Dodaj do ulubionych

Działka na Łęczyckiej

28.11.02, 23:55
Natchnąłem się na taki o to artykuł w jednej z gazet, wydanie maj 2002, "Po
raz drugi miasto ogłosiło przetarh na teren o powierzchni 5 tys m kw przy
łęczyckiej. Plan zagospodarowania przewiduje zbudowanie na tym terenie
obiektu biurowo-handlowo-usługowego."
Czy ty Francuz wiesz coś o tym? Czy ktoś kupił ten teren?
Obserwuj wątek
    • Gość: apv Re: Działka na Łęczyckiej IP: *.24-151.libero.it 29.11.02, 00:02
      michal_el napisał:

> Natchnąłem się na taki o to artykuł w jednej z gazet, wydanie maj 2002, "Po
      > raz drugi miasto ogłosiło przetarh na teren o powierzchni 5 tys m kw przy
      > łęczyckiej. Plan zagospodarowania przewiduje zbudowanie na tym terenie
      > obiektu biurowo-handlowo-usługowego."
      > Czy ty Francuz wiesz coś o tym? Czy ktoś kupił ten teren?
      >

a gdzie dokladnie? przed jednostka (na miejscu dawnej bazy pks)?
      • michal_el Re: Działka na Łęczyckiej 29.11.02, 00:02
        Gość portalu: apv napisał(a):

> michal_el napisał:
        >
        > > Natchnąłem się na taki o to artykuł w jednej z gazet, wydanie maj 2002, "P
        > o
        > > raz drugi miasto ogłosiło przetarh na teren o powierzchni 5 tys m kw przy
        > > łęczyckiej. Plan zagospodarowania przewiduje zbudowanie na tym terenie
        > > obiektu biurowo-handlowo-usługowego."
        > > Czy ty Francuz wiesz coś o tym? Czy ktoś kupił ten teren?
        > >
        >
        > a gdzie dokladnie? przed jednostka (na miejscu dawnej bazy pks)?

Niestety nic dokładniej nie było napisane.
    • michal_el Re: Działka na Łęczyckiej 29.11.02, 22:49
      michal_el napisał:

> Natchnąłem się na taki o to artykuł w jednej z gazet, wydanie maj 2002, "Po
      > raz drugi miasto ogłosiło przetarh na teren o powierzchni 5 tys m kw przy
      > łęczyckiej. Plan zagospodarowania przewiduje zbudowanie na tym terenie
      > obiektu biurowo-handlowo-usługowego."
      > Czy ty Francuz wiesz coś o tym? Czy ktoś kupił ten teren?
      >
      >
      >
      >
      ODŚWIEŻAM FRANCUZ BO MOŻE NIE ZAUWAŻYŁEŚ?
      • francuz_el Re: Działka na Łęczyckiej 29.11.02, 22:51
        Wlasnie zauwazylem... troche mnie tu nie bylo i od razu widze, ze "nasz
        licznik" cos slabo podskoczyl :)

NIestety nie obilo mi sie nic o uszy o tej Łeczyckiej... ale zobacze co sie
        da :)
        • michal_el Estakada 29.11.02, 22:54
          gdzieś w lutym 2001 czytałem w gazecie, że są plany przebudowy skrzyżowania
          Piłsudkiego-Królewiecka , miałoby być ono dwupoziomowe.
          A o tym coś słyszałeś?
          • francuz_el Re: Estakada 29.11.02, 22:57
            Wg mnie to tylko plotki :( Przeciez niedawno bylo ono przebudowane, a wiadomo
            juz teraz, ze potrzebna bedzie kolejna modernizacja, ale na pewno nie na 2-
            poziomowe... ze skrzyzowaniem Browarna-Brzeska mialo byc tak samo i co??
          • Gość: Gość portalu: apv Re: Estakada IP: *.24-151.libero.it 30.11.02, 10:17
            michal_el napisał:

> gdzieś w lutym 2001 czytałem w gazecie, że są plany przebudowy skrzyżowania
            > Piłsudkiego-Królewiecka , miałoby być ono dwupoziomowe.
            > A o tym coś słyszałeś?
            >
            >
            niestety takie plany podnoszono. pisze niestety, gdyz przedluzeniem nowego
            skrzyzowania miala byc estakada schodzaca ze wzgorz (gora krucza i gesia) i
            laczaca sie z ul. leczycka w okolicach jednostki. problem w tym, ze wiadukt
            wytyczono obok domkow na osiedlu "przy mlynie", a niektorzy mieszkancy juz
            przygotowali sie do sprzedarzy hamburgerow z pierwszego pietra wprost na ulice.

projekt oprotestowano, ale konstruktywnie: zaproponowano, by wiadukt, po
            zejsciu z gęsiej gory, wychodzil na leczycka nieco dalej, 1-2 km, w strone
            debicy. powodem protestu byly podejrzenia, ze ruch na wiadukcie bedzie bardzo
            duzy: miasto "krecilo", ze chodzi o zwykle przedluzenie ulicy i o polaczenie
            dwoch czesci miasta, nieodleglych a oddzielonych jedynie bazantarnia, ale
            mieszkancy wysuwali argument, ze w braku innych polaczen, nowe polaczenie
            stanie sie latwym "skrotem" w stylu obwodnicy. mieli jeszce drugi ważki
            argument: wybudowanie ulicy w miejscu "pustym" zadziala stymulujaco na rozwoj
            miasta, a jest sie gdzie rozwijac! no i mozna by projektowac domy wzdloz drogi,
            a nie droge nad domami!

moim zdaniem postapiono slusznie, rowniez ze strony urzedu miasta, ktory
            obiecal (w ramach kielbasy wyborczej?) ponownie rozpatrzyc projekt.
            • francuz_el Re: Estakada 30.11.02, 11:52
              I tak miasto zrobi co chce (tak dla dobra miasta)
              • Gość: apv Re: Estakada IP: *.24-151.libero.it 30.11.02, 13:01
                francuz_el napisał:

> I tak miasto zrobi co chce (tak dla dobra miasta)

miasto nie jest pojeciem abstrakcyjnym a grupa osob mieszkajacych na jednym
                terenie, wobec czego dobro mieszkancow = dobro miasta. jezeli znaku rownosci
                brakuje to mamy do czynienia z machiavelizmem i tyrania.

odnosnie projektu: slyszalem, ze to stary projekt, odswiezony dzieki
                ewentualnej obietnicy dofinansowania z ue. tyle ze miedzyczasie wyroslo "na
                trasie" osiedle, stad korekta, zreszta niezbyt rewelacyjna (mam mapy pod nosem).

a propozycja puszczenia tej nitki nieco w strone debicy nie wydaje mi sie zla.
                urzad odpowiada, ze nowowytyczona trasa przebiegalaby przez rezerwat, ale w
                koncu prawo dla czlowieka czy czlowiek dla prawa? a przy tym robi sie w elblagu
                tak wiele dobrego dla zieleni miejskiej (czym jestem zbudowany), ze bylaby to
                korekta do przepchniecia!

pzdr;)
                • Gość: AborygenMiejscowy PŁonne nadzieje + niemoc twórcza IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 02.12.02, 20:28
                  Ziomkowie - teren o którym mówicie to obiekt powyżej slamsów (stary hotelowiec
                  robotniczy) na ul.Łęczyckiej. Kiedyśniejsza baza autobusowa komunikacji
                  miejskiej. Sporo konstrukcji żelbetowych, dość wysokich hal i masę terenu o
                  księżycowym wręcz charakterze. Czy to może się nadawać pod jakieś centrum
                  handlowe - śmiem wątpić. Co do północnej obwodnicy, która figuruje w planie
                  zagospodarowania przestrzennego miasta - pachnie mi ona nierealnym
                  przedsięwzięciem. Zresztą jest cały czas źle odbierana przez lokalne gremia
                  nazywane "opiniodawczymi". I to by było na tyle.
                  • michal_el Re: PŁonne nadzieje + niemoc twórcza 02.12.02, 20:37
                    Gość portalu: AborygenMiejscowy napisał(a):

> Ziomkowie - teren o którym mówicie to obiekt powyżej slamsów (stary
                    hotelowiec
                    > robotniczy) na ul.Łęczyckiej. Kiedyśniejsza baza autobusowa komunikacji
                    > miejskiej. Sporo konstrukcji żelbetowych, dość wysokich hal i masę terenu o
                    > księżycowym wręcz charakterze. Czy to może się nadawać pod jakieś centrum
                    > handlowe - śmiem wątpić. Co do północnej obwodnicy, która figuruje w planie
                    > zagospodarowania przestrzennego miasta - pachnie mi ona nierealnym
                    > przedsięwzięciem. Zresztą jest cały czas źle odbierana przez lokalne gremia
                    > nazywane "opiniodawczymi". I to by było na tyle.

Dzięki Aborygen.
                    Powienieneś częściej odwiedzać nasze forum.
                    Pzdr.
                  • Gość: apv Re: PŁonne nadzieje + niemoc twórcza IP: *.24-151.libero.it 02.12.02, 22:48
                    Gość portalu: AborygenMiejscowy napisał(a):

> Ziomkowie - teren o którym mówicie to obiekt powyżej slamsów (stary
                    hotelowiec
                    > robotniczy) na ul.Łęczyckiej. Kiedyśniejsza baza autobusowa komunikacji
                    > miejskiej. Sporo konstrukcji żelbetowych, dość wysokich hal i masę terenu o
                    > księżycowym wręcz charakterze. Czy to może się nadawać pod jakieś centrum
                    > handlowe - śmiem wątpić. Co do północnej obwodnicy, która figuruje w planie
                    > zagospodarowania przestrzennego miasta - pachnie mi ona nierealnym
                    > przedsięwzięciem. Zresztą jest cały czas źle odbierana przez lokalne gremia
                    > nazywane "opiniodawczymi". I to by było na tyle.

dzieki za informacje!

masz racje, jezeli chodzi o tereny niedoszlej bazy, to jest to teren xiezycowy.
                    nawet nie wiem, czy ta konstrukcja jeszcze stoi; pamietam, ze stala wciaz w
                    wodzie, co musialo miec chyba jakis wplyw na jej fundamenta.

co do polnocnej obwodnicy: zgoda, byleby nie przejezdzala mi nad dachem i byle
                    nie wmawiano mi, ze cos, co przebiega przez zabudowane czesci miasta jest
                    obwodnica, ktora - z definicji - winna okrazac miasto.

przy tym wychodzi znow powolnosc wszystkich inicjatyw wymagajacych wiekszego
                    nakladu srodkow: projektuja, tworza projekt bardzo dobry jak na swoj czas i...
                    wrzucaja go do szuflady. po uplywie x-lat wyciagaja go na swiatlo dzienne i
                    spostrzegaja, ze na trasie przyszlej obwodnicy, badz w jej bezposrednim
                    sasiedztwie, wyroslo kilka osiedli mieszkaniowej. mimo to nadal uwazaja, ze
                    projekt jest dobry... bo byl tak chwalony w swoim czasie! :-|

cierpliwosci!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka