Dodaj do ulubionych

Moja 4-rolatka chodzi cały czas na paluszkach....

08.03.10, 18:56
lekarz pediatra ignoruje i twierdzi, że panie z przedszkola szukają dziury w
całym a ja jestem histeryczkąsad
Czy rzeczywiście nie mam powodu do zmartwień???
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: Moja 4-rolatka chodzi cały czas na paluszkach 08.03.10, 19:16
      Sprawdź to u specjalisty. Ja się nie znam, ale mój kuzyn chodził na palcach, bo miał kłopoty ze stawami biodrowymi.
      • 3-mamuska Re: Moja 4-rolatka chodzi cały czas na paluszkach 08.03.10, 19:26
        Idz do innego lekarza a jak nie to prywatnie do chirurga.Mojej znajomej corka
        zaczela chodzic na palcach,bo jej sie balet podobal,byla mala miala jakis
        3-4lata.Chodzila tak potem z przyzwyczajenia.Teaz jest nastolatka i bedzie miala
        operacje na nogi.Bo kosci rosnasc rosly krzywo przez to chodzenie,jakos jej sie
        te kosci palcow tak rozeszly.NIE wiem dokladnie do dziewczyna sie wstydzi i nie
        tlumacza dokladnie,tylko tyle.Jesli corka chodzila tak zawsze to moze byc proble
        np.z biodrami,jesli tak zaczela chodzic,a chodzila normalnie to warto sprawdzic
        i nie pozwalamc chodzic na palcach,za czesto.
    • skarbeczekmoj Re: Moja 4-rolatka chodzi cały czas na paluszkach 08.03.10, 19:43
      Nie należy tego ignorować a wybrać się do neurologa. Moich znaomych córeczka tak miała i stwierdzono lekkie porażenie(przykurcz) ścięgien i mięśni tych pod kolanami. skończyło się na rehabilitacji( z tego co pamiętam to też masaże), butach ortopedycznych i pilnowaniu by mała tak nie chodziła.
      Jeżeli panie w przedszkolu to zauważyły to tylko cieszyć się że nie bagatelizują takich spraw i uważnie obserwują dzieckosmile
      Powodzenia
      • sabka22 Re: Moja 4-rolatka chodzi cały czas na paluszkach 08.03.10, 21:15
        Idz do innego lekarza,znajomej córka też tak miała i okazało się że
        ma przykurcz ściegien,była rehabilitowana a wkoncu miała operacje.
        • elieka przykurcz ściegna Achillesa 08.03.10, 21:32
          idź do dobrego ortopedy, skieruje dziecko na rehabilitację, po kilku
          ćwiczeniach widać poprawę - wiem, bo mój syn też chodził (i nadal
          chodzi....ale już mniej) na palcach i rehabilitacja daje efekty.
        • wolny1 Re: Moja 4-rolatka chodzi cały czas na paluszkach 08.03.10, 21:43
          Ja jako zainteresowany ortopedią raczej proponowałbym wizytę u któregoś z moich
          kolegów zajmującego się dziećmi i neurologa, pózniej ew psychiatra dziecięcy lub
          pediatra z dobrym podejściem, rzeczywiście należy najpierw wykluczyć wszelkie
          możliwe zmiany organiczne, a dopiero potem po ich wykluczeniu rozważać podłoże
          psychogenne. Wykluczyć wszelkie możliwe zmiany nie znaczy zlecac i robić
          wszystkich możliwych badań, często wystarczy badanie doświadczonego lekarza.
          Z obserwacji widzę że cos takiego jak "lekka" spastyczność co było napisane we
          wcześniejszym poście to jakieś naginanie rzeczywistości, często jest to pewna
          odmiana osobnicza która mija w trakcie rozwoju dziecka.
          Z punktu ortopedycznego na pewno trzeba zbadać całe kończyny - nie tylko stopy i
          to w odciążeniu czyli na siedzaco i na stojąco oraz chód. to tyle
          Pozdrawiam
          • sabrina_30 Re: Moja 4-rolatka chodzi cały czas na paluszkach 09.03.10, 09:32
            jak mój syn piał tak 2 latka to też zaczął chodzić na palcach i pediatra kazał
            mi na to zwracać uwage i zakładać cały czas buciki, żeby tego nierobił. Bo albo
            tak mu się to podoba i tak chodzi, ale żle wpłynie to na jego rozwój, albo jeżli
            nadal bedzie chodził na palcach to trzeba zrobić mu badania. U nas była 1 opcja
            i zaprzestał swoich praktyksmile).
            • lupa_87 Re: Moja 4-rolatka chodzi cały czas na paluszkach 09.03.10, 12:52
              Mój synek jak miał 1,5 roku chodził na palcach. Poszłam do ortopedy
              zbadał i powiedział, że wszystko ok. Teraz ma 2,5 czasem też chodzi
              na palcach. Trzeba to zawsze kontrolować. Może to być problem a może
              nie, ale sprawdzić zawsze trzeba. Dużo dzieci chodzi na palcach, ale
              nei zawsze wynika to z jakichś niekorzystnych zmian.
    • zebra12 Re: Moja 4-rolatka chodzi cały czas na paluszkach 09.03.10, 16:06
      Córka koleżanki też tak zaczęła chodzić i... niestety jest chora.
      Koniecznie idź do specjalisty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka