Dodaj do ulubionych

nietypowe imiona

• praktycznyprzewodnik Re: nietypowe imiona 24.03.04, 11:19
      W naszej rodzinie wszyscy nazywają się na J : Jewka, Jadam i Jantoni. A ja się
      jeden wyrodziłem i mam na imię Ulian wink).
      • lemur_ks Re: nietypowe imiona 24.03.04, 11:49
        A my mamy wspaniałego rocznego synka o cudownym imieniu Kornel.
        Franek to świetne imię - jestem zaskoczona Twoim lękiem.
        pa!
    • weronikarb Re: nietypowe imiona 24.03.04, 14:34
      Witaj
      Stare imiona wracaja do łask ja sama mam synka Dominika, ale moja szwagierka ma
      córeczkę (2 m-ce) o imieniu Anastazja. Podoba mi sie to imie choc
      dosc "ciezkie" dla malej, ale to wybor rodzicow, a faktycznie jak dorosli nie
      bede sie wysmiewac to dzieci napewno, przeciez one biora wzorce z nas to my
      powinnismy je uczyc ze niema dziwnych imion sa tylko dziwni ludzie smile
      Renata
      • bodhidarma NIKODEM 25.03.04, 12:03
        Co sądzicie o imieniu Nikodem. Właściwe to juz zdecydowaliśmy. Czasami tylko
        ktoś mnie denerwuje mówiąc, że dzieci się będą z niego śmiały.
      • beffanka Re: nietypowe imiona 25.03.04, 12:12
        A ja mam Zosie. Kiedy wybieraliśmy to imie, nawet się nie zastanawiałam czy
        jest modne czy nie, czy proste czy nie. Wybrałam je ze względu na babcie, która
        jest wspaniałym, mądrym i odważnym człowiekiem, chciałabym aby moja mała Zosia
        też taka była. To na cześć babci i aby jej za wszystko podziękować wybraliśmy
        to imię. a poza tym zawsze bardzo mi się podobało. wszyscy wołaja na małą
        Zosia, to brzmi ciepło i miło. Poza tym moja mała jest Polką w 100% i chciałam
        aby miała imie polskie, nasze , pisane po polsku ! Po prostu zwyczajne....
      • mamamonika Re: nietypowe imiona 31.03.04, 22:19
        Hej, zastanawiam się nad Dominikiem wink Jak zdrabniacie to imię?
        Pozdrawiam
        Monika
    • julianek_2002 Re: nietypowe imiona 24.03.04, 15:04
      Mój starszy syn ma na imię DAWID,imię to jeszcze 9 lat temu było mało
      popularne.Teraz Dawidów jak mrówek. Młodszy JULIAN już na sali porodowej
      wzbudził sensację swoim imieniem.Jeśli kiedyś będę miała córkę, damy jej na
      imię BLANKA.
    • hun Re: nietypowe imiona 24.03.04, 15:42
      Mam synka 7,5 miesiecznego, ktory ma na imie Stefan. Nie jest to imie dziwolag,
      jednak raczej niespotykane wsrod dzisiejszych maluchow. To imie zaproponowal
      maz noszac naszego swiezo narodzonego synka po sali porodowej.Ja sie ciesze, ze
      jest to imie rzadkie - tylko jeden Stefek odwraca sie na placu zabaw. A Franek
      to imie super!!!
    • zbanet Re: nietypowe imiona 24.03.04, 16:26
      Witam,
      mój 7-miesięczny synek ma na imie Jonasz.Długo szukałam fajnego imienia .
    • cracovian Sebastian 24.03.04, 22:20
      Nasz 4-miesieczny maluszek ma tak wlasnie na imie smile Jest to imie dobre w
      kazdym jezyku, nie trzeba zmieniac, bo jest z Niego stary kosmopolitanin (na
      drugie ma Javier po dziadku).
      • mamasebunia Re: Sebastian 19.12.04, 21:12
        Nasz synek to też Sebastian
    • joanna7 Re: nietypowe imiona 25.03.04, 10:52
      Witam
      Moja 7,5 miesieczna coreczka ma na imie Ilona, razem z mezem uwazamy ze jest to
      imie piekne i rowniez malo popularne co bylo jednak istotne w wyborze imieni.
      Teraz spodziewamy sie drugiego maluszka i bardzo Go namawiam na Franka - jkesli
      chlopiec lub na Franke jesli dziewczynka smile)))))))))))))
    • m.wadelska Re: nietypowe imiona 25.03.04, 13:04
      witam, jak widzisz Franków jest wielu i takze wielu osobom imię to się podoba.
      Moja córeczka ma 3 miesiące i ma na imię Nadia...Natomiast gdyby był chłopak na
      100 procent mialby na imię Franciszek.
      pozdrawiam serdecznie, Monika
    • alaula Re: nietypowe imiona 25.03.04, 15:13
      Wiesz, wydaje mi sie ze Franus to coraz popularniejsze imie. Podobnie jak Stas,
      Antos, Hubert , ktore jeszcze do niedawna nie byly w sumie uzywane ... Nie masz
      sie co martwic smile
      • agatamag Re: nietypowe imiona 25.03.04, 16:26
        Jeszzce raz dzieki wielkie za wasze cudne listy!! Naprawdę zaskoczył mnie
        odzew - tyle listów1!! Właściwie ten temat zaczął "własne życie"! To dobrze,
        cieszę się, najwyraźniej tego tematu brakowało. Dzięki temu tyle osób może
        pochwalić się imionami swoich pociech. I wygląda na to, że Kubusie, Maciusie,
        Anie to wcale nie sa najpopularniejze imiona... Wasze listy sprawiaja cuda - ja
        nie mam już żadnych wątpliwości, jestem dumna, że mój synek ma na imię Franek!
        Właściwie, to już sobie nie wyobrażam dla niego innego imienia! A jego siostra-
        na razie "w planach" bedzie Antośką!!
        Wydaje mi się, że to człowiek "tworzy" imię, wiele z was o tym pisało - jak się
        rodzina i znajomi przyzwyczaili, to nikt już nie mówił, że brzydkie. Imie
        kojarzy się z konkretnym "ludzikiem".
        Jeszcze raz bardzo pozdrawiam wszystkie eMamy!

• irenkab Re: nietypowe imiona 26.03.04, 19:21
          To ja jeszcze dorzuce swojego szkraba. Ma na imie Bogurad. Mysle, ze nie spotka
          w zyciu imiennikasmile A wszystko przez to ze mezowi podoba sie wszystko co
          staropolskie no i nie dal sie przekonac moim watpliwosciom. Imie mi sie podoba
          ale ze wzgledu na oryginalnosc troche sie boje spolecznego odbioru. Na razie w
          Polsce niektorzy mowia aa to hiszpanskie imie wink a hiszpanie a co to oznacza smile
          ze zrobnieniami problem...W zlobku dzieci wolaja Bolula a ja roznie Borus,
          Boguradus
    • magdan_23 Re: nietypowe imiona 25.03.04, 19:08
      Osobiście uważam że żadko spotykane imiona są super. Jest wiele imion których
      rodzice nie nadają swoim dzieciom w obawie, że zostaną wyśmiani. Mam koleżankę,
      która ma na imię Prakseda i muszę przyznać, że na początku się zdziwiłam, bo
      nigdy o takim imieniu nie słyszłam. Jednak dzięki temu nigdy nawet na początku
      studiów ni można jej było z nikim pomylić. Jakiś rok temu urodziła synka i dała
      mu na imię Kasjan i znowu zaskoczenie. Teraz ja czekam na swoją córcię -
      Gabrielę i może to nie jest mało popularne imię to i tak wiele osób się dziwi.
      Aha zapomniałabym że moja siostra ma na imię Iga i może kiedy była młodsza
      złościła się, że mało się Ig spotyka. Teraz jest zachwycona, że jest
      oryginalna. Nie to co ja... Magdalena.
      P.S. pozdrowienia dla wszystkich odważnych!!!
    • goniab3 Re: nietypowe imiona 26.03.04, 10:15
      Mojej kolezanki syn ma na imię Andżelo ( nie wiem jaka jest pisownia), imię
      ładne i pasujące do ślicznego 2 latka z kręconymi włoskami, ale jakoś nie mogę
      sobie wyobrazić zbuntowanego 16 laka o takim imieniu.
      Moja córka ma na imię Sandra, wywołuje dziwny uśmiech na wielu twatrzach, inni
      mówią że im się źle kojarzy.
    • anek.anek Re: nietypowe imiona 26.03.04, 10:56
      Franek to nie jest takie rzadkie imię jak ci się wydajewink
      My znamy dwóch Franiów, mój syn to Antoni, są jeszcze dwie Zofie, Xawery,
      Mayrycy i uwaga: GOMEZ (tzw. Gomcio)
      Mamy znajomego małego Jeremiego (zwany Jerko), Helenę, Halinę, Ziemowita
      (Ziomek, Oskara, dwóch Maurycych.
      W sumie jak się zastanowię to prawie każde imię bliskiego dziecka u znajomywch
      czy w rodzinie jest "nietypowe", a tak naprawdę zupełnie normalne.
    • anek.anek Re: nietypowe imiona 26.03.04, 10:59
      I jeszcze coś. Musisz się sama przekonać do tego imienia.
      Na placu zabaw wołaj do niego normalnie. w przedszkolu ewnie nie będzie żadnych
      problemów, a w szkole po prostu przeczytaj dziecku co oznacza jego imię i ską
      sięwzięło, żeby w razie czego mógł z tego zrobić użytek i pochwalić się, że
      Franciszek to znaczy XXX (niestety nie mam żadnej ksiązki pod ręką żeby
      sprawdzić). Niech on sam będzie z niego dumny!
      • tyska_edziecko Re: nietypowe imiona 26.03.04, 11:51
        Mnie się bardzo podoba imię Sławosz. Nie mam chłopca ale to imię jest dla niego
        zarezerwowane, jesli się kiedykolwiek pojawi . Natomiast moja młodsza córka ma
        na imię Joanna. Wydawało mi się, że to dość popularne imię. Okazało się
        natomiast,że w przedszkolu na prawie setkę dzieci NIE MA DRUGIEJ Joanny smile .
        Mało, żadne ze znanych również go nie nosi. Przeważają Julie i Weroniki,
        Dominiki, Sandry. Okazało się,że dość nieświadomie nadałam dziecku chyba
        oryginalne imię wink
        • talisko Re: nietypowe imiona 26.03.04, 12:26
          hejka
          a u nas jest jeremi alias jaremka (zainspirowani zostalismy xvll wieczna
          osobistoscia). niestety mieszkamy w niemczech i zdarza sie, ze slysze dzeremi
          (brrrrrr), ale na szczescie rzadko.Na poczatku myslalam, ze bedzie problem ze
          zdrobnieniem, a teraz mamy ich cala mase: jerka , jerus, jerulek,
          jeremina,jereminek itd...
          • gagunia Re: nietypowe imiona 26.03.04, 13:40
            a ja mam kacpra. chcialam, zeby bylo malo popularne. tymczasem kiedy go
            rodzilam obok na lozko przywiezli kobitke i urodzila kacperka godzine przede
            mna. wychodze z malym na pierwszy spacer i slysze: Kacperku, cos tam cos
            tam...., w przychodni: Kacper chodz do mamy...........
            tak wiec nie bedzie jedyny w klasie zapewne smile

forum.gazeta.pl/forum/72%2C2.html?f=621&w=10577948
    • j_aga Re: nietypowe imiona 26.03.04, 16:45
      Wlasnie przeczytalam ten watek i zastanawiam sie nad tym jak to jest z ta
      typowoscia i oryginalnoscia imion. Kiedy dowiedzielismy sie, ze jestem w ciazy
      i jeszcze nawet nie znalismy plci dziecka, moj maz powiedzial, ze on wie ze to
      bedzie Eryk. Wszystkich (lacznie ze mna) zdziwilo skad to imie.Przezciaze
      przyzwyczilam sie i polubilam to imie i zanim synek sie urodzil myslalam o nim
      jako o Eryku. teraz synek ma rok i 9 m-cy, a w gazecie coraz czesciej pojawia
      sie to imie. Moze nie jest jakies bardzo popularne, ale tez nie jest
      oryginalne.
      Ale w koncu najwazniejsze, zeby nam sie podobalo.
      Pozdrawiam Agnieszka
    • chryzantema1 Re: nietypowe imiona 26.03.04, 17:10
      Ja mam na imię Linda i mnie się ono podoba. Bardzo lubię niespotykane imiona.
    • magda_i_hania Re: nietypowe imiona 27.03.04, 14:55
      Moja 4 miesięczna córeczka ma na imię Hania. Gdy byłam w ciąży zastanawialiśmy
      sie też nad Zosią i Franciszką a dla chłopca Ignacym lub Antonim. Wśród moich
      znajomych jest Franio, Stasiu, Karolek, Marysia, Jadzia i Antosia. I już nikt
      się nie dziwi bo to przecież piekne imiona.
      Choć mija szefowa skomentowała moją Haneczkę , że ma imie jak dziewczyna od
      krów!!!! (Jej wnuczęta mają na imię Kasandra i Kevin)
      Wiem, że ludzie z nietypowymi imionami są wyjatkowi i niebanalni(mój mąż ma na
      imie Filip a jego siostra Zuzanna, co 30 lat temu nie było w ogóle spotykane)
      mam też koleżnakę Esmeraldę.Dzięki nietypowemu imieniu są zawsze zapamiętywani.
      A tak w ogóle, to nie sądzicie, że te jak je nazywamy nirtypowe imona są teraz
      najbardziej popularne? Może świadczyć o tym choćby ten wątek.
      Pozdrawiam wszystkich
      Magda i Hania
      • oleniek Re: nietypowe imiona 28.03.04, 11:32
        Cześc
        A my mamy Mareczka. Nie jest to może nietypowe imię, ale jeszcze nie słyszałam,
        żeby ktoś znajomy tak dał dziecku na imię. Ma imię po najukochańszym w świecie
        Wujku (moim ojcu chrzestnym). A tak w ogóle to ktoś kiedyś powiedział "jak
        mogliście to takie niemęskie imię!" Hi hi dla kogo niemęskie dla tego
        niemęskie. Pozdrowienia
        A to nasz Marek
    • jagienka.harrison Re: nietypowe imiona 28.03.04, 13:55
      A tak z innej beczki..
      Chciałam tylko powiedzieć żebyście się zastanawiały nad dawaniem oryginalnych
      imion...bo czasem można dziecku zaszkodzić.
      I chociaż zdaję sobie sprawę że nie można się przejmować jakimiś starymi babami
      w urzędach co gdy usłyszą imię nie potrafią sobie oszczędzić głupiego
      komentarza, to jednak trzeba też myśleć o tym czy się nie zrobi dziecku krzywdy.
      ja tak mam ze swoim imieniem, albo się czasem muszę wykłócać że mam imię
      JAGIENKA, nie Jadwiga, Jagna, Agnieszka, albo ktoś parska śmiechem, a jeszcze z
      moim nazwiskiemwinkktoś mnie nawet kiedyś przedtawił jako Gonienkęwink
      Oryginalne imiona są fajne, ale warto się zastanowić zanim się je da dziecku.
      Ale to tylko i wyłącznie moje zdanie.
    • ignatz Re: nietypowe imiona 29.03.04, 00:31
      Co wy chcecie od Ignacego? Ja się z nim spotykam na co dzień i powiem Wam że
      dośc często zdarzają się kobiety którym to imię się bardzo podoba smile Wyróżnia
      się w tłumie smile
    • pyziula Re: nietypowe imiona 29.03.04, 12:43
      Mój synek ma na imie Maciej (3,5 roku) i raczej nie jest to imie niezwykłe, ale
      mnie i mężowi bardzo się podobało. Spotkałam się z reakcją "Zartujesz, kto mu
      takie imie wymyślił" i uważam,że takie komentarze są nie tylko niekulturalne
      ale żle świadcza o osobie, która je wypowiada. Co w tym dziwnego, że rodzice
      dają dziecku imie, które im się podoba.
    • franioz Re: nietypowe imiona 29.03.04, 13:31
      Mój synek ma na imie właśnie Franio. To bardzo ładne imie a przde wszystkim pasuje do niego i to chyba najważniejsze. Zresztą sami zobaczcie zdjęcia.
      • madziurex Re: nietypowe imiona 29.03.04, 19:58
        Przy wyborze imienia, trzeba też zwrócić uwagę na to, czy będzie pasowało w
        KAŻDYM wieku, tzn. także wtedy, gdy dziecko będzie miało lat kilkanaście czy
        kilkadziesiąt. Niektóre imiona są urocze dla maluszka, ale dla starszego pana z
        wąsem już nie i mogą brzmieć śmiesznie.
    • mamakoko jestescie kochane! 29.03.04, 22:22
      Napisalam taki dlugi list i mi zniknalsad !!! To nic. teraz krotko:
      Ja mam coreczke Konstancje (Koko, Konni), a chlopiec bylby Hugo (zawal serca
      dla tesciowej). A tu widze, ze nie jestem sama. Pojawiaja sie imiona, ktore
      sama rozwazalam, wzbudzajac zdziwienie wszystkich dookola. Olgierd, nikodem,
      Franio- jak milo, ze sie jednak tak podobaja. A moja druga coreczka bedzie
      wlasnie Lucja ( na zyczenie meza Lukasza, na wypadek gdyby byla do niego tak
      podobna jak ta pierwsza). A moja siostra ma na imie Jasmina i bardzo jest z
      tego powodu zadowolona.
      Pozdrawiam cieplo kolorowe mamy!
      P.S. A tak w ogole to co myslicie o Hugo? (szczerze)
      • grzyw Re: jestescie kochane! 31.03.04, 11:45
        prawie wszystkie imiona, ktore tutaj się pojawily, poza niektorymi wyjatkamismile
        sa normalne . O tych mniej normalnych nie wspomne, bo nie mam zamiaru nikogo
        obrazac. Franciszek, Jakub, Hubert itp, itd to wspaniale i tradycyjne imiona.
        Nie ma sensu, wedlug mnie, wymyslac na sile oryginalnych, odznaczajacych sie,
        bo robimy tylko i wylacznie krzywde dziecku. Wszelkie Keviny, Dżessiki i inne
        potwory swiadcza o prymitywizmie rodzicow i nic wiecej. Ktos kiedys madrze
        powiedzial, ze takie imiona (z brazylijskich i amerykanskich telenoweli i
        przedruków zachodnich pism) nadaje przede wszystkim rodziny patologiczne, ktore
        nic dziecku nie potrafia zapewnic oprocz wspanialego, wedlug ich mniemania,
        imienia. Na mojej ulicy mieszkaja tacy jedni, maja corke o imieniu Raffaellasmile
        Zalosne.......
        pozdrawiam i zycze normalnosci co po niektorym
        ps. mnie sie bardzo podoba imie Wit dla chlopca i Julia dla dziewczynkismile
        • madziurex Re: jestescie kochane! 31.03.04, 19:10
          grzyw napisał:
          > Franciszek, Jakub, Hubert itp, itd to wspaniale i tradycyjne imiona.
          > Nie ma sensu, wedlug mnie, wymyslac na sile oryginalnych, odznaczajacych sie,
          > bo robimy tylko i wylacznie krzywde dziecku. Wszelkie Keviny, Dżessiki i inne
          > potwory swiadcza o prymitywizmie rodzicow i nic wiecej. Ktos kiedys madrze
          > powiedzial, ze takie imiona (z brazylijskich i amerykanskich telenoweli i
          > przedruków zachodnich pism) nadaje przede wszystkim rodziny patologiczne,
          ktore
          >
          > nic dziecku nie potrafia zapewnic oprocz wspanialego, wedlug ich mniemania,
          > imienia. Na mojej ulicy mieszkaja tacy jedni, maja corke o imieniu
          Raffaellasmile
          > Zalosne.......
          >
          Masz rację co do tych rodzin patologicznych. Zawsze z takich domów pochodzą
          wszelkie Nikole, Dżessiki,Andżeliki itd. To taka ich kiczowata moda. Ale wydaje
          mi się, że na te imiona "tradycyjne" - Franek, Staś czy Jaś też panuje moda,
          tyle że w rodzinach inteligenckich. I zauważyłam, że rodzice którzy aspirują,
          żeby takimi "inteligentami" być, nadają takie imię i są strasznie dumni. A dla
          mnie to głupie, bo nie cierpię ŻADNYCH mód.
          Moim zdaniem imię dla dziecka powinno być ładne (pojęcie subiektywne!), powinno
          nieść ze sobą jakieś przesłanie (każde imię ma znaczenie), albo być po prostu
          dziedziczone (po ukochanym dziadku rodzica np.).
      • gugagu Re: jestescie kochane! 05.04.04, 12:28
        Witam!
        Nie przeczytałam Twojego listu a sama w swoim zapytałam o Huga! (patrz gugagu
        12:17) Jak pisałam - wsród znajomych zostałam wyśmiana jak powiedziałam, że
        synkowi dam na imię Hugo. A przecież to śliczne imię dla chłopca. Hugcio,
        Hugątko, Huguś. Przeróżne śliczne zrobnienia! Uważam, że Hugo jest super!
        Pozdrawiam!
    • mamafranka Re: nietypowe imiona 31.03.04, 12:46
      Moj prawie dziewieciomiesieczny synek tez ma na imie Franek i uwazam ze to
      super imie. Nie rozumiem twoich obaw w kwesii smiejacych sie rowiesnikow.
      bardzo duzo teraz slyszy cie imoion typu Stas czy Antek. A wolalabys zeby Twoj
      synek byl jednym z 15 Kubow w Klasie?
      Twoj maz ma gust!!!
      Pozdrawiamy.
    • mamafranka Re: nietypowe imiona 31.03.04, 12:49
      Acha!
      A jak bedziemy miec kiedys coreczke to damy jej na imie Antonina a moze
      Aniela...
    • uandrus Re: nietypowe imiona 31.03.04, 14:06
      Witam wszystkich,
      Nasz synek nie jest posiadaczem nietypowego imienia jest Piotrem nazywanym
      również Pietruszką i Pietrulinkiem względnie Marianem (nie pytajcie czemu sami
      nie wiemy). Miał być Piotrkiem od zawsze bo od zawsze miał być syneczkiem
      jednak gdyby się z nagła okazało że byłby córeczką miał być Darią lub Michaliną
      (w skrócie Miśką). Mam również koleżanki o rewelacyjnych imionach: Żywia (to
      podobno jakaś pogańska boginka), oraz Miłka (j.w.). Ja jestem Urszula i
      strasznie go nie lubię no może teraz już mniej ale według mnie jakieś śliczne
      nie jest.
      • 45q6 Re: nietypowe imiona 25.09.04, 19:01
        Adrianna ma moja córka na imię .W skrócie Ada Adusia Adula Adrianka
    • fabren Re: nietypowe imiona 31.03.04, 14:23
      Mój synek (1 rok i 3 miesiące) ma imiona JULIAN FABIAN. Drugie imię ma po moim
      mężu. W domu wołamy oczywiście różnymi odmianami Julka: Julcio, Lulek-malulek,
      Dżulian, Żulian, a czasem żeńska forma tego imienia - Julka.
      W szpitalu nie było żadnych rewelacji - myślę, że w Warszawie mieszka dużo
      obcokrajowców i mieszanych małżeństw, w związku z czym ludzie zbytnio się nie
      dziwią słysząc mniej lub bardziej popularne imiona. W szkole (a wcześniej w
      przedszkolu) moja starsza córka ma kolegów z Chin itd. o takich imionach jak
      Wiem... W jej klasie jest Igor, Gerard i tez nikogo to nie dziwi.
      Natomiast mój mąż pochodzi z małej wsi pod Częstochową. Jego tata wymyślił mu
      takie oryginalne imię Fabian. Teściowa opowiada, że przez 3 miesiące nie mogła
      tego imienia wymówić, mówiła do dziecka "synku"... wink)
      W podstawówce mąż miał sporo przykrości z powodu oryginalnego imienia, ale
      teraz jest bardzo zadowolony! Zdążają się śmieszne sytuacje, np. ludzie myślą,
      że to jest pseudonim artystyczny (mąż jest praktykującym muzykiem) i pytają: "a
      jak Ty masz na prawdę na imię?"...
      Ja jestem zachwycona imionami moich "facetów"! Kiedyś czytałam, że imię, które
      wybiera dla dziecka mama jest dla niego szalenie ważne – wręcz „programuje” los
      małego człowieka. Można w to wierzyć, lub nie, ale chyba najważniejsze jest,
      żeby żyć w zgodzie ze sobą i nie zwracać uwagi na różne opinie (przykład matki
      Cindy... – czytaj wyżej).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka