frida-marzec08 Re: Ile razy kąpiecie 1 roczne dziecko ? 13.09.09, 12:24 Kąpiemy codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Ile razy kąpiecie 1 roczne dziecko ? 13.09.09, 13:02 To zalezy od zabrudzenia dziecka, na ogol co 2-3 dni kapiel w wannie - jesli taka masz na mysli. Moje dzieci obecnie 6 i 2 lata, myja sie codziennie, przez mycie mam na mysli krotki prysznic pozwalajacy zachowac codzienna higiene. Myja tez zeby rano i przed snem. Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna Re: Ile razy kąpiecie 1 roczne dziecko ? 13.09.09, 21:07 Myślę, że kąpiel jest równoznaczna z prysznicem. Chodzi w końcu o umycie mydłem całego ciała - moim zdaniem prysznic jest lepszy niż kąpie, choćby z powodów ekologicznych. Dzieci też wolałabym myć pod prysznicem. Ale one tak ładnie bawią się w wannie, że nie mam serca. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Boże, ty widzisz i nie grzmisz! 13.09.09, 13:57 Nic dziwnego, że Polacy uchodzą za brudasów. Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: Boże, ty widzisz i nie grzmisz! 13.09.09, 14:41 kol.3 napisała: > Nic dziwnego, że Polacy uchodzą za brudasów. juz w malym czlowieku nalezy wyrabiac nawyk codzinnej kapieli, potem jest szansa, ze w autobusach nie bedzie straszyc Odpowiedz Link Zgłoś
waryszka Re: Boże, ty widzisz i nie grzmisz! 13.09.09, 14:56 Od urodzenia kąpie codziennie. Oleńka lubi kąpiele a poza tym straszny brudasek się z niej zrobił! Zwłaszcza że je sama i wszystko jest na całej buźce i rączkach po łokcie - a zdarza sie i dalej Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Ile razy kąpiecie 1 roczne dziecko ? 13.09.09, 14:54 codziennie wieczorem, sama tez wieczorem biore prysznic badz kapiel Odpowiedz Link Zgłoś
grace.4 Re: Ile razy kąpiecie 1 roczne dziecko ? 13.09.09, 16:21 codziennie, od urodzenia. mi jakos niemilo by bylo gdybym sie myla 2 razy na tydzien Odpowiedz Link Zgłoś
asia0212 Re: Ile razy kąpiecie 1 roczne dziecko ? 13.09.09, 18:13 Od urodzenia co dzień, wolę to jak zabawę w mycie:buzia, rączki, nóżki itd. Kąpiel to szybka sprawa. Jak ktoś pisał wyżej, nawyki higieniczne trzeba wyrabiać od dziecka. Nadmieniam,iż choroba nie jest p/wskazaniem do kąpieli Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: Ile razy kąpiecie 1 roczne dziecko ? 13.09.09, 19:06 nie częściej niż 2 razy na tydzień, inaczej były dramatyczne problemy ze skórą Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Ile razy kąpiecie 1 roczne dziecko ? 13.09.09, 21:19 To zależy... Ja kąpię moją małą prawie codziennie (chyba, że jesteśmy wieczorem poza domem, to po powrocie od razu wędruje spać), głowę myjemy 1, 2 razy w tygodniu. Ubieram ją lekko, więc nie jest codziennie zapocona; inna sprawa to zabawy w piachu - czasem po powrocie z piaskownicy od razu wladam ją do wanny, bo piasek jest nawet w pieluszce. Ale nie oszukujmy się - to uwaga dla śmiertelnie oburzonych mam- tak naprawdę codzienne szorowanie całego ciała i mycie głowy nie jest człowiekowi do życia niezbędne. Wręcz przeciwnie- mydła i detergenty pozbawiają skórę ochronnej warstwy lipidowej, staje się ona skłonna do podrażnień, sucha, alergiczna. Podobnie włosy- zaczynają produkować nadmierną ilość wydzieliny, stają się suche i przetłuszczające. W wielu chorobach skóry odradza się częste kąpiele, używanie mydła (na rzecz emolientów). W wielu regionach dotkniętych suszą ludzie nie kąpią się w ogóle i wysoka śmiertelność w tych miejscach nie jest bynajmniej spowodowana zbyt rzadkim myciem pach czy śmierdzącymi stopami Tak więc IMO dziecko nie potrzebuje codziennej kąpieli, wystarczy umyć "brudne" miejsca, choć- oczywiście- kąpiel jest niezwykle przyjemna i stanowi element wieczornego rytuału. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Ile razy kąpiecie 1 roczne dziecko ? 14.09.09, 13:14 Zgadzam się w 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsilight Re: Ile razy kąpiecie 1 roczne dziecko ? 14.09.09, 13:56 memphis90 napisała: tak naprawdę codzienne szorowanie całego ciała i > mycie głowy nie jest człowiekowi do życia niezbędne. Wręcz > przeciwnie- mydła i detergenty pozbawiają skórę ochronnej warstwy > lipidowej, staje się ona skłonna do podrażnień, sucha, alergiczna. > Podobnie włosy- zaczynają produkować nadmierną ilość wydzieliny, > stają się suche i przetłuszczające. W wielu chorobach skóry odradza > się częste kąpiele, używanie mydła (na rzecz emolientów) taaaak, wlasnie dzis jechalam metrem z takim jednym, co tez hyba tak mysli - wrazenia zapachowe niesamowite Odpowiedz Link Zgłoś
pepsilight Poprawka "CHYBA" 14.09.09, 13:58 pepsilight napisała: > taaaak, wlasnie dzis jechalam metrem z takim jednym, co tez hyba tak mysli - > wrazenia zapachowe niesamowite oczywiscie "chyba", a nie "hyba" - nie wcisnal mi sie klawisz "c" Odpowiedz Link Zgłoś
leluchow1 Re: Poprawka "CHYBA" 14.09.09, 14:26 Moje dzieciaki codziennie biorą prysznic. Moi synowie wychodzą z założenia, że dzieci dziela się na czyste i szczęśliwe i udowadniają to twierdzenie przez cały boży dzień. Bez prysznica nie da rady. Kąpiel w sensie siedzenia pół godziny w pełnej wannie to 1-2 w tygodniu w weekend. Odpowiedz Link Zgłoś
martaburska Re: ŚWIĘTE SŁOWA 16.09.09, 11:53 ZGADZAM SIĘ W 100% Z PRZEDMÓWNICZKĄ! NASZA DERMATOLOG BIJE NA ALARM Z POWODU CODZIENNEGO, CZASEM DWA RAZY DZIENNIE SZOROWANIA DZIECI MYDŁEM I MYCIA WŁOSÓW. Moja córka jest kąpana co dwa dni, a z pozostałe dni myte są miejsca "strategiczne". Głowę myję jej raz na tydzień (i nie ma tłustej)i wg mojego lekarza jest to wystarczające. Myjemy częściej jak coś w tej głowce jest - piasek Mała ma 3 latka. Odpowiedz Link Zgłoś
zamolskaz Re: Ile razy kąpiecie 1 roczne dziecko ? 14.09.09, 20:24 Codziennie od urodzenia. Na początku były typowe kąpiele, teraz się do prysznica ograniczamy, bo nam dziecko zaczęło wannę demolować Ale wychodzimy z założenia, że trzeba codziennie, by się nauczył na przyszłość, że sam antyperspirant nie wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Ile razy kąpiecie 1 roczne dziecko ? 15.09.09, 10:34 hmm.. 2 razy dziennie prysznic...rano i wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: Ile razy kąpiecie 1 roczne dziecko ? 16.09.09, 10:53 litości-od zawsze córka była myta 7 razy w tygodniu-czyli codziennie wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Ile razy kąpiecie 1 roczne dziecko ? 16.09.09, 13:08 kurcze, Nie wiem, co dzieci niektórych, obecnych tu, mam robią w ciągu dnia, ale ja dziecka które wieczorem: - jest całe w piasku po wizycie w piaskownicy - jest całe w błocie po zabawie na podwórku - jest całe w farbie i kleju po kolorowaniu książeczki - zrobiło chociaż jedną kupę - wsadziło sobie drożdzówkę pod koszulkę nie położyłabym bez kąpieli do łóżka. Czy Wy swoje dzieci przykuwacie do kaloryfera, że się Wam nie brudzą? Nie wspomne już o zabawie, jakiej odmawia się dziecku przy okazji... Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: Ile razy kąpiecie 1 roczne dziecko ? 16.09.09, 13:59 ola napisała: > kurcze, > Nie wiem, co dzieci niektórych, obecnych tu, mam robią w ciągu dnia, > ale ja dziecka które wieczorem: > - jest całe w piasku po wizycie w piaskownicy > - jest całe w błocie po zabawie na podwórku > - jest całe w farbie i kleju po kolorowaniu książeczki > - zrobiło chociaż jedną kupę > - wsadziło sobie drożdzówkę pod koszulkę > > nie położyłabym bez kąpieli do łóżka. > Czy Wy swoje dzieci przykuwacie do kaloryfera, że się Wam nie brudzą? > Nie wspomne już o zabawie, jakiej odmawia się dziecku przy okazji... dokladnie u mnie to samo jest 14-ta, a juz zdazyla sie porzadnie wybrudzic Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: Ile razy kąpiecie 1 roczne dziecko ? 16.09.09, 15:04 hm pytanie jest o roczne dziecko to po pierwsze no i zdaje sie, ze roczne dziecko to wszyscy kapia codziennie, to dwa to o kim olu piszesz? czy watek bez zrozumienia przeczytalas? Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta_1983 Re: Ile razy kąpiecie 1 roczne dziecko ? 16.09.09, 21:54 zwykle codziennie, chyba że dzień trolla się zdarzy ale toi nie konie świata, wtedy mycie na szybko bez wanny Odpowiedz Link Zgłoś
czarna76k Re: Ile razy kąpiecie 1 roczne dziecko ? 16.09.09, 23:34 Zdecydowanie za malo Kapac nalezy codziennie (niekoniecznie z myciem glowy), mozna opuscic pare razy ale tylko jesli cos wypadlo badz dziecko jest chore. Ja kapalam i kapie synka codziennie. Jak bywa chory to przemywam pieluszka umoczona w cieplej wodzie z mydlem. Wycieram i ubieram w pizamke Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher A co ma do tego wiek? 17.09.09, 12:35 Jest jakaś różnica w myciu 4 miesięcznego dziecka,rocznego lub 6 latka? Ja kąpię codziennie wieczorem wszystkie swoje dzieci.Sama też codziennie biorę prysznic. A myć rączki czy buźkę to można w dzień. Owszem zdaża się dzień niekąpania,jak późno wrócimy do domu i maluchy zasną w samochodzie.Ale za to jak wstaną są wykąpani. Dzieci też sie pocą,a potem jak juz chodzą to się brudzą. I ubranka też zmieniam codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
martaburska Re: A co ma do tego wiek? 17.09.09, 12:51 ola napisała: > kurcze, > Nie wiem, co dzieci niektórych, obecnych tu, mam robią w ciągu dnia, > ale ja dziecka które wieczorem: > - jest całe w piasku po wizycie w piaskownicy > - jest całe w błocie po zabawie na podwórku > - jest całe w farbie i kleju po kolorowaniu książeczki > - zrobiło chociaż jedną kupę > - wsadziło sobie drożdzówkę pod koszulkę > > nie położyłabym bez kąpieli do łóżka. > Czy Wy swoje dzieci przykuwacie do kaloryfera, że się Wam nie brudzą? > Nie wspomne już o zabawie, jakiej odmawia się dziecku przy okazji... dokladnie u mnie to samo smile jest 14-ta, a juz zdazyla sie porzadnie wybrudzic smile JAK MOJE DZIECKO (3 LATA) SIĘ UBRUDZI W CIĄGU DNIA DROŻDŻÓWKĄ CZY CZYMŚ INNYM TO MYJE MAŁĄ OD RAZU A NIE CZEKAM DO WIECZORA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: A co ma do tego wiek? 17.09.09, 13:04 kurcze, moje 4 miesieczne dzieci nie taplaja sie w blocie, nie maluja farbami i nie musze im codziennie wymywac piasku z glowy nie dziwne, ze w polsce tyle dzieci ma problemy ze skora, a kazda matka oilatum do kapieli uwaza ze obowiazkowy zakup, skoro moczenie dzieci od urodzenia jest norma, a inne formy zachowywania higieny wydaja sie absurdalne owszem, dzieci sie poca od malego przemycie rak, stop, buzi, dupki i paszek mokra myjka na codzien i calosciowa kapiel raz w tygodniu sprawia ze dziecko jest czyste, ale skora nie cierpi od wymaczania nawet jesli to moczenie trwa kilka minut i tak pracowicie zmywacie warstwe ochronna ze skory do 4-6 miesiecy mniej wiecej takie mycie jak dla mnie wystarczy, kapiele regularne wprowadzalam mniej wiecej w tym okresie Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: A co ma do tego wiek? 17.09.09, 13:30 Ja tez kapałam od poczatku codziennie, ale śmieszy mnie taka nadęta postawa niektórych matek- kąpiel codzienna za wszelka cenę, wiec jestem super higieniczną i wyedukowaną mamusią Tez czytałam to o czym donka pisze, sądzę,że nie jest to pozbawione sensu. Zgadzam sie, że starsze dziecko wymaga codziennej kąpieli, natomiast noworodek raczej średnio. Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: A co ma do tego wiek? 17.09.09, 13:41 Tyle że roczne dziecko to już nie noworodek,jeśli trzymać się tematu.Ja mam bliźniaki 1,5 roczne i moje dzieci w wieku 12 miesięcy już się brudziły. Ale może są dzieci które siedzą cały dzień w jednym miejscu,grzecznie bawią się jedną zabawką,nie właża tam gdzie im nie wolno(np w doniczkę z kwiatem),nie wychodzą na dwór,nie sraja tak ze sięga im do pach. Jak się u nas któreś z bliźniat zwali tak ze trzeba całe myc,to nie sięgam po wacik z wodą albo chusteczkę tylko prosto pod prysznic. Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: A co ma do tego wiek? 17.09.09, 13:54 no roczne tak ale pelno tu oburzonych postow, ze jak to! od urodzenia codziennie! no a to, ze tak powiem, niekoniecznie jest swiezy pomysl moj 8 miesieczniak tez sie usmaruje, zwlaszcza jak siostry mu zostawia kredki/cistoline/kubek z herbata zreszta kapiel to frajda, gdyby nie polgodzinne zabawy w wannie, to bym je szybko prysznicem myla po prostu ale lubia, to nie sie mocza Odpowiedz Link Zgłoś
olunia882-to-ja Re: Ile razy kąpiecie 1 roczne dziecko ? 17.09.09, 13:33 ja jeszcze nie kąpałam od urodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
owieczka.easy Re: Ile razy kąpiecie 1 roczne dziecko ? 18.09.09, 13:58 w lato kąpałam codziennie,natomiast w chłodniesze dni co 2-3 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
monia19722 kąpiemy się codziennie 18.09.09, 17:37 mamy prysznic i używamy codziennie młodsza córa jak była mała kąpałą się w wanience (też codziennie); kiedyś próbowałam bawić się w mycie nóżek, pupy, buzi itp ale więcej z tym zachodu niż nalaniem wody z płynem do wanienki Odpowiedz Link Zgłoś
dzida113 Re: Ile razy kąpiecie 1 roczne dziecko ? 23.09.09, 11:31 ja jestem wygodnicka i po prostu wsadzam do wanny 6 latkę z 10- miesięczniakiem i tam się bawią,wściekają, polewają wodą itd a ja mam ten czas tylko dla siebie starsza po prostu lubi się kąpać codziennie więc jej tego nie bronię a odkąd może się kapać z siostrą to jest to ich cowieczorny rytuał Odpowiedz Link Zgłoś