Dodaj do ulubionych

Kościól Katolicki,a Wyborcza

23.02.09, 17:22
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=557&w=91068401&wv.x=1&v=2&s=0
To nie pierwszy wątek o Księżach na tym forum i zapewne nie ostatni.
Watek jak ktoś zauważył, a zauważyć powinien moderator Magik jest wątkiem
zmyślonym, by popluć na księży i sprawdzić jak po zmianie moderatora daleko
można się posunąć w epitetach.
Wtedy można było więcej teraz ma być kulturalniej.
1/osoba pisząca ' niby student teologi ' , 'niby licencjat' kilka razy
wypowiada się z pod tego samego IP i proszę zauważyć,że przy okazji promuje
blog walczącej ateistki posłanki Senyszyn.
Nasz niby 'student teologi ' zaczyna wątek o pisaniu pracy licencjackiej
poprzez wysyłanie emaili do księży ;-), głupszego ucznia szkoła nie mogła
sobie wychować w takim razie.
Ja dziękuję za prace naukowe takich nawiedzonych 'studentów teologi'

Gazeta Wyborcza i jej portal chętnie udostępniają miejsce na takie dyskusje,
bo środowisko gazety wyborczej jest dość specyficznym środowiskiem o czym
zapewne wielu nie wie lub nie chce wiedzieć.
Oto słynny wywiad człowieka zasłużonego z ul.Czerskiej red.Cichego,który tak
opisuje to środowisko
www.dziennik.pl/dziennik/europa/article325207ojna_pokolen_przy_uzyciu_cyngli.html/W
Wróćmy jednak do pana drogi w "Gazecie". Czy pana Michnik uwodzi?
Imponuje mi, a potem przyjaźnimy się ze sobą. Ale w "Gazecie Wyborczej" miałem
zupełnie innego mistrza, płci żeńskiej, czyli Helenę Łuczywo. Dla mnie Helena
jest postacią rangi historycznej, nie można jej porównywać ze współczesnymi
postaciami. Ze znanych mi ludzi, którzy w XX wieku żyli w Polsce, mogę ją
porównać tylko do Celiny Lubetkin, która była żoną Antka Zukiermana, dowódcy
ŻOB. I faktyczną dowódczynią powstania w getcie. Misja Heleny, która jest
stuprocentową Żydówką, polegała zawsze na chronieniu polskich Żydów przed
jakimkolwiek złym losem. To zadanie wykonała w stu procentach. Była
komendantką ŻOB w latach 90. Nie można się dziwić, że ona ze swoim zapleczem
kulturowym i genetycznym nie była specjalnie wrażliwa na to, że mordowano
księży po 1981, czy że generał Fieldorf był ofiarą mordu sądowego, w którym
brała udział sędzia Wolińska. Misją Łuczywo było ratowanie sędzi Wolińskiej i
wszystkich, obojętnie jak zapisanych w historii Polaków żydowskiego
pochodzenia przed jakimkolwiek nieszczęściem. Także przed naprawdę istniejącym
tutaj antysemityzmem.

Mit gazety, która miała być wyrazicielem woli i dążeń całej Solidarności i
mieszkańców tego kraju pryska jak bańka mydlana.
Obserwuj wątek
    • Gość: emeryt Re: Kościól Katolicki,a Wyborcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.09, 18:29
      Pragnę cię poinformować że ten wątek nie by wątkiem zmyślonym ,przecież sam dałeś do niego link ,temat jak iele innych .Wiesz dlaczego możesz zabierać głos na tak pięknie opisanym przez Ciebie portalu, bo środowisko gazety wyborczej jest dość specyficznym środowiskiem chętnie udostępniają miejsce na takie dyskusje jak i na wiele innych. A spróbuj zabrać głos na innym jedynie słusznym genetycznie (jak to napisałeś) portalu.
      • phk1 Re: Kościól Katolicki, a Wyborcza 23.02.09, 19:04
        EMERYCIE wątek jest i owszem w sensie prowokacji, przeczytaj raz jeszcze.
        Ten intelektualista z IP: *.xdsl.centertel.pl pisze kilka tekścików
        pod nickami święty,antychrystka,wierny andrzej,proboszcz.

Warto raz jeszcze je przeczytać i poprosić Magika co sądzi o tym , bo pisał i
        pisał, ale chyba czegoś nie zauważył.
        Co do wolności pisania to jest tego tak dużo jak
        onet,wp,tvn24,salon24,blogmedia,polityczni.pl,fronda....

Gazeta.pl ma tą przewagę,że jest obecna w każdym mieście i też jest genetycznie
        skrzywiona ,a nie pluralistyczna.

oto treść tych głupawych postów niby studenta teologii

Proponuję Państwu dział w którym zapoznamy się z poszczególnymi parafiami .
        Proszę o odpowiedzi na pytania - w której parafii najlepiej do ślubu? w której
        do chrztu? Z KTÓRYM KSIĘDZEM UDA MI SIĘ TARGOWAĆ oraz którą parafię najlepiej
        omijać. Ceny za usługę to podstawa ZAPRASZAM

czy będę miała problem z chrztem dziecka jeżeli daruję sobie ślub kościelny ?

jak myślicie czy moja prośba o przesłanie mailem cen za usługi: pogrzeb,
        chrzest, komunia, msza św, bierzmowanie, poświęcenie domu, ślub, półślubek,
        ogłoszenia duszpasterskie, średnia z kolędy przesłana do wszystkich parafii w
        mieście doczeka się odzewu. Postanowiłem napisać pracę licencjacką na temat
        dochodów parafii w gminie Ciechanów pragnę nadmienić iż jestem studedntem
        teoligii. POZDRAWIAM KSIĘDZA Z FARY KTÓRY ODESŁAŁ MI DZIWACZNEGO MAILA

Jesteście zepsutymi, miernotami. Myślicie, że praca NAS KSIĘŻY jest łatwa.
        Wysłuchując WASZYCH spowiedzi flaki się przewracają. Na tacę dajecie niby duźo-
        SAME ZŁOTÓWKI. BÓG WAS POKARZE AMEN
        • Gość: emeryt Re: Kościól Katolicki, a Wyborcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.09, 19:39
          Przeczytałem raz ,drugi ,dyskusja jak wiele innych na tym foum, troszkę złośliwości, pytań ,jak najbardziej troszkę prowokacji ,ale tego typu wypowiedzi znajdziesz w większości wątków .Wiesz w tym przypadku leczenia kompeksów , flustracja itp. Jest wynikiem anonimowości a nie środowiska Gazety Wyborczej . Zastanawia mnie natomiast inna rzecz, czym jest skrzywienie genetyczna o którym wspominasz?

• phk1 Re: Kościól Katolicki, a Wyborcza 23.02.09, 19:54
            Ładnie brzmi taki zlepek słów jak 'skrzywienie genetyczne'

np.z wywiadu o Helenie Łuczywo

Nie można się dziwić, że ona ze swoim zapleczem
            kulturowym i genetycznym nie była specjalnie wrażliwa na to, że mordowano księży
            po 1981, czy że generał Fieldorf był ofiarą mordu sądowego, w którym brała
            udział sędzia Wolińska. Misją Łuczywo było ratowanie sędzi Wolińskiej i
            wszystkich, obojętnie jak zapisanych w historii Polaków żydowskiego pochodzenia
            przed jakimkolwiek nieszczęściem.
            • magik1985 Re: Kościól Katolicki, a Wyborcza 23.02.09, 21:26
              pierwsza sprawa. nie będę z Tobą dyskutował za pomocą "argumentów
              politycznych" bo mnie to zwyczajnie nie bawi. A rzucanie
              tekstami ..."Łuczywo, Michnik i inni"...wybacz..zwyczajnie mnie one
              nie interesują.
              dwa. ile razy miałeś pretensje do ś.p. Gucia, że kasował Twoje
              wątki, mimo, że nie łamały regulaminu? ten wątek regulaminu też nie
              łamie.
              po trzecie. uważasz, że o jednych tematach można rozmawiać, a o
              innych nie, bo to "wyborcza"? uważasz, że niewierzący/ateiści nie
              mają nic do powiedzenia o wierze i kościele? czy to nie
              jest "wolność słowa"?
              po czwarte. oczekujesz skasowania wątku? nie licz na to.w żaden
              sposób nie łamie on regulaminu.
              po piąte. ciekawe jest to co mówisz o IP, skoro nawet ja nie widzę
              całego nr IP. ale nie będę z Tobą dyskutował. a pewnie mówisz o
              zmienionym adresie PROXY... no cóż.. ja nie wiem jak to się robi,
              skoro Ty wiesz... to może opowiesz?
              i po szóste. do zwracania uwagi moderatorowi służy oddzielny wątek,
              już założony zresztą przez ś.p. Gucia.- to tak w kwestii
              przypomnienia :)

pozdrawiam
              • Gość: marek Re: Kościól Katolicki, a Wyborcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.09, 22:46
                Czy w Gazecie wyborczej nie wypowiadał się przypadkiem w formie
                artukułów arcybiskup Życiński? Może ktoś pamięta jaki duchowny
                chrz\cił dziecko Adama Michnika? Amoże starsi pamiętają pogrzeb ojca
                Adama Michnika - Ozjasza Szechtera w stanie wojennym. Wolna Europa
                mówiła o obecności licznzych księży i o śpiewaniu przy trumnie "Boże
                coś Polskę". No i wreszcie GW przez parę lat wychodziła pod
                hasłem "Nie ma wolności bez Solidarności", a więc razem z
                Solidarnością i klerem walczyła o naszą wolność.
                • phk1 Re: Kościól Katolicki, a Wyborcza 23.02.09, 23:36
                  W gazecie piszą księża.
                  Pisał np.TW ksiądz Czajkowski . ale i Ketman.
                  Kościół i księża byli tylko chwilowym epizodem dla lewicy laickiej jaką reprezentował Michnik-Kuroń-Geremek w tamtych czasach.
                  Wielu ludzi boli wykorzystanie Kościola w tamtym czasie.
                  Myślę,że chrzest syna Michnika to podobny gest jak ślub kościelny Tuska przed wyborami prezydenckimi.
                  Nie mylmy tego co jest związane z wyborczą od kilkunastu lat, a tym co było w latach 80.

> Czy w Gazecie wyborczej nie wypowiadał się przypadkiem w formie
                  > artukułów arcybiskup Życiński? Może ktoś pamięta jaki duchowny
                  > chrz\cił dziecko Adama Michnika? Amoże starsi pamiętają pogrzeb ojca
                  > Adama Michnika - Ozjasza Szechtera w stanie wojennym. Wolna Europa
                  > mówiła o obecności licznzych księży i o śpiewaniu przy trumnie "Boże
                  > coś Polskę". No i wreszcie GW przez parę lat wychodziła pod
                  > hasłem "Nie ma wolności bez Solidarności", a więc razem z
                  > Solidarnością i klerem walczyła o naszą wolność.
              • phk1 Re: Kościól Katolicki, a Wyborcza 23.02.09, 23:25
                Oto ten sam schemat powtarza się co kilka miesiecy.Podobne słowa.
                Z proxy ? Zapewne ta sama osoba ma obsesję, by pisać o tym samym.
                Może i z proxy możesz zapytac sie u admina na Czerskiej
                Mogę napisać jak wiele jest wątków o kościele katolickim i o księżach w negatywnym świetle tak jak i w tej gazecie, gdzie na każdej stronie znajdzieś słowo ksiądz,kościół

ile wynosi "co łaska" za slub??IP: *.dynamic.dsl.as9105.com
                Gość: myleene 09.03.08, 09:02 zarchiwizowany
                czy moze ktos sie orientuje jaki jest cennik w klasztorku za uslugi typu: slub?

na ile ksiądz pleban skasował Was za ślub ???IP: *.cust.tele2.pl
                Gość: 2calories 03.09.07, 22:22 zarchiwizowany
                co sądzicie o CENNIKU ZA USŁUGI w ciechanowskich parafiach?
                Rozumiem że przynależność do danej "społeczności-wyznania" zobowiązyje przecież nic za darmo. Ale czy to normalne jest że parafia staje się instytucją zarobkową przykład 1100zł w 1 godzinę pracy !!!
                Co tym sądzicie?

księża w naszym mieścieIP: *.xdsl.centertel.pl
                Gość: Święty 08.02.09, 22:39 Odpowiedz
                Proponuję Państwu dział w którym zapoznamy się z poszczególnymi parafiami . Proszę o odpowiedzi na pytania - w której parafii najlepiej do ślubu? w której do chrztu? Z KTÓRYM KSIĘDZEM UDA MI SIĘ TARGOWAĆ oraz którą parafię najlepiej omijać. Ceny za usługę to podstawa ZAPRASZAM
              • phk1 Re: Kościól Katolicki, a Wyborcza 23.02.09, 23:56
                Wątek założyłem, by nie było tu tekstów o ksieżąch i ich wyimaginowanych wadach, może dodam, że od wielu lat niż demograficzny wstepuje w zwiazki małżeńskie. Mamy mało urodzeń.Mamy mało ślubów. Sa to czynniki wpływajace na opłaty, by utrzymać kościoły w jako takim stanie.Nie wierzę w pazerność księży, którzy pobudowali 3 nowe kościoły w ciagu ostatnich 20 lat. Pobudowali to z naszych pieniędzy.

Właśnie ważny jest kontekst na jakim portalu można tak pisać, a ciebie nie interesuje kto jest właścicielem, bo ty masz tu sprzątać,ale i tak duma cię rozpiera stróza ich lini programowej.

Sp.Gucio reprezentował linie programową wyborczej bo inaczej sobie nie mogę wytłumaczyc tej teutonskiej nienawisci do mnie.

Nie zabraniam pisać ateistom,niewierzacym,praktykujacym.... żle interpretujesz.Tak naprawdę mówię o czasie przeszłym, gdzie moderator śp.nie chciał łagodzić i temperować chamskich postów.Ty akurat widać ,że bierzesz udział w dyskusji i jakoś tam temperujesz zapędy niektórych.

IP ? Proxy ? Nie będę cię szkolił,pomęcz się sam ;-)
                • Gość: DASdeF Re: Kościól Katolicki, a Wyborcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.09, 01:21
                  nic nie zrozumiałem z tego co powyżej... uczono mnie jednak innego języka

co do wyborczej to jednak polecam tekst który dziś zauważyłem o in vitro...
                  • Gość: kiler Re: Kościól Katolicki, a Wyborcza IP: *.cable.quicknet.nl 24.02.09, 08:44
                    o tej nocnej porze to normalni ludzie śpią , a jak pijesz w nocy to nie czytaj , a jak pracujesz to pracuj i pilnuj obiektu cieciu
                    • Gość: phk1 Re:On wtedy krzyknął do mnie "won!" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.09, 10:08
                      Wielu neguje i nie chce widzieć dlaczego Wyborcza, portal gazeta.pl
                      tak zaciekle walczy z kościołem katolickim no i trudno się mówi.
                      Ja wiem , a inni może muszą dorosnąć.
                      Może kolejny fragment z wywiadu człowieka z serca Czerskiej

pyt.Cezarego Michalskiego
                      Pokolenie stanu wojennego, nawet jego prawicowa część, nie było Leszkami
                      Bublami, więc mieliśmy prawo wtedy powiedzieć, że się w tę zabawę bawić nie
                      chcemy i nie będziemy utożsamiać Agory ze sprawą żydowską. A problem
                      komunistycznej przeszłości to tyleż problem żydowski co polski. Mnie etniczne
                      kryteria wcale nie kręcą.
                      odp.Michała Cichego
                      Ale jak pan ich nie bierze pod uwagę, to pan nic nie zrozumie. Tak się składa,
                      że ludzie Agory byli w większości pochodzenia żydowskiego. Nie było to ani
                      żadnym przypadkiem, ani żadnym powodem do wstydu. Ale nie można oczekiwać od
                      ludzi z takim backgroundem, że nagle staną się piewcami Narodowych Sił Zbrojnych.

Może jeszcze jeden fragment dlaczego Michał Cichy wyleciał z Agory
                      pyt.
                      To bardzo ezoteryczny powód rozstania się.
                      odp.
                      To nie jest ezoteryczny powód. Odmówiłem bycia "cynglem", choćby w takiej - jak
                      to pan sugeruje - subtelnej sprawie. To był pierwszy raz, kiedy Michnik próbował
                      mi coś w taki sposób zlecić, próbował ze mnie zrobić Smoleńskiego, a ja
                      Smoleńskim zostać nie chciałem. On zaczął na mnie wrzeszczeć, że mam przynieść
                      tekst, zaczął na mnie bluzgać. My zawsze bluzgaliśmy w redakcji, z Helenką i z
                      Adamem, ze wszystkimi - to było środowisko, w którym ja się do pewnego momentu
                      czułem rzeczywiście wolny. Dla mnie wolność polegająca na tym, że się chodzi w
                      krawacie i w marynarce i nie używa brzydkich słów, to jest g..., nie wolność,
                      natomiast w momencie, kiedy Adam zaczął na mnie wsiadać i zaczął mi grozić, że
                      mnie ześle do działu internetu, gdzie Helenka ze mnie zrobi pracownika, który
                      będzie zasuwał od dziewiątej rano do dziewiątej wieczór, ja mu powiedziałem:
                      "Stary, ty mnie chyba masz za kogoś innego, ja nigdy nie piszę na zamówienie".
                      On wtedy krzyknął do mnie "won!" i wyrzucił mnie z gabinetu, po czym przestał
                      się odzywać, a przecież wcześniej byliśmy przyjaciółmi i ja go nadal uważam za
                      kogoś w rodzaju swojego zastępczego ojca - trochę taką rolę w moim życiu
                      odegrał, tylko przegapił moment, w którym sam zaczął tracić siły. Jest taki
                      moment w życiu człowieka starzejącego się, którego nie można przegapić - moment,
                      kiedy trzeba nauczyć się mieć sojuszników w młodszych. Michnik przegapił ten
                      moment, bo on zawsze był tak silny, że wydawało mu się, że może zaszlachtować
                      żyletką każdego. Przeliczył się i poniósł za to karę, która mu się należała.
                      • Gość: Ktosiek Kto stoi z dala niech się nie wp...dala! IP: *.opera-mini.net 25.02.09, 22:06
                        Niech się towarzysze żydowscy zajmą swoimi interesami a nie podszywają za katolików. Każdy głupi widzi że nie mają pojęcia o naszym Kościele.
                        • phk1 Re:Arcybiskup Zyciński w obronie Wyborczej ;-((( 27.02.09, 16:35
                          Na ekrany kin wchodzi film o księdzu Popiełuszce, jeszcze 25lat temu bycie
                          księdzem w tym kraju oznaczać mogło śmierć,pobicie,szykany.
                          Wielu kapłanów zostało zabitych przez komunistyczna bezpiekę.
                          Wystarczyło jedno pokolenie,Gazeta Wyborcza Michnika ,tygodnik Nie
                          Urbana,internet, by dowiedzieć się jak Kościół Katolicki i Księża stracili na
                          szacunku.
                          Wyborcza owszem wykorzystuje skrzętnie paru księży dla swoich celów i oto przykład.
                          W Srodę Popielcową arcybiskup Zyciński wygłosił fragment homilii o walce dwóch
                          tytułów prasowych, o niby chorym człowieku Michale Cichym ważnej postaci wśród
                          dziennikarzy z Czerskiej.
                          Jeśli były dziennikarz wyborczej jest chory to dziwne ,że tak bogaty koncern nie
                          pomoże człowiekowi, a arcybiskup ani słowa w tym kierunku nie pójdzie.
                          Tym razem Wyborczej nie przeszkadza mieszanie się biskupa w obronie tytułu
                          prasowego.
                          wyborcza.pl/1,88975,6324329,Abp_Zycinski__szokujacy_atak_w_mediach.html
                          Mnie zastanawia jak sprytna jest wyborcza i wie jaki kapłan co wygłosi tego dnia
                          w jednej tysięcy polskich świątyń.
                          Prawie jak za komuny, gdy policja polityczna zawsze była dobrze poinformowana.
                          Autentycznie wstyd mi za arcybiskupa Zycińskiego.
                        • magik1985 Re: Kto stoi z dala niech się nie wp...dala! 27.02.09, 21:25
                          do znudzenia będę powtarzał słowa: "Innowiercy niech się nie
                          wypowiadają" bo są one tak samo bystre i przepełnione inteligencją,
                          jak te powyżej.
                          • Gość: Ktosiek Przepraszam, ale ... IP: *.opera-mini.net 28.02.09, 23:49
                            A magik1985, jeśli można spytać, to w co wierzy?
                            • magik1985 Re: Przepraszam, ale ... 01.03.09, 15:27
                              w Boga wierzę, i .. cytując Kazika Staszewskiego "żaden kościół nie
                              jest w stanie mi obrzydzić wiary".
                              ale chyba nie o tym dyskusja, prawda?
      • Gość: qwewqe Re: Kościól Katolicki,a Wyborcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.09, 13:00
        wewe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka