Dodaj do ulubionych

2 latek bez rajstop

21.01.04, 22:50
kiedys przeczytalam,ze nie wszystkie mamy zakladaja 2 latkom<chlopcom>
rajstopki,bo to niemeskie.jak zatem ubieracie ich w takie mrozy?2 pary
spodni?a skarpetki tz podwojne?prezciez to musi byc niewygodnie dla dziecka.
iza.....mama 2 letniego Kubeczka
Obserwuj wątek
    • aga_rn Re: 2 latek bez rajstop 21.01.04, 22:58
      iberka napisała:

> kiedys przeczytalam,ze nie wszystkie mamy zakladaja 2 latkom<chlopcom>
      > rajstopki,bo to niemeskie.jak zatem ubieracie ich w takie mrozy?2 pary
      > spodni?a skarpetki tz podwojne?prezciez to musi byc niewygodnie dla dziecka.
      > iza.....mama 2 letniego Kubeczka

Mnie tam by bylo niewygodnie w rajstopach smile
      U nas ( mam 2.4 latka i 9 latke) jest tak ze na spodenki zakladamy spodnie
      sniegowe (snowpants) czy moze lepiej je nazwac "narciarskimi". Sama mam takie
      portki (tyle ze bez szelek) i jest to cieple i wygodne.
      Rajstop nie uzywamy (no chyba ze corka do spodniczki).
      AgaRN
      • iberka Re: 2 latek bez rajstop 21.01.04, 23:10
        a co ze skarpetkami? podwojne cieple i ciensze?czy tylko ciensze/cieplejsze?a
        przeciez spodenki podnosza sie w gore i wtedy podciagaja tez te pod spodem i
        gole nozki?
        iza

p.s. ja tez rajstop nie lubie,hihih ale Kubie zakladam,bo jest mu cieplosmile
    • judytak Re: 2 latek bez rajstop 22.01.04, 09:02
      też nie zakładam chłopakom rajstop
      w szczególności nie mogę znieść, jeśli po domu chodzą w rajstopach
      a już zwłaszcza, jeśli tak chodzą w przedszkolu (nawet sześciolatki!)
      jakbym chciała na dwór założyć im rajstopy, musiałabym za każdym razem
      rozbierać do golasa... (nota bene, moja opiekunka z uporem tak właśnie robi,
      rajstopki przynosi, bo ja nie kupuję...)

moje chłopaki chodzą po domu / po przedszkolu w spodniach, takich wąskich,
      podobnych jak getry, tylko nie aż tak ścisłych
      jeśli włożysz dół spodni do skarpetki, to się nie podciągnie
      i na to zakładam przy wyjściu spodnie raczej szerokie, dżinsy lub śniegowe

drugie skarpetki tylko przy wielkim mrozie

nie zauważyłam, żeby było niewygodnie, ale fakt, że zawsze długo poluję na
      takie spodnie, co są wąskie, lekkie, i w miarę ładne ("niedziewczęce")

pozdrawiam
      Judyta
    • mast1 Re: 2 latek bez rajstop 22.01.04, 09:25
      wiesz co, iberka, Ty się nie sugeruj opiniami innych, tylko rób jak Ci
      wygodnie. Dla niektórych bardziej wygodne jest pakowanie nogawek spodni do
      skarpetetek, a akurat dla mnie jest to bardzo niewygodne - jak małego wyciągam
      z samochodu, albo biorę na ręce, to zawsze mu portki podjeżdżają do kolan
      choćbym nie wiem jak je umocowała w skarpetkach. Zaprzestałam więc tych
      procederów i powróciłam do rajstop. Dla mnie akurat są najwygodniejsze i mój
      20 miesięczniak nie narzeka. Po domu chodzi w dresach, ale jak wychodzimy, to
      pod spodnie zakładam zawsze rajstopki. Jak jest u babci to ona go po przyjściu
      przebiera w dres i skarpetki. Aż tyle zachodu z tym nie jest. Spróbuj tak i
      tak, zobacz jak Ci bardziej pasuje. Wg mnie 2-3latkowi rajstopy
      jeszcze "przystoją", ale po przedszkolu to już bym go w rajstopach nie
      puszczała wink))).
      • sylvic Re: 2 latek bez rajstop 22.01.04, 10:02
        A dlaczego nie do przedszkola?
        U nas w przedszkolu dzieciaki (mówię o grupie maluchów 3-latków) dzieciaki
        właśnie chodza w rajstopkach.
        I uważam że to jest najlepsze rozwiązanie.
        - łatwiej jest zdjąć i podciągnąć rajstopki niż spodnie w ubikacji (jeszcze
        dodatkowo np. z suwakiem)
        - łatwiej się samodzielnie ubrać i rozebrać wychodząc na plac zabaw.
        - wygodniej podczas zabawy (w sztywnych sztruksach lub dżinach chyba niebardzo)

No są jeszcze spodnie dresowe na gumkę - i takie owszem wykorzystujemy ale 3-
        latk w rajstopach to jeszcze nic niezwykłego..
        • mbk2 Re: 2 latek bez rajstop 22.01.04, 10:23
          Cześć,
          A mój syn ma prawie pięć lat i uwielbia chodzić w rajstopach. Jego
          tatuś "dostawał histerii" na samą myśl o rajstopach (bo to niemęskie i
          niewygodne) i kiedyś próbowaliśmy zakładać np. leginsy lub kalesonki. Ale to
          nasz mały wybrał rajstopki. W przedszkolu też chodzi w rajstopkach i lubi bo mu
          wygodnie. Nie ma żadnych kłopotów przy ubieraniu się w spodnie kiedy idzie w
          przedszkolu na spacer, nie ma żadnych kłopotów przy ubieraniu się w rajstopki
          po leżakowaniu, do zabawy w przedszkolu też są wygodne. Fakt, że w ramach
          kompromisu zakładam mu do tego bluzy i koszulki dłuższe (takie sięgające za
          pupę) - to tak na wypadek, gdyby kogoś jednak widok ten bardzo raził. Chodzi w
          rajstopkach i jakoś nie zauważyłam, żeby "tracił na męskości". Ja osobiście też
          uważam, że każdy powinien ubierać się przede wszystkim tak jak mu wygodnie
          (byle czysto i pachnąco), a nie jak dyktuje moda, czy opinie innych.
          Pozdrawiam,
          mbk
        • kasska74 Re: 2 latek bez rajstop 22.01.04, 20:23
          w pełni Cię popieram, ja też lubię rajstopki, bo to i ciepłe i wygodne, a mój
          maluch nie ma nic przeciwko tem.
          W żłobku też latają wszyskie dzieci w rajtkach.
    • aniask_mama Re: 2 latek bez rajstop 22.01.04, 10:26
      a czy przypadkiem nie ważnejsze są wygoda i zdanie dziecka/mamy niż opinia
      innych? jest dużo innych "niemęskich" rzeczy...
      moj syn chodzi w rajstopkach, lubi i nie protestuje, śpi w śpiochach (3 latek)wink
      • judytak Re: 2 latek bez rajstop 22.01.04, 12:35
        pewnie że to jest najważniejsze
        tylko że jeśli ktoś mówi, że właśnie wygodnie im w rajstopach, to ja wierzę
        a jak ja mówię, że nam jest wygodnie w spodniach, to przecież też nie kłamię...

pozdrawiam
        Judyta

p.s. mój syn, jak miał 3 lata, spał jeszcze w śpiochach plus w piżamce (bo się
        ciągle odkrywał)
        J.
        • ursgmo Re: 2 latek bez rajstop 22.01.04, 17:23
          W chodzeniu 2 letnich facetów w rajstopach nie widzę nic dziwnego , mój szkrab
          też chodzi . Zresztą teraz wybór jest tak duży że kupienie rajstop w "męski"
          wzorek nie stanowi problemu.
          Dziwne natomiast dla mnie było , jak kiedyś na imieniny szwagra przyszło
          małżeństwo z 2 letnim chłopcem , dziecko w gości było ubrane : sprany kaftanik
          frote , śpiochy zapinane na ramionach + kozaki z futerkiem na wierzchu!
          gorszego widoku niż te dziecko nigdy nie widziałam, wygladało jak sierotka.
          Zeby to jeszcze bieda , ale gdzie tam , własna fima , dwa samochody, niestety
          zero gustu. Ale mamusia ustrojona , a tatuś w gajerku.
          • nilka13 Re: 2 latek bez rajstop 22.01.04, 23:24
            Mnie bardzo podobają się maluchy w rajstopkach, a mój synek z upodobaniem
            komentuje ich wzorki. Różne, te w zwierzaczki też; no, może nie w typowo
            panienkowate. Ale takich nie zakładałabym nawet córci. "W gości" jednak chodzi
            ubrany w spodnie (na rajstopki...), bo też jakoś nie mogę wykombinować nic
            praktyczniejszego, zwłaszcza, że rzadko jeździmy samochodem, częściej
            chodzimy. Natomiast nasz nieszczęsny 2-letni sąsiadek paraduje w śpiochach z
            obciętymi stopkami, powyciąganych kaftanikach i sfilcowanych sweterkach
            jeszcze po tatusiu! Powody- nie bieda, ale specyficzna mentalność rodziny ("po
            co kupować, i tak wyrośnie") A ja się zastanawiałam nad elegancją rajstopek!
    • iberka Re: 2 latek bez rajstop 22.01.04, 21:42
      smile
      mnie chodzilo o to aby dowiedziec sie jak mozna ubrac 2 latka nie zakladajac
      mu rajstopsmile.wcale nie mowie,ze chce to zmienic,bo poki co Kubek biega w
      rajstopach i bluzach do tego i tak jest mu wygodnie.Nie mam problemu,ze to
      zlobek,bo zabieram go ze soba do pracy .....w domku gdzie biega w rajtopkach
      caly czassmile.jak bedzie cieplej tzn na wiosne to beda skarpetki i spodenki ale
      teraz sobie nie wyobrazalam tak i dlatego spytalam.
      ciesze sie,ze nie jestem sama smile
      iza
      • e.beata Re: 2 latek bez rajstop 23.01.04, 13:56
        My też w rajstopach wink
        Ja bo cieplej jak mam coś pod spodniami, mały z tego samego powodu.
        Myślę, że to kwestia przyzwyczajenia. Nam nie przeszkadzają wink/kupuję te
        rozciągliwe, bezwzorkowe do wielokrotnego prania wink/.
        A estetyka? Faktycznie. Staram się aby w samych rajstopach nie ganiał. Choć
        kiedyś rajstopy to panom godności nie ujmowały, wręcz przeciwnie wink i ładnie z
        peruką się komponowały wink, A Robin Hood??? wink

Zamiast rajstop można założyć dłuższe skarpety lub podkolanówki.
        Mój to akurat tego nie cierpi, bo mu górna część przeszkadza.
    • kaligardi1 Re: 2 latek bez rajstop 23.01.04, 16:41
      A komplety kalesoniki i bluzeczka???
      Mi osobiscie rajstopki sie nie podobaja bo kojarzą mi sie z przedszkolem
      dawnych lat.Bluzeczka wsadzona w rajstpki, paputki i tak maluch
      biegaja.Brrrrrrrr
      Ale jasne ze gdy temp. na - to wkladamy rajstopki.
      Mamy takie fajne rozowe w Puchatki hihihihi i inne bardziej meskie.
      Ola z małym Maxem
      P.S. A mnie ciekawi inna rzecz.
      My od poczatku zimy chodzimy w ciepłym komplecie, czasami w kombinezoniku ale
      czasami widuje maluchy w wieku Maxa tylko w spodniach. Sztruksy , nie sztruksy
      ale co taki malec musi miec pod spodem???
    • nika456 Re: 2 latek bez rajstop 06.02.04, 12:51
      Wiem, ze to juz troche za pożno, ale może przyda się na przyszły rok wink Jak
      nie chcesz go ubierac w rajstopki, to można kupić kalesonki dla dzieci np. w
      H&M (są one nawet dla najmniejszych dzieci specjalnie wyprofilowane na
      pieluchę wink)W tym roku była wersja polarowa i bawełaniana - naprawdę rewelka.

Co do skarpetek - można przecież kupić podkolanówki (dla chłopców np. w stylu
      college'u lub w samochodziki, żeby nie były "niemęskie") - wtedy nawet przy
      podnoszeniu malucha do góry goła noga się nie pokazuje!

Pozdrawiam,

Nika456

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka