jowita-90 06.09.10, 22:26 ciekawi mnie czy wierzycie w magiczne dzialanie tego oto ziela? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mniemanologia nie :) 06.09.10, 22:27 W ogóle pierwszo słyszę A co to jest i do czego? Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia A już wiem, 06.09.10, 22:30 pl.wikipedia.org/wiki/Ostro%C5%BCe%C5%84_warzywny Piszą, że świetny na sierść u koni i włosy u ludzi, więc może coś z tym jest... Odpowiedz Link Zgłoś
sinceramente Re: ziele ostrożenia/czarcie żebro -stosujecie? 06.09.10, 22:28 nie wiem, co to jest, bo pierwszy raz słyszę, ale jeśli działanie ma mieć "magiczne" to raczej nie spróbuję - w takie rzeczy nie wchodzę Odpowiedz Link Zgłoś
jowita-90 poczytajcie sobie 07.09.10, 06:48 forum.gazeta.pl/forum/w,468,76858941,76874556,Re_czarcie_zebro_lub_ziele_ostrozenia_stosowal.html Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: poczytajcie sobie 07.09.10, 08:06 jowita-90 napisała: > forum.gazeta.pl/forum/w,468,76858941,76874556,Re_czarcie_zebro_lub_ziele_ostrozenia_stosowal.html Nie ma się czym ekscytować. Zioła to zioła. Substancje lecznicze zawarte w ziołach kopiuje się i wytwarza technologiami przemysłowymi sprzedając na to potem w postaci różnych medykamentów. A że ktoś jest ciemny i nie rozumie działania ziół to przypisuje im jakieś magiczne moce i bzdury o zauroczeniu opowiada. Z resztą to wina dawniejszych zielarzy, którzy nie chcieli, żeby byle kto się na ziołach znał i chleb im odbierał, więc opowiadali różne takie historię, żeby sprawę zaciemnić. Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 a mogę tylko z politowaniem pokręcić... 07.09.10, 07:14 .. głową i zamyślić się chwilkę nad kondycją umysłową przeciętnego homo sapiensa?? Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: ziele ostrożenia/czarcie żebro -stosujecie? 07.09.10, 07:30 nie stosuje, nie bawie sie w takie rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
buszynska Re: ziele ostrożenia/czarcie żebro -stosujecie? 07.09.10, 08:01 No jasne, cala rodzina codziennie rano i wieczorem............................Dżizas ruki opadaja!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jowita-90 Re: ziele ostrożenia/czarcie żebro -stosujecie? 07.09.10, 08:45 wiecie co? tylko zapytalam, bo znlazlam watek o tym,ktory podalam, a wy juz kpicie... na 'malym dziecku' to juz tylko mozna pisac o przedszkolu, odpieluchowaniu itd Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: ziele ostrożenia/czarcie żebro -stosujecie? 07.09.10, 10:08 jowita-90 napisała: > na 'malym dziecku' to juz tylko mozna pisac o przedszkolu, odpieluchowaniu itd o jesli sie przeczytalo czego dotyczy "male dziecko" to raczej tak: Gdybys nie doczytala to - wszystko o dzieciach w wieku 1-6 lat. Moze umiesc swoj temat na urodzie lub zdrowiu Odpowiedz Link Zgłoś
yagnik Re: ziele ostrożenia/czarcie żebro -stosujecie? 07.09.10, 10:44 > o jesli sie przeczytalo czego dotyczy "male dziecko" to raczej tak: > Gdybys nie doczytala to - wszystko o dzieciach w wieku 1-6 lat. > Moze umiesc swoj temat na urodzie lub zdrowiu Hola, hola Hanalui przecież stosowanie tego ziela można podciagnąć pod dzieci więc o co się rzucasz? Poza tym już bardziej chyba drażniący jest 20 wątek pod tytułem "co na kaszelek" niż ten. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: ziele ostrożenia/czarcie żebro -stosujecie? 07.09.10, 13:13 yagnik napisała: > Hola, hola Hanalui przecież stosowanie tego ziela można podciagnąć pod dzie > ci więc o co się rzucasz? Poza tym już bardziej chyba drażniący jest 20 wątek p > od tytułem "co na kaszelek" niż ten. A mnie to wsio ryba, ale nalezaloby sformulowac czy stosuje sie to ziele u dzieci zeby bylo w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
yagnik Re: ziele ostrożenia/czarcie żebro -stosujecie? 07.09.10, 10:47 Dlaczego się nabijacie Ja znam magiczne zioła a jakie nie powiem ale pod magię podciągnąć można. W zielarstwie niestety jestem cieniutka, omawianego ziela nie znam i nigdy na oczy nie widziałam ale jeśli chodzi o niezawodne zioła to kocham nagietek. Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: ziele ostrożenia/czarcie żebro -stosujecie? 07.09.10, 11:12 ok nikt się tu nie nabija z zielarstwa ... tylko, że używanie w jednym zdaniu słów magia i ziele jest troszkę śmieszne Odpowiedz Link Zgłoś
yagnik Re: ziele ostrożenia/czarcie żebro -stosujecie? 07.09.10, 11:44 Lambert77, weź sobie popatrz na wcześniejszą swoją wypowiedź i jeszcze raz napisz "aaaaale przecież nikt się nie nabija" Kobieta zadała konkretne pytanie bo być może gdzieś słyszała że owo ziele ma magiczną moc i od razu musieliście napaść że ciemnogród czy coś w podobie. A ja jestem na przykład ciekawa co to za ziele i jakie ma działanie (niekoniecznie magiczne oczywiście) co Lambert77, może błyśniesz i rzucisz jakimiś cennymi zielarskimi informacjami na temat ziela ostrożenia? Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: ziele ostrożenia/czarcie żebro -stosujecie? 07.09.10, 12:16 Ale podałam przecież link, z Wikipedii. Zioło stosowane w zielarstwie, no to jakieśtam właściwości pewnie ma. Nic śmiesznego. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: ziele ostrożenia/czarcie żebro -stosujecie? 07.09.10, 12:50 yagnik napisała: > od razu musieliście napaść że ciemnogród czy coś w podobie. A to ja coś o ciemnym ludzie pisałam. Tylko w odniesieniu do zacytowanego gdzieś wątku z innego działu i opowieści o zauroczeniach > A ja jestem na przykład ciekawa co to za ziele i jakie ma działanie (niekoniecz > nie magiczne oczywiście) No przecież link do wiki był Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: ziele ostrożenia/czarcie żebro -stosujecie? 07.09.10, 12:30 W magiczne działanie nie wierzę. W działanie lecznicze - oczywiście tak, podobnie jak w działanie innych ziół. W ziołolecznictwie nie ma żadnej magii. A ziele ostrożenia ma właściwości oczyszczające: CytatJest rośliną wieloletnią w Polsce pospolitą podobną do ostu. Do celów leczniczych stosuje się ziele ostrożenia warzywnego. Roślina ma działanie moczopędne oraz ogólnie odtruwające, ułatwia wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii (czyści krew). Ogólnie wzmacnia, działa przeciwkrwotocznie jeżeli stosujemy ziele ostrożenia wewnętrznie. Zastosowany zewnętrznie w postaci kąpieli, okładów czy nasiadówek wykazuje działanie przeciwzapalne. Można go stosować przy różnego rodzaju problemach skórnych (świąd, wysypka również alergiczna, trądzik i.t.p). Ostrożeń działa skuteczniej w połączeniu z innymi ziółkami np. kwiatem jasnoty białej czy kwiatem chabru. Związki lecznicze rośliny łatwiej rozpuszczają się w alkoholu niż w wodzie dlatego można zrobić z ziela nalewkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Źle ze mną :D 07.09.10, 13:29 To, co zapamiętałam: pospolite, bla bla, podobne do ostu, bla bla, alkoholu, bla bla, zrobić nalewkę! Odpowiedz Link Zgłoś