amelkalexi 08.03.10, 18:56 lekarz pediatra ignoruje i twierdzi, że panie z przedszkola szukają dziury w całym a ja jestem histeryczką Czy rzeczywiście nie mam powodu do zmartwień??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ga-ti Re: Moja 4-rolatka chodzi cały czas na paluszkach 08.03.10, 19:16 Sprawdź to u specjalisty. Ja się nie znam, ale mój kuzyn chodził na palcach, bo miał kłopoty ze stawami biodrowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Moja 4-rolatka chodzi cały czas na paluszkach 08.03.10, 19:26 Idz do innego lekarza a jak nie to prywatnie do chirurga.Mojej znajomej corka zaczela chodzic na palcach,bo jej sie balet podobal,byla mala miala jakis 3-4lata.Chodzila tak potem z przyzwyczajenia.Teaz jest nastolatka i bedzie miala operacje na nogi.Bo kosci rosnasc rosly krzywo przez to chodzenie,jakos jej sie te kosci palcow tak rozeszly.NIE wiem dokladnie do dziewczyna sie wstydzi i nie tlumacza dokladnie,tylko tyle.Jesli corka chodzila tak zawsze to moze byc proble np.z biodrami,jesli tak zaczela chodzic,a chodzila normalnie to warto sprawdzic i nie pozwalamc chodzic na palcach,za czesto. Odpowiedz Link Zgłoś
skarbeczekmoj Re: Moja 4-rolatka chodzi cały czas na paluszkach 08.03.10, 19:43 Nie należy tego ignorować a wybrać się do neurologa. Moich znaomych córeczka tak miała i stwierdzono lekkie porażenie(przykurcz) ścięgien i mięśni tych pod kolanami. skończyło się na rehabilitacji( z tego co pamiętam to też masaże), butach ortopedycznych i pilnowaniu by mała tak nie chodziła. Jeżeli panie w przedszkolu to zauważyły to tylko cieszyć się że nie bagatelizują takich spraw i uważnie obserwują dziecko Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
sabka22 Re: Moja 4-rolatka chodzi cały czas na paluszkach 08.03.10, 21:15 Idz do innego lekarza,znajomej córka też tak miała i okazało się że ma przykurcz ściegien,była rehabilitowana a wkoncu miała operacje. Odpowiedz Link Zgłoś
elieka przykurcz ściegna Achillesa 08.03.10, 21:32 idź do dobrego ortopedy, skieruje dziecko na rehabilitację, po kilku ćwiczeniach widać poprawę - wiem, bo mój syn też chodził (i nadal chodzi....ale już mniej) na palcach i rehabilitacja daje efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
wolny1 Re: Moja 4-rolatka chodzi cały czas na paluszkach 08.03.10, 21:43 Ja jako zainteresowany ortopedią raczej proponowałbym wizytę u któregoś z moich kolegów zajmującego się dziećmi i neurologa, pózniej ew psychiatra dziecięcy lub pediatra z dobrym podejściem, rzeczywiście należy najpierw wykluczyć wszelkie możliwe zmiany organiczne, a dopiero potem po ich wykluczeniu rozważać podłoże psychogenne. Wykluczyć wszelkie możliwe zmiany nie znaczy zlecac i robić wszystkich możliwych badań, często wystarczy badanie doświadczonego lekarza. Z obserwacji widzę że cos takiego jak "lekka" spastyczność co było napisane we wcześniejszym poście to jakieś naginanie rzeczywistości, często jest to pewna odmiana osobnicza która mija w trakcie rozwoju dziecka. Z punktu ortopedycznego na pewno trzeba zbadać całe kończyny - nie tylko stopy i to w odciążeniu czyli na siedzaco i na stojąco oraz chód. to tyle Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sabrina_30 Re: Moja 4-rolatka chodzi cały czas na paluszkach 09.03.10, 09:32 jak mój syn piał tak 2 latka to też zaczął chodzić na palcach i pediatra kazał mi na to zwracać uwage i zakładać cały czas buciki, żeby tego nierobił. Bo albo tak mu się to podoba i tak chodzi, ale żle wpłynie to na jego rozwój, albo jeżli nadal bedzie chodził na palcach to trzeba zrobić mu badania. U nas była 1 opcja i zaprzestał swoich praktyk). Odpowiedz Link Zgłoś
lupa_87 Re: Moja 4-rolatka chodzi cały czas na paluszkach 09.03.10, 12:52 Mój synek jak miał 1,5 roku chodził na palcach. Poszłam do ortopedy zbadał i powiedział, że wszystko ok. Teraz ma 2,5 czasem też chodzi na palcach. Trzeba to zawsze kontrolować. Może to być problem a może nie, ale sprawdzić zawsze trzeba. Dużo dzieci chodzi na palcach, ale nei zawsze wynika to z jakichś niekorzystnych zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Moja 4-rolatka chodzi cały czas na paluszkach 09.03.10, 16:06 Córka koleżanki też tak zaczęła chodzić i... niestety jest chora. Koniecznie idź do specjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś