Dodaj do ulubionych

Jeżdziectwo

02.04.06, 18:33
Na terenie Ciechanowa funkcjonuje parę stadnin, a radzej gosp.
agroturystycznych, gdzie mozna pojeździć konno rekreacyjnie, sportowo lub
uczyć się tej jakże trudnej sztuki.

Co sądzicie o poziomie jeździectwa w Ciechanowie. Jakie macie uwagi i
zastrzeżenia do szkołek jeździeckiech. Czekam na opinie.

Chętnie porozmawiam z osobami, które pasjonują się tym sportem.

Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • mamemi Re: Jeżdziectwo 03.04.06, 10:29
      Aleksandro,
      wprawdzie nie mogę powiedzieć o sobie, żebym była pasjonatem jeździectwa, jednak
      próbowałam. Jakieś dwa lata temu korzystałam z nauk u Grzegorza Nałęcza w
      stadninie w Niestumiu. Moim zdaniem to bardzo dobry, wymagający nauczyciel.
      Jeździ do niego kilkoro moich znajomych i chwalą sobie. Zwłaszcza, że są wśród
      nich i tacy co już na prawdę dobrze jeżdżą.
      Ja niestety nigdy nie wyjechałam w teren. Nagle zaczęłam się bać koni, a taki
      jeździec jest do niczego, jak sama zresztą wiesz. Szkoda, bo sport to piękny i
      niesamowity.
      Pamiętam jak doskonale się czułam, kiedy po męczącym dniu mogłam pobyć na łonie
      natury. Godzina wśród koni była niczym wekendowy odpoczynek. To niesamowite jak
      konie relaksują.
      Powiedz coś teraz Ty!
      • aleksandra.i Re: Jeżdziectwo 08.04.06, 22:51
        Ja nie uczyłam się w żadnej szkółce jeździeckiej. Jestem samoukiem. Mam własną
        klaczkę. Cóż w Ciechanowie braknie mi westernu. Pozatym trochę czasu kręce się
        już w metodach naturalnych.

A co do strachu można go przezwyciężyć. Co prawda trzeba chcieć i poświęcić
        trochę czasu, ale opłaca się.

Pozdrawiam
        • mamemi Re: Jeżdziectwo 10.04.06, 15:24
          Aleksandro, a próbowałaś w Sarnowej Górze? Tam były gitarzysta Lady Pank
          otworzył taki ośrodek wypoczynkowy właśnie w stylu westernu. Co prawda dawno tam
          nie byłam (przeszło rok temu), ale wiem, ze Pan Andrzej miał ogromne
          zamierzenia. Zresztą już w tamtym roku wszystko wyglądało obiecująco. Oni mają
          swoją stronę net.
          Pozdrawiam
    • 06-400c Re: Jeżdziectwo 09.04.06, 13:44
      Jakie są koszty tego sportu?
      Nigdy nie miałam z końmi do czynienia ale od pewnego czasu korci mnie aby
      nauczyć się jeździć.
      Napiszcie jak to wygląda od strony praktycznej.
      Ile trzeba czasu poświęcić (przynajmniej na początku)?
      • aleksandra.i Re: Jeżdziectwo 09.04.06, 17:28
        Myśle, że raz w tygodniu wystarczy. Można częściej, to zależy ile kto ma czasu
        do stracenia.

Rada dla zaczynających: Nie zniechęcać się. Zanim zaczniesz jeździć poćwicz
        troche brzuch i nogi, żeby nie mieć strasznych zakwasów. Na początku trudno jest
        załapać co gdzie i jak. Jaki dosiad i wogóle. Pojawia się trach przy galopie, że
        się spadnie, ale wszystko z czasem mija, a pojawia się przyjemność.

Serdecznie polecam zacząć jeździć. Myśle, że w Agro Turze w Niestumiu można
        zacząć naukę jazdy, ponieważ jest to jeden z lepszych i większych ośrodków
        agroturystycznych w Ciechanowie.
        • aleksandra.i Re: Jeżdziectwo 09.04.06, 17:33
          Przepraszam pomienełam zagadnienie kosztów.

Z tego co się orientuje (to było w lato 2005) karnet na 10 jazd kosztuje 200zł,
          czyli stosunkowo niewiele (mówie tutaj o Niestumiu). W Gaji (Pęchcin) jedna
          godzina jazdy to 30zł, ale nie wiem może coś się zmieniło, więc informacje nie
          są do końca wiarygodne.

Co do wyposażenia jeźdca to wystarczy mieć buty z płaską podeszwą (najlepsze są
          adidasy). Jakieś spodnie dresowenie, nie trzeba mieć odrazu specjalistycznych
          spodni typu bryczesy, które kosztują nie mało. Toczek lub kask chyba można
          wypożyczyć, ale nie jestem pewna.
          • flyguy71 Re: Jeżdziectwo 09.04.06, 17:56
            alex jesteś miła ale 06 nic nie pomoże :-) za straty w kontakcie trener jazdy
            powinien doliczyć od razu tysia i lonże pod prądem mieć :) "odruchem Pawłowa"
            szkolić to coś
            • mamemi Re: Jeżdziectwo 10.04.06, 15:21
              flyugy, co to za bełkot? Jak nie wiesz co powiedzieć, to lepiej nic nie mów
        • 06-400c Re: Jeżdziectwo 18.04.06, 23:22
          Olu, a którą szkółkę polecasz? Można rosić ewentualnie o jakiś namiar?
          Najlepiej nr kom.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka