Dodaj do ulubionych

Solidarność z ukrainą

IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 25.11.04, 17:26
Jak narazie solidarność z narodem ukraińskim pokazała ciechanowska Platforma
Obywatelska, wywieszając pomarańczową flagę na warszawskiej

GRATULUJĘ !!!!!!
Obserwuj wątek
    • blondi33 Re: Solidarność z ukrainą 25.11.04, 17:38
      "Ще не вмерла Українa і слава, і воля,
      Ще нам, браття молодії, усміхнеться доля.
      Згинуть наші воріженьки, як роса на сонці.
      Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці.

Душу, тіло ми положим за нашу свободу,
      І покажем, що ми, браття, козацького роду.

Станем, браття, в бій кривавий від Сяну до Дону,
      В ріднім краю панувати не дамо нікому;
      Чорне море ще всміхнеться, дід Дніпро зрадіє,
      Ще у нашій Україні доленька наспіє.

Душу, тіло..."
      • blondi33 Re: Solidarność z ukrainą 25.11.04, 17:40
        "Jeszcze Ukraina nie umarła, ani chwała, ani wolność,
        Jeszcze do nas, młodzi bracia, uśmiechnie się los.
        Zginą wrogowie nasi jak rosa na słońcu,
        Zapanujemy, bracia, w naszym kraju.

Duszę, ciało poświęcimy dla naszej wolności,
        Pokażemy, bracia, że jesteśmy z kozackiego rodu..."

NAPRAWDĘ DUMNA TA PIEŚŃ! PIEŚŃ PRAWDZIWYCH KOZAKÓW!!!
        • Gość: k51 Re: Solidarność z ukrainą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 21:13
          Myślałem, że w naszym społeczeństwie jest więcej prawdy. Co nas obchodzi
          qasirewolucja w tym kraju. Czy mało nam nauki z historii. Kto nas upoważnił do
          bycia Chrystusem Europy i pouczania o demokracji skoro swojej nie potrafimy
          nadać ludzkiego oblicza. Kto przeprosił POLAKÓW za wyrżnięcie WOŁYNIA w 1943 r.
          Kuczma jak i Juszczenko nawet się o tym nie zająknęli. Czy ktoś z Was, którzy
          tak martwicie się o tych rezunów, doświadczył śmierci najbliższych. Dziwię
          się "blondi 33" Twojej fascynacji. Mnie i nie tylko mnie UPA wymordowała
          rodzinę i nic tego faktu nie usprawiedliwi, nawet przeprosiny po czasie. A
          Kwasowi nie wybaczę tego co zrobił niby w moim imieniu - Kuczma i Janukowycz
          nie przeprosili!!!!!!!!
          • blondi33 Re: Solidarność z ukrainą 25.11.04, 21:47
            może Juszczenko przeprosi... skąd wiesz?
            • Gość: k51 Re: Solidarność z ukrainą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 22:21
              Miał na to dużo czasu, a czy słyszałaś jego wcześniejsze wypowiedzi, w których
              pełno nacjonalistycznych akcentów - jak np. Ukraina dla Ukraińców. A co z
              Polakami we Lwowie. Tak się zaczynały poprzednie faszyzmy w rodzaju np. jednej
              uprzywilejowanej rasy panów. Nie mam nic do nich dzisiaj i nie chcę mieć z nimi
              nic wspólnego, bo nie ufam rezunom tak jak i Niemcom, dziwię się tylko naszym
              OMC-POLITYKOM i OMC-MEDIOM i ich fascynacji, po prostu nie rozumiem takiego
              pstępowania. Czy Polsce i Polakom brakuje problemów do rozwiązania, czy nasze
              media i politycy muszą, za moje (nasze) pieniądze, poświęcać obecnie czas
              prawie wyłacznie Ukrainie. Czym ona sobie na to zasłużyła, może stosunkiem do
              pochowanych na Cmentarzu ORLĄT LWOWSKICH?????. Ludzie CO WAM JEST, CZY POLACY
              TO STADO BEZROZUMNYCH BARANÓW. A moze to tak musi być, a może zasłużyliśmy
              sobie na to, żeby postrzegano nas jako awanturników, pouczających mądrasków co
              to nie potrafią przewidzieć skutków swojego postępowania, co to wiedzą jak
              uzdrawiać wyłacznie innych - zwłaszcza tych ze wschodu?????. Czarno widzę naszą
              przyszłość.
              • Gość: Polak Re: Solidarność z ukrainą IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 25.11.04, 22:56
                Współczuję losów rodzinnych, cóż mogę jeszcze powiedzieć..., ale gdyby stosować
                Twoja logikę, to Europa nadal spływałaby krwią zawsze słusznych wojen. Z
                nienawiścią piszesz o rezunach i masz rację. Ale zastanów się, dlaczego te
                zbrodnie były możliwe. Powiem Ci tak: te zbrodnie nadal będą możliwe, jeśli na
                Ukrainie nie przebudzi się społeczeństwo obywatelskie. Wolisz mieć za sąsiada
                Ukrainę totalitarną czy demokratyczną, ludzi zastrszonych i oszołomionych, czy
                świadomych swych powinności moralnych i społecznych. To, ze w Polsce jeszcze
                nie wszyscy się przebudzili z totalitarnego snu to pewne, wystarczy rozejrzeć
                się wokół, Ale czy to usprawiedliwia bierność tych przebudzonych, jesli za
                granicami kraju dzieje się bezprawie? Życzę trochę szerszej perspektywy:
                moralnej, społecznej i historycznej.
                • Gość: k51 Re: Solidarność z ukrainą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 23:13
                  We mnie już dawno nie ma nienawiści, pozostała nieufność, żal, ze nie zdązyłem
                  poznać najbliższych. To na mojego Ojca spadło całe odium rozpaczy. Nie chcę
                  krwi, chcę aby na wschodzie byli normalni nasi sąsiedzi - niekoniecznie
                  przyjaciele. Ale nie mogę zrozumieć tego co się teraz dzieje w Polsce, skąd ten
                  owczy pęd do pouczania innych. Czy mało jest w naszej historii przykładów gdy
                  na własną zgubę szliśmy z szblą uszczęśliwiać innych (min. Cesarza Austrii,
                  który 100 później podziękował nam rozbiorami?). Czy przykład ciągłych wojen
                  z "katolicko-patriotycznego ???" obowiązku ratowania Europy przed zalewem ze
                  wschodu nie uczy niczego. Ja Ukraińcom nie bronię walki o demokrację, ale nie
                  chcę mieć wrażenia, że to wszystko odbywa się na naszych ulicach, a to właśnie
                  robią nasze media i politycy. Więcej wstrzemięźliwości w sądach i osądach. Oni
                  dzisiaj dziękują Polsce i Polakom bo to dla nich wiatr w plecy. Ale wspomnisz
                  moje obawy kiedy wszystko się uspokoi - nikt nam nie podziękuje, a jeżeli, to
                  będą to podziękowania w stylu Rady Miasta LWOWA - żadnych słów o martyrlogii
                  Polaków w roku 1921. Tyle, chcieli demokracji - więc ją mają.
                  • Gość: Mamemu Re: Solidarność z ukrainą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 13:09
                    Ten owczy pęd to naturalan cecha,głęboko zakorzeniona w polskiej mentalności.
                    Polacy zawsze się moblizowali, kiedy trzba było coś zrobić, gdzieś pokrzyczeć...
                  • Gość: Polak Re: Solidarność z ukrainą IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 26.11.04, 17:49
                    Ależ tu nie chodzi o żadne pouczanie! Chodzi o zwykłe wsparcie moralne, takie,
                    jakie otrzymaliśmy z Zachodu w momencie wprowadzenia stanu wojennego. Jak byśmy
                    się czuli, gdyby wszyscy wtedy wydali na nas wyrok: niech ta Polska wreszcie
                    wróci, tam gdzie jej miejsce - w łapy Rosji. Myślę , że właśnie dlatego nie
                    możemy milczeć. Polska to taka Ukraina, tylko trochę bardziej na zachód.
          • Gość: odp Re: Solidarność z ukrainą IP: 213.77.7.* 26.11.04, 17:21
            UPA jak wiesz zapewne, podobnie jak nasza AK, walczyla o EPODLEGLOSC. Ale
            zgadzam sie, ze nic nie usprawiedliwia straszliwych zbrodni. Jednak zerknij na
            akcje WISLA lub pogrom w Jedwabnem. My po prostu i nasze pokolenie jestesmy
            skazani na taki los, jaki wyznaczyla nam historia .......
            • Gość: odp Re: Solidarność z ukrainą IP: 213.77.7.* 26.11.04, 17:22
              NIEPODLEGLOSC
          • Gość: bzyk Pora umrzeć Panie k51 !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 00:09
            Bo po Chrześćjańsku nie wybaczysz, a młodzież na pokolenia nauczysz nienawiści.
            Stało się, nie zmienimy tego. Nie słuchasz Papieża, szkodzisz człowieku takim
            gadaniem i tego nie rozumiesz.
          • Gość: mount Re: Solidarność z ukrainą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 18:40
            A czy to Kuczma pozabijał te tysiące Polaków? Nie można ciągle przepraszać, bo koło będzie się wciąż zamykać. Walczmy o normalizację!
    • Gość: Młodocentrysta Re: Solidarność z ukrainą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 17:04
      Ja sie bezczelnie pochwalę - nie tylko PO, ale także ciechanowskie "Młode
      Centrum" manifestowało poparcie dla Demokratycznej Ukrainy... Zebraliśmy dość
      duzo podpisów, dziękujemy wszystkim, którzy przyłączyli się do naszej akcji!
      • Gość: k51 Re: Solidarność z ukrainą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 17:25
        .... i starczy .... - zajmijcie się teraz sprawami polskimi - bezrobociem,
        biedą, nauką i tym wszystkim co przysparza krajowi powodzenia
        • Gość: 1010 Re: Solidarność z ukrainą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 18:28
          Drogi k51 - Solidarność z Ukrainą, to jak najbardziej polska sprawa, może nie
          taka jak bezrobocie, bieda, nauka, ale bardzo strategiczna. Nie możemy myśleć
          tylko o własnym podwórku. Stefan Batory za marnych parę dukatów (kasa była mu
          potrzebna na walkę ze zbuntowanym Gdańskiem) zgodził się by elektor
          brandenburski przejął kuratelę nad chorym umysłowo księciem pruskim. Za tegoż
          samego króla (skądinąd jednego z najlepszych w naszych dziejach) Litwini
          odeszli spod obleganego Pskowa, pozostawiając koroniarzy. Niespełna sto lat
          później "gościli" Moskali u siebie, a ci zabawili się w stolicy WXL tak, że jak
          pisał kronikarz: "Wilna w Wilnie znaleźć nie było można".
          I coś z bliższej historii. W rokowaniach w Rydze po wojnie polsko-bolszewickiej
          Sowieci byli gotowi zgodzić się na granicę z drugiego rozbioru. Marszałek
          chciał byśmy odgrodzili się od ZSSR niepodległymi państwami, m.in. Ukrainą. A
          wiodący prym w polskiej delegacji endecy wbili mu nóż w plecy, bo zgodzili się
          na podział Ukrainy. I co stało się po 17. IX 1939? Czy gdyby wtedy istniała
          duża (nawet bez Lwowa) niezawisła Ukraina, nie byłoby lepszym rozwiązaniem?
          • Gość: sceptyk Re: Solidarność z ukrainą IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 26.11.04, 21:18
            ja bym się nie wysilał. K51 i tak nie zrozumie. to jest polityk albo urzednik
            (na jedno wychodzi - mentalność zaściankowa):)
            • Gość: k51 Re: Solidarność z ukrainą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 15:22
              Kiedy brakuje argumentów to psługujemy się inwektywami - prawda "sceptyku"?
              Zaściankowość to właśnie zachowania twoje i tych co pouczają inne nacje o tym
              co dla nich dobre. Można i trzeba mieć swoje zdanie nt. tego co dzieje się z
              demokracja na Ukrainie, na Białorusi, ale nikt nie dał nam prawa do pouczania
              bo u nas też niektórzy chcą " ... demokrację szarpnąć za cugle ..." Ciekawy
              jestem jakie miny mieliby ci wszyscy krzykacze gdyby Janukowycz wygrał w
              planowanej III turze. Ciekaw jestem jaka byłaby ich reakcja na podobne
              zachowanie i pouczenia ze strony tych, którym dzisiaj mówią co dobre. Jeszcze
              raz twierdzę, że sama historia pokazuje jak nam dziękowano za zaangażowanie w
              sprawy innych. Nie jesteśmy USA, Rosją, Francją, Anglią czy Niemcami, ale
              aspiracje są na bieżąco. Dobrze ktoś powiedział o tym, że niektórzy Polacy
              chcieliby z Polski zrobić Chrystusa Europy, ale "to se ne vrati"
              Z tymi zawodami "sceptyku" nie trafiłeś - ani jedno ani drugie.
              • Gość: 1010 Re: Solidarność z ukrainą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 15:34
                Drogi k51, "to se ne vrati" to niech sobie powie pewien eksszpieg z KGB,
                obecnie rezydujący na Kremlu. A jeśli chodzi o III turę wyborów na Ukrainie, to
                wystarczy był była po prostu uczciwa. Bo chyba nie kwestionujesz dowodów na to,
                że dwie poprzednie uczciwymi nie były. No chyba, że uważasz, tak jak pewien
                politolog z Moskwy, że to wszystko sprawka Zbigniewa Brzezińskiego i jego synów?
                • Gość: k51 Re: Solidarność z ukrainą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 19:42
                  Nie kwestionuję oszustwa wyborczego, a Ukrainie życzę powodzenia w reformowaniu
                  kraju i wychodzeniu spod skrzydeł "matuszki". tylko nie za bardzo rozumiem
                  dlaczego znowu idziemy na czyjąś wojnę. Doświadczenia naszego stanu wojennego i
                  długiej (10 lat) drogi do pełnej niepodległości każą z wielką rozwagą
                  podchodzić do tych wydzrzeń. Oni tam nawet nie będą wiedzieli, że nimi Putin
                  manupuluje. Myślę, że przed Ukrainą długa droga do pełnej niezawisłości, a -
                  jak go nazwałeś - eksszpieg z KGB, tak łatwo nie odpuści. Stara Europa też
                  niewiele będzie mogła zrobić, za bardzo zależy jej na dobrych stosunkach z
                  Rosją. Ale gdyby im się udało bardzo się będę cieszył. Pozdrawiam
              • Gość: sceptyk Re: Solidarność z ukrainą IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 29.11.04, 00:04
                będę się jednak upierał: prezentujesz mentalność zaścianka (nie chcę Cię
                obrazić, wyrazam jedynie swoją opinię). Ciąglę odwołujesz się do reakcji
                Euoropy, Rosji, zastanwawiasz się, jak nam podziękują. Człowiek wielkoduszny
                tym różni się od małodusznego tym, że w momentach ważnych kieruje się etyką i
                elemantarną ludzką solidarnością, wyrażająca się w sprzeciwie wobec kłamstwa i
                bezprawia.Zascianek rozumiem jako rozumowanie wyłacznie w kategoriach własnego
                interesu (choćby nawet był to interes narodowy). Są sprawy i wartości, które
                przekraczają ciasny horyzont doraźnych korzyści.
    • ahorn Re: Solidarność z ukrainą 28.11.04, 18:36
      Solidaryzując się na pomarańczowo udzielamy tym samym poparcia dla prawa Narodu
      Ukraińskiego do wolnych i sprawiedliwych wyborów. Jeśli Państwo takie prawo
      zagwarantuje swoim Obywatelom - również w praktyce - wtedy trzeba będzie
      uszanować każdy wybór. A że nasza solidarność ma kolor pomarańczowy... cóż... z
      reguły bronimy słabszych i poszkodowanych. Nikomu niczego nie nakazujemy, nie
      narzucamy i... nie narzucajmy! - to rzeczywiście byłoby uzurpacją praw nam nie
      przysługujących.
    • Gość: anka Re: Solidarność z ukrainą IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 29.11.04, 18:40
      Dziś zauważyłam fajną akcję poparcia wolności i demokracji dla Ukrainy .
      Polegała na wiazaniu pomarańczowych wstążek na anteny samocchodów i
      rozdawnictwie ulotek . Robiła to chyba Platforma na ulicy Warszawskiej . Było
      wspaniale . Ludzie zatrzymywali samocchody na ul. iprosili owstążki .
      Ciechanowianie jesteście wspaniali gratulacje tak trzymać
    • tt3m Re: Solidarność z ukrainą 30.11.04, 09:21
      Towarzystwo Twórców Trzeciego Tysiąclecia (TTTT) postanawia włączyć się w
      spontaniczny ruch wolnościowy naszych sąsiadów z Ukrainy. Uważamy, że
      popieranie dążenia do wolności i samostanowienia jednostek oraz narodów jest
      powinnością każdego twórcy.
      Zafascynowani formą spontanicznego protestu mieszkańców Ukrainy, członkowie
      TTTT organizują konkurs plastyczny (wszystkie formy) pod nazwą „Pomarańczowa
      Ukraina - barwy wolności”.
      Zwracamy się z prośbą o przesyłanie prac do konkursu plastycznego oraz placówek
      (szkoły, uczelnie, domy kultury, pomoc społeczna, stowarzyszenia) oraz od osób
      fizycznych. Prosimy również o zrozumienie tak krótkiego terminu przekazania
      prac (10 grudnia 2004) ale sytuacja na Ukrainie wymaga szybkiego działania.
      Jest to działanie spontaniczne i partyzanckie jednakże taka również jest
      sytuacja u naszych wschodnich sąsiadów. Najlepsze prac zostaną nagrodzone i
      przekazane na Ukrainę.
      Włączając się do naszych działań, włączycie się Państwo do ogólnoświatowego
      ruchu poparcia dla wolności na Ukrainie.
      TTTT, ul. Różyckiego 46, 06-400 Ciechanów tel. 0-504-124-796
    • Gość: wowo Re: Solidarność z ukrainą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 15:24
      Brawo,wszyscy są za ukraińskimi nacjonalistami,spadkobiercami upa.Gdyby ci
      demokraci z pod znaku tryzuba mogli wycieli by nas w pień.Robili to po wojnie w
      Bieszczadach,więc mają wprawę.Nienawiść do nas wyssali z mlekiem matki.
      • Gość: 1010 Re: Solidarność z ukrainą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 17:11
        Ależ ty musisz mieć żal, że nie załapałeś się na udział w akcji "Wisła"? A może
        brałeś w niej udział i kombatancka łezka z KBW w oku się zakręciła?
        • Gość: k51 Re: Solidarność z ukrainą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 11:27
          Komentarz do wypowiedzi wowo jest niesmaczny. Ludzie mają prawo do pamięci o
          potwornych zbrodniach band UPA, a jeżeli nie byłeś ich świadkiem to nie obrażaj
          ttych, którzy wtedy ginęli
          • Gość: 1010 Re: Solidarność z ukrainą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 12:32
            Ta, a wypowiedź wowo była wzorem obiektywizmu
    • nowa_rumunka Re: Solidarność z ukrainą 02.12.04, 08:21
      A ja idąc Warszawską po pomarańczowy lakier do paznokci pomyślałam że się
      platformersom pokręciły epoki i wywiesili ploretayacką flagę. No bo ani to lata
      50-te ani 1 maja. Ale od kiedy PO stała się populistyczna wszystko jest
      możliwe. A to jednak pomarańczowa a nie czerwona flaga. No, przepraszam.
      Przepraszam i popieram. Szłam sobie o zmroku więc uległam złudzeniu
      najprawdopodobniej. A może jednak czerwona? Muszę sprawdzić raz jeszcze.
      • Gość: Stary Re: Solidarność z ukrainą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 10:21
        Musisz Nowa Rumunko uważać przy tak aktywnym popieraniu demokracji aby lakier z
        paznokci nie zszedł - pomarańczowy ? a może jednak czerwony ? nie ty przeciez
        z tej złości do wszystkich paznokcie obgryzasz
        • Gość: Fantagiro Re: Solidarność z ukrainą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 00:54
          Ależ Nowa Rumunka ma rację - ta flaga jest a) w nijakim kolorze, b) brudna.
          Brudne sa rónież pozostałe wiszące na platformerskim balkonie flagi, ale kiedyś
          chybo coś z tym zrobią. Tyle, że ja też miałam wątpliwości, co to za kolor.
          Chociaż paznokci nie maluję, drogi Stary i nie obgryzam.
          A zauważyliście, że u nas nie ma pomarańczowych szlaików w mieście? Ktoś wie,
          gdzie taki kupić? Nawet nie dla Ukrainy, tylko dla przełamania depresji zimowej?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka