Dodaj do ulubionych

projekt domu

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.12, 15:45
hej wszystkim!
mam takie pytanie...razem z mężem planujemy pobudować sobie domek ale że z kasą cienko to chcieliśmy wybudować domek w ratach...tzn teraz to co najpotrzebniejsze (kuchnia łazienka pokój) a potem sobie powoli dobudować resztę.Czy wiecie czy jest to możliwe?czy jest jakiś projektant który zaprojektowałby nam ten pierwszy poziom a z przypływem kasy resztę czy to nie możliwe?muszę prosić o cały projekt?
Obserwuj wątek
    • Gość: Generał Re: projekt domu IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.12, 15:52
      Jak sobie wyobrażasz budowanie domu na raty, stawia się cały odrazu, a nie w częściach, nie masz kasy to won do banku, lub do zastępczaków
      • Gość: md Re: projekt domu IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.12, 22:03
        Gratulujemy panu kultury..

Myslę,że projekt musicie mieć,pozwolenie na budowę itd.. To podstawa. A w jakim tempie będziecie budować, to wasza sprawa, zawsze można się "rozbudować". Powodzenia!
        • Gość: gall Re: projekt domu IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.12, 22:21
          P .general niech sobie odpusci swoje czerskie porady, a co do domku projekt musicie miec na caly dom, budowe muscie zaczac rowniez w okreslonym czasie od zdobycia pozwolen (chyba 3 lata) Pomysl z budowa pokoju i kuchni potem reszty chyba jest malo realny chyba ze dom w parterze albo przebudowa starego. Jesli juz to stan surowy otwarty( zamkniety) w jednym etapie potem ew. wykanczanie poszczegolnych etapow . Sposobow jest naprawde wiele ale po zapytaniu wnioskuje iz nie wiele poczyniliscie trudu w kwesti budowy ale zycze powodzenia
          • Gość: wiktoria Re: projekt domu IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.12, 22:29
            Polecam Panią Wiklińską, mieszka na Nowozagumiennej
            Tu są namiary:
            www.pkt.pl/s/ciechanow/143112/wiklinska_w_uslugi_w_zakresie_projektowania_w_planowaniu_przestrzennym.html
    • Gość: ... Re: projekt domu IP: *.play-internet.pl 25.08.12, 00:11
      Idziesz do biura projektowego,tam zamawiasz projekt domu o prostej bryle,tak jak zrobił to mój brat,może dla niektórych jest to śmieszne ale powierzchnia użytkowa to około 60 m,sypialnia,salon,kuchnia,łazienka korytarz,kotłownia...pózniej zakupił projekt rozbudowy domu o dodatkowe 40 m,koszt takiej budowy etapowej jest większy od standardowej,ale dzięki temu nie musiał zaciągać kredytu.Tak więc ,musicie dobrze przemyśleć sprawę.Pozdrawiam i życzę trafnej decyzji.
      • Gość: domovoy Re: projekt domu IP: *.183.237.166.dsl.dynamic.t-mobile.pl 25.08.12, 18:44
        mieszkam w bloku 40 lat jeszcze za czasow okupowanej polski przez czerwonych po stalinowskich ubekow, jako osoba dojrzala radze kupic ci mieszkanie w bloku
      • Gość: bezdomna:) Re: projekt domu IP: *.centertel.pl 26.08.12, 15:43
        dziękuję Panu/Pani za odpowiedź.Właśnie o to mi chodziło tylko ja się nie znam i nie wiedziałam jak to wytłumaczyć dlatego może ktoś mnie nie zrozumiał ale "Gość..." ujął to trafnie.Chodziło mi o to czy można właśnie kupić projekt i wybudować maleńki domek a potem dokupić projekt rozbudowy...wiem że to może więcej wyniesie ale nie chcę się pakować w kredyty..

Co do "Generała"..WAL SIĘ PAN! Po to jest forum żeby omawiać rożne sprawy i pytać jeśli ktoś czegoś nie wie! Gdyby nie to że to forum to dostałbyś wiązkę bo BARAN jesteś!

do "domovoy": mieszkamy na wynajmowanym i ja dziękuję już za mieszkanie..wychowałam się na wsi i tam chcę wrócić...cisza, spokój..
        • Gość: oczko Re: projekt domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.12, 00:23
          bezdomna musisz zacząć od wzięcia mapkę swojej działki / mówiąc potocznie/ z Urzędu Miasta koszt 36 zł.Następnie wziąć wniosek z UM wypełnić i razem z tą mapką złożyć w UM aby uzyskać zgodę tzw WARUNKI ZABUDOWY . Czeka się ok 2 miesięcy na decyzję. Decyzję otrzymujesz za darmo. Następnie bierzesz geodetę który robi 4 mapki do celów projektowych -koszt 500 zł. W internecie szukasz projektu domu/jest ich tysiące na każdą kieszeń, od małych do rezydencji/ zamawiasz projekt domu -koszt średnio ok 2000 zł w zależności od projektu. Dostawa w 4 egzemplarzach w kilka dni. Następnie idziesz do biura projektowego z dokumentami o warunkach zabudowy , mapami do celów projektowych, projektem domu który kupiłaś aby projektant naniósł wszystko na mapki, załatwi to wszystko za Ciebie, zrobi również zmiany w projekcie domu i złoży do Starostwa koszt 2500zł. Na decyzję Starostwa czeka się ok 2 miesięcy. Jeżeli decyzja jest pozytywna możesz budować . Przed zaczęciem budowy 2 tyg wcześniej pisemnie powiadamiasz Starostwo ze zaczynasz budowę. Masz 3 lata na rozpoczęcie budowy potem procedurę musisz powtórzyć. Prawdopodobnie w przyszłym roku już nie będzie trzeba tylu formalności . Ma być zmienione prawo budowlane tzn uproszczone pozwolenie na budowę dotyczące m innymi budowy małych domków pisząc w uproszczeniu.
          • Gość: uki Re: projekt domu IP: 80.249.4.* 30.08.12, 16:25
            Jesli masz swoją działkę, a pozbawiona jestes "zadęcia salonowego" które wymaga posiadania 40 m salonu, takiegoz tarasu z podcieniem, 3 balkonów, wykusza i kukułek, to naprawdę można wybudować dom ok. 100 m2 idealny dla 3-4 osobowej rodziny za cenę zblizoną do wartosci mieszkania 70 m2 w bloku z lat 80 tych + jego remont. Ważne żeby część mieszkalna była na 1 poziomie (warto by w projekcie istniała możliwość adaptacji strychu, co mozna wykonać później gdy będzie taka potraeba), linia murów w miarę prosta, dach najlepiej dwuspadowy bez pierdół. Jak znajdziesz jakiś projekt w internecie (a są ich tysiące) to możesz biorąc go na wzór zlecić wykonanie projektu jakiemus architektowi, uwzględniającego twoje poprawki. Ludzie tak robią. Warto też jest zasięgnąć rady osoby która na świeżo jest po budowie, jeśli jest uczciwa to może ci dobrze doradzić. Pamiętaj że jak to mówią, "1 dom buduje się dla wroga, 2 dla obcego, 3 dopiero dla siebie".
    • martysia31 Re: projekt domu 22.02.20, 05:48
      Spokojnie według mnie można wybrać gotowy projekt. Nawet jak już dokładnie wiesz jak ma Twój dom wygladać ile ma mieć metrów, jakie pokoje, to nie powinno być problemem znaleźć coś odpowiedniego. Gotowe projekty domów dają bardzo duży wybór, szczególnie w takich firmach jak Archon, gdzie jest ich bardzo dużo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka