Gość: obserwator IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.08.09, 22:44 Pomysł nie jest zły, powiem więcej - bardzo dobry. Widać, że przemyślany. Jeśli udałoby się na to pozyskać środki, to jestem za! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Normal Re: Nowy kanał na Mazurach? IP: *.bremultibank.com.pl 25.08.09, 10:21 Radio Erewań podaje... Ten pierwszy kanał NIE JEST NA MAZURACH! Warmia to nie Mazury. Drugi kanał - hmmm - ciekawe którędy do tego Ełku. Trzeci - warto dodać, że 3/4 trasy już jest, bo to są jeziora (J. Niałk M. i D. Buwełno, Wojnowo i od południa bodajże Tyrkło). Ten ostatni pomysł jest fajny, bo realny. Dodałbym jeszcze przedłużenie jez. Tajty (nie mylić z Tałtami) i ew. przekopkę z Ryńskiego na Ołów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elblazanin do premnathan IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.08.09, 14:24 W tym miejscu wlascie powinna byc Twoja odpowiedz do uzytkownika Normal, czy uzywanie forum jest takie trudne? Odpowiedz Link Zgłoś
samozwaniec1 Re: Nowy kanał na Mazurach? 25.08.09, 13:03 Nie wiem i nie rozumiem,skad w Elblagu tyle pomyslow na wydawanie ogromnej kasy na bardzo dziwne,wrecz z bajki,projekty.Kto w dobie kryzysu swiatowej gospodarki bedzie laczyl jakiejs jeziorka,aby jakas miescina miala blizej do wody?Kto w ogole wpadl na taki pomysl?Pytanie brzmi:w jakim celu mamy wydac dziesiatki milionow zlotych na totalnie bezsensowny pomysl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d [...] IP: *.elblag.vectranet.pl 25.08.09, 20:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komuch Re: Nowy kanał na Mazurach? IP: 78.8.27.* 25.08.09, 18:23 Panie widzisz i szłyszysz, a nie grzmisz>? Dlaczego???!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żeglarka Re: Nowy kanał na Mazurach? IP: 77.223.228.* 25.08.09, 22:42 Byłoby super połączyć kanałem Jez. Nidzkie z rzeką Pisą, aby nią wpłynąć na Jez. Roś i dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Nowy kanał na Mazurach? IP: *.elblag.vectranet.pl 25.08.09, 22:49 a ja bym przekopal w elblagu ulice na kanaly, ot bylaby Wenecja ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Nowy kanał na Mazurach? IP: *.elblag.vectranet.pl 25.08.09, 23:20 sory ze nie w temacie. Ile mniej wiecej czasu zajmie droga z Elblaga do Kadyn rowereem i przez co najlepiej jechac?? Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Elbląg - Kadyny - Elbląg 26.08.09, 09:38 Do Kadyn ostatnio jeżdzę przez Modrzewinę, na końcu wybudowanej drogi jadę polną drogą i wyjeżdzam na Fromborską tuż przed Krasnym Lasem (kiedyś Ogólną do Fromborskiej). Dalej prosto przez Łęcze i za Łęczem ulubiony mój odcinek cały czas z góry i z max prędkością jaką mogę tylko sam wytworzyć jadąc na rowerze;) I dojeżdzam do Kadyn i nad Zalew na dziką plażę. Powrót: Wracam wałem przez całe Kadyny (kiedy mija się zagospodarowaną plazę trzeba zjechać w kierunku wsi, ale jakieś hm..200 lub 300 metrów i w prawo jest droga, która poprowadzi dalej na wał do Suchacza, później trzeba zjechać z wału (tak jak droga prowadzi) i dalej w Suchaczu jadę wzdłuż torów kolejowych po betonowych płytach, aż wyjeżdzam na drogę Tolkmicko-Elbląg w "centrum" Suchacza. Dalej po minięciu sklepu w Suchaczu jadę prosto, zjeżdzając z drogi Tolkmicko-Elbląg, tą drogą jadę do Nadbrzeża. W Nadbrzeżu jadę pod górke i wyjeżdzam z powrotem na drogę Tolkmicko-Elbląg i tak już jadę do Elbląga. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Elbląg - Kadyny - Elbląg 26.08.09, 09:43 Odległość jaką pokonuje ode mnie z domu do Kadyn i z powrotem jest to ok 50 km. W Kadynach warto wejść z rowerem po schodach w kierunku klasztoru (ścieżka zaczyna się do Dębu). A później zjechać już drogą do Kadyn - fajne wertepy, najlepiej więc zjeżdzać z max prędkością;) Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Elbląg - Kadyny - Elbląg 26.08.09, 10:04 Zapomniałem Ci napisać o czasie przejazdu - jest to zależne na pewno od Twojego tempa, ale powiedzmy średnio to 1,5 godziny. Cała taka wycieczka do Kadyn i z poworotem, łącznie z postojem tam na miejscu zajmuje mi ok 4 godzin. Wczorajsza 85 km wycieczka po płaskim terenie w inne rejony zajeła mi 3 godziny 54 minuty samej jazdy. Średnia 21,7 km/h. Max 34,5. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Elbląg - Kadyny - Elbląg IP: *.elblag.vectranet.pl 26.08.09, 10:16 dziex za info własnie wyjezdam chyba normalnie pojade przez krolewiecka fromborksa i ta droga prosto do kadyn Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Elbląg - Kadyny - Elbląg 26.08.09, 11:58 Napisz którędy wracałeś;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Elbląg - Kadyny - Elbląg IP: *.elblag.vectranet.pl 26.08.09, 19:27 Pojechałem do Kadyn normalnie przez Fromborską w kierunku Łęcza. Sadziłem po waszych wpisach ze bede jechac ok 2 godzin, lecz dojechałem na miejsce w ciągu godziny z minutami,..podjechalem na plazę Riwiera a tam pustki nie lacząc pracujacych tam osób nikogo nie ma powod zapewne te bakterie coli. Z powrotem wracałem przez Suchacz dołem (musiałem troche podjechac pod gorke tą krętą drogą i skreciłem na Suchacz) i zajęła mi ta trasa do Elbląga w niecała godzinę. Chyba będę cześciej jezdził na takie wyprawy jak możecie to napiszcie gdzie najlpeiej pojechac moze nastepnym miejscem bedzie Frombork a nóz jeszcze Braniewo:D Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Elbląg - Kadyny - Elbląg 27.08.09, 10:34 Mogłeś wracać wałem tak jak pisałem;) Przyjemniej i wygodniej;) Od Riwiery jakies 200-300 metrów droga w prawo i na wał. Wycieczek możesz dużo zrobić np. - na Wysoczyznę Elbląską, zjeżdzając z Fromborskiej na ogródki działkowe przy Bielanach (tak jak autobus sezonowy), później w kierunku Jeziora Goplenica, dalej przez Jagodno i las w okolicach Krasnego Lasu (fajna wąska droga po asfalcie) i wyjeżdzasz przy Jeleniej Dolinie i dalej można jeszcze zajechać pod elektrownię wiatrową;) a później jeszcze Suchacz lub Kadyny;P - możesz jechać do Malborka - ale stanowczo odradzam jazdę wzdłuż drogi 22 - można jechać do Jazowej drogą rowerową wzdłuż 7 i póżniej odbić w kierunku Wiercin i przez wiochy dojechać do Malborka - lub wariant południowy kierując się na Żurawiec itd. - do Braniewa przez Frombork, albo wzdłuż berlinki drogą dla obsługi technicznej (trochę dłuższy wariant). - można jechać na Mierzeję Wiślaną - np rano do Tolkmicka i statkiem przebić się do Krynicy i tam np na Piaski, wrócić oczywiście znowu statkiem - lub lawirować przez Nowakowo i inne wsie do Sztutowa, Stegny. - można wybrać się na wycieczkę do około Jeziora Drużno Propozycji jest wiele;) Wystarczy mapa i odpowiedni wybór;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Elbląg - Kadyny - Elbląg IP: *.elblag.vectranet.pl 27.08.09, 10:48 Dzieki wielkie za propozycje. Nio własnie siezastanawialem jak wyjezdzalem z tej plazy w Kadynach była taka drózka w prawo obok niej jest stadnina koni, ale już nie chciałem kombinować:D. Szkoda ze wakacje się konczą i pogody już bedzie niewiele... Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Elbląg - Kadyny - Elbląg 27.08.09, 12:43 Ja jeżdzę cały rok;) Śnieg mi nie straszny. Nawet nie wiesz jak się fajnie zjeżdza z górki przed Kadynami gdy jest cała oblodzona;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Elbląg - Kadyny - Elbląg IP: *.elblag.vectranet.pl 27.08.09, 22:01 musze najperw zainwestowac w porzadny rower:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nowy kanał na Mazurach? IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.08.09, 00:25 Pomysł jest bardzo ciekawy, pytanie tylko czy realny? Do mieszkańca: do Kadyn rowerkiem? Myślę, że ok. 2 h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Nowy kanał na Mazurach? IP: *.elblag.vectranet.pl 26.08.09, 08:33 czemu takie nie wiem zdziwnieniie ze rowerkiem?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D Re: Nowy kanał na Mazurach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.09, 08:53 Budowa kanałów - jak najbardziej. Mazury jako cud?- zdecydowanie nie. Ludzie zaczna przyjezdzac tam z calego swiata i wszystko zniszcza Odpowiedz Link Zgłoś
mike_green Re: Nowy kanał na Mazurach? 26.08.09, 10:54 inicjatywę jak najbardziej popieram, powiem więcej, inż. Stenke miał zamiar kiedyś wybudować kanał łączący system jezior mazurskich i Jeziorak jednak szybko rozwijająca się kolej żelazna okazała się bardziej ekonomiczna. Pomysł przedni ale podejrzewam, że nasi twardogłowi pękną i tak napiszą plan żeby dofinansowania z UE nie dostać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
premnathan Re: Nowy kanał na Mazurach? 26.08.09, 13:33 Gościu "Normal", poczytaj sobie, gdzie jest Warmia, gdzie Mazury, a gdzie jeszcze co innego, zanim zaczniesz coś "prostować". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elblazanin premnathan IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.08.09, 14:24 Poczytaj sobie chłopie to co napisalem wyzej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Nowy kanał na Mazurach? IP: *.chello.pl 26.08.09, 14:33 Okolice Morąga i Ostródy są ostatnio często określane nowym terminem "Mazury Zachodnie". Morąg nie leży ani na Warmii, ani na Mazurach, ani na Pomorzu czy Powiślu, właściwie nie wiadomo gdzie. Dlatego też uważam, że nazwa Mazury Zachodnie jest całkiem w porządku - tym bardziej, że pozwala "podczepić się" Morągowi pod wypromowaną już markę turystyczną Mazur. Odpowiedz Link Zgłoś
samozwaniec1 Re: Nowy kanał na Mazurach? 27.08.09, 11:03 Panie Marcinie!Nie ma takiego terminu,czy nazwy geograficznej,jak Mazury Zachodnie.Zaden geograf o tym nie slyszal.Zarowno Morag i Ostroda leza w regionie Warmii i Mazur,bez dokladnego okreslenia granic zadnej z krain.Nie sa natomiast na pewno na Powislu,jak Elblag czy Malbork. P.S.W Urzedzie Marszalkowskim w Olsztynie nikt nigdy nie slyszal o planach jakichs kanalow w regionie.To kolejny humbug grupki/kilkuosobowej/marzycieli z pieknego i sympatycznego Elblaga.A najlepsze sa te posty z rowerowych peregrynacji do Kadyn.Te glosy sa symptomatyczne dla tych przypuszczen nie popartych realiami. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Nowy kanał na Mazurach? 27.08.09, 12:47 Najlepsze jest to samozwaniec1, że ani Ty, ani następny kolega nie potraficie odpowiadać pod właściwym wątkiem jako RE: Zresztą juz ktoś komus tutaj zwrócił na ten temat uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regres Do samozwańca IP: *.elblag.vectranet.pl 27.08.09, 14:13 Kolego zwany samozwańcem,widzę ze jesteś strasznym malkontentem i jakaś inicjatywa oddolna,to dla ciebie coś,co nie powinno zaistnieć,bo to się nie uda.Właśnie przez takich ludzi,jak ty,ten region jest biedny i niezagospodarowany,najlepiej siedzieć przed kompem,pierdzieć w stołek i wypisywać głupoty,brednie i banialuki.Ps.Elbląg nigdy nie leżał na Powiślu,a Morąg leży w krainie zwanej kiedyś Oberlandem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nowy kanał na Mazurach? IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.08.09, 12:38 tak samo jak nikt nie slyszal nazwy geograficznej Kanał Ostródzko-Elbląski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: Nowy kanał na Mazurach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.09, 01:08 Panie Samozwaniec - Warmia i Mazury są ściśle rozgraniczone, zarówno historycznie jak i kulturowo. Natomiast okolice Morąga czy Ostródy to dawne Prusy Górne - taki "cypel" Prus wciśnięty między Powiśle, Ziemię Lubawską i Warmię pl.wikipedia.org/wiki/Prusy_G%C3%B3rne Faktycznie czasem nazywa się je Mazurami Zachodnimi (właśnie ze względu na wspólną historię z Mazurami właściwymi) i faktycznie - jest to nazwa potoczna i nie występuje w przyjętym powszechnie podziale na krainy geograficzne. Wg. niego jest to oddzielny makroregion - Pojezierze Iławskie. Tyle tylko, że ten podział uwzględnia tylko cechy geograficzne. Np takie Powiśle w ogóle w nim nie występuje, jest tylko Warmia jako "ogryzek" pod nazwą Równiny Warmińskiej. Czy to znaczy że Warmii i Powiśla nie ma? ;) Tak samo z Mazurami Zachodnimi - jak pisałem ta nazwa ma jakieś tam uzasadnienie historyczne. Choć mnie bardziej by pasowała nazwa Prusy Górne - chyba już nikt nam tego zabierać nie chce i nie ma potrzeby udawania że to "odwieczne piastowskie ziemie" i nigdy tam żadnych Prusów nie było ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tw Re: Nowy kanał na Mazurach? IP: *.mtvk.pl 28.08.09, 07:30 kanały kopano w XIX wieku i niech tak zostanie, utrzymujmy w dobrym stanie to co mamy i dbajmy o czystość środowiska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Nowy kanał na Mazurach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.09, 08:00 Pomysł może i ciekawy, ale może zacząć już ratować ten cud natury stawiając toalety. Turystów chcą przyciągnąć coraz więcej, a toalet jest coraz mniej. Przesuwamy się coraz bardziej z zachodu na wschód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzichu Re: Nowy kanał na Mazurach? IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.08.09, 08:27 Hehe Marszałek daje pieniądze temu kto mu się odpowiednio odpłaci. Handelek zwykły. Jeśli będzie coś na handel, to projekt ma szansę na realizację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pies z łąki Re: Nowy kanał na Mazurach? IP: *.centertel.pl 28.08.09, 10:20 Pomysł dobry jak każdy inny. Rozruszanie regionu znowu jednym się podoba, a innym niekoniecznie. Najłatwiej zostawić tak jak jest, a potem narzekać, że nic się nie dzieje :P Mam tylko pytanko gdzie mieliby się pomieścić ci wszyscy nowi turyści zwabieni do Morąga przez nową trasę wodną? A i problem z dopłynięciem do mariny skoro "akwen nie byłby udostępniony dla żeglarstwa"? A poza tym to naprawdę świetny pomysł. Napływ turystów i za nimi pieniędzy, nowe miejsca pracy, remont niemal całego miasta :) Super! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (.)(.) Re: Nowy kanał na Mazurach? IP: 89.100.239.* 28.08.09, 20:05 odbilo wam ludzie??? jakas nikomu nieznana fundacja w szwajcarii wymyslila sobie, ze jest wladna wybierac nowe cudy swiata przez internetowe glosowanie. i co z tego??? nawet jesli mazury wygraja, zostana cudem wszystkich cudow, co jest oczywiscie idiotyzmem dla kogos kto byl chocby w finlandii, nie mowiac juz, ze na swiecie sa setki jesli nie tysiace ladniejszych miejsc, to pies z kulawa noga sie tym nie zainteresuje. ekscytuja sie tym tylko w polskich mediach Odpowiedz Link Zgłoś