eko groszek max.23J płukany , rosyjski , 25kg za 18,50zł workowany UNI groszek czarne opakowanie. lecz na mrozna zime jest za malo kaloryczny. zalezy od piecia , domu itp.

pozdrawiam
                • Gość: ki83 Re: Eko-Groszek? IP: *.42.0.118.alfanet24.pl 12.02.13, 16:13
                  Poważnie tak jak już chyba gdzieś pisałem, nie pamiętam gdzie.
                  Rędziny przy głównej drodze jak na Radomsko na dołku zza kościołem.
                  Prosta droga, łatwo dojechać. Tylko tam eko ma 27 kalorii.
                  Ludzie, serialnie super eko, długo takiego szukałem.
                  Już robią tam ludzie zapasy, ceny spadły bo koniec sezonu.
                  • Gość: Konrad Re: Eko-Groszek? IP: *.bibl.pcz.czest.pl 13.02.13, 11:08
                    798 170 249 Mogę polecić ze szczerego serca. Nie wyznaje się na kaloryczności ale wiem ile jest czyszczenia pieca po lichym groszku, a tutaj bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie cena i jakość.

Pozdrawiam
                    • Gość: ki83 Re: Eko-Groszek? IP: *.42.6.213.alfanet24.pl 13.02.13, 12:32
                      Nie ważne czy worki plastikowe czy szyte. Dzisiaj Julian czy Pieklorz to nie żaden splendor, jest o wiele innych lepszych groszków, ekogroszków. Polska to węgle generalnie o dużym współczynniku RI czyli dużej spiekalności, dlatego z kalorycznością trzeba uważać. Nie jest prawdą, że węgiel co ma 29MJ/kg jest super, on będzie miał ciepło i moc, ale spieka się i żużluje, staje się płomienny, robią się kalafiory, a ludzie tego nie lubią w domowych piecach.
                      Dlatego trzeba znaleźć kompromis w wartościach kaloryczności i spiekalności.
                      Naprawdę polecam węgiel eko z tych Rędzin, widziałem certyfikat jakości, robiłem badania we własnym zakresie tego groszku. Polecam.... tam jest chyba 606-758-905 tel., ale nie pamiętam bo mam w książce tel.wpisane źle i nie wiem czy to dobry numer.
                      • ekogroszek1 Re: Eko-Groszek? 01.03.13, 03:16
                        eko-groszek
                        eko-groszek z antracytem super mieszanka 30%-40% mniejsze spalanie 30 000J
                        tel.605-839-227

transport gratis - częstochowa i okolice

zadzwoń podwieziemy parę worków na próbę
                        polecam
    • ekogroszek1 Eko-Groszek i eko groszek z antracytem 01.03.13, 03:18
      eko-groszek
      eko-groszek z antracytem super mieszanka 30%-40% mniejsze spalanie 30 000J
      tel.605-839-227

transport gratis - częstochowa i okolice

zadzwoń podwieziemy parę worków na próbę
      polecam
      • angrusz1 Re: Eko-Groszek i eko groszek z antracytem 01.03.13, 07:13
        Do ekogrosze1 :

A skąd w Polsce ten antracyt ?
        • Gość: AB Re: Eko-Groszek i eko groszek z antracytem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.13, 17:31
          Zasadne pytanie, jako że ostatnią kopalnię w której wydobywno antracyt, zamknięto w Polsce
          prawie 20 lat temu. Antracyt (???) pojawiający się u nas pochodzi głównie z Ukrainy i sporadycznie z Rosji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka