Dodaj do ulubionych

Stefan Zeromski

29.11.09, 23:40
Wielu wie, ale jeszcze wiecej nie wie, że gościł kiedyś w Szulmierzu
wielki pisarz Stefan Zeromski.
Ten fakt 49lat temu został uwieczniony pamiatkową tabliczką.
fotoforum.gazeta.pl/photo/5/qe/zb/lvhe/5oOwxDpFLJPeAbEnLB.jpg
Za rok już 85 rocznica śmierci i warto by władze postarały się, by to miejsce stało sie kolejną wizytówką Ciechanowa jak Opinogóra, Gołotczyzna.
Z daleka to miejsce wyglada jako tako.
fotoforum.gazeta.pl/photo/5/qe/zb/lvhe/fMxjwCeeFNGQd6waPB.jpg
Z bliska obiekt prezentuje się jako beznadziejny i wykorzystany wyjątkowo pomysłowo, by nie rzecz rewelacyjnie.
fotoforum.gazeta.pl/photo/5/qe/zb/lvhe/HdbYImwNBkK90xNxaB.jpg
Innych zdjeć nie pokazuję, by nie straszyć czytelników i nie czytać komentarzy paru zagorzałych urżedników miejskich,więc nie rzucam dziś nazwisk osób na jakich można palcem wskazać w tym wątku.

Obserwuj wątek
    • dz1ad3k Re: Stefan Zeromski 30.11.09, 00:10
      Bardzo ważny problem poruszyłeś Łaziku. W poprzednie lato wracając z grzybów
      oglądałem ten obraz nędzy. Moi rodzice pamiętają czasy kiedy jeszcze nie tak
      dawno była tam poczta i dwór był w dobrym stanie. Warto by dojść kto jest
      odpowiedzialny za dewastację pamiątki po wielkim Polaku i po Cyprysińskich. Rok
      temu widać było jeszcze metalowe kolumny na których wsparty był dach altany.
      Stan jest jeszcze do uratowania. Mam nadzieję, że tym razem nie chodzi o
      zdewastowanie i odkupienie za bezcen. Aż się prosi żeby zrobić tam małe muzeum a
      pozostałą część przekazać na cele lokalnej społeczności (ale świetlicę nie
      mieszkania komunalne).
      Upominamy się o dwór w Szulmierzu. Oczekujemy szybkiego działania. Niech władze
      pokażą, że Żeromski interesuje je nie tylko jako obrazek na banknocie.
      Proszę bardzo
      powiat
      chwali się pobytem Żeromskiego i jest zdjęcie pomnika bo pokazanie dworu było by
      wstydliwe.
      • Gość: a Re: Stefan Zeromski IP: *.centertel.pl 30.11.09, 05:53
        Dobrze, że jeszcze stoi, bo mogło być jak w Pawłowie np.
    • Gość: zaTUSKany o Re: Stefan Zeromski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.09, 08:46
      www.kaczorowska.com/index.php?numer=5&nr=2&idkr=23
      a tu nie przeczytamy co poeci zobaczyli?
      Polecam ciekawy tekst jako dodatek do dyskusji

Po obiedzie (w restauracji Gawra) wszyscy wyjechali do oddalonego o dziesięć
      kilometrów Szulmierza, gdzie w Szkole Podstawowej im. S. Żeromskiego, odbyła się
      najpierw promocja najnowszego numeru „Ciechanowskich Zeszytów Literackich” (nr
      9), zatytułowanych „Żeromski na salonach”. Periodyk ten jest od 1999 roku
      wydawany przez Ciechanowski Oddział Związku Literatów Polskich i podobnie jak
      cała CJP, wspierają go finansowo samorządy, w tym wojewódzki. Promocja tego
      rocznika jest zawsze bardzo uroczysta, w różnych miejscach (w zależności od
      wiodącego w danym roku tematu pisma), z licznym udziałem gości. W środę, 10
      października, też przybyła do odświeżonej szkoły w Szulmierzu większość z 50
      autorów Zeszytów, a także parlamentarzyści, liczni reprezentanci władz
      państwowych i samorządowych, na czele z dyrektorem ciechanowskiej Delegatury
      Urzędu Marszałkowskiego Woj. Mazowieckiego Piotrem Wójcikiem. Wśród zaproszonych
      prelegentów była współautorka CZL nr 9 Maria Mironowicz-Panek, kustosz Muzeum
      Stefana Żeromskiego w Nałęczowie, która wygłosiła odczyt o autorze „Syzyfowych
      prac” i zaprosiła wszystkich do odwiedzenia nałęczowskiej placówki.
      W programie była też promocja świeżo wydanej książki Barbary Bielastej pt.
      „Szulmierz i okolice”, wydanej przez miejscowy Urząd Gminy w Regiminie –
      fragment tej książki, o związkach Stefana Żeromskiego z Szulmierzem, został
      również opublikowany w tegorocznych Zeszytach Literackich. W szkole w Szulmierzu
      można było także zobaczyć wystawę poświęconą Stefanowi Żeromskiemu (przygotowaną
      przez Powiatową Bibliotekę Publiczną w Ciechanowie) i wysłuchać recitalu
      miejscowego barda, nauczyciela Witolda Adama Rosołowskiego. Szkoła wspólnie z
      samorządem gminnym bardzo przygotowała się do podjęcia gości CJP, wydała nawet
      specjalny, poświęcony swojemu terenowi, w tym pobytowi Stefana Żeromskiego w
      Szulmierzu, numer swojej gazetki „Szkolne wieści”.
      • Gość: zaTUSKany o Re: Stefan Zeromski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.09, 09:52
        Z pamiętnika pani Teresy ciąg dalszy, ale ten ciekawszy.
        Pan Marek Zalewski jeśli myśli ,że niektórzy spychają prace na innych to może
        odniesie się do tego co jego koledzy i znajomi obiecali lat temu kilka w
        szerszym gronie i są tego świadkowie.

Ciechanowscy literaci pragnęli tą wizytą przypomnieć Szulmierz i jego chlubne
        tradycje oraz prosić władze o większą troskę, aby nie dopuścić do jego zupełnej
        ruiny.

Miejscowi radni czuli się dowartościowani wizytą gości i obiecali, że postarają
        się o uregulowanie stanu własnościowego budynku, przygotowanie projektu na
        renowację i zabiegi o fundusze na ten cel.
        • lazikamator Re: Stefan Zeromski 02.12.09, 23:29
          O ile dworek w Szulmierzu jest jeszcze do uratowania to taki stan za kilka lat czekać go będzie jak ten uroczy schowany w pięknym zaniedbanym parku w Nuzewku
          Jeszcze niedawno ten dworek był zamieszkany i az prosił sie by ktos go kupił i wyremontował.
          Teraz jest to miejsce dla lokalnych łazikow pijaków i obiekt mocno zdewastowany w srodku.
          fotoforum.gazeta.pl/photo/4/lg/mi/iqvb/SQ2MD2A5S6xcZf5PtB.jpg
          fotoforum.gazeta.pl/photo/4/lg/mi/iqvb/LS5uw9mYhHTlAeBIbB.jpg
          fotoforum.gazeta.pl/photo/4/lg/mi/iqvb/1VR7vFCyKfBSnUwCVB.jpg
          fotoforum.gazeta.pl/photo/4/lg/mi/iqvb/YaWqPb8hYzHw6VzcwB.jpg
          fotoforum.gazeta.pl/photo/4/lg/mi/iqvb/Pm8mm5TBWBQbH2ePUB.jpg
        • Gość: marek zalewski Re: Stefan Zeromski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.09, 20:00
          ...Panie /Pani zatuskany jak będę ,,ministrem kultury'' to możesz na mnie liczyć
          a póki co skoro zostałem wezwany do odpowiedzi to mogę tylko powiedzieć , że
          kolegów i znajomych to Ja sam sobie wybieram ...
          a i o tym co Ja myślę na ten czy inny temat to raczej nie masz zielonego
          pojęcia... no ale może jesteś duchem świętym...
          Po pierwsze to Dwór w Szulmierzu ma chyba jakiegoś właściciela?
          Po drugie mogę dodać , że pomnik Stefana Żeromskiego przed dworem wykonał mój
          profesor Tadeusz Łodziana. Pod jego okiem robiłem dyplom w Akademii Sztuk
          Pięknych w Warszawie ... no ale to nie znaczy , że mam się tym dworem zająć...
          A tak na koniec to oczywiście macie dużo racji , że byłby to wspaniały ,,gest''
          literatów ciechanowskich jak by się zajęli tym miejscem i zdobyli kasę na
          rewitalizację tego miejsca ale na dzień dzisiejszy to chyba bardziej są
          zainteresowani Sarbiewskim i tym , że na to nazwisko zapewne łatwiej znajdą KASĘ
          bo to ,,temat unijny''... bez pieniędzy to same idee możecie sobie schować sam
          nie wiem gdzie... pozdrawiam
    • Gość: ms18 Re: Stefan Zeromski IP: *.adsl.inetia.pl 05.12.09, 19:09
      A może dworek w Szulmierzu przejęłoby ciechanowskie muzeum ? Dworek byłby częścią Muzeum Pozytywizmu, osoba Żeromskiego pasowałby idealnie. Za rok wybory, pan Struzik zapewne rzuciłby trochę grosza na taką inwestycję.
      • Gość: Dominika Re: Stefan Zeromski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.09, 11:14
        Z tego co się orientuję, po CJP w Szulmierzu były prowadzone rozmowy z wójtem gminy Regimin. Niestety nie jest on właścicielem obiektu, jest prywatną własnością ( w dokumentach). Coś w tej sprawie miał czynić. Czy coś zrobił- nie wiem. Ale środków unijnych nikt na nie swój obiekt nie dostanie.
        • Gość: zewsiszulmierz Re: Stefan Zeromski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.09, 11:50
          jest tam tabliczka ze jest tam biblioteka wiec nie jest tak ze gmina jest bezsilna , bo ja bym remontowal budynek za udostepnienie lokalu na ta biblioteke
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka