little_town 29.09.06, 23:47 Dziś na zamku była prezentacja ostatecznego projektu przebudowy zamku. Będzie głównie szkło i beton :/ Zdjęcia mozna zobaczyć tu: czasciechanowa.pl/forum/viewtopic.php?t=49&start=15 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fedar Re: Przebudowa zamku 30.09.06, 00:36 To już po ciechanowskim zamku, bo tego co powstanie po przebudowie, zamkiem nazwać już nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
wieremek Re: Przebudowa zamku 30.09.06, 09:26 Jessoo A co to za cholerstwo?? Ani to się je ani pije z naszym Zamkiem Kto na to pozwoli/l?? Mam tylko nadzieje, ze niektórzy forumowicze, zamiast bombardowac siebie, wezmą się za bombardowanie zamku, żeby to zniszczyć zanim powstanie Odpowiedz Link Zgłoś
brian_griffin Re: Przebudowa zamku 30.09.06, 11:22 O! W końcu kawałek współczesnej architektury w Ciechanowie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
widok4 A co, mało tam macie pól i ugorów pod zabudowę?! 26.04.07, 00:15 na te "kawałki nareszcie współczesnej architektury"? Mają chłopki coś wartościowego to zaraz spaskudzą. Chłop czego nie zemle albo nie wydoi to mu nic nie warte. Wytnie, zburzy albo przerobi na taksówke. Osobna historia to te wykształciuchy z dyplomami architektów, pierwsze do projektowania "kawałków współczesnej architektury" dla ciemniaków z kasą. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Przebudowa zamku 04.10.06, 21:50 [PHK1] jeśli szkło i beton to puchatek tego wam nie zrobił napewno i nie akceptował.liberalne i wolne myśli w architekturze po drugiej stronie zamku można budować bo tam jeszcze dużo miejsca ostało się.I na Płockiej 100 szkło i stal to rozumiem dla nowego budynku.Puchatkowi odpowiada tak jak jest,no może czasami jakiś dach rozkładany na czas opadów deszczu w czasie imprez. Odpowiedz Link Zgłoś
fedar Re: Przebudowa zamku 04.10.06, 23:26 Racja. Jeśliby mieli wybudować coś takiego, to lepiej niech pozostanie tak, jak jest teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
1000marcin Re: Przebudowa zamku 04.10.06, 22:54 co za burak pozwolil na tekie cos przecierz to jest zabytek Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Przebudowa zamku 11.11.06, 16:59 [phk1] W ostatnim wydaniu CZASU CIECHANOWA bardzo kontrowersyjny artykuł o zamku ciechanowskim.Osobiście PucHateK1 nie zgadza się z tezami a z jedną szczególnie. 1/zostawić zamek w takim stanie dewastacji i zniszczenia jakim był i to dość dawno ,bo rzymskie coloseum tez nikt nie naprawia od czasów rzymskich ps.wielu 'światłych obywateli z tego miasta pamięta to miejsce niezbyt pozytywnie /na podstawie ich wywiadów/ jako odludzie ,mało ciekawy obiekt ....... ale warto promować to miejsce,stawiać warunki mediom by ten zamek w relacjach pokazywać w całej okazałości jego kształtu,a nie tylko cegły z muru jak to pokazała GAZETA WYBIóRCZA po rajdzie warszawskim w promocji suzuki,to miejsce warte jest promowania a nie ględzenia o coloseum z rzymskiej metropolii z milionami mieszkańców i setkami innych atrakcji turystycznych Odpowiedz Link Zgłoś
little_town Re: Przebudowa zamku 12.11.06, 18:11 Racja, gdyby wszyscy tak myśleli nie odbudowano by np. Starego Miasta w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
batu2 Re: Przebudowa zamku 13.11.06, 07:59 juz nawet wiadomo kto bedzie wykonowaco:) Odpowiedz Link Zgłoś
phk1jeden Re: dobudowa do ratusza 25.12.06, 22:32 [phk1] nowe awangardowe dziełko POdobające się POradnym POwstanie z tyłu ratusza, PucHatKowi nie bardzo pasuje to między już istniejącymi budynkami ,szkoda ,ze tyle imprez plenerowych było z tysiącami mieszkańców z tego miasta,wystarczyło postawić namiot z makietą ratuszabis z hostessami by zbierały opinie i zastanowić się o POtworku architekturki Odpowiedz Link Zgłoś
prezerwator2 Re: dobudowa do ratusza 27.12.06, 10:54 Zamek nie powinien być dotowany z podatków. Nie każdemu zależy na tym aby on dalej istniał.Kwestia jaki ma mieć kształt jego przebudowa to sprawa drugorzędna. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1jeden Re: dobudowa do ratusza 27.12.06, 19:17 [PHK1-PREZER] coś czuję ,że prowokujesz ? Jakie podatki? Przecież to jest nasze dziedzictwo narodowe,historia,tożsamość .... a ty jakieś farmazony,dyrdymały... piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
jortex projekty ratusza [tutaj] 27.12.06, 20:06 Tutaj można obejrzeć WSZYSTKIE projekty konkursowe i na gorąco skomentować :) arch.ciechanow.net.pl/forum/viewtopic.php?t=62&postdays=0&postorder=asc&start=15 zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: projekty ratusza [tutaj] 27.12.06, 20:18 [phk1] sporo tekstu,ładne zdjęcia .Tak niePOradni radni dali sobie kit wcisnąć.Suma nieduza za zwycięski projekt,więc potraktujcie to niePOradni radni za wypadek przy pracy i swoje zdanie napiszcie.A architekci zwyciescy niech szukają nowych awangardowych gwiazd w kosmosie,a kasę niech przepiją na IBIZIE Odpowiedz Link Zgłoś
phk1jeden Re: ratusz 28.12.06, 07:40 [phk1] projekty nowoczesne szklo i stal są ładne ,ale może nie w tym miejscu zrealizowane,żeby nie było ,że PucHatKowi nic sie nie podoba No i zadam pytanie klasyka Kononowicza -BIUROKRACTWO-:)) tak nam sie rozrosnie na TRZY obiekty już,czy to aby koniec na tych trzech? Odpowiedz Link Zgłoś
anula_a Re: Przebudowa zamku 27.12.06, 22:49 dziś rano wywnętrzałam się w wątku o fryzjerkach, że totalne bezguścia w tym mieście, ale patrząc dziś w TC na propozycję rozbudowy ratusza w Ciechanowie i na zawarte w tym wątku propozycje modernizacji zamku dochodzę do wniosku, że to chyba taki niekorzystny klimat naszego miasta, że rzuca sie ludziom na głowę, a raczej na oczy, ta szklana potwora, która ma stanąc koło ratusza, to kompletny dysonans w okolicznej zabudowie - pięknego neogotyckiego budynku ratusza i utrzymanych w podobnym charakterze urzęd zatrudnienia i banku, bez urazy, ale w podobnej sytuacji nie pozwoliłabym tym, którzy decydowali o wyborze tego projektu wybierać projektu psiej budy :( Odpowiedz Link Zgłoś
little_town Re: Przebudowa zamku 28.12.06, 10:55 Dziwnym trafem konkurs na ratusz znów wygrał architekt który zaprojektował zmianę zamku w potworka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Przebudowa zamku 28.12.06, 11:20 [phk1] to Puchatek ma skomentować POlitycznie-:)? czy sPOlegliwie-:)? tą POważnie zaangazowaną pracownię w dzieło rozbudowy Ciechanowa? To może jak z tymi marketami? kaganek oświaty nam przynieśli z zachodu w temacie handelku,nam akurat POlakom,proste pudełka z blachy falistej ze styropianem wewnątrz Odpowiedz Link Zgłoś
neur Re: Przebudowa zamku 06.01.07, 21:13 To wielka tragedia dla naszego miasteczka,,, stracimy ostatni wartosciowy zabytek. Jestem zduzgotany, kiedys sie mogłem pochwalic ze chociash zamek mamy fajny, a teraz bede sie wstydził takiego bochomaza. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Przebudowa zamku 06.01.07, 23:48 [PHK1] ale,ale stop? w TC nr 1 jest pokazany inny projekt budowy DUZEGO DOMU,więc może zmieniło się coś w planach,bo to tylko plany? Odpowiedz Link Zgłoś
jortex Re: Przebudowa zamku 07.01.07, 15:23 W najnowszym TC zaprezentowano nieaktualny już projekt konkursowy z grudnia 2005 roku. Nie wiem, kto podsunął gazecie akurat ten materiał... Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Przebudowa zamku 07.01.07, 16:38 [phk1-jortex] widać też zorientowani w tym TC jak Ciechoroba bo może redaktor ROMEK NADAJ niedopełnił rzetelności dziennikarskiej-:)),bo to nie dotyczyło spraw pracowniczych, a on ostatnio nagrodzony przez panią inspektor GIPIPu Odpowiedz Link Zgłoś
romannadaj Re: Przebudowa zamku 09.01.07, 10:56 Z doborem ilustracji do tekstu o wykopaliskach przy zanku nie miałem nic wspólnego. Dziękuję za życzenia w sprawie przyznanego mi wyróżnienia, choć przyznać muszę, że nie pogniewałbym się, gdyby phk1 złożył mi je w innej, mniej złośliwej formie. Odnośnie ilustracji, rzeczywiście ta zamieszczona w TC jest nieaktualna. To ten sam projekt, ale przeszedł on poprawki, wcale nie kosmetyczne. Nasza koleżanka napisze o nich do najbliższego wydania TC. Pozdrawiam uczestników forum - Roman Nadaj Odpowiedz Link Zgłoś
wieremek Re: Przebudowa zamku 09.01.07, 12:36 Tylko bardzo Pana proszę , zamieście aktualne projekty. Bo społeczeństwo nie wiem już komu wierzyć. Jedni mówią o takich inni o innych. Ja już tu zglupiałam. A chcialabym w końcu dowiedzieć się jak w rzeczywistości bedzie wyglądał i zamek i ratusz.Czy mam się już za wczasu wstydzić ze tu mieszkam, czy jeszcze nie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Przebudowa zamku 09.01.07, 14:22 [PHK1-ROMAN] my lud Ciechanowa-:) widzim tekst,obrazek i RN i dlatego do pana ten tekst.Nie każdy wie jakie są relacje,dlaczego akurat to zdjęcie wprowadzające w b łąd czytelnika. Gratulacje złozyłem z dużą dozą SYMPATI I UśMIECHU wpisując znaczek buźki -:)) I chociaż wiem ,że kazdy pracownik ma zawsze racje jest biedny i pokrzywdzony i wykorzystywany i za darmo może każdą sprawę wnieśc to tyle w temacie pana NAGRODY. Sam Pan wie jak ważne jest zdjęcie prasowe przy danym tekscie. Tak ważne ,że nie poznałem naszego WW w dzisiejszym wydaniu EXTRA ,jak może tego zamku niepoznamy i to nie tylko my Ciechanowianie-:) Pozdrawiam Pana Proszę i tu pisać by wiarygodnośc forum wzrosła,a wie Pan do czego piję zapewne. Odpowiedz Link Zgłoś
jajco13 Re: Przebudowa zamku 09.01.07, 22:02 tylko nie to :( jedyne cudenko ktorym mozna sie chwalic :)ta przybudowka pasuje jak swini siodlo!!!litosci! Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: figo - fago - disco polo 17.01.07, 07:26 [phk1ijajco] zamek jak zamek co ty myslałeś Jajco,że to po to by przed wojskiem gród warowny chronić i kasę wydawać na umocnienia i dach nad głową ludności okolicznej,są mądrzejsze autorytety po szkołach,konkursach,nagrodach z doswiadczeniem w takich sprawach,teraz modne szkło bo chociaż jak się stłucze po imprezce to i wymienic można i łatwo umyć jak okienko w domowym zaciszu.Władze myślą i myslą no to wymysliły,a jak mawiał klasyk Leszek M. jesli mamy poparcie i społeczeństwo nas wybrało wiekszością głosów to mamy akceptację na wszystkie nasze działania i pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: figo - fago - disco polo 17.01.07, 16:50 [phk1] no i figo-fago może będzie z przebudowy,dobudowy,nadbudowy,zabudowy, RATUSZA w szkle ? Tam też łatwo wymienialny element po rozruchach miejscowego moherowego beretu z moherowym kapeluszem w parze z elementem anarchizującym społeczeństwo. Szkło stłuczone na szkło zbrojone się wymieni? A jak się skrystalizuje szkieło i mętne bedzie,też sie wymieni na przezroczyste? Mycie okienek,zamiast tynkowania co kilka lat,toż to sam zysk dla URZęDU Pozdro radni,Ciechanów nie LUWR,ale swojskopiramide mieć bedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
flyguy71 Re: Przebudowa zamku 20.01.07, 16:41 nie! koncepcja jest słuszna - zbudujemy zamek na miarę naszych możliwości - ze szkła i betonu - kupujemy projekt za ile? no ile? a my mamy z tego 70%. A później się to odrzuci i ogłosi, że było to sprzeczne z ogólnie społeczno przyjętą ideą. I zamówimy nowy projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
jortex Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 21.01.07, 16:08 Ze strony UM: "30 stycznia (wtorek), godz. 17.00, Muzeum Szlachty Mazowieckiej, ul. Warszawska 61 Spotkanie z prof. Wiesławem Gruszkowskim, który wygłosi wykład "Zamek ciechanowski a zapisy karty weneckiej". W trakcie spotkania odbędzie się prezentacja projektu "Rewitalizacja Zamku Książąt Mazowieckich w Ciechanowie". Wstęp wolny" No, drodzy moi - jest okazja zobaczenia projektu dra Kleczkowskiego "na żywo" razem z samym projektantem - którego możecie tam "ozłocić" lub "zjechać" za całokształt. Zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 21.01.07, 19:11 [phk1] nie będę tam bo nie mam wtedy czasu,gdyby ktoś był i nasze posty przedstawił i wtedy ustosunkował się arch.Kleczkowski do nich . I ten ktoś wpuścił to na to forum to bardzo proszę.Dużo zdjęć makiet też proszę zrobić i wpuścić na to forum z róznych stron Odpowiedz Link Zgłoś
wieremek Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 21.01.07, 19:22 Ja się postaram być. jesli mi sie uda to i zdjecia ode mnie bedą. Ale nie obiecuję, więc jak ktos jeszcze bedzie mógł iść to bedzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 21.01.07, 19:48 [PHK1-WIEREMEK] dzięki za dobre chęci a jak nie to postaraj się znależc zastepstwo-:)? Odpowiedz Link Zgłoś
flyguy71 Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 21.01.07, 20:10 Puchatku od kiedy nieobecność,niebytność,nieświadomość,niecośtam przeszkadza ci w wyrażaniu opinii - jestem w szoku Odpowiedz Link Zgłoś
wieremek Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 21.01.07, 20:26 Tu chodzi o coś więcej. Zrobiono już ze mnie praktycznie "wariatkę" w temacie odnośnie przebudowy zamku. Cóż ja jestem juz po prostu zla i chce osobiście sie przekonac, bo mam dość słuchania ciąglę od kogos innego - to nie ten projekt, to ten, nie to tamten. Takze jesli ktos jeszcze będzie mógł BYĆ to będę wdzięczna, bo później jeszcze ktoś powie, ze moje zdjecia to nie zdjecia ostatecznego wyglądu. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 21.01.07, 20:41 [phk1-wieremek] trzeba było się nie popisywać imieniem i nazwiskiem człowiekowi Roku 2006. U mnie w temacie zamek masz koalicjanta jakby to nie zabrzmiało. Odpowiedz Link Zgłoś
wieremek Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 22.01.07, 16:51 Ale wiesz ja się swojego imienia i nazwiska nie wstydze :-) Wiec mi to nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 22.01.07, 17:44 [phk1-wier] nic mi twoje nazwisko nie powie,nie wiem co robisz,nie znam Cię,nie wiem jak wyglądasz,nie wiem gdzie mieszkasz ,więc nawet gdyby wiekszość pisała imię i nazwisko prawdziwe lub zmyślone to nie ma to dla mnie to żadnego znaczenia. Może żle mnie zrozumiałaś co napisałem,a w sumie to w twojej obronie,bo ja tam nie postrzegam byś się stała jakąś wariatką W TEMACIE ZAMKU-:) i żeby Cię palcami wytykać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wieremek Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 22.01.07, 20:22 Dobrze cie zrozumiałam :-) Chodziło mi tylko o to, ze jak Pan Marek chciał wiedziec z kim rozmawia to prosze bardzo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wieremek Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 22.01.07, 20:25 Wariatką się nie czułam, ale jest takie powiedzenie "robić z kogos wariata" . To ze jedni mówili tak , inni tak, a okazuje sie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
jortex Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 21.01.07, 20:45 W najnowszym numerze (16 stycznia) TC prezentuje już właściwy projekt. Artykuł można pobrać z linku poniżej - plik jpg do pobrania po odczekaniu kilkunastu sekund (zielony pasek pośrodku strony): www.uploader.pl/file/4241/tc-proj.jpg.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyszak Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... IP: *.3s.pl 31.05.07, 19:06 Otworzyłem okienko na zielonym pasku zgodnie z sugestią autora i co zobaczyłem, zakończenie artykułu o ciechanowskim projekcie cyt. " projekt zamku a Karta Wenecka". Winna jest zatem Karta Wenecka. Jesli zatem karta wenecka jest motorem dewastacji krajobrazowej naszych zamków, to ją wyrzućmy do kosza, albo zinterpretujmy tak, aby merytorycznie słuszna teoria konserwacji zabytków, preferowana przez kulturowych daltonistów, nie przeszkadzała w odbudowie klimatu budowli, atmosfery jaka powinna tam w zamku panować. Kiedy odbudowywali francuzi Carcasone czy Czesi Podzamek lub Karshtain , nikt o karcie weneckiej nie słyszał i może dlatego są takie wspaniałe. Może teraz z betonu byłyby solidniejsze, ale przypominałyby socrealizm. A gdzie byli twórcy tej karty gdy odbudowywano Wawel, przecież mogły zostać koszary austriackie - też byłyby zabytkowe. Myślę ,że współczesna myśl konserwatorska to wylewanie dziecka z kapielą , w imie jakichś wyimaginowanych racji. W dobie łatwości odczytywania wiek materiałów, zapisy karty weneckiej nie zezwalające na zastosowanie w zabytku materiałów zbliżonych co do faktury i barwy, podobnych do pierwotnych ,jest co najmniej niezrozumiały, a wyjaśnienie komnserwatorów o jej słuszności, przypomina opowiadanie ślepca o kolorach. Oni po prostu nie czują zjawiska - krajobrazu miejsca - genius locci, tylko swoje rzemiosło - technikę. Ktoś im wmówil że to jest właściwe i jak barany ida za tym głosem, a przecież już jest następny wiek i tęsknota ludzi do przeszłości wskazuje na konieczny odwrót ot tych teorii nowoczesności. Odpowiedz Link Zgłoś
woophy Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 30.01.07, 19:57 Spotaknie ciekawe, wykład prof. Gruszkowskiego bardzo interesujący. Szkoda tylko że takie "młode" miasto Ciechanów to tylko starsze babcie w moherkach (widownia) :D Odpowiedz Link Zgłoś
sanna9 Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 31.01.07, 09:51 Szkoda mi Ciebie, byłeś prawdopodobnie jednym z tych nielicznych młodych (chyba z cztery osoby). Też byłam i nie zauważyłam, aby któraś z kobiet na sali (zresztą w różnym wieku) siedziała w moherowym berecie na głowie. Chyba, że dla ciebie kobiety około 25, 30, to też już mohery. Kilka takich zauważyłam. A skoro masz pretensje do młodych, że nie przyszli, to przy okazji nie obrażaj ludzi w innym wieku, nic o nich nie wiesz. Największego znawcy tematu też nie było. A tak wogóle, jakoś nikt nie był przeciwny projektowi, a tyle się na forum naprotestowano.... Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 31.01.07, 10:14 ...tzw.,,moherowy beret''to nie capka na głowie - tylko Glowa, na pewno nie zalezy to od wieku -delikwenta/ki. Wykład był wspaniały, chyba teraz wszystko jest jasne nawet dla niedowiarków. Dało się zobaczyć ciekawe, optymistyczne reakcje dotychczasowych oponentów ,,rewitalizacji''/proszę nie mylić z odbudową/ naszego zamku. Największy znawca był, to Pan Profesor - i trudno było Go nie widzieć i słyszeć - nawet mając złą wolę. Operował argumentami a nie ,,blablaniem''tak jak to zwykły ,,szczekać''tzw.,,wilki''. Ja osobiście życzę determinacji Dyrekcji Muzeum w dotarciu do celu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sanna9 Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 31.01.07, 11:31 oczywiście, że moher to charakter, a nie czapka na głowie, ale mnie to wkurza, bo dla niektórych osoba kilka lat starsza, to już babcia albo dziadek. Byłeś i wiesz, że byli różni ludzie, w różnym wieku i nikt nie prezentował swoich moherowych poglądów. Ja nie śmiałabym kogoś, kogo nie znam od razu oceniać, tylko dlatego, że jest parę lat starszy. Mnie to obraziło, bo gdybym była moherem, to poszłabym do kościoła, a tak się akurat składa, że raczej rzadko tam zaglądam. Podzielam Twoje zdanie, jeśli chodzi o zamek, trzeba wyjść ze stereotypów, zaproponować nowe i śmiałe rozwiązania. Myślę, że potomni nas ocenią, nie oceniajmy sami swoich pomysłów nawzajem, bo właściwie nikt z nas nie ma jednej i słusznej recepty. A którąś przecież należy wybrać. Dlaczego nie tą? Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 31.01.07, 13:10 ...więcej, myślę że to właśnie tym młodym tzw.wilkom słoma z butów wystaje - a to właśnie świadczy o ,,moherkowym bereciku''. Zastanawiam się często co Oni czytają, oglądają i słuchają i gdzie żyją, bo chyba nie w Ciechanowie... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
woophy Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 31.01.07, 13:35 Czepiliście się tych moherków ;) Parę było, w szatni widziałem :D Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 31.01.07, 13:44 A Pan Kęsik, jeden i drugi,byli na spotkaniu? Stanowisko p. Marka Zalewskiego już znamy, a to przecież oponenci w tej sprawie... POZDRAWIAM Maciek Paprocki Odpowiedz Link Zgłoś
woophy Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 31.01.07, 15:29 Klanu Kęsików nie było. Za to Kęsik junior był wymieniony jako autor napastliwego artylu w Czasie Ciechanowa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 31.01.07, 16:59 czegoś nie rozumiem. Po pierwsze: ja też nie jestem zwolennikiem projektów rewitalizacji Zamku podopbnych do tego, w którym coś na podobe stadionu piłkarskiego zostało wstawione w środek ZAmczyska. Nie, nie i jeszcze raz nie! Na to się nie zgodzę, ale nie rozumiem zachowania niektórych osób, które zamiast krytykować projekt: "Nie podoba mi się on, bo...." itd, krytykuje się wykonawcę. Że nie jest alfą i omegą, że się nie zna, ż ejego projekty są niedoskonałe. Czemu to ma służyć, bo chyba nie kontruktywnej dyskusji... Pozdrawiam Maciek Paprocki Odpowiedz Link Zgłoś
jortex Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 31.01.07, 18:30 2/3 "Architektury Ciechanowa" było na w/w spotkaniu - Michał Kaczorowski i Łukasz Jędrychowski. Ja zaś nie przybyłem z przyczyn obiektywnych (mam sesję na UKSW) Co do rozsądnej dyskusji - to taką właśnie chcemy i będziemy prowadzić. Niebawem pojawią się nowe argumenty - specjaliści już nad nimi pracują (my tylko dostarczamy im materiał) Grzegorz Kęsik Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 31.01.07, 22:20 jortex napisał: > 2/3 "Architektury Ciechanowa" było na w/w spotkaniu - Michał Kaczorowski i > Łukasz Jędrychowski. Ja zaś nie przybyłem z przyczyn obiektywnych (mam sesję na > UKSW) > Usprawiedliwione ;-) Znam ten ból > Co do rozsądnej dyskusji - to taką właśnie chcemy i będziemy prowadzić. Niebawe > m > pojawią się nowe argumenty - specjaliści już nad nimi pracują (my tylko > dostarczamy im materiał) > > Grzegorz Kęsik UUUU.Nieźle, nieźle. A już myślałem, że nie dożyjemy czasów, w których to NAD ARGUMENTAMI BĘDĄ PRACOWAĆ SPECJALIŚCI...Muszę i ja chyba takiego specjalistę zatrudnić, żeby nad moimi argumentami popracował, bo sam chyba rady nie daję ;-). Pozdrawiam. Maciek Paprocki Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 31.01.07, 19:07 ..ma Pan wiele racji, ale... to, że się Panu czy komuś, coś podoba - to jeszcze nie znaczy wiele. To oczywiście Państwa prawo, ale... jeżeli, robicie sobie Coś w swoim ,,domu''. Jest wielu domorosłych architektów, historyków, poetów, muzykantów, malarzy, rzeźbiarzy i można jeszcze tą wyliczankę ciągnąć dalej. Proszę bardzo - realizujcie swoje Hobby na swój domowy użytek. - Wiem, że w Polsce wszyscy się na wszystkim znają , są lekarzami, malarzami, poetami, ... ,,Nie podoba mi się on, bo...mi się nie podoba''- to Nic tylko BLEBLE. Niestety tak się w Polsce porobiło, że ,,krzyczeć''każdy może. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 31.01.07, 19:12 ...moją wypowiedź kierowałem do Pana Paprockiego... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
phk1jeden Re: Marku Zalewski 31.01.07, 20:33 [phk1] coś Panu dyskusja wymyka się z ram-:)) może inny profesor będzie miał inne zdanie do powiedzenia moherom i wilkom i komu tam jeszcze? dopóki fachowcy trzymali w szufladzie swoje szkice to nie było krzyku,pokazali swoje robótki i my je oceniamy 'ciemny ludek' -:)' swoimi małymi główkami. Osoby tam zgromadzone i kulturalnie się usmiechajace nie oznaczają akceptacji 100% Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: Marku Zalewski 31.01.07, 20:45 czyżby nożyce się odezwały?...miły człowieku /phk1jeden/, na pewne inny profesor będzie miał inne zdanie - też tak myślę , i jeszcze inny, i jeszcze inny...ale to Oni będą decydowali, i całe szczęście. pozdrawiam zamyślonego Odpowiedz Link Zgłoś
tosla Re: Marku Zalewski 31.01.07, 20:57 Jest także jeden "artysta rzeźbiarz" który uważa,że wszystkie umysły pozjadał i że zawsze ma rację. A krytyki nie znosi. Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: Marku Zalewski 31.01.07, 23:07 ...jakieś kłopoty ze zrozumieniem mojej wypowiedzi? To proszę się wrócić do szkoły podstawowej. Dziękuję za bardzo dobrą opinię, sam siebie gorzej oceniałem. Poprawię się. Pozdrawiam i polecam przeczytać jeszcze raz a może parę razy moje wypowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
mak.d.k Re: Marku Zalewski 01.02.07, 11:34 "Osoby tam zgromadzone i kulturalnie się usmiechajace nie oznaczają akceptacji 100%" Powstaje pytanie: czy spotkanie w Muzeum nie miało właśnie na celu aby wszyscy mogli wypowiedzieć swoje zdanie? W moim odczyciu właśnie taki był cel. A wykład profesora Gruszkowskiego miał przybliżyć temat i poszerzyć horyzonty tym, co to od swoich poglądów uzależnieni sie czują i "ciemnym ludkiem" z duma się tytułują. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Marku Zalewski 01.02.07, 12:04 [phk1-mad] miło ,że zwracasz uwagę m moje zdanie ,zapewne też tam nie byłeś?,ale jak czytam to tam nikt nie chciał się wychylać z pytaniami? Więc może pan profesor dałby głos tej najbardziej wykształconej częsci społeczeństwa ,która uzywa internetu jak komórki-:) jakiś adres lub www do profesora? Odpowiedz Link Zgłoś
mak.d.k Re: Marku Zalewski 01.02.07, 12:33 phk1 napisał: > [phk1-mad] miło ,że zwracasz uwagę m moje zdanie ,zapewne też tam nie byłeś?,al > e > jak czytam to tam nikt nie chciał się wychylać z pytaniami? > Więc może pan profesor dałby głos tej najbardziej wykształconej częsci > społeczeństwa ,która uzywa internetu jak komórki-:) > jakiś adres lub www do profesora? Byłem, byłem. I bardzo dziwiłem się, że nikt z przeciwników projektu głosu nie zabrał. Najlepiej olać spotaknie albo siedzieć cicho ze strachu. 80-cio letni pan Profesor, poza wiedzą, zaprezentował wysoki poziom kultury osobistej i kultury słowa, której bardzo często brakuje "najbardziej wykształconej częsci społeczeństwa". Dobra to była lekcja, żal mi tych którzy nie przyszli. Była możliwość skonfrotowania własnego ego z wartościami prezentowanymi przez Profesora. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: znowu spam-;) 01.02.07, 13:12 [phk1-mad] dyskusja znowu zbacza z ram-:) wszystko co piszesz o profesorze nie umniejsza naszego szacunku dla niego,ale to nie jest argument dla pozytywnego widzenia tego planowanego obiektu. Może więc pisz i przekonaj nas że stal,beton,szkło,kolor są o'key Odpowiedz Link Zgłoś
mak.d.k Re: znowu spam-;) 01.02.07, 13:32 phk1 napisał: > [phk1-mad] dyskusja znowu zbacza z ram-:) > wszystko co piszesz o profesorze nie umniejsza naszego szacunku dla niego,ale t > o > nie jest argument dla pozytywnego widzenia tego planowanego obiektu. > Może więc pisz i przekonaj nas że stal,beton,szkło,kolor są o'key Właśnie o to chodzi. Gdybyś był, sznowny Puchatku, może sam wyabstrachowałbyś odpowiednie argumenty z wykładu. Może nie doczytałem do końca ale nie zauważyłem, żebyś tłumaczył dlaczego stal,beton,szkło,kolor nie są o'key. Zwróciłem za to uwagę, Twoje "uależnienie od własnych poglądów" i staram się Ci pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1jeden Re: replika słowna skasowana 01.02.07, 17:40 [phk1] makodiku ja nie cierpię szkła i betonu i stali w takim otoczeniu. Jednym podoba się MISS POLONIA 2006/fachowcom/ a mi nie w ramach clou-:) Jakiś tydzień temu rozmawiałem z moim znajomym ze szkoły, który wyjechał do Anglii 2 lata temu. Zapytałem go w pewnym momencie:"słuchaj stary, dlaczego Ty nie wracasz?" A on na to: "Bo tutaj wszystko wokół polityki się kręci. Ja nie ufam już żadnemu politykowi, bo przez 17 lat robili wszystko, żebym teraz za pracą wyjeżdżał za granicę, a prezydent Kaczyński, to jeszcze Nas(czyt. emigrantów) "nieudolnymi ludźmi" nazywa"(podczas ostatniej wizyty w Londynie, jakby ktoś przeoczył;-)). To taki off topic, ale istotny. Ma PAn rację mówiąc/twierdząc, że " A dla kogo mamy to wszystko robić, skoro młodzież tylko strzykawki rozrzuca i butelki po winie". Ale jest też inna młodzież. I prosze mi wierzyć.Mam 21 lat. Mam kontakt z młodzieżą, która za 3-4 lata, po skończeniu studiów moze nie wrócić do Ciechanowa. Wszyscy (ale to dokładnie) winią lokalne władze, za to, że wieczorami nie mają się gdzie podziać. I pan, ani ja ich toku myślenia nie zmieni. Ale można im pomóc. [phk1-mag]]dość dziecinnie brzmi tłumaczenie twojego kolegi twoimi słowami,powód bo 'polytycy' to bo 'polytycy' tamto. Wyjezdzac można od kilkunastu lat dla bardziej obrotnych i aktywnych ludzi. Od dwóch lat jest tylko duzo łatwiej dla wiekszej ilości. Muszę bronić Kaczyńskiego bo najpierw żle przetłumaczono to na angielski,a potem okazało się ,że mówił o pewnej liczbie uciekajacych z Polski ,którzy i tu i tam nie radzą sobie i trzeba im pomóc,tak to dziś pamiętam. Zawsze obcokrajowiec bedzie drugiej kategorii w tamtej kulturze pomimo tej wielkiej 'poprawnosci politycznej' , a warto dziś posłuchać newsów o BIG BROTHER I HINDUSKIEJ GWIEZDZIE. Jedynym rozsądnym argumentem jest ,że tam lepiej płacą za taką samą pracę i warto to wykorzystać i potem spróbować zainwestować to w swój biznes w Ciechanowie skoro los dał nam taką szansę nawet przez tych polityków których tak nielubimy. Zapros go by popisał jak tam jest nie tylko jemu. ps. warto wejść na forum wrocławia zero moderatora,masa tematów,polecam,tam dopiero czuć oddech wolnosci dla forumowiczów -- PucHateK1JEDEN-UZALEżNIONY TYLKO OD SWOICH POGLąDóW-:) Odpowiedz Link Zgłoś
ms18 Re: Marku Zalewski 01.02.07, 19:10 Poniekąd racja. Z drugiej jednak strony można zrozumieć argumenty strony przeciwnej. Załóżmy tak - ktoś przychodzi na spotkanie, nikogo nie zna, nie jest doktorem, profesorem, a nie podoba mu się szkło i beton i naprawdę nie może zrozumieć mieszanki nowoczesnych materiałów z gotycką cegłą. I czy on jeden będzie miał na publicznym forum odwagę spierać się z profesorami, doktorami i dyrektorami? Już chociażby sam fakt przewagi "tytularnej" odbiera mu pewności siebie. Dlatego ja uważam, że na spotkaniu powinien być obecny jakiś profesor, który nie akceptuje połączenia szkła i cegły gotyckiej i on również powinien przedstawić swój wykład. Dopiero wtedy krytyczne głosy ośmieliłyby się mówić. Natomiast wszystkie osoby wypowiadające się są zwolennikami tego pomysłu i może dlatego pojawiło się tak mało głosów krytycznych. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re:znowu post of spam 01.02.07, 19:24 [phk1-ms] zgadzam się ,że powinni byc dwaj rózni znawcy tematu, pózniej relacje w prasie,no i pisz w pionie bardziej bo osobiscie nie lubię do drugiego pokoju isc czytac dalszego ciagu postu-:)) pozd Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re:replika - CC 03.02.07, 23:28 [phk1] 1/p.Nadratowska mówi by wypowiadali się Ci co się znają i tylko konstruktywnie bo rozumiem ,że ciemny ludek nie moze mieć swojego zdania? 2/p.PROFESOR mamy patrzec jak na dzieło sztuki,i ciemny ludek od najmłodszych lateklatek ma to robić 3/p.PIOTROWSKI czy on z ciechanowskiego klanu PIOTROWSKICH? ten się chociaż łamie i niepewny tak do końca i tak trzymać dalej ,może kolejne zmiany bedą 4/p.ZALEWSKI fanatyk projektu i zapewne podobała mu się pierwsza wersja ,teraz druga i kolejne też . 5/p.MAŁOWICKI 'pałac kultury i nauki' już prawie zabytkiem chociaż była koncepcja zburzenia go ,ale ostał się,więc i my polubimy ten projekt za pół wieku 6/p.KLECZKOWSKI żle odczytujemy projekt my krytycy,ale jest szansa ,ze bedą może kolejne zmiany 7/maja zabrać głos w dyskusji jeszcze inne gremia ,więc czekają krytycy bo przekonani wybrali pierwszy i drugi to i kolejny następny wybiorą ,aż dojdziemy do obupólnej zgody,a kasę niech POlytycy PO już kombinują bo OPudzą się pod koniec kadencji i mydlić oczy bedą co zrobią w kolejnej kadencji -- PucHateKowe-małeconieco-:) __________ phk1@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 31.01.07, 22:16 marekzalewski0 napisał: > ...moją wypowiedź kierowałem do Pana Paprockiego... > pozdrawiam Dziękuję że raczył Pan Panie Marku odpowiedzieć. Ja natomiast zgadzam się z Panem w stu procentach. Moja ocena projektów jest przedstawiona na forum Architektury. Jest to ocena z punktu widzenia laika. Podba mi się/ nie podoba (niepotrzebne skreślić). Grzegorz Kęsik interesuje się architekturą i też ma prawo się wypowiedzieć. Pan w tym "siedzi" mówiąc kolokwialnie i szanuję Pana zdanie. Nie wiem, czy w architekturze miasta są ogólno przyjęte normy, niepisane umowy między architektami, tak jak w Warszawie, żeby żaden biurowiec nie był większy od Pałacu Kultury. Nie znam się. Wupowiadam się cały czas jako laik i mam wątpliwości nie co do projektów, tylko sposobu wyrażania poglądów. O ile mnie pamięć nie myli, a rozum podpowiada, żeby walczyć z poglądami, a nie z człowiekiem, który je wygłasza. TO JEST MOJA WĄTPLIWOŚĆ. Pisze Pan: Niestety tak się w Polsce porobiło, że "krzyczeć każdy może". Wie Pan, ja wolę KONSTRUKTYWNY krzyk laików i hobbystów, niż, nazwijmy to, "dyktaturę znawców".Proszę zwrócić uwagę na cudzysłów ;) Tego krzyku trochę jest, ale nie jest on na pewno konstruktywny. Pozdrawiam Maciek Paprocki Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 31.01.07, 23:21 ...Panie Maćku jak Pan widzi spokojnie nie możemy pogadać, zaraz Nas od czci i wiary...że tacy to i tacy. Tak, tak sie porobiło i właśnie dlatego, że ten ,,niby ...KONSTRUKTYWNY krzyk laików i hobbystów..." jak to Pan raczył napisać, jest na każdym kroku to tak jest w tej naszej Polsce. Fajnie się jedzie, czy emigruje na ,,zachód''do Europy czy w świat. Proszę posłuchać młodych ludzi co to uczynili i spytać : DLACZEGO? Sam jeszcze do końca nie wiem, choć ktoś mi przed chwilą chciał wmówić, że wiem wszystko. A tak na marginesie, to ten kto również chce mi pewnie wmówić, że to Ja chcę rewitalizować nasz ciechanowski zamek, że Ja go tak ,,paskudnie''zaprojektowałem, i że to wszystko to moja wina. Oj chyba będę musiał się wyspowiadać i przeprosić CAŁE społeczeństwo Ciechanowa... pozdrawia skruszony Marek Zalewski Odpowiedz Link Zgłoś
woophy Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 31.01.07, 23:33 Pani dyrektor wspomniała że termin oddania obiektu to rok 2010 aby zdążyć przed 600-leciem bitwy pod Grunwaldem. Ciekawe na ile ralna jest ta data... Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: Info dla zainteresowanych sprawą zamku... 01.02.07, 10:49 marekzalewski0 napisał: > A tak na marginesie, to ten kto również chce mi pewnie wmówić, że to Ja chcę > rewitalizować nasz ciechanowski zamek, że Ja go > tak ,,paskudnie''zaprojektowałem, i że to wszystko to moja wina. Oj chyba będę > musiał się wyspowiadać i przeprosić CAŁE społeczeństwo Ciechanowa... > pozdrawia skruszony Marek Zalewski Panie Marku. Nie przesadzajmy. Ja nie twierdzę, że to Pan jest winien całemu zamieszzaniu. Każdy z Nas/Was (niep. skreśl.) jest winien. Czy autor projektu przyjechał do Ciechanowa, żeby podyskutować na ten temat z "laikami i hobbystami"? Jeśli tak, to czemu nie dyskutowali z autorem, tylko z Panem, jako człowiekiem popierającym ten projekt? Ja wiem, że to pytanie nie do Pana, ale tak wygląda kolejna z moich wątpliwości. Jak czytam lokalne gazety,to całą akcję widzę tak: 1. Ogłoszono konkurs, prace nadesłano. Cisza 2. Ogłoszono wyniki konkursu, prace pokazano. Cisza 3. Wrzawa na różnych forach internetowych, że jest zmiana regulaminu, ze to że śmo. I co ze strony organizatorów? A no cisza. Nie wiem czy Państwo zdają sobie sprawę z tego, że ten zamek będzie stał jeszcze, jak Bóg pozwoli, setki lat.I ktoś do jasnej anielki musi wziąć odpowiedzialność za to, jak on będzie wyglądał. A ludzie/mieszkańcy Ciechanowa nie kojarzą autora projektu, tylko osoby, które znają ze swojej społeczności. To pewnie dlatego te ataki na Pana. Ja Pana nie atakowałem i atakować nie zamierzam, bo i powodów nie mam. Pisze Pan, że łatwo wyjechać za granicę. Jakiś tydzień temu rozmawiałem z moim znajomym ze szkoły, który wyjechał do Anglii 2 lata temu. Zapytałem go w pewnym momencie:"słuchaj stary, dlaczego Ty nie wracasz?" A on na to: "Bo tutaj wszystko wokół polityki się kręci. Ja nie ufam już żadnemu politykowi, bo przez 17 lat robili wszystko, żebym teraz za pracą wyjeżdżał za granicę, a prezydent Kaczyński, to jeszcze Nas(czyt. emigrantów) "nieudolnymi ludźmi" nazywa"(podczas ostatniej wizyty w Londynie, jakby ktoś przeoczył;-)). To taki off topic, ale istotny. Ma PAn rację mówiąc/twierdząc, że " A dla kogo mamy to wszystko robić, skoro młodzież tylko strzykawki rozrzuca i butelki po winie". Ale jest też inna młodzież. I prosze mi wierzyć.Mam 21 lat. Mam kontakt z młodzieżą, która za 3-4 lata, po skończeniu studiów moze nie wrócić do Ciechanowa. Wszyscy (ale to dokładnie) winią lokalne władze, za to, że wieczorami nie mają się gdzie podziać. I pan, ani ja ich toku myślenia nie zmieni. Ale można im pomóc. Pozdrawiam Maciek Paprocki Odpowiedz Link Zgłoś
sasza123 Re: Przebudowa zamku 24.01.07, 10:19 po przebudowie zamku wymieniłbym w nastepnej kolejnośći załoge a przede wszystkim te "dziewczyny" puste .... i niekompetentne. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: no nie mogę -CC 02.02.07, 21:28 [phk1] no nie mogę plastikowe fotele jak w trolejbusie ,halogeny pod sufitem jak w kawiarni ,a eternit też wam potrzebny na dach-:) projektanci? Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: 15.lipca 1410 02.02.07, 21:37 [phk1] jesli pomnik upamiętniajacy wielkie zwyciestwo słowian nad germanami zaowocuje plastikiem,halogenem,szkłem tez na warmii i mazurach niedaleko tej bitwy jak to wstępnie proponuje SAMOOBRONA to poddaję sie jako puchatek ANDRJU L pokonałeś Puchatka ,GUCIO pierwszy kasiarz z Ciechanowa zwycieżył ,wtedy spadam. Odpowiedz Link Zgłoś
woophy Re: Kawiarnia 03.02.07, 18:57 W projekcie jest zbudowanie między wieżami kawiarenki internetowej. Myślę że to zły pomysł. Lepsza byłaby zwykła kawiarnia ale z hot-spotem (darmowym bezprzewodowym internetem)) Odpowiedz Link Zgłoś
ms18 Re: Kawiarnia 04.02.07, 01:50 Na spotkaniu można się było dowiedzieć, że w zamku nie będzie restauracji ani hotelu, bo takich obiektów w Ciechanowie jest bardzo wiele. Rozumiem, że kawiarenek internetowych to się nie tyczy... A tak w ogóle - po co kawiarenka internetowa? Dla ciechanowian taką kawiarenkę można równie dobrze otworzyć w budynku muzeum przy Pl. Kościuszki. A turyści mają chyba lepsze rzeczy do roboty niż buszowanie w sieci. PS. phk - musisz jednak polatać do drugiego pokoju :) samo mi się tak na bok rozwleka. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Kawiarnia 06.02.07, 14:54 [phk1] dziś wiedziony wczorajszymi relacjami z tvp3 z nadzieją na jeszcze większą wodę pod zamkiem chciałem trochę zdjeć takiego zameczku na wodzie kliknąć,a tu juz po wielkiej wodzie.Niejaki pan Piotrowski kazał się w relacji z pod zamku nie bać tej wody,ale zapomniał nadmienić lub mu to wycięli ,że są i to wielkie obawy o zaszpecenie zamku. Dla efektu propagandowego jakaś ciechanowska firma może byc lekką konstrukcję z tym czerwonym dachem walła ponad mury? Bo patrząc NA ZAMEK nie widzę jakby on miałby być piękniejszy z takim stodolastym dachem. Sama bryła zamku jest wizytówką tego miasta i BASTA jakby i rzekła królowa Bona zapewne swojemu STAREMU królowi mężowi-:) Odpowiedz Link Zgłoś
woophy Re: Kawiarnia 06.02.07, 16:50 A znając polskie realia skończy się na tym że dachówkę zastąpi blachodachówka a granitowe kostki staną się pięknymi kosteczkami bauma :) PS. Pan Piotrowski jest zdaje się entuzjastą projektu... Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Genealogia 06.02.07, 17:55 [phk1-whoop] ja tam nie wiem który Piotrowski jest który i co mysli-:)? A ostatnio w skasowanych postach przez GUCIOWEGO pisałem o trzech panach Piotrowskich w jednym tygodniu piszacych w lokalnych mediach Więc domagamy się jakiejś miejskiej legendy - genealogii rodu Piotrowskich W CZYM KTO SIę SPECJALIZUJE-:)) PucHateKowe-małeconieco-:) __________ phk1@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
okular19 Re: Przebudowa zamku 07.02.07, 11:16 czy na tym polega "rewitalizacja"??czy nie ma dokumentow opisujacych jak nasz zamek kiedys wygladal?moze jeszcze wstawia zielone plastikowe okna jak w Dzialdowie? jak dla mnie to porazka. jesli zamek "zrewitalizuja" wg tego projektu, to juz nie bedzie czym sie chwalic przyjezdnym... Odpowiedz Link Zgłoś
woophy Re: Przebudowa zamku 07.02.07, 17:24 Jak tłumaczono nam na spotkaniu z architetem - rewitalizacja czyli przywrócenie do życia. A dokumentów świadczących o wygladzie faktycznie nie ma (są jakieś słowne opisy ale np rycin czy szkiców brak) dlatego postanowiono zbudować obiekt będący świadectwem naszych czasów tak jak zamek w Działdowie jest świadectwem błędów i wypaczeń końca XX wieku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jortex Re: Przebudowa zamku 07.02.07, 18:28 A może po prostu niektórzy architekci nie potrafią czytać tekstu ze zrozumieniem? Tylko muszą gotowe obrazki mieć? A i nawet wtedy jeszcze potrafią wszystko spaprać... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Przebudowa zamku 07.02.07, 19:36 [phk1-jor] może jakieś linki do spapranych zamków w innych miastach,państwach? może moderator nie miejskiego linku nie skasuje Ci? Odpowiedz Link Zgłoś
woophy Re: Przebudowa zamku 07.02.07, 20:12 Działdowo: www.zamkipolskie.com/dzial/dzial02.jpg www.zamkipolskie.com/dzial/dzial11.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Przebudowa zamku 07.02.07, 20:30 [phk1-whoo] ale to zamek czy kamienica? tak z daleka to widzę. To o taki 'projekt' to i puchatek zabiegał,ale zero odzewu było wczesniej-:) [phk1] kto pyta nie błądzi i nie ma głupich pytań! 1/z ilu cegieł może składać się nasz zamek? 2/czy WW wydał by pozwolenie na budowę takiego obiektu? 3/czy w ogólne możliwe by było dostać pozwolenie na budowę mniejszej repliki? 4/jak długo można by budować taki zamek? Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: Przebudowa zamku 07.02.07, 22:59 Szanowny Jortex! Grzegorzu! Gdzie obiecane argumenty montowane przez specjalistów/znawców tematu? Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: fanatykom 09.02.07, 20:22 [phk1] fanatykom nowych rozwiazań rewitalizacji zamku i rozbudowy ratusza! A nie razi was kamienica na Wodnej-:) Odpowiedz Link Zgłoś
jortex Re: Przebudowa zamku 09.02.07, 22:34 magik1985 napisał: > Szanowny Jortex! > Grzegorzu! Gdzie obiecane argumenty montowane przez specjalistów/znawców tematu > ? Ciężką broń składa się dłużej... Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Przebudowa zamku 10.02.07, 16:15 [PHK1] ZAMEK nasz oblany taflą wody to jest marka warta rejestracji jako znak towarowy z tego miasta.POlecam PR tego miasta ,a nie tylko cegły z muru,a o tym pisałem w watku o rajdzie warszawskim. Piękne zdjęcie w ostatnim CC,zanim woda opadła ,a kiedyś tam dawno,gdy woda była większa to zdjęcia naszego zamku jeszcze piękniejsze widziałem w kalendarzu MIGu. No i LJ w CC napisał zdanie odrebne od tych oszołomów bez wykształcenia PlastycznegO i POzycji sPOłecznej,że nie wszystko co się świeci szkłem,stalą to złoto-:) Odpowiedz Link Zgłoś
anettajan Re: Przebudowa zamku 07.02.07, 21:33 Ludzie, co wy robicie z tymi zamkami!!!!!!!!!!!!!!!!Przyjrzyjcie się jak wygląda zamek w Działdowie.Przecież to są zabytki, więc niech wyglądają jak dawniej.Odrestaurować, znaczy wrócić do pierwotnego wyglądu.BEZNADZIEJA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
patrysia1 Re: Przebudowa zamku 10.02.07, 19:48 cyt. "Dom Duży nie może niczego udawać" TC z 06.02.2007 - ale nie przeginajmy w przeciwną stronę. jak chcecie nowoczesne budowle stawiać to może w innym miejscu a nie szpecić zabytki. A tak w sumie to mam pytanie: czy to co podziwiamy w Malborku to wszysko oryginalne? Chyba nie. Nie lepiej byłoby zrobić z tego prawdziwą atrakcję /dobrze wyglądającą-a nie taką Poczwarę/ a w środku wystawy z prawdziwego zdarzenia. Ludzie mieli by coś do zwiedzania a i miasto by może na tym zyskało w postaci turystów. Oczywiście jeśli postara się o dobrą promocję miasta nie tak jak obecnie.Nawet jeśli ktoś przyjedzie to gdzie w centrum miasta mamy informację którędy na Zamek. Ludzie przyjadą wyjadą i nawet nie wiedza że tu jest jakis zamek. Odpowiedz Link Zgłoś
wieremek Re: Przebudowa zamku 10.02.07, 19:56 Patrysia AMEN Ale do tych naszych elit to nic już nie przemówi, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
jortex Odrzucone dokumenty... 12.02.07, 20:45 Nasze "elity" mają tendencję do ignorancji. Istnieją przecież dokumenty archiwalne opisujące wygląd zamku i jego zabudowań - ale "po co je dokładnie analizować?" Jeśli mimo wszystko macie ochotę się z nimi zapoznać to zapraszam: arch.ciechanow.net.pl/forum/viewtopic.php?t=261 G. Kęsik Odpowiedz Link Zgłoś
woophy Re: Odrzucone dokumenty... 13.02.07, 19:51 I jak na podstawie tego narysować dokłady projekt? Hę? Odpowiedz Link Zgłoś
jortex Re: Odrzucone dokumenty... 13.02.07, 21:28 Do tego dochodzą jeszcze pomiary zachowanych reliktów, i wykopaliska archeologiczne. Jeśli specjalista mówi, że można, a takie zapewnienie usłyszałem osobiście, to znaczy, że można. Zresztą nawet średnio zorientowany mieszkaniec po przeczytaniu takich dokumentów widzi, że coś przed nim ukryto. Pańskie pytanie uważam raczej za czysto złośliwe. Można zamek odtworzyć prawidłowo, tylko niektórym się nie chce zebrać wszystkich materiałów, a jeszcze inni mają swoje interesy - i dlatego mamy obecnie taki projekt jaki mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
t_rex Re: Odrzucone dokumenty... 14.02.07, 09:21 zamek przebudowny w ten czy inny sposób powinien brdziej być widoczny od strony Rynku, ratusza, ul. Warszawskiej. Ponawiam pomysł rozpatrzenia rozebrania budynków Urzędu Statystycznego!! Odpowiedz Link Zgłoś
woophy Re: Odrzucone dokumenty... 14.02.07, 09:50 Trzeba by też wyciąć te drzewa przy rzece. Tylko czy ktoś wyda zgodę na zniszcenie starych drzew i rozebranie zabytwowego budynku? Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Odrzucam ostatnich trzech 14.02.07, 10:00 [phk1] bez przesadyzmu ostatnia trójko forumowiczów z waszymy pomysłami. A i nasz MZ się odezwał i nic na temat kamienicy na Wodnej-:),że takie nienowoczesne dzieło? Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: Odrzucone dokumenty... 14.02.07, 10:25 ... widzę, że sprawiam przyjemność pojawieniem się na forum - szczególne wyrazy miłości w walentynki - to dlatego tu jestem i tylko tyle ?! Odpowiedz Link Zgłoś
t_rex Re: Odrzucone dokumenty... 14.02.07, 12:41 a jaki, przepraszam, to zabytek jest??? równie piękny co drewniane chałupiny które kiedyś na warszawskiej stały.........cóz to za przykład ,architektury? jakiej?bryła bez składu i ładu. Oddziela tylko dwie nasze charakterystyczne elementy: zamek i ratusz> Odpowiedz Link Zgłoś
jortex Re: Odrzucone dokumenty... 14.02.07, 13:48 t_rex napisał: > a jaki, przepraszam, to zabytek jest??? > równie piękny co drewniane chałupiny które kiedyś na warszawskiej > stały.........cóz to za przykład ,architektury? jakiej?bryła bez składu i ładu. > Oddziela tylko dwie nasze charakterystyczne elementy: zamek i ratusz> Ten budynek kiedyś wyglądał inaczej: arch.ciechanow.net.pl/xix/el01.htm ...i zamiast go burzyć, lepiej przywrócić do pierwotnej formy. Odpowiedz Link Zgłoś
t_rex Re: Odrzucone dokumenty... 17.02.07, 20:17 doskonały przykład co mozna zrobić czyli jak spaskudzić stare budownictwo. .Przywrócic w starej postaci?-OK, jesli nie da rady - zburzyć , będzie placyk z widokiem na nasz zamek. Jeszcze jedno, jak po tak duzych zmianach mozna ten budynek otaczać ochroną konserwatorską, przecież to szkaradne paskudztwo, od patrzenia na które oczy bolą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jortex Re: Odrzucone dokumenty... 18.02.07, 12:13 Dlatego, że coś jest oryginalne (w znaczeniu cegły ;) pomimo, iż estetycznie już bezwartościowe. Takie teraz dominuje myślenie, które m.in. rzekomo nie pozwala również na tradycyjną odbudowę zamku. Ja się z takim myśleniem nie zgadzam, a przynajmniej nie traktuję go doktrynalnie. Zbyt mocno uwypuklono "czas" zaś zmarginalizowano człowieka - przy definicji zabytku. Jak dla mnie wcale nie byłoby zbrodnią "przeniesienie" budynku elektrowni w inne miejsce poprzez jego wyburzenie i wzniesienie od podstaw gdzie indziej w formie z okresu międzywojennego. Zabytek bowiem to nie tyle stare cegły co pewna idea i kultura oddziałująca na człowieka. Jeśli idea i kultura zostają zakłócone, to stare cegły również stają się bezwartościowe. I to m.in. grozi naszemu zamkowi, jeśli zostanie odbudowany w obecnie lansowanym projekcie. Stanie się takim bezideowym koszmarkiem jak elektrownia na Nadrzecznej. PS. Samo wyburzenie elektrowni i tak niewiele pomoże. Najpierw trzeba się pozbyć drzew. :) Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Odrzucone dokumenty i projekty 23.02.07, 09:34 [phk1] a tak by można było bez autorytetów pójść i zobaczyć w realu wszystkie projekty modeli i te odrzucone w kolorkach i w przestrzeni ? Taka wystawa IPN jak zlustrowano zamek-:)) ? Projekt,plansze,modele,argumenty za i przeciw na planszy wypisane. Wszelkie godziny rautów nie wszystkim pasują by być,więc warto pomyśleć o stałej ekspozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
little_town Kolejne spotkanie w sprawie zamku 19.02.07, 10:57 Następne spotkanie w sprawie zamku odbędzie się w tą środę, 21 lutego o godz. 11:00 w Muzeum. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Kolejne spotkanie w sprawie zamku 19.02.07, 15:22 [phk1] e tam-:))) 21luty jest jazz pełną gębą więc jak zespół będzie się spózniał to może jakiś prelegent dostałby trochę czasu i dla wiekszego grona tez miłosników i z przestrzenią i wyobrażnią muzyczną w półkulach mózgowych to by pogawędził nam,a zapewne atmosfera będzie mniej sztywna niz w muzeum. Odpowiedz Link Zgłoś
jortex Zmiana charakteru spotkania! 20.02.07, 11:16 P. Dyrektor Muzeum twierdzi, że spotkanie w środę ma charakter wyłącznie MERYTORYCZNY i NIE JEST przeznaczone dla szerszej publiczności. Zapraszam zatem tylko tych, co chcą coś merytorycznego nt. zamku powiedzieć. PRZEPRASZAM, za ewentualny kłopot, ale takie są skutki bałaganu informacyjnego. Pozdr. G. Kęsik Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Zmiana charakteru spotkania! 20.02.07, 12:06 [phk1] dobre sobie ,no trudno busz-:) poczeka. Może Ty byś się w takich spotach przed imprezami za prelegenta wcielił? Odpowiedz Link Zgłoś
bruum Re: Kolejne spotkanie w sprawie zamku 21.02.07, 10:27 W ostatnim wydaniu jednej z likalnych gazet na temat rewitalizacji wypowiada się Pan Małowiecki. Nie znam człowieka, ale wiem że z zabytkamu ma wiele wspólnego. W pełni popieram jego wypowiedź. Szkoda że zepsują nasz zamek. Wielu moich znajomych będąc w naszym mieście robi TAAAKIE oczy widząc jakie caculko ty mamy. Dlaczego chcą nam to zepsuć? To już lepiej zostawić tak jak jest. Chęciny są ruiną a wycieczki walą tam z całego kraju i nie tylko. może zamiast wydawać pieniądze na tę kupę szkła i stali lepiej wydać je na promocję. Dla mnie osobiście realizacja tego projektu w takim kształcie to po prostu głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
jortex Re: Kolejne spotkanie w sprawie zamku 21.02.07, 22:59 Dlaczego chcą nam to zepsuć? Bo Pani Dyrektor Muzeum zażyczyła sobie nowoczesne przestrzenie wystawiennicze. I tylko tyle. I wokół tego wszystko się kręci - konkurs, spotkania, klaka itp. Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: Kolejne spotkanie w sprawie zamku 21.02.07, 23:49 ...jak zwykle G.Kęsik opowiada tylko to - co jest jego ,,bajką''. Spotkanie było bardzo merytoryczne - twórcze. Myślę, że doszliśmy do ciekawych wniosków, które dużo wyjaśniły i do roboty... Szkoda, że nie było ,,oponentów''np.Ryszarda Małowieckiego ale trudno - nieobecni nie mają głosu. Spotkanie było jednym z wielu gdzie można było Coś wnieść do tematu ,,rewitalizacji''naszego ciechanowskiego zamku. Także okazało się, że ,,rewelacyjne znaleziska archiwalne''Grzegorza Kęsika są znane naukowcom od niemal 30 lat. Mówienie, że Pani Dyrektor Muzeum ,,zażyczyła sobie''nowoczesne... jest nieuprawnione i chamskie... Wychodzi na to, że tylko Pan G.Kęsik ma tylko rację a opinie wielu profesorów, naukowców do NIC....?! Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: Kolejne spotkanie w sprawie zamku 22.02.07, 10:03 A moze tu nie chodzi o Panią dyrektor muzeum i o przestrzenie wystawiennicze? Jeśli nie o to Panie Marku chodzi, to o co?Co ma myśleć SPOŁECZEŃSTWO? Jak jest informowane? Bo według mnie w ten oto sposób: 1. Głos z "MIASTA".: Drodzy Państwo, szanowni obywatele zamek będzie odbudowany. Na środku stanie piękny dom duży, gdzie będzie restauracja, jakaś sala pod wystawy i coś tam jeszcze." 2.Społeczeństwo: (słabo słychać) YHY! I co? Moim zdaniem WOGÓLE nie jest potrzebny ten kurnik w zamku, przynajmniej nie ciechanowianom, któzy zamiast tego woleliby zapewne większą ilość koncertów w lato na zamkowym dziedzińcu, lub błoniach. Pozdrawiam! Maciek Paprocki Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: Kolejne spotkanie w sprawie zamku 22.02.07, 10:55 ...drogi Panie Macieju Paprocki, Drodzy Państwo... właśnie tego typu bzdurne/przepraszam/ informacje docierają do Was - i tyle. Nikt nie miał i nie ma zamiaru ,,zepsuć''naszej ciechanowskiej ikony jakim jest Zamek, powtarzane są brednie o jakimś kurniku, szkle, fosie z wodą na dziedzińcu. Zapewniam, że to czyste brednie. Czemu Ci co tak interesują się losami Zamku np. nie byli wczoraj na spotkaniu i wieloma autorytetami w tej dziedzinie. Wymyśla się jakieś bajki, którymi straszy się społeczność, i po co czemu tak? Ci co to robią - wcale nie myślą o przyszłości. Jaka restauracja, jaki kurnik , Panie Maćku , niszczy Pan piękną sprawę z którą nie potrafiono sobie poradzić od 50 lat a może i więcej - PO CO ??? Czy dobrze tak , w ciepełku prowincjonalnego miasteczka się żyje? To dlaczego młodzież ucieka , na pewno Pan też chętnie wyjeżdża z Ciechanowa? Jak można coś zrobić , to nagle,,prowincjonalna słoma z butów wyziera''. Tego Pan żąda dla siebie i swoich wnuków ? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szyperski.marek Re: Kolejne spotkanie w sprawie zamku 22.02.07, 15:44 A dlaczego Pan, Panie Marku zakłada, że wszyscy w Ciechanowie chcą nowoczesnych rozwiązań? A może są tacy, którzy nie krzywią się z niesmakiem na myśl, o normalnym, 40-parotysięcznym prowincjonalnym Ciechanowie. A Pan zaraz ze "słomą". A co jest złego w "ciepełku prowincjonalnego miasteczka"? Nie każdy musi być "światowcem". Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: Kolejne spotkanie w sprawie zamku 22.02.07, 16:20 ...A dlaczego Pan, Panie Marku zakłada, że Ja tylko chcę nowoczesnych rozwiązań w Ciechanowie? Przecież to, że bronię/tylko/ koncepcji, która wygrała przecież konkurs to jeszcze NIC nie znaczy. Chyba mi wolno. Dlaczego nie miałem zabrać głosu w ,,dyskusji'', bo przecież to jest tylko dyskusja. Proszę nie wmawiać mi ani innym czytającym i wypowiadającym się na tym forum, że ,,to wszystko''przez Marka Zalewskiego. Ja wcale nie uzurpuję sobie prawa do ,,decyzji'', co się stanie dalej z zamkiem to na pewno ani Ja, ani Pan a tym bardziej G.K.na to bezpośredniego wpływu nie mamy. I też, zapewne jak Pan się nie ,,krzywię''i z wielką chęcią tu w Ciechanowie /moje rodzinne miasto/ mieszkam, no chyba - że mnie ktoś wypędzi. Lubię to prowincjonalne ciepełko, zapewniam. Oj, Panie Marku, ale Pan poleciał z tym ,,światowcem'', czyżby coś zabolało? Na przyszłość bardzo proszę odczytywać prościej moje intencje, bo nie mają DNA. Zapewniam, że to iż zabieram ,,głos''to tylko w trosce o estetykę Ciechanowa. Tak się składa, że się ,,wtrącam''ale dlaczego NIE? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szyperski.marek Re: Kolejne spotkanie w sprawie zamku 22.02.07, 17:01 O ile czegoś nie przeoczyłem, to Panie Marku nikt w tej dyskusji nie stwierdził, że "to wszystko przez Pana". Pozdrawiam ps. a troskę o estetykę pochwalam i życzę konsekwencji Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: Kolejne spotkanie w sprawie zamku 23.02.07, 11:06 ...znowu, epatuje się przeciętnego ciechanowianina ,,jakąś wiedzą" w prasie/CC/, która JEST ZNANA OD BODAJ 30 LAT muzealnikom. Łatwo przekonywać ludzi komunałami w kwiecisty sposób /czasy Gierka,pomocy! no to społeczeństwo pomogło/- I CO? Same sprzeczności. Znalazłem, odkryłem, zlekceważono moje znaleziska, ignorujecie społeczność lokalną - CO TO za SŁOWA? Żadne - każdy nawet Ja przyznam rację Temu kto to mówi. A gdzie treści? - N I E T!!! Odpowiedz Link Zgłoś
1946s Re: Kolejne spotkanie w sprawie zamku 23.02.07, 14:08 Nie jestem zawodowo przygotowany by bardzo fachowo dyskutować o historycznych zabaytkach, ale staram się zawsze kierować logiką, która nie jest obciążona zawodowymi obciążeniami. Być może z uwagi na swój wiek moje zdanie na temat zamku jest konserwatywne. Otóż interesując się prowadzoną dyskusją jestem po stronie tych, ktorzy optują za maksymalnie wiernym przywróceniem zamkowi wyglądu średniowiecznemu. W większości prezentacji zamku w publikacjach o znaczeniu krajowym czytałem, że ciechanowski zamek jest przykładem nizinnego polskiego zamku gotyckiego. Ponadto biorąc pod uwagę, że zachowały się dosyć szczegółowe opisy jego wyglądu w XVI wieku zawsze wyobrażałem sobie jego odbudowę jako najbliższą jego 16-wiecznego wyglądu. Być może wpływ na takie spojrzenie ma zapamiętany wygląd makiety jego odbudowy z lat chyba 60- tych XX wieku. Duży dom jak najbardziej zbliżony do orginału, baszty przykryte kopułami i obowiązkowo otoczony wodą (fosą) z mostem do jego wnętrza. Widziałem, że tak można odbudować zamek z dużo mniejszej pozostałości w Trokach na Litwie. Nie oznacza to, że odbudowa może (powinna nawet) zapewnić zamkowi funkcje wystawiennicze, czy koncertowe. Popieram więc w sprawie zamku stanowisko p. Waldemara Rekścia (?), jednocześnie jednak uważam, że nie powinniśmy dyskusji w tej sprawie prowdzić w nieskończoność, gdyż ucieknie nie powtarzalna okazja pozyskania na odbudowę koniecznych środków finansowych (deklaracje Sejmiku, czy też z U.E.). Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: Kolejne spotkanie w sprawie zamku 23.02.07, 14:31 ...bardzo dziękuję za ten ,,normalny''głos, z przyjemnością przeczytałem... miałem też przestać się wypowiadać , ale ...mam parę pytań: - co to znaczy przywrócić zamkowi wygląd średniowieczny ? To znaczy jaki? Gdzie są projekty, rysunki, a może zdjęcia z tamtych czasów, bo jakieś tam opisy ,,dziejopisów''coś ,,sobie''lepiej lub gorzej opisujących , tak jak to dzisiaj robią jacyś pisarze czy poeci, to za mało. - Czy XV, a może XVI, a może XVII wiek - która wersja jest lepsza a która gorsza? - Myśli Pan o makiecie, którą zrobił przed laty Pan Jan Korzybski, którą też pamiętam, no ale proszę wybaczyć to była ,,wizja artystyczna'' Pana Jana. Też misię podobała, ale to nic nie znaczy. - Zamek w Trokach nigdy tak nie wyglądał jak teraz się odbudowuje, to fałszerstwo historyczne. - Pan Rekść popiera właśnie takie fałszerstwo, popierając styl ,,historyzujący''tzn.JAKI? - Tak, w nieskończoność nie można tej ,,rozmowy''o rewitalizacji a nie o ODBUDOWIE prowadzić, bo znowu prześpimy ,,czas'' - jak to zrobiono przez 50 lat/chyba tyle się dyskutuje na ten temat/ pozdrawiam, miło mi było ,,rozmawiać''/choć nie wiem z kim. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: kolejne spotkanie z PHK1 23.02.07, 20:54 [phk1-MSZ] O ile czegoś nie przeoczyłem, to Panie Marku nikt w tej dyskusji nie stwierdził, że "to wszystko przez Pana". Pozdrawiam ---- Tak napisał jeden z MARKóW z CC z tego miasta,inny w EXTRA też MAREK gotów swoich kolegów i przyjaciół się pozbyć bo nie podzielają jego jedynej słusznej opini,inny tu z nami dyskutuje jako LOBBYSTA więc stawiam wniosek ,że należy MARKóW wysłać na NOCNE MARKI lub MARKOWANIE TEMATU dość ważnego dla tego miasta.Dziś z RMF dowiedziałem się,że inne oszołomy z KRAKOWSKIEJ PLATFORMY i ich klakierzy swojego LAJKONIKA raz do roku chcą POkazywać okolicznej gawiedzi w KRAKOWIE tylko,a i chłopaki z RMFu zapomnieli ,że symbol LAJKONIKA w milionach sztuk ciastek i paluszków fabryka BAHLSENA produkuje i wypuszacza innej gawiedzi ciagu roku. Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: kolejne spotkanie z PHK1 23.02.07, 23:08 ...Oj phk1, demencja w stanie rozkładu... Odpowiedz Link Zgłoś
pussycat77 Re: kolejne spotkanie z PHK1 23.02.07, 23:30 Panie Marku to merytoryczne miało być?? Nie podejrzewałam pana o to, że może pan dać się tak łatwo sprowokować i stracić fason w konsekwencji. Zagorzałą fanką pana nigdy nie byłam, ale teraz to i ta odrobina sympatii prysła gdzieś. A przez pół życia zastanawiałam się, czemu ma pan ksywkę szmaciarz...Nie na temat, ale nie mogłam sie oprzeć. Tak dla informacji, w kwestii zamku nie podzielam zdania pana Marka. Pozdrawiam forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: kolejne spotkanie z PHK1 23.02.07, 23:32 [phk1-mz] żeby napisać żartem i głupio CUSIK trza mi poczytać sporo panie Marku. Demencja polskości i patriotyzmu zaczyna się w tym kraju już od 10 roku życia,bo jak dzieciaki CUSIK kapują w POlityce,TVNach,POlsatach,Wybiórczych i gdy ich POglądy jako swoje zaPOmietują-:)i tylko ich zapamietują to biada na dłuzsza metę. Odpowiedz Link Zgłoś
mak.d.k Re: kolejne spotkanie z PHK1 23.02.07, 23:46 [mak-phk1] 1. formą patriotyzmu jest dbanie o język, 2. struganie debila-wyroczni to taka poza czy defekt? Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: kolejne spotkanie z PHK1 24.02.07, 00:07 [phk1-mak.d] chłop pańszczyżniany też był patriotą bez internetu i pisania? struganie debila,wyroczni? dla chłopa pańszczyżnianego z defektem jaśniej-:) Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: kolejne spotkanie z PHK1 24.02.07, 18:22 (do marek zalewski) Szanowny Panie Marku! Nie jestem światowcem, nie uważam też Pana za światowca, lubię ciechanowskie ciepełko, lubię ten klimat, lubię zamek, wszystko co mnie otacza w tym pięknym mieście. Kiedy wyjeżdżam do Warszawy dostaję biegunki, bo ona pod KOMPLETNIE ŻADNYM WZGLĘDEM mi się nie podoba (może tylko pod względem bezrobocia- od 1,5-2,5% według różnych danych). KOCHAM CIECHANÓW, tu chcę żyć, mieszkać, i dlatego zabieram głos. Nie jestem przeciwnikiem budowania budowli w stylu "tego czegoś" (nie użyję nazwy kurnik, bo już mi isę znudziło słuchać, e to funkcja, a nie forma). Jestem przeciwnikiem marnotrawienia publicznych pieniędzy na coś co jest kompletnie w moim odczuciu zbędne, czyli nowe sale muzealne. Rozbudujmy muzeum- proszę bardzo! Podpiszę się "Rencamy i nogamy". Wybudujmy fosę wokół zamku- proszę bardzo. Przynajmniej okoliczni mieszkańcy przestaną wyprowadzać swoje pieski na zamkowe błonia. Ale wg mnie to co ma powstać to jest profanacja w biały dzień. Może jakieś małe referendum w sprawie "projektu rewitalizacji"? Pisze Pan, że ani Grzegorz Kęsik, ani Marek Szyperski, ani Ja, ani nikt inny nie ma wpływu na to co stanie się z zamkiem. Moje pytanie brzmi- kto więc ma na to wpływ? Czy dr Kleczkowski podejmuje samodzielnie decyzje, czy był tylko autorem projektu? Ile do powiedzenia ma konserwator zabytków? A może on też nie ma na to wpływu? Jeśli tak,to źle z nami wszystkimi. Nie zdziwię się, kiedy dojdzie do sytuacji podobnej do tej w Dolinie Rospudy. POZDRAWIAM! Maciek Paprocki Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: rewitalizacja-skasowane w 5minut 27.02.07, 21:06 [phk1] w EXTRA/NR128/ MJPiotrowski rozprawia się z nami Zielonymi od Zamku jak Kuba Rozpruwacz z prostytutkami w XIX Anglii-:). Jego 'ręce precz od zamku',i kontekstem politycznym Kuby jest dość uproszczony by nam tu wmawiac podobny mechanizm myslenia i jest manipulacją czytając dalej tekst ,bo nikt nie szaleje na razie by nic nie robic,nic nie budowac nic by nie było parafrazujac słowa ikony ostatnich wyborów KONONOWICZA.Twoje słowa NIE,NIE,NIE to nasze NIE, ale dla pewnej koncepcji,a tych koncepcji jest kilka gotowych przecież. Ani słowa na temat szkło-stal-beton,które jest osią sporu.MJP podyskutuj na bieząco z zielonymi,ukryj sie jako pod nickem np.zamkolustrator? i na kazde swoje zdanie otrzymasz kilka odpowiedzi pogadasz z ludem,a nie prelekcje napiszesz raz na tydzień.Mozna by podyskutować z każdym zdaniem felietonu MJP ale strona internetowa EXTRA zakopała sie widać ostatnio przy budowie kanalizacji tegoz zamku? Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: 132 post 05.03.07, 21:16 [phk1] w ostatnim CC pojawia się kolejny raz RM ze zdaniem odrębnym na temat tego co z naszym Zamkiem,raczej on twiedzi jak KONONOWICZ zeby NIC NIE BYłO, a ponieważ najwiecej łam poswięca tej dyskusji CC więc zapraszam na link na mój puchatkowy komentarz czasciechanowa.pl/forum/viewtopic.php?t=49&postdays=0&postorder=asc&start=15 Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Przebudowa zamku 05.03.07, 22:17 [phk1-eust] EUSTACHY ? mógłbys mnie wypromowac na temat zamku ? w górne stany forum -:) Ty to w ogóle z Ciechanowa jesteś czy na jakimś zmywaku jesteś i piszesz z UE-:)? Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: a to? 15.03.07, 06:59 [phk1] tym razem o problemie architektonicznym z czeskiej Pragi,tam też guru czeskiej architektury taki oto budyneczek zaproponował pobratymcom,prawie jakby sen pijanego krecika tego od A hoj! sie ziścił-:) ale kazdy niech sam osądzi www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=447470 Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: a to? 15.03.07, 09:18 ...patrzcie i uczcie się od innych - Czesi , tak trzymać!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szyperski.marek Re: a to? 15.03.07, 09:48 Panie Marku, ładnie by ten grzybek wyglądał nad naszymi, zamkowymi murami, nieprawdaż... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: a to? 15.03.07, 10:25 szyperski.marek napisał: > Panie Marku, ładnie by ten grzybek wyglądał nad naszymi, zamkowymi murami, > nieprawdaż... > > pzdr Mi to się raczej skojarzyło z bajką TELETUBISIE. . . :-) pzdr. Maciek Paprocki Odpowiedz Link Zgłoś
mak.d.k Re: a to? 15.03.07, 10:54 Najgorsze jest to, że dopiero teraz Świat się dowiaduje, że europejskie dziedzictwo zostanie sprofanowane przez żabę, a przecież my mamy lepsze pomysły. Kosy na sztorc i na Pragę!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
woophy Re: a to? 15.03.07, 10:02 Właśnie, nasi architekci powinni się uczyć jak wygląda architektura "która niczego nie udaje" -u nas będzie przecież spadzisty dach i jakieś kute "metodami tradyjnymi" bramy. Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: a to? 15.03.07, 11:02 ...Panie Marku i Panie Maćku - widzicie co chcecie , Ja rownież - ale Czesi/ale nie tylko/ widzą PRZYSZŁOŚĆ i Nowy Ciekawy Element miejskiej struktury - i proszę , jeszcze nie zbudowano a świat się o tym dowiedział i CZEKA na to by przyjechać do Czech/i miasta/żeby tą atrakcję turystyczną zobaczyć ,a ktoś nedawno udowadniał, że nikt do Ciechanowa nie przyjedzie jak zrobimy Zamek ??? ale ... Ja myślę , że warto ...tak jak warto zrobić ciekawy ,,europark'' na tzw.kanałach czy Teatr-Galerię w opuszczonym /ciekawym budynku po wodociągach/przy moście nad rzeką /ostatnio mieścił się tam jeden z wydziałów UM - Inżynieria/ , tak jak wiele innych pomysłów - niestety tylko pomysłów... ale to ,,fajnie,,to krok do przodu...coś się dzieje , a co zostanie zrealizowane,to???!!!...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: a to? 15.03.07, 12:09 cytat "Ośmiornica, zielone straszydlo, duże łajno, to są tylko niektóre tytuły z debaty w mediach dotyczące projektu brytyjskiego słynnego architekta czeskiego pochodzenia Jana Kaplickiego/BibliotekA Narodowej w Pradze/. Wy w Warszawie bedziecie mieli Muzeum Sztuki Nowoczesnej podobne do Carrefoura, my w Pradze biblioteke jak polipa z okienkami nad Veltavą." Odpowiedz Link Zgłoś
woophy Re: a to? 15.03.07, 12:19 A my w Ciechanowie bedziemy mieli betonowy kurnik, he, he. Dla każdego coś miłego. Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: a to? 15.03.07, 12:30 ...mówić, dyskutować, wyzywać, - proszę bardzo a ,,lokomotywa jedzie dalej,, i to jest WAŻNE dla Czechów...może nie tylko? Wyzywano Michała Anioła, Goyę, Eifla, Picassa i przeklina się ,,nasz zamek,,- dalej Panowie i Panie, proszę, ile tylko chcecie. NIECH ŻYJE STUKA I PRZYSZŁOŚĆ... Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Zgoda i popieram bardzo 15.03.07, 13:06 [phk1.....NIECH ZYJE SZTUKA, NIECH ZYJE POMYSł, NIECH ZYJE PAN MAREK i czekamy na słówko na ucho dlaczego koledzy z platformy nie chcą słuchać Pana. "Ja myślę , że warto ...tak jak warto zrobić ciekawy ,,europark'' na tzw.kanałach czy Teatr-Galerię w opuszczonym /ciekawym budynku po wodociągach/przy moście nad rzeką /ostatnio mieścił się tam jeden z wydziałów UM - Inżynieria/ , tak jak wiele innych pomysłów - niestety tylko pomysłów..." Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: Zgoda i popieram bardzo 15.03.07, 13:14 ...jak? co mają ,,koledzy,,do pomysłów różnych ludzi i moich - proszę jaśniej. Dzięki za życzenia . NIECH ŻYJE SZTUKA!... Odpowiedz Link Zgłoś
tsa5 Re: Zgoda i popieram bardzo 15.03.07, 14:41 albo zamiast fontanny przed ratuszem mozna postawić pomnik monstrualnej wielkości psiej kupy jako dowód walki o czystość trawników i parków w naszym mieście. Zainteresowanie byłoby bardzo duże, turystów masa, o Ciechanowie by się mówiło, pisało.Taka promocja przez kontrowersję. A na pomniku napis: "Niech żyje sztuka" :) Odpowiedz Link Zgłoś
szyperski.marek Re: Zgoda i popieram bardzo 15.03.07, 15:03 Michał Anioł, Goya, Eiffel, Picasso, Kleczkowski... Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: Zgoda i popieram bardzo 15.03.07, 16:16 ...NIECH ŻYJĄ ludzie ... niech żyją CIECHANOWIANIE... Odpowiedz Link Zgłoś
woophy Re: Zgoda i popieram bardzo 15.03.07, 16:17 NIECH ŻYJE SZTUKA! VIVAT ARTYSCI MIAST I WSI! Ale nasz zamek zostawcie w spokoju! Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: Zgoda i popieram bardzo 15.03.07, 16:18 ...NIECH ŻYJE..................... Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Zgoda i popieram bardzo 15.03.07, 17:09 [phk1] towarzystwo zachowuje sie juz jak po imprezce salonowej? i czyzby tam nic nie wspominano o planach upiekszania tego miasta tylko jak tu sobie cos podnieść na drobne wydatki? No to PucHateK wrzuca kolejny link i problem u innych cytat"proponuje rzucic okiem jak Szwedzi mecza sie z wyborem koncepcji rozbudowy biblioteki w Sztokholmie www.arkitekt.se/asplund powaznym utrudnieniem jest tu bezposrednie sasiedztwo swietosci szwedzkiej architektury - cylindrycznej biblioteki Gunnara Asplunda na miedzynarodowy konkurs architektoniczny nadeslano 1 170 prac z czego wiekszosc to byly wlasnie rozne ameby i pseudonowoczesne rzezby, wszystko przeskalowane i bardzo natretne ostatecznie jury szczesliwie wybralo 6 prac finalowych - wszystkie spokojne i w miare neutralne" drugi etap konkursu i wybor ostatecznej koncepcji ma sie zakonczyc w grudniu tego roku Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: Zgoda i popieram bardzo 15.03.07, 17:30 ...pieknie, Szwedzi niech żyją!!! swoją drogą to - to mają problem , co postawić obok tej ,,kremówki z kapeluszem,,/też fajna/na pewno znajdą rozwiązanie - zapewne ciekawe...NOWE... NIECH ŻYJE SZTUKA... Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Zgoda i popieram bardzo 15.03.07, 19:23 [PHK1] MZ o kolegach pisałem tych z jednej i jedynej prawomyslnej i sprawiedliwej w Ciechanowie -:).Nie czytałem również w prasie by i redaktorom zależało na promowaniu pomysłów Pana ,a moze Panu skapią łam by Pan coś napisał,a może lepiej nie kombinować bo przecież pieniadze na to potrzebne i ludziska napala sie na te pomysły-:)? Rozliczać będą z obietnic? Wstawiam juz kolejny link by przyznał Pan ,ze Ci bezimienni bezmózgowcy bez imion i nazwisk jakieś NICKI - jak PeHaKi mają inny punkt widzenia jaki na całym swiecie przytrafia się przy takich architektonicznych werdyktach jury. cytat "zeby jednak zostawic na koniec smak dobrej architektury polecam link do rozstrzygnietego w zeszlym roku konkursu na wiezowiec z mieszkaniowka w Mississauga (Toronto): www.yourabsolute.com/finalists.htm wygral Yansong Ma a jego projekt nazwano "Monroe Tower" z aluzja do ksztaltow ... Odpowiedz Link Zgłoś
mak.d.k Re: Zgoda i popieram bardzo 15.03.07, 19:52 Przepraszam, nie zrozumiałem, czego dowodzą przytoczone przez phk1 ostatnie dwa przykłady konkursów? Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Zgoda i popieram bardzo 15.03.07, 21:23 [phk1-mak.d] konkursy i ich rozstrzygniecia i dochodzenia do rozstrzygniecia swiadcza ,ze jest dyskusja i w Pradze i Sztokholmie i Warszawie i traktowanie nas internautów jako oszołomów bez nazwisk i imion ale tylko nicków jest w ocenie Zalewskiego i jego salonu niesprawiedliwe i ponizajace nas. Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: Zgoda i popieram bardzo 15.03.07, 20:30 ...Tak ? wreszcie się dowiedziałem, że PIS i PHK1 to jedna RACJA - jednomyślna i sprawiedliwa...hm, zazdroszczę wiary w siebie. Po pierwsze - to nie tylko moje pomysły lecz wielu, wielu, innych ludzi /i to jest PIĘKNE. Po 2 - nie prosiłem o jakieś ,,łamy,, i nie będę prosił , to nie moja sprawa. Po 3 - wszystkim wolno pokazywać swoje poglądy - to Wasza , Ludzie sprawa i nic mi do tego. Zawsze szanowałem, szanuję i będę szanował poglądy innych - niestety moich się nie szanuje ale to tylko ,,folklor,,. Po 4 - proszę nie wyzywać ludzi - od ,,bezmuzgowców,, . Po 5 - Toronto ? Piękna sprawa - i CO ? Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Zgoda i popieram bardzo 15.03.07, 21:36 [phk1-MZ] tchorzostwo Marku Z. Jak się boicie platfusów i ich Stowarzyszenia Rózowych Krasnali to trudno. Ja nie wymagam heroicznych i bohaterskich postaw.Tylko sączenia pomału swojego zdania na miejskie tematy.Na zamek znamy ,a na inne czekamy.Pisałem ,ze dla mnie Pana dzieł może być więcej,pamietam jeszcze przed ratuszem jakąś rakietę albo słyszłem o niej,albo sam widok na pocztówce mam przed oczami i to dla dziecka jest przeżycie i skutkuje pozytywnie na dorosłość. pis i phk1 pisałem o Pana kolegach raczej - prawomyslnych i sprawiedliwych ,co by nie zrobili sa cool i trendy Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: Zgoda i popieram bardzo 15.03.07, 21:56 ...no proszę , a ten ..baranka boży... dalej swoje...NIECH ŻYJE SZTUKA...baj, baj... Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: Zgoda i popieram bardzo 16.03.07, 09:32 marekzalewski0 napisał: > ...no proszę , a ten ..baranka boży... dalej swoje...NIECH ŻYJE SZTUKA...baj, > baj... "Czuję się niezrozumiany... Czy ktoś mnie pokocha? :-D? , czy dalej będę musiał udowadniać, że to nie ja jestem winny tormada i tsunami nad ciechanowskim zamkiem? :)?" pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: Zgoda i popieram bardzo 16.03.07, 10:37 ...Panie Maćku Paprocki czy Pan też w ,,kręgu,, oddziaływania PHK1 ? NIECH ŻYJE SZTUKA...NIE SZTUKMISTRZ... Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: Zgoda i popieram bardzo 17.03.07, 08:47 marekzalewski0 napisał: > ...Panie Maćku Paprocki czy Pan też w ,,kręgu,, oddziaływania PHK1 ? > NIECH ŻYJE SZTUKA...NIE SZTUKMISTRZ... Nie wiem czy phk1 na mnie oddziałuje w jakikolwiek sposób...Chociaż być moze? Któż to może wiedzieć? Mam swój rozum i on mi wystarcza:) Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Zgoda i popieram bardzo 17.03.07, 09:32 [phk1] trochę panowie na pierwszą literkę imienia M mają ze mna w tym mieście małe problemy jak zdefiniować odziaływanie PUCHATKA-:) to było zartobliwie. A teraz bardzo poważnie ! A co do wystawy niech ZYJE SZTUKA Białoruska ,to czy,aby promujemy pośrednio tamtejszy rezym czy sztukę w Ciechanowie?Bo dzisiejsza Białorus to taki PRL lat 80 Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: Zgoda i popieram bardzo 17.03.07, 10:17 ...NIECH ŻYJE SZTUKA...jaka ? Czy to będzie polska, ciechanowska, czy białoruska, NIECH ŻYJE !!!Nie promujemy ale poznajemy - i tyle. Trzeba było być na wernisażu i poznać tego,,reżymowego,,Artystę i Konsula Polskiego w Grodnie Pana Marka Maluchnika /a może i On też reżymowy?/...Tam na Białorusi też żyją ludzie ... Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Zgoda ale i ? 17.03.07, 16:33 [phk1-MZ] 1/sztuka to nie matematyka zero-jedynkowa? a jak tam socrealizm podoba się? 2/a pamieta Pan jacy artyści mogli za PRLu dostac paszport,a na Białorusi jak jest,komu pozwalaja a komu nie? Czy władze Ciechanowa zrobiły jakis gest dla demokracji w tym kraju,republice Lukaszenki?Pan godzi się na taki PRL jak Białoruś jawi sie nam i jest? 3/a widział Pan plany nowej Warszawy, gdyby HITLER zdołał wyburzyc i hitlerowska wizję zrealizować miasta pokonanego? 4/Niech żyje Sztuka ale i Sztukmistrze też bo spełniali swoją rolę dla plebsu-:) 5/Baranki też muszą być i życ w ekosferze MZ-:) Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: Zgoda ale i ? 17.03.07, 19:02 ...tak, i pewnie woda w morzu zatruta, chmura z Nieba spadnie i zabije, - i co jeszcze ??? NIECH ŻYJE SZTUKA...baj, baj, muzyka gra... Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Zgoda ale i ? 18.03.07, 20:41 [phk1-MZ] Niech więc żyje wolna Białoruś bez Olka i Bolka, Niech zyje i wolna sztuka no i oczywiście piekny linkwww.newsweek.pl/artykuly/artykul.asp?Artykul=18127 Odpowiedz Link Zgłoś
jortex Kolejne spotkanie w Muzeum 29.03.07, 12:40 3 kwietnia (wtorek) godzina 11.00 - Muaeum Szlachty Maz. Warto przyjść, choćby dlatego, że tym razem przeciwnicy projektu (czyli my :) będziemy dobrze przygotowani - niewykluczone, że porwiemy publiczność z Muzeum na własną konferencję (dr Maria Lewicka z Politechniki Warszawskiej - pracuje już 2 miesiące nad założeniami do historycznej rekonstrukcji warowni) - jest spora szansa, że pokażemy Wam coś więcej... Zapraszam G. Kęsik Odpowiedz Link Zgłoś
jortex Re: Kolejne spotkanie w Muzeum 01.04.07, 14:06 jak najbardziej, każdy może przyjść. Zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: Kolejne spotkanie w Muzeum 01.04.07, 16:34 a po spotkaniu w muzeum zainteresowanych zapraszamy do redakcji Czasu Ciechanowa na prezentację dr Lewickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: Kolejne spotkanie w Muzeum 01.04.07, 16:34 oczywiście dotyczącą zamku ciechanowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
jortex Re: Kolejne spotkanie w Muzeum 03.04.07, 19:24 Koncepcja zespołu pod kierunkiem dr Lewickiej: Widok ogólny zamku - wg stanu na 1. poł. XVI wieku (opr. Wojciech Wółkowski): i103.photobucket.com/albums/m147/Jortex/zamek_widok_og.jpg Jutro postaram się zamieścić więcej zdjęć. G. Kęsik Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: Kolejne spotkanie w Muzeum 04.04.07, 00:29 Oj dzieje sie :) i dziać będzie :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
jortex Re: Kolejne spotkanie w Muzeum 04.04.07, 18:54 Dodaję kolejne zdjęcia koncepcji dr Lewickiej (opr. W. Wółkowski): Zamek od strony zachodniej: i103.photobucket.com/albums/m147/Jortex/zamek2.jpg Dom Duży (ściana północna): i103.photobucket.com/albums/m147/Jortex/zamek3.jpg Dom mały (ściana południowa): i103.photobucket.com/albums/m147/Jortex/zamek4.jpg Wnętrza Domu Dużego: i103.photobucket.com/albums/m147/Jortex/zamek6.jpg Parter - piwnice: i103.photobucket.com/albums/m147/Jortex/parter.jpg I Piętro: i103.photobucket.com/albums/m147/Jortex/pierwsze-pietro.jpg II Piętro: i103.photobucket.com/albums/m147/Jortex/drugie-pietro.jpg Poddasze: i103.photobucket.com/albums/m147/Jortex/poddasze.jpg Propozycja uszczegółowienia fasady Domu Dużego: i103.photobucket.com/albums/m147/Jortex/zamek5.jpg Ganek i kaplica: i103.photobucket.com/albums/m147/Jortex/zamek7.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Kolejne spotkanie w Muzeum 04.04.07, 19:11 [phk1] to i ja w ramach netetykiety-:) ---- PHK1] zapewne nasz artysta składa samokrytykę,bo przestał być guru i głównym konsultantem w temacie zamek stąd ten rodzaj frustracji na naszych łamach. Panie Marku PucHateK tez tam był i też ma mieszane odczucia co z tym zamkiem dalej począć by było pełne porozumienie obu stron. Osobiście proponowałbym zostawic go takim jak jest przysłuchując się dyskusji i tylko konserwować,natomiast obok wybudować coś co uzupełniało by ten zamek i by nie udawało NIC ,albo by miało charakter budowli z wieków średnich.Nawet ten DOM DUZY plus inne dodatki warto przenieść poza zamek z detalami jakie mógły mieć kiedys tam. Każda ze stron ma swoje racje,więc może kolejne wielkie spotkanie z głosowaniem jak w rysowaniu portretu pamięciowego jakie elementy zostawiamy jakie dobudujemy,taka wersja trzecia ludu co się na niczym nie zna ?-:) Komitet który się zawiązał to po to by pchnać projekt ze stali,betonu jak kafelki z łazienki i szklane altanki i do przodu tylko ten i zaden inny rozumiem,a Pan tam juz jest zapewne w tym zarzadzie rady? Ze sprawy ambicjonalnej Stowarzyszenia Różowych Krasnali zamek staje powoli się tematem ogólnokrajowym i tylko potrzeba trochę dalej nagłośnić ten projekt. Temat dyskutowania nie mniej gorący jak spotkanie Tuska z Kaczyńskim w sejmie -"jeśli myślicie,że kiedykolwiek dojdziecie do władzy to się grubo mylicie !" -"ja tu nie widzę Jarosława Kaczyńskiego ja tu widzę twarz Andrzeja Leppera!" Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: a moze 19.30 ? 04.04.07, 19:31 [phk1] Jortex a co myślisz o takiej reklamie jak początek wiadomosci w TVP1 z naszym zamkiem i podpisem ,nie jak to wielokrotnie juz widziałem i pisałem o tym ,że tylko cegły były tłem i nic poza tym. Jak myslisz nasze niePOradne władze POwiatowe mają taki POmysł na promocję miasta na ogólnopolskiej wizji?Tyle tam PO sciagneło headhunterów by myślało? Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: a moze 19.30 ? 05.04.07, 09:53 To mi się puchatku dziś śniło, że przyjeżdża TVP i robi reklamę a'la Rospuda... wspomnicie moje słowa.. Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: a moze 19.30 ? 16.04.07, 13:00 W środę 18 kwietnia na ulicach Ciechanowa będzie można spotkać osoby protestujące przeciwko obecnemu PROJEKTOWI (nie architektowi) Rewitalizacji Zamku w Ciechanowie Odpowiedz Link Zgłoś
chendorus_perveri Re: a moze 19.30 ? 16.04.07, 22:49 Phk1, dlaczego zwróciłeś się o cenzurę. Przecież kochasz..... Przecież wiesz.... Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: a moze 19.30 ? 17.04.07, 14:19 Wracając do tematu, to w dzisiejszym "Naszym Dzienniku" można przeczytać wywiad z Panem Waldemarem Rekściem. Tematem wywiadu jest sytuacja na Zamku w Ciechanowie... -- Niech żyje NAUKA! I wykształciuchy... Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Nasz Dziennik 19.04.07, 23:01 [phk1] 17kw07 ukazał sie wywiad ze zdjęciami,ale nie mam mozliwosci podać linku do niego. Waldemar Rekść z Towarzystwa Opieki nad Zabytkami zarzuca ,że przetarg nie został ogłoszony w mediach ogólnopolskich i nagłosnoiny,zarzuca że tam tylko powstaną pawilony wystawiennicze z betony,szkła i stali w zamku który jest perełką polskiego gotyku,a że sprawa zamku jest juz w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego ,ale bez odzewu na razie i ma nadzieje na inne spojrzenie niz nasze lokalne władze na ten projekt,by wstrzymac prace. Kolejnego linku też nie podam do TVP3 gdzie również była kilkuminutowa prezentacja stanowisk. Zamkowa dyskusja nabiera szerszego zasięgu niż powiat i nalezy sie z tego tylko cieszyć,a jesli mądrzy profesorowie i autorytety zaakceptuja ten dzisiejszy projekt ,no to trudno sie mówi? Odpowiedz Link Zgłoś
11r11 Re: Nasz Dziennik 20.04.07, 03:08 puchatku to znowu moja skucha . Postbył skierowany do zboczeńca sanderusa - bardzo sorry wilku Odpowiedz Link Zgłoś
chendorus_perveri Re: a moze 19.30 ? 20.04.07, 10:51 sam jesteś wyalimentowany. nie odpowiadaj, ja ciebie też :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jortex Protest. 20.04.07, 11:38 Zachęcam do składania podpisów pod poniższą petycją: www.petycje.pl/2207 Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Protest bez CC ? 22.04.07, 00:10 [PHK1] a u was ani słowa o proteście? czyżby chwilowa zmowa milczenia ,czy tylko niedopatrzenie panowie na M ? Pod zdjeciem szczególnie zafrapowało mnie zdanie młodej ciechanowianki" pomysł z ulotkami jest kiepski,gdyz ludzie nie zawsze maja czas chocby na krótka rozmowe" Prosiłbym red.mp o rozwiniecie tej lotnej myśli-:} A ja tylko krytycznie więc prosze merytorycznie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
chendorus_perveri Re: Protest bez CC ? 22.04.07, 07:05 Phk1.... oj, phk1.... łobuziaczku jeden..... Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: Protest bez CC ? 22.04.07, 17:02 Protest polegał na rozdawaniu ulotek drogi puchatku... Wiesz, jak isę biega po Warszawskiej i jest problem, aby choćby dwa zdania z Toba zamieniła, to już nawet nie pytam o imię. Co do "lotnej" myśli- same ulotki widać nie wystarczały, posiadały za mało informacji, gdyż ludzie zwyczajnie odmawiali ich przyjęcia, więc tzreba było jakoś zagadać do mieszkańców, prawda? Zdanie rzeczywiście mało zgrabne stylistycznie. Pośpiech jest wrogiem piszącego. pzdr Maciek Paprocki P.S. I proszę bez tego przedrostka- red. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Protest bez CC ? 22.04.07, 20:50 [phk1] a może nasze władze by dały trochę grosza na wydrukowanie materiałów reklamowych dla was/dla nas,taki gest,że władza PO chce dyskusji,taki gest w stronę konkurencyjnego projektu. W ich lizusowskiej gazetce samorządowej jak na razie CISZA od pół roku w temacie zamek jak sobie przypominam,ani na tak ani na nie. Jeśli władze wzorowej platformy na mazowszu chcą dyskusji to powinny troche grosza wyłozyc tak na swoja propagande wizji zamku jak i dla strony przeciwnej,wtedy maja u mnie plus duzy. Niech tam radni opozycyjni rzuca wątek zamku,bo i oni w tej szarej sieci są jak czytam te ich interpelacje o asfalt i beton na drogach,to az litośc bierze kogo "my wybrali" Odpowiedz Link Zgłoś
chendorus_perveri Re: Protest bez CC ? 22.04.07, 21:28 Ale w Siedlcach to ty nie zapracowałeś nawet na małego plusa, huncwocie! Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: Protest bez CC ? 22.04.07, 22:33 phk1 napisał: > [phk1] a może nasze władze by dały trochę grosza na wydrukowanie materiałów > reklamowych dla was/dla nas,taki gest,że władza PO chce dyskusji,taki gest w > stronę konkurencyjnego projektu. A to dopiero byłoby lizusostwo władz względem mediów... phk1 napisał: > Niech tam radni opozycyjni rzuca wątek zamku,bo i oni w tej szarej sieci są jak > > czytam te ich interpelacje o asfalt i beton na drogach,to az litośc bierze > kogo "my wybrali" chcesz numer do randego Kęsika? Dąbrowskiego? Czy kogoś innego i wtedy im to powiesz? poczekajmy do przyszłej sesji RM, moze coś się narodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Telewizja przy zamku IP: 212.160.172.* 17.05.07, 16:53 Dziś podobno pod zamkiem kręciła się ekipa telewizji Polsat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOKIS Re: Telewizja przy zamku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 17:08 nasłana przez Kęsika i jakiegoś rybaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik1985 Re: Telewizja przy zamku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 23:09 Media same się "nasyłają". Odsyłam do choćby do wikipediiw celu sprawdzenia hasła researcher. Maciek Paprocki Odpowiedz Link Zgłoś
jortex Re: Telewizja przy zamku 18.05.07, 13:34 Gość: LOKIS napisał: >nasłana przez Kęsika i jakiegoś rybaka Podwójne pudło!! :D Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Przebudowa zamku 17.05.07, 19:04 [phk1] zmarł nagle dzis prof.Zinn ,który w temacie zachowanie zamku miał byc naszym sprzymierzeńcem.Zegnaj bardzo lubiany profesorze. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re zamek 18.05.07, 22:48 [phk1] zamek urasta do problemu ogólnoposkiego,a Ci od Polsatu to kiedy to puszaczą ,bo jak w wiadomosciach o 18.50 to jak niejaka MIRA SKÓRKA sie dorwie do tematu to zrobi z nas buraki i gawiedż z zamkowej alkowy. No może jak Michał Kwiatkowski to jest szansa na troche rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Re zamek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 09:56 Kęsik dobrze poinformowany ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebo Re: Re zamek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 09:59 i przez takiego co to niby nie PISnął słowa Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: Re zamek 19.05.07, 21:24 Guciu wystawił Was na próbę, czy logowanie jest konieczne, czy też nie. Po tych ostatnich, niezwykle górnolotnych wypowiedziach, stwierdzam, ze obowiązkowo!! powinniśmy się wszyscy logować!!! No chyba, że zależy administracji na zwiększonym ruchu na forum. To wtedy nie. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chendorus_perveri Re: Re zamek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 21:10 Ty jako burak mógłbyś mieć głowną rolę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Re zamek IP: 212.160.172.* 28.05.07, 17:03 W środę 30 maja o 16.25 na Polsacie będzie reportaż :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Re zamek IP: 212.160.172.* 30.05.07, 14:56 Poprawka. Program będzie w czwartek o 16.20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phk1 Re: Re zamek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 18:39 [phk1] fakt ,że nie było,ale jak jest pięć tematów to temat rozmywa się już! Ostrzyłem sobie zabki czy nasz WW coś szepnie -:) POCZEKAM do jutra Polecam lekturę nowej koncepcji dobudowy do ratusza,kto,co i za ile. DEBILE pomysły eseldowskich procedur powiela platforma polsko-opywatelska Głupowatosć dobudowy polega na procedurach przetargowych by było jak najtaniej. Więc polecam i oczywiscie nie liczę ,ze w dobie ocieplenia klimatu może warto zbudowac tanim kosztem szklany tani kontener,pomysł z początku wieku pisarza Zeromskiego. Nawet pomysł niegłupi bo Zeromski kilka kilometrów w lini prostej kilka lat spedził w okolicach Ciechanowa,więc jest jakas podbudowa ideologiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Re zamek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 18:10 Program był NIECO stronniczy :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Re zamek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 18:17 interwencja.interia.pl/news?inf=919509 Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Re zamek 31.05.07, 18:51 [phk1] też uważam ,ze stronniczy tylko ja uzasadnię dlaczego. Bo brak tam władz miasta z PO,a jednoczesnie ZERO słowa o platformie opywatelskiej polskiej.Nikt w kraju ,kto ogladał nie POmyśli ,że to PO taka mądra inaczej:-) W tym sensie POlsat był wyrozumiały jak babcia dla wnucząt. Nasz miejski establiszment wypadł blado by bronic swojej koncepcji rewitalizacji, a dzieciaki w przeddzien Dnia Dziecka wypadli o niebo lepiej. Warto było pooglądąć ładne zdjecia ,ładne ujęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re:na 50 LECIE TZMC POrażka? 28.05.07, 17:21 [phk1] wydaje się,ze przebudowa,rewitalizacja,....Zamku dla władz TMZC z niezrozumieniem przeciwników to poprażka i klapa totalna. Media w kraju rozpisują się co jakiś czas o naszym zamku,a jednocześnie szkoda, ze media własne władz Ciechanowa nie zabierają głosu i chowają głowę w piasek. Moze ktos poda stenogram z OPrad radnych,dłuższy tekst pana WW niż zachwyt jego dzieci i kolegów jego dzieci nad aktualnym projektem,dziś w CC też pytanie nie padło jakby chodziło o aborcje,eutanazję,karę smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re:na 50 LECIE TZMC POrażka? 06.06.07, 21:17 Decyzją Głównej Rady Konserwatorskiej przy Ministerstwie Kultury projekt Rewitalizacji Zamku nie może być przeprowadzony w obecnej formie. pzdr Maciek Paprocki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re:na 50 LECIE TZMC POrażka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 22:21 Panie Paprocki...Dlaczego nie piszesz do końca prawdy? Decyzją Głównej Rady Konserwatorskiej rewitalizacja zamku nie będzie prowadzona w jakiejkolwiek formie... Pozostaniemy z kupą cegieł, chwała hamulcowym, chociaż myślę, że nie mają powodu do dumy, na złość mamie odmrozili sobie uszy... a chyba nie o to im chodziło Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re:na 50 LECIE TZMC POrażka? 06.06.07, 22:26 Napisałem to, czego byłem pewien. Nie widziałem dokumentu, choć jutro się z nim zapoznam... Więc nie wiem, czy to, co szanowny "gość" napisał również jest prawdą...Jeśli nie- będziemy prostować;) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms18 Re:na 50 LECIE TZMC POrażka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 23:08 Hamulcowi nie uważają zamku za "kupę cegieł". I chociażby dlatego jest powód do dumy! Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re:na 50 LECIE TZMC POrażka? 06.06.07, 23:26 arch.ciechanow.net.pl/forum/viewtopic.php?p=2990#2990 szczegóły... Nie wiem czy o to chodziło? Czy mi o coś chodziło? Czy chciałem coś komuś udowodnić? hmm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re:na 50 LECIE TZMC POrażka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 11:16 Panie Paprocki chyba nie umiesz Pan czytać albo masz kłopot ze zrozumieniem treści tekstu. Jaka decyzja ? To jest tylko opinia i tylko tyle, nie mająca żdnej mocy prawnej. Proszę dokładnie przeczytać. A jeżeli chodzi o treść tej opinii to jest bez sensu. Wydali ją chyba ludzie nie znający ani projektu ani zmku w Ciechanowie a na pewno nie rozumujący normalnie, no a o tym , że nie fachowcy /wg.Pana W.Rekścia/ to na pewno. Jeszcze raz proszę nie konfabulować. Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re:na 50 LECIE TZMC POrażka? 07.06.07, 11:50 Gość portalu: gość napisał(a): > Panie Paprocki chyba nie umiesz Pan czytać albo masz kłopot ze zrozumieniem > treści tekstu. Jaka decyzja ? To jest tylko opinia i tylko tyle, nie mająca > żdnej mocy prawnej. Proszę dokładnie przeczytać. A jeżeli chodzi o treść tej > opinii to jest bez sensu. Wydali ją chyba ludzie nie znający ani projektu ani > zmku w Ciechanowie a na pewno nie rozumujący normalnie, no a o tym , że nie > fachowcy /wg.Pana W.Rekścia/ to na pewno. Jeszcze raz proszę nie konfabulować. Może i nie umiem czytać, ale mam odwagę się podpisać pod tym co piszę:) i chodzić z podniesioną głową, o sumienie mam czyste. Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re:na 50 LECIE TZMC POrażka? 07.06.07, 11:54 Opinia- ok. To jest tylko(?) opinia. Ale żeby wydać opinię, trzeba podjąć decyzję, chociażby o wydaniu negatywnej opinii. Nawet jeśli projekt zostanie zrealizowany strzelicie sobie Państwo samobója, podważając opinię Głównej Rady Konserwatorskiej. A przypominam o nowej ustawie dotyczącej Konserwacji Zabytków...Powstaje ona właśnie w sejmie i kto wie jak takie "opinie" będą interpretowane.... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: EXTRA 07.06.07, 10:14 [phk1] Andrzej Piotrowski przewodniczący Obywatelskiego Komitetu Wspomagania Rewitalizacji Zamku Ksiąząt Mazowieckich podaje taki przykład w wywiadzie. "dodam również ,że osoby te nie posiadają odpowiednich kwalifikacji w zakresie architektury i ochrony zabytków kubaturowych.Pozyskują one jedynie poparcie CC i jednej osoby .." Więc obok zdjęcie i życiorys szanownego pana,tam też zero kwalifikacji no chyba ,że chlubą było bycie dyrektorem tuby propagandowej komunistów jakim był koncern prasowy RSWRuch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nord Re: EXTRA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 11:15 Te, magik, czy wam o coś chodziło? Wam o nic nie chodziło? I tylko dlatego pozbawiliście ciechanowski zamek przyszłości? Pozbawiliście zamek możliwości konserwacji zabytkowych murów, bo projekt to równiez zakładał? Pozbawiliście mozliwości rozwoju... Owszem, zamek jeszcze kupą cegieł nie jest, ale dzięki wam hamulcowym wkrótce będzie. Na złość mamie odmroziłem sobie uszy... A tak naprawdę, to od was teraz zażądamy realizacji projektu Lewickiej, bo jesteście za to odpowiedzialni. chwała hamulcowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata? Re: EXTRA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 11:17 phk1 - a tobie to pasuje być tubą propagandową PiSu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nord Re: EXTRA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 11:20 Poza tym jakim prawem gość z Gdańska (gdzie jest mnóstwo ciekawych budowli) ma decydować o tym, żeby w Ciechanowie takowych nie było? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eden Re: EXTRA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 11:24 to nie ONI tylko konkrtnie Grzegorz Kęsik, Ryszard Małowiecki i W.Rekść zabawili się naszym zamkiem. Plotą brednie i dlatego Ciechanów dalej zaściankiem Polski będzie , nomenomen Muzeum jest zaściankowej szlachty. Im podziękujcie. A to, że ktoś coś zablokował to nie jest prawdą i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms18 Re: EXTRA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 12:21 A jakim prawem gość z Gdańska (gdzie jest mnóstwo ciekawych budowli) miał decydować jak ma wyglądać nasz zamek po liftingu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: EXTRA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 13:10 Nie podpiszę się nazwiskiem, bo kiedy mi się to zdarzyło, to mnie zjechałeś... do dyskusji z nazwiskami trzeba mieć jakiś poziom, a tu trochę bo brak. Zresztą w ogóle brak poziomu w całej tej dyskusji o zamku. Nie wiem, jak się dalej potoczą jego losy, jeśli pozostanie trwałą ruiną (jak cały Ciechanów zresztą - i nie dziwię się, jak ma takich mieszkańców, tym bardziej dziennikarzy) odpowiedzialna jest grupa hamulcowych - którzy może tylko chcieli w ten sposób zaistnieć. Zresztą nie wiem co chcieli, bo przed chwilą magik powiedziałeś, że nic nie chcieli - zatem, jak ktoś dobrze zauważył zabawili się i ponoszą za to pełną odpowiedzialność, jak również spoczywa na nich obowiązek, żeby to jakoś odkręcili... są to winni miastu i zamkowi chwała hamulcowym Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: EXTRA 07.06.07, 13:58 Jedyne za co biorę odpowiedzialność to teksty w Czasie Ciechanowa i wypowiedzi naforum. Absolutnie nie biorę na siebie odpowiedzialności za wypowiedzi i działania innych osób. EOT! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krys Re: EXTRA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 14:01 acha, umywamy rączki? Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: EXTRA 07.06.07, 14:15 Każdy jest odpowiedzialny za swoje czyny, jesli nie jestes w stanie tego zrozumieć, to Twój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krys Re: EXTRA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 14:35 To akurat wiem, ale WY przystępując do batalii przeciw rewitalizacji zamku chyba nie wiedzieliście.... Odpowiedz Link Zgłoś
jortex Re: EXTRA 07.06.07, 14:56 Ohoho ;) Iluż tu się nagle zrobiło niezalogowanych oskarżycieli :D Niezadowolonym z decyzji GRK mogę tylko powiedzieć: "Miejcie pretensje do siebie, bo przygotowaliście badziewie - a nie do mnie, że protestuję i badziewiu się przeciwstawiam". :) G.Kęsik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krys Re: EXTRA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 14:59 w tej sytuacji żądam realizacji projektu Lewickiej Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: EXTRA 07.06.07, 15:29 A j opisuję, że ktoś protestuje. Bo w życiu kochany KRYSie tak już bywa, ktoś jest za i ktoś jest przeciw. Obiektywność nie polega na przedstawianiu tylko tych, co są "za". Tak trudno to zrozumieć? No ale przecież "kiedyś" było inaczej... lepiej... nie było "przeciw"... wzorem karambolla pzdr malkontentów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krys Re: EXTRA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 15:47 Powiem więcej, znamy nazwiska tych którzy doprowadzili do aktualnej sytuacji, osoby te powinny ponieść wszelkie dotychczas poniesione koszty z tytułu konkursu, zrealizowanych dotychczas prac oraz koszty jakie niezrealizowanie projektu za sobą przyniesie (choćby kazry z tytułu niezrealizowanych umów). Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 pytanie 07.06.07, 16:14 a przepraszam kto organizował konkurs? Miasto, muzeum czy Paprocki z Kęsikiem i Małowieckim? Jeśli to miała być prowokacja, to bardzo mierna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krys Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 16:46 a przpraszam, kto ponosi odpowiedzialnosć za nie zrealzowanie projektu? muzeum? Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: pytanie 07.06.07, 17:25 Gość portalu: krys napisał(a): > a przpraszam, kto ponosi odpowiedzialnosć za nie zrealzowanie projektu? muzeum? kiedy ja pisze artykuł, to ponoszę za to odpowiedzialność. Podpisuję się imieniem i nazwiskiem. Kto zatem podpisał się pod projektem rewitalizacji? Paprocki z Kęsikiem? A może Rekść? zresztą dalsza dyskusja jest bezcelowa. Czekajcie drodzy Państwo i bijcie się między sobą...Adieu... Maciek Paprocki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toja Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.07, 10:20 a kto mówi,że projekt jest zły? Na pewno nie ci, ktorzy się pod nim podpisali i wielu innch. A kto mówi, że nie zostanie zrealizowany? A dyskusja istotnie jest bezcelowa, a co więcej odbywa się ze szkodą dla nas Ciechanowian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms18 Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 17:40 Widocznie muzeum, skoro projekt, który zwyciężył w konkursie i miał być dalej realizowany nie został zaakceptowany przez Radę Ochrony Zabytków, czyli de facto zagrażał zamkowi. I radzę najpierw zapoznać się z tematem, a dopiero się wypowiadać (jakie kary, jakie niezrealizowane umowy?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phk1 Re: a ja też przepraszam ;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.07, 16:51 [phk1] a ja też przepraszam ;-) nicka Beatę ,że poziom nie taki dyskusji, zapewne przyganiał kocioł garnkowi ,ale tak to mają fora internetowe. Zapewne to ja byłem tym co zjechał szanowane nazwisko czy jej zdanie danym momencie? Zamek to tylko kolejny przykład jak polska opywatelska platforma jest kompetentna,gdy zaczyna szczytny cel w swoim gronie przy kawiarnianym stoliku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: a ja też przepraszam ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 17:14 ludzie!!! a co ma platforma do zamku??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms18 Re: EXTRA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 16:56 Niezrealizowane umowy :D ? Jakie niezrealizowane umowy :D ? Polecam złożenie wniosku do prokuratury, w uzasadnieniu: pisali artykuły, mieli inne zdanie, rozdawali ulotki, złożyli wniosek do specjalistów, zainteresowali media :D Odpowiedz Link Zgłoś
phk1jeden Re: EXTRA 07.06.07, 11:45 Gość portalu: Beata? napisał(a): > phk1 - a tobie to pasuje być tubą propagandową PiSu? [phk1] Beato? tajemnicza i inni ,dla was mój drugi nick odkurzyłem by sie wytłumaczyć z PiSu,PO,SLD,LPR,SO,zbyt jednostronnie czytasz. Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 hamulcowy?nie 07.06.07, 11:47 > A tak naprawdę, to od was teraz zażądamy realizacji projektu Lewickiej, bo jest > eście za to odpowiedzialni. A jakiż to wpływ ma jeden biedny początkujący dziennikarz na RADĘ OCHRONY ZABYTKÓW działającą przy MINISTERSTWIE KULTURY? Zwalanie odpowiedzialności na media jest nie na miejscu. Czyżby ktoś podważał suwerenność osób/specjalistów w Ministerstwie? Niestety, żyjemy w demokracji i to nie ludowej. Wypowiadać ma się prawo każdy, a kto i jakie wyciąga wnioski, to już nie jest moja sprawa. Niestety, specjalistów, którzy MAJĄ ODPOWIEDNIE KWALIFIKACJE, by merytorycznie oceniać projekt można policzyć na palcach jednej ręki. Ja nie posiadam kwalifikacji - nie moge się wypowiadać, Ty ich nie posiadasz- możesz? Dziwne, doprawdy. pzdr Maciek Paprocki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: hamulcowy?nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 18:06 Większy rwetes byłby pewnie, gdyby przeciwnicy siedzieli cicho, zbudowano by projekt Kleczkowskiego a potem kazano by go rozebrać :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PHK1 Re: hamulcowy -Piotrowsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.07, 19:07 [PHK1] DOKŁADNIE to słowo to słowo pana Piotrowskiego i jego kamaryli. MK nie wtedy słuzby pana WW przez zasiedzenie taki zamkowyhungar zostałby jednak zafiksowany jako sukces drugiej kadencji platformy,bo tylko ona cos wie mądrego,a Magik uważa ,że z nimi da sie dogadać i sa gotowi do kompromisów Re: hamulcowy?nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl Gość: mk 07.06.07, 18:06 + odpowiedz Większy rwetes byłby pewnie, gdyby przeciwnicy siedzieli cicho, zbudowano by projekt Kleczkowskiego a potem kazano by go rozebrać :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krys Re: hamulcowy -Piotrowsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 20:20 błagam, litości, pisz tak, żeby cię ludzie roumieli Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re:<a href="http://ww6.tvp.pl/6391.dzialy" target="_blank">ww6 10.06.07, 22:33 [PHK1-wersja soft dla krysa niezorientowanego w 10-15 poprzednich wpisach] DOKŁADNIE to słowo to słowo pana Piotrowskiego i jego kolegów przeczytane w tygodniku EXTRA ostatnio. Wtedy urzędnicy pana WW przez zasiedzenie taki zamkowy hungar zbudowany jako sukces drugiej kadencji platformy,by obwieścili bo tylko ona coś wie mądrego, a Magik uważa ,że z nimi da sie dogadać i sa gotowi do kompromisów,ale chyba nie co do zamku Re: hamulcowy?nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl Gość: mk 07.06.07, 18:06 + odpowiedz Większy rwetes byłby pewnie, gdyby przeciwnicy siedzieli cicho, zbudowano by projekt Kleczkowskiego a potem kazano by go rozebrać :D A dziś nasze władze w osobie E.SADOWSKIEGO jakies takie nie kumate? W kwietniu było za 5 dwunasta,dzis juz jest 5 po dwunastej i po musztardzie,nasze protesty i petycje A Warszawa szykuje im pasztet myśliwski do tej musztardy. ww6.tvp.pl/6391.dzialy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phk1 ReNajnowsze wiadomosci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.07, 22:40 [phk] może ten link ww6.tvp.pl/6697,20050110155160.strona Odpowiedz Link Zgłoś
jortex Re: ReNajnowsze wiadomosci 11.06.07, 00:15 Pan Starosta wyraźnie idzie w zaparte. Co jest powodem tego? :) Odpowiedz Link Zgłoś
zinngiesser Re: ReNajnowsze wiadomosci 11.06.07, 00:44 Stawiam na wode sodowa. Cieplo sie zrobilo - i przedawkowal. Odpowiedz Link Zgłoś
jortex Re: ReNajnowsze wiadomosci 13.06.07, 11:44 Poniżej linki do artykułu z Naszego Dziennika: www.naszdziennik.pl/index.php?typ=kl&dat=20070612&id=kl12.txt www.naszdziennik.pl/index.php?typ=kl&dat=20070612&id=kl13.txt A tutaj link do artykułu z Tygodnika Ciechanowskiego (warto przeczytać): img404.imageshack.us/img404/4871/jn12002mj4.jpg A to chyba najlepszy fragment z powyższego artykułu: "- Raziło mnie będzie, jeśli z zewnątrz zamek nie będzie wyglądał na średniowieczny. Jak on będzie wyglądał od strony dziedzińca, to już inna sprawa - stwierdził Eugeniusz Sadowski, przewodniczący Towarzystwa Miłośników Ziemi Ciechanowskiej". :D Odpowiedz Link Zgłoś
jortex Re: ReNajnowsze wiadomosci 15.06.07, 22:42 O spornej rewitalizacji zamku można poczytać też w "Kronice Mazowieckiej" - pismo Samorządu Województwa... Polecam :) : img402.imageshack.us/my.php?image=artkronop5.jpg I najważniejszy cytat z tego artykułu: "- Nie wydaje mi się, żeby przepadły pieniądze, jeśli ten nowoczesny projekt zostanie odrzucony - stwierdził wicemarszałek Tomasz Siemoniak. Szklana galeria może powstać wszędzie, ale niekoniecznie w murach średniowiecznego zamku. To społeczeństwo Ciechanowa powinno zdecydować, jak będzie rewitalizowany zamek. - podkreślił wicemarszałek." Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: ReNajnowsze wiadomosci 19.06.07, 23:12 a.... i nie zapominajmy o Tygodniku Ciechanowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: ReNajnowsze wiadomosci 19.06.07, 23:14 W Extra też coś znajdziemy... tyle, że Extra trochę wybiegło przed szereg, bo red. PP i JB napisali, że Generalny Konserwator Merta już unieważnił projekt :) A to dopiero opinia była... taki malutki szczególik ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszcz Re: ReNajnowsze wiadomosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 23:39 Wypowiedzi i opinie w Extra są tak tendencyjne,że aż boli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Zalewski Re: ReNajnowsze wiadomosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 23:48 ...przecież tego tekstu nie można traktować na serio ... ten PP i JB z Extra chyba spali na spotkaniu albo ... na zdrowie?! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: ReNajnowsze wiadomosci 20.06.07, 00:10 Cytat za EXTRA CIECHANÓW NR65 z 9 czerwca 2007..."Zamieszanie(...) osiągnęło apogeum, do tego stopnia, że projekt architekta Kleczkowskiego trafił do Tomasza Merty, ministra kultury i dziedzictwa narodowego" ja bym napisał tak: "takiego zamieszania nie był w stanie znieść Kazimierz Michał Ujazdowski, dotychczasowy minister kultury i dziedzictwa narodowego, który zrzekł się stanowiska na rzecz dotychczasowego Generalnego Konserwatora Zabytków. Do tego zakazał również używać wielkich liter przy wymienianiu urzędu ministra." Lepsze niż tegoroczny kabareton :) pozdrawiam :D Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re:Trzeci wiek proszony 20.06.07, 12:34 [phk1] och! o zamku tyle EXTRA napisało,bo to gazeta Miłościwie Jaśnie Pana redaktora archeologa MJP.Zauroczony jego felietonem o kabaretonie polecam jego jutrzejsze spotkanie ze słuchaczami trzeciego wieku o godz 16 w AH na temat zamku ,zycze mu by publicznosc nie wychodziła mu z sali i żeby nie był wazeliniarski w swoim tłumaczeniu nowych zarysów polityki rewitalizacji zamku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pussycat77 Re:Trzeci wiek proszony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 17:36 www.mkidn.gov.pl/website/index.jsp?artId=1702 Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re:Trzeci wiek proszony 22.06.07, 17:47 Czasem tak bywa, że człowiek drugiego uprzedzi w działaniach :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phk1 Re:Trzeci wiek proszony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.07, 17:51 [phk1] ach takie linki ,które dzieciaki z onetu ;-) to przeczytaja? oto skrót. Generalny Konserwator Zabytków podjął decyzję o wszczęciu w nadzwyczajnym trybie postępowania stwierdzenia nieważności decyzji umożliwiającej realizację projektu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phk1 Re:266post i co dalej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.07, 17:56 [phk1] dzieciaki zrobiły rewolucję starszemu pokoleniu lokalnych działaczy I co dalej dzieciaki.Jakaś zabawa na zamku ;-)? Czy trzeba teraz dogadac się z nimi by nie torpedowali nowych działań zwolenników innej koncepcji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Zalewski Re:266post i co dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 19:35 ... ,, miałeś chamie złoty róg ostał ci się jeno sznur'' ... złapcie mieczyki najlepiej z jarmarku i pobawcie się w rycerzyków ... przyjemnej krwawej zabawy ... A SZTUKA NIECH ŻYJE ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phk1 Re: i co dalej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.07, 20:11 [phk1] damy sobie radę bez ZALEWSKIEGO i jego partii PO. Zapraszamy Pana do swojej pracowni,proszę o nowe dzieła dla chamów. Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: i co dalej 22.06.07, 20:23 Nie rozumiem tu czegoś? czy sztuka jest tylko dla wykształciuchów? Jelsi tak to chyba sobie sygnaturkę zmienię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Zalewski Re: i co dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 20:49 ... ha... HA,Ha ... witam i pozdrawiam chama ... I NIECH ŻYJE SZTUKA ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phk1 Re: i co dalej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.07, 21:45 [phk1] zobaczy Pan ,że posmiertnie odbiora panu wszystkie tytuły..... "... ha... HA,Ha ... witam i pozdrawiam chama ... I NIECH ŻYJE SZTUKA ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Zalewski Re: i co dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 23:00 ...SZTUKA JESZCZE ŻYJE ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubawionydobólu Re: i co dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 21:33 teraz mądry zaleski z mądrym pht do sądu pójdą w temacie chamstwa pośmiertnego. gratulacje gratulacje gratulacje i jeszcze raz gratulacje dla ciechanowskiego foruma - NASZA CIECHANOFSKA DUMA! Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: i co dalej Marku Zalewski 23.06.07, 22:46 [phk1] powaliłem Cię śmiechem od ucha do ucha ,ubawiłeś się po pachy? Niech Żyje Sztuka Smiechu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: i co dalej Marku Zalewski IP: 212.160.172.* 24.06.07, 17:00 proponuję w zamian za szkło okazały pomnik JPII :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: i co dalej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 07:07 Dopóki Pan Marku będzie tworzył nie ma się co martwić o sztukę. Będzie zdaje się żyła. A tak na marginesie - Musicie Panowie wypisywać takie bzdury? Jakieś wycieczki osobiste. Skąd wy na tą głupotę macie czas? Co wy robicie na codzień? Podejrzewam, że ciężko pracuję abyście Wy mogli się tak zabawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phk1 Re: i co dalej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 09:19 [phk1] Gosci znudzony gosciu strudzony wyjątkowo musisz pracować widac za miliony skoro tak uważasz, jak w tych socjalistycznych wierszykach o koparce co pracuje za trzystu. Cos byś rozjaśnił mroki tej twojej pracy. "Podejrzewam, że ciężko pracuję abyście Wy mogli się tak zabawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: i co dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 11:19 dyskusja rzeczywiście na poziomie przedszkola, a tymczasem jakakolwiek wizja odbudowy zamku czy jego rewitalizacji odchodzi w dal. A szkoda, bo myslałem, że my bedziemy pokoleniem, które przywróci go zyciu i to obojetnie czy w formie średniowiecznego kiczu, czy nowoczesnego hipermarketu... Widać warci jestesmy tylko ruiny, skoro nie potrafimy patrzeć do przodu. Jedno mnie tylko zastanawia, dlaczego tą awanturę wywołali młodzi ludzie? Przecież to własnie oni powinni pierwsi dążyć do przodu... Czyżby ktoś w ten sposób chciał zaistnieć? A inni poszli dzikim swędem, żeby ot tak sobie porozrabiać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: i co dalej IP: 212.160.172.* 26.06.07, 18:19 "Jedno mnie tylko zastanawia, dlaczego tą awanturę wywołali młodzi ludzie?" Och, to "młodzi ludzie" zawinili, nie np. nieudolny konserwator, albo władze muzeum.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: i co dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 19:30 oh, to konserwator, albo władze muzeum są hamulcowymi.... i sprawią,że dalej bedzie się chodzić za zamek na zieloną trawkę..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phk1 Re: i co dalej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 20:26 [phk1] Nagiku zabierasz głos a nawet nie kopaleś w ziemii naszej mazowieckiej,a nasz JMP i drugi AP tz.jakis klan Piotrowskich grzebał w ziemii. To stawia ich w sytuacji ponad nami.Jako przykład podam rewolucjonistów którzy maja racje na temat swojej działalności rewolucyjnej.No ale to zapewne zły przykład dla Ciebie? No i niech tam szef Marek Szyperski odblokuje forum czasu ciechanowa nie tylko dla PucHatKa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: i co dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 11:47 Warto zajrzeć na stronę - scena-ciechanów.info/ - dalej klikając "Wątki na forum - dalej wątek "rewitalizacja zamku". Są tam opinie młodych ludzi ( gdyż oni odwiedzają tę stronę) o projekcie dr Kleczkowskiego. Nic dodać, nic ująć - no może z wyjątkiem jednego wulgarnego postu. Rodzi się pytanie. Komu i czemu wobec tego ma ten projekt służyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: i co dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 19:42 Gość portalu: Gość napisał(a): > Warto zajrzeć na stronę - scena-ciechanów.info/ - dalej klikając "Wątki nie ma takiej strony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: i co dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 21:02 Jest taka strona pod adresem - scena-ciechanow.info/ - przepraszam za pomyłkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: i co dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 21:04 Coś żle się zapisuje ten adres . Przed podanym adresem jest jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: i co dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 21:07 scena-ciechanow.info/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: i co dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 21:28 Zainteresowanych przepraszam za pomyłkę w adresie strony. Ta strona jest i jest ciekawa. Adres - mam nadzieję własciwie sie wpisze scena-ciechanow.info/ Przepraszam, ale wystąpiły problemy z podaniem dobrego adresu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: i co dalej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 11:24 Drogi phk1!! Jako dobrze zorientowany w sprawach naszego miasta zapewne wiesz, że szereg etatów typu administracyjnego w naszym mieście zostało stworzonych po to między innymi, aby tzw. zrzuty ze stanowisk miały skąd brać wypracowane przez takich jak ja ( przedsiębiorcy )pieniądze do budżetu, za przysłowiowe pier... nie w stołek. Mają oni wtedy kupę czasu na cytowane "zabawianie się ". O tych tylko mi chodzi. Jeśli się do nich zaliczasz to o Ciebie też. Więcej pisać nie będę, gdyż nie mam czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
jortex Re: i co dalej 26.06.07, 15:02 Tymczasem zwolennicy dra Kleczkowskiego od tygodnia zachowują się niczym zraniony niedźwiedź. ;) Rzucają się gdzie popadnie i gryzą na wszystkie strony. Przoduje w tym Pan Archeolog - w swoim felietonie: img530.imageshack.us/my.php?image=mjpfelietongv5.jpg Jest też urocza "fraszka" nt. obiektywności dziennikarskiej, zamieszczona na łamach "TC" :D : i103.photobucket.com/albums/m147/Jortex/ap_oglosz.jpg :) Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: i co dalej 26.06.07, 15:21 jako jeden z oskarżonych o nieobiektywność dziennikarską czuję się głęboko zażenowany postępowaniem Pana Andrzeja Piotrowskiego. Myślałem, że za doświadczeniem, stanowiskiem i wiekiem idzie powaga. Zawiodłem się... niestety po raz kolejny. Odpowiedz Link Zgłoś
woophy Re: i co dalej 26.06.07, 18:47 Pan Piotrowski ma sporo racji. Z zamku pozostanie ruina przez długie lata... Najlepsze jest na końcu: "Miałeś szansę Zamku ożyć, lecz G. Kęsik cię rozłożył" :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciechanowianin Re: i co dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 22:41 Szanowni zwolennicy projektu Pana Kleczkowskiego. Jako argumenty za podajecie przykłady m.in. Luwru i kilku innych rozwiązań architektonicznych rzeczywiście śmiało wkomponowanych w zabytkowe otoczenie. Czy nie widzicie istotnej różnicy w podejściu do tematu?! Tamte przykłady nie są czymś w rodzaju jemioły na wierzbie. One sąsiadują z zabytkową zabudową. Dają ciekawe tło dla zabytku i odwrotnie. Jest to i ciekawe i rzeczywiście piękne. Projekt Pana Kleczkowskiego kojarzy mi się z dobudowaniem do połowy Forda z 1930 roku tyłu od np. Renault Laguna z 2007 roku. Nie trzeba być artystą z dyplomem aby tego nie zauważyć. Poza tym po co te mamrotanie typu "NIECH ŻYJE SZTUKA"? Ubaw po pachy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phk1 Re: ciechanowianin człowiek roku 2008 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 23:12 [phk1] no to przewiduje ,ze nasz JMP dostnie tytuł czlowieka roku 2008 od swojej kamaryli i znajomych z PO z TMZC,za to ,że walczy z głupszymi od siebie wykształciuchammi w Warszawie. To taki pośmiertny tytuł za odwage bo nie za mądrość. Taki szeryf sprawiedliwy i najmądrzejszy jak to sie sam nabija z PiSu i Kaczorków. Zero u niego refleksji,że nie on jeden skończył studia i uzyskał tytuł magistra Odpowiedz Link Zgłoś
szyperski.marek Re: ciechanowianin człowiek roku 2008 28.06.07, 17:21 Mnie bardzo interesuje nagła zmiana frontu przez niektórych uczestników dyskusji. A widziało się takie czy inne plany, przy których blednie koncepcja pani Lewickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niejaki miszcz Re: ciechanowianin człowiek roku 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 21:03 p.J.M.P. wstyd mi za pana.Używanie w felietonie sformułowań : "niejaki Rekść" ( to tylko jeden przykład ) jest niegodne polemisty, dyskutanta. Przekraczanie miary to specjalność, czy kultura - chyba archeologiczna? Gdybym był naczelnym nie puściłbym żadnego pana tekstu - to "duby smalone"! Chyba,że jest pan naczelnym dla samego siebie.Gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzzzzzzzzzzzzzz Re: i co dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 18:25 Czy czytasz pierdoły Piotrowskiego,którego Pan A, czy JM ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość wieczorny Re: i co dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 20:30 Jeszcze raz zachęcam do odwiedzenia strony scena-ciechanow.info/ i kliknięcia tematu "rewitalizacja zamku". Warto przeczytać co sądzą o projekcie dr.Kleczkowskiego młodzi ludzie, ciechanowiacy. To ich strona. Strona muzyczna, ale też z tego powodu można sądzić, że jest to strona ludzi jakoś wrażliwych artystycznie. Można powiedzieć - młodzi, niedoświadczeni, nie wiedzą co tracą na przyszłość - patrz wypowiedż Pana Marka Piotrowskiego - archeologa( nie Andrzeja )na łamach bodajże "Tygodnika Ciechanowskiego". Słowem, tylko jak się okazuje garstka miejscowej awangardy w sztuce wie co dla tego miasta jest najlepsze. Reszta to motłoch, zaścianek, nie mający o niczym pojęcia i paraliżujący postęp cywilizacyjny. Dobrze zauważył gdzieś "phk1". Trochę pokory Panowie magistrowie od sztuk pięknych. Oczy i głowa niżej. W tym mieście jest kupa magistrów, ludzi po studiach, bywałych w świecie, mających wrażliwość na piękno. Czas, żebyście to w końcu zauważyli. Awangarda owszem niech tworzy, zadziwia swoim talentem nas wszystkich ale wydaje mi się, że powinna zachować elementarny szacunek do tego co stare, stworzone przez poprzedników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryba Re: i co dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 23:04 Już byli tacy co uczyli poprawności w sztuce ( Sokorski ) Leninizmu - stalinizmu nigdy dosyć, a teraz ma wiadomą postać, a może nawet dwie. Niech żyje Sztuka, ale nie sztukmistrze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logika Re: i co dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 18:31 Ja miałbym w tym miejscu pytanie zasadnicze. Jak to się stało, że dopiero po przyjęciu projektu do realizacji Generalny Konserwator Zabytków wydał decyzję o wstrzymaniu prac ze względu na ..itd. itd? Ktoś o tej sprawie go powiadomił dopiero jak przyjęto projekt do realizacji? To Pan G.Kęsik puścił farbę i jemu trzeba zawdzieczać tą stratę szansy na pięknie ożywiony zamek w Ciechanowie? Jeśli Generalny Konserwator Zabytków miał coś w tej sprawie do powiedzenia a z przebiegu zdarzeń wynika jakoby że tak, to dlaczego dopiero niemal na dzień przed wkroczeniem do akcji buldożerów? Nie widzicie szanowni dyskutanci, że to się wszystko kupy nie trzyma? Jaka tu jest wina G.Kęsika? Że dzięki niemu sprawa legła na tym biurku na którym powinna być od początku? A co by było gdyby ta budowla powstała i wtedy dopiero interweniowałby Generalny Konserwator? Może ktoś odpowie na zasadnicze pytanie - miał tu coś do powiedzenia Generalny Konserwator czy nie? Jeśli tak, to wygląda na to, że złamano obowiązujące w takich wypadkach procedury. Dopóki to się nie wyjaśni to dalsza walka na słowa pomiędzy nami jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś