i.jurasik 09.11.09, 22:19 przeczytałam w gazecie Twój maluszek że jeśl dziecko mało je ryb i nie chce pić tranu to mozna mu dawać zmielony len. Czy moge kupić gotowy w aptece? I jak go podawać, jeśli glównie zalezy mi na kwasach OMEGA? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
semi-dolce Re: mielony len 09.11.09, 22:27 Jeśli głównie zależy ci na kwasach omega, to kupujesz zwykłe siemię lniane w spożywczym i je sobie mielisz w młynku do kawy, bowiem mielony len z apteki jest odolejony, a tym samym pozbawiony większości kwasów omega właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pitulina Re: mielony len 09.11.09, 22:40 jest dotepny len mielony i odtluszczony. szczerze mowiac, zaparzany jest latwiejszy do przelkniecia bo nie takie gluty. ale pewnie semi ma racje, ze pozbawiony kilku wartosci Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: mielony len 09.11.09, 22:56 Ale można też podawać sam olej lniany, jakoś do jedzenia, w zależności od wieku dziecka do zupy czy do sałatek. Olej lniany ma bardzo dużo nnkt i ogólnie zdrowy jest Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: mielony len 10.11.09, 00:55 Ja podaję olej lniany, na zmianę z olejem z pestek dyni. Odpowiedz Link Zgłoś
awtorek Re: mielony len 10.11.09, 22:54 U mnie też jest na tapecie temat kwasów omega 3. Kupuję właśnie na spółkę z mamą i szwagierką olej lniany (bo jest dość drogi i szybko się psuje). Podobno jest skarbnicą składników pokarmowych. A co do mielonego lnu to jest dokładnie tak, jak napisała pierwsza forumowiczka - najlepiej kupić siemię i zmielić go w młynku i takie "wiórki" dodawać np. do jogurtu. Len mielony jest odtłuszczony, więc dużo "mniej warty" Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: mielony len 10.11.09, 23:03 awtorek napisała: > U mnie też jest na tapecie temat kwasów omega 3. Kupuję właśnie na spółkę z mam > ą > i szwagierką olej lniany (bo jest dość drogi i szybko się psuje). Ile płacić za olej lniany? Dobra cena za olej lniany NIEOCZYSZCZONY (to ważne) to ok. 40pln za 1litr. Odpowiedz Link Zgłoś
carinica011 Re: mielony len 10.11.09, 23:24 ja tam lubię mielone siemię - ma lekko orzechowy posmak wcale ni jest glutowate. olej lniany też uwielbiam - najlepiej z solą i chlebem. dla młodzieży wersja bez soli oczywiście dałabym sobie głowę uciąć, że chodziło w temacie o lenia, nie len i ten leń jadł tylko przemielone jedzonko Odpowiedz Link Zgłoś