Dodaj do ulubionych

Umowa PWSZ z PG

14.12.05, 12:09
"W środę 21 grudnia na uroczystym posiedzeniu Senatu Politechniki Gdańskiej
zostanie podpisane porozumienie pomiędzy Państwową Wyższą Szkołą Zawodową w
Elblągu a Politechniką Gdańską dotyczące współpracy obu uczelni.

Porozumienie dotyczy zapewnienia wysokiego poziomu kształcenia, rozwoju
naukowego nauczycieli akademickich, wspierania PWSZ w Elblągu wysoko
kwalifikowaną kadrą, współpracy naukowo-badawczej oraz przyjmowania
absolwentów Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Elblągu na studia drugiego
stopnia w Politechnice Gdańskiej. Ten ostatni punkt dotyczy absolwentów PWSZ,
którzy będą przyjmowani na studia drugiego stopnia w Politechnice Gdańskiej
na kierunkach odpowiadających odbytym studiom pierwszego stopnia -
inżynierskim lub licencjackich - na takich samych zasadach jak absolwenci
Politechniki Gdańskiej, czyli bez egzaminów wstępnych.

Politechnika zobowiązuje się także w przyszłości uruchamiać studia drugiego
stopnia w filii lub wydziale zamiejscowym Politechniki Gdańskiej w Elblągu.
Któraś z tych agend PG ma zostać utworzona w budynku Państwowej Wyższej
Szkoły Zawodowej, ale w tej umowie terminu jeszcze nie określono.

Umowa obowiązywać będzie od roku akademickiego 2006/2007."

portEl
Obserwuj wątek
    • francuz_el Re: Umowa PWSZ z PG 14.12.05, 13:57
      Bardzo dobra wiadomość. W końcu może zacznie się coś zmieniać na PWSZ w dobrym
      kierunku.
    • posejdon_el Re: Umowa PWSZ z PG 14.12.05, 14:39
      Bardzo dobra wiadomość:)
      • matko74 Re: Umowa PWSZ z PG 14.12.05, 15:13
        Ja też się przyłączam do wersji, że to dobra wiadomość.
        PWSZ musi wykorzystać szansę na rozruszanie kierunków technicznych i
        powoływanie do życia nowych. Jeszcze UG mógłby rozruszać kier. humanistyczne i
        uruchomić więcej społecznych.
        • rosa_el Re: Umowa PWSZ z PG 14.12.05, 15:56
          Hmm... kiedyś słyszałem, że UG ma umowe z EUHE i biora od nich bez egzaminiów
          na MaGazynieRa...
        • Gość: alfik Re: Umowa PWSZ z PG IP: 81.15.226.* 14.12.05, 16:25
          Jasne ,to moga byc podwaliny pod Akademię Elbląską.
          • matko74 Re: Umowa PWSZ z PG 14.12.05, 16:38
            Właśnie , właśnie Alfiku - ubrałeś w słowa coś, co ja wolałem jeszcze nie
            zapeszać ;)

Gość portalu: alfik napisał(a):

> Jasne ,to moga byc podwaliny pod Akademię Elbląską.
          • mrjulek Re: Umowa PWSZ z PG 14.12.05, 16:55
            oby oby, ale ja jakos JUZ nie wierze :(
            • rosa_el Re: Umowa PWSZ z PG 14.12.05, 17:17
              mrjulek... szanse byc moze jeszcze sa, ale tutaj sie nie da NIC zdzialac jesli
              przyszle wladze (obecne to juz raczej nic nie zrobia, ale zawsze...) nie
              zobacza potencjalu i mozliwosci poszerzenia swiata akademickiego w Elblagu i
              nie zrobia milowego kroku, ktory jest tak bardzo do tego celu potrzebny...
              • mrjulek Re: Umowa PWSZ z PG 15.12.05, 01:58
                patrze troche z dystansu na "srodowisko akademickie Elblaga" (choc coraz
                czesciej mysle, ze takiego w ogole nie ma, bo jak nazwac nauczycieli, ktorzy
                przyjezdzaja do Elblaga robic kase, a nie prowadza zadnych badan, zadnych sesji
                [popularno-]naukowych, zadnych spotkac itp.). Jakos nie chce mi sie juz
                wierzyc, ze Elblag ma szanse stac sie miastem akademickim - spojrz na PWSZ,
                ktora chyba najdynamiczniejszy okres rozwoju ma juz za soba. Taka mala PWSZ w
                Koninie czy Nysie potrafila szybko stworzyc nowe kierunki studiow - co roku
                wystepuja z 1 czy 2 nowymi, przez co przyciagaja do miast coraz wiecej ludzi z
                zewnatrz. A w Elblagu... nic...

p.s. ja swoje poglady nt. Elblaga jako miasta akademickiego, przyszlej (i
                niestety ale nierealnej) Akademii Elblaskiej wylozylem w watku pt. Akademia
                Elblaska jakies pol roku temu. Czas chyba na rewizje tych pogladow i
                stwierdzenie ze z Elblaga nie bedzie miasta akademickiego :(

pozdrawiam z Wroclawia!
                • posejdon_el Re: Umowa PWSZ z PG 15.12.05, 14:14
                  PWSZ rozwija tylko informatyke i to jest problem, ostatnio choćby ta nowa sala
                  za kilkadziesiąt tysięcy zlotych (logowanie wyłącznie po włożeniu odpowiedniej
                  karty:) )
                  Co do dojeżdzających profesorów, nie jest prawdą, że nie robią żadnych badań,
                  jeden nawet pisze książki:P, które wydaje PWSZ (Sikorski się nazywa, jest z
                  UWM). Ale to wciąż mało:( Dopóki nie zmienimy rektora zapatrzonego wyłącznie w
                  informatyków to zmiany szybko nie nadejdą:( Aczkolwiek współpraca z PG to
                  kolejny plus na naszej uczelni.
                  • mrjulek Re: Umowa PWSZ z PG 15.12.05, 19:51
                    jedna ksiazka na uczelnie, gdzie jest w sumie 4 jednostki głowne??? to jest
                    powod do dumy? to powod do rozpaczy, ze NAUKA w uczelni praktycznie nie
                    istnieje.

poza tym, ok opublikuje te ksiazke PWSZ, ale wciaz to sie bedzie liczylo jako
                    dorobek pana Sikorskiego jako pracownika etatowego UWM, bo nie chce mi sie
                    wierzyc, ze jest zatrudniony w PWSZ na 1 etacie.

Co wiecej, zgadzam sie, ze informatyke PWSZ ma swietna, ale tylko informatyke.
                    Wladze PWSZ mysla bardzo wasko, zamiast rozwijac w Elblagu uczelnie typu:
                    wszechnica, zeby sie znalazlo miejsce i dla historii i dla robotyki, to one
                    tylko inwestuja w informatyke. A na pewno na filologiach ucieszyliby sie, gdyby
                    mieli mozliwosc pracy w kabinach tlumaczeniowych (pod warunkiem, ze ktos
                    umialby prowadzic z tego zajecia).

Dlaczego nie tworzy sie nowych kierunkow studiow? Przeciez mlodziezy z bylego
                    elblaskiego jest czesto lepiej studiowac w Elblagu, bo jest blisko i moze
                    troche taniej niz w 3miescie. Ale oferta PWSZ jest baaaardzo waska. Niestety...
                    kiedys szumnie zapowiadano utworzenie historii, pielegniarstwa... to EUHE
                    utworzyla pielegniarstwo i pewnie czerpie teraz z tego korzysci.

Poza tym, miejscowa kadra niezwykle wolno o ile w ogole sie rozwija naukowo.
                    Znam neofilologie, i moge powiedziec, ze wiekszosc tamtejszych (elblaskich)
                    wykladowcow, nie powinna uczyc na uczelni wyzszej, bo praca na uczelni wyzszej
                    oprocz dydaktyki, powinna opierac sie takze na badaniach, na konferencjach, na
                    publikacjach, no i przede wszystkim na uzyskiwaniu kolejnych awansow naukowych.
                    A kto stamtad, kto zatrudniony jest na 1 etacie, zrobil chociazby doktorat?
                    Nikt. I niech nikt mi nie wpiera, ze nie ma mozliwosci zrobienia doktoratu
                    pracujac na PWSZ (tak, jak mi jedna pani probowala tlumaczyc, ze zrobienie
                    doktoratu z filologii jest prawie niemozliwe i tylko dla geniuszy! ona po
                    prostu byla leniem, ktoremu nic sie nie chcialo zrobic, by sie rozwijac!).

Tak wiec, choc marzy mi sie, by Elblag stal sie osrodkiem akademickim -
                    porownywalnym chociaz do mniejszej Zielonej Gory czy Opola, ale ja juz nie
                    wierze w to...

Patrze na to z dystansu i niestety ale PWSZ ma juz lata swojego intensywnego
                    rozwoju za soba. Moze cos zmieniloby sie, gdyby ekipa wladz sie zmienila
                    (lacznie z dyrektorami i z-cami dyr, bo to nie jest chyba normalne, zeby
                    magister byl dyrektorem jednostki uczelnianej).
                    • Gość: pR0SiAczek Re: Umowa PWSZ z PG IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.12.05, 20:31
                      mrjulek, z dystansu latwiej sie pisze "ciezkie" slowa :) dzieki wielkie za
                      rozprawienie sie z tematem. bo przez pol roku (kiedy opublikowales ten nasz
                      list) niespecjalne zainteresowanie wzbudzil :( najgorsze ze osoby "wlasciwe
                      przedmiotowo" nie sa zainteresowane zmianami w tej materii, bo jest to dla nich
                      niekorzystne. dzis czuja sie jak "paczki w masle" :(
                      • mrjulek Re: Umowa PWSZ z PG 15.12.05, 20:43
                        Z dystansu, ale tez z innej perspektywy to napisalem. Nie jestem juz biernym
                        studentem, ale aktywnym nauczycielem, ktory stara sie nie powielac bledow
                        swoich nauczycieli. I dlatego u mnie nauka i dydaktyka sa na jednym poziomie,
                        bo zeby moc zaproponowac cos ciekawego studentom, sam musze troche pogrzebac w
                        ksiazkach, cos tez sam napisac. po to chcialem pracowac na uczelni, zeby oprocz
                        zajec ze studentami moc i musiec prowadzic badania naukowe. Na elblaskim
                        gruncie, pewnie nie mialbym mozliwosci prowadzenia badan, konferencji, bo
                        pewnie nikt by mnie nie wsparl w tym.
                        • Gość: pR0SiAczek Re: Umowa PWSZ z PG IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.12.05, 20:50
                          w PWSZ po pierwsze nie wzieliby Cie - bo za aktywny jestes... w PWSZ prowadzisz
                          badania nad stanem konta i likwidacja Tobie podobnej konkurencji dla "starych
                          zjadaczy chleba z tytulem magistra niewiadomoczego"
                          • mrjulek Re: Umowa PWSZ z PG 15.12.05, 20:59
                            racja, a we Wrocku... no nie chce sie chwalic, ale co chwila dostaje coraz to
                            ciekawsze i ambitniejsze propozycje typu: koordynator pewnego glosnego
                            przedsiewziecia, sekretarz ciekawego wydarzenia itp. itd. Dlatego, warto mi
                            wracac do Elblaga???
                            • Gość: pR0SiAczek Re: Umowa PWSZ z PG IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.12.05, 21:01
                              znasz moje zdanie...
                              • mrjulek Re: Umowa PWSZ z PG 17.12.05, 13:57
                                Z jednej strony zdaje sobie sprawe, ze Wroclaw daje mi ogromne perspektywy
                                nieporownywalne do tego, co moglbym miec w Elblagu. Poza tym, no nie oszukujmy
                                sie, ale wydaje mi sie, ze w Elblagu musialbym o wszystko walczyc, bo nauki
                                humanistyczne sa baaardzo marginalizowane - a powinny byc traktowane
                                przynajmniej na rowni z naukami technicznymi. Nie moze przeciez byc tak, ze
                                wszyscy beda informatykami - humanisci i jezykowcy tez sa potrzebni. dlatego
                                postuluje, NALEZY ROZWIJAC TAKZE NAUKI HUMANISTYCZNE w PWSZ. TWORZYC NOWE
                                KIERUNKI HUMANISTYCZNE I SPOŁECZNE!!!

Z drugiej strony, chcialbym cos kiedys moc zrobic dla Elblaga, a wydaje mi sie,
                                ze jedna z rzeczy mogloby byc zaangazowanie sie w "elblaskie srodowisko
                                akademickie". No nic poczekam jeszcze 4 lata, i wtedy bede podejmowal decyzje.
                    • posejdon_el Re: Umowa PWSZ z PG 18.12.05, 13:18
                      Nie powiedziałem, że to jedna książka:P
            • Gość: pR0SiAczek Re: Umowa PWSZ z PG IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.12.05, 17:58
              wiem o czym piszesz, bo z dystansu latwiej zauwazyc i plusy i minusy...
              • Gość: RAF Re: Umowa PWSZ z PG IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.12.05, 21:13
                Bardzo mnie to cieszy :)
                • mrjulek Re: Umowa PWSZ z PG 17.12.05, 14:07
                  a moze zrobic w Elblagu podobna rzecz:
                  www.e-nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20050926/POWIAT02/50926007&SearchID=73229750713221
                  • mrjulek Re: Umowa PWSZ z PG 17.12.05, 14:10
                    i jeszcze jedno! Czy mala Nysa przegoni Elblag jesli chodzi o akademickosc?

NTO, Nowa Trybuna Opolska www.nto.pl

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa kupiła od gminy dawny żłobek przy ul. Armii
                    Krajowej w Nysie. Ze zniszczonego budynku chce w cztery lata zrobić ekskluzywną
                    siedzibę nowego kierunku - kosmetologii.
                    ----------------------
                    Ramka: Kosmetologia się spóźnia
                    To miał być hit sezonu. Nowy kierunek miał ruszyć w październiku, w kolejce
                    czekało pięciuset studentów. Nowoczesny pomysł spodobał się komisji
                    akredytacyjnej, rektor już ściągał kadrę z Poznania, Krakowa, Katowic i
                    Wrocławia, dermatologów, chirurgów plastycznych, alergologów. Niestety -
                    okazało się, że ministerstwo edukacji nie ma miliona złotych na jego rozruch.
                    Dofinansowało bowiem powstające szkoły zawodowe w Oświęcimiu i Zamościu.

-------------------
                    Zbudowany w latach 80. żłobek od sześciu lat stał pusty. Dziś więcej od
                    zdewastowanego budynku jest warta 60-arowa działka w centrum miasta. Fachowcy
                    wyceniają ją na ponad milion złotych. Dlatego gmina postanowiła, że pierwszy
                    raz w historii współpracy z PWSZ nie odda mienia za darmo, ale je sprzeda, choć
                    z dużą bonifikatą. Uczelnia zapłaciła 413 tys. zł.

- Nie możemy dłużej działać charytatywnie, gmina potrzebuje pieniędzy -
                    stwierdził burmistrz Marian Smutkiewicz. - Fundusze przeznaczymy na budowę
                    mieszkań socjalnych na ul. Grodkowskiej.
                    Rektora uczelni stan budynku i chaszcze na byłym placu zabaw nie przerażają. -
                    W przyszłym roku o tej porze spotkamy się tu w rektoracie - uśmiecha się prof.
                    Ryszard Knosala, pokazując na były żłobek. Znajdzie tu też miejsce cała
                    administracja szkoły, obecnie rozrzucona po Nysie. Remont będzie kosztował
                    około 1 mln złotych, PWSZ pokryje go ze swoich zysków.

Przed rektoratem stanie natomiast ultranowoczesna konstrukcja ze szkła i
                    aluminium, czyli przyszła siedziba nowego kierunku, kosmetologii, który nyska
                    uczelnia zamierza uruchomić w przyszłym roku. Będzie to kosztować rekordową
                    sumę 21 milionów złotych, w części sfinansuje ją Unia Europejska.
                    - To wizja futurystyczna - rektor Knosala wyciąga z teczki rysunek Ryszarda
                    Szymończyka obrazujący przyszłe kosmetologiczne centrum. - Planujemy dużą salę
                    wykładowo-multimedialną, zespół laboratoriów. Ale to dopiero w 2009 roku, bo
                    potrzebujemy dużych pieniędzy.
                    - To będzie ekskluzywny budynek, który wzbogaci pejzaż naszego miasta - dodaje
                    Zbigniew Szlempo, kanclerz PWSZ.

Kanclerz jest pewny, że uczelnia udźwignie ciężar tak ogromnej budowy. - Mocno
                    stoimy na nogach. To nie pierwsze duże zadanie, jakie będziemy realizować- mówi
                    Szlempo.
                    Do października ma się skończyć remont byłego Domu Metalowca przy ul.
                    Macinkowskiego, który pochłonie około 3 mln zł. Wcześniej, za odrestaurowanie
                    dwóch secesyjnych powojskowych kamienic przy ul. Armii Krajowej, PWSZ otrzymała
                    prestiżową nagrodę w konkursie "Zadbany zabytek 2005”. - Lokata w oświatę
                    zawsze przynosi korzyści - twierdzi burmistrz Smutkiewicz. W tym roku w Nysie
                    będzie się uczyło już sześć tysięcy studentów.

Joanna FORYSIAK
                    jforysiak@nto.pl

Ostatnie zmiany: 04. Września 2005 20:35

ZOBACZ WIĘCEJ:

Wydrukuj ten artykuł bez zdjęć. Wydrukuj ten artykuł ze zdjęciami.

• Gość: pR0SiAczek Re: Umowa PWSZ z PG IP: *.elblag.dialog.net.pl 17.12.05, 16:08
                      wiesz w zasadzie nie musi robic wiele by przegonic Elblag, bo w Elblagu nic sie
                      nie robi...

gdyby u NajwyzszejMiejskiejWladzy byli ludzie, ktorzy zetkneli sie z uczelnia
                      wyzsza osobiscie (w trakcie prawdziwych studiow), wiele rzeczy wygladaloby dzis
                      inaczej. te braki w "obyciu/wyksztalceniu" odbijaja sie nie tylko w tej
                      dziedzinie :(
                      • Gość: alfik Re: Umowa PWSZ z PG IP: *.elb.vectranet.pl 17.12.05, 16:52
                        A Slonina chyba ma studia,przeciez byl nauczycielem,z tego co mi wiadomo to
                        duzy wplyw na rozwoj PWSZ mial Mankut,jeszcze jako senator,ale coż,nie wybrali
                        biedaczka na następną kadencję,jaka szkoda.
                        • Gość: pR0SiAczek Re: Umowa PWSZ z PG IP: *.elblag.dialog.net.pl 17.12.05, 19:35
                          ale podobno "slonina" nie jest zly, tylko sie zlymi ludzmi otacza :P a ci
                          ludzie maja gdzies Akademie Elblaska, Filharmonie Elblaska czy cokolwiek
                          elblaskiego ;( i nie ma to najmniejszego znaczenia ze to Ekipa jest do 'de'
                          skoro heniu nie potrafi zebrac przez 8 lat "kilkudziesieciu chcacych dla
                          miasta".
                          • mrjulek Re: Umowa PWSZ z PG 17.12.05, 21:09
                            O czym my w ogole mowimy? Jaka Akademia Elblaska? chyba Akademia Pana Kleksa!!!
                            Tego w Elblagu dlugo nie bedzie, bo tych 2 "marnych" uprawnien doktorskich w
                            Elblagu PWSZ nigdy nie zdobedzie. Predzej doktoraty bedzie nadawac EUHE, bo
                            mozna mowic o tej szkole, co sie chce, ale rozwija sie, i jest dobrze i
                            perspektywistycznie zarzadzana!
                      • posejdon_el Re: Umowa PWSZ z PG 18.12.05, 13:22
                        Prosiaczek, Ty ciągle mówisz nic, nic, nic się nie robi. Inkubator
                        przedsiębiorczości? Może mów inaczej, mało się robi, bardzo mało, ale nie nic.
                        • Gość: pR0SiAczek Re: Umowa PWSZ z PG IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.12.05, 13:34
                          masz racje. robi sie bardzo bardzo bardzo bardzo bardzo bardzo bardzo bardzo
                          bardzo bardzo malo. od dzis zmieniam "NIC" na "bardzo malo". taka semantyczna
                          zmiana. uzywalem dotychczas NIC nie w sensie doslownym, lecz w odniesieniu do
                          potrzeb i mozliwosci wg mnie mozna bylo bez skrupulow napisac "NIC".
                          • posejdon_el Re: Umowa PWSZ z PG 18.12.05, 13:38
                            Specjalna sala uniksowa w PWSZ za tyle kasy? To też nic? więc zmiejszaj te
                            swoje bardzo, bardzo, bardzo, bardzo!!
                            • Gość: pR0SiAczek Re: Umowa PWSZ z PG IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.12.05, 13:42
                              o jakiej ty skali mowisz? JEDNA SALA?? a kto o tym wie?? zrozum ze jesli sie
                              robi cos dobrego, cos czego nie ma nikt inny to sie o tym trabi... a czy PWSZ
                              Elblag moze organizuje jakies konkursy (chociaz w elblaskich szkolach srednich,
                              nie mowie juz o regionie czy polsce) z technologii IT (bedacej przewodnia w
                              PWSZ) by sciagnac zdolnych do siebie, by mogli korzystac z tego dobrobytu?? to
                              sa pieniadze wykladane na prozno - jesli powiesz A to dokoncz alfabet... a
                              powiedziec A to bardzo bardzo malo...
                              • posejdon_el Re: Umowa PWSZ z PG 18.12.05, 13:54
                                Kolejna rzecz to trwająca budowa kanałów pod sieci światłowodowe.

Jedna sala, za 120.000 to jednak jest coś! Kto o tym wie? Studenci PWSZ?
                                Nie wspominając, że szkoła ma wiele sal komputerowych, bardzo dobre
                                wyposażenie, oraz salę CISCO!!

Oczywiście, że PWSZ organizuje jakieś konkursy dla szkoł średnich, np.do
                                wygrania są indeksy:)
                                • Gość: pR0SiAczek Re: Umowa PWSZ z PG IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.12.05, 14:03
                                  "Kto o tym wie? Studenci PWSZ?"
                                  no wiesz, ja bym wolal zeby wiedzeli o tym rowniez POTENCJALNI studenci PWSZ.
                                  zeby wlasnie przytoczone przez Ciebie zalety byly dobrze znane tym, ktorzy
                                  dokonuja wyboru uczelni. chociaz w regionie zeby ta swiadomosc byla, ze w
                                  Elblagu jest SWIETNA (chocby byla to tylko czesciowo prawda) UCZELNIA IT.
                                  a zeby tak sie stalo nie wystarczy tylko budowac, trzeba jeszcze wlozyc
                                  ogromnie duzo wysilku w rozpropagowanie tych info. budowanie za 120 tys w
                                  kontekscie potrzeb to bardzo bardzo malo, budowanie za milion to malo,
                                  budowanie i efektywna promocja uczelni to poziom przyzwoity.

"Oczywiście, że PWSZ organizuje jakieś konkursy dla szkoł średnich, np.do
                                  wygrania są indeksy:)" - jakies? to tylko swiadczy jak dobry marketing robi
                                  PWSZ i Elblag wokol nich... sala za 120 tys to bardzo bardzo malo... Elblag i
                                  PWSZ MUSZA nadrabiac zaleglosci wieloletnie w sferze szkolnictwa wyzszego, a te
                                  jednorazowe 120 tys to kropla w morzu potrzeb...

"budowa kanałów pod sieci światłowodowe". moze wyjasnisz co to da oprocz
                                  superszybkiego transferu w tworzonej sieci MAN (jednostki PWSZ i urzedy
                                  miejskie)?
                                  • posejdon_el Re: Umowa PWSZ z PG 18.12.05, 16:01
                                    > "Kto o tym wie? Studenci PWSZ?"
                                    > no wiesz, ja bym wolal zeby wiedzeli o tym rowniez POTENCJALNI studenci PWSZ.

Zapewne taka informacja w informatorze jest zawarta. Podobnie tak jak o CISCO.
                                    Oczywiście zgadzam się ze wszystkim co napisaleś, promocja szkoły jest za mała,
                                    a strona www fatalna.
                                    Zastanawiam sie tylko czy w innych PWSZ w Polsce jest jeszcze gorzej? Skoro
                                    nasza wygrala ranking?

> "budowa kanałów pod sieci światłowodowe". moze wyjasnisz co to da oprocz
                                    > superszybkiego transferu w tworzonej sieci MAN (jednostki PWSZ i urzedy
                                    > miejskie)?

Przywołam przykład Ronneby i modlę się aby było tak samo.

• Gość: pR0SiAczek Re: Umowa PWSZ z PG IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.12.05, 16:19
                                      jak widzisz bardzo malo sie robi... w zbiorczym informatorze o uczelniach?
                                      przeciez to trzeba reklamowac (agresywny marketing + spotkania w szkolach
                                      srednich Regionu), a nie konczyc na "zawarciu informacji" w swojej publikacji.

a postawienie przyszlosci sieci w kategoriach "duchowych" kojarzy mi sie z
                                      przejawem bezsilnosci na "bardzo malo" dzialan, ktore chociaz zwiekszalyby
                                      szanse na sukces przedsiewziecia.
                                      • francuz_el Re: Umowa PWSZ z PG 18.12.05, 20:18
                                        Jeżeli nawet nie wiem, jakiego byś marketingu nie uprawiał, nie osiągniesz tego,
                                        co mają inne uczelnie tzn. marki, na którą pracuje się dziesiątki lat. Nie
                                        zaprzeczysz, że PWSZ marki nie ma.
                                        • mrjulek Re: Umowa PWSZ z PG 19.12.05, 00:37
                                          nie do konca sie zgodze z Francuzem. Cos jednak w tej naszej PWSZ musi byc,
                                          skoro nawet tutaj we Wrocku slyszalem dobre (co mnie zdziwilo) opinie o
                                          elblaskiej informatyce. ale tylko o informatyce!

Z drugiej strony nigdy nie bedziemy miec renomy UJ, a nawet renomy Uniwersytetu
                                          Opolskiego, bo nigdy w Elblagu uczelnia akademicka nie powstanie. Akademicka =
                                          2 uprawnienia doktorskie. Nie widze na to na razie ZADNYCH SZANS. Zbyt duzo sie
                                          mowi - duzo sie robi w kwestii infrostruktury, a BARDZO MALO, a wrecz NIC sie
                                          nie robi w kwestii KADRY, PROFESOROW, ROZWOJU NAUKOWEGO MLODYCH PRACOWNIKOW, a
                                          przeciez to oni tak naprawde stanowia filary uczelni wyzszej.
                                          • posejdon_el Re: Umowa PWSZ z PG 19.12.05, 15:47
                                            Nic dziwnego, że słyszałes o naszej informatyce, skoro jest wyposazona bardzo
                                            dobrym sprzętem i na PG zazdroszczą:P
                                          • Gość: alfik Re: Umowa PWSZ z PG IP: *.elb.vectranet.pl 19.12.05, 15:59
                                            Mrjulek,nigdy nie mow "nigdy".
                                            • mrjulek Re: Umowa PWSZ z PG 19.12.05, 16:13
                                              Alfiku, dla mnie nigdy = za mojego zycia. Wiec mowie dalej "nigdy".
                                              • Gość: pR0SiAczek Re: Umowa PWSZ z PG IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.12.05, 20:09
                                                zycze ci dlugiego zycia pelnego sukcesow, wiec nie uzywaj "nigdy", moze "prawie
                                                nigdy" ??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka