Dodaj do ulubionych

Umoczone 100tys.

30.11.02, 18:41
nie dość że pan R. Mytych ma kłopoty (podobno jak prawie każda firma
budowlana w tym kraju) na lokalnym elbląskim rynku to jeszcze umoczył 100tys.
w Gdańsku -
www1.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,1183645.html
Obserwuj wątek
    • zeta_e Re: Umoczone 100tys. 30.11.02, 18:58
      - Ta inwestycja od początku była nieprawidłowo przygotowana - uważa Ryszard
      Mytych, właściciel firmy z Elbląga, która była głównym wykonawcą jednego z
      budynków (Budowlana jest mu winna prawie 100 tys. zł). - Chcieliśmy dla nich
      wybudować więcej niż jeden budynek, ale to niewiarygodny partner. To ludzie
      niekompetentni, robili to pierwszy raz w życiu. Tak to jest, jak biorą się za
      budowę młodzi specjaliści od zarządzania, w białych kołnierzykach, którym
      zależy tylko na szybkim zarobku. Nie wierzę w możliwość odzyskania pieniędzy,
      bo znam skuteczność naszych sądów.

Czyżby o tym nie wiedział (to niewiarygodny partner, to ludzie niekompetentni,
      robili to pierwszy raz w życiu. Tak to jest, jak biorą się za budowę młodzi
      specjaliści od zarządzania, w białych kołnierzykach, którym zależy tylko na
      szybkim zarobku}w momencie podpisywania kontraktu ??
      Mądry Polak po szkodzie jak mówił nasz wieszcz, ale elblążanin nawet po
      szkodzie głupi (wybory i wszystko na ten temat) :(((((
      Podobna sprawa do Rembielińskiej (
      www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=297&w=3682920 )
      na Targówku (zresztą każde miasto w Polsce ma podobny pomnik głupoty ?
      naiwności ? Elbląg np. Grobla Św. Jerzego)
    • zeta_e Re: Umoczone 100tys. 30.11.02, 19:41
      ej ma ktoś jakieś zdanie na powyższy temat ?? czy was zasypało tam już zupełnie
      zasypało :((((
      • michal_el Re: Umoczone 100tys. 30.11.02, 19:49
        zeta_e napisał:

> ej ma ktoś jakieś zdanie na powyższy temat ?? czy was zasypało tam już
        zupełnie
        >
        > zasypało :((((

Miał facet pecha.
        • zeta_e Re: Umoczone 100tys. 30.11.02, 19:51
          michal_el napisał:

> zeta_e napisał:
          >
          > > ej ma ktoś jakieś zdanie na powyższy temat ?? czy was zasypało tam już
          > zupełnie
          > >
          > > zasypało :((((
          >
          >
          > Miał facet pecha.
          >

no w końcu mamy wyczerpującą odpowiedź :(((
          • michal_el Re: Umoczone 100tys. 30.11.02, 19:54
            zeta_e napisał:

> michal_el napisał:
            >
            > > zeta_e napisał:
            > >
            > > > ej ma ktoś jakieś zdanie na powyższy temat ?? czy was zasypało tam ju
            > ż
            > > zupełnie
            > > >
            > > > zasypało :((((
            > >
            > >
            > > Miał facet pecha.
            > >
            >
            > no w końcu mamy wyczerpującą odpowiedź :(((

A co się będę rozpisywał, nie moje pieniądze.
            • zeta_e Re: Umoczone 100tys. 30.11.02, 20:03
              michal_el napisał:

> zeta_e napisał:
              >
              > > michal_el napisał:
              > >
              > > > zeta_e napisał:
              > > >
              > > > > ej ma ktoś jakieś zdanie na powyższy temat ?? czy was zasypało t
              > am ju
              > > ż
              > > > zupełnie
              > > > >
              > > > > zasypało :((((
              > > >
              > > >
              > > > Miał facet pecha.
              > > >
              > >
              > > no w końcu mamy wyczerpującą odpowiedź :(((
              >
              >
              > A co się będę rozpisywał, nie moje pieniądze.

może i tak, nie twoje małpy nie twój cyrk, (mój szwagier pewno mocno się po
              głowie drapie :)) a to już jego problem, mówiłem mu żeby nie inwestował w
              elblążkowie :((
              p.s. będę się żegnał idę na taką małą imprezkę polać teraz trochę wosku bo już
              coś innego polałem ;))) ty wczoraj ja dzisiaj :)))
              • michal_el Re: Umoczone 100tys. 30.11.02, 20:07
                zeta_e napisał:

>
                > może i tak, nie twoje małpy nie twój cyrk, (mój szwagier pewno mocno się po
                > głowie drapie :)) a to już jego problem, mówiłem mu żeby nie inwestował w
                > elblążkowie :((

A co ma piernik do wiatraka?
                • zeta_e Re: Umoczone 100tys. 01.12.02, 23:46
                  michal_el napisał:

> zeta_e napisał:
                  >
                  >
                  > >
                  > > może i tak, nie twoje małpy nie twój cyrk, (mój szwagier pewno mocno się p
                  > o
                  > > głowie drapie :)) a to już jego problem, mówiłem mu żeby nie inwestował w
                  > > elblążkowie :((
                  >
                  > A co ma piernik do wiatraka?
                  >
                  no może niezbyt jasno się wyraziłem - otóż szwagier postanowił wybudować dom na
                  Bielanach (elblaskich ;)) ) właśnie w firmie R.M. i teraz może się okazać jak
                  że będzie to szklany domek ;)) w Elblągu (oczywiście jak kłopoty finansowe
                  dewelopera się nawarstwią a wyżej opisana sprawa to jeszcze jeden kamyczek do
                  tego ogródka)
                  • michal_el Re: Umoczone 100tys. 02.12.02, 12:35
                    zeta_e napisał:

> michal_el napisał:
                    >
                    > > zeta_e napisał:
                    > >
                    > >
                    > > >
                    > > > może i tak, nie twoje małpy nie twój cyrk, (mój szwagier pewno mocno
                    > się p
                    > > o
                    > > > głowie drapie :)) a to już jego problem, mówiłem mu żeby nie inwestow
                    > ał w
                    > > > elblążkowie :((
                    > >
                    > > A co ma piernik do wiatraka?
                    > >
                    > no może niezbyt jasno się wyraziłem - otóż szwagier postanowił wybudować dom
                    na
                    >
                    > Bielanach (elblaskich ;)) ) właśnie w firmie R.M. i teraz może się okazać
                    jak
                    > że będzie to szklany domek ;)) w Elblągu (oczywiście jak kłopoty finansowe
                    > dewelopera się nawarstwią a wyżej opisana sprawa to jeszcze jeden kamyczek
                    do
                    > tego ogródka)
                    >

Po pierwsze primo to dlaczego użyłeś takiego zdania? :"""""mówiłem mu żeby nie
                    inwestował w elblążkowie :(( """"""

Po drugie może zmienić firmę.
                    • zeta_e Re: Umoczone 100tys. 02.12.02, 21:57
                      michal_el napisał:

> zeta_e napisał:
                      >
                      > > michal_el napisał:
                      > >
                      > > > zeta_e napisał:
                      > > >
                      > > >
                      > > > >
                      > > > > może i tak, nie twoje małpy nie twój cyrk, (mój szwagier pewno m
                      > ocno
                      > > się p
                      > > > o
                      > > > > głowie drapie :)) a to już jego problem, mówiłem mu żeby nie inw
                      > estow
                      > > ał w
                      > > > > elblążkowie :((
                      > > >
                      > > > A co ma piernik do wiatraka?
                      > > >
                      > > no może niezbyt jasno się wyraziłem - otóż szwagier postanowił wybudować d
                      > om
                      > na
                      > >
                      > > Bielanach (elblaskich ;)) ) właśnie w firmie R.M. i teraz może się okazać
                      >
                      > jak
                      > > że będzie to szklany domek ;)) w Elblągu (oczywiście jak kłopoty finansowe
                      >
                      > > dewelopera się nawarstwią a wyżej opisana sprawa to jeszcze jeden kamyczek
                      >
                      > do
                      > > tego ogródka)
                      > >
                      >
                      > Po pierwsze primo to dlaczego użyłeś takiego zdania? :"""""mówiłem mu żeby
                      nie
                      > inwestował w elblążkowie :(( """"""
                      >
                      > Po drugie może zmienić firmę.
                      >
                      ale jak ?? już zaczeli budować no i co gorsza już wpłacił ileś tam rat zgodnie
                      z umową.

Dzisiaj w warszawskiej prasie następna afera z typu "wydmuszkowego" a więc
                      bardzo podobna do tej opisanej powyżej - inwestor CH Wola Park zresztą
                      właściciel sieci Auchan nie chce zapłacić głównemu wykonawcy firmie brytyjskiej
                      żeby było ciekawiej :))) za ukończony działający od 18.09.2002 obiekt tłumacząc
                      brakami w wykonastwie obiektu, a że umowa skonstruowana została wg prawa
                      brytyjskiego, według tej umowy, gdy inwestor nie podpisze protokołu odbioru
                      robót, czyli nie wystawi głównemu wykonawcy tzw. certyfikatu odbioru, wykonawca
                      nie może wystawić faktur za wykonane prace, a tym samym zapłacić podwykonawcom,
                      poza tym skoro nie ma prac odebranych, to nie ma na co wystawiać faktury. Zatem
                      zgodnie z prawem, wykonawca nic nie jest winnien swoim podwykonawcom, bo roboty
                      nie zostały odebrane i kółko się zamyka - inwestor nie płaci gł. wykonawcy, bo
                      nie podpisał protokołów odbioru. Chodzi o nie byle jakie pieniądze bo o 30 mln
                      euro.
                      Inwestor tłumaczy, że "ponad 85 proc. budżetu na realizację projektu
                      wynoszącego 72 000 000 euro zostało do dziś wypłacone na rzecz głównego
                      wykonawcy oraz że jak w każdym projekcie tej skali, pojawiają się kwestie
                      związane z oceną jakości wykonanych prac oraz usunięciem braków i poprawą tych
                      elementów, które nie spełniają przyjętych wysokich standardów. Identyfikacja
                      nieodpowiednio wykonanych prac jest czasochłonnym procesem o wysoce technicznym
                      charakterze, a główny wykonawca jest na bieżąco informowany o jego wynikach.
                      Fakt, iż proces ten wciąż trwa, nie stanowił w żadnym razie przeszkody w
                      otwarciu Centrum i nie zakłóca także jego normalnej codziennej działalności. Z
                      prawnego punktu widzenia, Wola Park nie może odebrać prac ani dokonać płatności
                      na rzecz wykonawcy za prace, które nie uważa za wykonane prawidłowo."
                      Zdaniem inwestora "główny wykonawca pozostaje jedynym podmiotem odpowiedzialnym
                      za zapłatę wynagrodzenia na rzecz swoich podwykonawców".
                      Główny wykonawca z kolei - "Nie możemy dłużej finansować nie naszej inwestycji.
                      Jesteśmy tylko wykonawcą w przypadku Wola Park. Spotykamy się więc z inwestorem
                      na kolejnych odbiorach technicznych, jego fachowcy oglądają wykonane budynki,
                      nasi też i nadal nie wiemy, dlaczego Wola Park nie chce nam zapłacić za
                      wykonane prace. Jeśli trzeba coś poprawić, to niech wskażą co, a nie odwlekają
                      płatności - mówi prezes Coudrin. - Ponieważ umowa z Wola Park opiera się na
                      prawie brytyjskim, więc w Polsce nie możemy szukać sprawiedliwości. Złożyliśmy
                      więc dwa tygodnie temu dokumenty do sądu arbitrażowego w Londynie. Mam
                      nadzieję, że za kilka tygodni będziemy mogli ogłosić werdykt. Jestem pewien, że
                      wygramy."
                      Też myślę, że wygrają a i wyrok bedzie ogłoszony za kilka tygodni i to uratuje
                      kilkunastu podwykonawców - polskich firm przed bankructwem (w przeszłości wiele
                      polskich firm budowlanych zakończyło swoją działalność właśnie na skutek
                      przedstawionego powyżej mechanizmu i przez opieszałość w działaniu polskich
                      sądów gospodarczych - ciągnące się latami sprawy - wniosek nasuwa się jeden - w
                      Polsce należy podpisywać umowy wg prawa brytyjskiego w Londynie, może drożej,
                      ale za to pewniej :)))
                      • michal_el Re: Umoczone 100tys. 02.12.02, 22:01
                        zeta_e napisał:

> michal_el napisał:
                        >
                        > > zeta_e napisał:
                        > >
                        > > > michal_el napisał:
                        > > >
                        > > > > zeta_e napisał:
                        > > > >
                        > > > >
                        > > > > >
                        > > > > > może i tak, nie twoje małpy nie twój cyrk, (mój szwagier pe
                        > wno m
                        > > ocno
                        > > > się p
                        > > > > o
                        > > > > > głowie drapie :)) a to już jego problem, mówiłem mu żeby ni
                        > e inw
                        > > estow
                        > > > ał w
                        > > > > > elblążkowie :((
                        > > > >
                        > > > > A co ma piernik do wiatraka?
                        > > > >
                        > > > no może niezbyt jasno się wyraziłem - otóż szwagier postanowił wybudo
                        > wać d
                        > > om
                        > > na
                        > > >
                        > > > Bielanach (elblaskich ;)) ) właśnie w firmie R.M. i teraz może się o
                        > kazać
                        > >
                        > > jak
                        > > > że będzie to szklany domek ;)) w Elblągu (oczywiście jak kłopoty fina
                        > nsowe
                        > >
                        > > > dewelopera się nawarstwią a wyżej opisana sprawa to jeszcze jeden kam
                        > yczek
                        > >
                        > > do
                        > > > tego ogródka)
                        > > >
                        > >
                        > > Po pierwsze primo to dlaczego użyłeś takiego zdania? :"""""mówiłem mu żeby
                        >
                        > nie
                        > > inwestował w elblążkowie :(( """"""
                        > >
                        > > Po drugie może zmienić firmę.
                        > >
                        > ale jak ?? już zaczeli budować no i co gorsza już wpłacił ileś tam rat
                        zgodnie
                        > z umową.
                        >
                        > Dzisiaj w warszawskiej prasie następna afera z typu "wydmuszkowego" a więc
                        > bardzo podobna do tej opisanej powyżej - inwestor CH Wola Park zresztą
                        > właściciel sieci Auchan nie chce zapłacić głównemu wykonawcy firmie
                        brytyjskiej
                        >
                        > żeby było ciekawiej :))) za ukończony działający od 18.09.2002 obiekt
                        tłumacząc
                        >
                        > brakami w wykonastwie obiektu, a że umowa skonstruowana została wg prawa
                        > brytyjskiego, według tej umowy, gdy inwestor nie podpisze protokołu odbioru
                        > robót, czyli nie wystawi głównemu wykonawcy tzw. certyfikatu odbioru,
                        wykonawca
                        >
                        > nie może wystawić faktur za wykonane prace, a tym samym zapłacić
                        podwykonawcom,
                        >
                        > poza tym skoro nie ma prac odebranych, to nie ma na co wystawiać faktury.
                        Zatem
                        >
                        > zgodnie z prawem, wykonawca nic nie jest winnien swoim podwykonawcom, bo
                        roboty
                        >
                        > nie zostały odebrane i kółko się zamyka - inwestor nie płaci gł. wykonawcy,
                        bo
                        > nie podpisał protokołów odbioru. Chodzi o nie byle jakie pieniądze bo o 30
                        mln
                        >
                        > euro.
                        > Inwestor tłumaczy, że "ponad 85 proc. budżetu na realizację projektu
                        > wynoszącego 72 000 000 euro zostało do dziś wypłacone na rzecz głównego
                        > wykonawcy oraz że jak w każdym projekcie tej skali, pojawiają się kwestie
                        > związane z oceną jakości wykonanych prac oraz usunięciem braków i poprawą
                        tych
                        > elementów, które nie spełniają przyjętych wysokich standardów. Identyfikacja
                        > nieodpowiednio wykonanych prac jest czasochłonnym procesem o wysoce
                        technicznym
                        >
                        > charakterze, a główny wykonawca jest na bieżąco informowany o jego wynikach.
                        > Fakt, iż proces ten wciąż trwa, nie stanowił w żadnym razie przeszkody w
                        > otwarciu Centrum i nie zakłóca także jego normalnej codziennej działalności.
                        Z
                        > prawnego punktu widzenia, Wola Park nie może odebrać prac ani dokonać
                        płatności
                        >
                        > na rzecz wykonawcy za prace, które nie uważa za wykonane prawidłowo."
                        > Zdaniem inwestora "główny wykonawca pozostaje jedynym podmiotem
                        odpowiedzialnym
                        >
                        > za zapłatę wynagrodzenia na rzecz swoich podwykonawców".
                        > Główny wykonawca z kolei - "Nie możemy dłużej finansować nie naszej
                        inwestycji.
                        >
                        > Jesteśmy tylko wykonawcą w przypadku Wola Park. Spotykamy się więc z
                        inwestorem
                        >
                        > na kolejnych odbiorach technicznych, jego fachowcy oglądają wykonane
                        budynki,
                        > nasi też i nadal nie wiemy, dlaczego Wola Park nie chce nam zapłacić za
                        > wykonane prace. Jeśli trzeba coś poprawić, to niech wskażą co, a nie
                        odwlekają
                        > płatności - mówi prezes Coudrin. - Ponieważ umowa z Wola Park opiera się na
                        > prawie brytyjskim, więc w Polsce nie możemy szukać sprawiedliwości.
                        Złożyliśmy
                        > więc dwa tygodnie temu dokumenty do sądu arbitrażowego w Londynie. Mam
                        > nadzieję, że za kilka tygodni będziemy mogli ogłosić werdykt. Jestem pewien,
                        że
                        >
                        > wygramy."
                        > Też myślę, że wygrają a i wyrok bedzie ogłoszony za kilka tygodni i to
                        uratuje
                        > kilkunastu podwykonawców - polskich firm przed bankructwem (w przeszłości
                        wiele
                        >
                        > polskich firm budowlanych zakończyło swoją działalność właśnie na skutek
                        > przedstawionego powyżej mechanizmu i przez opieszałość w działaniu polskich
                        > sądów gospodarczych - ciągnące się latami sprawy - wniosek nasuwa się jeden -
                        w
                        >
                        > Polsce należy podpisywać umowy wg prawa brytyjskiego w Londynie, może
                        drożej,
                        > ale za to pewniej :)))
                        >
                        >
                        I Ty to wszytsko napisałeś?
                        • zeta_e Re: Umoczone 100tys. 02.12.02, 22:32
                          michal_el napisał:

> zeta_e napisał:
                          >
                          > > michal_el napisał:
                          > >
                          > > > zeta_e napisał:
                          > > >
                          > > > > michal_el napisał:
                          > > > >
                          > > > > > zeta_e napisał:
                          > > > > >
                          > > > > >
                          > > > > > >
                          > > > > > > może i tak, nie twoje małpy nie twój cyrk, (mój szwagi
                          > er pe
                          > > wno m
                          > > > ocno
                          > > > > się p
                          > > > > > o
                          > > > > > > głowie drapie :)) a to już jego problem, mówiłem mu że
                          > by ni
                          > > e inw
                          > > > estow
                          > > > > ał w
                          > > > > > > elblążkowie :((
                          > > > > >
                          > > > > > A co ma piernik do wiatraka?
                          > > > > >
                          > > > > no może niezbyt jasno się wyraziłem - otóż szwagier postanowił w
                          > ybudo
                          > > wać d
                          > > > om
                          > > > na
                          > > > >
                          > > > > Bielanach (elblaskich ;)) ) właśnie w firmie R.M. i teraz może
                          > się o
                          > > kazać
                          > > >
                          > > > jak
                          > > > > że będzie to szklany domek ;)) w Elblągu (oczywiście jak kłopoty
                          > fina
                          > > nsowe
                          > > >
                          > > > > dewelopera się nawarstwią a wyżej opisana sprawa to jeszcze jede
                          > n kam
                          > > yczek
                          > > >
                          > > > do
                          > > > > tego ogródka)
                          > > > >
                          > > >
                          > > > Po pierwsze primo to dlaczego użyłeś takiego zdania? :"""""mówiłem mu
                          > żeby
                          > >
                          > > nie
                          > > > inwestował w elblążkowie :(( """"""
                          > > >
                          > > > Po drugie może zmienić firmę.
                          > > >
                          > > ale jak ?? już zaczeli budować no i co gorsza już wpłacił ileś tam rat
                          > zgodnie
                          > > z umową.
                          > >
                          > > Dzisiaj w warszawskiej prasie następna afera z typu "wydmuszkowego" a więc
                          >
                          > > bardzo podobna do tej opisanej powyżej - inwestor CH Wola Park zresztą
                          > > właściciel sieci Auchan nie chce zapłacić głównemu wykonawcy firmie
                          > brytyjskiej
                          > >
                          > > żeby było ciekawiej :))) za ukończony działający od 18.09.2002 obiekt
                          > tłumacząc
                          > >
                          > > brakami w wykonastwie obiektu, a że umowa skonstruowana została wg prawa
                          > > brytyjskiego, według tej umowy, gdy inwestor nie podpisze protokołu odbior
                          > u
                          > > robót, czyli nie wystawi głównemu wykonawcy tzw. certyfikatu odbioru,
                          > wykonawca
                          > >
                          > > nie może wystawić faktur za wykonane prace, a tym samym zapłacić
                          > podwykonawcom,
                          > >
                          > > poza tym skoro nie ma prac odebranych, to nie ma na co wystawiać faktury.
                          > Zatem
                          > >
                          > > zgodnie z prawem, wykonawca nic nie jest winnien swoim podwykonawcom, bo
                          > roboty
                          > >
                          > > nie zostały odebrane i kółko się zamyka - inwestor nie płaci gł. wykonawcy
                          > ,
                          > bo
                          > > nie podpisał protokołów odbioru. Chodzi o nie byle jakie pieniądze bo o 3
                          > 0
                          > mln
                          > >
                          > > euro.
                          > > Inwestor tłumaczy, że "ponad 85 proc. budżetu na realizację projektu
                          > > wynoszącego 72 000 000 euro zostało do dziś wypłacone na rzecz głównego
                          > > wykonawcy oraz że jak w każdym projekcie tej skali, pojawiają się kwestie
                          > > związane z oceną jakości wykonanych prac oraz usunięciem braków i poprawą
                          > tych
                          > > elementów, które nie spełniają przyjętych wysokich standardów. Identyfikac
                          > ja
                          > > nieodpowiednio wykonanych prac jest czasochłonnym procesem o wysoce
                          > technicznym
                          > >
                          > > charakterze, a główny wykonawca jest na bieżąco informowany o jego wynikac
                          > h.
                          > > Fakt, iż proces ten wciąż trwa, nie stanowił w żadnym razie przeszkody w
                          > > otwarciu Centrum i nie zakłóca także jego normalnej codziennej działalnośc
                          > i.
                          > Z
                          > > prawnego punktu widzenia, Wola Park nie może odebrać prac ani dokonać
                          > płatności
                          > >
                          > > na rzecz wykonawcy za prace, które nie uważa za wykonane prawidłowo."
                          > > Zdaniem inwestora "główny wykonawca pozostaje jedynym podmiotem
                          > odpowiedzialnym
                          > >
                          > > za zapłatę wynagrodzenia na rzecz swoich podwykonawców".
                          > > Główny wykonawca z kolei - "Nie możemy dłużej finansować nie naszej
                          > inwestycji.
                          > >
                          > > Jesteśmy tylko wykonawcą w przypadku Wola Park. Spotykamy się więc z
                          > inwestorem
                          > >
                          > > na kolejnych odbiorach technicznych, jego fachowcy oglądają wykonane
                          > budynki,
                          > > nasi też i nadal nie wiemy, dlaczego Wola Park nie chce nam zapłacić za
                          > > wykonane prace. Jeśli trzeba coś poprawić, to niech wskażą co, a nie
                          > odwlekają
                          > > płatności - mówi prezes Coudrin. - Ponieważ umowa z Wola Park opiera się n
                          > a
                          > > prawie brytyjskim, więc w Polsce nie możemy szukać sprawiedliwości.
                          > Złożyliśmy
                          > > więc dwa tygodnie temu dokumenty do sądu arbitrażowego w Londynie. Mam
                          > > nadzieję, że za kilka tygodni będziemy mogli ogłosić werdykt. Jestem pewie
                          > n,
                          > że
                          > >
                          > > wygramy."
                          > > Też myślę, że wygrają a i wyrok bedzie ogłoszony za kilka tygodni i to
                          > uratuje
                          > > kilkunastu podwykonawców - polskich firm przed bankructwem (w przeszłości
                          > wiele
                          > >
                          > > polskich firm budowlanych zakończyło swoją działalność właśnie na skutek
                          > > przedstawionego powyżej mechanizmu i przez opieszałość w działaniu polskic
                          > h
                          > > sądów gospodarczych - ciągnące się latami sprawy - wniosek nasuwa się jede
                          > n -
                          > w
                          > >
                          > > Polsce należy podpisywać umowy wg prawa brytyjskiego w Londynie, może
                          > drożej,
                          > > ale za to pewniej :)))
                          > >
                          > >
                          > I Ty to wszytsko napisałeś?
                          >
                          > A ty to wszystko przeczytałeś ???

to co w cudzesach to zacytowałem. w końcu to jest forum a nie czat :)))

a wracając do :"""""mówiłem mu żeby nie inwestował w elblążkowie :(( """"""
                          może nie miałem racji ?? inwestorzy pchają się do Elbląga drzwiami i
                          oknami :))) na E7 tworzą się kilooomeeetrowe korki limuzyn !!!

może trochę przesadziłem z tą inwestycją w domek jednorodzinny, :))) no ale dla
                          osoby fizycznej tego rodzaju budowa jest swego rodzaju inwestycją życiową
                          prawda ?
        • francuz_el Re: Umoczone 100tys. 01.12.02, 15:57
          Tak to jest jak nie ma sie funduszy... a apetyt rosnie w miare jedzenia :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka